Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

  • Orsi

    2011. július 16. szombat

    Kedves Ági!
    Ismét a segítségedet szeretném kérni! Annám egy hét múlva 6 hónapos lesz.Pár hete az volt a problémám, hogy az akkor 5 hónapos kicsi lányom egyik napról a másikra csak velünk volt hajlandó elaludni. Tanácsodra elkezdtük visszaszoktatni az ágyába több, kevesebb sikerrel. Az éjszakai alvásokkal nincs gond, csak a nappalival, mert az nincs. Bárhol képes elaludni (babakocsiba, kanapén, ölben…)csak az ágyikójában nem. Próbálom akkor letenni mikor már látom, hogy nagyon fáradt. Beviszem a szobájába ott még mesélgetek, dúdolok neki (ha kell), próbálom a játékból lecsendesíteni és úgy berakni az ágyába, de mindig felébred, felélénkül. Addig viháncol, míg teljesen éber nem lesz, és akkor már kiveszem (10-20 perc után), hogy ne tekintse az ágyat játszótérnek. Mire végleg kidől az este 18:30 körül van. Ekkor már nem hagyom aludni, mert lassan fürdés, vacsi, alvás. Ezért nincs gond az esti alvással, mert a fáradság teljesen elnyomja.Kérlek adj tanácsot, hogyan tudnám nappal is alvásra bírni.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Semmi gond nincs vele, ha nappal nem alszik az ágyában 16 hónaposan. A nagyobbik fiam pl. csak a nagyágyon tudott aludni, ott viszont jókat aludt. Pár hónap és kaphat heverőt (de akár már most is lehet neki), felesleges mindenáron a kiságyat erőltetni. Próbáld meg inkább, hogy lefekszetek a nagyágyra, olvasol neki egy kis mesét és ott aludhat el, általában jobban is alszanak a nagyágyon, mert az számukra a „családi fészek”

  • Judit

    2011. július 13. szerda

    még annyit szeretnék hozzátenni, hogy kb. 3-4 napja megint igényli hogy cicilhessen. reggel felkelés után, és este 6körül az uzsonnája és a vacsorája közti időszakban. nem sok tejet iszik meg ténylegesen, inkább csak miattam bújik oda, s az ölemben akar lenni, de ez van hogy fél órát is eltart:),most nagyon megnőtt az anya iránti igénye.

  • Hersko

    2011. július 12. kedd

    Kedves Ági,
    Kisfiam nyolc hetes. Általában a „jóalvó” napokat váltják nála a „rosszalvó” napok. Utóbbiakban általában maximum fél órás megszakításokkal egész nap ébren van, majd este vagy délután hat-hét órát alszik egyfolytában. Aztán másnap vagy pár nappal később minden szoptatás után szinte azonnal elalszik és három óránként ébred. Az első kérdésem az lenne, hogy ez normális-e, vagy lehet-e valahogy stabil napirendet kialakítani nála, mert így teljesen véletlenszerűen alakul a program. Előfordul, hogy délután alszik el hosszú időre, és csak 11-kor tudjuk fürdetni. Mit tegyünk, hogy kialakuljon valamilyen rendszer?
    A másik, hogy napközben ha játszunk vele, azt nagyon szívesen veszi, de nagyon hamar elfárad. Ilyenkor nyűgös és sír, de aludni sem akar. Ha mégis lefektetjük aludni, állandóan felébred arra, hogy kiesett a cumi a szájából, és mire visszarakjuk, újra felébred. Játszani nem lehet vele ilyenkor sem, mert sírni kezd, illetve ha kézbe veszem, akkor is. Mit csináljak?

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      8 hetesen még előfordulhatnak ilyen sokat alvós és éberebb napok, nem kell mindenáron erőltetni a napirendet, amire figyelni kell,hogy amikor éberebb napja van, akkor evés után legyen ébren legalább 1,5 órát és akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos. Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend (ha néha elalszik mélyen az evésben és kimarad a játék, az nem gond), mert ez az a rendszer, amiből aztán később a napirend ki tud alakulni. Napközben ebben a korban általában 3x alszanak, a 4. alvás már az éjszakai, tehát ha már 3x aludt és megint elfáradt, akkor jön a hosszú alvás, ilyenkor fürdesd meg és fektesd le éjszakára.

      Napközben evés után először maga „játsszon”, nézelődjön (de ne a kiságyban, a kiságy csak alvásra legyen), ha ezt megunta, akkor játsszatok közösen. Általában ebben a korban az evéssel együtt kb. 1,5 óra után már elálmosodik a baba, ilyenkor már nagyon nyűgös és semmi sem nyugtatja meg, ilyenkor kell lefektetni.

  • Kriszti

    2011. július 08. péntek

    Kedves Ági,
    A kisfiam 12 napos, egy hete jöttünk haza a kórházból. Próbálok vele valamilyen napirendet kialakítani, de nem igazán sikerül. Néhány nappal ezelőtt már sikerült elérnem, hogy evés (szinte csak ciciből, illetve, ha kell még, akkor egy kevés tápszer, összesen kb. 80-100 g) után 3-4 órákat is aludt, de tegnap óta már megint alig alszik éjjel is, de nappal meg szinte semmit. Kevesebbet is eszik (max. 50-70 g / etetés – többet nem bírok beletuszkolni), és ha nagy nehezen sikerül is elaltatni, akkor kb. egy-másfél óra múlva felriad, és természetesen éhes, nagyon sír. Evés után (ha csak teljesen „be nem kómázik”, azaz mozdulatlanná dermed, megbüfiztetem, kicsit próbálok vele sétálni, ha kell pelenkázom is, ahogy többször tanácsoltad. De még ekkor sem alszik el: jobb esetben csak nézelődik, rosszabb esetben pedig sír, sír, sír…Próbálkozom azzal, hogy megsimogatom a fejét, cumit kap, de ha behergeli magát, ez sem segít.
    Sajnos, amikor pedig ébren van, az nagyrészt sírásból áll pl. minden egyes pelenkázás olyan, mintha elevenen nyúznám a gyereket 🙁 Kézben, járkálva, még csak-csak csöndesebb, de ágyban ordít… Nem tudom már, mit kellene csinálnom egyrészt ezzel az állandó, „vérvörösre ordítom a fejem” sírással és hogy aludjon végre. Ja, és nagyon érdekes, hogy ilyen idős korában hason fekve emeli és megfordítja a fejét; a rácsos ágyban (ha picit hagyjuk sírni és nem simogatjuk meg rögtön a fejét) addig küzd, míg teljesen el nem mászik (volt, hogy a lába kilógott a rácsokon)… Szóval nagyon eleven, de szerintem még nagyon pici ahhoz, hogy ennyire ne aludjon. Mit próbáljak tenni? Vagy majd csak túljut ezen a kritikus időszakon, ezért vegyem fel, ha sír illetve etessem meg, ha éhes?

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      12 naposan még minden normálisnak számít. Néha sokat alszik a baba, aztán pár napig meg nyűgösebb és nem alszik – mindegyik normálisnak számít. Ne akarj még vele napirendet tartani, ehhez még túl kicsi. Inkább szoptasd igény szerint, amikor csak megéhezik, mert most még leginkább ez nyugtatja meg és így tud pihenni, elaludni is. 1-2 hét múlva már ő is kicsit érettebb lesz és te is jobban fogod ismerni a jelzéseit, akkor könnyebben megy majd, hogy mikor éhes és mikor álmos a baba.

      • Kriszti

        2011. július 11. hétfő

        Kedves Ági,
        Köszönöm a válaszodat, de a helyzet egyre rosszabb: az elmúlt 48 órában csak maximum 12-13 órát aludt. Mindegy hagy nappal vagy éjszaka van. Nagyon keveseket eszik, utána sem nagyon akar tudni aludni, csak nyöszörög, grimaszol, feszít. És max 1 óra múlva keservesen sírva jelzi, hogy éhes. Már teljesen kétségbe vagyok esve, nem tudok mit csinálni… Nem tudsz valamilyen nyugtató/altató hatású enyhe szert, amivel próbálkozhatnék?

        • Milendin

          2011. július 11. hétfő

          Szia Kriszti! Nekem második gyermekem holnap lesz öt hetes. Amit mindenképp tarts szem előtt, hogy a te babád még nem is tudja szinte hogy megszületett, neki minden nagyon új és te vagy egyetlen aki meg tudod nyugtatni tehát maradj nyugodt. Amikor sír tedd mellre én konkrétan szinte folyamatosan szoptattam az első hetekben és most is vannak napok mikor úgy tűnik folyton azt teszem. A tápszert nagyon gyorsan felejtsd el nem kell. Egy ekkora baba esetében ha sír az első legyen hogy mellre teszed ettől lesz elég tejed ő pedig nyugodt lesz. Cumit se adj neki csak rontja a szopási technikáját amit most tanul. Nekem sokszor a hasamon alszik a pici és bár az első gyerekemnél ez nem így volt, de most a pici mellettem alszik éjszaka is, így éjjel ha felsír megszoptatom és alszik tovább. Ami a legfontosabb soha ne hagyd sírni, mert lehet hogy egyszer abbamarad a sírás, de csak azért mert reményvesztett lesz és elveszíti a bizalmát. Ezen felül tényleg szoptatás szoptatás és szoptatás. NEM KELL A TÁPSZER CSAK FÁJNI FOG A HASA TŐLE ÉS NYUGTATÓ SEM KELL CSAK TE KELLESZ NEKI ÉS A CICI.

          • Kriszti

            2011. július 18. hétfő

            köszönöm, ez mind szépen hangzik, de sajnos hasztalan: ma vagyunk 3 hetesek, de már napok óta csak anyatejet kap, tápszert nem (inkább mindkét ciciből adok neki, minthogy tápszer kelljen). sokat eszik, (hízik is rendesen), mégsem alszik sem nappal, sem éjjel. kipróbáltam már azt is, hogy etetés után pelenkázás/játék: ettől csak még jobban felélénkült, nemhogy elálmosodott volna. ha a hasamra teszem, ekkor meg szintén nem lenyugszik, hanem „megvadul” és keresi a cicit, de etetéskor meg addig szopizik, hogy utána bukik, tehát nem éhes biztosan! tehát éjjel-nappal fent van, picit elszenderedik, utána rögtön ébred és sír. ezt nehéz nyugodtan elviselni sajnos…valakinek van-e jó és használható tanácsa ?! érdekes egyébként, hogy amióta nem kap tápszert, azóta görcsöl a hasa és alig van széklete.

        • Vida Agi

          2011. július 29. péntek

          Semmiképpen sem szabad neki nyugtató hatású szert adni. Ha éhes szoptasd meg. De lehet, hogy 1 óra múlva nem éhes, hanem álmos, mert elfáradt. Ilyenkor is segíthet a szoptatás, próbáld meg fekve szoptatni, mert akkor könnyebben elalszik és te is tudsz vele együtt pihenni. Az is lehet, hogy fáj a hasa és ezért ennyire nyűgös, erről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/babahasfajas

      • Kriszti

        2011. július 21. csütörtök

        Kedves Ági,
        Továbbra is szeretném kérdezni, hogyan lehet kialakítani a napirendet, immár 3,5 hetesen. Most már leszoktunk a tápszerről, és csak szopi van, de a gondom az, hogy hová illesszem be a fürdetést, levegőztetést? valahogyan úgy tűnik, hogy mindig borul minden, naponta változik. Pl. ha azt szeretném, hogy este 8-kor legyen a fürdetés, akkor mikor legyen az utolsó szopi előtte, hogy még játszani (azaz megfelelően kifáradni) is tudjon a fürdés előtt. Sajnos pl. tegnap egész nap alvás-evés volt, délután 2 szopi között elmentünk sétálni (szintén bealudt), és hazaérkezés után a fürdést követően nemhogy elálmosodott volna, hanem felélénkült. Hogyan tudnám tehát estefelére lefárasztani?

        • Vida Agi

          2011. augusztus 07. vasárnap

          3,5 hetesen még normális, ha minden borul és naponta változik, egyik nap még szinte folyton alszik a baba, a másik nap meg folyton fent lenne, ezt normális. Ne a fürdetés időpontját találd ki, hanem azt nézd, mikor fáradt a baba. Az utolsó délutáni alvás után egyen, legyen ébren, ha már fáradt, vidd el fürdeni, utána legyen az elalvás előtti szopi, aztán tedd le aludni.

  • Ági

    2011. július 06. szerda

    Szia Ági!

    Két hónapos kislányom nappali altatásához kérnék segítséget-az éjszakákkal szerencsére nincs gond. Azt szeretném kérdezni, van -e valami taktika, hogyan tudom nappal elaltatni. Van, hogy egész nap ébren van, a végén persze már elég nyűgös. A segítséget előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
      Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Viki

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam 2 és fél hónapos.Nálunk a nappali alvással van gond.Mindig is nehezen aludt el,akkor is csak 20 percekre,de mostanában ez az alvás is egyre nehezebben érjük el.etetés után nagyon jól elvan kb egy órát(3 óránként eszik)azután már kezd álmosodni de az istenért sem tudjuk elaltatni(ha ringatni akarom üvölt)és csak úgy alszik el ha beteszem a kiságyba,üvölt egy 10 percet és utána annyira elfárad hogy cumival elalszik,de akkor is csak nagyon max egy fél órára és még nem jön el az idő a köv.etetésig addig csak nyúgös,sír hisztizik és semmi nem köti le.pedig látjuk hogy nagyon fáradt és mégsem alszik.de miért van ez?miért küzd az ellen hogy elaltassam?babakocsiban,autóban jól alszik de mindig nem lehetünk úton.szerinted mi tévők legyünk?valamit rosszul csinálok?
    köszönöm válaszodat

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      A gond az, hogy 1 óra után még csak álmosodik, de még nem fáradt eléggé. Ilyenkor még ne altasd el, hanem játssz vele kicsit és akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos. Ilyenkor dédelgesd meg, tedd le a kiságyba, kapjon cumit, ha így szeret aludni és menj ki. Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    • Melinda

      2011. július 06. szerda

      Kedves Ági, Viki!

      Sajnos nálunk ugyanez a helyzet. Az én babám, Lackó is 2 és fél hónapos. Éjjel jól alszik, általában egyszer kel fel 3-5 között. Nappal viszont katasztrófa. 3-4 óránként eszik. Délelőtt ha 8kor kelt és evett, akkor 10 körül elfárad, beteszem a babakocsiba, és szinte rögtön elalszik. Dél/fél1 körül kel, megint eszik, nézelődik, és kb másfél-2 óra után megint nyűgösködni kezd. Leteszem az ágyába, és gy tűnik, zsépen el is alszik, de fél, max 1 óra múlva fent van, és ennyi a napi alvása. Utána bármit is teszek, bárhogy nyugtatom, semmi sem használ. Nézelődni nem bír, aludni nem akar, de látom, hogy fáradt legtöbb esetben, mert csukva a szeme, és úgy sírdogál, néha jobban rákezd, aztán csillapodik, de sose hagyja abba. Amikor eljön az este (fél8-fél9 között), elmegy fürdeni, eszik, és utána minden mukk nélkül elalszik az ágyában. Eddig a suttogó szerint „neveltem” a nagyobbik lányom, és bejött, de most el vagyok keseredve. Egyszerűen nem tudom mt csináljak. Ráadásul nem egyszerű a helyzet, mert a nagyobbik lányom (2,5 éves) nagyon féltékeny, pszichológusnál is voltunk vele, mert bántja a picit, úgyhogy nem igen tehetem meg, hogy órákat hordozzam Lackót. Nem is tudnám, mert elég jól gyarapodik.:)
      Kérlek Ági, adj valami tanácsot!

      • Vida Agi

        2011. július 16. szombat

        Szerintem semmi baja nincs a kisfiadnak, csak már megtanulta, mikor van az esti „nagy” alvás és előtte már nem szeretne aludni (vagy nem tud, mert ilyenkorra már nagyon túltelítődött az idegrendszere információkkal). Iktassatok be egy közös családi sétát délután, amikor megint elálmosodik, így ő alszik egy picit, a nagy pedig kimozogja magát, vagy üljetek le közösen játszani úgy, hogy a kicsi is ottvan az öledben nézelődik, hozzá is beszéltek, ez a testvérének is segít elfogadni őt, és a kicsit is jobban leköti, mintha csak úgy nézelődne, segíthet az is, ha hordozókendőbe teszed és úgy foglalkozol a naggyal.

  • Gabriella

    2011. július 02. szombat

    Kedves Agi!
    Kisfiam 3 hónapos, 5800 grammos, anyatejes (mar tapszeres is, mivel nagyon keves a tejem)baba. Nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós, jó kedvű, kis lurko.
    Azert irok, mert sajnos gondunk van az alvassal (nappal cici alatt tudunk csak elaludni es alszunk 30-40 vagy van hogy csak 15 percet. Nem tud magaban elaludni es nem tudom hogyan tanitsam meg.
    Este 8-kor furdunk, utanna etetes. 9-kor elalszik. Van hogy 3-kor ke fell enni es van hogy 12-kor, utanna 3-kor, de valamiert 5-kor felkell es utanna nem alszik egyeltalan, esetleg akkor ha az agyunkba rakom es cici alatt megint elalszik, de csak 30 pecre.
    Nappal ha alszik, mindig sirva kell.
    Ami meg erdekelne. Lusta szopni, ami folyik (mostanra nagyon keves tejem van) addig eszik (ez szokott 40-50 ml lenni), es mivel nem szop rendesen, felorankent enni ker, es harom napja minden etetes utan sir, van hogy bombol, ordit es eleg nehez megnyugtatni. Igy ismet tapszert adok neki. Az erdekelne, hogy minden etetesnel mennyi ml-t szukseges neki adni?Es csinaljak,hogy szopizzon rendesen?
    Továbbá Ön szerint már meg kéne tanítanunk magától elaludni? Egyenlőre éjszakára az esti cicizésbe alszik bele és úgy tesszük le aludni, nappal pedig vagy babakocsiban séta közben nagy nehezen hisztivel alszik le, vagy a mi ágyunkbban altatom simogatással es aaaaa-zassal, ilyenkor megprobalok kisurranni, de ekkot 10 perc mulva felkell.
    Segitseget elore is koszonom
    Gabriella

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Először is azt kell rendbetennetek, hogy ne legyen éhes a baba, mert ez az alvást is befolyásolhatja. Az, hogy gyakrabban kéri, nem azért van, mert kevés a tej, hanem azért, mert most van nála a 3 hónapos növekedési ugrás, szoptasd gyakrabban néhány napig, mellette igyál Laktorherb teát a tejserkentésre és egyre több tejed lesz majd.
      Evés után, ha sír, tedd át a másik mellre, ha ez sem elég, megint vissza az elsőre, mert a tej szoptatás közben termelődik.

      Alvás: a gondot az okozza, hogy nem akkor alszik el, amikor álmos, hanem amikor elaltatod, és ez általában hamarabb van, mint ahogy ő magától elfáradna és el tudna aludni. Ebben a korban általában 3 alvásra van nappal szüksége a babának, és ezek között általában 2 órát tud ébren lenni. Evés után büfiztesd meg, utána tedd le játszani, ha unatkozik, játssz vele, amíg nagyon el nem álmosodik (min. másfél óra múlva) Ha már nagyon álmos, dédelgesd meg, tedd le a kiságyába, és hagyd, hogy magától aludjon el, így elég álmos lesz és a következő etetésig aludni fog. Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, mert ha ez állandó, abból a baba tudni fogja, ha alvás következik.

  • P.Tünde

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!

    Többször kértem tanácsot, remélem ismét van pár ötleted a gondomra. Kisfiam 2 éves és az a problémám, hogy 3 hete katasztrófa az alvása (is). Eddig sem volt tökéletes, de voltak jó periódusok. Most az a gond, hogy éjjel ugyanabban az időben (1-2között ébred) és ki kell vennem az ágyból, mert nagyon sír ha ezt nem teszem meg. Eddig sosem kellett kivennem, elég volt ha csak átmentem az ő szobájába és lefeküdtem a heverőre, aludt tovább. Most nagyon köti az ebet a karóhoz, ha kiveszem akkor is nyugtalanul forgolódva alszik. Foga 16 van és nem látom, hogy jönne több. Pici fény van a szobájába csecsemő kora óta úgy alszik. Viszont amit tapasztaltam, hogy azóta észlelem ezeket amióta (3hete) kezdődtek a viharok. Dörgés villámlás, eső… Attól a naptól kezdve arra a játszótérre sem hajlandó bemenni ahol akkor dörgött az ég. Valamint másnap az anyukáméknál töltötte a napot és akkor is vihar volt. Szerintem nem reagálták le túl jól a dolgot és még jobban megijedhetett!Szóval azóta káosz van, mind a délutáni altatásnál, mind az estinél, de a legrosszabb az éjszaka. Napközben is nyűgösebb, anyásabb, bújik, akaratos, hisztizik. Már nem tudom hova tenni. Fogzás, szeparációs szorongás(de ebben a korban?)dackorszak, vagy félelem felismerése? Van ötleted mit tehetnék, mert attól félek hogy rá fog szokni, hogy kiveszem éjjel, amit sosem tettem!Valamint szeretném, ha kiegyensúlyozottabb lenne, mert ha nem tud jól aludni az az egész napunkat megpecsételi. Köszönöm előre is a választ és segítséget.

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ebben a korban a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
      1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
      2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
      3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
      4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

  • Orsi

    2011. július 02. szombat

    Tanácsot szeretnék kérni. Kislányom 5 hónapos. Kb. 1 hete nem alszik rendesen. Ez alatt azt értem, hogy elalszik az ölemben, de ahogy leteszem (akár hova), felriad. Az éjszakai alvás már csak úgy működik, ha velünk alszik. Eddig egyedül elaludt a kiságyában, soha nem volt ilyen… Mitől lehet ez? Mit tudok tenni azért, hogy újra minden rendben legyen?
    Köszönöm,
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Nappal az lehet a gond, hogy már nem a megszokott időpontokban szeretne aludni, hanem elhagyna egy alvást és csak kicsit később aludna el, mint eddig, próbáld kicsit később fektetni, akkor, amikor már valóban álmos és legyél következetes abban, hogy amikor már lefeküdt, akkor magától a saját ágyában kell aludnia (ez vonatkozik az éjszakára is). Most még 1-2 nap után megtanulja, hogy ott aludjon, 1 hónap múlva már csak nagy sírások árán sikerülhet ugyanez, tehát még le tudod szoktatni az ölben alvásról.

  • Fülöp Ildikó

    2011. július 01. péntek

    Szia.Én is olyan anyuka vagyok aki már többször fordult hozzád segítségért.A mi kisfiunk most 1,5 éves, mondhatni a fogai mind kibújtak(az utolsókat nem tudom úgy ellenőrizni mert nagyon harap).Eddig nálunk is minden simán ment a lefekvéseknél(egyedül alszik el külön szobában).DE MOSTANÁBAN ,lefektetem,alszik pár órát aztán 4 óra körül kezdődik az ébredés és jön ki a szobájából,játszana,mondikálna.Nekünk is kb.2 óra mire vissza tudom altatni(próbáltuk már magunkhoz venni,meg azt is hogy én bujok be az ő ágyába,de egyik se tetszik neki)Tanácstalanok vagyunk,kérlek segíts.Köszönöm a válaszodat előre is,Ildikó.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez azért lehet, mert ebben a korban nagyon élénkek a gyerekek, és ha felélénkülnek, nehezen tudnak „kikapcsolni”. Segíthet, ha este lefekvés előtt kap egy csésze Rooibos teát, valamint éjjelre teljesen sötétíts be, hogy ne legyen hajnalban világos, mert ez is zavarhatja. Emellett azt is meg kell tanulnia, hogy bármi is van, ilyenkor aludni kell és mindenki alszik. Ne kapcsolj lámpát, ne beszélj hozzá, hanem csak fektesd vissza, vagy vedd magad mellé és aludj, ha azt látja, nincs vita az alváson, akkor tovább fog aludni majd.

  • Betty

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!!!

    Oly sokszor kerestelek fel ezzel a témával, sajnos újra és újra előbukkan nálunk. Picurkám 7 hós múlt. 6.hónapjában minden kezdett majdnem tökéletes lenni, ami a nappalt és éjszakát illeti. Aztán jó 2 hete felborult minden… Napirendünk mondhatni percre ugyanaz minden nap… DE! Mivel elromlott az esti szundija csúszik a napunk, van hogy fél 10 körül ébred reggel azaz ez már délelőtt, s utána a kiságyban mire eltelik 3-4 óra csak 10-15 percet alszik, s a második szundi már szerintünk későn van, 5-6 között. Ez babakocsis séta a nagylányommal( 3 éves). Jönnek a felső fogai, egyszerre mind a négy. Ebből kinnt van kettő, az alsó kettő 5 hónaposan bújt ki. Kap rá chamomillát ( tünetei beillenek a megadotthoz), kenem az ínyét, maszírozgatom neki. Egyébként jó kedvű pici lány . De egy hete nagyon elromlott minden , éjjel 1-2 tegnap negyed 3 volt mire elpihent, s azt vettem észre reggel bírna aludni. Védőnőnk szerint felborult a napja, összecserélte a nappalt+éjszakát egy picit. Mit tehetnék? El vagyok keseredve, költözés előtt állunk, férjem éjszakára jár dolgozni, s késő este mire hazakeveredik, aztán ott a nagyobb is hozzá is rengeteg türelem kellene. Szeretném rendbehozni a kis családunk életét… Reggel lehet nem kellene megszoptatnom újra, hagyni kellene felébredni előbb??? Válaszodat előre is köszönöm!!! Egy fáradt, szomorú anyuka…

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      A klasszikus összecserélés ebben a korban már nem fordulhat elő, mert ő már tudja, mikor van a nappal és az éjszaka, de az előfordulhat, hogy ha nappal későn alszik, akkor most már sokáig tud ébren maradni, amire a fogzás okozta nyűgösség, éberség még rásegít. Próbáld meg, hogy egyik nap egy kicsivel tovább marad ébren délelőtt és csak egyszer alszik napközben, a második alvást kihagyjátok, így este rendes időben tud feküdni. Ha ezt 3-4 napig próbálod tartani, akkor átáll a bioritmusa.

  • Györgyi

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem igazán találtam hasonló problémát, így kérdeznék.
    Alapok: kisfiam lassan 8 hós lesz. Kúszik 3 hónapja, 1 hónapja álldogál és persze mászik is, van már 5 foga. Reggel-este kap tápszert, napközben már szilárdat eszik.

    Kb 2 hónapja férjem altatta este és mivel nem boldogult, így berakta az autóshordozóba és elhintáztatta. Így könnyen elaludt. Ezt még pár alkalommal megismételte és azóta csak így tudjuk elaltatni. Sajna a hordozónak is van egy súlya és kisfiamnak is:(
    Ja és ezelőtt teljesen rendben volt az alvása. Ha fáradt volt, beraktuk a kiságyba és elaludt vagy elaltatta magát.
    Ez ma már eltűnt. Bármilyen fáradt, ha berakom a kiságyába, az első dolga az, hogy feláll.
    Ha elringatom a hordozóban és utána rakom be a kiságyba, akkor szépen alszik.
    Napközben ma már csak kb 3x fél, háromnegyedórát, az éjszakát az esetek 99%-ában végigalussza.

    Mit csináljak? Hogy szoktassam le a hordozós altatásról és hogy kerüljem el azt, hogy felálljon a kiságyba alvás helyett?
    Köszönöm,
    Györgyi

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Amikor a baba megtanul felállni, akkor egy pár hétig altatásnál mindig feláll. Ilyenkor azt kell „játszani”, hogy újra meg újra megint lefekteted, egészen addig, amíg meg nem adja magát.

  • minimanó

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ágnes!

    Már több problémával fordultam hozzád, de most ismét a tanácsodra lenne szükségem.
    Kisfiam 8 hónapos, és eddig nagyon simán mentek a dolgok, de most minden megváltozott. Éjszakát eddig átaludta, de mostanra, mintha kicserélték volna. Este mikor lefektetem szépen, nyugodtan alszik 3-4 órát , de utána felkel,iszik egy kortyot, visszaaltatom, de mikor megpróbálom letenni a kiságyba nekikezd a sírásnak. Olyankor tovább sétálgatok vele, altatgatom. Majd mikor ismét megpróbálom letenni, megint felsír, és kezdünk minden előről. Mire letudom őt tenni, addigra 1,5-2 óra is eltelik. Alszik ismét 2-3 órát, majd kezdjük előröl az altatást,sétálgatást. Így telik el az éjszaka. Van mikor 3-szor, négyszer is felkel egy éjjel. de ha magam mellé fektetem fel sem kel éjjel, csak reggel. Külön szobában alszik. Már a kiságyba tettem neki egy nagy plüssállatot is, de úgy látszik hiába. Ha az apukája megy át hozzá éjjel, felkel, játszani szeretne, azt hiszti reggel van, mivel eddig éjjel is szopizott én mentem hozzá, engem szokott meg. Az apukája reggel vette őt fel. Úgyhogy ez sem vált be. A foga alul kettő kint van, fölül, viszont nagyon piros az ínye.
    A fogzás lehet a „ludas,?!”
    Kérlek segíts, adj tanácsot mit csináljunk még, hogy ismét végigaludja az éjszakát!! Mivel így én sem pihenem ki magamat.
    Válaszodat köszönöm!

  • Ildikó

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!
    Már több alkalommal segítettél különféle témákban, kérlek, adj tanácsot ezúttal is.
    Kisfiam 6 hónapos, 8100 gramm, alul kint van két foga, most jönnek a felsők, még anyatejes, most fogom kezdeni a hozzátáplálást.
    A gondom az éjszakai alvással van. Az utóbbi 2-3 hétben éjszaka többször felébred, kb. óránként. Éjszaka egyébként még kétszer szopizik. Napközben nagyon aktív, kúszik hason, és éjszaka is előszeretettel gyakorolja a hátról hasra gurulást, amikor éjjel felébred, ez az első dolga, így igen nehéz visszaaltatni.
    A napirendünk egyébként rendszeresnek mondható, este kb. 1/2 8-kor van fürdetés, etetés és altatás, de esténként is már egyre nehezebb lefektetni. Lehet, hogy még korán van neki? Próbáljuk meg későbbre tenni a fürdést és kb. 9 körül lefektetni? Reggelente is elég korán kel, kb. 1/2 7 körül, lehet, hogy a későbbi fektetéssel ez is kitolódna?
    Napközben egyébként 2-3 alkalommal alszik 1-2 órákat, nappal összesen kb. 3 órát alszik.
    Olvastam több írásodban is, hogy a babák ilyen korban több alkalommal is felkelnek az éjszaka folyamán, fogzás, mozgásgyakorlás miatt, törődjek bele, hogy nálunk is ez a helyzet? Tudok rajta változtatni?
    Van, hogy betesszük magunk közé a nagyágyba, ilyenkor nyugodtabban alszik, de sokat forgolódik, így mi alszunk nyugtalanabbul 🙂
    Kérlek, adj tanácsot, hogy mitévő legyek!
    Segítségedet ismét, már sokadszorra köszönöm!!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ezeken az okokon lehet azért enyhíteni. Ha jön a foga, akkor nappal is látod a tüneteket rajta: nyálzik, nyűgös, mindent a szájába vesz stb. Ha ezeket tapasztalod, akkor homeopátiás alkati szerrel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Ha most tanul kúszni, mászni, felállni, akkor a saját mozgása is felébresztheti, ezen segíthet, ha hálózsákban altatod, vagy egy takaróba csavarva pólya-szerűen, így kevesebbet tud mozogni álmában.

      Ha későbbre teszed az esti altatást az segíthet, mert lehet, hogy még nem elég fáradt, ráadásul most fél 8-kor még világos van, ezt a kicsi is tudja. Kb. 3-4 nap után áll át a bioritmusa az új rendszerre, ha később fekteted, ezután már később fog felkelni reggel is.

  • Husic Nora

    2011. június 25. szombat

    Kedves Ági!

    Másodszor fordulok hozzád, remélve hogy tudsz nekem tanácsot adni.

    Egyszer már kérdeztelek, hogyan tudnám rávenni a most már 5 hónapos kisfiamat a nappali alvásra; a módszer, hogy szopi után játszunk, majd egyszer csak elálmosodik, és elalszik, nálunk egyáltalán nem jön be, mivel Őkelme, ha álmos, akkor sosem alszik el, hanem nyügizni kezd, majd ordítva cicit követel, amin aztén szépen elalszik, most már amúgy két órára is délután.

    De a problémám egyelőre még nem a csak cicin alvás(bár az lesz hamarosan, én érzem) hanem az, hogy este nemigen akar elaludni.
    Nyolckor fürcsi, aztán szopi, ami alatt beájul, és alszik is szépen vagy 15 percet. Ám ezután felpattan a szeme, és kb éjfélig, egy óráig nem hajlandó aludni. Ilyenkor kell gyakorolni a pörgést-forgást, a hasonkúszást persze, anyu, és apu nagy örömére, akik majd’megszakadnak, hogy elaltassák egy szem csemetéjüket.

    Mi is éjszakai baglyok vagyunk, lehet hogy örökölte? Merthogy néha 11-ig is elalszik délelőtt, többszöri szopival persze. Ha nem hagyom addig aludni, akkor nem lesz meg az adagja, és nyügi lesz egész nap, de így meg megint megfordul a nap!

    Hozzátartozik, hogy fogzik szegény, és néha a pocija is fáj, de a legtöbbször szerintem egyszerűen csak nem akar aludni! Vigyorog, csibészkedik, és nem álmos! 🙂
    Éjjeli fénnyel alszunk, már azt is próbáltam, hogy lekapcsolom, hátha akkor nincs semmi érdemes nézegetnivaló, de persze ez sem megy nála.

    Nincs valami tipped, hogyan tudnám rávenni, hogy este aludjon, és ne virgonckodjon? És vajon miért ébred fel 15 perc mély alvás után? Ez minden este így megy már jó ideje.
    Kérlek segíts!

    Előre is köszönöm válaszod!
    Nóra

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      A gond az, hogy el van csúszva a napirendje. Ő gyakorlatilag éjféltől délelőtt 10-11-ig alszik, ez neki az éjszaka, és mivel az órát még nem ismeri, ezért ő úgy gondolja, hogy az az este 8 órás alvás az még a délután része, nála ez az utolsó nappali alvás. Próbáld meg, hogy pár napig reggel 8-9 körül legkésőbb felébreszted, napközben alszik a megszokott módon (2x vagy 3x), az utolsó délutáni alvás után pedig legalább 3 órát legyen ébren és utána legyen a fürdés és fektesd le éjszakára, így elég álmos lesz. Az esti fektetés időpontjába számold bele, hogy ebben a korban 11-12 órát alszanak éjjel a kicsik, ha este 8-kor fekteted, akkor hajnali 6-7 fele már ébren lesz, ráadásul most este 8-kor még világos van, ez is zavarhatja az elalvásban, ezért szerintem 9 óra körül érdemes fektetni, de majd meglátod, hogyan jön ki így a napirendje. Nagyjából 3-4 nap alatt átáll a belső órája, ha ezt a rendszert követed.

  • Évi

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági

    Kisfiam 6 nap múlva lesz 7 hónapos. Nagyon jó baba, 2 hónapos korától végigalussza az éjszakákat,néha volt csak felsírás de cumira mindig vissza aludt egyből.
    Bő 1 hete feltérdelt majd másnap felállt, persze azóta állandóan állni szeretne. Ezzel majdnem egyidőben elkezdődtek az alvás problémák. 2-3 ébred éjszaka, hajnalban és mire átmegyünk már áll a kiságyban és üvölt egyfolytában. Visszafektetjük egymás után többször is, vissza megyünk és megint de mire átérünk a másik szobába ő már üvölt megint. Múlt éjjel kipróbáltam, hogy éhes e, hát evett mind a két ébredésnél 120 majd 180 ml. De hiába csukódtak a szemei utána folytatódott az üvöltés. Ha belerakjuk a kis hintaszékébe akkor el lehet altatni mint este is de nem szeretnénk éjjelente ilyen programokat. Azt sem szeretném, hogy visszaszokjon az éjszakai hamizásra. Tápszert eszik, tegnap vettünk neki BEBA HA 2, hátha az laktatóbb. Nem tudom, hogy miért van ez pontosan de hátha az is közrejátszik, hogy nem bír többet enni napközben viszont nem olyan laktató már a BEBA HA Sensitive 1 tápika. Már 5 hónapos kora óta eszik gyümit, azóta zöldségeket is. Ma evett volna először husit de nem nagyon fogyott belőle mert ma alig evett, gondolom jól lakott éjjel.
    Mit lehet tenni? Reggel hagytuk üvölteni majd 1 órát ami nagyon fájt de kipróbáltuk, mikor bementünk ott ült, kapaszkodott és szendergett.
    Köszönöm mihamarabbi válaszod
    Évi

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Nyilván, mivel többet mozog, ezért éhesebb is lehet, ezért eszik ilyen nagy adagokat éjjel is. Ez teljesen normális, nem azért csinálja, hogy titeket bosszantson, hanem azért, mert valóban éhes. Az új mozgásformák megtanulásának időszakában lehetnek ilyen periódusok, amikor nyugtalanabbul alszik éjjel a baba, mert még álmában is „gyakorol”. Ezen segíthet, ha megtanítjátok önállóan (hinta nélkül) a saját ágyában elaludni. Ez nem azonos azzal, hogy „hagyjuk üvölteni”. Ki kell alakítanotok az elalvás módját és körülményeit és ehhez mind a nappali, mint az esti, mind az éjszakai altatásnál ragaszkodni kell és ugyanúgy kell mindig csinálni. Az első pár alkalommal még talán nehezebben megy majd az elalvás, de minden alkalommal egyre jobb lesz majd, ahogy a kicsit megtanulja, hogy ilyenkor elalvás jön.

  • Csilla

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Féléves a kislányom. Az éjszakai alvással minden oké (lekopogom), egyszer felsír, odaadom neki a cumit, és alszik tovább reggelig.
    A nappali alvással van gondom. Én úgy figyeltem meg, hogy ha úgy ébred a nappali alvásból, hogy kalimpál, meg kicsit elbirizgálja a takaróját és nézelődik, akkor kialudta magát, viszont amikor sírva ébred, akkor inkább úgy érzem, hogy felriadt valamire. Viszont kivétel nélkül az utóbbi kb. 2 hétben felébredt (az esetek 80 %-ban sírva) olyan 40-45 percnyi alvás után. Ilyenkor, amikor sírva ébred, megpróbálom visszaringatni, de van hogy 10-15 perc után sikerül csak, de olyan is van, hogy egyáltalán nem sikerül.
    szerintem nem alussza ki magát ilyenkor, de akkor miért ébred fel?
    lefektetni aludni akkor szoktam, amikor már javában dörzsölgeti a szemét, délelőtt ez még kb. 2,5-3 órás ébrenlét után történik meg, délután kb. 3-3,5 óra után. Lefektetem ilyenkor a kiságyába, szépen elalszik magától, tehát nem azzal van a gond, hogy nem elég álmos.
    hogy tudnám kicselezni ezt a fránya 40-45 per alvást, hogy több legyen és kialudja magát?

    válaszod köszönöm előre is: Csilla

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Több ok is lehet, ami miatt felébred, a legvalószínűbb az, hogy a kezdődő fogzás, vagy ha már próbál kúszni, akkor a mozgásfejlődés miatt a saját mozgása ébreszti fel. Nem kell ilyenkor mindenáron visszaaltatni, ebben a korban gyakran csak 2-3×45-60 perc alvás szokott lenni, ha utána kis ébredezés után ébren tud maradni és jókedvű, akkor elég neki ennyi alvás.

  • Zsófi

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos múlt, és nagyon rossz alvó. Soha nem aludt még 3 óránál többet egyhuzamban, de az utóbbi 1-2 hónapban már sokszor óránként kel és sír.
    Este 9-kor fektetjük, reggel 7 óra körül dönt úgy, hogy felkel, éjjel viszont állandóan sírva kel, és cicivel alszik csak vissza, újabb fél, egy órára. Napközben dél körül alszik egy órát, délután 4 körül felet.
    Próbáltunk homeopátiás szereket (chamomilla, viborcul kúp), de nem segítettetek. 4 napja csak vizet kap amikor felkel és csak 3 óránként cicit, de a vizet kiköpi, feláll az ágyba és üvölt. Magam mellé nem akarom venni, de Ő se szereti, tolja el magát és úgy sem alszik. A kiságyba megkapat a párnahuzatom, de nem okozott változást.
    Játékcumija van, csak azzal alszik el, de ha éjjel kel, az sem jó neki. A lefektetés is nehéz volt eleinte, arra idővel rászoktattuk azzal, hogy először 2 percig hagytuk sírni, majd 3, 4 stb. és csak megsimogatni mentünk be, nem vettük ki. Ezt próbáljuk most éjjel is, de nem nagyon működik. Van valami ötleted? Ha már elkezdtük, jobb lenne ha egyáltalán nem kapna éjjel cicit, lehet hogy ez megzavarja?
    Előre is köszönöm válaszod,
    Zsófi

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezeket a tüneteket 2 dolog okozhatja:

      1: Fogzás A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      2. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

  • szűcs barbara

    2011. június 03. péntek

    szia Ági!

    a kisfiam most töltötte be a 4.hónapot és a nappali alvásokkal van problémánk.kb.1hónapja átalussza az éjszakát, este fél9től reggel 6-7ig alszik, majd kajcsi és utána még 9ig vissza szokott aludni.az esti altatással régóta nincs problémánk, konkrétan nem is kell altatni, vacsora utána böfi letesszük a kiságyba és még ébren van amikor kijövünk,gyönyörűen elalszik magától.nappal a fentlétek között kb.1,5-2 óra telik el majd jön a nyügizés(10-11 óra felé, attól függ reggel mikor kelt), leteszem aludni, majd néha szinte egyből,máskor pedig kínkeservek árán alszik el (hason, lesötétített saját szobájában,különben nézelődne).50 perc után felébred, visít és próbálom símogatással és susogással visszaaltatni, kisebb-nagyobb sikerekkel.eleinte azt hittem azért nem alszik vissza, mert elég volt neki, ilyenkor kihoztam játszani a nappaliba, de nyügizett és dörzsölte a szemét.délután(2-3 között) ugyanez, annyi különbséggel, h olyankor ugyanennyi fentlét után megyünk aludni, de minden porcikájával tiltakozik az alvás ellen.az 50. percben megébred és utána szinte lehetetlen visszaaltani, miközben annyira fáradt,h nem lehet vele bírni.sír és csak sír, mint akit bántanak.a babakocsiban szintén felébred 50 perc után, és csak később, hasrafordítással alszik újra vmennyit.olvastam, h ilyen az alvásfázisuk, h megébrednek 45-50 perc után.igazából az lenne a kérdésem, h miért ennyire ellentétes az éjszakai és nappali alvása, olyan, mintha két különböző gyerekről lenne szó!mit tudnék tenni, h esetleg a nappali jobban menjen?azt mondják, ha többet fog mocorogni már (kúszni-mászni), akkor jobban elfárad majd és jobban fog aludni, de ezt elképzelhetetlennek tartom.
    ha nem tudom visszaaltatni délután kihozom, mosolyog, gügyög egy darabig, majd kezdődik a nyügizés újra, hiszen nem kipihent.este háromnegyed8 körül van a fürdetés, előtte még egy fél óra alvást, akár fél 7kor is(tőle függ) beszoktunk iktatni (ez is néha megy a kiságyában, máskor meg teljességgel lehetetlen elaltatni), h ne sírjon fürdés alatt és ez nem is zavar be az esti alvásnál.
    nappal szoktam segíteni elaludni neki, mert ilyenkor magától soha nem aludna el,de soha nem ringattam, ha felébred és sír, akkor sem veszem ki sohasem, hanem a kiságyában nyugtatom meg.
    azért is probléma a nappali nem alvása, mert hétvégente a nagyszülőknél vagyunk és szeretném ha megtanulna ott is aludni (mert egyszer véget ér a nyár és akkor nem tudom altatni babakocsiban, mint ahogy most náluk teszem), de jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy ha itthon is tiltakozik, akkor mi lenne ott!(1szer próbáltuk nemoly rég, 30 perc után kifáradt a sírásban és csak azért aludt kb.10 percet)
    válaszodat előre is köszönöm!
    üdv, Barbi

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Az nem gond, hogy 50 percet alszik, utána már nem kell visszaaltatni (ebben a korban általában 3×30-90 perc a nappali alvásigény). Amikor álmos lesz (inkább 2 óra után, mint másfél), és már nagyon-nagyon álmos (tehát nem az álmosság első jeleire), akkor dédelgesd meg, fektesd le és menj ki. Ha sír, akkor a hátát simogatva nyugtathatod, de ne vedd ki. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod alváshoz pólya-szerűen, így könnyebben elalszik majd.

  • Kovács Krisztina

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ági!
    Többször segítettek a tanácsaid ezért ismét hozzád fordulnék egy kérdéssel.
    Kislányom egy éves múlt és egy-két hete felvett egy új szokást..Mindig cumival aludt el(11 hónapos koráig szopizott de mindig cumizott)de az újdonság az,hogy most már nem elég a szájába egy cumi ,a kezében is morzsolgatnia kell egyet..Hónapok óta próbálok megszerettetni vele különböző alvós állatkákat,takarókat de soha nem kellett neki semmi.Ez a cumi „imádat” viszont egy kicsit megrémiszt:-( Normális ez? Hogy ennyire ragaszkodik hozzá?
    Egyébként a családban minden oké,nyugodt baba,napközben nem is adunk neki cumit.
    Az alvása sosem volt tökéletes de hozzászoktunk h ritka az átaludt nyugodt éjszaka főleg h most egyszerre jönnek a fogai.
    És még egy kérdést ha lehetne, ha napközben nagyon nyűgös volt és dörzsölte a fogát éjszakára adtam neki párszor nurophen szirupot(próbáltunk chaomillát,viburkolt de semmi)de nem tudom h ezt milyen gyakran lehet?ártanoi nem szeretnék neki
    Jó hosszú lett a lista:-)Úh bocsánat.
    És köszönöm
    K

    • Vida Agi

      2011. június 05. vasárnap

      Ez teljesen normális, ebben a korban a babák nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz, a tárgyaikhoz és ezt bizony néha túlzásba is viszik 🙂 Ha a Nurofen hat, akkor lehet adni, max. naponta 4x és két használat között 6 órának kell eltelnie.

  • Kata

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági!
    11 hetes kislányom eddig jól aludt mind nappal, mind éjszaka. Pár napja azonban majdnem minden alvásból felriad, nyöszörög, hüppög, sír, aztán néha sikerül visszaaltatnia magát, néha nem. Ha sikerül, akkor kis idő elteltével újra indul a nyöszörgés és ez addig folytatódik, míg végül teljesen felébred. Nappal ez több-kevesebb 30 percet jelent, éjszaka másfél-két órát. Nem tűnik éhesnek, bár eszik, ha etetni próbálom ilyenkor; néha tekereg, néha nem(hasfájós), így egyáltalán nem tudom megfejteni, mi is lehet a baja. Halvány gyanúként felmerült bennem a fog probléma, mert dől a nyál a szájából, de ahhoz még fiatal… Hogy deríthetném ki, mi bántja?
    Köszönöm,
    Kata

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Valószínűleg a 3 hónapos növekedési ugrás okozza a gondot, ilyenkor pár napig gyakrabban kér enni a baba, ha gyakrabban szoptatod, megnő a tejmennyiség és néhány nap után visszaáll a régi rend.

  • Kasas Anita

    2011. május 24. kedd

    Sziasztok!
    Remelem nem fogtok orultnek nezni, de nagy szuksegem van Agi, egy szakerto segitsegere. Nem nagyon talalom, hogy hova is irhatnek…vegulis ez az oldal szol az alvasrol. Tehat:
    Kisbabam 6 hetes, es szerintem tul sokat alszik…azaz egy etetes masfel oras, szoval oke, hogy a tobbi idoben alszik?

    Kerdes:
    Tud ugy aludni egy baba, hogy ehes? Most nem gyarapodtunk annyit, bar koltoztunk, hasmeneses virusunk is volt, es:
    Nagyon durvan cumizavarossa tettem, igen, elso baba….javitas alatt van:) Csakhogy az a gondom, hogy faj a mellbimbom, igy sokszor abbahagyatom vele a cicko cumizasat. Ugye mikor tulajdonkeppen mar alszik…szerintem, vagy lehet eszeget meg, de fel se ebred, hogy elveszem. Ilyenkor merlegre sem merem tenni, mert utana en zavarodok meg: nem tudom, hogy ehes-e vagy almos-e ha felebred? Ha merlegre teszem olyan 80-100-akat eszik(6x). Ugye amitol fent all a gond, ket hettel ezelott egy hetig napi hatszor evett 120-130-akat uvegbol es cumit is adtam neki(mellbimbo gondok). Aztan persze elkezdtem a bimbovedot is…..MOSTANRA RAJOTTEM, CSAK SEMMI MU”CUCC! Meg a cumit is csak bimbovedovel fogadta el, na akkor tettem le mindent(tegnap reggel:D), mar alig evett a cicimbol, addig potolgattam a lefejttel…

    Szoval lehet, hogy ehesen alszik? Mar gondolkozom feladni a szoptatast es tapszerezni, mert a fejeshez nincs idegrendszerem, 9 napig birtam….igy viszont rettegek, hogy nem adok neki eleget, hisz nagyon dolgoznia kell vele, meg nem igazan erzett ra ujra a cicire.

    Bocsanat, hogy hosszu lettem, inkabb leirtam mindent, nehogy osszefuggjon valami, amit en nem latok…
    Koszonom gyors valaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 25. szerda

      Nem kell aggódnod, ha másfél óráig eszik, akkor 6 hetesen normális, ha a többi időben még alszik. Viszont ilyenkor már nem fordulhat elő, hogy éhes, de alszik. Szoptasd szorgalmasan és türelmesen, és ne azt mérd, hogy egy etetésnél mennyit eszik, hanem azt nézd meg, hogy elégedett-e és jól alszik-e evés után (nála ez megvan), és van-e naponta 5-6 pisis vagy kakis pelusa. Testsúlykilogrammonként egyébként 150 grammot kell ennie/nap, tehát ha most mondjuk 4 kilós, akkor naponta 600 gramm a tápanyagigénye. Ha annyira elalszik a mellen, hogy ha elveszed tőle már nem ébred fel, akkor addigra már jóllakott.

      • Kasas Anita

        2011. május 26. csütörtök

        Annyira orulok, hogy ilyen gyorsan valaszolt, egybol reggel lattam, es mar jobban telnek a napjaim:) Koszonom!
        Azota uj praktikat talaltam altatni…ha fel is ebred beteszem egy babahintaba, es ott szunyokal. Errol mi a velemenye? Jo ez a babanak, vagy tul hozzaszokok, es ha kinovi problemank lesz?
        Kozben a cumizavar orvoslasa olyan jol sikerult, hogy mar semmi mas nem jo, csak a cicim es a kanal:)

        Ennyi idosen mar probalkozhatom a beteszem a kisagyaba, felhuzom a zenelo forgot es varom, hogy elaludjon? Ha sir megsimizem, es kimegyek…ujra es ujra…nem baj, ha tudom mi a baja es hagyom sirni? Nappal besotetitsek, vagy hagyjam vilagosban?

        Bocsanat, hogy sok a kerdes…oszinte halaval, tisztelettel, es gratulacioval a honlaphoz es munkassagahoz!

        • Vida Agi

          2011. május 30. hétfő

          A hintához hozzászokik, de ha előtte a kiságyban alszik és csak ébredéskor teszed át, akkor ez kevésbé nagy gond, mert később, ha nem ébred fel, akkor nem fog átmenni a hintába.

          Nem tartom jó ötletnek a forgós altatást, van olyan baba, akit inkább ingerel, pár hónap múlva pedig már nem fog működni a dolog, mert inkább szórakoztatja majd a kicsit, mint altatja. De ha most úgy látod, el tud rá aludni, akkor lehet alkalmazni, ha viszont csak sírva alszik el rá, akkor felesleges.

          Nappal is sötétíts be.

  • Ildikó

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4,5 hónapos, 7200 grammos, anyatejes baba. Nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós, jó kedvű, egyáltalán nem sírós gyerek.
    2 hónapos kora óta Nutritonnal előetetem szoptatás előtt, azóta rendeződtek a korábbi refluxos, bukós problémái.
    Borostyánlánca már szintén 2 hónapos kora óta van.
    Mindezeket azért írtam le, mert 3 hónapos koráig mintaszerűen a saját szobájában és ágyában tudtuk altatni, ha fel is kellett kelni hozzá, akkor ringatás, vagy simogatás után visszaaludt, illetve kétszer evett.
    3 hónapos kora óta azonban, mintha elvágták volna, egyik napról a másikra a következőket kezdte el csinálni:
    Este 8 – 1/2 9 körül tesszük le aludni, egyszer-kétszer kell hozzá bemenni utána 1-1 óra múlva, simogatva visszaalszik (már nem vesszük ki az ágyból). Éjfélkor azonban elkezdődik a kálvária, folyamatosan felkel, nyöszörög, dobálja a fejét jobbra-balra félálomban, húzza a lábát a magasba, mintha hátról oldalra fordulást gyakorolna, ha nem megyünk be hozzá simogatva visszaaltatni, akkor teljesen felébred és sír. Ettől kezdve nagyon sűrűn, van, hogy 10 percenként megyünk be hozzá, mindig úgy jövünk ki, hogy alszik (van, hogy 20 percet is ott vagyok, figyelem, ha ébred, azonnal reagálhassak), de utána újra ébred. Egy alkalommal hajnali 4-ig voltam nála, illetve járkáltam hozzá, őt sikerült visszaaltatni mindig, viszont én nem aludtam :-((
    Egy pár hete feladtam és kb. hajnali 2 óra körül átviszem közénk, ott alszik tovább, előfordul, hogy nagyon nyugtalanul és szintén sűrűn kell még magam mellett is simogatnom, de van, hogy 2-3 órán keresztül mozdulatlanul és nyugodtan. Hajnali 4-kor egyébként még eszik, és kb. 1/2 7-kor kel, jó kedvűen.
    Próbálkoztam azzal is, hogy nem vittem be magunk közé, hanem hagytam nyöszörögni, bementem hozzá, megnyugtattam, kimentem amikor félálomban volt már, de nem tudott elaludni, így újabb nyöszörgés, utána már sírás, és ez 4 órán keresztül ment, ami után már szintén nem bírtam tovább…
    Nem szívesen hagyom egyébként magában sírni, mert olyan jó gyerek, semmi kényelmetlenségem, problémám nincs vele, így úgy vagyok vele, hogy miért ne segítenék neki éjszaka, ha szüksége van rám? Azt azonban semmiképpen nem szeretnénk, ha úgy közénk szokna, hogy nem tudjuk kirakni az ágyunkból…
    A történethez még hozzátartozik, hogy a nappali alvások közül egy-kettő szintén a saját ágyában van, ébren teszem be oda, simogatva altatom és 1-1,5 órát délelőtt alszik az ágyában. Nem hiszem tehát, hogy az lenne a probléma, hogy csak velünk hajlandó aludni…Továbbá az elmúlt másfél hónapban volt egy-két nap, hogy minden a régi volt és a saját ágyában töltötte az éjszakát, mert sokkal ritkábban ébredt, így volt erőnk visszaaltatni és nem kivenni az ágyából.
    Lehet, hogy a fogzás okozza ezt a nyugtalanságot? Ritkán előfordul, hogy nappal is van egy kis nyűgösség, de a nappaltól függetlenül az éjszakák mindig ugyanolyanok. (Nyáladzik, rág mindent, a széklete híg, de még nem látszik az ínyén semmi)
    Ön szerint mi okozhatja ezt a nyugtalanságot és hogyan szoktathatnánk vissza éjszakára is a saját ágyába?
    Továbbá Ön szerint már meg kéne tanítanunk magától elaludni? Egyenlőre éjszakára az esti cicizésbe alszik bele és úgy tesszük le aludni, nappal pedig vagy babakocsiban séta közben alszik le, vagy a saját ágyában altatom simogatással.
    Egyszer próbáltuk a tanítást, de este 8-tól éjfélig egyre durvábban sírt (kezdtük a nyöszörgéstől és az üvöltésig jutottunk), és ha már félálomban is volt, nem tudott magától elaludni, így éjfélkor cicire tettem és úgy aludt el.
    Kérem, hogy mondja meg, hogy segíthetnénk a kisfiunknak egyedül aludni éjjel, illetve egyedül elaludni este.
    Köszönettel, Ildikó

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Szerintem éhes a kisfiad, ebben a korban ugyanis van egy növekedési ugrás, amikor több tejet szeretne a baba néhány napig, ezzel megnövekszik a tejmennyiség és aztán visszaáll a régi rend. Az első ébredésnél etesd meg, utána már ritkábban fog kelni.

      • Ildikó

        2011. május 31. kedd

        Kedves Ági!
        Ugyan még csak egy este telt el a válaszod és a módszer kipróbálása óta, de annyira lelkes vagyok, hogy muszáj írnom: bevált!!!!!! :-))) Nem akarom elkiabálni, de éjjel egykor kelt először a kisfiam, megetettem, visszatettem az ágyába, majd 4-kor ugyanez és reggel 8-kor kelt!!
        Hálásan köszönöm a segítségedet!!!!!!!!!
        Ildikó

  • Erika

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos és nappali (nem) alvása miatt az egész napunk egy nagy összevisszaság. Ő a második gyerekünk, a nővére 3 éves. Szeretném, ha a kicsinek is lenne kiszámítható napirendje, mert a nagynak is volt és nagyon bevált. De: A kicsi anyatejes, aminek nagyon örülök, a lányomat nagyon keveset szoptattam. Igény szerint szopizik, és nagyon rákapott a konfortszopira. Gyakorlatilag, ha engem lát, szopizni akar. Éjszaka velem alszik, nagyrészt a cicivel a szájában. Erre azért szoktattam rá, mert nem akartam, hogy a nagylányt éjszaka felköltse, plussz így én is alhatok éjjel. Na, de gondolom, emiatt van az, hogy teljesen logikusan ezt az alvásformát ő nappal is elvárná. Régebb (kb 4 hós koráig) megtörtént, hogy elaludt a kicsiágyban is nappal kb 15 perc nyűgösködés után, most már ez nem megy. Rászokott arra is, hogy kint alszik babakocsiban, de csak akkor, ha valaki folyamatosan tologatja. Ha mindkét gyerekkel egyedül megyek sétálni, akkor ez nem kivitelezhető, mert meg-megállunk a játszótéren, s akkor rögtön felébred. Régebb hordozókendőben is aludt kint, de most már zavarják a játszótér zajai és felébred.
    Azt szeretném, ha kialakulna valahogy, hogy alvásidőben itthon legyünk és ő az ágyában aludjon. Próbáltam betenni cumival, amikor álmos, sírni kezd, kiveszem, megnyugszik, visszateszem, újra sír, ezt már egyszer 50 percig is eljátszottunk, akkor már annyira sírt, hogy ölben sem nyugodott meg.
    Nagy szükségem lenne egy használható jótanácsra, mert a kicsit sem szeretném kínozni, hogy hagyjam sírni a kicsiágyban órákat – a lányommal se tettem ilyet soha – de ölben tartani sem tudom a kisfiam folyamatosan, ha nem aludt és nyűgös, hisz a nagylánnyal is foglalkoznom kell.
    Köszönöm előre is,
    Erika

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Az a helyzet, hogy ha ezen változtatni akarsz, akkor az mindenképpen sírással jár majd az elején. Próbáld meg, hogy amikor álmos, akkor kap egy kis szopit, és amikor félálomban van, leteszed a kiságyba és nem veszed ki, csak simogatod, hogy megnyugodjon. Ha a cumit elfogadja, akkor azzal is lehet altatni, de akkor se vedd ki, csak add neki mindig vissza a cumit. Ez az első alkalommal nehéz, de idővel megadja magát és elalszik, a következő alkalommal pedig már gyorsabban megy majd.

  • Picuri

    2011. május 20. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 6hónapos. Koraszülött baba, 30hétre született. Az esti elalvással már elég régóta gondunk van.
    Nálunk a napi rend úgy alakult, hogy alvás-evés-játék-alvás, amivel nincs is probléma. Napközben kb 3óránként szopizik, elkezdtem bevezetni neki a gyümölcspépet délelőtt. Reggel 9óra körül ébred,a legközelebbi alvás 11-12ig van, aztán 14-15ig és 17-18ig. Ilyenkor kevés ringatás után 40-60 percet alszik. Az esti lefekvésnél fél 9után el is alszik, de egy fél óra után üvöltve ébred és semmi nem használ (ringatás, dentinox, szopi, cumi, apát küldöm..)Ez megy 11ig. Aztán beájul és hajnal 3 körül ébred enni, majd 6órakor, és 9órakor ébred. Aztán kezdődik minden elölről. Velünk alszik egy szobában, a saját ágyában. Amúgy napközben nyugodt baba, játszik, nézelődik, tornáztatom napi 3x, a mozgásban picit lemaradt a kortársaitól, még korrigáltan 4hós lenne. A fogzás jelei is mutatkoznak már, rágja az öklét, minden játékot a szájába nyom, folyik a nyála.
    Nem tudom, esetleg nem-e túlfárasztom napközben vagy kevesebbszer kellene aludnia?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Több dolog is lehet, ami ezt okozza, a legvalószínűbb az, hogy amikor lefekteted, akkor még nem elég álmos, ezért alszik ilyen röviden, próbáld meg pár napon át (legalább 3 napig) legalább egy fél órával később fektetni (figyeld, mikor álmos, ha csak később, akkor fektesd később), hátha ez segít.

      A másik gond, ami ilyet szokott okozni a kezdődő fogzás, ha a fogzás tüneteit látod rajta, akkor kapjon homeopátiás alkati szert a fogzásra, erről a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz bővebb leírást.

  • Mánya Andrea

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Először is köszönöm a segítségedet, amit a blogod olvasásakor kaptam. Így írhatom, hogy Neked köszönhetően tudtam szoptatni a kislányomat 5 és fél hónapig.
    Viszont most óriási szükségem lenne a segítségedre.
    Kislányom súlya kb. másfél hónapja stagnál. Egy kontroll vizsgálat kapcsán mentünk vissza a gyerekorvoshoz, aki tápszer kiegészítést, illetve a hozzátáplálást is javasolta. Ezzel az a problémám, hogy már négy hete próbálkozok almával, sült almával és a szakácskönyved által javasolt dolgokkal. Nem sok sikerrel, már ünnepnek tekinthető, ha két mokkáskanálnyi lement a torkán. Tudom, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, ezt el is fogadom, türelemmel vagyok, illetve voltam. Ekkor jött az orvosi vizsgálat, és rájöttem, hogy még sincs annyi időm, mint ahogy gondoltam. A tápszerrel a következő a problémám: nem fogadja el a kicsi sem cumisüvegből, sem pohárból. Több fajta cumisüveget is kipróbáltam. Próbáltam a tápszert szoptatás előtt, után, sehogyan sem kellett neki. Alapvetően jó kedélyű a baba és este kilenctől reggel hétig alszik. Szóval nyugodtabb típus, de ő soha nem is kérte „üvöltve” a kaját. Az orvos szerint már nem elég a tejem neki, vagy a tej kalóriatartalma változott.
    A kérdésem az lenne, hogy miként fogadtathatom el a kislányommal a cumisüveget, miként pótolhatnám ki az anyatejet. Sajnos én is érzem, hogy már nem annyi a tej, mint korábban volt. Kérlek, hogy minél hamarabb válaszolj, mert elég kétségbeejtőnek érzem a helyzetünket. Bocsánat, de lehet, hogy rossz helyre írtam -alvás- a levelemet, de kétségek között vergődve írtam. Mihamarábbi, megtisztelő válaszodat megköszönve, maradok tisztelettel, Szervusz. Mánya Andrea

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Válaszoltam a kérdésedre ott, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Pungor-Horváth Barbara

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Nekem pont az a problémám, hogy az éjszakai felriadások most, 14 és fél hónaposan kezdődtek. Eddig Erik 3-4 órákat aludt naponta kétszer, plusz az egész éjszakát simán átaludta. Pár napja azonban végtelen ordítással kel fel és csillapíthatatlanul remeg, sír (napközben is csak fele annyit alszik, közben akkor is felsír). Hiába próbálom visszaaltatni, csak engem ölelve, szinte markolva hajlandó lefeküdni, de a szemét akkor sem akarja becsukni.

    Már a 12. foga jön, de ezzel eddig sosem volt problémánk, nem erre gyanakszom!

    Van valami használható ötletet ezzel kapcsolatban? Nekem már semmi sincs, eléggé kimerültem a helyzetbe…

    Előre is köszönöm!

    Üdv.: Barby

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ennek 2 oka lehet:

      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Kinga

    2011. május 05. csütörtök

    Nappali alvásügyben kérném a segítséged.
    A kislányom most 10 hetes lesz és a következő helyzet.
    Éjszaka az első hetekben velem aludt. Most pár napja együtt alszunk el, majd az első éjszakai ébredés-szoptatást (1 és 2 óra között)követően nem magam mellé, hanem a bölcsőjébe teszem vissza és uyganígy járok el a másik éjszakai (inkább korareggeli, hiszen ez 5-6 között van)ébredésnél-szoptatásnál. Ezt teljesen elfogadja.
    A nappali alvásoknál vizsont most egy kis zavart érzek. Viszonylag korán 2-3 hetes kora óta kialakult/kialakítottuk a napirendjét és le is tettük a voksunkat egy altatás előtti rituálé mellett (a suttogó módszerből kiindulva, de a lányomra szabva), amely működött is és naponta legalább 3x aludt 1.5-2-2,5 órákat egészen a közelmúltig. Egy ideje azonban az első nappali alváskísérletből váratlanul a 40. perc környékén felébred. Hozzáteszem, csak akkor teszem le, ha álmos és ma már az esetek túlnyomó többségében keveset vagy nem kell segíteni neki az elalvásban. Hason alszik éjjel és nappal is. Többször végig néztem ezt az alvást és az történik, hogy nagyon nyugodtan és mélyen alszi, majd ha eljött az idő, a 40. perc elkezd forgolódni és már-már sírva ébred. Én úgy érzem, nem arról van szó, hogy ennyi neki elég lenne, mivel ez után az ébredés után heves ásítozásokat produkál. Visszaltatni ezt követően a szokásnak megfelelően nagyon nehéz és jórsézt csak hordozókendőben tud iylnekor újra elaludni. Hozzáteszem ezután az ébredés után gyakorlatilag az egész nap oda van, főleg, ha nem tudom visszaaltatni és iszonyú kimerült lesz estéreés a nap egy nagy összevisszasság sajnos. Szerinted mi lehet az ok és/vagy a megoldás a helyzetre? Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ennek az oka sokféle lehet, pl. egy kis hasfájás, emésztési problémák, amire felébred, de lehet már a 3 hónapos növekedési ugrás egyik előjele is.
      Szerintem a legjobb megoldás az, ha ilyenkor megszoptatod, így a szopi közben vissza tud aludni, ha még álmos és a napirendje sem esik szét, megvan a 4É

      • Kinga

        2011. május 18. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ. Ugyanaz a helyzet azóta is, így mindenképpen megpróbálom, amit javasolsz még ma.
        Elnézést a korábbi kérdésemben a sok helyesírási hibáért, de a kis 30-40 perces etapocskákban, több részletben írtam meg kérdésem és már nem volt kapacitásom visszaolvasni.
        Köszönöm még egyszer és szép napot!

      • Kinga

        2011. május 21. szombat

        Kedves Ági!

        Kipróbáltam többször is, amit javasoltál. Sajnos a kislányomnál ez nem működik vagy azért mert nem álmos (sajnos ezt már én sem tudom néha eldönteni), vagy azért mert erre a megoldásra ő személy szerint nem vevő. Ami ilyenkor történt, hogy jól belakmározott, annak rendje-módja szerint be is indult az emésztése, majd kipattantak a szemei 🙂
        Ma úgy állunk, hogy 12 hetes, „éjjel” este 1/2 10 – 10- től reggel 10-11-ig alszik (min. 2 szopizással, néha 3-al, amelyeknél gyakorlatilag álmában szoptatom meg utoljára általában 5-6 körül), nappal meg kb. 1 óra 40 perc – szűk 2 óra után egyértelműen nagyon álmosan leteszem és gyakorlatilag azonnali elalvást követően (legtöbbször semmi „kínlódás” nincs, ami korábban jellemző volt) minden (szó szerint!) a 40. percben nyújtózva ébred. Így napközben összejön 3-4 x 40 perc. Létezik, hogy ez elég lenne neki? Akkor is, ha kicsit árkos, karikás a szemecskéje? Hogyan segítsek neki, ha szükséges? Hogy látod? Köszönöm a rászánt idődet és türelmed. (Épp most óriásit ásított pedig 10 perce ébredt a 40. percben 🙁

        • Vida Agi

          2011. május 22. vasárnap

          Ez a napközbeni alvás így teljesen rendben van, ebben a korban 3×30-90 perc közötti alvásigény szokott lenni, tehát normális akár a 3×30 perc is.

          • Kinga

            2011. május 30. hétfő

            Szia!

            Közben néha-néha csak sikerül visszaaltatni, ahogy javasoltad, vagyis cicin. Ez cirka 20 perc. Mikor láttam, hogy mégis csak álmos, megpróbáltam újra és sikerült. Az a kérdésem, hogy ezt csinálhatom egészen addig, amíg magától át nem lendül a kritikus perceken? Gondolom valami történik ezekben a percekben, amikor ébred, és ez ezen segít átlendülni. Köszönöm előre is a választ.

            • Vida Agi

              2011. június 05. vasárnap

              Igen, nyugodtan csinálhatod.

        • Brigi

          2011. július 10. vasárnap

          Kedves Kinga!
          Az én kislányom 11 hetes.Mi is a suttogó módszert alkalmazzuk altatásnál+napirend,nálunk is ugyanez a probléma mint nálatok 8-9.hét tájékán elkezdett felkelni a 40.percben.Most 11 hetes és még mindig ez a problémám,hol vissza bírom altatni hol nem.Semmi problémám nem lenne ha ennek ellenére nyugodt lenne,de sajnos így túlpörgeti magát és sokkal nehezebb vele.Szeretném tudni,hogy nálatok megoldódott-e a helyzet?
          Brigi

          • Kinga

            2011. július 18. hétfő

            Szia!

            Én eg yidő után már nem erőlködtem, mivel több napos megfigyelés után úgy láttam, hogy nem fáradt, nem nyűgős. A lényeg: pár nappal ezelőttig minden ugyanúgy ment. Viszont pár napja napközben is néha magától, visszaaltatás nélkül 1,5 – 2 órát is alszik. Most 4,5 hós.
            Kitartás!

  • Gombai Mónika

    2011. május 01. vasárnap

    Kedves Vida Ágnes!
    Kisfiam 4 és fél hónapos, 3200g-al és 55 cm-rel született, 4 hónapos korára megduplázta a súlyát,67cm lett, azóta is hízik napi 10-40g-ot. Csak anyatejet kap.Soha nem volt nagy alvó, de előfordult hogy 6 órát aludt ébredés nélkül. Nappal 3 óránként eszik. 1 hónapja éjjel 3 óránként ébredt, sírt, ha odabújtam, próbáltam megnyugtatni, cumi adni, csak rosszabb lett a helyzet, csapkodott, még erősebben sírt, csak cicivel tudtam visszaaltatni. Nappal nem alszik kb 3×30 percnél többet, soha nem is aludt. Már az összeesés határán álltam, mikor egyik éjjel visszaállt az egyszeri kelésre. Este fél 9kor feküdt, cicin elaludt, és reggel kb 5-ig bírta 1 felébredéssel. 1 hete újra ébred, órát lehet állítani hozzá pontban fél 12-kor, fél 2-kor, 4.45-kor, és 6kor már végleg. Nem sír erősen, inkább nyöszörög, forgatja a fejét, emelgeti, „mászik”. Első napokban cicin visszaaltattam, de 4 napja hagyom nyöszörögni, egyedül visszaaludni, de ugyanúgy kel pontosan minden éjjel.Egyébként nagyon mozgékony gyerek, oldalra és hasra ill. hátra fordul, ha elkapja a kezünk, felhúzza magát, majd gyorsan maga alá kapja a lábát, és feláll, csak tartani kell. Ilyenkor, boldogan mosolyog. Már a kúszás jeleit is mutatja. Védőnő megnézte a fogait, nem látott semmit. 1 hónapja folyik a nyála, tömi a kezét a szájába,2 kis fehér csík is látszik az inyén alul. Izzadós, végbél körül pirosabb, és 2 napja érdesebb is, gondolom felmaródott picit. Nincs hasmenés, hőemelkedés, duzzadt íny. Próbáltuk a chamomillet, nem használt, tünetei a többi alkati szernél írtakkal sem egyezik meg. Kérem segítsen mi lehet a baj, már nem bírom. Próbáltuk az együtt és külön alvást is nem volt különbség.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ha a baba nem sír, csak felébred, nem kell kivenni éjszaka, hagyni kell visszaaludni.

      A többi tünet viszont fogzásra utal, ezért lehet nyűgösebb éjjel, a piros, felmaródott popsi alkati szere a Kreosotum.

  • Szilvi

    2011. április 30. szombat

    Kedves Ági!
    Abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy 16 hónapos kisfiam kb. 2 hete elég rosszul alszik éjszaka. Többször felsír, és be is kell menni hozzá. 1 éves kora óta nagyon szépen el tud aludni nappal is és éjszaka is egyedül. Sokat vagyunk a levegőn, és sokat szaladgál. Szerintem eléggé lefárad. 1 éves kora után volt egy időszak, amikor nagyon szépen aludt, csak egyszer kelt fel hajnalban szopizni. Nem értem mi lehet a baja. Talán a foga jön. 6 foga van még csak kint. Az sem jó neki, ha magunk mellé fektetjük, olyan mintha úgy sem tudna aludni.
    Másik kérdésem az lenne, hogy szerinted nem gond-e, ha le szeretném szoktatni a szopiról. Nekem igazából már egy kicsit terhes a dolog. Este már 1 hete nem kap, de nem is kér, szépen elalszik. Viszont hajnalban 4-5 körül mindig felkel, és szopizik. Ezt el fogja magától hagyni, vagy nem baj ha előbb leszoktatom róla, mielőtt ő elhagyná?
    Harmadik kérdésem az lenne, hogy ebben a korban félhetnek már a sötétben? Nem lehet, hogy az a baja éjszaka?
    Egyébként az az érdekes, hogy időközönként meg van olyan, hogy este 8-kor lesszük és hajnali 5-ig alszik egy nyikk nélkül. Másnap meg már megint kezdődik, hogy kb. 2 órás időközönként, vagy össze-vissza felsír.

    Segítséged előre is köszönöm!
    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor a fogzás a probléma. Homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Ha nagyon fáj a foga, adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      A hajnali szopiról maga le fog szokni, nem kell leszoktatni róla.

      Ebben a korban még nincsenek éjszakai félelmek.

      • Szilvi

        2011. május 11. szerda

        Köszi, Ági! Most úgy alakul, hogy mégis előbb le kell szoktatnom a ciciről, mert gyógyszert kell szednem. Akkor hogy csináljam, hogy annyira ne viselje meg? Azt szoktad javasolni, azt hiszem, hogy egyszerűbb, ha apuka vagy nagymama megy be hozzá hajnalban, és ad neki vizet. Pár nap után meg fogja érteni, hogy nincs cici, és nem fog felkelni? Vagy hogy lesz?
        Köszi:
        Szilvi

        • Vida Agi

          2011. május 22. vasárnap

          Igen, ez a megoldás teljesen jó. Az első alkalom szokott nehezebben menni, utána fokozatosan hozzászokik majd.

  • Edina

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hetes és az éjszakai alvással van nagy problémánk és szerintem a kisággyal.Napközben délelőtt és délután is alszik 2-3órákat,igaz nem a kiságyban hanem a pihenőszékében vagy az ágyunkon.Magától el is alszik,ha fáradt.Este jönnek a problémák.8 órakor van a fürdetés és fél 9-kor szopizás.Ha elalszik a cicin,akkor megpróbálom berakni a kiságyba,de rögtön fel is kel.Kb. este 11 és éjfél között ezt eljátsszuk 4-5-ször és ha már szinte „elájul”,akkor tudom letenni a kiságyba.Utána pedig 2óránként felkel(közben szopizik) és 1-másfél órát fent vagyunk mire megint visszatudom tenni.Nem tudom,hogy a kisággyal van-e baj vagy,hogy nem tud visszaaludni? Napközben is próbálgatom betenni a kiságyba,amikor már elaludt,de azonnal felkel.Nem tudom mit kéne tennem,mert eléggé fáradtak vagyunk és így sokáig nem megy.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    V

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      A gond a napirendetekkel van. Ebben a korban már egyre többet szeretne fentlenni a baba, és az esti órákban hosszabban, mint napközben. Most gyakorlatilag összecseréli a nappalt és az éjszakát, nappal jókat alszik és éjjel éberebb. Próbáld meg, hogy nappal etetés után nem fekteted le azonnal, hanem büfizés után leteszed játszani, nézelődni oda, ahol ti is vagytok, hogy nyüzsgés legyen körülötte. Amikor elfárad (kb. 1 óra után), akkor tedd le a kiságyába aludni (ide viszont játszani ne tedd soha, a kiságy csak alvásra legyen) 2 óránál tovább ne hagyd aludni nappal, a következő etetésre mindig keltsd fel.

      Este lefekvés előtt legyen tovább ébren, amikor álmosodik, akkor vidd fürdetni, majd szopi után tedd be a kiságyába. Soha ne altasd el, se nappal, se éjjel, amikor álmos, kis dédelgetés után tedd le a kiságyba és magától aludjon el. Kivéve este, ilyenkor az esti szopiban elaludhat.

  • FONO

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági!

    Az normális ha napközben nem alszik egy 22-24 hónapos gyerek? Pár ismerősömtől hallottam hogy bizony az ő gyerekük nem alszik napközben. És 3 hete, mióta nem szoptatok, így nem tud cicin elaludni a lányom, nekünk is egyre nagyobb gond a délutáni alvás. Van napirendünk, és mindig 1-1:30 között fekszünk le, mióta nincs cici, mese van, kis vízivás, cici simogatás, összebújás. Majd a gyerek közli: ‘Anyuka, nem akarok aludni’. vagy ‘Anyuka, hisztizni/sirni akarok.’ aztán eljátszogat, dumál, csintalankodik. egyre erélyesebben mondom hogy ‘most nem játszunk, aludni kell’ de nem akar. Kb 2 óra után alszik el, ami miatt az egész napirend borul, utána 1/2 6kor ébred, és persze este nem akar elaludni. Sokat kint vagyok vele, nem tudom hogyan fárasszam le jobban??? Próbáltam fél órával később fektetni, de az sem használt.
    Ha lefogom pár percig, akkor örjöngve sír és utána hozzám bújva elalszik, tehát így hamarabb sikerül elaltatni de megszakad a szívem. Lehet ilyen módszert alkalmazni? Vagy lehet hogy tényleg nem álmos és innentől ne altassam napközben? Nem árt ez az idegrendszerének? Az enyém már rongyokban lóg a mindennapi próbálkozásoktól 🙁
    Köszi, Nóra

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Igen, normális. Ha nem tud aludni, elég ha egy kicsit pihen napközben, mesét olvastok, csendespihenőt tartotok, de nem muszáj mindenáron lefektetni, ha ő nem akarja, nem lesz tőle semmi baja.

      • FoNo

        2011. május 13. péntek

        Ági, köszönöm a válaszod. Ha lenyomom, elalszik, viszont most már ő is lenyomja a babáit játékból. Néha altatáskor kéri is hogy nyomjam le. És elkezdett néha agresszív lenni. A két dolog összefügghet? Lelki kárt teszek benne ha pár percig lenyomom és sir, de utána elalszik és vidáman ébred? Mi a jobb, ha kialakítok egy alvás nélküli napirendet csendespihenővel vagy ha minden nap lenyomom és minden nap sír?
        Köszönöm, Nóra

        • Vida Agi

          2011. május 30. hétfő

          Nem teszel benne lelki kárt, ezt csak azt jelzi, hogy a kicsi számára szokássá vált a lenyomás elalvás előtt, ez nem gond (ebben a korban minden szokássá válik és ő is elkezdi utánozni). Ha egy kis sírás után elalszik, akkor szerintem még szüksége van az alvásra.

  • Wanda

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 éves, nekünk az éjszakai alvással van problémánk!Még szopizik és félóránként óránként felriad, sír és csak a cicivel nyugszik meg, megkapja és alszik tovább.Egy ágyban alszunk sajnos már nagyon kényelmetlen próbálom a kiságyba áttenni mikor elalszik több kevesebb sikerrel de eltelik egy kis idő és már ébren is van.Kipróbáltam már homeopátiás szereket az sem segített, foga sem fáj szerintem már nem tudom mit tegyek ,hogy átaludja az éjszakát, már nagyon kimerülök,és ez 6. hónapos kora óta megy.Ha tudnál valami ötletet megköszönném!
    Üdv: Wanda

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Itt a megoldás az lehet, ha megtanítod a saját ágyában egyedül elaludni. Tedd át a saját ágyába másik szobába, és magától aludjon el. Ha sír, kiveheted, megnyugtathatod, de aztán tedd vissza, ezt csináljátok következetesen minden este lefektetéskor és éjszaka, amíg nem tanul meg magától elaludni. Segíthet az is, ha esténként Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka néhány napig, ez általában gyorsabb javulást szokott hozni, tőle ugyanis könnyebben elfogadja, hogy nincs cici.

  • Angéla

    2011. április 13. szerda

    Bocs, még 1 kis pontosítás: ezek a problémák NEM 3 hete kezdődtek – még sosem aludta át az éjszakát.
    Angéla

  • Angéla

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    Nekünk a nappali és az éjszakai alvással is problémáink vannak. Ádi 10 hónapos lesz. Összesen hónapok óta nem alszik 12 óránál többet, pedig úgy olvastam, h még 1 év körül is 13-14 az átlag.
    1. Nappali: 40 perces blokkokban alszik. Óramű pontossággal ébred 40 perc múlva, azonnal feltérdel, feláll és sír. D.e egyszer 40, du 2-3-szor egymás után, vissza-visszaaltatom. Sejtem, h az egyes alvásfázisok között felébred, csak nem tudom a megoldást.
    2. Éjszaka: 3 héttel ezelőtt megpróbáltam leszoktatni legalább a 2. éjszakai szopiról, mert magától nem akarta elhagyni ez a 2-szer 10 perces szeánszt. Azóta változatos éjszakai programjaink vannak: megriad 7-szer, felébred 2-3-szor, fentmarad és játszana 1,5 órán keresztül.
    Tudom, h ez a járástanulás és a szep. szorongás kora, de lassan felőrlődök. A foga nem hiszem, gyorsan kipipáltunk 7-et.
    Amit próbáltam:
    – felvesz-ringat-elalvás előtt letesz- lent simi- és elalszik magától. Bár én nem látom azt az 1-2 nap alatt beálló nagy változást.
    – apa kel fel éjszaka
    – cumisüvegből nem tud inni
    – éjszaka a szobában sötét van és csönd
    – egy szobában, de külön ágyban alszunk
    – ha hagyom, h játsszon vagy felpörög v sírni kezd…
    Hát, nagyjából összefoglaltam.
    Egyébként egy boldog, pörgős, jó mozgásfejlődésű, aktív sajtkukacról beszélünk. Akinek Anya valahol elvette a picikori jó alvókáját… 🙁
    Minden ötletnek örülök!
    Köszi:
    Angéla

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Az a helyzet, hogy ha mindenfélét kipróbálsz, az teljesen összezavarja a gyereket. Nappal ebben a korban általában 2×1-1,5 óra szokott lenni az alvásigény, de nem gond a 2×40 perc sem, ha utána kipihent a gyerek és kibírja estig. Sok baba már áttér az egyszeri alvásra, ilyenkor egyszer, de hosszabban alszik. Lehet, hogy ő azért alszik rövidebbeket, mert még nem elég fáradt, amikor elalszik (elaltatod).

      Éjszaka: nem derült ki számomra, hogy pontosan mi is a gond: az, hogy kétszer evett éjszaka? Bármilyen módszer csak úgy működik, hogy elkezded csinálni és kitartóan csinálod. 1-2 nap önálló alvástanítástól 10 hónaposan még nem várhatsz nagy változást, ebben a korban legalább 1 hét kell erre. A másik, hogy ez csak úgy működik, ha külön szobában vagytok, ha ottvagy vele, akkor egyrészt a felkelések száma is több, mert érzi a tejszagot és a ti zajaitok is felébresztik, másrészt nehezebben fogadja el, hogy miért kell a saját ágyában aludni, amikor úgyis ottvan anya.

      • Angéla

        2011. április 16. szombat

        Kedves Ági!

        Egyértelműen nem elég a kisfiam számára a du-i 40 perc alvásocska, van, h még 2* is igényli, h visszaaltassam. A kérdésem az, h hogy tudok neki segíteni, h ne ébredgessen meg?
        Az önálló alvásra tanítást 3 hete csinálom folyamatosan – mégsem javul a helyzet. Mivel nem szokott le magától az éjszakai evésekről, ezért próbálom én fokozatosan elvenni tőle. A különalvást nem tudom megoldani, de arra nem számítottam, h az éjszakai 2 szopit felváltja akár 7 ébredés is…
        Tehát a problémám az, h 10 hónaposan nem tudom megtanítani arra, h átaludja végre – legalább néha – az éjszakát!

        • Vida Agi

          2011. április 24. vasárnap

          Az a gond, hogy ha fokozatosan akarod alvásra szoktatni, azzal csak összezavarod. Ezt vagy csinálni kell, vagy nem, nincs átmeneti megoldás, mert ha a kicsi néha kap cicit, néha nem, akkor teljesen összezavarodik.

          A nappali felriadás oka leggyakrabban a fogzás, ha nincs még legalább 6 foga, vagy ha már korábban kijött az első 6 fog, akkor most jöhet a 7.-8., nappal nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz, rág, akkor ez a gond. Homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Nóri

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hetes, és újabban sajnos nem bír nappal aludni. Sokat fáj pocija, és szinte csak addig alszik, amíg cicizés után a karomban tartom, de akkor nagyon mélyen. Ez talán 10-20 perc lehet összesen.
    Amikor azonban megpróbálom letenni, felpattan a szeme. Ilyenkor nem feltétlenül nyűgösködik, sokszor fél órákat is elvan egymaga,nézelődik. A kocsiban, babakocsiban viszont elég jól elalszik , de ott is csak max 1 órát.

    Amúgy nagyon éber, érdeklődő baba. Éjszaka különösebb gond nincs vele, de az aggaszt, hogy nappal nem tud eleget pihenni.
    Szerinted mi lehet a hátterében? Hogyan tudnék segíteni rajta?

    Előre is köszönöm válaszod.
    Üdv: Nóri

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ebben a korban általában 3×1-1,5 órát alszanak a babák és két alvás között már másfél-2 órát is ébren tudnak tölteni. Próbáld meg, hogy etetés után ne altasd el, hanem legyen ébren és amikor már nagyon álmos, játék után akkor fektesd le, így nem a hasfájása fogja felébreszteni, az emésztése ugyanis az evés utáni 1 órában a legaktívabb. Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, így ő is megtanulja, mikor kell elaludni, a pocakja sem ébreszti majd fel az alvásból és te is tudni fogod, mikor van szüksége alvásra (amikor játék után elfáradt).

  • szylvie82

    2011. március 20. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom most 10 és fél hónapos.
    Hála Istennek eddig semmi gondunk nem volt az alvással.De az elmúlt 1 hét elég rosszul alakult.Eddig mellettünk aludt el az ágyban,utána átvittem a helyére és teljesen normálisan aludt éjjel.1szer felkelt enni általában,de ezen kívül jól teltek az éjjelek.Viszont az elmúlt 1 hétben nem alszik el velünk csak,ha a babakocsijában tologatom.Utána berakom a helyére és másfél órán belül keserves sírással ébred,ami ahogy kiveszem az ágyából abba marad.Berakom a kocsiba és azonnal vissza is alszik.Ezután beteszem az ágyába,jó esetben következik 2 óra alvás.Aztán jön a keserves sírás,babkocsi,2 óra alvás… És ez így egész éjjel.Kipróbáltam már,hogy nem veszem ki,simogatom,oda ülök az ágya mellé és beszélek,de semmi.Addig ordít még nem veszem ki.Ahogy kikerül már a kezemben elalszik.. Fogai nem jönnek,legalábbis az ínye nem fehér,nem bök.Egyszerűen nem jövök rá mi lehet a baj,mert eddig ilyen probléma nem volt.remélem tud valami ötletet adni.Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      A gond az, hogy megszokta, hogy segítséggel alszik el és most, amikor éjjel felébred, akkor is ugyanezt szeretné, mert ezt szokta meg. Először is azt kell kideríteni, miért ébred fel ilyen gyakran, és ezen segíteni, utána pedig megtanítani egyedül, babakocsi és együttalvás nélkül a saját ágyában elaludni, hogy egyedül vissza tudjon aludni éjszaka.

      Ezek a hirtelen ébredések gyakran a fogzás miatt vannak, ha nincs kint legalább már 6 foga és nyálzik napközben, vagy mindent a szájába vesz, akkor ez a gond, ezen homeopátiás szerekkel segíthetsz, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      A másik ok a szeparációs szorongás lehet: amikor megébred, akkor eszébe jut, hogy megvagy-e még, és felriad, téged keres. Ezen segíthet, ha pár napig Apa megy be hozzá éjszaka és ő fekteti le este is.

  • Eszti & Tomi

    2011. március 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 1 éves és kb. 3-4 hónapja 3-szor kel fel éjszaka. Ha eszik, ki van cserélve a pelusa, sokat játszunk vele, sétálunk az utcán, más környezetben is van nem csak velünk… Akkor sem akar elaludni. Már sokféle módszert kipróbáltunk, de semmit sem segített. Mit tudnánk, még tenni? Segítséget szeretnénk kérni!

    Köszönettel: Eszti és Tomi

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Elöljáróban: ha egy 1 éves baba 3-4 óránként kel fel éjjel, az nem nevezhető alvászavarnak. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a kicsi ennél gyakrabban ébred, nem tud órákig visszaaludni, fáradtan, nyűgösen ébred reggel, láthatóan nem alussza ki magát. Ha csak annyi a gond, hogy 3x ébred, de egyébként kipihent, ébredés után eszik, majd visszaalszik, akkor ez nem alvászavar és nem kell rajta változtatni sem, szimplán azért kel fel, mert éhes és ezt kinövi majd.

      Mi miatt ébredhet fel éjszaka 3-4 óránál gyakrabban a kicsi 1 évesen?
      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek.

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

      Emellett még az is probléma lehet, hogy a kicsi nem tud magától elaludni, és ha felébredt visszaaludni. Ilyenkor az segíthet, ha megtanítják magától aludni (ez a nappali alvásokra és az éjszakára is vonatkozik, mindig ugyanúgy kell csinálni). Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Andrea

    2011. március 12. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom most 7 hónapos és nagyon rossz alvó éjszaka. Este 9 körül elalszik és hajnali fél 6 körül eszik de addig szinte minden órában megébred. Nyöszörög és forgólászik. nem tudnál valamit ajánlani amitől jobban aludna? Várom válaszod!
    Köszönettel Andrea

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Nem írtál semmi konkrétabbat, ezért leírom, milyen lehetőségek lehetnek, ami miatt felébred éjszaka:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      4. Éhes: Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Gyöngyi

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Problémánk a következő. Fiunk 9 hónapos, 5 hónapos koráig nagyon jó alvó gyerek volt, aztán történt valami… Azóta hajnali fél 1-től óránként , fél óránként kel és 2-3, vagy 3-4 óra között teljesen fent van. Elkövettem azt a hibát, hogy kivettem az ágyából, így a karomba altatom vissza, ez általában be is jön, csak azok az 1 órai folyamtos ébrenlétek készítenek ki. Fogalmam sincs mitől ébred meg annyira. Az ágyából azért vettem ki ,mert a nővérével alszanak egy szobában és ő mivel ovis, szüksége van a pihenésre. Próbáltam már, hogy közénk teszem, de az se jó neki, akkor sem alszik vissza, csak vergődik és sír, inkább hiszti, hogy ő már ugyan nem akar aludni. Lassan kezdek teljesen kimerülni és fogalmam sincs mi lehet a megoldás. Kérem, ha tud, segítsen!
    Köszönettel: Gyöngyi

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    • Gyöngyi

      2011. március 18. péntek

      Kedves Ági!
      köszönöm a válaszát. Lehet akkor fiacskámnál a három tünet egyszerre jelentkezik, mert éppen most vannak áttörőben a felső fogacskái. Már áll és kapaszkodva lépeget, bár nem tudom, hova siet:) És igencsak anya-ragacs lett az elmúlt időszakban. Azt hiszem hétvégén kipróbáljuk az apás módszert:) Üdv Gyöngyi

  • N.Hajni

    2011. március 08. kedd

    szia Ági.
    Nekem nagy problémám van.lányom 3 éves lesz májusban.cumisüvegezik mert azon cumizik is és igy nagyon sok teát iszik akár éjjel akár nappal.a bajom az hogy éjszaka nem jol alszik mert 1.5 óránként nyügösen teát kér.ez megy 7 honapja.napközben igy képes 3 órát is aludni.a 3 év alatt max 10szer aludta át az éjszakát.biztos nem fogzik mert összes foga kint van.tanácstalan vagyok.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ez ebben a korban már egy rossz szokás, ami csecsemőkorból megmaradt nála. Az ébredések elkerülésében segíthet, ha éjjel a Mesélő Hold nevű illóolajat párologtatod a szobájában, de segíthet este és reggel 1 csésze Rooibos tea is. Ebben a korban általában az éjszakai félelmek miatt ébrednek a kicsik, ezért segíthet, ha egy kis lámpa ég éjjel a szobájában.

  • Gréti

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos és soha nem volt gond az alvással. Még szoptatom reggel és este alváshoz, de magától alszik el utána. Már 6 hetes kora óta átaludta az éjszakát. Este 9-től reggel 7-ig. Nem tudom mi történt vele igaz, hogy most jött 2 foga (az első kettő), de már kibújtak. Mostanában legjobb esetben is 5-kor kel és utána már nem alszik vissza(áll a kiságyba). Nagyon sír és csak akkor nyugszik meg ha megszoptatom. Utána teljesen jókedvű és elkezd játszani, és teljesen éber a délelőtti alvásig. A napközbeni alvással nincs gond. Nem tudom…, arra gondoltam, hogy lehet, hogy éhes és már nem elég neki az esti szopi. Létezik ez? Amúgy 10 kg, jó étvágyú baba.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Igen, az előfordulhat, hogy a hajnalban megint megéhezik, hiszen ahogyan nő a baba úgy nő a tápanyagigénye is, tehát az normális, ha hajnalban megint elkezd megéhezni.

  • Anna

    2011. március 06. vasárnap

    Kedves Ágnes !

    Nekem van egy nagy problémám.
    Most 10 hónapos a kisfiam 6 hónapos koráig el aludt egyedül a kiságyban fel kelt többszőr éjszaka de cumit adtam a szájába vissza aludt . Hét hónapos korában ki bújt két foga lent nem fogadta el a cumit azóta sem fogadja el ,és csak kizárólag cicin alszik el és alszik vissza éjszaka . Sajnos hibát követtem el magam kényelme miatt mellettem alszik , Viszont nagyon ki vagyok merülve vissza szoktatnám a kiságyba cici nélküli el alvásra . Párom meg akarja próbálni a felvesz letesz módszert . Jó ebben a korban még vagy mást próbáljunk . Tanácstalan vagyok . Adtunk neki fogzásra is szert nem segített és adtunk több szilárd ételt is hátha éhes nem vált be . Segítsen _!!!!!!!!!!!!!!

  • Deni

    2011. március 04. péntek

    Szia!Az a gondom a fiam márciusban lesz 2éves ,és még mindig felkel éjjel vagy teát kér vagy tejet.H a inni kér és nem adok neki akkor nagyon sír,valamikor ha felkel odaadom neki a teát,de o akkor éppen tejet akar,mielott elmegy este aludni kap enni+még egy uveg kakaot is megiszik,de hogyan lehet akkor éjjel még éhes??Nemtudom hogyan szoktassam le az éjjeli ivásrol,mert igy 3-4 pelenkát is elhasználunk,annyit pisil,na meg persze ki sem alszom magamat,este 8-9kozott alszik el,és reggel 9-9,30korul kel fel.Legyszi segitsetek mert már mentudom mit tegyek!!!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Ez inkább rossz szokás, mint valós szükséglet. Ha néhány éjszakán át következetesen csak vizet adsz neki, akkor (nyilván hiszti kíséretében) leszokik róla.

  • ruszalka

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    Két hónapos kisfiammal nem az a baj, hogy felkel éjszakánként vagy nehezen alszik el este (Bánnám is én, ha csak az lenne!), hanem az, hogy szinte egyáltalán nem alszik. Kevesebbet alszik, mint én vagy a férjem. Még ha váltott műszakban foglalkozunk vele, akkor sem alszunk eleget mellette, hihetetlen. És sajnos nincs el magában, mint sok gyerek, hanem igényli a folyamatos tutujgatást (ez nem feltétlen valami aktivitásra serkentő dolgot jelent, hanem akár ringatást, kézben tartást, halk dudorászást – persze van olyan is, hogy játszunk vele), különben bömböl. Nem hiszem, hogy jó ötlet, ha hagyjuk, hogy álomba sírja magát, különben sem működik. Kisfiam sokkal fejlettebb a koránál, már 1 hetesen emelte és tartotta a fejét, 3 hetesen szociális mosolya volt, 4 hetesen már gőgicsélt stb.
    Szoptatom gyakran és igény szerint, de nem alszik el a cicin sem, pedig eleget eszik, nem hiszem, hogy éhes, azt felismerjük, meg sok a pisis pelus és szépen gyarapodik is. Ha fáj a hasa, azt is észrevesszük a sírásából, nem az szokott a probléma lenni. Különben nagyon kedélyes baba, csak egyszerűen NEM ALSZIK! Éjszaka összesen olyan 5-6 órát alszik szakaszokban, napközben közel semmit, ha elalszik mégis, akkor negyed óra múlva felébred. 1 hete vettük el a cumiját, mert úgy gondoltuk, jobb lesz anélkül, nem viselte meg túlzottan, ráadásul ez a probléma már előtte is megvolt, tehát nem ez a baj. Akkor sem alszik el, ha kivisszük a hidegre vagy elmegyünk vele sétálni vagy kocsikázni. Na jó, néha van, hogy ilyenkor elalszik, de egyre kevesebbszer működik.
    Kicsit önző az egész helyzet, hiszen a baba jól érzi magát, csak mi pusztulunk meg, és a tejem is nagyon apad, ha nem tudok eleget pihenni.
    Tud valamit tanácsolni?

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Úgy gondolom a fő gond az, hogy nincs kialakult napirendje, nem tudja mikor kéne elaludnia, esetleg túl mozgalmas körülötte a világ, ezért nem tud kikapcsolni, elaludni, ezért nem tanult meg eddig elaludni. Tehát elsősorban azt kéne összehangolni, hogy ő mikor álmos (ebben a korban kb. másfél órát tud gond nélkül fentlenni) és ilyenkor elaltatni, valamint az alvás-evés-játék-alvás sorrendet tartani minden nap. Most az lehet a gond, hogy néha akkor próbáljátok fektetni, amikor még nem elég álmos, néha akkor, amikor már túlpörgött és emiatt nem tud elaludni. Segíthet, ha nappal is félhomályos szobában alszik, és elalvás előtt egy takaróba bugyolálod. Az alvás tanult dolog. Nem kell üvölteni hagyni a babát órákig, de meg kell tanulnia, hogyan tud magától elaludni, és ez azzal járhat adott esetben, hogy egy darabig forgolódik, nyűglődik az ágyában, amíg rá nem jön, hogyan tud maga elaludni.

      Ha nem sikerül 1-2 hét alatt ezekkel a módszerekkel javulást elérnetek, forduljatok alvásambulanciához (Budapesten a Madarász utcai vagy a Heim Pál Kórház)

  • farkas ildiko

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági
    Hát nagy probláma ez a nem alvásos dolog, nekem is ez a problémám.
    10 Hónapos fiam kb 5hónapja 10-12szer van fel egyeste .Már mndent kipróbáltam esti táp majd tejpép,magam mellé fektetem kis állatot adtam külön szoba, cici, nem cici
    csak felvettem most ott tartok melletem fekszik de félóránál tovább sosem alszik többet, nappal sem:(.Hagyom had sirjon és este nem adok neki cicit nagyon drasztikusnak tünhet de már nem tudok mást kitalálni és aludni szeretnék.
    Ez azt eredményezte hogy üvölt órákig majd alszik 1-2 órát remélem hamarosan többat
    Kérlek válaszolj
    Üdv

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Igazából, ha már elkezdted, akkor ezzel a módszerrel meg fog tanulni önállóan aludni, ha következetesen mindig ezt alkalmazod és nem változtatsz rajta.

  • Farkas Bernadett

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ágnes!

    1 éves kislányom féléves kora óta éjjelente 2-3 szor felkel! Egyszer kap enni hajnalban könnyen visszaalszik ringatva! Sajnos csak így alszik el ami egyre nehezebb a súlya miatt!
    4 foga van kettő fent kettő lent! Kb. 3 hónapja a hajnali lépésnél nem alszik vissza!!!! Nem nyügös, próbál visszaaludni leveszik felkel de nem megy neki az alvás! A szeme teljesen kikerekedik! A sétálva ringatás nem jött be, sokszor lerúgja magát. Közöttünk nem akar aludni így a telefonomon mesét néz vagy játszik kislámpánál velem kb két óra hosszát! Nurofent próbáltam nem segített. Van hogy minden éjjel így zajlik de volt hogy 10 napig beteg volt kapott fenistil cseppet ami állítólag álmosít akkor is kelt de visszaaludt könnyen!!!
    Macija van cumi is hurcolja mindkettőt! Egyre fáradtabb vok nagyon várom a hozzáértő válaszát! Még annyit hogy egyszer alszik napközben du egytől háromig, este kilenc fél tízig nagyon aktív és későn is kel kb. fél kilenckor!

    Köszönettel:
    Bernadett

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Az éjszakai felébredésnek és fennmaradásnak az az oka, hogy a kislányod túlságosan éber lesz, amikor felébred és nem tud visszaaludni.
      Erre többféle megoldás van. Például az, hogy ha nem sír, akkor fogjátok és alszotok tovább. Nem beszélgettek vele, nem próbáljátok visszaaltatni, mert akkor azt hiszi, éjjel is mindent lehet. Ha azt látja, hogy ti alszotok, akkor ő is el fog aludni, és 2-3 éjszaka után nem ébred már fel többet.

      Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Ildi

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most 5,5 hónapos, 8,5 kg és 70 cm. 3400g-mal és 50 cm-rel született, így mondhatjuk, hogy elég jó ütemben növekszik. 6 hetes kora óta változó mennyiségű HA tápszert kap hozzátáplálásként (max 300 ml/nap, de az utóbbi 3 héten volt, hogy nem is kapott, de ha kapott, akkor is csak 120ml-t/nap), de a gyermekorvosunk az 5 hónapos vizsgálaton mondta, hogy biztosan elég neki a tejem, ha ilyen szépen gyarapszik, hagyjuk el a pótlást, és próbáljam meg elkezdeni a hozzátáplálást. A súlygyarapodása egyébként nem indokolta a tápszer adását korábban sem, de nélküle képtelenség volt nappal megnyugtatni, és nem is nagyon aludt el. Az orvos azt mondta, hogy talán ilyen a habitusa, és valóban sok étel kell neki – mert amúgy csak nagyon nagy, de nem duci.
    A gyümölcsöket nem kedveli még, így tejpéppel próbálkozom esténként, de abból sem eszik még sokat, 60 ml vízből készítek neki.
    A problémám az, hogy 4 hónapos kora óta a korábbi éjszakai 2 ébredés helyett 1,5-2 óránként kel, és szopizik is rendesen, bár hajnalban már nem olyan sokáig. Utána azonnal visszaalszik, de észrevettem, hogy ezzel párhuzamosan nappal mintha kevesebbet enne. Pontosan megítélni nem tudom, mivel nem tudom, mennyit szopik.
    Lehet, hogy a felébredéseknek nincs köze az éhséghez, de teával nem tudtam megnyugtatni, sem más módszerrel, csak szoptatással.
    A bajt tetézi, hogy kb két héttel a gyakori ébredések elkezdése után Pavlik-kengyelt is kapott, így míg korábban legtöbbször egyedül aludt el, vagy cumival, vagy a nélkül, most nappal is ritka kivételtől eltekintve csak szoptatás közben hajlandó elaludni, és ez a napirendünket is felborítja. A kengyel felhelyezése előtt már elég aktív volt, átfordult, és körbe kúszott.
    Igazából azt nem tudom csak eldönteni, hogy vajon valóban éhes lehet-e, és ezért kel, és akkor helyes, hogy szoptatom (ehhez hozzá kell tennem, hogy ha nem kap tápszert este a szoptatás után, akkor lefektetés után 1-1,5 órával biztosan ébred és eszik, ha kap, akkor csak 3 óra múlva ébred először, és utána kezdi csak a gyakoribb ébredéseket), vagy nem szabadna szoptatnom, és nappal kellene valahogy belediktálnom a megfelelő mennyiséget, vagy lehet, hogy nem is éhes, csak elkezdett egy rossz szokást, amit a kengyel viselése rögzített és bizonyos időtávra elhagyhatatlanná tett?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Sajnos a kengyel sok babánál okoz alvásproblémákat, ami csak akkor múlik el, amikor már leveszik a kengyelt. Emellett lehetséges, hogy tényleg éhes éjszaka, mert a baba súlynövekedésével párhuzamosan a tápanyagigénye is megnő, nappal viszont kevesebbet eszik, mert annyira leköti a külvilág. Segíthet, ha nappal gyakrabban eteted, vagy ha ez nem fér bele a napirendbe, akkor estefelé gyakrabban szopizik és elalvás előtt kapja a pótlást, amit most is, így biztosan megtelik a pocak éjszakára.
      Emellett előfordulhat az is, hogy a kezdődő fogzás miatt is nyűgösebb már éjszaka, ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez is hozzájárul a problémákhoz.

  • Geröly Dóri

    2011. február 27. vasárnap

    Kisfiam 11 hónapos két hete azt csinálja hogy időben 9kor este elalszik alszik egy órát és fel kell hajnali 3ig fent van,aztán 11 ig alszik.probáltam hogy délelött 9kor felkeltem hogy délben aludjon alszik egy-két órát és este 9kor lerakom aludni ….aztán folyatódik hogy felkell és hajnalig ébrfen van adom neki a homeopátiás golyót dentinokszal kene az inyét ,foga még egy sincs!!
    Nem tudom mi lehet a probléma ,de ez nem normális dolog……..szeretnék valami kis segítséget kapni hogy mit csináljak!!!köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Az éjszakai alvás minőségét nagy mértékben befolyásolja a nappali alvások mennyisége és az ébren töltött idő hossza is. Nappal ebben a korban két alvás között általában 4-5 órát tud ébren lenni a baba, az esti elalvás előtt is legalább ennyit kell ébren lennie ahhoz, hogy elég fáradt legyen, mire le szeretnéd fektetni, valamint ez garantálja azt is, hogy éjjel tényleg eleget tud majd aludni. Ha ugyanis nappal túlalussza magát, vagy nem elég fáradtan fekszik le, akkor éjjel jó eséllyel csak rövidebben alszik vagy pár órát ébren tölt az éjszaka közepén.

      Azt tudod tenni, hogy néhány napon át következetesen felébreszted reggel 8-9-kor, nappal amikor fáradt, alszik és este megint akkor fekteted, amikor álmos és ezt 4 napon át csinálod, ennyi időre van szükség ugyanis, hogy a bioritmusa átálljon az új rendszerre és rendesen aludjon. Ezenkívül segíthet, ha este lefekvés előtt megiszik egy csésze Rooibos teát, ettől mélyebben alszik majd és elmarad az ébredés, ha ez nem segít 3-4 napon belül, akkor kaphat Sedatif PC-t is az alvászavarra.

  • Bogen

    2011. február 24. csütörtök

    Nekem egy kicsit más jellegű a problémám, de nagyon megnehezíti a mindennapjainkat.
    Kislányom 2 hónapos, az éjszakai alvással az ég világon semmi gond…este 9 körül elalszik, 1-2szer kel éjjel szopizni és reggel 7-kor indul a nap.
    Napközben viszont egyáltalán nem alszik. Nem jövök rá, hogy mi az oka … a délelőtt még egész jól elmegy, de délutánra már irtó fáradt lesz, nem tud mit kezdeni magával, ezért ordít, üvöltve sír szegény … és van, hogy elaltatom valahogy…akkor is felébred 5-10 perc múlva. Mi lehet az oka? Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    • ruszalka

      2011. március 05. szombat

      Szia!

      Nagyjából ugyanaz a problémám, mint Neked! Ld. fentebb 🙂 Írd már majd meg, hogy használt-e valamelyik tanács!

      Köszi
      Ruszalka

      • Bogen

        2011. március 13. vasárnap

        Szia Ruszalka,

        Igazából nálunk a hason fekvés eleve kilőve, mert az ellene teljes erejével tiltakozik (sajnos ferde a gerince, nyakával is gondok vannak…DÉvény-tornára járunk emiatt) – nekünk nem Ági tanácsai hozták meg most az eredményt…(annó fiamnál viszont igen:)…hanem egy adamo jellegű, de jóval olcsóbb hinta, ami kellett amúgy is …abban alszik napközben. Amikor látom, hogy fáradt beteszem, énekelek és ringatom 2-3 perc és alszik, de komolyan. El sem akartam hinni…és 1-1,5 órákat alszik napközben 3-szor:) Csak azt nem tudom mi lesz később???
        Viszont éjszaka most már nem csak velünk alszik a nagyágyban, hanem kezd átszokni a kiságyába éjjelre…ha az éjjel már megy az ágyijában, akkor megpróbálom a nappalt is…mert 2-3 hónap és kinövi a hintát…de most átmenetnek ez jött be:)

        • ruszalka

          2011. március 21. hétfő

          Köszi szépen, közben tárgytalan. Azért megírom, hátha másnak is segít, hogy mi történt. Magától rendeződött a helyzet. Most is alszik 🙂 Furcsa, hogy többet alszik most, hogy kicsit nagyobb, de annyi baj legyen. Nem tudom, mennyire gyakori ez a 2 hónapos kor körüli alvászavar.
          Nekünk Adamo-hintánk van és avval tényleg el lehet altatni. És ha kinőné, akkor ki lehet lógatni a lábát 🙂 De leginkább cicin alszik el, csak azelőtt felébredt 10 perc után ott is, most nem. Ági tanácsa nekem se segített, mert azt írta, csináljunk napirendet. De hogyan, hogyha egyszerűen nem hajlandó aludni??- kérdem én. De most már mindegy. És így már van is napirendje.
          Még egyszer köszi a választ,
          ruszalka