Mit játsszak a 2 hónapossal?

2 hónaposan a baba már igazi társasági lény. A legtöbb esetben már kinőtte a hasfájós korszakot, megszokta a világot „idekint”, megszűnnek a látszólag ok nélküli nyűgösködések és a kicsi látványosan érdeklődni kezd a külvilág iránt.

Mit játsszak a 2 hónapossal?Csak úgy szívja magába az információt. Szeret nézelődni, szereti a színes játékokat, ha nyüzsgés van körülötte és boldogan hallgatja a zenélő forgót is. Imád sétálni és lenyűgözi, ha cipeled a lakásban, hiszen olyankor mindig történik valami. Ugyanakkor ennek megvan az a veszélye is, hogy ha valami gondja-baja van, akkor azt unatkozásnak értelmezed és inkább kézbe veszed, mert akkor elhallgat.

Valójában a babával való foglalkozás, az együttélés nagy kreativitást igényel a Te részedről is, ezért ahhoz, hogy kielégítsd a kíváncsiságát, tele kell lenned ötletekkel, és rugalmasan kell reagálnod a megnyilvánulásaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tudnod kell, mi mindent szeret csinálni, mi kelti fel az érdeklődését, mi az a 4-5 -féle játék, ami érdekli, amit szívesen nézeget, szívesen foglalkozik vele és ezeket oda kell adnod neki.

Néhány évtizede még azt gondolták, hogy egy 2 hónapos baba még nem csinál semmit, úgyse tudja még megfogni a játékokat, éppen ezért nem is adtak neki semmit. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha ebben a korban már felkínálsz neki olyan játéklehetőségeket, amik kellőképpen inspirálóak a számára, akkor idővel odanyúl értük megpróbálja elérni, használni őket.

Az életkori „követelmény” az, hogy ennyi idősen még nem kell a játékok után nyúlnia, ezt 3 hónapos korban kell tudnia a babának, azonban ha inspiráló a környezete, akkor 2 hónapos kora körül már lehet, hogy elszórakoztatja magát a nyúlkálással.

Nagyon hasznos a babatornászó, a játékhíd, amiről figurák lógnak le, de úgy, hogy ő is elérje őket. Általában a játékok magasan vannak az állványon, ezért érdemes egy kis madzaggal megtoldani őket, így csak egy kicsit kell megemelni a kezét és eléri a játékokat. Először csak nézegeti, de csakhamar megpróbálja megfogni őket és élvezi, ahogyan himbálóznak az állványon.

A zenélős játékok, a zenélő forgók is lekötik már a figyelmét, akár fél órán keresztül is elnézegeti őket a baba.

Egyre jobban érdeklik a hangok is, szereti, ha énekelsz neki, ha beszélsz hozzá, élvezi a versikéket, mondókákat is.

Hason még nem
szeret játszani, mert még nehézkes hosszasan megtartani a fejét, viszont ösztönözheted a fej emelgetésére úgy, hogy leülsz a fotelbe és félg hátradőlsz, őt pedig a mellkasodra fekteted. Nagyon fogja élvezni a kukucskálós játékot így és közben emelgeti a fejét is.

Szívesen nézelődik
a kicsi a lakás különböző pontjain is, ha pihenőszékben vagy hordozóban magad mellé ülteted.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • Vida Agi

  2008. december 02. kedd

  Szandi, a babaúszás nagyon jó, mi is jártunk 3 hónapos kortól.
  Ha budapesti vagy, akkor a Kolibri színházban van kicsiknek való bábelőadás, kifejezetten babáknak 6 hónapos kortól.
  A játszóházak többégében van kicsiknek való sarok, pl. a Mediterrán játszóházban és a Lurdyban is.
  Zenebölcsire is járhattok fél éves kortól.

 • szandi

  2008. december 02. kedd

  Sziasztok! Abban tud valaki segíteni, hogy mondjuk 3 hónapos kortól hová érdemes vinni a picit. Én elég mozgékony, pörgős anyuka vagyok és szeretnék a baba korának megfeleló “programokat” szervezni – mértékkel. Kinek mi vált be? Érdekelne…. (tervezem a baba játszóházat, a koncerteket (komoly zenei), babaúszás meg ilyenek….

 • budincevic timea

  2008. november 12. szerda

  Szép napot mindenkinek.Én még hozzászólni igazán nemtudok,mivel most várom a picurt.De a kivülátókat látva észrevettem,hogy két hetesen mijen értelmessen vesszi kézbe az ő számára odadot játékot