A baba szeme fénye

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakoriak a szülőknek a baba szemével kapcsolatos aggodalmai. Ilyenkor sokan nehezen döntik el, mikor szükséges szakemberhez fordulni, milyen vizsgálatokat kell elvégeztetni, és milyen lehetőségek vannak a korrekcióra ilyen kis korban. Dr. Soproni Anna szemészorvost, a Lát Lak Otthoni Látásvizsgáló Készlet feltalálóját kérdeztem.

baba szeme, baba kancsalítV.Á.: Miért fontos a korai szemvizsgálat?

S.A.: Ha korán kiderül valamilyen gyermekszemészeti probléma, annak időben történő kezelése megakadályozza, hogy tompalátás alakuljon ki.

A tompalátás azt jelenti, hogy ha kisgyermekkorban nem biztosítjuk a látórendszer fejlődéséhez a megfelelő feltételeket, akkor később már hiába gondoskodunk róluk, pl. kezeléssel vagy szemüveggel, éleslátás mégsem alakul ki.

V.Á.: Milyen életkorban szükséges az első szemvizsgálatot elvégezni? Szükséges-e több szemvizsgálat?

S.A.: Szükséges tudni, hogy a gyermeket bármilyen életkorban meg lehet vizsgálni, sőt ezt meg is kell tenni,

1) ha a szülő valamilyen rendellenességet (szemváladékozás, kancsalság, fehér pupilla stb.) észlel, illetve ha a gyermek a látására, fejfájásra, szemfájásra panaszkodik;

2) ha pedig a családban bármilyen, főként gyermekkori szemészeti eltérés (fénytörési hiba, azaz szemüvegviselő; hályogos, vak, kancsal stb.) van, ha a gyermek bármilyen tartós betegségben szenved, vagy ha koraszülött volt, akkor a szemészeti szűrővizsgálatot lehetőleg már a gyermek 8-10 hónapos korában el kell végezni. Legjobb, ha a vizsgálatot speciális, gyermekszemészetben jártas orvos végzi.

V.Á.: Milyen tipikus problémák szoktak kiderülni az ilyen vizsgálatok alkalmával?

Újszülöttkorban könnycsatorna-szűkület miatt gyakori a szemváladékozás. Később kancsalság fordulhat elő, amit gyakran fénytörési hiba okoz, és ezt általában szemüvegviseléssel lehet korrigálni. Tudni kell azonban, hogy a kancsalságot mindig komolyan kell venni, és okát mindig, mihamarabb tisztázni
kell, mert komolyabb megbetegedést is jelezhet.

V.Á.: Mit lehet tenni, hogyan lehet segíteni, ha a babának szemproblémája van?

S.A.: Erre nehéz általánosságban válaszolni, mert attól függ, hogy milyen szemproblémáról van szó. Orvoshoz kell vinni, és az adott helyzettől függően kapkezelést.

V.Á.: Miért jó, ha otthon végezzük el a vizsgálatot, ne forduljunk-e inkább szakemberhez?

S.A.: Az országban mindössze néhány gyermekszemészeti szakvizsgával rendelkező szemész van, és a szemészeti szűrésre egyszerűen nincs elég szakember. A gyermekszemészeti előjegyzések általában igen zsúfoltak, így az otthoni látásvizsgálat könnyíthet a helyzeten. Ha az előzőekben felsorolt, különösen fontos körülményekről nincs szó (ha tehát nincs a családban szemészeti előzmény, a gyermek nem volt koraszülött, és nem panaszkodik, illetve ha a szülő/gondviselő sem észlelt rendelleneset), a gyermek látását akkor is célszerű időnként otthon ellenőrizni. Az otthoni „elővizsgálat” előnye nem utolsósorban az, hogy a gyermeket megismertetjük azokkal a vizsgáló módszerrel és eszközökkel, a látásvizsgálathoz szükséges figurákkal, amellyekkel a rendelőben fog találkozni, valamint azzal, hogy felváltva, egyszerre csak az egyik szemével fog nézni, mert a látásvizsgálat lényege éppen ez.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • H. Angéla

    2013. október 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos, már régebb óta észrevettük, hogy az egyik pupillája nagyobb, mint a másik. Aztán pár napja nagyon látványos volt a különbség, és az interneten elkezdtem keresgélni, hogy vajon ez mi lehet, és normális-e. Hát, igazán megijedtem a talált információktól: agydaganat, agyi aneorisma, sklerózis multiplex, szemideg bántalom…
    A kislányom szépen figyel, fixál, mozgatja a szemeit, fényre mindkét pupilla reagál, egyszerre mozgatja a két szemet, a szivárványhártyák azonos színűek, tehát mindazt csinálja a szemével amit egy 5 hónapos gyermeknek kell. Mivel sokára kaptam időpontot szemészhez, és mivel máshoz nem tudtam fordulni, ezért a kérdésem a következő lenne: Minden esetben a felemás pupilla ilyen szörnyűségekre utal? Lehet a felemás pupilla jóindulatú, ártalmatlan születési rendellenesség („így hozta a gólya”)? Mennyiben befolyásolhatja ez a látását? Szaladjak gyorsan vele MRI-re?
    Angéla

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Nem kell aggódni, valószínűleg teljesen ártalmatlan dologról van szó, persze nem gond, ha látja szakember is. És a lelki nyugalmad érdekében jobb nem túl sokat olvasni az interneten, mert rengeteg szörnyűség van, de ezek szerencsére nagyon ritkán előforduló szörnyűségek.

  • Lola

    2013. szeptember 27. péntek

    Kedves Ági!
    Babám 4 hónapos.Nagy súllyal született, császárral. Mikor hazajöttünk a kórházból, doktornőnk mondta hogy „kicsi a kutacsa, figyelni fogják”. Elküldött 6 hetesen koponya uhra, minden ok volt.
    Babám jól fejlődik, értelmes,kiegyensúlyozott, nagyon nyugis baba volt idáig.Egyik napról a másikra megváltozott és 3 napig nappal csak kitartóan sírt..Azt vettem észre hogy sokszor nyúlkál a jobb tarkója fele. Voltunk doktornőnél, és a fülét is megnézettem, nem találtak semmit.Még valamit észrevettem kb 1 hónapja: jobb oldali pupillája nagyobb mint a bal oldali minden helyzetben.Ez normális dolog? Mit javasol? Nagyon aggódom mert ijesztő dolgokat olvasok.

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem kell aggódnod, a neten sok nagyon ritka betegségről lehet olvasni, valószínűleg semmi baja a babádnak, de ha nagyon aggódsz, fordulj neurológushoz.

  • Judit

    2013. június 07. péntek

    Kedves Ági!

    Kisbabám 10 hónapos. Mindkét szeménél +5 dioptriás látásromlást diagnosztizáltak. Persze írtak fel neki szemüveget, amit nem tudom hogyan fogok ráadni! Van-e esélyünk arra, hogy rendbejön a szeme? Ez az érték nagyon sok. Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Ebben a korban az időben elkezdett kezeléssel még sokat és gyorsan lehet javítani a látáson, tehát csináltassátok meg minél hamarabb a szemüveget.

  • Gabi

    2013. május 22. szerda

    Kedves Ági!
    Nem ide kapcsolódik a kérdés, de a járás témánál nem tudok hozzászólni.
    Kislányom 12,5 hónapos és nem jár még stabilan. Magához képest merült fel bennem, hogy talán vmi nem jó, mert 7 hónapos korától ül, és mászik, kb. 7,5 hónapos volt mikor felállt, egyedül felállni 10,5 hónaposan tanult meg. Lép néhányat, 3-4-et, volt, h 10-et is, de valahogy ritkán próbálkozik, inkább mászásra vált már 3-4 lépésnyi távolságban is. Vezetni nem vezetjük, nem is hagyja magát. Van egy fura szokása, térdelve jár és úgy visz két kézzel dolgokat, ill. tologat. Elsősorban rogyasztva áll egyébként. Tudsz tanácsot adni ezügyben?

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Nem kell aggódnod emiatt, van egy átmeneti időszak, amikor a baba tud már néhányat lépni, de a mászást még stabilabbnak érzi, ezért nem jár annyit inkább mászik, idővel egyre többet megy majd, nincs miért aggódnod.

  • Tóth Erika

    2013. április 25. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    A kisfiam bal szemének a belső sarkában megjelent egy picike zsírmirigy szerűség.Nem nagy,nem piszkálja,nem fáj neki,de félek, hogy valami nincs rendben.A gyerekorvosom mondta,hogy mutassam meg a szemésznek,de én félek,hogy ha hozzányúlnak még rosszabb lesz. Ön mit tanácsol? Mit tegyek?
    Lehet valamivel kezelni?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      Forduljatok orvoshoz.

  • Emma

    2013. április 16. kedd

    Kedves Ági,
    A babàm 7 hònapos és születésétöl az egyik szeme jòval kisebb mint a màsik.Néha bebandzsít hol egyik,hol a màsik szemére.Ez nem gond?
    A szemeit sokat dörzsöli,nem csak akkor ha àlmos.Az alsò szempillài mintha befelé fordulnànak és sokszor ràtapad s szemgolyòjàra.Ez idõvel kifordúl? A gyerekorvos annyit mondott , „jé,tényleg”.
    Elõre is köszönöm

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      Érdemes lenne szemésznek is megmutatni, az a biztos.