Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

  • Adrienn

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kis fiam 11 hónapos elmúlt és éjszakánként 4-5-ször is felkel. Pár hónappal ezelőtt csak 1-2 alkalommal volt fel. Ilyenkor mindig adtam neki egy kis teát, mert egy pár korty után rögtön vissza is aludt. Mostanra azonban mint már írtam, képes 5-ször is felkelni és követeli a teát. Ha nem adok neki akkor elkezd ordítani.
    Már próbálkoztam azzal, hogy tea helyett vizet adtam, de az sem zavarja őt. Tudom, hogy én rontottam el, mert a teával próbáltam őt megnyugtatni, most pedig ez lett a következménye. Hogyan tudnám őt leszoktatni? Ha sír akkor se adjak neki inni?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert teát adtál, tehát nem emiatt kel fel sokszor, hanem valami más miatt kel fel, csak azt szokta meg, hogy ha felébred, akkor inni kap a megnyugtatáshoz, ez önmagában nem baj. A baj az, hogy mi lehet a sok ébredés hátterében, mi az, ami miatt felkel, ezt kell megoldani.

      Az éjszakai ébredésnek ebben a korban 3 oka lehet:

      Ennek 3 oka lehet:
      1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

      2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • K.R.

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hónapos. Tápszeres baba. Csak az első 3 hónapban kapott tejet.
    Nagyon sokáig nagyon jó alvó volt, max. 1x kelt csak fel, vagy 1x sem.
    Most kb. 1-2 hónapja azt csinálja, hogy hetente 1x, de előfordul, hogy többször úgy hajnaltájban 3-4 óra felé felkel és fent van 2-2,5 órát is.
    Pedig mindig úgy megyek be hozzá a szobájába, mert külön szobában alszik, hogy nem kapcsolok villanyt, nem szolok hozzá, csak kiveszem a kiságyból és kb. 10-15 perc múlva látom, hogy vissza tudom altatni, vagy nem.
    Kb. 1 hónapja tejet-kakaót, junior tejitalt, vagy jóéjszakát tápszert szokott kapni, felváltva.
    Lehet, hogy ez a baj, hogy nem lakik jól vele?
    Tápszerből 230 ml, tejből-tejitalból-kakaóból 270-300 ml-t is megiszik este.
    15 fognál tartunk éppen. Alul 8, fent 7. Jönnek a hátsó örlők alul is, felül is.
    Lehet, hogy ez a baj?
    Pedig Dentinox géllel szoktam este kenegetni az inyt.
    Nem tudom, hogy mi lehet az oka.
    Kérlek adj tanácsot!
    Köszönöm előre is.
    K. R.

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Ez lehet a fogzás miatt is, de ebben a korban egyébként is annyira élénkek a gyerekek, hogy előfordul, hogy éjjel nem tudnak visszaaludni. Mivel csak heti 1-2 alkalomról van szó, ezért a legjobb megoldás, ha ilyenkor magad mellé fekteted és alszotok tovább együtt.

  • Enikő

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    2 bejegyzéssel előbb is én kérdeztem, azóta rosszabbodott a helyzet, kislányom este 9-kor megy aludni, és reggel 5-kor végleg felkel./régen 9-ig aludt, egyre korábban kel/ Nem lehet visszaaltatni.
    Gondolom, a 4 nappali alvás miatt van,de hogy vegyem rá a 3-ra?/5hónapos/
    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Úgy tudod rávenni, ha minden egyes alvás előtt 20-30 perccel meghosszabítod az ébrenléti időt, így összesen nyerni fogsz másfél órát és elmarad az utolsó alvás. Kb. 3-4 nap kell, mire a bioritmusa átáll az új rendszerre, addig még lehet, hogy korán ébred majd reggel.

  • Timi

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!

    11 hónapos kislányom még eddig csak 2x aludta át az éjszakát (biztos valami véletlen folytán :))4 és 8 hósan. A kiságyában alszik, mindig egy szobában vagyunk, egyenlőre még pár hónapig így is marad, míg el nem készül a szobája. Igény szerint szoptattam, mindig cicin aludt el, most tanítom az önálló alvásra. A nappali alvásokkor és az esti lefekvés előtt közvetlen már nincs cici(emiatt érzem kevesebb is lett a tejem, mert napközben sem kéri úgy…de talán már nem baj), de éjjel rendszeresen 1 és 5 órakor megébred hangos sikítással felsír és nem alszik vissza víz és simogatásra, akkor a cici kell neki. A siratásos módszert inkább nappalra hagytam eddig, mert a férjemnek pihennie kellene. Azt gondolom, ha megtanulja a nappali alvásokkor, hogy nincs cici, akkor éjjel sem fog egyszer csak felkelni. Rosszul gondolom? Az is megfordult a fejemben, hogy nem kifejezetten a cici miatt ébred, csak ez nyugtatja meg aztán!? Nem mocorgunk sokat, meg talán akkor nem mindig ugyan abban az időben ébredne meg. Egyébként rossz evő,5-6-kor cici egész délelőtt nem hajlandó enni, csak egyszer cicizik 9-kor,10-13-ig alvás majd 13-kor ebéd nagyon minimális, 16-kor gyümi úgy 100g, és 18-kor vacsi pl. melegszendvics, azt valamiért nagyon szereti :(, de a főzelék szóba sem jöhet már.Fürdés, majd 20-kor rizspép és aztán cici, kicsit köztünk játszunk és kb. 21-21:30 alvás fél óra nyügi után. Remélem te ebből a sok mindenből megtalálod, hogy hol rontom el! Talán szeparációs szorongás?

    Köszönöm segítséged: Timi

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Az a helyzet, hogy a baba nem így működik. Ha hozzászokott, hogy éjjel cicin alszik vissza, akkor mindig azt fogja követelni, mert ezt szokta meg. Ha más szokást alakítasz ki, akkor azt fogja csinálni. Egyébként a leírásod alapján semmi baja nincs a kislányodnak éjjel, csak éhes. Nappal is ragaszkodik még evésnél is a cicihez (délelőtt) és éjjel is, ráadásul ez a mennyiségű ébredés nem is számít alvászavarnak, mert szabályos időközönként kel fel, 5, illetve 4 óra átalvása után, ami ebben a korban nagyon jónak mondható. Ezt idővel magától kinövi majd.

  • Gaál Éva

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 9és fél hónapos, és kb. 3hónapja, hogy éjszaka 1,5-2óránként felkel, van hogy csak nyűglődik, nem sír! Azelőtt 1szer kelt fel, evett, és vissza is aludt! Már nem eszik éjszaka 1 hónapja, teát adok neki, van hogy vissza alszik rajta, de van, hogy nem kéri! Néha felébred teljesen,pedig nem kapcsolok villanyt, próbál visszaaludni, de van hogy 2órát is fent van! Próbáltam már, hogy velem aludjon, de akkor sem volt jobb a helyzet, csak néha, de viszont közénk sem akarom szoktatni! Még csak 2foga van, nem látom, érzem, hogy jönne a többi, bár eléggé nyáladzik és mindent megrág! Amióta megszületett, nem aludta át egyszer sem az éjszakát, úgyhogy már nagyon fáradt vagyok, sajnos apukája nem ébred fel, ha sír, így nem tud nekem segíteni! Napközben sem volt jó alvó eddig sem, 3szor aludt kb. 8hónapos koráig, mostmár csak kétszer alszik, általában megvan a 2szer 1óra! Sajnos ölben altatom, ha beteszem a kiságyba, addig ordít, amíg nem kap levegőt, sehogy sem lehet megnyugtatni! Nem tudom mit tegyek, de már nagyon ki vagyok merülve, napközben sincs el magába, rajtam lógna állandóan!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ahhoz, hogy megértsd, mi miatt kell, meg kell ismerned, miért ébred fel. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Bettina

    2011. február 14. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 6 és fél hónapos. Mostanában felvett egy nagyon rossz szokást. Kialakítottunk egy napirendet ami eddig nagyon is jól működött. Evései 7,11,15,19,21,23. A 23 órai lenne az álometetés, de mostanában azt csinálja ha 21kor a cicizés után lerakom alszik 1 órát vagy csak felet majd utána felébred.
    11,15,19 órai evések szilárdak, utána meg szoktam kínálni még cicivel, a többi csak tejcsi. Minden este mindig ugyanúgy van minden: 19kor vacsizik, rizspépet, kicsi gyümölccsel, majd játék 20:30kor fürdés, utána még lefekvés előtt cicizik, majd lerakom. Magától alszik el minden alvásnál, így este is, de nem tudjuk miért ébred fel? Most már 2 hónapja hogy ezt csinálja. Pedig előtte nem csinálta, ha 21kor leraktam aludt reggelig. Az éjszak hátralevő részében nem kel fel sosem. Néha van felsírás de vissza is alszik, nem kell bemenni hozzá. Gondolom hogy a fogzás is közrejátszik de adok neki homeós bogyókat nem használnak, legalábbis a mi problémánkon nem segítenek.
    Illetve ezzel kapcsolatban az utóbbi napokban azt vettem észre, hogy ha korábban adok neki cicit, mondjuk 22:30kor, akkor utána egyből elalszik és már nem is ébred fel. De éhes nem lehet mivel előtte 21kor eszik elég rendesen…
    Általában mikor felébred sírva ébred. Van mikor üvölt és megnyugodni is csak nehezen nyugszik meg, van azonban olyan hogy ki sem vesszük az ágyból, mert mikor bemegyünk, kinyomja magát és teli szájjal vigyorog kifelé. Nem szoktunk villanyt oltani, nem is szólunk hozzá, de ezek ellenére sem alszik vissza. Csak és kizárólag miután megetetem.
    Hogyan lehetne erről a rossz szokásáról leszoktatni? Vagy egyáltalán mi okozza?
    Előre is köszönöm a választ!

    Üdv: Betty

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ezt a fél-1 órával lefekvés utáni felriadást ebben a korban mindig a fogzás okozza. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Enikő

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos, anyatejes baba.
    Napirend szerint élünk, de ő még mindig 4-szer alszik egy nap. Nappal 30-50 perces alvásai vannak, magától alszik el, nem altatom kb 2-2,5 óra ébrenlét után.
    Reggel 6-kor kel, este 9 körül megy aludni.
    Nem baj, hogy 4-szer alszik? Ha igen, hogyan vegyem rá a 3-szori alvásra?
    Köszönöm a segítséged.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell semmit változtatnod, ha ilyen szépen beállt napirendje van. Majd, ha már szeretné elhagyni azt az egy alvást, akkor magától el fogja hagyni.

  • Sz. Zsuzsa

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági!

    4,5 hónapos kisfiam szépen gyarapszik, fejlődik, sikongat, mocorog, stb. (tehát minden megvan, ami kell).
    Egyetlen problémám, hogy 1 hónapos korában egyik napról a másikra teljes mértékben felhagyott a nappali alvással. Azóta csak a babakocsiban alszik, úgyhogy télben, fagyban, esőben sétálunk. Az utóbbi 2 hétben azonban már a babakocsizás sem segít. 1 óra séta után nagy nehezen elájul, de max. fél órát alszik. Otthon pedig szinte semmit. Halálosan fáradt, de ha el is alszik, max. 15 perc, és felkel. Egy héten egyszer talán alva marad 1 órát. Reggel 10-kor már kinyomja a szemét, de nem bírjuk elaltatni. Ráadásul evés közben is elalszik, emiatt nincs meg a rendes etetési rend. Örülök, ha 2 órát kibír.
    Az éjszakákat sem alusszuk végig. Velünk alszik a nagyágyban, mert a kiságyba akármilyen ájultan csempészem be, azonnal felkel. De velünk sem alszik jól. Az utóbbi 2 hétben félóránként, óránként sírva ébred.
    És már látom rajta a fogzás jeleit is. Mikor fogja így kipihenni magát? Hogy segíthetek rajta?

    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A gond az, hogy volt egy kis altatási nehézség, és akkor rászokott a babakocsiban alvásra, amiről azóta sem szokott le. Ráadásul emiatt napirendje sincs, és ez őt is megkavarja, és bizony, ez még az éjszakákat is összezavarhatja. Ebben a korban 3 nappali alvásra van szüksége a babának, amik általában 30-90 perc közöttiek. Nem gond a 30 perces alvás sem, ha utána kipihenten ébred a baba. Nagyon fontos, hogy legyen napirendje, ami nem az időpontok szigorú betartásából áll, hanem a teendők megfelelő egymásutánjából: alvás-evés-játék-alvás. Ebben a korban két alvás között kb. 2-2,5 órát tud ébrenlenni a baba. Akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos, ne hamarabb, mert akkor nehezen alszik el és csak röviden alszik.

      Altatáskor próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Fogzás: ha a nappalai rendeződni fognak az éjjelek is jobbak lesznek majd, de ebben a korban már gondolni kell a fogzásra is mint az alvászavarok okára. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Edit

    2011. február 05. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányunk 3 hónapos múlt, kezdettől fogva tápszert is kapott, mert nem volt elég az anyatej, 8 hetes kora óta csak tápszert kap. Jelenleg Milupa Pepti-t kap, mert kiderült, hogy tejfehérje-allergiás, amit nem igazán szeret, mert keserű, annak ellenére, hogy az orvos javaslatára minim. cukrot hozzáadok. Kb. 100 ml-t eszik meg egyszerre, 7-szer naponta (az utolsó etetés álometetés, 23 h-kor). Idáig ez bevált, annak ellenére, hogy kevesebbet eszik, szépen fejlődik, súlya 5200 g körül van (2750 grammal született). Hétfőn kapta meg a 3 hónaposoknak járó oltást, azóta éjszaka nem alszik, de nappal sem sokat. Előtte este 9-10 körül feküdt és reggel hétig aludt, emellett napközben minimálisat, kb 3x 40 percet aludt. Az utóbbi napokban éjszaka 3 körül felébred, nyöszörög, ha nem megyek be hozzá, üvölteni kezd, ami egyre erősebbé válik. Ha bemegyek, csak ringatásra alszik el, majd ismét felébred, elkezd nevetni, játszani akar. Ha leteszem a kiságyba és kimegyek, kezdi az üvöltést. Múlt éjszaka este 10-től 3-ig aludt, 3-tól 6-ig fent volt, majd aludt fél 9-ig. Napközben káosz van, amit elég nehezen viselek el, mindent megpróbálok, hogy a napirendje kialakuljon, de nagyon érdeklődő, nem akar aludni. Szerintem ez neki sem jó. Kb. 2 hete nyáladzik és gyakran eszi az öklét.

    Kérem segítsen, hogyan tudnánk visszaállni a régi alvási rendszerbe?
    Válaszát előre is köszönöm

    Köszönettel
    Edit

    • Edit

      2011. február 05. szombat

      Azt elfelejtettem mondani, hogy amikor felébred éjszaka, nem fogad el tápszert, csak minim. vizet.

      Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Sajnos a 3 hónapos oltásnak lehetnek ilyen mellékhatásai, általában 1-2 hét alatt elmúlik.

      Az ébrenléti ciklus úgy néz ki, hogy amikor először az álmosság jeleit mutatja a baba, akkor még nem igazán álmos, ezt követően megint felélénkül, majd következik egy hosszabb álmos periódus, ez az, amikor már semmi nem jó neki, nem tud játszani, nyűgös stb. Ilyenkor kell lefektetni.

      A nappali alvásmennyisége teljesen normális, ebben a korban 3×40-90 perc a nappali alvásigény, tehát a 3×40 perc normális.

      Éjjel, amikor megébred, adj neki kis vizet (írtad, hogy a tápszert nem fogadja el), majd tedd le az ágyba és menj ki, ha sír, menj vissza, simogasd meg és menj ki megint, de ne vedd ki az ágyból, csináld ezt mindaddig, amíg magától el nem alszik. Ha ilyenkor hagyod, hogy játsszon, szórakoztatod, lámpát kapcsolsz, az csak összezavarja, azt hiszi, ezt lehet, és átáll erre a „napirendre”. Ha viszont ragaszkodsz a visszaalváshoz és nem veszed ki, akkor 1-2 alkalom után helyreáll a rend.

      Gondolni kell már a fogzásra is. Ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor már fogzik, ebben az esetben alkati homeoopátiás szerrel segíthetsz rajta, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb leírást.

  • Edina

    2011. február 05. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11,5 hónapos és kb. 3 hete kezdődtek az alvásproblémák. Még mindig szoptatok és mai napig cicire alszik el. Eddig nem volt gond, letettem este 7-kor és reggel 8-ig aludt, éjszaka kb. 2x kellett átmennem hozzá, mert felsírt, akkor visszaraktam a cumit a szájába és azonnal aludt is tovább.
    Mostanában viszont ha éjszaka felsír, sehogy sem tudom visszaaltatni. Először csak simogatom, beszélek hozzá, de felül a kiságyba és sír! Aztán kiveszem, az ölemben szépen elalszik, de mihelyt közelítek a kiságy felé, újra elkezd sírni! Ezek után beviszem magunk közé a hálóba és ott rögtön elalszik és alszik reggelig. Ha szerencsém van, csak hajnal 4 körül kell átvinnem, ha nincs szerencsém, akkor már este 10-kor bekerül közénk.
    Ha ott alszik köztünk, én nem igazán tudok nyugodtan aludni és most már elég kimerült vagyok.
    Hogy lehetne visszaszoktatni? Már kint van 8 foga, de egyiknél sem volt különösebb probléma az éjszakákkal, egy kis dentinox és cumi mindig megoldotta. Most nem látom, hogy fog készülődne. Szeparációs szorongás lehet?

    Válaszodat, tanácsodat előre is köszönöm:
    Edina

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Igen, ez szeparációs szorongás. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható), segít, hogy mélyebben aludjon éjszaka, ne riadjon fel.

  • PALÁSTI BARBARA

    2011. január 30. vasárnap

    KEDVES ÁGI!NEKEM 6HÓNAPOS KISLÁNYOM VAN,ÉS 4 HÓNAPOS KORA ÓTA EGYSZERŰEN NEM HAJLANDÓ ELALUDNI,CSAK RINGATVA.ELEINTE ESTE HA ELALTATTAM REGGELIG ALUDT,MOST OTT TARTUNK HOGY NAPPAL NEM ALSZIK DE HA ESTE FÜRDÉS UTÁN EL IS ALSZIK 10PERC MULVA FENT VAN ÉS ÍGY MEGY EGÉSZ HAJNALI 2-IG.DE AZ ÉRDEKES AZ HOGY NAGYON ÁLMOS ÉS TÉPI AZ ARCÁT VISÍT ,DE NEM TUD ELALUDNI,VAN HOGY 3ÓRA HOSSZÁN KERESZTÜLIS RINGATOM DE NEM ALSZIK CSAK SZENVED, MÁR MINDENT KIPRÓBÁLTAM DE SEMMI NEM TUDOM MIT TEGYEK OLYAN JÓ LENNE HA NYUGODTAN TUDNA ALUDNI.MAGÁTOL EGYÁLTALÁN NEM ALSZIK CSAK ORDÍT,ÉS AZT ELFELEJTETTEM HOGYHA ÉJSZAKA EL IS ALSZIK ,5PERC MULVA UGY EL KEZD SÍRNI HOGY ALIG LEHET MEG NYUGTATTNI DE AHOGY MEG NYUGSZIK MÉLYEN EL ALSZIK ÉS VÉGE. MI LEHET EZEKNEK AZ OKAI, MIT TEGYEK KÉREM SEGITSEN!ÜDV BARBY

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ennek több oka is lehet:

      1. Fogzik A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      2. A napirendje nincs rendben Nappal ebben a korban már csak 2 alvás szokott lenni és általában közte 3 órát van ébren a baba. Akkor tedd le aludni ,amikor már nagyon álmos, de legalább 3 óra eltelt az utolsó alvás óta. Ne kézben altasd el, dédelgesd meg és tedd le a kiságyba, hagyd, hogy magától aludjon el. Az első alkalmakkor még sírhat, de ha nem veszed ki, hagyod egy kicsit forgolódni, akkor rájön, hogyan kell önállóan elaludni és néhány alkalom után megtanulja. Ha a nappali alvások rendben vannak és este is elég fáradtan esti rutin után fekszik le, akkor jobban fog aludni és éjjel is képes lesz rendesen aludni.

  • Zsuzsanna

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    1,5 hete kezdődött alvási-evési problémánk miatt kérem a segítséged.A kisfiunk 4 és fél hónapos és 7400g.Születésétől fogva igény szerint szoptatom illetve az Ő ritmusára alakítottuk ki a napirendjét is.
    2 hónapos kora óta tápszert is kap napi 2-3 alkalommal. Így még mindig 8-10 étkezés van egy nap. Átlagban 2 óránként eszik. Van hogy a 130 ml tápszer kevés, akkor még megszoptatom. De van olyan is h.3 óra elteltével is csak 30-40 ml tápszert eszik illetve a kevés szopizás is elég neki. Ezt jelzi azzal, hogy elfordítja a fejét és mosolyog, vagy éppen panaszos sírással jelzi, hogy elég, jöhet a büfi. Nem igazán alakult ki az óramű pontosságú étkezés, néha zavarosak a napjaink, de van kb. 5 étkezs a /8-10- ből/ amikor ugyanabban az időben eszik.
    5 napja kezdtük el a hozzátáplálást almával. Nagyon tetszik/ízlik a kisfiamnak. Nem tudom hogy jó e, de már 3/4 alma amit bekanalazunk.
    Az esti fürdetés előtt rendszeres, hogy 3-3,5 órát is fent van, játszunk illetve megcsináljuk a 20 terpeszt(az orvos szerint még kissé kötött a csípője). A Fürdetés utáni evés pedig -(este 9 órakor) elég változó: vagy tápszer v. szoptatás (attól függ mennyi tejem van, pedig születése óta Laktoherb teát iszok és homeopátiás golyót- Urtica urens-t is szedek). Ezután jön-jönne az alvás. Elalszik szopizás közben, majd kb.30-45 perc múlva felébred és úgy este 11 óra körül alszik vissza. Ezután jön egy 2,5 órás, majd sorban a 1,5 órás alvások!!! Nyöszörög, mocorog. A cumi itt nem vált be, helyette megszoptatom, bár nem sokat tud enni, hiszen 1.5 óránként „nem jön össze” annyi tej. Ennek ellenére félálomban megszoptatom és bealszik. Egyszer adtam neki vizet, de nem nyerte el a tetszését. Reggel 6 körül van az, hogy nem akar megnyugodni evés után, akkor magam mellé teszem és egyből elalszik. Akár 2,5 órát is!

    Egyébként nagyon életvidám, mosolygós, temperamentumos baba. Hátáról oldalára fordul, hasra 4-5 alkalommal teszem 1 nap. Pár perc után megunja, elfárad és sírdogál. Kb. 1,5 hónapja nyáladzik,és már jó ideje erősen rágja az ujjait.A Rágóka még nem vált be, az ujjai talán érdekesebbek.

    Kérem segítsen, hogy hogyan tehetném az éjszakáit nyugodtabbá és a napirendünket átláthatóbbá.

    Várom megtisztelő válaszát !

    Köszönettel:
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nekem úgy tűnik, hogy a problémáitokat a kezdődő fogzás okozza. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      • Zsuzsanna

        2011. február 01. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszát!
        Igen, napközben erősen folyik a nyála, és rágja a kezét, mostanában pedig a gumi kanálra harap rá evés közben.

        A Babastart leckéket közben elkezdtem tanulmányozni és nagyon tetszik!

        Még egyszer köszönöm a segítségét!

        Üdv: Zsuzsa

  • Andi

    2011. január 26. szerda

    Kedves Agi!
    A segitsegedet szeretnem kerni alvasproblemankkal kapcsolatban.4 es fel honapos kisfiam kezdetteol fogva nem hajlando elaludni csak ha elringatjuk nappal es ejjel egyarant.Ugy nez ki az altatasa hogy elringatom mig elkezdi lehunyni a szemet aztan leteszem a nagyaba es mellefekszek ugyanis a kisagyba ha beteszem egybol orditani kezd.Az a problemam , hogy itt is csak egy fel orat hajlando aludni, meg azt vettem eszre hogy amig teljesen el nem alszik addig sokszor megijed , felriad, vagy ezek csak izomrangasok?Hogy tudnam megtanitani neki h, hogy egyedul aludjon el,nem szeretnem sirni hagyni.Ejjel velunk alszik a nagyagyban, egyelore igy kenyelmes, de azt se szeretnem,, hogy 3-4 evig tartson ez a helyzet.mikor szoktassam a kisagyaba?

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Most már elkezdheted átszoktatni a kiságyba, később már nagyon ragaszkodni fog a mostani helyzethez és nehezebb lesz kiszoktatni.

      Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Kovács Diána

    2011. január 23. vasárnap

    Szia Ági!
    5 hetes kisfiam miatt írok Neked. Első gyerek, s fogalmam nincs, mit kellene kezdeni vele.
    Szinte se éjjel, se nappal nem tudok mellette semmi mással foglalkozni, állandó foglalkozást igényel.
    Nappal kaja és büfi után max 20 percet van el magában a játszószőnyegen, utána nyöszörög és sír. Ha átviszem a ház másik helyiségébe, ott is elvan egy darabig, de ott már csak max 15 perc. Jelenleg még a férjem nagymamája vagy anyósom is tudnak vele néha foglalkozni, beszélnek hozzá, azzal is le lehet kötni egy ideig. Aztán porszívóra, mosógépre, hajszárítóra elalszik, de nincs rendszeres napirendje. Nagyjából 2-3, néha 4 órát van ébren, de magától nem alszik el, csak a fenti trükkökre, plusz ha kiteszem a levegőre. Mikortól kellene, hogy legyen valami rendszer a napirendjében? Normális, hogy körülötte kell forogni a családnak? Állandóan agyalok, hogy vajon mit fogok vele kezdeni, ha felébred, s vajon mikor fogok kivasalni, kajálni, s egyáltalán vécére menni. Pár hónap múlva elköltözünk innen, s egyedül leszek vele otthon, s nem hiszem, hogy lesz ennyi időm foglalkozni vele a házimunka mellett. Meg egyáltalán normális, hogy állandóan szórakoztatni kell?
    Az éjszaka is remek: este 6-7 között van fürdés, majd szoptatok, s próbálom letenni aludni, ami 9 előtt sose sikerül. Ilyenkor már csak kicsi fény van a szobában, csendben vagyunk körülötte. (Csak egy szoba van hármunkra) Csak nálam alszik el, s mihelyt leteszem a kiságyba, felébred. Jobb esetben 3, néha 4 órát alszik elsőre, majd felkel enni. Volt már, hogy fél órán belül visszaaludt, de egyre inkább kezd ráállni arra, hogy 1-1,5 óra múlva alszik csak el. Próbálom kivárni, míg nem csak felületesen alszik, s úgy letenni a kiságyba, de általában ezt játsszuk addig, amíg amúgy magától is elfáradna, ha pl játszana. Tegnap éjszaka 3 óra múlva aludt vissza úgy, hogy nem ébredt egy fél órán belül, csak 2 óra múlva. Lehetséges, hogy tényleg ennyit kelljen foglalkozni egy babával??? Ha lennének testvérei, biztos, hogy nem lenne rá ennyi idő, de így se hiszem, hogy ez így rendben van.
    A legújabb szokása meg, hogy nem eszik rendesen. Annyit eszik csak, hogy éppen ne legyen éhes, s hiába lenne még tejem, nem szopizza ki. Így persze, hogy a pelenkázás után már megint enne, meg persze, hogy fél óra múlva felébred. A forgatókönyv: felébred, hogy éhes, megetetem, próbálom visszaaltatni. Az ölemben elalszik, leteszem a kiságyba, felébred, sír, cuppog, hogy éhes. Adok még neki, mert hát éhesen én se tudnék aludni. Megint belealszik, hiába próbálom ébresztgetni, büfiztetésre se mindig ébred, leteszem a kiságyba, 10 perc múlva sír, stb. Sose tudom, hogy mikor elaludt, fel fog-e ébredni 10 perc múlva, vagy lefekhetek végre én is aludni. Anyósom felajánlotta, hogy szuttyongatja ő éjszaka, míg el nem alszik, de szerintem ezt önállóan meg kell tudnom oldani, lehetetlen, hogy ennyire igénybe vegyen minket a kisfiam.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Dia

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Igen, tényleg ennyit kell foglalkozni egy babával. A kisfiad teljesen rendeltetésszerűen „üzemel”, ebben a korban max. 10-20 percet vannak el magukban a babák, utána unatkozni kezdenek – ez így normális. Váltogasd a saját játékot és a közös játékot, amíg ő elvan 10-20 percig, addig végezd a munkádat, utána legyél ott vele, aztán 10-20 perc után megint menj el vagy tedd át másik helyre a babát, legyen ott veled (pl. hordozóban), beszélgess hozzá és végezd közben a munkádat.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd. Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, ezáltal kialakul majd a napirendje.

      Most még csak 5 hetes. Néhány hónap múlva egészen más lesz a helyzet, ha már most ilyen szépen elfoglalja magát, akkor később még inkább így lesz, de igen, meg kell tanulnod 10-20 perces darabokra bontani a házimunkát.

      Nappali alvás: ebben a korban napközben általában 4x-1-2 órát alszik a baba, közben 1-1,5 órát ébren van. Az esti lefekvés előtt viszont hosszabban, akár 2 órát is ébren van már nyűgösség nélkül. Ha tehát 9 felé szeretnéd fektetni, akkor este 7-től már ébren kell lennie. Ha nappal normális a napirendje, akkor éjjel is csak 2-3 óránként kel fel enni (ilyen pici korban, általában 3 hónapos korra ez 3-4 óránkénti ébredésekre változik). Az nem gond, ha ébren van, nem muszáj visszaaltatni, evés után tedd le a kiságyba és menj ki a szobából, hagyd, hogy maga aludjon vissza. Az elalvás tanult dolog, ha mindig elaltatod, sose fog rájönni, hogyan kell magától elaludni.

      Evés: ebben a korban még nem pont annyi tejed van, amennyit meg tud enni a baba, hanem sokkal több, ezért nem eszi meg az egészet. A maradékot fejd ki. Evés után ne altasd el, mert azért ébred fél óra múlva, mert addigra indul be az emésztése, a leírásod alapján egyébként hasfájós is, ezért ébred és cuppog (és ezért nem tud éjjel visszaaludni), mert a babánál az álmosság, a fájdalom egyaránt szopási ingert vált ki. Ha a fent leírt napirendet és sorrendet tartod, akkor ez nem fordulhat elő. A hasfájásra kapjon minden étkezés előtt egy kiskanál Gripe Watert.

      • gabcsika

        2011. február 10. csütörtök

        Kedves Anyukák!

        Baba és házimunka topichoz

        Nem én vagyok a mintafeleség és mintaháziasszony, de van egy remek módszerem a házimunkára. Azért éltem így már a kapcsolatunk kezdetétől fogva, majd a házasságban is, mert nem akartam egy megkeseredett, közhelyes én bezzeg csak mosok-főzök-vasalok rátok háziasszonyka lenni, aki állandóan idegbeteg mert épp el van maradva pl. a virágok átültetésével. Nagyon egyszerű: mindig csak azt és annyit csinálok, amennyit nagyon muszáj (pl: már nincs egy db tiszta zokni sem a fiókokban) vagy amihez éppen kedvet érzek. Van úgy, hogy hetekig mindent kivasalok, ami a kezembe kerül, máskor két hónapig nincs elővéve a vasaló. A babát érintő házimunka az első (pelusvasalás, porszívózás a babaszobában, sterilezés) és ha van kedvem, akkor csinálok mást is. Ezért le lehet engem szólni nyugodtan, de így érzem jól magam és nem vagyok agyonterhelve. A férjem is tudja, hol van a vasaló, pár száz forintért is lehet ebédet házhoz hozatni (o.k. főzeléket, de rádobok két virslit és kész az ebéd). Ha nem csinálsz meg egy házimunkát, az ott lesz holnap is. Meg holnapután is. Ha elmarad egy héten a portörlés, hát elmarad. Túléljük. Következő héten legalább látványosabb lesz a takarítás 🙂

  • bubli

    2011. január 20. csütörtök

    Szia Ági!

    Azzal a problémával fordulok Hozzád, hogy 10 hónapos kisfiam nem alszik éjjel csak forgolódik, nyűglődik cumi kell neki és feláll a kiságyban vagy felül. Az elalvással nincs semmi gond, apa altatja, vacsorázik, így nem az éhségre kel fel. Minden olyan éjfél és 1 között kezdődik. Ha kiveszem vagy csak a cici nyugtatja meg és visszaalszik vagy ha nem megy akkor egy órát fennt vagyunk, szenved, törölgeti a szemét, sír. Van, hogy homeopátiás kúpot adok neki és akkor talán alszi egyhuzmban 2-3 órát. Nappal csak egyszer alszik kb 1 órát. Egy hete kezdett felállni, minden rendben van vele más téren (evés stb..) El vagyok fáradva nagyon és nem hiszem, hogy ez neki is jó így, hisz nem alszik éjjel csak 2 órát tömören.

    Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      A csecsemőknek 1 órás alvási ciklusaik vannak még, tehát nem kell hosszan aludniuk egyhuzamban, hogy kipihentek legyenek, tehát őt egyáltalán nem viseli meg, ha óránként ébred éjszaka. Téged azért visel meg, mert a te alvási ciklusaid másfél órásak, ezért a baba pont a mélyalvási szakban ébreszt fel. A nyűglődés oka láthatóan a fogzás, ezért használ a kúp. A homeopátiás kúpot akár minden éjszaka folyamatosan adhatod neki, ameddig a fog át nem törik.

  • F.Timi

    2011. január 20. csütörtök

    Szia,
    kisfiunk két hónapos. Azt kérdezném, hogy a nappal-és éjszaka felcserélése az kialakulhat-e ilyenkor is?
    A napirendet igyekszem tartani, bevezetni nála, alvás-evés-játék-alvás, viszont van, hogy evés után teljesen bealszik (nappal), és olyan is van, hogy alvás-evés-játék utáni alvás csak 30 perc lesz, tehát, kb 2,5 óra telt el az utolsó etetés óta, tehát ilyenkor még nem éhes, hanem nézelődés van (tápszeres baba, szóval ha nem követeli a kaját nem is akarok neki 2-2,5 óránként enni adni.)

    Amúgy későn fekvő-későn kelő baba, ma is fél 9 kor kelt. Tanácsot kérnék, hgoy az esti rutint hogy célszerű kialakítani, mert a fürdés mindig felpörgeti. Most azt próbálom tartani, hogy az utolsó du alvás után (6-7 körül ébred) rögtön megfürdetem, utána evés, és utána jön a nappaliba hozzánk,hogy elfáradjon (ez múltkor 3 óra alatt sikerült, tehát este 10 fél 11-re). De van, hogy 8 órára nagyon elfárad, ilyenkor le kell tenni, különben csak nyűglődés és sírás van, de – 30-40 perc utn ébred. Ilyenkor már nem hozzuk ki, hanem a szobájában vagyunk vele, de eltart egy-másfél órát, hogy végre lenyugodjon, és újra aludjon (és mindig kaját is követel, különben nem tud aludni.)
    köszönjük a tanácsot,
    t.

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ha kialakult a napi ritmus, akkor csak extrém esetben cserélődik fel az éjszaka és a nappal (pl. ha a család folyton ébren van éjjel és a babát is ébren tartják napokig, akkor szépen átáll ő is). Nála azonban erről szó sincs, néha többet, néha kevesebbet alszik, ez így normális.

      Az este 8-as fektetésnél azért alszik csak 30 percet, mert ő ezt még úgy gondolja, hogy az utolsó nappali alváshoz tartozik, ő ugyanis még nem ismeri az órát, csak a saját ritmusát, amit viszont részben te alakítasz ki. Szóval ilyenkor nyugodtan vegyétek ki, felesleges másfél órákat ott állni vele, inkább addig legyen ébren (hiszen egyébként is látszik, hogy ő fél11-11 felé aludna, ez a ritmusa).
      Az esti rutinnál, nem jó, ha a játék van a lefekvés előtt, mert ez nagyon hosszú idő lehet, ezt ő nem tudja egy időegységként kezelni, felpörgeti és nem érzi rutinnak, ezért jobb, ha a fürdés van a lefekvés előtt. Ha ő fél11-kor szokott feküdni, akkor vigyétek el 10-kor fürdeni, majd dédelgetés és lefekvés – ha fáradt, akkor el fog ilyenkor szépen aludni.

  • H. Dóra

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    Az előbb elfelejtettem írni, hogy múlt héten vettünk neki új, leesésgátlós ágyat. Még csak ebéd után alszik ott. Nem hiszem, hogy ez zavarta meg, de ki tudja.

    Dóri

  • H. Dóra

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hónapos. Nem volt korábban sem egy nagy alvó, de nem zavart az éjszakai ébredés. Ha kért tejet, én adtam neki. a felkelések egyre ritkábbá váltak. 15 hónaposan 1x kelt fel maximum (ha foga jött, többször). Egyik napról a másikra leállt a szopival, rá kb.2 napra tudtam meg, jön a kistesó. Ettők kezdve olyan 1 hónapon át nem volt különösebb gond. Hajnalban 1x megébredt, megnyugtattam és aludt reggelig. A kiságya még a mi szobánkban van. Az elalvás úgy megy, lefekszik mellém a nagyágyra, még énekelek neki, kicsit mondókázom -amit ritmusa kicsit monoton-. Amikor már kezd leragadni a szeme, beteszem az ágyba. Ő ekkor befordult az alvási pozíciójába és elaludt. 2-3 napja azonban amikor be akarom tenni, éktelen sírásba kezd. Megnyugtatom, megpróbálom újra betenni. 2.-3. próbálkozásra sikerül (nem akarom síni hagyni). Kicsit nyöszörög még, megsimogatom és elalszik. Azonban ahelyett, hogy hajnalban vagy reggel ébredne, 1,5 óra múlva úgy felsír, mint akit nyúznak. Kiveszem, próbálom nyugtatgatni, inni adni neki. Semmi nem kell, hiába énekelek neki, ringatom kicsit, csak sír és sír. Abban a pillamatban ahogy leteszem a nagyágyra közénk, elhallgat és alszik.Ott szoktam hagyni közöttünk, hadd aludjon. Elég nyugtalanul alszik, pörög-forog, kicsit felsír álmában-félálomban, de ahogy megérintem, megnyugszik és alszik tovább. Engem ez nem is zavarna ill.férjemet sem, hogy ottalszik, de augusztusban érkezik a kistesó. Sokan riogatnak, nem tudsz majd kétfelé szakadni. Nem tudom, ez időszakos dolog nála vagy épp most alakítok ki valami rossz szokást? Nem lehet, hogy szeparációs szorongás? 12 foga már kint van, nem látom, hogy jönne most újabb. Kérlek, ha tudod, mi a gond, segíts nekem, mert tanácstalan vagyok.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Dóri

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ez a szeparációs szorongás. Igazából, ha azt látod, hogy köztetek jól alszik és nem zavar titeket, akkor maradhat közöttetek.
      Amikor nálunk született a kicsi, akkor volt a nagynak ilyen köztünk alvós időszaka, szerintem még jobb is, ha ott van melletted és alszik, mintha két gyerekhez kellene rohangálnod éjszaka, a kicsihez mert éhes, a nagyhoz, mert felébredt – így legalább a nagy jól alszik, ha pedig mégis felriad, könnyű megnyugtatni, mert melletted van.
      Ha viszont ez nagyon zavar téged, akkor vissza lehet költöztetni az ágyába és 2 lehetőség van:

      1. Vagy Apa fektesse pár napig és ő menjen be éjszaka – ezzel megtanulja, hogy éjjel aludni kell és nem jön Anya, hogy megnyugtasson
      2. Vagy segítsetek neki a nyugodtabb alvásban pl. Rooibos teát ihat lefekvés előtt 1 csészével (ez egy enyhe nyugtató gyümölcstea), illetve hatásos lehet a Mesélő Hold nevű illóolja párologtatása is a szobában

  • Klaudia

    2011. január 16. vasárnap

    Kedves Ági!

    A következő problémával fordulok hozzád! 11 hónapos ikerbabáim vannak. Eddig minden rendben ment szépen elaludtak egyedül,átaludták az éjszakát, tényleg egy szavam sem lehetett rájuk. Sajnos december végén mindketten betegek lettek. Szinte egész nap az ölemben voltak, folyamatos lázzal küszködtünk. Mondanom sem kell se apának se nekem se éjjelem se nappalom . Most hogy már rendbe jöttek rettentő ragaszkodóak lettek, ez nem is lenne baj csak normális keretek között. Szóval már szinte moccanni sem tudok tőlük, ha kikerülők a látóterükből üvöltenek, ha meglátnak elmúlik minden.Az elalvások rémesek ha kimegyek a szobából ordítás. Próbáltam már minden hagytam őket sírni, percenkét bementem hozzájuk, álomba simogattam őket de hiába kész káosz lett minden.Éjszaka felébrednek, sőt az egyikőjük csak köztünk nyugszik meg a nagyágyba. Tudom hibát követtem el azzal hogy közénk vettük mikor beteg volt, de a fáradtság volt az „Úr”. Azóta minden éjszaka köztünk landol, ott persze az igazak álmát aludja. Olykor leellenőrzi hogy mindketten megvagyunk és mehet a nyugodt alvás.
    Úgy gondolom hisztisebbek is lettek, persze próbálom megtalálni az arany középutat de most jelenleg úgy érzem messze járok tőle. Kérlek segíts teljesen kimerültem!

    Üdv :Klaudia

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ezt a szeparációs szorongás okozza, ami egyébként is előjön ebben a korban, csak most a betegség miatt még inkább felerősödött náluk.
      Az altatásra a legjobb mód, ha néhány napig este Apa fekteti őket és ő megy be hozzájuk, ha ugyanis rájönnek, hogy Anya nem jön éjjel, akkor szépen visszaalszanak maguktól.
      Nappal kis részletekben hagyd ott őket, 5-10 percekre, és ne menj mindig vissza hozzájuk, ha sírnak, szóval vigasztald őket. Illetve ne csak mindig magukban játsszanak, váltogassátok a közös játékot és az egyéni játékot, valamint hagyd néha őket utánad menni is.

  • Molnár Kriszti

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos múlt. Egy nyugodt, vidám, erős és kiegyensúlyozott baba. Kezdettől fogva nem volt elegendő tejem, így a fiam félig anyatejes, félig tápszeres babaként cseperedett. Most jutottunk el arra a szintre, hogy csak napi kb 70 g tejem van naponta, amit azért lefejek neki. Így túlnyomórészt tápszert kap most már. Egy kis almapüré bevezetését kezdtem el,amit nagyon szeret.
    Eddig csak egyszer ébredt fel hajnalban 5 óra körül enni, de néha már képes volt át is aludni az éjszakát.
    Kb. másfél hete kezdődtek az alvási problémák. Másfél óránként ébred éjjelente, ami nagyon fárasztó nekünk. Ő külön kiságyban és külön szobában alszik a kezdetektől fogva, de szomszédos szoba lévén azonnal meghallom a nyöszörgését.
    Két dologra gyanakszom. A kezdődő fogzásra és a mozgás fejlődésére. Valószínű, hogy elkezdődött a fogzás, mert rengeteget rágja az öklét és minden más tárgyat is. Duzzadt és fehéres az ínye. Néha nyálzik is, de az még elviselhető szinten van.
    2 hete tanulta meg hogy miként lehet átfordulni hasra háton fekvésből. Ezt előszeretettel gyakorolja nappal is és sokat fordulgat. (tehát inkább hátról hasra). Mi parányi korától a háton fekvéshez szoktattuk és nem is tudna hason elaludni.
    Amikor éjjelente jajgatva riaszt minket (úgy 1,5 óránkén), akkor befutunk hozzá. Többnyire ő ilyenkor fel sem ébred teljesen, inkább félálomban találom. Rendszerint megpróbál átfordulni hasra (tovább nem megy a dolog és ilyenkor elakad a tudománya, majd segítségért kiált),vagy teljesen felkúszik a hátán az ágy fejrészéig és mivel ott az ágy falába ütközik, így szintén tehetetlenül vergődik. Összefoglalva tehát sokat forgolódik és mocorog szegénykém félálomban. Olyan mintha éjjel is a fordulást és a háton-oldalt-kúszást gyakorolná (csak nagyon sután). Ilyenkor visszafordítom a hátára beadom neki a cumit és ő azonnal békésen alszik tovább. Csak hajnali 5 és 7 óra között kap tápszert, ahogy eddig is, mert ebben nem kellett változtatnom.
    Nem tudom hogy a kisbabám a fogzás miatt hánykolódik, forog ennyi és alszik nyugtalanul. Mért van az, hogy kitalálta, félálomban végig kússza-mássza a kiságyat, amíg valamelyik ágyszélben el nem akad? Esetleg a fogzás okolható a nyugtalan alvásért és a sok fordulásért. Érdemes e homeopátiás bogyókkal bogyókkal próbálkozni? Mi lehet a valódi ok és meddig tarthat ez borzasztó nyugtalan alvása?

    Köszönettel várom válaszát.

    Molnár Kriszti

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Az a helyzet, hogy amikor a baba egy új mozgásformát tanul, akkor mindig gyakorolja az újdonságokat, és sajnos még álmában is (ez a „mozgékony” alvás egyébként egész kisgyermekkorban jellemző)

      Emellett valóban lehet az ébredések oka a fogzás is. A kettő összefügg egymással: a fogzás miatt éberebben alszik a baba és ezért félálomban elkezd mocorogni „gyakorolni” az új mozgásformákat, végül pedig emiatt ébred fel. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor ez lehet a gond és homeopátiás szerekkel lehet segíteni rajta.

      Azonban még egy lehetőséget nem zárnék ki: azt, hogy megéhezik éjszaka. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Lehetséges, hogy ha az első ébredésnél kapna enni, akkor utána már nem vagy csak 3-4 óra múltán ébredne megint.

  • Kriszti

    2011. január 12. szerda

    Szia Ági!

    A kislányom 1 éves lesz január 27-én, és eddig nem volt igazán nagy gondunk az elalvással, este fürdés, utána a vacsi, büf 🙂 és csicsi. Szépen letettem, kijöttem a szobából, még hallottam, hogy 2-3 percig magában „beszélget” és elalszik. 5 hónapos korától nem sokszor aludta át az éjszakákat, de ha meg is ébredt, általában „visszabeszélgette” magát az álmok birodalmába. Az igazi gondok akkor kezdődtek, amikor sajnos december elején megbetegedtem, amit sikeresen átadtam neki. Ezáltal lett egy szép mandulagyulladása… és a nem alvás. 🙁
    Most, hogy már meggyógyult, csak úgy hajlandó elaludni, legyen szó a délutáni pihiről, (már csak 1 x alszik napközben, ebéd után, általában 2 – 2,5 órát) vagy az esti lefekvésről, hogy szó szerint belebújik a nyakamba, kapaszkodik a pólomba, és egy pici ringatás mellett álomba szenderül. Ez a jobb eset, mert megtörtént pár napig az is, hogy este 10 órakor, még üvöltött, hogy ha le akatuk tenni.
    Próbálkoztam azzal, hogy mesét olvastam neki, – nem jött be, ki akart jönni hozzám, pedig szereti a meseolvasást -, hogy „hagytam” sírni 5 percig, bementem, megvígasztaltam, kijöttem… de ugyanúgy, sőt, jobban sírt. (Társasházban lakunk, és ugyan mondták a szomszédok, hogy nem gond ha sír, hiszen kisgyerek, de azért gondolom egy idő után akarva-akaratlanul is „zavaró”)
    A legtöbb idő, ameddig hagytam, 25 perc volt, de akkor már annyira sírt, hogy majdhogynem fulladozott, nem bírtam tovább hallgatni.
    Sajnos az éjjelek sem jobbak, van, hogy 3x – 4x is felébred, sír (nem sirdogál, mert akkor nem megyek be hozzá, mert visszaalszik) és addig nem hagyja abba, míg be nem megyek hozzá, ölbe nem veszem, belebújik a nyakamba, és így alszik vissza.
    Igazából nagyon szeretem a picurim, és nem is nagyon tudom hallgatni, hogy hogyan sír. Biztos valamit nagyon elronthattam. 🙁
    Az a helyzet, hogy most már egyre több, és nagyobb figyelem, törődés és türelem kellene neki, de annyira fáradt vagyok, hogy nem alszom át az éjszakákat… már meg nem tudom mondani mióta. 🙁
    Segíts kérlek, mi lenne a legjobb megoldás a kislányomnak, hogy átalugya az éjszakákat, és persze így én is! 🙂
    KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A SEGÍTSÉGEDET! 🙂

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Nem rontottál el semmit, sajnos a betegség nagyon összezavarhatja a kicsi, anyásabbá teheti. Segíthet ezen az anyásságon, ha pár napig este Apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel is, mert tőle jobban elfogadja, ha leteszi a kiságyba, kimegy, tőle könnyebben válik el. Az első alkalom szokott nehezen menni, de ha Apa nem adja fel (te addig bújjál el, és bármi történik, ne kerülj elő), akkor néhány nap alatt teljesen rendeződik a helyzet.

  • Alacker-Schmidt Judit

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ági!

    Érdeklődnék, hogy tudsz e abban segíteni, miért van az, hogy napközben ha lerakom a gyerkőcöt(6 hetes) akkor kb 5-10 perc után mindig felébred. Míg az esti lefektetés után és éjjel mindig minden rendben zajlik.

    Elaltatni mindig a mellkasomon altatom el, és akkor teszem le, ha már tényleg alszik( ha ellazult, nm mozog a szeme..stb)

    Lehet hogy csak kitartóbbnak kell lennem? De akkor sem értem, hogy éjjel miért megy simán, nappal meg miért ébred.

    Köszönöm a segítséged!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ennek többnyire az szokott lenni az oka, hogy rögtön evés után teszed le, ezért a saját emésztése ébreszti fel. Evés után büfiztesd meg alaposan, legyen ébren legalább 30-40 percet vagy addig, amíg el nem fárad és utána tedd le aludni (lehetőség szerint ne altasd el teljesen mélyen, csak egy kicsit dédelgesd és utána tedd le az ágyba, hogy félálomban magától aludjon el)

      Éjjel azért nem ébred fel erre, mert már tudja, hogy éjjel van és nem ébred fel annyira, félálomban eszik és alszik vissza, míg nappal éber.

  • Kráseczné Reni

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérem adjon tanácsot ,mert már nem tudom mi tévő legyek!!
    15 hónapos kisfiam rendszeresen ébred éjszaka és két – három óra mire vissza tud aludni.
    Este nyolc óra fele velem a nagyágyon alszik el minden gond nélkül.Utána beteszem az ágyába ami mellettem van két méterre és alszik tovább,rendszeresen ha éjfél lesz legkésőbb egy óra felkel és nem tud tovább aludni.Inni kér percenként, forgolódik az ágyban rettentő álmos és egyszerűen nem tud aludni.Már megpróbáltuk azt is , hogy a szoba más részében alszunk , hátha nem jó helyen van az ágya.Átköltöztünk a másik szobába is de az sem jött be.Ha velem alszik akkor is felkel.Már nem nagyon van ötletem , mi lehet a baj.A foga nem jön.
    És tudja mi az érdekes??!!
    Eddig háromszor aludt a nagymamánál és mind a háromszor átaludta az éjszakát…..Én ezt nem értem.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ez bizony egy ún. játszma kettőtök között, amiben most ő áll nyerésre. Tudja, hogy ottvagy, ezért ilyenkor felkel, mert tudja, hogy menni fogsz és segíteni fogsz neki a visszaalvásban, egyszerűen ellenőrizni akarja, hogy éjjel is megvagy-e. A mamánál tudja, hogy nem vagy ott, ezért szépen visszaalszik magától. meg lehet próbálni, hogy 1-2 éjszakára te „eltűnsz” és Apa fekteti le, Apa megy be hozzá, ha felkel, ez általában segíteni szokott (de ha ő nem vállalja, akkor be lehet vetni segítségképpen 1-2 éjszakára a mamát is)

  • Hédi

    2011. január 08. szombat

    Kedves Ági! Olvasgatom a blogodat és nagyon tetszik, hogy nem amolyan könyvszagú, valószínűtlen tanácsokkal, ötletekkel halmozod el az anyukákat, hanem nagyon is életszerű-szagú tapasztalatokkal:)
    A következő problémával fordulok hozzád. Kisfiam márciusban lesz 3 éves és a közelmúltban gyökeresen megváltozott a viselkedése, szokásai. Ami leginkább az alvásban-nemalvásban nyilvánul meg. Egyik napról a másikra, látszólag minden előzmény nélkül egyszer csak kihagyta a nappali alvását, ráadásul a korábbi napirendünkkel ellentétben kész téboly és cirkusz az esti lefektetés. Korábban vacsora-fürdés-esti mese után simán kijöhettünk a szobából és magától elaludt, aztán hajnalban átmászott hozzánk (közös a hálószoba). Most viszont egyáltalán
    nem akar a saját ágyában aludni, hisztizik, sír, hajtogatja, hogy nem tud aludni és fél valamitől. Mindent megteszek, hogy megnyugtassam, hessegetem a mumusokat, felkapcsolok egy kislámpát,levettük a kiságyáról is a rácsokat, hogy nem börtönnek élje megy fekhelyét, biztosítom, hogy anya vigyáz rá és megvédi mindenkitől (az esti mesékbe is belecsempészem, hogy milyen jó dolog az alvás, stb.), de ő csak hajtogatja a magáét, míg végül a szülői ágyban alszik el…velem. Az éjszakái is nyugtalanok (a miénk úgyszintén), sokat forgolódik, fel-felriad. Nyilván a fáradtság aztán kihat a nappalokra is, mert sokkal izgágább, agresszívabb,szófogadatlanabb, mint alig 2 héttel ezelőtt. Aggódom érte és nem tudom mire véljem ezt az egészet. Nem vontam meg tőle semmit, nincs új élethelyzet. Tv-t nem néz (1-2 általam cenzúrázott mese kivételével:)), úgy érzem sokat foglalkozom vele, odafigyelek rá, jó a kapcsolatunk, de most mégis elkeserítő és bénító a tehetetlenségem. Próbálok türelmes lenni, de én is emberből vagyok és van az a pont,amikor elszakad ama bizonyos cérna.
    Szeretném, ha minden a régi kerékvágásban működne az ő érdekében és nem utolsósorban a mi érdekünkben is..
    Mit tehetnék, hogy újra a saját kiságyában aludjon el…egyedül? Előre is köszönöm a segítő hozzámszólásodat:) minden jót! üdv.Hédi

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Ebben a korban már fokozottabban jelentkezhetnek éjszakai félelmek. Próbáld meg, hogy elmentek a játékboltba, vagy körülnéztek a hazai plüssállat állományban és kiválaszthat egy éjszakai társat (a fiaim „védőállatkának” hívják :)), aki őrzi az ő álmát, amíg alszik. Mesélj róla neki, hogy a maci ezentúl vele lesz éjszaka, és megvédi őt, de azt is lehet, hogy ő az „anyababa” akit anya kért meg rá, hogy vigyázza az ő álmát. Ez általában segíteni szokott, nyugodtabbá teszi a kicsit.

      Ha néhány nap alatt mégsem segít, akkor érdemes kipróbálni a Mesélő Hold nevű illóolajat, amit a kicsi szobájában lehet párologtatni éjszakára.

  • Nóra

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam holnap lesz 6 hónapos, és kb 2 hete egy igen furcsa szokást vett fel, én pedig kezdek teljesen kétségbe esni, hogy ez tartósan így marad.
    A napunk úgy néz ki, hogy reggel 7 körül kel, 4 óránként eszik (8-12-16-20 éjjel is kétszer, éjfél és kb 4 óra) Egyelőre csak szopizik, majd most kezdem a hozzátáplálást. A napokban tértünk át a napközbeni 3-ról 2 alvásra, éppen a fennálló probléma miatt (kb 1-1,5 óra délelőtt és délután). Így az esti lefekvés előtt (fél 9-9 körül) minimum 4 órát fent van. A esti szopi után (nem alszik el a cicin) kicsit megdajkálom, énekelek neki, aztán kiságyba teszem és szépen elalszik. Éjfél körül kel, szopizik (rendesen, nem csak komfort) és alszik tovább) És ami mostmár 2 hete minden éjjel így van, szinte percre pontosan 2 órakor felébred, és kb két órát virrasztunk, egyszerűen nem akar visszaaludni. Legtöbbször nem sír kezdetben, csak ha nem reagálok. Már mindent próbáltam: odaültem, simogattam, kivettem, ringattam, magam mellé fektettem, de nem alszik vissza. Ha ringatom, nem sír, csak nézelődik. Néha egy kicsit elbóbiskol, de ahogy leteszem és visszafekszem az ágyba, újra ébred, és megint forgolódik, beszélget, aztán sírni kezd, ha nem megyek oda. És ez így megy a következő szopiig, kb 4 óráig. Akkor elalszik a szopizás végére, visszateszem a kiságyba és alszik reggel kb 7-ig.
    Egyszerűen nem tudom mi lehet a baj, mit tegyek. Szomjas lehet? Itassam meg vízzel? Vagy hamarabb megéhezik? Próbáljam előbb szoptatni? A fogára nem gondolnék, ugyanis pár hete jött ki az alsó két metsző, és azt nagyon megszenvedtük, de nem így. Akkor üvöltés, óránként kelés volt hosszú hetekig. Most, ha reagálok rá, nyugodt marad (főleg ha kézben van), csak egyszerűen nem alszik.
    Kérlek, adj tanácsot, mert teljesen tehetetlen vagyok, és sajnos már a türelmem is véges, pedig nagyon nem szeretnék türelmetlen lenni vele.
    Köszönöm!
    Nóra

    • Timi

      2011. január 03. hétfő

      Kedves Ági és Nóra!
      Az én problémám is hasonló. Kisfiam 5 hónapos múlt és 3 hónapos kora óta rendszeresen éjfélkor és hajnali 3-4 között mindig felébred, van hogy többször is de ezek a jellemzőbbek. (előtte 2-3 hónapos korában végig aludta az éjszakát) A fent említett praktikák nagy többségét már kipróbáltuk, eredmény nélkül.Tápszeres a babánk már 3 hetes kora óta, 1 hónapja pedig már csak reggel és este kap tápszert. Napközben nagyon jókedvű, vidám baba.Az esti rendszer is megvan, 7 óra körül fürdetés aztán vacsora majd 8 óra körül tesszük le aludni, és kis simogatás után el is alszik egyedül.
      Éjjel az éjféli ébredést általában sikerül egy cumival vagy kis vízzel lezárnunk és visszaalszik a Manóka, de rá 3-4 órára kétségbeesetten kiabál és sír, és csak a tápszer nyugtatja meg (illetve gondolom éhes).
      Ön szerint van még valami amit érdemes kipróbálnunk hogy ezek az éjszakai ébredések megszűnjenek? Vagy majd idővel megszűnnek?
      Amúgy egy nagyon határozott oroszlán kisbaba. 🙂

      Köszönöm
      Timi

      • Vida Agi

        2011. január 12. szerda

        Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Mary

    2011. január 01. szombat

    Kedves Ági!
    Előszőr is nagyon tetszik a blogod nagyon sok okos tanácsot olvastam:)
    Azzal a kérdéssel fordulok hozzád,hogy a kisfiam holnap lesz (2-án) két hónapos. 3350gr és 51cm született. Olyan problémám lenne, hogy nem alszik éjszaka egyáltalán. Nappal alszik 3órákat de az esti fürdetés után ami 7-kor van és 8-kor már alszik is, 10-kor felébred eszik és utána éjfélkor felébred és van amikor reggel 4-kor alszik vissza. Ez így megy mióta haza jöttünk a korházból. Mellettem se hajlandó aludni. A vállamon szokott elaludni és ahogy lerakom felébred. Van mikor alszik félórát és fent van. Mit csináljak? Kérlek segíts. Első gyermekem és fogalmam sincs mit csináljak. Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát. Ebben a korban a babák nappal kb.3-4x 1-2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

  • Andi

    2010. december 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányunk 3 hónapos.Az esti és az éjszakai (egyszer kel fel éjszaka) elalvással semmi gondunk nincs. Evés után beteszem az ágyába, egy darabig nézelődik, dörgöli a szemét és pár perc múlva elalszik. Nappal viszont nem tudjuk elaltatni pedig láthatóan álmos (ásítozik, dörgöli a szemét). Próbáltuk már világosban zene mellett, sötétben csendben, de sehogysem alszik el. Ha letesszük az ágyba üvölt, a vállunkon elalszik ugyan, de ez hosszú távon szerintem nem annyira jó megoldás. Most azt próbáljuk, hogy letesszük és ha sír (márpedig mindig sír), akkor felvesszük vállra és megnyugtatjuk. Ezután újra letesszük, de ha ezt sokszor eljátsszuk vele, akkor már sehogy nem lehet megnyugtatni. Ráadásul olyan sokáig kell vele ezt csinálni, hogy eljön a következő etetés ideje és akkor már nem tudom, hogy azért sír, mert nem akar elaludni vagy azért mert álmos.
    Van hogy mégis sikerül őt elaltatnunk, de akkor maximum negyed óra múlva felébred és ismét sír.

    Kérlek segíts!Mi lehet a gond? Miért van az, hogy éjszaka el tud egyedül aludni nappal pedig nem?

    Köszönettel várom válaszod.

    Üdv:

    Andi

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Ebben a korban általában kb. 2 órát tud ébrenlenni a baba nyűgösség nélkül, utána már nagyon álmos. Ha csak negyed órákat alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok és nem akkor altattátok el, amikor valóban fáradt volt már, amikor magától is el tudott volna aludni, hanem jóval korábban. Napközben max. 3x aludjon, ha ennél többször próbálod lefektetni, akkor is nehezen fog menni az altatás, rövid lesz az alvás. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Ba

    2010. december 23. csütörtök

    Kedves Agi,
    A kovetkezo kerdesekkel fordulok hozzad: 1. a kisfiam14 hetes, 3400 grammal es 50 centivel szuletett,most 6240 gramm.Aktiv baba. eddig igeny szerint szoptattam, kizarolag anyatejet kapott.Csakhogy ezen a heten azt veszem eszre hogy nem lakik jol, legalabbis azt hiszem.
    nagyon gyakran keri a cicit, es nem tudom hogy van-e eleg tejem, mert a melleim nem kemenyednek ugy ki etetes elott mint eleinte. honnan tudjam eleget eszik-e?pisis pelus 4-5, kakis 1-2, a keze egesz nap a szaja, erosen nyaladzik.
    ha nem akkor milyen tapszerrel egeszitsem ki az etrendjet?

    2. masik problemam a nappali alvasokkkal kapcsolatos.sajnos csak altatassal kepes elaludni ez neha ringatast neha eneklest jelent, de csakis olben akar. mar probaltan a tanacsaidat kovetni de sajnos nem sok sikerrel,mindig orditas lett a vege. az a baj hogy csak fel orakat alszik. este is ugy altatom el mint nappal ugy megis alszik, miert?
    mit tegyek?

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      1. A baba 3 hónapos korában már nem kell keményedni a mellednek, valószínűleg azért kéri gyakran a cicit, mert most van nála a 3 hónapos növekedési ugrás, amikor átmenetileg több tejet kér a baba. Szoptasd gyakrabban igény szerint néhány napig és igyál tejszaporító teát, ezzel megnövekszik a tejmennyiség.

      2. Ebben a korban legfeljebb 3x alszik a baba nappal és két alvás között mindig legalább 2-2,5 órának kell eltelnie, mire teljesen álmos lesz és el tud aludni. Altatáskor ringasd kicsit, segíthet, ha egy nagy takaróba bugyolálod, ez megnyugtatja, kaphat cumit is. Kicsit dédelgesd meg előtte, de ne altasd el teljesen, ha leteszed és sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, de ne vedd ki. Első alkalommal akár 1 órát is sírdogálhat, mire elalszik, de ha következetesen ragaszkodsz hozzá, hogy alvás van, akkor ebben a korban gyorsan megtanulja, hogy ilyenkor aludni kell és minden egyes alkalommal hamarabb elalszik majd.

  • Mónika

    2010. december 22. szerda

    Kedves Ági!
    Alvási szokásunkkal kapcsolatban lenne kérdésem illetve nagyon-nagyon köszönöm az Álomba Ringató Praktikákat, igen hasznos! Nappal már egyedül alszunk el! Ajánlom Mindenkinek!

    Kisfiam 7 hónapos. Kisebb korában szépen kialakult napirendje volt, most is többé-kevésbé. Jól aludt el születése óta, hason cumival a szájában.
    A fogzásnak köszönhetően 5-6 hónapos korában nagyon sokat nyöszörgött álmában. Ilyenkor ki se vettem a kiságyból, mert hamar rájöttem, hogy ezzel csak jobban felébresztem. Ekkor tértünk át az éjjeli 1 evészetről kettőre.
    Kb. 2-3 hete elkezdett éjjel 3-szor enni.
    A napirendünk a következően alakul: kelés:8-9 körül. Most már általában csak 2-szer alszik de.11 és du fél4 körül. Enni még mindig 7-szer eszik egy nap. Este lefekvéskor belealszik a cicibe kb.8-kor. Aztán éjjel eszik éjfél, 3, fél7 körül. Utána délelőtt 11 órai alvása előtt szopizik (néha belealszik, néha nem), utána 2 körül kap hozzátáplálást és du.5-kor cicizik (majd újra este 8-kor…). Napközben már egyedül el tud aludni, 1 hete gyakoroljuk, eddig 1 kivétellel sikerült is mindig. Kisfiam nagy büfizős, sajnos még mindig. Igen sok levegőt nyel (pedig cumisüveget sosem látott). A kérdésem, hogy az esti cicizés-belealvás után, hiába büfiztetem nem sikerül. Így a következő 2 órában minimum 2-szer, de már volt max 5-ször futkorászok be félálomban büfiztetni, ha sír. Ezt eddig már megszoktam, de most, hogy többször eszik éjszaka, sajnos nehéz eldönteni, hogy az éjfél ill. a többi etetés után, most fussak, mert büfizni kell neki és kikapjam a kiságyból, vagy csak a foga, … (kap Chamomillát a fogára). Volt hogy figyeltem, mit csinál, ha sír éjjel, de négykézlábra áll és elkezdett vánszorogni a kiságyban …aztán persze büfizett a vállamon.

    Szerinted ez a napirend így teljesen ok? Vagy tudnám-e valahogyan jobban összerázni a dolgokat, hogy hosszabbakat eludjunk (akár én is:) az éjszaka. Napközben szegényke szintén tuti fél óra után felébred egy büfire, még ha jóval korábban evett is. Nagyon ritkán alszik fél óránál többet. Úgy fele-fele arányban ébred nappal sírva és jókedvűen játszva.
    Segítséged előre is köszönöm! Üdv, Mónika

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      A napirendje teljesen rendben van és még az éjszakai ébredéseivel sincs semmi baj, ez a sok büfizés ebben a korban azonban már nem jellemző, ilyenkor már ez nem szokta ennyire zavarni a babát. Esetleg megpróbálhatsz Espumisant adni rá, hogy ne ébressze fel ez mindig.

  • Móni

    2010. december 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 4 hónapos és kb. 2 hete új szokást vett fel éjszaka, amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Eddig is olyan 3 óránként ébredt szopizni, de utána mindig visszaaludt, sőt szinte félálomban evett. Az új szokás szerint valamelyik szopinál, vagy 1 óra körül, vagy 4 óra körül teljesen magához tér és nem hajlandó aludni. Akár a kiságyában van, akár beviszem közénk, folyamatosan dumál és ha a szobájában hagyom (külön szoba), egyre hangosabban követel (gondolom engem). Van hogy ez 2 órán keresztül is eltart és hol apuka, hol én próbálom ringatni, de csak nézelődik, forgatja a fejét, dumál.Persze a 2 óra alatt kellően elfárad és elalszik a karomban, vagy cicin, de addigra mi már kipurcanunk és persze jókat veszekszünk, mert apuka szerint hagynom kéne az ágyában sírni, de én erre képtelen vagyok. Az esti rutin nagyon bevált, 8-kor már alszik és nem is nagyon van gond a fektetéssel.Szerintem nappal sem alussza túl magát, kb. olyan 5 órát alszik több részletben, ezt szintén a kiságyában. Sírni nem szokott ezeknél az éjszakai ébredéseknél hosszan, tehát nem a fogzás vagy pocak a probléma, sőt vigyorog ezerrel, mintha játszani akarna, pedig mi nem adjuk alá a lovat. Nem tudom,mit csinálok rosszul, vagy mi a megoldás, hogy erről leszoktassuk.
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Ezt az okozza, hogy nappal nincs rendben a napirendje, ezért éjjel azt gondolja, mostanra kialudta magát.
      Mivel nappal 5 órát alszik, az ebben az életkorban szokásos 3 helyett, ezért gyanítom, hogy vagy késő délután alszik egy hosszabbat, vagy reggel, ami miatt eltolódik az egész napirendje. Próbáld meg, hogy nappal két alvás között mindig 2-2,5 órát ébren van, és amikor nagyon fáradt akkor fekteted le. Ébredés után mindig egyen, majd következzen a játék, amikor pedig már álmos, akkor fektesd le aludni. 3-nál többször ne aludjon napközben. Az esti lefektetés előtt hosszabban legyen ébren, mint két nappali alvás között (kb. 2,5-3 órát), így biztosan elég álmos lesz, mikor lefekszik. Ha mindig így csináljátok, akkor legfeljebb 3-4 nap alatt rendeződik a probléma. Addig pedig, ha felkel és nem tud visszaaludni, akkor javaslom, hogy tedd le a kiságyba, és simogasd a hátát egy kicsit, hogy megnyugodjon, de utána, ha már nem sír, menj ki a szobából.

  • Csilla.2

    2010. december 08. szerda

    Kedves Agi!

    Kislanyom 6 honapos mult.Jelenleg egy atlag ejszaka minimum negyszer ebred fel.Vannak persze rosszabb ejszakak,mikor hatszor is ebren vagyunk.Ebbol van amelyik eltart 1-2 oraig.Este mindig ugyanabban az idoben furdetem.Amit(azt hiszem)eleinte rosszul szoktattam vele,h cicin altattam el.kb 3 hete,meg eber allapotban beteszem az agyaba.Amig el nem alszik mellette vagyok es enekelek neki.Ez fel-1 orat vesz igenybe.Minden ejszakai ebredesnel szopizik es utana teszem vissza aludni,persze van,h mar a kezemben visszaalszik.Mar eleg sok mindent eszik,este tejpepet is kap.Viszonylag nagy sullyal szuletett(4250gr),most 9400gr,szoval „NAGY” kisbaba.4 honapos koraban bujt ki az also ket fogacskaja,ami az en megitelesem szerint egesz zokkenomentes volt.Azota tobb,mint 2 honap telt el,de meg nincs tobb foga.Lehet,h a fogzas miatt ebred gyakran?Vagy esetleg a testsulyaval aranyosan az etvagya is nagyobb?A cumit nem fogadja el,pedig mar tobb felet is kiprobaltam.
    Egyaltalan jo az,ha alomba enekelem,vagy inkabb hagyjam picit sirni?(nincs szivem)
    Tanacstalan vagyok,miert nem alszik es mit csinaljak!?Na es persze kimerult…
    Mit javasolsz?
    Elore is koszonom a segitseged!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ha nehezen alszik el este, annak az az oka, hogy még nem elég álmos, amikor lefekteted, ebben a korban már az esti lefekvés előtt többnyire 4 órát is ébrenvannak a babák, csak utána fáradnak el.
      Éjjel, ha 3-4 óránként ébred, akkor ott éhségről van szó, hiszen a testsúlyával párhuzamosan megnő a tápanyagigénye is, ha viszont ennél is gyakrabban ébren (1-2 óránként), akkor a fogzás lesz a ludas a dologban. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Anikó

    2010. december 07. kedd

    Sziasztok.
    Kislányom 8 hónapos,sajnos nekünk sok gondunk van, mind a nappali, mind az éjszakai alvással.
    Este cicin alszunk el és ha felébred ,csak úgy tud visszaaludni.
    Nappal csak fél-fél órákat alszik,cicin vagy a hintában.
    Van úgy,hogy éjjel 3-kor felébred és nem akar vissza aludni,csak 6 óra körül.Én már nagyon fáradt vagyok sokszor.
    Hogy csináljam,hogy egyedül aludjon el.sajnos már elég kevés tejem van,sokáig nem mehet a cici.
    Első baba,kérem valaki adjon tanácsot.
    A cicizés esténként sokszor 1,5-2 órába is beletelik.
    Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad, pl. ha leteszed, arra is, és akkor kezdődik megint a 20 perc elölről.

      Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Kata

    2010. november 29. hétfő

    Szia Ági’

    Kislányunk egy hét múlva lesz 6 hónapos. Tipikus eset arra, hogy 5 hónaposan az alvásban zavar következik be. Eleinte ritkán ébredt, mostmár olyan is van, hogy másfél- két óránként kel fel. Néha cicivel alszik vissza, természetesen ezt egy nagy szopizás előzi meg, máskor elalszik simogatva. Chamomillat is próbáltuk, de nem az igazi.
    Ami még újdonság, hogy most kezdődik a hozzátáplálás, délelőtt almát eszik és az ébredések során nagy purcikat hallok. Kétlem, hogy attól ébredne.
    A fáradtságtól lassan nem látok 🙂 igaz, lehet nehezebben viseljük, hiszen 5 hónapon keresztül, este 10-kor feküdt és reggel 6-7-8 ig alvás volt, maximum 5 perces ébredéssel.
    Mitévő legyek?
    köszönettel, Kata

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Anita

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos. Kb 2 hetes korától 1 hajnali etetést, 2 hónapos korától pedig 2 hajnali etetést hagyott ki és csak a harmadik etetésre ébredt fel, átlagban 8 körül volt az első etetés. Szóval minden rendben ment egy dolgot kivéve a szoptatást.
    Sajna nem hajlandó ciciből enni már 2, 5 hónapja így lefejem a tejet, és cumisüvegből kapja. Eleinte kellett kiegészítésnek tápszer napi 1-2 alkalommal, de 2 hónapja már szerencsére nincs szükség rá. A fejés sok időt elvesz és van, hogy szegénykém mellettem sír addig, de előfordul, hogy néha egész jól eljátszik, vagy elszundít. Próbáltuk visszaszoktatni a cicire, de minden próbálkozás kudarcba fulladt így feladtuk, úgy voltunk vele, hogy legalább anyatejet eszik.
    Kóstolgattatok már vele gyümölcsleveket és szereti is őket.
    Viszont néha elalszik az utolsó előtti etetés után, és mikor kapná az utolsó tejcsit, akkor nem bírjuk felébreszteni, és fél óra próbálkozás alatt is csak 50-60 gr-ot eszik és így alszik éjszaka. Másnap este viszont rendesen megeszi amennyit átlagban egy etetés alkalmával szokott. Így az ilyen elalvásainál nem merünk mi is lefeküdni, mert félünk, hogy kis idő múlva felébred és akkor nem is fog egyhamar visszaaludni. Nincs két egyforma nap, pedig mindig ugyanakkor vannak az etetések, a fürdetés. Bár előfordulnak kisebb csúszások. Fürdeni nagyon szeret. A pelenkázót is imádja, szeret ott feküdni, vígan ficánkol, „beszélget” és nézelődik.
    Néha azonban csak segítséggel tud kakilni.
    Előfordul, hogy nagyon keveseket eszik és sír a cumisüveg láttán. Ilyenkor hosszas küzdelem árán eszik kb csak 70 gr-ot, és nem is kér 3 óránál rövidebb időn belül enni.
    Eleinte velünk aludt, majd néha babakocsiban, nemrég pedig az ágyunk mellett a kiságyban karnyújtásnyira. Egy ideje elkezdte használni a kezét, mindent gyömöszöl a szájába, hangosan „beszél”. Néha idegesen morgásszerű hang kíséretében hirtelen a szájába nyomja az öklét, nagyon nyálzik. Néztem az ínyét, de nem látni rajta semmit.
    Segítséggel ül és már néha áll is néhány másodpercig, ezeket is szereti, sőt kéri.
    Pár hete nappal nem alszik csak 1-2 alkalommal 20-30 percet, kivéve, ha ölben van, bár akkor is sokszor felébred, van hogy keserves sírás kíséretében, ha leteszem, felébred és sír így én pihenni vele, napközben nem tudok. Éjjel kevés ringatás után elalszik, de kis idő múlva felsír, nyög hangosan, mocorog, kéri a cumit többször is, mindeközben a szeme csukva van az esetek 90%-ában, ráadásul csak egyfajta cumit fogad el. Ez így megy több napja és kezdünk kikészülni a fáradtságtól. A férjem pedig még dolgozni is jár így hajnalban kel, ha egyáltalán tud aludni valamennyit.
    Napközben a Baba követeli, hogy hosszasan cipelgessem/sük, de ezt a gerincsérvem miatt nem tehetem, és rám való tekintettel a férjem sem teszi, ezért aztán vannak hisztik rendesen. Néha bármit teszünk vigasztalhatatlanul, magán kívül sír. A játszószőnyeg eleinte lekötötte, de már ott sem marad meg 10-15 percnél tovább és sír hiába próbálok játszani vele. Persze mikor ölbe kerül elhallgat,de van hogy ez sem segít. Nekem általában rá is játszik, amire úgy jöttünk rá, hogy az Apja felvette pár percre, el is hallgatott, de mikor odahozta a közelembe panaszosan, kényesen sírni kezdett, ha elvitte elhallgatott, ha visszahozta ismét nyávogósan sírt. Ez akkor vicces és aranyos volt, de mikor sokáig sír és utána még ezt csinálja mikor kettesben vagyok vele az már fárasztó, főleg a sok álmatlan éjszaka után. A babakocsiban szoktam hozni-vinni a lakásban is. Ezt szereti, bár ha elfordulok tőle azonnal nyávogni kezd. Nagyon összetett az egész, ettől függetlenül bízom benne, hogy tud segíteni.
    Ha tud kérem segítsen!
    Köszönöm előre is!

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Egyáltalán nem összetett a problémátok, a gyermeked teljesen rendeltetésszerűen működik 🙂 Ebben a korban nagyjából 10-15 percet vannak el egy játékkal, utána megunják. Ha megunta, tedd át a lakás egy másik pontjára vagy kapjon másik játékot és hagyd megint egyedül játszani. Ha ezt is megunta, tedd hordozóba és legyen veled, amíg a házimunkát végzed, közben beszélj hozzá. Nem kell felvenni azonnal, ha változatos a program és néha egyedül, néha közösen játszotok, akkor megtanulja majd magát elfoglalni.

      Nappali alvás: ebben a korban maximum 3 alvás van, akkor tud gond nélkül elaludni, ha két alvás között legalább 2,5 órát ébrenvolt. Az alvások általában 30-60 percesek ebben a korban, ennél többet ne várj el tőle. Az esti lefekvés előtt hosszabban, kb. 3 órát tudnak már ébrenlenni, ha korábban fekteted le az az éjszakai alvás rovására megy.

      A többi tünetet (éjszakai ébredés, nyálzás) a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor látszik már valami a baba ínyén, akkor jön a foga, hanem általában 3-4 hónaposan kezdődnek a tünetek és 5-6 hónaposan bújik ki az első fog. addig folyamatosan tarthat a nyűgösség és a többi tünet. homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Via

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!

    5 hónapos babánál ki lehet próbálni, hogy éjszakai ébredéskor szopi helyett vizet kap, vagy majd később, amikor már elkezdődött a hozzátáplálás? Van, hogy 3-4x is felkel egy éjszaka, nem a foga fáj, nem zajra ébred…Elalváshoz igényli a cumit, de ezeknél az ébredéseknél elutasítja. Lehetséges, hogy valóban az éhség miatt ébred ilyen gyakran? Közel azonos ideig eszik ilyenkor is, mint napközben.
    A választ köszönöm előre is.

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      5 hónaposan ezt nem lehet kipróbálni, 10 hónapos kor után lehet ilyet legkorábban. Most ugyanis még azért kel a baba, mert éhes. A növekvő testtömeggel párhuzamosan a baba egyre többet eszik, ezt nappal már nem tudja mind magához venni, ezért lehet megint éhes éjjel. Etesd meg a legelső alkalommal, amikor megébred. Ha utána legalább 3 órát alszik egyben, akkor ez volt a gond, ha nem, akkor a fogzás a probléma.

  • Dörnyeiné Angelika

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!

    Hol találom a tegnap feltett kérdéseimre VÁLASZODAT?
    Köszönöm segítséged!
    Angeli..

    Válasz: Egyelőre sehol, mert még nem is olvastam. Türelem, 1 héten belül tudok válaszolni mindenkinek. A választ a kérdés alatt találod majd.

  • Edit

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam altatásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.Gergő most másfél éves .Kiskora óta csak szoptatással alszik el a nagyágyban és miután elaludt,mindig átteszem a kiságyába.Általában már csak egyszer ébred éjszaka,de egy kis cicizés után visszaalszik. Úgy gondoltam most jött el az ideje,hogy leszoktassam erről,mivel tejem már gyakorlatilag nincs,úgyhogy nála ez inkább cumizás.(egyébként a cumira nem tudtam rászoktatni).Kb. két hete kezdtük el a leszoktatást,mondtam neki,hogy már nagyfiú és mától cici nélkül alszunk.Szerencsére ez nem is viselte meg annyira,bár azóta úgy próbál aludni,hogy simogatja a cicimet és néha kérné is,de annyira nem követelőzik.Viszont szopizás nélkül egyszerűen nem tud elaludni ,úgyhogy kész kínlódás az este azóta mindkettőnknek.Kb. 9 körül kezdem el az altatást.Melléfekszek a nagyágyba,lekapcsolom a villanyt meg a tv-t és simogatom,ringatom,éneklek neki,de szegénykém nem tud elaludni és csak szenved,dobálja magát,forgolódik,helyezkedik,aztán végül,amikor már végleg elálmosodik,onnantól meg csak sír keservesen.Annyira sajnálom őt ilyenkor,mert szeretne elaludni,próbálkozik is,de valahogy nem megy.Apukáját is néha megkérem,hátha vele sikerül elaludnia,de hiába megyek ki,csak utánam sír és így sem alszik el.Volt,hogy betettem a kiságyába is,hátha,de akkor meg olyan hisztérikus rohamot kap,hogy alig vesz levegőt,úgy sír.Azt hittem,hogy idővel azért jobb lesz a helyzet,de inkább csak romlik.Az utóbbi napokban volt,hogy 9-től éjfélig próbálkoztunk,mire elaludt,úgyhogy már nagyon-nagyon el vagyok keseredve.Az sem lehet,hogy nem elég álmos ,mert reggel 8 körül kel,nappal meg csak másfél órát alszik max. 3-ig.Mit tanácsolsz?Az alvással nálunk mindig is gond volt.Nappal még mindig csak a babakocsiban tudom elaltatni, ráadásul a szagelszívó mellett alszik,mert különben a legapróbb zajra is felébred és nem tudom visszaaltatni. De ez nem annyira zavar,mert nappal így kb.5 perc múlva alszik,úgyhogy nincs vele különösebb problémám (még…)Próbálkoztam már a délutáni alvásokat is átteni a kiságyába vagy legalább a nagyágyba velem,de 2 óra hiábavaló altatás után. feladtam és azóta is babakocsiban altatom. Viszont az esték nagyon nehezek.Hogyan tudnám rászoktatni,hogy korábban elaludjon?Ezzel kapcsolatban várom véleményedet,segítségedet.Előre is köszönöm!Edit

    Válasz: Őszintén szólva, ha eddig jól elaludt cicivel, akkor másfél éves korban már csak nagyon nehezen lehet leszoktatni erről, egyszerűbb megvárni, amíg magától elhagyja. A másik megoldás következetesen mindig ugyanúgy altatni, minden este végigcsinálni ezt a macerát, amíg ki nem alakul nála az új szokás és meg nem tanul így is gyorsabban elaludni. Ez a folyamat 2-3 hétig is tarthat és addig mindig ugyanazt kell csinálni, ugyanúgy, hogy megtanulja, ez az új szokás, mostantól így kell elaludni.

  • Adrienn

    2010. október 05. kedd

    Szia!
    Én azzal a problémával fordulok hozzád,hogy van egy 3hónapos babánk (koraszülött 7.hónapban bújt ki) szept.14.-én kellett volna megszületnie.
    Az a probléma, hogy este 10kor eszik utoljára utána vagy 3kor vagy 4kor kel fel megint enni, ezzel nem is lenne gond de kajcsi után 2órát is ébren van nem sir csak nézelődik,tisztába nem rakom éjjel.
    Meg szerintem az is a gond, hogy akkor szokott bekakilni.
    Mit csináljak mert sokszor már ugy érzem,hogy hajnalba amikor sétálok vele hogy elaludjon ugy érzem sokszor hogy orra tudnék bukni a fáradtságtól.
    Köszönöm a válaszát előre is!
    Üdvözlettel:Adrienn

    Válasz: Nem kell semmit csinálnod. Miután evett, tedd le az ágyába és hagyd nézelődni. Ne akard visszaaltatni. Feküdj le és aludj tovább. Ha valami gondja van, majd sírni fog.

  • Móni

    2010. szeptember 28. kedd

    Szia Ági!A kisfiam 4és fél hónapos,már fogzik de éjjel nem sir hanem 1,1.5 óránként megébred.Nem teljesen hanem csak a mélyalvásból.Csukva van a szeme és csak mocorog dobálja a fenekét,feltornázza magát a kiságy felső részéig.Probáltam már hogy az ágyában simizem a hátát,fejét de nem ér semmit.Kiveszem az ágybol és a kezemben ringatom el ez segit de 1 óra mulva kezdődik megint!Mi lehet az oka?válaszod köszönöm!

    Válasz: A fogzás kellemetlen a számára, ezért felszínesebben alszik. Mivel nem ébred fel teljesen, ezért nem kell odamenni hozzá, kivenni stb. hagyni kell forgolódni, ő ezalatt ugyanolyan jól alszik, mert a babák eleve felületesebben alszanak, sokkal éberebbek alvás közben is.

  • Nóri

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági,

    az alábbiakban kérném a tanácsodat:

    5 hónapos babám általában cicin alszik el nappal és éjszaka is. Mostanában napközben többször előfordul, hogy elalszik a cicin és mire leteszem az ágyába, felébred és sírni kezd és már nem tud visszaaludni. Egy idő után annyira kimerül, hogy bárhol elalszik: a kocsiban, babakocsiban, játszószőnyegen az ujját szopva. Kivéve a kiságyát! Sőt, ha átviszem, miután bealudt valahol, és közben felébred, akkor sem alszik tovább az ágyában. Mi lehet ennek az oka? Mit csináljak, hogy jobban aludjon?
    Éjszaka gyönyörűen alszik akár 8 órát is egyhuzamban a saját ágyában, még vissza is alszik, nem mindig kell megszoptatnom, ha megébred. De a nappalok borzalmasak. Egyébként a nappali alvást még 2x igényli, akár 2×2 órát is képes aludni nappal.

    Köszönöm a segítséget.

    Üdv.
    Nóri

    Válasz: Az lehet a gond, hogy cicin alszik el, azaz te altatod el, és akkor, amikor te úgy gondolod, itt az alvásidő. Ha ilyen szépen elalszik magától, amikor elálmosodik, akkor a kiságyban is képes lesz erre. Azért ébred fel, amikor leteszed, mert a babának 20 perc kell nagyjából, hogy mély álomba merüljön, ha amikor elalszik, rögtön felkapod, akkor még nem alszik olyan mélyen és könnyen felriad. Szerintem, amikor már tudod, hogy az alvásidő fog jönni, tedd le a kiságyba, simogasd meg és hagyd, hogy maga elaludjon.

  • Avon

    2010. szeptember 21. kedd

    Saját 2 éves porontyommal hasonló gondokkal küszködök 🙁 Sajnos annak idején amikor kisebb volt, szerintem az édesanyja cseszte el a dolgokat. Én mindig mondtam, hogy ne vegye örökké magához és ne altassa maga mellett. Sajnos mostanra már annyira megszokta, hogy amikor alszik mindig van valaki a közelében, hogy egyszerűen képtelenség rávenni őt arra, hogy a saját gyerekszobájában aludjon 🙁 Igaz én (apa) esti mesével 20:00 -kor (40 perces mesélés után) szépen eltudom altatni, de még 120 perc sem telik el és már rögtön felébred, sír s mivel már elég fejlett hiszen 2 éves úgy ahogy van kimászik a gyerekágyból és szépen megy be a nappaliba ahol örökké a MAMIT keresi. Illetve azt vettem észre ha a mami nincs is ott, annyira az sem zavarja de ragaszkodik ahhoz, hogy a nappaliban aludhasson annak a sarokgarnitúrának a közelében ahol az édesanyja a nap nagy részét tölti (már amikor itthon van) . . . A fenti hozzászólásokat olvastam és azt hiszem ki fogom én is azt próbálni, hogy az édesanyjának mondjuk a kispárnáján altatom el, attól talán megnyugszik. Ha érzi az anyja szagát, talán . . . bár nem mernék mérget venni az ötlet sikerességére.

    Amiben még gondolkodom ami nekem nagy segítség lenne, egy jó hálózsák amiben ugyan Ő kényelmesen lenne de mégsem tudna járni. Így amikor éjjel felriad talán lenne egy kis hiszti de aztán visszaaludna.

    Valaki tud valami spéci jó hálózsákot ajánlani?

    Megjegyzem, nagyon érdekes a dolog de pl. amikor az én szüleimnél vagyunk pár napos látogatásra és mondjuk az édesanyja nincs velünk akkor egy szava nincs a gyereknek és ott a szobában egy mesére elalszik és az egész éjszakát átalussza!!!! Még csak fel sem riad . . . Ezt onnan tudom, hogy a szüleimnél abban a szobában szokott lenni ami régen az én gyerekszobám is volt és ahhoz közel van egy nagyobbacska nappali szerűség. Nos amikor ott vendégeskedünk én rendszerint ott szoktam aludni, tehát nem látó, de halló távolságban vagyok a kicsimtől. És semmi mocorgást, sírást vagy a hordozható gyerekágyból való kimászkálási kísérletet nem tapasztalok. Lehet ott azért nem keresi az anyját, mert egyszerűen megszokta, hogy ott nincs mami és kész?

    Csak nálunk az én lakásomban csinálja ezt a cirkuszt és ettől már totál kész vagyok. Már gondoltam arra is, hogy nyugtató teát adok neki de nem látom értelmét. Rá kellene jönnöm mi az oka annak, hogy az én szüleimnél sosem hiányzik neki a mami, csak ahol mi lakunk 🙁

    Ötlet? Nem értem, hogy amikor anyáméknál vagyunk miért nincs ez a fene nagy szeparációs szorongás?

    Lehet egyszerűen csak megszokta a gyerek, hogy kitől mit várhat? S mivel annak idején az anya örökké maga mellett altatta így annak meglett az eredménye?

    Az én lakásomban ahol élek a picimmel, ott úgy van kialakítva a gyerekszoba, hogy sajnos nincs ajtó 🙁 Most gondolkodok már végső elkeseredésemben azon, hogy felszereltetek egy ajtót meg egy spéci masszív zárat. Nálam sajnos még a hordozható gyerekágyból is kiugrik ordítva és még képes fél kézzel meg is emelni a több mint 6 kg. -os hordozható gyerekágyat majd arrébb taszítani az útjából, hogy szabadon jöhessen, mehessen . . .

    Nagyon szeretném ha a gyerekszobában aludna mert eléggé kényelmetlenné teszi így az életet. Az ember nem tud rendesen tv-t nézni, semmit nem tud csinálni . . .

    Köszönöm mindenki válaszát!

    Válasz: Itt valóban megszokásról van szó. Anya kispárnája vagy pólója segíthet a dolgon, ha anya nincs otthon.

  • Brigitta

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Szia Ági!
    A következő problémával fordulok hozzád. Kislányom holnap lesz 2 hónapos, és kb 8 hetes kora óta vettük észre, hogy éjszaka, leginkább a hajnali etetés után az egész hajnalt végignyögi, mintha kakilni, pukizni akarna. Szeme ilyenkor csukva van, mintha álmában csinálná mindezt, nem sír, de iszonyat hangos emellett a lábát az égnek emeli. Kislányom 1 hónapos kora óta tápszeres. Széklete egyszer van általában naponta, de van amikor kimarad egy nap. A nappalok sem túl rózsásak alvás szempontjából. Olvasgatva az oldaladat kb 2-3 hete bevezettem azt a „menetrendet” amit tanácsoltál sok kismamának: evés, büfi kb. 10. perc, nézelődés, alvás, de aludni így is csak fél órákat ha alszik (kb. napi 3-szor), pedig látom rajta, hogy fáradt. A gyermekorvosunkkal is konzultáltam már, pár napja tápszert is váltottunk, Infacolt minden étkezés előtt kap, a Gripe Water nálunk nem jött be igazán, folyton csuklott tőle. Például tegnap is 8.30-kor evett lefektettük, majd 2.30-kor elkezdett nyögni kb. 3.30-ig, aztán aludt egyet 4.10-ig, majd megetettem és 4.30-tól szinte reggel 8-ig 5-10 percenként nyögött, hörgött. Szerinted mi állhat a háttérben, hasfájás, vagy esetleg valamilyen gasztroenteorológiai vizsgálatot végeztessünk? Válaszodat köszönöm előre is!
    Üdv!
    Brigitta

    Válasz:Nem kell foglalkozni ezzel a nyögéssel. Ennek a hátterében az állhat, hogy a kicsi emészt, kakilnia kell, nyom, de nem sikerül neki, mivel az anyatejnek kicsi a rosttartalma. Ilyenkor nem kell odamenni hozzá, kivenni stb. Mivel a baba sokkal felületesebben alszik, mint mi, ezért ő közben alszik, csak neked tűnik nagyon aktívnak (a gyerekek egyébként is aktívabbak álmukban, többet mozognak stb.) Akkor etesd meg, amikor felébred és kéri, egyébként nem kell foglalkozni ezzel.

  • Melinda

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági. Én már hónapokkal ezelőtt is megkerestem Önt, sajnos a probléma azóta sem javult.
    Kislányom 6 hónapos koráig, szépen aludt, az éjjeleket is ébredés nélkül átaludta. Majd egyszer elkezdett ébredezni, cumi esett ki, majd már azt sem fogadta el. Ha éjjel is megetetem sem segít, sem a víz. Van hogy 20 percenként is felsír, forgolódik. Hunyott szemmel sír. Már velünk alszik. 6 foga is kibújt. Már mindennel próbálkoztunk, de sajnos semmi nem segít. MOst sajnos általában csak cumisüvegre nyugszik meg, tea, vagy tápszer.. de 2 óránál akkor sem tud hosszabban aludni. Már teljesen kimerültem.. el vagyok keseredve a fáradtságtól. Mit tehetnék, hogy ne ébredhen ilyen sokat még mindíg, 15 hónaposan? Köszönöm a válaszát

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Csilla

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Hát újra itt vagyok. Az első napot ugyan átaludta a gyermekem, de azóta minden újra a régi; 1-1,5 óránként sírva ébred, annak ellenére, hogy együtt alszunk. Mit tegyek?

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

  • Niki

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 4,5 hónapos és eddig az éjszakai szopik után azonnal vissza is aludt. Általában már csak 1x eszik éjjel, max 2x, ha nappal nem evett eleget. Pár napja miután éjszaka leteszem a kiságyába (hasra, mert úgy szeret aludni) elkezd nyögni, majd sírás lesz a vége. Ha kiveszem, hogy cicin megnyugtassam, nem eszik, hanem csak nézelődik, de már nem nyög és nem sír. Persze ilyenkor visszarakom az ágyba, mert nyilván nem éhes, de fél óra sírás után alszik csak vissza. Ha a hátára teszem vissza, akkor meg játszik, beszélget, de úgy is jön a sírás, ha megunta. Miért nem tud most visszaaludni?
    Másik újdonság, hogy az utolsó szopinál (fürdés után) cicin alszik el, beteszem a kiságyba és 10perc után felsír. Megint cici, bealszik, beteszem, megint felsír. Ezt eljátsszuk 3x majd végleg elalszik. Eddig is cicin aludt el (csakis este) de nem ébredt fel, mi lehet az oka? Gondoltam fogzásra, mert nyálzik, vagy erre a nagyon szeles időre és utolsó sorban a tejpépre, amit egy hete kap napközben kiegészítésként, ha nem volt elég a tejci. Bár nem tűnik pocakfájásnak.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Niki

    Válasz: Ha 1 hete kap tejpépet, akkor egyértelmű, hogy emiatt fáj a hasa. Anyatej mellett nincs szüksége tejpépre, hagy el a pépet és csak szoptasd, így a pocakgondok is megszűnnek majd.

  • Csilla

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Megvan az ok: úgy látszik, mégis csak én hiányoztam neki. Ma éjjel egy ágyban aludtunk, és este 10-től reggel 8-ig meg sem mukkant.
    Igaz, én szinte egész éjjel fent voltam, mert hol attól féltem, hogy ráfekszem, hol attól, hogy leesek az ágyról. Mivel a légzésfigyelőt így nem használhattuk, szinte óránként fölé hajoltam, hogy vesz-e levegőt… Remélhetőleg néhány nap múlva én is megszokom az együtt alvást :)))

  • Csilla

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 2 hetes korától 5 hónapos koráig átaludta az éjszakákat. Amikor elkezdett mászni, minden éjjel hajnal 2-kor felébredt. Aztán már éjszakánként kétszer, amióta 7 hónapos korában felállt, 3-4-szer is felsír. A helyzet hétről hétre rosszabbodik, most ott tartunk (8 hónapos), hogy 1-1,5 óránként felkel. Már mindent kipróbáltunk: megszoptattam, tápszert kapott, csak teát kapott, csak ölben ringattam álomba, de bármit csinálok, hasztalan. A foga még nem jön, éhes sem lehet, és én sem hiányozhatok neki (külön szobában alszunk), hiszen fel sem ébred, álmában sír. Általában 10-30 perc alatt vissza lehet altatni a fenti módszerek bármelyikével.
    A férjemmel már teljesen kikészültünk, hiszen lassan semmit nem alszunk. Mit javasolsz, mit lehetne még kipróbálni? Én már homeopátiás nyugtatón is gondolkodom, bár szerintem ez sem megoldás, az okot kellene megszüntetni.
    Sajnos ez az alvásproblémája kezdettől fogva megvan: 3 hónapos koráig egy percet sem aludt napközben. Amióta elkezdett megfordulni, mászkálni, felállni, azóta naponta egyszer 1-1,5 órát alszik. Lehet ez valami idegrendszeri probléma?
    Egyébként szépen fejlődik, nyugodt, kiegyensúlyozott baba.

  • mikolyné balogh ildiko

    2010. augusztus 10. kedd

    Sziasztok!Az én fiam minden éjell 2-kor fel kel.Nem akar vissza aludni csak ha elringatom vagy a cumis üveget adom a kezébe.Visdsza alszik 2 orát,majd megint üveg 2 o alvás és utána kel,reeg 6-kor.Mit csináljak,h 2-kor ne keljen fel,mert elég fáraszto!

    Válasz:Leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Enikő

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Sziasztok!

    Csatlakoznék Ritához..az én Kisfiam is egyfolytában szopizna.Lassan is szopizik (kb. 40perc-1óra mire végez a szopival.)A nappali alvása egyenesen katasztrófa.Most 6 hetes és kb 2 hete csinálja azt hogy napközben elalszik természetesen cicin berakom a kiságyba és maximum 10 perc múlva felébred.Ezt úgy 6-8-szor eljátsszuk egy nap,mire estére beájul.Hogyan tudnám a nappali alvását javítani?Az első hetekben nem volt gond.Naponta 2-3szor 2-4 órát is aludt.Min kellene változtatnom?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Dawt

    2010. augusztus 06. péntek

    Szia Ági!

    Kifiam négy és fél hónapos. Hasfájóssága miatt soha nem volt nyugodt estém, de most, hogy az szűnik, még mindig nem látom az alagút végét. Igazából nem az altatásával van problémám, mert az esti rutin után szépen bealszik 8 körül, viszont felkel 11 kor szopizni, aztán egykor, aztán háromkor, négykor, ötkor. Nagyjából egy-két órát alszik egyhuzamban, aztán kel és csak szopizás után alszik vissza, vagy cumival, de akkor meg van, hogy egy órán keresztül kell fognom a cumit a szájában, mert mindig kitolja, de ha kiesik, felsír és jobban felébred, kitámasztani meg nem tudom, mert állandóan mocorog. Napközben reggel 7-8ig, 10-11-ig, 13-14ig, és 16-17ig alszik nagyjából.
    Mivel kevésnek bizonyult a tejem, ezért négy hónapos korától hozzátáplálok, és így napközben nem tűnik éhesnek, sőt, egyre kevésbé kell neki napközben a cici, este-reggel viszont ezerrel rácuppan. A kérdésem az, hogy mi lehet az oka annak, hogy még mindig nem alussza át az éjszakát, azon túlmenően, hogy az esetek egy részében még a szelek zavarhatják?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg éhes éjszaka és nem cumira, hanem evésre lenne szüksége. Ne adj neki kapásból cumit, amikor ébred, hanem szoptasd meg. Ebben a korban 2-3 éjjeli ébredés még normális, a többinek az lehet az oka, hogy enne, éhes, de helyette cumit kap, ezért nyűgös.