Mit játsszak a 4 hónapossal?

Míg az első 3 hónapban még nehezebb szórakoztatni a kicsit, addig a 4 hónapos baba már igazi kis társasági lény: minden érdeki, ügyesen nyúl a játékok után, a mozgékonyabb babák pedig már át is fordulnak.

Mit játsszak a 4 hónapossal?Ennek megfelelően remekül elszórakoztatja már magát ebben a korban a kicsi. A csörgő-zörgő játékok épp úgy a kedvencei, mint a zenélős csodák.

Az unalom terén azonban megjelennek az első problémák: egyre rövidebb ideig van el a megszokott játékokkal, és egyre jobban igényli, hogy ne csak egy helyen legyen, amíg játszik. Tapasztalatlanabb anyukák azt hiszik ilyenkor, hogy a kicsi azt szeretné, hogy cipeld, de ő egyáltalán nem ezt szeretné. Ha nyűgösködik, unatkozik, akkor persze megnyugszik, ha felveszed, de nem csak a testközelség miatt is, hanem mert fentről érdekesebb a világ!

A fiam ennyi idős volt, amikor egy étteremben ettünk és beleültettem egy olyan etetőszékbe, ami 4 hónapos kortól már használható, mert hátradönthető a támlája, azaz a baba nem ül benne egyenes háttal, hanem csak annyira „ül”, mint a hordozóban. Olyan nagy sikere volt nála, hogy azonnal be is szereztünk egyet itthonra is. És -habár enni csak 6 hónapos korától kezdett benne- ücsörgésre szívesen használta, ebből ugyanis jól kilátott, velünk majdnem egy magasságban volt, sokkal érdekesebb volt így neki a világ! 🙂
(elárulom: a kicsi ugyanennyi idősen ugyanennyire élvezte a székben ücsörgést, tehát lehet benne valami)

Szóval egyre fontosabb, hogy minden szobában legyen egy babasarok, ahova le tudod tenni a kicsit, ha a másik szobában már elunta magát.

Milyen játékokat adj neki? Gyakorlatilag mindent, amit nem tud lenyelni, amit hanyattfekve a szeme elé tud emelni. A nyomogatós-zenélős játékokat már ügyesen használja, és a profi babatornászó használat ideje is elérkezett.

A háztartási eszközök
közül nagy sikert arathatnak az üres műanyag flakonok: az ásványvizes palackokat épp oly szívesen pakolássza, mint az üres samponos dobozokat (persze jól kimosva, mert mindent a szájába vesz). Ami nálunk még osztatlan sikert aratott: műanyag vállfa (!) és 1 tizes csomag papírzsepi (de olyan, amit nem tud kibontani).

Apropó: ha eddig nem
tettétek, akkor most azonnal lepd meg a babát egy gumirágókával, ugyanis itt a fogzás ideje és (habár az első fogak kibújásáig akár még 6-8 hét is hátralehet) a rágás és a nyálzás már most megkezdődik.

A közös játék is egyre egyszerűbb. Fel lehet frissíteni gyermekkori mondóka és versike tudásodat, mert nagyon szereti őket hallgatni, mint ahogyan a dalocskákat, népdalokat is. Mivel a nyakár már ügyesen tartja, lehet a térdeden lovagoltatni és hozzá mondókázni, osztatlan sikert fogsz vele aratni 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • NÉva

    2009. január 02. péntek

    Mit tehetek, ha a 4 hónapos fiam mindent pár perc alatt megun, forgó zenélőt, pihenőszéket, bármilyen játékot, és mindig valamit csinálni kell vele, mert másképp üvölt? Nem hagyhatom egyedül negyedórára sem, mert annyira sŕ utána, hogy alig hagyja abba, órákig szipog… Nem tudok tőle semmit csinálni, és ez így elég fárasztó. Mit lehetne tenni azért, hogy többet eljátsszon egyedül? Előre is köszi a választ!
    Éva

    Válasz: Ebben a korban maximum 10-15 percet van el a baba egyedül, utána megunja, ennél többet nem várhatsz el tőle. Ha szeretnél közben a házimunkával is haladni, azt javaslom, vidd inkább magaddal, hordozóban, pihenőszékben legyen melletted a házimunka közben és beszélj hozzá, énekelj, mesélj neki, mutass neki érdekes tárgyakat (a konyhában pl. a kezébe adhatod a fakanalat, a habverőt, kiskanalat stb.) Ez sokkal jobban leköti majd, mintha egyedül hagyod és rohansz, hogy visszaérj hozzá, ha elunta magát.

  • Annamari

    2008. december 16. kedd

    A zsepi nálunk is bevált! 🙂 (Pedig mikor írtam róla a honlapon, volt, aki hülyének nézett rendesen emiatt – de mikor annyira szeretik csörgetni… :)))