Mit játsszak a 3 hónapossal?

A közös játék egyre izgalmasabb lesz! A baba már minden után lelkesen nyúlkál, minden érdekli és egyre többet van ébren.

Mit játsszak a 3 hónapossal? Ebben a korban kezdik el a legtöbb babát úgy igazából érdekelni a játékok. A nagy kedvenc a babatornászó és a játékhíd, de az ügyesebb babák már a melléjük letett játékokat is megpróbálják megszerezni.

Ez a “hangot adó” játékok klasszikus korszaka! A csörgők, zenélős kütyük nagyon jól elszórakoztatják a babát, főként ha ő is tudja kezelni őket. Jó megoldás erre a csuklóra szerelhető csörgő, amivel jókat tud játszani és nem ejti le közben.

Csörgőt egyébként készíthetsz házilag is: műanyag samponos és tusfürdős flakonokba tegyél rizsszemeket, babot vagy lencsét, a siker garantált 🙂

Az ügyesebbek már a gombnyomogatós játékokat is próbálgatják. Drága, de akár 2 éves korig a kedvenc játékok között lehet a Little Tikes kétféle nyomogatós babatornászója (az egyik óceános, a másik rajzasztallá alakítható), amiket már most el tud kezdeni nyomogatni, később pedig átfordíthatóak.

Mivel a hangok ebben a korban nagyon lekötik, élvezni fogja, ha énekelsz neki, ha magad mellé teszed és házimunka közben énekelsz neki, a munkával is jól haladsz és őt is remekül elszórakoztathatod.
Ugyanemiatt a versikéket, rövid meséket is nagyon élvezi már.

A játékos éneklős-mondókázós tornásztatásnak is nagyon örül. Játszhatjátok pl. hogy “Aki nem lép egyszerre…” közben tornásztatva a térdeit.

A legtöbb baba ebben a korban még nem tud átfordulni, de már érik benne a dolog: hanyattfekvésből néha a mellette levő játékokra tekintget, de odafordulni még nem tud. Hogy ráérezzen a forgásra, egy nagy takaróra fektesd rá a földre és óvatosan fordítsd meg, majd vissza, ha átfordulni nem is tanul meg ettől, de a játékot nagyon fogja élvezni 🙂

Még több játékötletet és fejlődési útmutatót találsz itt! http://babastart.kismamablog.hu/babaneveles

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • moncsi

    2010. január 02. szombat

    Sziasztok!

    első gyermekes anyuka vagyok, pici fiam 3,5 hónapos és tanácsot szeretnék kérni, hogyan tudnám jobban motiválni a mozgásra. Szerintem elég erős baba, de nem igazán látok benne motivációt a fordulásra illetve a tárgyak megfogására. Hiába mutogatok neki színes játékokat, játszom vele, nem nagyon kötik le a figyelmét. Anyukám azt mondta mi ebben a korban már a kezünket a cumisüvegre illetve a cicire tettük ebben a korban. Az én kicsi fiam semmi ilyesmire nem mutat hajlandóságot. Egyedül azt teszi meg hogy a kezét rágicsálja. Mivel tudnám jobban motiválni a mozgása fejlődését?

    Válasz:3,5 hónaposan még nem kell átfordulnia, ezzel ráértek 6 hónapos korig. Amit tudnia kell, hogy a játékok felé nyúl, ha ezt csinálja, minden rendben van, ha nem, akkor említsd majd meg a 4 hónapos vizsgálaton az orvosnak. Motiválni azzal tudod, hogy sokat játszol vele, illetve a tanfolyamomban találhatsz még ötleteket: babastart.kismamablog.hu/babaneveles