Mit játsszak az 5 hónapossal?

5 hónaposan a baba számára már egyre fontosabb lesz a mozgás. Most már ügyesen fog, hasonfekvésben „repülőzik”, kezével próbálja kinyomni magát, az ügyesebb babák már át is fordulnak. Egyre több dolgot tud maga megcsinálni, és a közelebb levő játékokat ügyesen meg is szerzi magának.

Mit játsszak az 5 hónapossal?Nagy sikere lehet nála egy labdának. Megtaníthatjuk, hogy hasonfekve visszagurítsa nekünk, hatalmas örömet okozunk vele, ha megdicsérjük ilyenkor.
A labda mellett minden mást is szeret, ami gurul, a műanyag kisautó, gurulós, zenélős állatkák is a kedvencei közé tartoznak.

Előszeretettel pakolássza
a körülötte levő tárgyakat. Fektessük hasra és tegyünk köré mindenféle színes játékot úgy, hogy elérje őket. Hosszasan le tudja foglalni magát a tárgyak megszerzésével és kipróbálásával.

Mivel ez a kezdődő fogzás időszaka, a kicsi szívesen a szájába vesz mindent, és alaposan meg is csócsálja, ezért legyünk óvatosak az apró tárgyakkal a kicsi körül, mert az apró darabokat könnyen félrenyelheti (nemcsak az apró játékok, hanem a játékok leváló apró részei (pl. a maci szeme, a kisautó kereke) is gondot okozhatnak).

A gombnyomogatós kütyük továbbra is a kedvencek közé tartoznak. Ha olyan játszószőnyegetek van, amin a szőnyegben is vannak beépített „zajkeltők”, azokkal jól elszórakoztatja majd magát. Sok baba szeret ebben a korban hátonfekve nagyokat rúgni és a sarkát a földhöz verve szórakoztatni magát. Léteznek olyan játékok, amit direkt erre találtak ki, hogy a baba a lábával rúgja (én legutóbb a Playskool márkából láttam ilyesmit, ami zenélt, ha a baba rúgta)

Lassan elérkezik a kúszás időszaka, ilyenkor érdemes habtapi szőnyeget beszerezni a lakásba, amin a baba kedvére jöhet-mehet, könnyen tisztítható és mégsem a hideg padlón kúszik a baba. Ügyelni kell rá, hogy olyan habtapit vegyél, ami nem túlságosan kicsi darabokból áll, mert 6-7 hónaposan már szét tudja szedni a baba a puzzle darabokat és előszeretettel csócsálgatja az apróbb részeket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.