Mit játsszak az 5 hónapossal?

5 hónaposan a baba számára már egyre fontosabb lesz a mozgás. Most már ügyesen fog, hasonfekvésben “repülőzik”, kezével próbálja kinyomni magát, az ügyesebb babák már át is fordulnak. Egyre több dolgot tud maga megcsinálni, és a közelebb levő játékokat ügyesen meg is szerzi magának.

Mit játsszak az 5 hónapossal?Nagy sikere lehet nála egy labdának. Megtaníthatjuk, hogy hasonfekve visszagurítsa nekünk, hatalmas örömet okozunk vele, ha megdicsérjük ilyenkor.
A labda mellett minden mást is szeret, ami gurul, a műanyag kisautó, gurulós, zenélős állatkák is a kedvencei közé tartoznak.

Előszeretettel pakolássza
a körülötte levő tárgyakat. Fektessük hasra és tegyünk köré mindenféle színes játékot úgy, hogy elérje őket. Hosszasan le tudja foglalni magát a tárgyak megszerzésével és kipróbálásával.

Mivel ez a kezdődő fogzás időszaka, a kicsi szívesen a szájába vesz mindent, és alaposan meg is csócsálja, ezért legyünk óvatosak az apró tárgyakkal a kicsi körül, mert az apró darabokat könnyen félrenyelheti (nemcsak az apró játékok, hanem a játékok leváló apró részei (pl. a maci szeme, a kisautó kereke) is gondot okozhatnak).

A gombnyomogatós kütyük továbbra is a kedvencek közé tartoznak. Ha olyan játszószőnyegetek van, amin a szőnyegben is vannak beépített “zajkeltők”, azokkal jól elszórakoztatja majd magát. Sok baba szeret ebben a korban hátonfekve nagyokat rúgni és a sarkát a földhöz verve szórakoztatni magát. Léteznek olyan játékok, amit direkt erre találtak ki, hogy a baba a lábával rúgja (én legutóbb a Playskool márkából láttam ilyesmit, ami zenélt, ha a baba rúgta)

Lassan elérkezik a kúszás időszaka, ilyenkor érdemes habtapi szőnyeget beszerezni a lakásba, amin a baba kedvére jöhet-mehet, könnyen tisztítható és mégsem a hideg padlón kúszik a baba. Ügyelni kell rá, hogy olyan habtapit vegyél, ami nem túlságosan kicsi darabokból áll, mert 6-7 hónaposan már szét tudja szedni a baba a puzzle darabokat és előszeretettel csócsálgatja az apróbb részeket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.