Otthonszülés gyakorlati szemszögből

Rengeteg vitát és véleményt hallhattunk mostanában az otthonszülés kapcsán, az azonban sokak számára nem világos, vajon, milyen lehetőségei vannak annak az anyukának, aki szeretne otthon szülni. A média-beli tudósításokat hallgatva úgy tűnhet, valamiféle illegális dologról van szó, pedig korántsem.

Otthonszülés gyakorlati szemszögbőlHa fontolgatod az otthonszülést, fontos tudnod, hogy ma Magyarországon egyáltalán nem illegális az otthonszülés, azonban számos kellemetlenségben lehet része annak, aki ezt a módját választja a szülésnek, még akkor is, ha csak véletlenül nem sikerült időben beérni a kórházba. Ha úgy alakul, hogy komplikáció lép fel a szülés során otthon, és mégis kórházba kell menni, akkor bizony többféle attrocitás érheti az anyukát azért, mert az otthonszülést választotta.

A baba ellátása körül is akadhatnak problémák, mert ha nem kórházban született, akkor a szükséges vizsgálatokat, oltásokat, egyéb ellátásokat, illetve a születéssel járó papírmunkát, adminisztrációt nem szeretik a kórházak elvégezni, mert ez kilóg a megszokott ügymenetükből.

Az otthonszülésről szóló törvénytervezet már tavaly novemberben napvilágot látott, azonban még mindig nem tudni, vajon idén júliusban valóban életbe léphet-e majd. Ha igen, akkor megváltozhatnak azok a kellemetlenségek, amik eddig érték az otthonukban szülő kismamákat, hiszen ezt követően a körzeti kórháznak tudomása lesz az otthonszülésről, és felkészülnek a baba és az anyuka esetleges ellátására. Az új rendszerben nem szülhetnek majd azok, akiknél 4,2 kilónál súlyosabb újszülött várható, aki 35 év feletti, illetve ikreket vár.

Ha hatályba lép az új rendelkezés, az otthonszüléseknél jelen kell lenni egy legalább 5 év gyakorlattal rendelkező szülészorvosnak és egy szülésznőnek, valamint egy újszülöttgyógyásznak. Emellett az otthonszüléshez engedélyt kell kérni az ÁNTSZ-től is. Vitatott kérdés, hogy a szülés kapcsán fellépő többletköltségeket a TB állja majd, vagy teljes mértékben a családot terheli majd.

1 Comment

  • vica

    2008. október 15. szerda

    Az ÁNTSZ meg majd biztos megadja az engedélyt…ugyan már.