Milyen játékokat vegyünk az első hónapokra?

A legózás ideje még odébbvan 🙂 , de azért akadnak olyan játékok, amiket már az első időkben szívesen elnézeget a baba. A finoman zenélős, esetleg világítós körforgót vagy éppen néhány színes lógós figurát már az első hetekben is odaadhatjuk neki.

Milyen játékokat vegyünk az első hónapokra?Játékok

Az első hetekben még nem érdemes hatalmas összegeket szánni játékvásárlásra, azonban túl sokáig sem érdemes várni az első játékok beszerzésével, mert 4-5 hetes korában már a legtöbb baba akár 1-2 órát is képes ébren tölteni, és ezt az időt szívesen töltik nézelődéssel. A legnagyobb szolgálatot egy játszószőnyeg teheti, amire színes figurákat akaszthatunk. Ha kiságyban vagy járókában van, akkor egy madzagot kifeszíthetünk az ágyra keresztbe és erre lógathatunk színes és csillogós dolgokat. 2-3 hónapos kora körül már elkezd utánuk nyúlni, ilyenkor jó, ha már el is éri őket.

Az első látogatók biztosan ellátják majd játékkal a kicsit, ha esetleg valaki megkérdezi, mit hozzon, akkor lehet kérni:

  • zenélő forgót, a legtöbb baba már kezdettől fogva szívesen nézegeti, általában meg is nyugszanak tőle
  • játszószőnyeget vagy babatornászót, kb. 2 és fél hónaposan már nyúlkálnak a rajta lógó játékok után, de addig is szívesen nézegetik őket
  • mindenféle zenélős figurát, ezeket nagyon szeretik
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Léna

    Reply Reply 2011. július 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék mikortól javasolnád,hogy a babát járókához szoktassam? Mindenki mást mond így kicsit elbizonytalanodtam.
    Kisfiam 2 hónapos,egyre inkább érdeklődik a környezete iránt,a játszószőnyeg egész hosszasan leköti már egyedül is 5-10 percre. A kérdésem az lenne lehet,hogy korai lenne még járókába tenni vagy már nyugodtan kipróbálhatjuk?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Léna

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 29. péntek

      Akár az első hetektől bele lehet tenni, mi 5-6 hetesen már használtuk, amikor ébren volt a kicsi és nézelődött.

  • Livi

    Reply Reply 2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Már többször írtam Neked, Nektek, mindig jó tanácsokat kapva. Remélem ez most is így lesz. Mielőtt leírnám a problémám, gratulálni szeretnék ehhez a honlaphoz és a munkádhoz!
    In medias res: lassan 5 hónapos kislányom most már egyre kevesebbet alszik, ami ugye természetes. Ezzel nem is lenne baj, viszont az ébren töltött időszakban egyszerűen semmi nem köti le a figyelmét pár percnél tovább, indul a sírás, de inkább hangos hiszti, ami üvöltésbe csap át, ha ne reagálok 20 mp-en belül. Felveszem, ringatom, ide oda cipelem, hintába, játszószőnyegre, pihenőszékbe, ágyon levő játékokhoz, 2 percig jól elvan, „beszélget”, aztán vége, jön a sírás. Akkor is ez van, ha nincs semmi körülötte az ágyon és nem éri inger. Ez a huzavona megy 3 órákon keresztül. Ilyenkor persze felmerül: álmos? Hát nem, a kiságyban sem marad meg, ott pedig semmi nincs, ami elvonhatná az alvásról a figyelmet. És ez azért kikészítő, bevallom, mert amíg el nem alszik – és van, hogy több étkezések közti három órát ébren tölt – semmit sem tudok csinálni, főzés, vasalás -nemhogy kisebb munkákat vállalni. Mit tehetek? És az sem kiszámítható soha nála, melyik napszakban fog aludni, szinte minden nap máskor alszik, így még csak véletlenül sem tudok betervezni még egy látogatót sem..(rendesen eszik, pisil, kakil – ez sem lehet gond talán és mindig betartjuk az alvás, evés, játék hármast..)Ja, és a kezemben sincs meg 2 percnél tovább!
    És még egy: gondolom az sem normális, hogy öt hónaposan még mindig nem alussza végig az éjszakát,(úgy, hogy nappal sem alszik 3-4 óránál többet összesen) nagyon sokszor felsír, pedig rendesen eszik, és 10-nél előbb nem fektetjük..
    Várom válaszodat, hálával:
    Livi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. április 05. kedd

      5 hónaposan mindkét probléma meglehetősen gyakori. Az unatkozás oka, hogy az eddigi tevékenységei már untatják, már programra vágyik, unatkozik. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      Nappali alvás: ebben a korban gyakran már csak 2 alvás szokott lenni, nappal kb. 3 óra a baba alvásszükséglete, tehát ő pont eleget alszik, és két alvás között kb. 3 órát tud ébrenlenni a baba. Akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos és 3 órát ébren volt (délelőtt lehet, hogy kicsit hamarabb, este pedig később álmosodik el)

      Éjszakai alvás: a maximum, amit elvárhatsz tőle, hogy az éjjel első felében 5-6 órát nyugodtan aludjon és csak utána keljen fel 3-4 óránként enni.

      A gyakori felsírásnak 2 oka lehet:

      1. Éhes Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      2. Fogzik A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kriszti

    Reply Reply 2009. szeptember 03. csütörtök

    Az ötletek nagyon jók.! Mi a 4. gyerkőcöt várjuk ,és ami szerintem még nagyon fontos , hogy a baba könyezet ne legyen se túl gazdag, se túl szegény ingerekben. Mindkettőnek meg van a amaga veszélye . Mint mindnben ebben is jó megtalálni az arany középutat.
    A játékokat jó nem egyszerre babánk köré tenni, hanem cserélgetni , mert akkor mindíg akad valami felfedezésre váró érdekesség.

Leave A Response

* Denotes Required Field