Baba=hasfájás?

Mostanában szinte minden anyukától azt hallom, hogy miután hazamentek a kórházból, pár nap vagy hét múlva hasfájós lett a baba. De mi az a hasfájás? És a kólika? Meg lehet-e előzni? Biztos, hogy a hasfájás miatt sír a baba?

 Baba=hasfájás?A szakkönyvek nagyon okosak tudnak lenni kólika ügyben, ők ugyanis a sima hasfájást is ide sorolják, pedig a kettő nem egy és ugyanaz. Ha a baba délután-este elkezd sírni és ez se ringatásra, se etetésre, se altatásra, se hasfájós csodaszerekre nem javul, az a kólika. Az oka több dolog is lehet: a születési trauma, a család feszültebb hangulata este, anya is fáradtabb addigra, mindenki jön haza, vacsorát kell csinálni stb., a baba megszokta, hogy ilyenkor sír, ezért másnap is rákezdi du. 5-kor. Ez a fajta probléma 4-6 hetes kor körül kezdődik és akár 3 hónapos korig is eltarthat.

A hasfájás viszont akár már az első héten is jelentkezhet, ennek egyértelműen emésztési okai vannak és lehet rajtuk javítani!

1.ok Túl sokat evett a baba
A túl sokat nem úgy kell érteni, mint ahogyan sokan félreértik, hogy nem háromóránként szopizott a csecsemő, hanem kétóránként vagy gyakrabban, ezért egymásra került a megemésztett és emésztetlen tej. Ez az elmélet minden tudományos alapot nélkülöz, semmi baja nem lesz a babának, ha „keveredik” a hasában a többféle tej. A gond inkább az szokott lenni, hogy bőven van tej, a baba csak nyeli-nyeli, de nem fér el. Vagy túl gyorsan eszi és megüli a gyomrát. Ilyenkor egy alapos büfi segíthet, amikor ki tudja bukizni a pici a felesleget. És a következő szopi előtt egy kicsit lefejhetünk, hogy ne jöjjön olyan gyorsan a tej, ne tudja pár perc alatt teletömni a hasát a kis mohó.

2. ok Bennszorult levegő
A kicsi a tejjel vagy tápszerrel együtt levegőt is nyel. Ez a gyomrában légbuborékot képez és nyom. Alapos büfiztetéssel, pocakmasszázzsal (a köldök körül körbe körbe az óramutató irányával ellentétesen) vagy a térdek óvatos felhúzásával, tornásztatásával segíthetünk a dolgon.

3. ok Nehezen jön ki a kaki
Hiába normális állagú a széklet, előfordul, hogy nehezen jön ki, a baba nyom-nyom, de nem sikerül, ilyenkor a már említett térdfelhúzás segíthet a picinek.

4. ok „Valamit” evett az anya
Sok anyuka azt hiszi, vannak tiltólistás ételek, amiktől biztosan fáj a baba hasa, és még a védőnők egy része is lelkesen hangoztatja ezt a nézetet. Nos, a helyzet ezzel szemben az, hogy nincsenek tiltólistás ételek, azaz olyan ételek, amiket biztosan nem lehet enni, mert belekerülnek a tejbe és hasfájást okoznak a csecsemőnél. Sokat számít a személyes tapasztalat, hogy milyen ételek lehetnek azok, amik a saját gyerekünknél gondot okoznak, amit érdemes elkerülni. És létezik táplálékallergia is, pl. jellemzően a tejtermékekkel kapcsolatban szokott ilyesmi előfordulni, de egyáltalán nem olyan gyakran, mint azt sokan hiszik. Ennek azonban a síráson kívül más jelei is vannak, pl. kiütések, ekcéma stb. Ezzel kapcsolatban az LLL oldalán van egy jó kis összefoglaló

5. ok Gyógyszerek
Ha az anyuka gyógyszert szed, pl. a szülés után hashajtót vagy kamillateát iszik hashajtásra az a babánál is gondokat okozhat.

6. ok Szoptatós teák, bogyók
A szoptatós teák az édesköménytartalmuk miatt okozhatnak hasfájást a babánál. Ha erre gyanakszunk, érdemes átváltani más teára. Hasonlóképpen a homeopátiás tejszaporító bogyók is okozhatnak hascsikarást, főleg az urticára jellemző ez.

Fáj a pocak? Itt a segítség >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

  • Csilla

    2011. augusztus 06. szombat

    Szia! A kisfiam ma 2 hetes, eddig nyugodt baba volt. Tegnap reggel óta viszont nagyon sokat sír, látszik, hogy a hasa fáj. A szopizás nyugtatja meg egyedül, de félek, hogy így viszont túl sokat eszik. A gripe watert kipróbáltuk tegnap, kicsit jobb lett, de még így is óránként ébred és sír. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget, Csilla

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ne aggódj, szopizással nem lehet túletetni a babát, szoptasd nyugodtan igény szerint. De figyelj arra is, hogy ha sír, akkor miért sír. Ha azt látod, hogy a lábát húzza fel sírás közben, erőlködik, akkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában. Segíthet a pocakmasszázs is.

  • Andrea

    2011. július 26. kedd

    Kedves Ágnes! A kislányom most 19 hetes. Soha semmi baja nem volt a pocakkal. Mostanában , úgy két három napja esténként elalvás után hascsikarása ébred. Nagyon sír de rövid ideig, és ha nyomkodom a lábát nagyokat pukizik,és hallani ahogy a levegő „puppog” a pocakjában.A kicsi csak anyatejet kap, én is nagyon vigyázok hogy ne egyek semmi károsat mert meggyőződésem minden átmegy a tejjel. Teljes kiőrlésű kenyeret eszek, extrudált kenyeret vacsizok,tehát semmi különös. Mostanában viszont szopizás közben folyamatosan olyan hangokat a d ki mintha lecsúszna a nyelve a bimbóról, és úgy kummog vagy cuccog, vagy nem tudom megfogalmazni milyen hangokat ad ki! Gyanítom rengeteg levegőt nyel. De napközben viszont nincs hasfájás csak éjjel! Miért szopik ilyen ügyetlenül? Elfelejtette hogyan kell? Vagy mi ez az esti hasfájás?? Kérem válaszoljon! Nagyon szeretem a honlapot!Minden kérdésemre választ kapok. Ez valami egyedi kérdés 🙂 Előre is köszönöm! Tisztelettel

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Valószínűleg azért „cuccog”, mert túl gyorsan jön a tej és ezért csúszósabb a bimbó, ezen segíthet, ha szoptatás előtt kézzel kifejsz egy picit, illetve ha ilyenkor elveszed a cicit, pelussal letörlöd, majd visszaadod. Az is lehet, hogy túlságosan kapkodva eszik, ami abból adódik, hogy már annyi minden érdekli, hogy nincs „türelme” enni, ezért nyel sok levegőt. Viszont ennek napközben is gondot kéne okoznia, ezért szerintem nem ez a baj. Az ilyen „elalvás után fél órával felébred” típusú problémákat ugyanis ebben a korban a kezdődő fogzás szokta okozni, ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet.

  • Adrienn

    2011. július 23. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos, eddig csak anyatejet kap/kapott.
    Az elmúlt két hétben viszont megváltozott a széklete és a székleteinek száma. Eddig 2-3 naponta volt egy kaki, most napi 3x kakil. A széklet állaga és szine változó, van hogy sűrű zöldes barnás van hogy hígabb kicsit zöldes savanyú szagú.
    Egyébként közérzete jó, vidám, szopizik rendesen, kb 100g-t hízik hetente, láza nincs.
    Kérdésem, hogy ez normális vagy utalhat valami gondra, mutassuk meg orvosnak?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ezt valószínűleg a fogzás okozza, nem kell foglalkozni vele.

  • Judit

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos, 7700 gramm, nagyon szépen gyarapodik. A gondom az, hogy ha nem adok neki naponta legalább 3x Infacolt, akkor éjjel (ellentétben a szokásos egyszeri szopi miatti ébredéssel) legalább 4x felkel puki miatt. Fájdalmai vannak. Jövő héten már szeretnék neki őszibarack pürét kínálni, de nem tudom mennyire jó, hogy éjjel csak az Infacol segítségével alszik nyugodtan. Meddig adható az Infacol? Nincs befolyással a hozzátáplálásra?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nyugodtan adhatod az Infacolt, akár a hozzátáplálás mellett is.

  • Hajni

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Agi,

    Kisfiam 3650 gr es 56 cm szuletett a 41 heten. Most 9 hetes es 5250 gr es 60 cm.
    Az elso honapban 1 kg-t gyarapodott a masodik honapban 600 grammot.
    A problemank az, hogy kozel 1 honapja mar, hogy napszaktol fuggetlenul, csak szopizas kozben, par perc szopi utan a kisfiam elkezd kezzel, labbal, fejjel rangatozni, neha sir is. Maskor soha nem faj a hasa, CSAK szopi kozben. Infacolt es Coliefet hasznaltunk, de eredmenytelenul. Szegenykem probalna szopizni , de a napokban mar 2-3 perc utan osszegornyed, rangatozik es annyira kuzd, hogy teljesen belefarad. Kozben nagyon sokszor felveszem , akkor jobban erzi magat es hatalmasakat bufizik, a nagy kuzdelem utan persze belefarad es elalszik. Erzesem szerint nem sikerul eleget ennie, de nagyon jokedelyu baba es 3-3.5 orankent eszik, delelott nagyokat alszik, delutan mar kevesebbet. Csak szopizik, teat , vizet nem iszik, en is odafigyelek az etkezesemre. Kb. 10 napja semmilyen tejtermeket sem eszem, de ez sem valtoztatott semmin.
    Mi lehet ez? Ez is kolikanak szamit? Kinovi? Milyen cseppeket ajanl?
    Elore is koszonom

    • Hajni

      2011. július 24. vasárnap

      Kedves Agi,

      Amiota irtam elkezdtem adagolni a Gripe Water-t, ami reszben segitett. Csak azert reszben, mert amikor nem a rangatozasok miatt marad abba a szopi, par perc utan elalszik es sehogysem tudom felebreszteni. Van, hogy leteszem, felebred, de a cicit nem fogadja el ujra es igy is keveset eszik ha nem faj a hasa. Bar sulybeli csokkenes meg nem volt, de a gyarapodasa eleg keves, 2 het alatt 100-150 gr. latom a kis arcan is, hogy nem olyan kis tomzsi, pufok gyerek mint a tobbi, raadasul feherboru is, amitol en olyan kis betegesnek latom, bar lehet az en elkepzelesem . Mult hetfon voltunk orvosnal, rendben talalta, sot, egy kicsit atlagon felulinek, pedi keveseket eszik.
      On szerint van alapja az aggodalmaimnak? Ajanl valamilyen specialis kivizsgalasokat?

      • Vida Agi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        Semmi baja nincs a kisfiadnak, egész egyszerűen csak, amikor enni kezd, beindul az emésztése is (mint minden más babának), ezért kezd el nyűglődni. Ilyenkor vedd fel, büfiztesd meg, ha a lábait húzgálja fel, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában. Ezt követően folytathatjátok a szopizást.

  • Zsanett

    2011. július 19. kedd

    Sziasztok!

    5 hónapos kislány anyukája vagyok.
    Ahogy hazajötüünk a kórházból egészen 2 hónapos koráig nem volt hasfájós Bogi.
    Azóta viszont eszméletlenül. Üvölt éjjel és nappal is.Tápszert eszik ugyanis nem volt tejem. Megkeztük a hozzátáplálást az ronthat a helyzeten?

    Valaki mondjon valami okosságot!!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      5 hónaposan már nincs a klasszikus értelemben vett hasfájás, mert már érett a baba emésztőrendszere. Ha úgy látod, nála mégis van, akkor vizsgáltasd ki, mert utána kell járni, mi okozhatja. Ha fáj a hasa, azon a hozzátáplálás tovább ronthat.

  • Szilvia

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Vida Ágnes!

    Kislányom 10 napos 2750 grammal született, a kórházból szombaton jöttünk haza 2630 grammal. A jelen súlya 2640 gramm. A körházban egy nap kb. 5-6-szor étkezett, alkalmanként 10-20 ml-t az utolsó napokban, most már 8-szor eszik egy alkalommal kb 30-40 ml-t. A tegnapi össz menyiség amit anyatejből elfogyasztott 280 ml, tegnap előtt 230 ml volt. Mennyit kell ennie egy ilyen kicsi babának egy nap? Mióta minden nap többet eszik egyre jobban görcsöl a hasa és nem tud kakilni. Ezek a görcsök bizonyos időközönként törnek rá, sír, felhúzza a lábát, rúgkapál, ökölbe szorítja a kezét, majd ha vége görcsnek elernyed. Ezek a görcsök ha sikerül a kimerültségtől elaludnia, álmában is kínozzák. Órákon át tartanak. Ilyenkor már enni sem eszik. Próbáltam maszírozni a hasát, simogatni a hátát, finoman egy ujjal ütőgetni a popsiját, de nem használt. A melegvízes fürdő egyszer használt. Mit tegyek, hogy segítsek rajta? Este főztem neki kamilla teát kis cukorral, de nem hozott eredményt. Többször előfordul, hogy étkezés után annyira elfárad a szopizásban, elalszik és nem büfög. 20 percig szoktam etetni egy alkalommal, 10 percig büfiztetni. Ha tovább lenne cicin lehet, hogy többet kiszívna, bár evés után már csak nagyon keveset tudok lefejni és lehet, hogy nem is lenne elég neki. Orvosi javallatra vettem Milumil tápszert a patikában. Hogyan kezdjem el adni neki az anyatej mellé, ha Ön szerint is kevés amit eszik, illetve szükség van-e egyáltalán pótlásra? Felváltva, egymás után? Mi a véleménye az infacol adásáról egy ennyi idős babánál?

    Várom mihamarabbi válaszát!

    Köszönettel Szilvia

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Testsúlykilogrammonként 150 grammot kell ennie naponta, tehát neki kb. 396 grammot/nap. A görcsök oka, hogy a kicsinek ilyenkor áll át az emésztése: egyre gyorsabban emészt, egyre gyakrabban kell kakilnia és ez számára még fájdalmas érzés, mert nem szokta meg. Ilyenkor húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a combjait, ez segít a kakilásban és a szelek távozásában is.
      Valószínűleg azért eszik kevesebbet, mert a 20 perc szopizás kevés neki. Ebben a korban akár 1 óra is kellhet, hogy elég anyatejet egyen meg a baba, mert még nem szopizik elég hatékonyan. Amikor elengedi a cicit mindig add neki vissza, egészen addig, amíg még elfogadj, így biztosan jóllakik majd és elegendő ingert kap a mell is ahhoz, hogy elég tej termelődjön. Tápszerre nincs semmi szükség még, ezzel csak megzavarod a babát és az emésztésének sem tesz jót.

  • Mariann

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hetes,a 37. héten született 2230g-mal, már hetek óta küszködünk hasfájással (véleményem szerint) csak anyatejet eszik, sokszor már evés közben elkezd görcsölni, megfeszíti magát, és ordít, aztán megint csend és eszik tovább. Evés után nem mindig sikerül büfiznünk, mert sokszor elalszik evés közben és ilyenkor nem is lehet felébreszteni. Viszont ha leteszem aludni, kb. 15-30 perc után felébred,a kis lábával rugkapálva, erölködve kservesen elkezd sírni, és ez így megy minden etetés után. Széklete szinte minden evésnél van(hig okkersárga)az espumisant adom neki minden evés előtt 15 cseppet a doki utasítására, de nem sokat ér, próbáltuk már az infacolt és a mecsek baby teát is, de nem váltak. 2 óránként eszik, vagy még hamarabb (40-90 ml között váltakozóan)Minden héten 250-300g-mot hízik. Éjszaka viszont nincsenek ilyen tünetei, vagy csak nagyon ritkán, éjszaka viszont soha nem kap semmit, csak szopik( 2óránként), és alszik.Hasfájósak vagyunk?, vagy valami más baj van? Köszönöm válaszát.

    • Mariann

      2011. július 02. szombat

      Kedves Ági!

      Azt még elfelejtettem írni, hogy kipóbáltam azt is, hogy nem adok neki semmit, úgy mint éjszaka, de akkor ezezk a tünetei vannak.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ezeket a tüneteket a hasfájás okozza. Nappal soha ne tedd le evés utána aludni, mert akkor mindig a saját emésztésére ébred majd fel és sírni fog. Alvás után egyen, aztán legyen ébren, ameddig tud, és amikor elfáradt, akkor fektesd le aludni. Ha van rá mód Gripe Watert kapjon minden étkezés előtt és éjszaka is, ha nem tudjátok beszerezni (állítólag most hiánycikk lett), akkor homeopátiával érdemes próbálkozni.

  • Tímea

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!

    3 és fél hónapos anyatejes kisfiam 2 hete átállt a napi egyszeri kakilásra, majd a kétnaponkéntire, most pedig már ott tartunk, hogy 4 naponta egyszer kakil. Sok helyen olvastam, hogy ez előfordul anyatejes kisbabáknál, de én mégis aggódom, mert szegénynek fáj a pocakja, nagyokat pukizik, de sajnos a hascsikarás miatt szopizni sem tud nyugodtan, folyton tekereg, vonaglik evés közben, így a cici folyton kiesik a szájából. Ráadásul az átaludt éjszakáknak is búcsút mondtunk, pedig már 1 hónapja átaludta az éjszakát, így én is kipihentebb voltam napközben. De most éjjel többször felébred, abból gondolom, hogy a hasa miatt, mert ébredés után nagyokat pukizik. Aztán persze sír, és akkor már muszáj cicizni, teáztatni nem lehet ilyenkor mert nagyon sír és pohárból megitatni lehetetlen, cumisüvegből meg nem merem, nehogy leszokjon a ciciről.
    Néhány hetes korában próbálkoztunk Infacollal és Espumizannal, de azoktól visítva kakilt, úgy csavarta a hasát, abbahagytuk, nem is volt gond mostanáig. Gripe Watert nem lehet már kapni sem a DM-ben sem patikában. Tornáztatni is szoktam, hátha az segít, de hosszabb távon sajnos nem. Ráadásul észleltem rajta a fogzás jeleit is, lehet hogy összefügg a kettő?
    Mit tegyek?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Anyatejes babánál teljesen normális, ha csak 7-10 naponta kakil. Ha viszont fáj a pocakja, akkor hasmasszázzsal segíthetsz neki, illetve amikor kakilni próbál, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztetve segíthetsz a kakilásban. Ha ez sem megy, akkor szélcsővel lehet segíteni neki. Ha nem oldódik meg a probléma, forduljatok orvoshoz.

  • Gyöngyi

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    16 hetes a kisfiam és szinte az első perctől fogva hasfájós. Eddig csak anyatejet kapott és szépen fokozatosan próbáljuk az éjszakai átalvást megvalósítani. Most már eljutottunk odáig, hogy este 9-10 órától képes (lenne) hajnal 5-ig aludni, az éhség miatt nem ébredne fel. De a hasfájás miatt igen. Sokszor, van amikor négyszer-ötször is felébred, főleg hajnal 1 és 4 óra között, az abszolút mélypont a hajnal 3 óra.
    Először elkezd nyöszörögni, ha oda adom neki a cumiját, elfogadja és alszik tovább. De ezek után a nyöszögések után mindig pukizik, ezért gondoljuk, hogy a hasa fáj még mindig.
    Éjjel mindig hason alszik a baba, háton nem tud sokáig aludni.
    Alapvetően napközben 4 óránként eszik, kb. 20 percig szoktam hagyni, mert ha addig hagyom enni, amíg ő abba nem hagyja, akkor utána mindig nagyokat bukik és sokkal nyűgösebb is.
    Sok mindent kipróbáltunk már a hasfájásra (Espusmisant, Infacolt, Gripe Water-t, édeskömény teát, Normaflore-t, stb) de eddig semmi sem tudott hatékonyan segíteni.
    A kérdésem az lenne, ha elkezdeném már most gyümölcsök és/vagy különböző tej/rizspépek hozzátáplálását, az segíthetne vagy épp ellenkezőleg, rontana a helyzeten?

    A választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      16 hetesen már nagyon ritka a hasfájás, mert ekkorra már az emésztőrendszer kellőképpen érett. Szerintem inkább az a gond, hogy éjjel is éhes, és enni szeretne, valószínűleg, ha az első ébredésnél megetetnéd, akkor nem ébredne fel ilyen gyakran.
      Ha úgy gondolod, mégis a hasfájás a probléma, akkor forduljatok orvoshoz, mert már nem kéne hasfájósnak lennie.
      A hozzátáplálás csak ronthat a helyzeten, ha hasfájós, ezt még semmiképpen nem kéne elkezdeni.

      • Gyöngyi

        2011. július 06. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ és a tanácsot. Nem hiszem, hogy éhes lenne éjjel, mert ha cumit adok neki, azonnal vissza alszik. Ha éhes, semmivel sem lehet a figyelmét elterelni. 🙂
        Meg tudnád mondani, hogy milyen orvoshoz kell fordulni a hasfájás kivizsgálásával kapcsolatban? Belgyógyász, gasztroenterológus vagy az orvoslás melyik szakterülete foglalkozik ezzel?

        Köszönöm!

        • Vida Agi

          2011. július 08. péntek

          Először a gyermekorvoshoz forduljatok és ő majd ad beutalót, hova menjetek tovább.

  • rebus

    2011. június 25. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 2,5 hetes, és nagyon sokat fáj a hasa. Nála emésztési gondok vannak, nehezen jön széklete, három-négy szopizás után egyszer, de az is nagyon nehezen, görcsösen. A gyermekorvos Infacolt írt, de úgy látom, hogy attól még jobban puffad. A barátaink ajánlották a Gripe Watert, amit szívesen kipróbálnék. Arra viszont az van írva, hogy 1 hónapos kor alatt nem adható. Az ismeretségi körünkben két véleménnyel találkoztam: a.) A korhatár megjelölése csak a gyártó számára egy védelem, biztonsági előírás. Külföldön már a szülészeti osztályokon is használják ezt a gyógyvizet, bátran adható újszülötteknek is. b.) Nem véletlenül van ráírva az 1 hónapos korhatár, inkább várjunk még vele.
    Mit gondol Ági, vajon veszélyeztetem vele a babát, ha 2,5 hetesen adok neki belőle? Nagyon hatékonynak mondják, és szívesen segítenék szegénynek, amikor fájdalmai vannak, de ártani nem akarok vele.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Bajt nem okoz, de a két szer másként hat. Az Infacol a légbuborékok távozását segíti és ezáltal szünteti meg a hasfájást, a Gripe Water pedig ellazítja az izmokat. Próbáld meg, hogy, amikor kakilni próbál, nyom, akkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segíti a belek mozgását és a hasfájásra is jó hatással van. A GW-t egyébként valóban adják külföldön már kisebbeknek is, de mielőtt használnád, érdemes kipróbálni egyéb lehetőségeket is (hasmasszázs)

    • Borchsika

      2011. június 30. csütörtök

      Sziasztok!
      Kislányom 6hetes. Mi is sokat küzdöttünk(küzdünk) a hasfájással. Alig vártam, hogy betöltse az egy hónapot, hogy adhassuk neki a csodaszerként emlegetett Gripe Watert. Sajnos azonban nem lehet kapni sehol. Kiderült, hogy gyógyszerré minősítették Európa szerte és most a hivatalos engedélyekre vár…
      Ti honnan szereztétek?
      Üdv

      • Gyöngyi

        2011. július 06. szerda

        Kedves Borchsika!

        Mi is folyamatosan küzdünk a hasfájással (a kisfiúnk négy hónapos). Az egyetlen szer, ami használt, a Gripe Water volt, amit valóban nagyon nehéz beszerezni. (hozzátenném, hogy csak az elején használt. Most már mintha hozzászokott volna a szervezete, vagy nem tudom, de már nem olyan hatékony) Nekem szerencsém van, az egyik nagymama a DM-nél dolgozik és így le tudja kérni a különböző boltok készleteit. Budapesten esélytelen próbálkozni, egy DM boltban sincs.
        Viszont a tapasztalat az, hogy vidéki boltokban (nem Budapest környéki) még van néhány darab.
        Nem tudom, merrefelé laksz, de ha van esetleg rokon, ismerős, aki vidéken lakik, érdemes megkérni, hogy nézzen szét a környékén lévő gyógyszertárakban, DM boltokban.

        Üdv,
        Gyöngyi

        • rebus

          2011. július 06. szerda

          Sziasztok!
          Magyarországon egyelőre nem nagyon lehet beszerezni. Én Angliából rendeltem meg, kb. 4 nap alatt megérkezett, és 1700 Ft volt üvegje. Én az Ebay-en kerestem rá, de ha valakit érdekel, megkeresem a konkrét kereskedő elérhetőségeit.

        • Borchsika

          2011. július 06. szerda

          Köszönöm a válaszod!
          Egy ismerősöm hétfőn postára adta angliában a cuccot! 🙂 Ennyi herce-hurca után csak remélni tudom, hogy használ

  • Kriszti

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, mert már sajnos nem tudok megoldást. Két iker Kisfiam van, július elsején lesznek 3 hónaposak. Nagyon sokat sírnak, nyugtalanok, tekeregnek napközben is meg éjszaka is viszonylag sokat. Este fél8-8 körül fürdetünk, utána vacsi és alvás. Ám de, ezt csak mi szeretnénk így, ugyanis ha letesszük Őket sírnak/ éberek. Van kis nyugi cumijuk, amitől álltalában lenyugtatják magukat, de ha kiköpik ( ami sűrűn fordul elő), újra sírnak. Evés után mosatnában többet tartjuk Őket kézben, simogatjuk a hátukat, hátha elálmosodnak -kevés sikerrel.
    Hogyan lehet azt elérni, hogy ha letesszük Őket alukálni, nyugodtan elaludjanak? Ne kelljen 2 percenként beadni a cumit, vagy hallgatni szegénykéket ahogyna sírnak, meg felvenni Őket.

    Ami még furcsa, hogy fürdés előtt sűrűn sírnak, akár 1/2 vagy 3/4 órákat is. Aztán persze totál kapkodunk mind két Gyerek fürdetésével, nem meghitt, nyugis együttlét ez nekünk. Sietve megfürdetjük mind a kettőt, aztán alig várjuk, hogy cicire legyenek téve, ahol kicsit elhalkulnak (amúgy nagyon kevés tejem van, de mindig szopiztatom Őket először). Aztán Apuka etetei az egyiket én a másikat tápszerrel cumiból. Ilyenkor is rendszerint élénkek, kipattan a szemük, egyáltalán nem akarnak elálmosodni/aludni evés után. Sokszor visítanak fel evés közben is, belenyilalóan, éles hangon. Gondolom szegényeknek fáj a pocakja.:(
    Beba PRO1-et esznek a Fiúk, és amúgy ez a 3. tápszerünk. Azt éreztem mindegyiknél (ennél is), hogy esznek, de már 1 óra, 1 1/2 óra elteltével totál éhesek, nem elég a tápanyag az ételükben. Azonban már nem szeretnék tovább kisérletezni rajtuk.
    Napközben sem alszanak túl sokat (ami önmagában nem lenne baj), csak ha le vannak téve a kiságyukba vagy bárhova feküdni, pár perces nézelődés után sírnak. Kézben álltalában megnyugszanak, de nem akarom Őket kézbe szoktatni nagyon, meg hát kettőt egyszerre nem tudok fogni.:(
    Van esetleg megoldás arra, hogy este szépen elaludjanak? Arra, hogy napközben jobban legyenek el sírás nélkül?
    (Éjjel amúgy még kelnek, és akkor sem nagyon alszanak vissza)

    Előre is köszönöm a válaszát,

    üdvözlettel: Szabó Krisztina

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ezen úgy tudsz segíteni, ha napirendet állítasz fel. Alvás után mindig egyenek, majd legyenek ébren, ameddig bírnak (ez 3 hónaposan kb. 1,5-2 óra szokott lenni), először magukban játsszanak, majd ha már unatkoznak, legyél ott velük, majd megint magukban, de soha ne a kiságyban, a kiságy csak alvásra legyen. Legyenek körülöttük játékok, különösen ajánlott a játékhíd, a babatornászó, mert ebben a korban már kezdenek nyúlni a játékok felé a kicsik, a nézelődés már nem elég, hamar megunják.
      1,5-2 óra ébrenlét után, amikor már látod, hogy álmosak (ha szórakoztatod őket, akkor is nyűgösek), akkor tedd le őket aludni (félig sötétített szobába) kis dédelgetés után.
      Este lefekvés előtt is legyenek legalább 2-2,5 órát ébren, így elég álmosak lesznek, mire az ágyba kerülnek. Ha úgy látod, már fürdés előtt éhesek, akkor nyugodtan ehetnek fürdés előtt egy fél órával is és utána következhet a fürdetés. Az is megoldás lehet, ha fürdés előtt szopiznak, és utána van lefekvés előtt a tápszer.

  • erixa

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    Remélem tudsz nekem is segíteni,és valami jó ötletet tudsz adni. A kisebbik lányommal kb. két hete hasfájással küzdünk, hétvégén lesz 6 hetes. Nem az a klasszikus üvoltős hasfájás. Elmondanám részletesen, hogy is van. Korábban minden este amikor megfürdettük, megetettük a picurt, szopizás után el is aludt. Mostanában többször is előfordult már, hogy nem aludt el, hanem egy kis idő után elkezdett nyöszörögni, sírdogálni. Ekkor karba vettem és ringattam, mert azt nagyon szereti és amikor elaludt, beletettem az ágyába, de rögtön felkelt. Ezt csinálja velünk órákon át, ki-be. Aztán persze amikor bizonyos idő eltelt és nem tudtam megnyugtatni megetettem, hogy hátha alszik most már, de folytatta tovább. Ilyenkor volt hogy csak két óra szünet volt. Aztán amikor nagynehezen elalszik, mikor többet, mikor kevesebbet, előfordul hogy akár öt órát, (de az a ritka) és felkel enni. Na ezután hajnalban következik az erőlködés, nyögés, van hogy egy-két percet hagy ki, van hogy negyedórát és eltart egészen reggelig, aztán jön a megkönnyebbülés, kaka. Napközben egyébként nagyon jó kislány, eszik, aztán ébren van valamennyit és alszik a következő evésig. Talán ott rontottuk el. hogy elektromos hintában alszik nappal? Lehet annyira megszokta, hogy éjszaka is igényelné? Espumisan cseppet adok neki, de nem igazán használ. Vagy a tej mennyiségével lenne a baj. Szépen gyarapszik, ezért ezt nem hiszem, pisis pelus is van rendesen. Előre is köszönöm a segítségedet.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ez nem hasfájás, hanem napirendi probléma. Ebben a korban már nem akarnak a babák minden evés után aludni. Persze elszenderednek a cicin, de már nem alszanak el mélyen. Éppen ezért ne tedd le evés után aludni, hanem tedd le járókába vagy játszószőnyegre nézelődni, játszani, ha unatkozni kezd, játssz te vele egy kicsit, amíg el nem álmosodik (kb. 1 óra után). Ezután dédelgesd meg és tedd le a kiságyába, hogy magától aludjon el.

      A hajnali kakigondokon segíthet, ha a hajnali etetés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert.

      • erixa

        2011. június 27. hétfő

        Köszönöm a gyors választ. Az esti elalvásunk már kezd rendeződni, valóban az a gond, hogy nem akar rögtön aludni. Egy kis játék után viszont igen, kb. egy órán belül. A gripe watert keresem sok helyen, de sajnos hiánycikk az egész országban.

  • veronika

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!
    Elég összetett problémának a megoldásában szeretném a segítségedet kérni. Kislányom 7 hetes sírós baba. Már a kórházból való hazajöveteltől kezdve sokat sírt, csak cicin nyugodott meg valamelyest. Kiderült, hogy nincs elég tejem, ezért tápszert is adtunk neki, de előtte mindig szoptattam. Így viszont egy-egy étkezés akár 1-1,5 órát is igénybevett, közben pedig nagyon elfáradt. Mivel még nem volt napirendje, nem lehetett kiszámolni, mikor lesz éhes, mikorra készítsem el a tápot. Ha ébredése után készítettem, addig sírt, amíg nem szopizhatott, ha szopizás után készítettem, addig sírt, míg el nem készült, mivel még éhes volt. Gyakran jártam úgy, hogy elaludt, a sírástól, fáradtságtól, mire a táp kész lett. Lactoherbet ittam, így az 5. héten szerencsére elég tejem volt már, nem kellett tápot adni, a sírások azonban megmaradtak. Megfigyeltem, hogy étkezések után egy órával kezd el sírni, és szinte csak szopizással nyugszik meg. Ha szerencsénk van, és elalszik étkezés után, nem ébred fel egy óra múlva, ezért az éjszakák viszonylag nyugodtak, de ha nem sikerül elaludnia ékezés után egy órán belül, elkezd sírni. A tejtermelés hirtelen beindulása miatt viszont már nem tehetem mellre megnyugtatásként, mert akkor gyakorlatilag óránként enne és sokat. A védőnő mondta is, hogy túl hirtelen hízik a kicsi. A gyerekorvos szerint a kislány hasfájós, Infacolt írt fel, és 3 órás etetéseket javasolt. Ebből az lett, hogy étkezés után egy órával elkezd sírni, és 25-30 percet sír, majd elszenderül a fáradtságtól. Ilyenkor 2-3 órát is alszik, tehát a következő etetésig néha 4-4,5 óra is eltelik. A sírása kétségbeesett, az egész kis teste megfeszül, kipirosodik, izzad, és a sírás nem csillapszik sem ringatásra, se pocakmasszázsra. szegénykém négy nap alatt rekedtre sírta magát. Mivel nem bírtam tehetetlenül hallgatni a sírását, újra mellre teszem, ahányszor csak elkezd sírni, és teával, vagy vízzel próbálom itatni két étkezés között. így nyugodtabbak a napjai, elnézelődik, sokat mosolyog, ha beszélünk hozzá. Szeret hason aludni, és úgy tűnik jót tesz neki ha úgy vesszük karba, hogy hason lóg. Nagyon igényli, hogy karba vegyem, kiságyban, babakocsiban 15-20 percnél nem marad el, ha ébren van. Nappal keveset alszik, karban néha elszenderedik, de ha leteszem, felébred, és ébren is marad. van olyan nap, hogy nappal, csak 15-30 perceket szendereg, jó esetben egyszer egy nap alszik 3 órát. Éjszaka 3-4 óránként kel, ringatva alszik vissza. Még nincs kialakult napirendje, és nem is tudom, hogyan kezdjek napirendet felállítani neki, amikor ennyit sír, és ennyit kell nyugtatni. Nem tudom, mi okozza a sírásokat, és hogyan lehetne megnyugtatni őt anélkül, hogy túletetném, valamint miért nem alszik napközben többet.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A gondot az okozza, hogy 1 órával evés után ő álmos lesz, és csak cicin tud elaludni. Ilyenkor, ha álmos, lefektetheted a kiságyba és valószínűleg cumival elalszik majd (az első pár napban párszor vissza kell neki adni, mire megszokja) Ebben a korban már nem kell evés után aludnia, ilyenkor legyen fent, 1-1,5 órát, nézelődjön, játsszatok vele, amikor elálmosodik, akkor tedd le aludni. Így nagyjából 4x fog aludni valamennyit (ebben a korban ez általában 1-2 óra egyszerre, nem kell 3 órákat aludnia). Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, ebből alakul majd ki a napirendje később.

      • veronika

        2011. június 20. hétfő

        Kedves Ági!
        Nagyon hálás vagyok a gyors és segítő válaszért! Két csodálatos sírás nélküli nap van mögöttünk. Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszerű a megoldás. Az altatás még kicsit nehezen megy, mert a játszócumit nem fogadja el, és napközben karban szeret szenderegni, ha leteszem, megébred, de gondolom ez csak szoktatás kérdése. Még egyszer nagyon köszönöm!
        Veronika

  • Rita

    2011. június 04. szombat

    Bocsánat: azt elfelejtettem írni, hogy pár napos kora óta csak anyatejet kap, de mivel koraszülött volt nem tudom honnan is számítsam a 3 hónapot, amikor talán majd enyhül nála a hasfájás. Amióta anyatejet kap, vagy onnantól amikor meg kellett volna születnie?

  • Rita

    2011. június 04. szombat

    Kedves Ági!

    12 hetes, 31 hétre született koraszülött kisfiam 2-3 hete nem hajlandó kakilni csak szélcső segítségével. Szopizás közben sokszor sír, erősen nyom és kapkodja a lábait. Feltételezem, hogy ez hasfájás lehet, de a gyerekorvosunk szerint nem szerencsés ha gyógyszerezzük. Viszont ha naponta kétszer „megcsövezem” akkor sem jobb a helyzet. Egyébként szépen gyarapodik, heti 250 grammokat hízik. Lehet, hogy mégis valami „csodaszerrel” kellene megpróbálkoznunk?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ez nem a „klasszikus” hasfájás, hanem kakilási nehézség, amit az vált ki, hogy evés közben beindul az emésztése, de akkor nem tud kakilni, erőlködik. Próbáld meg, hogy ilyenkor a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted, ez segíthet a kakilásban, valamint ha ezen kívül is fájlalja a hasát, akkor segíthet a Gripe Water (ami nem szintetikus gyógyszer, hanem kapormag-olaj)

  • Melinda

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos, 6 hetes korában sugárban elkezdte kihányni a tápszert (anyatejet is kap tápszer előtt, de nagyon kevés kb. 20-40 ml van), így kórházba kerültünk, ahol a gasztroenterológián megállapították, hogy refluxos. Tanácsukra a pepti 1-es tápszert használjuk, és mellé még sűrítjük is a tápot. Sajnos a hányások nem szüntek meg, de a kihányt mennyiség szerencsére csökkent, viszont sokszor 2-3 órával az előző etetés után is jön ki belőle a tápszer. A sűrítés hatására viszont 3-4 naponta van csak kaki nagy kínlódások árán, van hogy csak glicerínkúp segítségével. Kb. 2 hete a cumisüvegből etetés közben feszíti magát, és etetés közben is sír, akkor is, ha elveszem az üveget, akkor is ha nem. Ilyenkor olyan, mintha nagyon fájna a hasa.
    Kérdésem az lenne, miért sír és vonaglik etetés közben, és hogy az etetés utáni 2-3 órával későbbi hányásoknak lehet-e az az oka, hogy valami miatt ideges a gyerek (gyakran izzad a keze, lába)? A hasfájás oka lehet-e az, hogy szopi és tápszer is van egy etetés alatt? A ritka kakálásokon mi tudna segíteni?

    Előre is köszönöm a válaszodat:
    M.

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Érdemes lenne megmutatnod őt a gyermekorvosnak és tőle kérni szert a kakilás elősegítésére is (pl. glükóz szirupot szoktak felírni).

  • Szabó Kinga

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!
    Egy nagyon fontos tévhitre szeretném felhívni a figyelmet a baba pocakjának masszírozásával kapcsolatban.
    A masszírozást az óramutató járásával MEGEGYEZŐEN kell végrehajtani, mert ez a belekben haladó táplálék iránya. Ellenkező esetben ” visszatoljuk” a táplálékot és ez inkább árt, mint használ. Sajnos nagyon sok helyen olvastam már a hibás irányt.
    Üdvözlettel:

    Kinga

    • dr. Nemes Gábor

      2011. május 28. szombat

      Kedves Kinga!

      Nem tévhit, hanem két külön dolog, amiről beszélünk. A tény pedig nem hitbéli, hanem anatómiai kérdés. Az általad említett értelemben nincs „haladási irány” a hasüregben. Ha a baba túleszi magát, a gyomorból a vékonybelekbe való ürülést az óramutató járásával ELLENTÉTES irányban végzett masszírozással lehet segíteni, ha viszont a szelek bántják, akkor jön az óramutató járásával MEGEGYEZŐ irányú masszázs, mert a vakbéltől a végbél felé valóban erre halad a béltartalom. Sokszor két igazság is igazság…
      Üdvözlettel:
      dr. Nemes Gábor

      • Szabó Kinga

        2011. június 05. vasárnap

        Kedves Gábor!

        Köszönöm a választ. ” Jó pap holtáig tanul.”

        Üdvözlettel:
        Szabó Kinga

  • Kovácsné Edit

    2011. április 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos. Mai napig hasfájós. Voltunk hasi ultrahangon, semmit nem találtak. Kipróbáltunk mindenféle gyógyszert hasfájásra, puffadásra, semmi nem segít. Háziorvosunk még 1 hónapos korában szélcsövet ajánlott, ami akkoriban egy kicsit jobbá tette a helyzetet, de ma már nem engedi a kislányom. Feszít és nem hagyja magát. Egész nap szenved, nem tudom megnyugtatni. Hatalmasakat nyom, de akkor sem jön a kaki. Ha mégis sikerül utána is ugyanolyan nyugtalan. Az altatás kész rémálom, van hogy 2 óráig is eltart, mire el bír tőle aludni, pedig nagyon fáradt. Most reggelente laevolac szirupot kap, de ez sem sokat segít. Milupa Pregomin tápszert eszik, mert egy másik orvos javaslatára tejcukormentes diétára fogtuk.
    Enni szinte semmit nem tudok adni neki mert egész nap a hasfájással küzd és nem fogadja el a kanalas ételeket. Répát, krumplit almát nem is adhattam neki, mert azt mondták az is fogja a hasát. Próbálunk már szilvát, vilmoskörtét paradicsomot, de abból is csak ici-picit bír enni, utána rögtön nyomnia kell. Ezáltal szinte egész nap tápszert kap, amitől persze alig hízik valamit.

    Milyen orvoshoz vihetném el? Kell-e hozzá valami beutaló?
    Kérem javasoljon valamit, mert minden gondolatunk ekörül forog és már teljesen bele vagyunk fáradva…

    Köszönettel:

    Kovácsné Hegedűs Edit

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Gasztroenterológushoz kell elvinned, kérj beutalót a gyermekorvostól.

  • Carina

    2011. február 25. péntek

    Sziasztok!
    Nekem van egy 5hetes kislányom, aki mostanában nagyon hasfájós lett. Anyatejjel csak esténként,éjszakánként,és reggelenként tudom táplálni, mert kevés a tejem, napközben pedig tápot szokott kapni. A gyógyszertárban Humana tápszert javasoltak, amelyet meg is vettem neki, de egyre jobban fáj a hasa, édeskömény teát is itatok vele, amely némelyest könnyít rajta, viszont nem rég hallottam olyan tápszerről, amely ténylegesen hasfájós babáknak feljesztettek ki. Az lenne a kérdésem, hogy van-e ilyen, és ha van, mit ajánlotok, és receptre lehet csak kapni?
    Előre is köszi!

    • Svébisné Leveleki Andrea

      2011. március 29. kedd

      Szia nekünk a Milupa Konfort 1 van az szorulos és hasfájos babáknak van de szerintem nem segít semmi vagyis már 3 napja ugy fáj a kislányom hasa alig birom megnyugtatni.

      • Vida Agi

        2011. április 08. péntek

        Próbáljátok ki a Gripe Watert minden étkezés előtt, mert ez nem csak a légbuborékokra hat, hanem az izmokat is lazítja, azaz fájdalomcsillapító hatása is van.

      • Carina

        2011. április 08. péntek

        Szia!
        Nekünk sikerült megoldást találni a problémára, tápszert váltottunk, ami nagyon be is vállt, a Nestlétől a Beba pro h.a.1. És ezt ajánlom minden hasjáfós babának

      • Svébisné Leveleki Andrea

        2011. április 11. hétfő

        szia a gripe water nekünk nem jött be,most adok neki Normaflort azt meddig lehet adni neki??És áttértünk a HA 1 es tápszerre,meg már adok neki krumplit almát meg répát vagyis még csak kostoltatok vele.ettöl is fog fájni a hasa vagy mikorra fogja kb kinőni ezt a hasfájást???

        • Vida Agi

          2011. április 23. szombat

          Normaflore-t a leíráson található mértékben lehet adni, de ha 1 héten belül nem javul a helyzet, konzultálj az orvossal. A krumpli-alma-répa foghatja a hasát, ez fokozhatja a hasfájást, ha ezt tapasztalod, fordulj orvoshoz.

  • Karvaj Georgina

    2011. január 29. szombat

    Jó napot!Olyan kérdédem lenne hogy a fiam 6 hónapos és még mindíg hasfájós.Éjjszakák nagyon nehezen mennek hiszen sokat fennt van ez miatt.Pedig úgy vettem észre ha ez nem lenne átaludná az éjjeleket.Még szopizik de már főzelékeket is kap.Nagyon fáj neki,látom rajta hogy szenved.Már minden lehetséges szert kipróbáltnk de semmi nem használt.Mit tehetek ez ügyben mert már borzasztó fáradtak vagyunk,és a gyereket is sajnálom már hogy ennyit kínlódik.Várom mielöbbi válaszukat.Köszönöm:Karvaj Georgina!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Érdemes lenne egy alaposabb kivizsgálást csináltatni, hogy tényleg ez-e a gond, és mi áll pontosan a hátterében (pl. reflux)

  • Szatmáryné Anikó

    2011. január 17. hétfő

    Sajnos nem vált be egyik szer se nálunk egyenlőre. 6 hetes a babánk. Majdnem minden etetés után nyög, tekereg, sír. Mikortól várható javulás?

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ha 3-4 napon belül nincs javulás, akkor az adott szer nem hatásos nálatok, abba lehet hagyni a szedését. Amikor erőlködik, sír, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában. Ezenkívül ha kakilni szeretne és nyom, segíthet a glicerin kúp is.

  • Nikolett

    2011. január 06. csütörtök

    elnézést érdeköményttől fáj a pocak gripe watert még nem probáltuk. Laktívot adott és infacolt. Mit ajánlasz?

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Az Infacol elég gyenge, az Espumisan kicsit erősebb, a Gripe Water a leghatékonyabb. Egyikben sincs édeskömény.

  • Nikolett

    2011. január 06. csütörtök

    Szia

    Én rákérdeztem a dokimán a gripe waterre, és azt mondta van benne édeskömény, de nem látom a temékleirásnál. Sajnos nekünk attol jobban fáj a hasunk:(

    Ha kamillát adok segit?
    Étel helyett vagy mellé igya?
    Mennyir egy nap.

    Nagyon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      A Gripe Waterben nincs édeskömény, kapormagolaj a fő hatóanyaga. Evés előtt lehet belőle adni egy kiskanállal, ha hasfájós a baba, akkor minden evés előtt célszerű beadni.

  • Florian Andrea

    2011. január 04. kedd

    Sziasztok!
    Az en kisfiam 3 es fel honapos,tapszeres baba,kolikas volt 3 honapos korig,de most mar lassan 2 hete hogy nem eves utan sir,hanem etetes kozben,gorcsberandul a pocija es nem hajlando tobbet enni.Azt szeretnem kerdezni hogy ennek mi lehet az oka,esteleg meg mindig kolikas?Mert mar nem tudom hogy etessem meg,kesz cirkusz az etetes,kb 2 hete.Mit lehetne tenni?Mellesleg Espumisant kap,mert a Gripe Water nekunk nem valt be.Valaszt elore is koszonom!
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      3 és fél hónaposan már nem lehet kólikás. Előfordulhat, hogy ilyenkor indul be az emésztése (ami babáknál teljesen normális), ezért ha egy kicsit büfizteted ilyenkor, távoznak a szelek és utána lehet folytatni az etetést.

  • Eszter

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági!

    Számomra rejtélyes dologról szeretném kérni a véleményed, esetleg tanácsod. Kislányom 4 és fél hónapos, aránylag nem volt nagyon hasfájós sem, ugyan voltak periódusok, de nem vészesek. Kb 3-4 hete a tökéletesen beállt (általa beállított) napirendje szerint letettem aludni délután a szoptatás után és pontosan 1-1 és negyed órával azután, hogy lefektettem, felsírt, tekergett és már vissza sem tudtam altatni, pedig előtte 2-2 és fél órákat aludt délután. Ez azóta is – néhány nap kivételével – folytatódik, szegénykém nem tudja kipihenni magát.
    Ami számomra fura, hogy csak a délutáni alvást zavarja meg a hasgörcs, sem éjjel, sem napközben nem tapasztalunk hasonlót sem.
    Az étrendem változatos, de még mindig kerülöm a puffasztó ételeket. Nem szedek táplálék kiegésztítőket, tejfokozót.
    Nem segített az sem, ha szünetekkel szoptattam vagy utána sokáig büfiztettem.
    Kérlek adj tanácsot, mit változtassak, hogy elmúljon ez a hasgörcse.

    Előre is nagyon köszönöm.
    Eszter

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Szerintem ez nem hasgörcs, hanem egyfajta fejlődési ugrás. Ebben a korban általában már csak 3x alszanak a babák napközben és többnyire csak 40-90 percet, ezért valószínű nála is fokozatosan csökken majd a nappali alvás hossza, ezért kel fel.

  • Vera

    2010. november 16. kedd

    Először is köszönöm az eddigi válaszokat!
    Még egy kérdésem lenne: védőnőm tanácsára Normafloret adok a picinek(10 hetes),napi 1 ampullát(felet reggel,felet este). A kérdésem az lenne,meddig lehet folyamatosan adni neki,nem lesz belőle gond,hogy már több mint 1 hónapja adom? ( az az igazság,volt már mikor abbahagytam,de 2 nap múlva újra kezdődött a „szenvedés”. Előre is KÖSZÖNÖM a választ!

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Nyugodtan lehet adni (a csomagoláson feltüntetett módon), nem lesz baja tőle.

  • Vera

    2010. október 29. péntek

    Még egy kérdésem lenne: itt azt olvastam,hogy a Griper Watert étkezés előtt kell adni? mert a dobozon az áll,hogy az „étkezések közben vagy utána”.
    Előre is KÖSZÖNÖM a választ!!!!!

    Válasz: Igen, én előtte javaslom, mert a tapasztalat azt mutatja, így hatásosabb.

  • Vera

    2010. október 28. csütörtök

    8 hetes a kisfiam,mi is a hasfájással szenvedünk. A kérdésem:lehet -e együtt adni az Espumisant és a Gripe Watert(vki azt ajánlotta,hogy evés előtt Espumisan,utána meg a „víz”). Lehet így? Végigolvastam a hozzászólásokat,és itt olvastam,hogy a helyes adagolás nem 5 ml,hanem csak 0,5 ml???????? Ez igaz? mert ez jóval kevesebb!!!!!

    Válasz: Nem javaslom, hogy kétfélét együtt adj. Ha önmagában nem használ egyik szer sem, akkor fordul orvoshoz. A helyes adagolás a csomagoláson található, 5 ml.

  • regded

    2010. október 24. vasárnap

    7 hetes babának milyen tápszert ajánlsz? H
    Hasfájós!!
    Köszönöm válaszodat

    Válasz: Valamelyik HA Start tápszer az, amit ebben a korban érdemes adni, esetleg, ha sokat bukik, akkor érdemes AR jelölésű tápszert választani

  • Edit

    2010. augusztus 18. szerda

    Ja még annyit, hogy tudom, hogy ilyen idős korban már fent tudnak lenni 1-1,5 órát is, de ez nekünk végig ordítással telik, ha nem ringatom…

  • Edit

    2010. augusztus 18. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hetes múlt.
    Nagyon szenved a hasfájástól. Szinte egész nap nyom, nyög, szenved. Alvás közben is, evés közben is. Csak anyatejes. Már próbáltunk minden módszert: infacol, espumisan, receptes orvosi kanalas, édeskömény, hasmasszázs, lábhúzogatás… Semmi nem jó. Vettem gripe watert de mostmár összezavarodtam az adagolást illetően. Én 5 ml-t adtam neki, minden evés után. De ez se segít. Most szélcsővel próbálkozunk, de 10 perccel a kakiltatás után látom, hogy megint görcsöl és nem is bír elaludni tőle. Nem jön ki minden. 1-1,5 órát ringatom, mire el bír aludni. Leteszem, fél óra múlva felzokog és ugyaúgy fáj neki, húzgálja a lábát.
    Kb. 100-120 ml-t eszik elalvástól számított két-három óránként. 2450-el született, eddig 1 kg-t hízott. Elég mohón eszik, többször felveszem büfizni közben. Szopi végén általában még fél óráig is próbálom büfiztetni de nem jön semmi és már látom hogy nagyon álmos. Én is fáradt vagyok, ő is fáradt. Egyikünk se alszik. Mi lehet a megoldás? Kérlek írj valamit, mert rettentő rossz nézni ahogy szenved…még álmában is.

    Köszönettel:
    Kovácsné Edit

    Válasz: A gond az, hogy amikor eszik, levegőt nyel, ezért fájdogál a hasa utána. Ha nyom, erőlködik, akkor köldökénél az óramutatóval megegyező irányban masszírozd a pocakját, valamint azt is segít, ha a két térdét felhúzod a hasához és kifelé lassan körözöl vele, ettől is távoznak a szelek.

    A büfi legalább 10 perc legyen, a baba két karját vesd át a válladon, úgy, hogy a vállad pont a pocakját nyomja, ez segíthet. Nem „kötelező” büfizni, de a lehetőséget meg kell adni rá, az is lehet, hogy fél órával az evés után fog csak büfizni.

    A Gripe Waterből egy kávéskanálnyit kell adni evés előtt.

    Az nem baj, ha egész nap nyög a baba, minden baba nyög, tekerőzik, ez még nem hasfájás. Azzal kell csak foglalkozni, ha sír.

  • Szokolikné Kalmár Judit

    2010. július 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Olyan ügyben fordulnék Önökhöz, hogy 8 hetes kisfiamnak 4. napja adom hasfájás ellen a Gripe Watert. Korábban már adtam neki, de akkor sajnos a rossz adagolással (5 ml étkezésenként)kapta 4 napig, amitől hígabb lett a széklete és rendkívül aluszékony is volt, de szerencsére 4 nap után nem adtam tovább neki, mert kiderítettem, hogy a helyes adag a 0,5 ml, vagyis egy kávéskanálnyi.Akkor, hogy „kitisztuljon” tőle, áttértem az Espumisan-ra, de mivel az nem volt hatásos, 1 hét után visszatértünk a GW-re, de már a helyes adagolással.Azonban a problémám az, hogy az aluszékonyságot ismét előjönni látom.Nem sokkal az ébredések után ásítozik, és „túl simán” mennek az altatások, fektetések. (aminek persze örülünk, de nem szeretnék ártani a babámnak)A székletével most nincs gond.A kérdésem az lenne, hogy az aluszkonyság mennyire jelent gondot? Csak anyatejjel táplálom, és 3-3,5 óránként eszik. Kakis pelusa 4-5 van, pisi minden pelusban van.3350 g-mal jöttünk haza a kórházból, most 5150 g, tehát a gyaraposáda eddig úgy gondolom, rendben volt.

    Valamint még egy gondom lenne, amikor „nyomoztam” a helyes adagolása után, megnéztem a hivatalos angol honlapot, ahol azt írják, hogy 4-szer lehet adni egy nap, ellenben a dobozon 6 alkalom szerepel.Most már abban is kételkedem, hogy 6-szor merjem-e adni ezt a vizet.Mi a véleményük?

    Várom válaszukat,

    köszönettel,

    Szokolikné Kalmár Judit

    Válasz: Nyugodtan lehet naponta 6x, azaz minden étkezés előtt adni az előírt adagolás szerint. Az aluszékonyság azért is lehet, mert eddig a pocakfájás miatt nyugtalan volt evés után, most viszont ez megszűnt és könnyebben alszik el, ez is azt jelzi, hogy hatásos a szer. Ez egy természetes alapú szer, tehát ártani nem árthatsz vele.

  • edi

    2010. június 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom 4 hónapos, szeretném nála bevezetni az ennyi idősen adható gyümölcsöket. Kérdésem az lenne, hogy mikor kínáljam vele szopi előtt, után vagy kettő között?
    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Attól függ, mint szeretnél: ha a szopi előtt kínálod meg, akkor az adott szopit lassan elhagyja majd. Ha sokáig szeretnéd szoptatni és nem akarsz még szopit elhagyni, akkor kínáld meg utána, ha pedig ilyenkor nem fogadja el, akkor kínáld meg a kettő között (valamint akkor is ezt válaszd, ha szopi előtt nem fogadja el a kanalas ételt)

  • lilly

    2010. május 19. szerda

    Kedves admin,

    kislanyom 8 hetes,tapszeres baba,a korhazbol valo hazajovetelunk utantol nem sokkal hasfajos lett.De ami a legnagyobb problema,az az,hogy nem tud magatol kakilni.Szelcsovel,lazmerovel,glycerin kuppal stb stb probalom kivarazsolni belole a kakit,ami nem mindig sikerul.Tobbfele tapszert kiprobaltunk,voltunk gasztroenerologian,ahol ‘ranezesre’ megallapitottak,hgy biztos tejallergias,felirtak nekunk a Milupa Peptit de a helyzet tovabbra sem valtozik es mar nagyon el vagyok keseredve.Nem tudom,mit tegyek,hgy a kislanyom ne szenvedjen es vegre tudjon mgatol kakilni.Mielobbi valaszodat nagyon megkoszonnem!!

    lilly

    Válasz: A székrekedésnek többféle oka lehet csecsemőkorban, ebből az egyik, ha keveset iszik a baba a tápszer mellett, elsőként ezt kéne megpróbálni, jótékony hatású az is, ha a teafogyasztásból naponta 1-2 alkalommal kamillateát is kap.
    Ha ez nem segít, akkor nem házilag kéne kísérletezni, hanem el kéne mennetek egy másik orvoshoz. A gyerekorvos általában laktulóz tartalmú szirupot szokott ajánlani erre, kérdezzetek rá nála.

  • edi

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányomnak kb. 8-10hetes koráig fájt a hasa. Közben elmúlt, de mostanában /12 hetes/ minden szopizás után, hangosan felsír, látszik rajta, hogy görcsöl a hasa, nem tud pukizni! Kakilás 4-5 naponta,gyakran segítséggel. Mit tudok tenni annak érdekében, hogy ismét nyugodtan tudjon szopizni.

    Válasz Adj neki Gripe Watert minden szopi előtt.

  • Tündi

    2010. február 12. péntek

    Az én kislányom is nagyon sírt evések után, a cumit nem tudta szívni, és folyton a cicimet akarta szívni.A szopizás ad egy olyan ingert a gyomornak,ami oldja a görcsöt, de így folyamatosan nyelte a levegőt is, ezért lett volna jó a cumi.Egyik alkalommal a védőnőm vette észre, hogy nagyon le van tapadva a nyelve, és ezért nem tudott levegőnyelés nélkül enni.Bevittük a klinikára, ott elcsípték a hártyát, és azóta nincs evés után sírás.

  • Betty

    2010. január 02. szombat

    Sziasztok Az én lányom most lesz 4hetes és nagyon hasfájós 4óránként eszik és kb fél óráig iszonyatos görcsei vannak evés után 1 2 órával.Mi esspumisant használunk de egyáltalán nem segít tudtok nekem tanácsot adni?

    Válasz: Próbáld ki espumisan helyett a Gripe Watert (patikában kapható). Ha evés után nyom, kakilni próbál, akkor a térdeit húzd fel a pocakjához és finoman kifelé körözz velük, ez segít pukizni és kakilni is.

  • Zsu

    2009. szeptember 09. szerda

    Sziasztok!

    A kisfiam nagyon hasfájós volt. Egy ismerősöm ajánlott egy aloe verás készítményt. 5 cseppet kell csepegtetni a baba italába. Teljesen megszünteti a hasfájást. Akit érdekel írjon e-mailt és megírom a termék nevét és hogy hogyan lehet hozzájutni. Boltban nem kapható. bgzs80@freemail.hu

  • Viki

    2009. július 01. szerda

    Kedves Ági! Kisbabánk 2. hetétől kezdve esténként vigasztalhatatlanul sirt, órákon keresztül. Végül már mindhárman sirtunk, mert elkeseredtünk, hogy nem tudunk segiteni rajta. Gondoltuk, más nem lehet: hasfájás- Infacolt kezdtünk neki adni, javult is a helyzet: az óriási sirás múlott, csak kisebb sirás, emésztési kellemetlenség maradt. Már négy hónapos lesz a pici, de nem merjük elhagyni az infacolt, mert nem javul, sőt rosszabbodik a helyzet pár hete. Csak most nem este, hanem evés közben és után sir, szenved. Böfik és pukik jönnek, kaki napi 1-2 van, úgy érzem az egész napunk az emésztés segitésére megy rá: böfiztetés állandóan(fél óra is), hasmasszs, babamasszás, nagy kádban fürdünk stb. Rengeteg levegőt nyel, mert nagyon gyorsan jön a tej, nem tudja nyelni, van hogy félrenyeli, ijesztő. Ez lehet egy ok, fejjek szopi előtt? de ha nincs annyira tele, akkor is félre szokott menni… A másik, hogy elolvastam az LLL ajánlást, amit mondtál, és most nagyon megijedtem, hogy tehéntejfehérje allergiás lenne a babám. Ugyanis a hasfájáson kivül a száraz bőr, ekzéma is van (nem használunk babafürdetőt). Egyenlőre nem tudom elképzelni, hogy ne egyek vajat, túrót, sajtot, joghurtot (tejet szinte nem iszok), igy is soványabb vagyok, mint a terhesség előtt, leeszik rólam mindent a baba! Ráadásul, ahogy olvasom honapokig diétázni kell! Szerinted neki kell álljak ennek a diétának, vagy van még más módszer a baba szenvedéseinek a csökkentésére! Várom válaszod,köszönöm szépen!

    Válasz: A hasfájás 3 hónapos korban elmúlik, ha még 4 hónapos korban is ennyi gond van, akkor az már tényleg összefügghet allergiával, érzékenységgel. Először is az Infacol helyett próbáljátok ki a Gripe Watert, az sokkal hatékonyabb. Nem kell fejned szopi előtt, ez nem ezen múlik.
    Az ekcémával és a táplálkozásoddal kapcsolatban orvossal kellene konzultálnotok, mert ilyen esetekben az öngyógyítás nem megfelelő.

  • csaba

    2009. január 21. szerda

    Kedves Admin!

    A 2. oknál a masszázs iránya más honlapok szerint pont fordítva van.

    vitalitas.hu: ‘”A has masszírozásával kapcsolatban egy dolgot feltétlenül jegyezzen meg:
    Sose közvetlenül étkezés után masszírozzon. simogatása pedig mindig az óramutató járásával egyezzen. Ugyanis ebben az irányban haladnak a belek, s pontosan itt helyezkedik el a hascsikarást okozó hab.

  • Anita

    2008. július 31. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én kislányom már 3.5 hónapos. Alvás közben huzigálja a lábát és tekereg.Ezért nem is bírja kipihenni magát.
    Semilyen csodaszer nem segített.Az orvos írt fel hasfájós gyógyszert, de az sem az igazi. De ez tényleg hasfájás?
    Szopi után 2-3 büfi is van és kaki is napi 1-2.Sokszor sírva ébred.

    Légyszi segítsetek mert szenvedünk nagyon, ő a fájdalomtól én meg, hogy nem tudok segíteni neki.

    Előre is köszi

  • Edit

    2008. április 05. szombat

    Egy éves a kisfiam, 1 hete nem alszunk fáj a hasa. Meg volt fázva Cedex baby antibiotikumot szedett 5 napig, majd utána elkezdett zöldet kakilni és este evés után (tápszert kap) nem bir elaludni dobálja magát, majd hajnalban ugyanez, van h. 2 órán keresztül. Az orvos szerint az antibiotikumtól van . 1 hete kapja a Protexin Restore bélflóra erősitőt, de nem nagyon változik a helyzet. Mit tegyek kérjek széklet vizsgálatot, vagy mit adhatok neki amitől jobban lesz, megszünik a fájdalom és tudunk éjszaka aludni?
    Edit

  • admin

    2008. január 29. kedd

    momo, nekünk a Gripe Water vált be, ezenkívül szedhettek még Chamomilla CH30-at is evés előtt 3 golyócskát vízben feloldva. evés után úgy büfizzen, hogy egészen a válladra veszed és a két karja lógjon a hátadra. Hosszasan, legalább 5-10 percet büfizzen így, ez általában hatásos szokott lenni. én nem vagyok a szélcső híve, szerintem finomabb módszerekkel is meg lehet ezt oldani.

  • momo

    2008. január 29. kedd

    kedves admin,
    kisfiam 1 honapos.
    nagyon szenved a hasfajastol, aminek oka valoszinuleg a belek gazossaga, puffadasa. mar a korhazban sokat pukizott, de amiota rendesen szopik szinte egesz nap nyom, nyog, szenved. alvas kozben is, eves kozben is (najo, nem mindig), s neha belesir ebbe a szenvedesbe hosszabban. a legjellemzobb, hogy eves utan kb 1.5-2 oraval szenved a leginkabb, fel is ebred erre gyakran, de neha 40-50 perccel eves utan is vannak ilyen szakaszok (ez a ritkabb). sok szel jon belole, s minden pelusaban van sargas (kis emesztetlen tejdarabokkal) híg szeklet. szelcso (lazmero hatasara) szellel egyutt tavozik a habos szeklet. amugy kb 3 orankent ker enni, ejjel is, de ha nagyon szenved es emiatt sir, gyakran csak a szopizas nyugtatja meg, ami ugye 2 oraval az elozo eves utan van, de ez csak idoleges megnyugtatas, utana 1-2 oraval ujabb szenvedes. lycopodium ch9-et szedunk, ill ugyanezt (heti 2 nap) ch30-ban ezt az elhuzodo (valoszinuleg anyatejes) sargasagara. neha ugy erzem, segit, neha nem. lehet, h. mastol fugg. amugy jol eszik, jol gyarapszik. 4 het alatt 1.5 kg-ot hizott, jelenleg 4.5 kg.
    milyen módszert/szereket tudnal ajanlani, hogy segitsunk rajta ebben a folyamatos szenvedesben? (egyeb honeopatias, Infacol v. gripe water jobb-e ezekre a tunetekre, szelcso nem art-e?) ha a kezunket a hasara tesszuk, az neha megnyugtatja, de hasmasszas, s aterdek felhuzogatasa meg nem hozott semmilyen eredmenyt, tunetileg se nagyon.
    koszonom valaszodat
    m.