Mit játsszak az 1 hónapossal?

Új cikksorozatba vágom a fejszémet a nagy érdeklődésre való tekintettel. Sokan kérdeztétek ugyanis, mit lehet játszani a babával. A kisebbeknél még azt nem tudja az ember, mire képes, mi való már neki, a nagyobbaknál pedig a változatos játékok kitalálása okoz gondokat. Éppen ezért most hétről hétre azt mutatom meg, mennyi mindent tudtok mutatni a kicsiknek, ami számára nemcsak érdekes és fejlesztő hatású, hanem mindkettőtöknek élvezetes is lehet.

Mit játsszak az 1 hónapossal?1 hónaposan a baba előtt új világ nyílik meg. Nemcsak a látása javul jelentősen, hanem a szociális kapcsolatokban is egy új szintre jut el: visszamosolyog a többi emberre, ami a kapcsolatteremtés és a kommunikáció első jele nála.

Még sokat alszik napközben, de már egyre többet hosszabb szakaszokat tölt ébren is. Ilyenkor többnyire szívesen nézelődik. Bár a pasztellszínű babaholmik jól néznek ki, jobban teszed, ha élénk, erős színű játékokkal veszed körül, ezek ugyanis most még érdekesebbek a számára. Szívesen nézegeti a fekete-fehér képeket is (egyik ismerősöm babájának egy zebrás képet kellett látótávolságba tenni, azzal remekül elfoglalta magát 🙂 Az én fiaim pedig ennyi idősen a reklámújságok piros feliratait nézegették szívesen.

Már hangot ad az unalmának is. Gyakran félre is értik ezt a szülők, álmosnak, éhesnek vagy hasfájósnak gondolják, pedig csak arról van szó, hogy unatkozik, ha új helyre viszed, új játékokat, néznivalókat teszel köré, akkor ismét jólérzi magát.

Csalóka lehet, hogy ha felveszed, akkor általában megnyugszik. Hát persze, hiszen ilyenkor jobban lát, érdekesebb a világ, mint a járókában vagy a játszószőnyegen fekve. Azt hihetnénk, hogy a testközelség iránti vágya miatt csendesedik el ilyenkor és ez becsapós lehet. A valóság azonban az, hogy néha valóban testközelségre vágyik, de néha csak unatkozik, ezért először mindig próbáld ki, mit szól egy új helyiséghez vagy új játékhoz, mielőtt felveszed.

Mivel egyre több minden érdekli, könnyű ebben a korban túlpörgetni a babát. Leteszed a járókába, aztán mondókázol neki, amikor azt is megunja, a babafotelbe teszed, utána a lakásban sétálgatsz vele. Mivel folyton lekötöd valamivel a figyelmét, és minden egyes jelzésére újabb program a válasz, nem tudja közölni, ha álmos, végül pedig nagyon nyűgös és sírós lesz.

Ebben a korban már megmutathatod neki a játékhidat vagy a babatornászót, játszani ugyan még nem tud vele, viszont a színes lógó játékok már lekötik a figyelmét.

Nagy hasznát veheted egy pihenőszéknek is, amiből tud nézelődni a baba, és egészségesebb testhelyzetben lehet benne, mint a hordozóban.

Szereti, ha beszélnek hozzá, különösen, ha közben láthatja az arcodat és a mimikádat és élvezi a versikéket és az éneklést is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Vera

    2008. október 11. szombat

    Szia Agi!

    Eloszor is nagyon tetszik ez a blog! A fenti cikk sokat segit, mert ahogyan olvasgattam a cikkeidet, arrol irsz, hogy eves utan nem kell rogton altatni a babat, hanem kis jatek mig el nem almosodik aztan utana mikor mar latvanyosan farad akkor letenni aludni. Nekem eleg sok problemam volt az elso par hetben a most 7 hetes babammal a nappali alvas nem ment neki egyaltalan. Valoszinuleg mert allandoan el akartam altatni eves utan. Aztan rakerestem az interneten, es ratalaltam erre az oldalra. Azota szinte minden ok, nagyokat es joizuket alszik az en kicsi lanyom nappal is ejjel is. Egyedul azt nem tudtam mit is jatszhatnek egy ilyen pici babaval. Szoval nagyon jo egy ilyen cikksorozat amiben leirod miket lehet csinalni adott korban.

    Válasz: Örülök, hogy sikerült alkalmazni a módszert! Játszatok nagyokat, igazából csak elkezdeni nehéz, utána már annyi minden jut az ember eszébe