Mikor kezdjünk mozogni?

Manapság számtalan mozgásfejlesztő foglalkozás közül választhatnak az anyukák, ahova akár már néhány hónapos kortól is eljárhatnak a babával együtt. Babaúszás, torna, tánc, fejlesztő mozgások, 3-4 éves kortól pedig többféle sportág közül válogathatunk. De vajon mit érdemes választani? Mit fejlesztenek ezek a foglalkozások? Milyen mozgásfejlesztő foglalkozások valóak az egészen kicsiknek, és mikortól kezdhetnek el szervezett keretek között sportolni?

Erről kérdeztem Pap Csabát, a RolliPolli mozgáscentrum képviselőjét:

gyermek sport, baba sport, rollipolli, baba mozgásfejlesztés, baba torna, gyermek torna, ovis torna, ovis karate, ovis judoV.Á.: Hogyan mozogjunk az egészen kicsikkel? Mikor és hogyan kezdjük el? Szükséges-e a torna, az irányított mozgás ilyen kicsi korban?

P.Cs.: A RolliPolliban 6 hónapos kortól fogadjuk a gyerekeket. Természetesen nem marad le semmiről az, aki később kezdi el a gyerekét foglalkozásra járatni, mi abban tudunk segíteni, hogy iránymutatást adunk a mozgásra vonatkozóan, azoknak a szülőknek, akik szeretnék játékos gyakorlatokkal fejleszteni a gyermekük mozgását és jól érezni magukat együtt, valamint olyan gyakorlatokat megtanulni, amiket később otthon is végezhetnek. Megmutatjuk, hogy milyen gyakorlatok érdekesek és hasznosak a kicsik számára, milyen ingerekkel tudjuk őt megmozgatni. Ezeket a gyakorlatokat utána otthon is lehet végezni. A foglalkozások lehetőséget adnak a szülőknek arra is, hogy kimozduljanak otthonról, szép, szerető, gyerekbarát környezetbe mehessenek, és más szülőkkel találkozhassanak. Ez különösen a komor őszi-téli hónapokban számít igazán, amikor a négy fal között könnyen elszigeteltté válik a szülő.

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre inkább lehet érdekes számukra, hogy strukturált foglalkozáson vegyenek részt. A kisebbek, aktív szülői részvétel mellett mozoghatnak (3 éves korig), később 4 éves kortól a gyerekek az oktató segítségével tanulják a mozgásokat. Az évek múlásával a gyerkőcök egyre többet bírnak, “feladattűrő képességük” fejlődik, lassan tolódik el a hangsúly a játéktól a strukturált foglalkozás irányába. A játékosság ettől függetlenül természetesen mindvégig nagyon fontos része marad az óráknak, hiszen így a gyerekek szinte észrevétlenül tanulják meg a mozgás fontosságát, vagy, hogy milyen a helyes testtartás, amikből a későbbiekben is csak profitálhatnak.

Kevés olyan foglalkozás van, ami az 1-4 éves korosztály számára kifejezetten ajánlott. Az RolliPolliban kínált játékos szertorna ilyen, gondoskodunk róla, hogy csak az adott kornak megfelelő mozgásokat mutassunk be a gyerekeknek. Olyan természetes mozdulatokat, amik egyenletesen terhelik a kicsik testét, így nem deformálják alkatukat. Foglalkozásaink különleges alkalmat teremtenek a szülő és a gyermek számára, hogy a különböző mozgásformákat (egyensúly, testséma, koordináció, kúszás, mászás, bújás, ugrás, stb.) az oktató szakértő irányítása mellett, mégis meghitt együttlétben gyakorolják.

V.Á.: Gyakran halljuk manapság, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, kis korban még szívesen és sokat mozognak, aztán iskoláskorban felhagynak ezzel. Miben segíthetünk mi szülők, hogy a mozgás iránti ösztönös vágy megmaradjon nagyobb korra is?

P.Cs.: Az egyszerű válasz az, hogy példamutatással segíthetünk: olyan családban, ahol a szülők egészségesen élnek, szeretik és művelik a sportot, ott a gyerekek számára is természetessé válik a mozgás. Ha gondoskodunk róla, hogy a gyerek életének egészen kicsi kortól folyamatosan része legyen a sport, szinte el se tudja képzelni, hogy ne űzzön valamiféle sporttevékenységet. Nagyobb gyerekeknél, ha alábbhagy a kedv, segíthet, ha bevonjuk őket a döntéshozatalba: választaniuk kell valamilyen sportot, ami mellett legalább fél évre el kell köteleződniük, de, hogy melyik sportág legyen az, azt a gyerek válassza ki. Itt érdemes elmondani, hogy lehetőség szerint, jó, ha legalább fél évig kitartanak a választott sportág mellett, hiszen csak ettől várható fejlődés és így lesz sikerélményük. A RolliPolliban szeptembertől be is vezetjük a féléves tanfolyamok rendszerét, mert gyakorlatban is képviselni szeretnénk ezt az elvet.

V.Á.: Mikor érdemes elkezdeni a sportot, a mozgást a gyerekeknek? Sokan azon a véleményen vannak, egészen kis korban jobb, ha szabadon mozoghatnak, mi a véleménye erről?

P.Cs.: A gyerekek csecsemőkoruktól kezdve ösztönösen törekszenek a mozgásra. A szülők feladata, hogy ezt a folyamatot felismerjék és támogassák, gondoskodjanak arról, hogy ez a természetes igény illetve vágy ne felejtődjön el. Mind a szabadon végzett, mind a strukturált mozgás fontos, ezek egymást kiegészítő formák; mindkettőnek megvan a maga feladata. A szabad mozgás kreativitásra ösztönöz, a strukturált pedig segít a különböző sportágak mozgáskultúrájának elsajátításában. Más-más korban más jelentéssel bír a strukturált mozgás: az egész kicsi babáknak azzal segítünk, ha hasra fektetve arra buzdítjuk őket, hogy a fejüket emelgessék, a kicsit nagyobbakat, ha már felálltak, hogy terpeszben zárják össze a lábukat, és lépjenek, aztán próbálják elkapni a labdát, bukfencezzenek, merjenek bemenni az alagútba, vállaljanak kockázatot a mozgásukban. A még nagyobbak esetében arra érdemes törekedni, hogy minél több sportággal ismerkedhessenek meg.

Kevés gyerekből lesz élsportoló, a cél nem is ez. Mi szeretnénk, ha a hozzánk látogatók elsősorban jól éreznék magukat és közben ízelítőt kapnának minél több típusú sportból. Hiszen tudjuk, hogy amit itt tapasztalnak, az beépül a mozgásukba, és később maguk választják meg, hogy melyik sportágat űzik.

V.Á.: Milyen sportot válasszunk a gyermeknek? Nagy a kínálat, mi alapján érdemes dönteni?

P.Cs.: A választást a szakmai szempontokon túl, sok személyes es praktikus szempont is meghatározza:
– milyen sportot űzött apa és anya, amikor ők voltak gyerekek,
– milyen élményük fűződik az adott sporthoz,
– mi van a közelben, mit csinálnak a szülőtársak, óvodás és iskolás társak,

és csak ezután következik, hogy mi érdekli a gyereket.

Az ideális az, ha a gyermek többféle sportágban kipróbálhatja magát, megismeri a képességeit, élményeket szerez, ezt a szemléletet támogatjuk mi is azzal, hogy többféle sportágat teszünk elérhetővé, kipróbálhatóvá a RolliPolliban.

V.Á.: A kisfiúknál gyakran elsőként merülnek fel a küzdősportok. Mi ezeknek az előnye? Mikor lehet elkezdeni őket és a sok közül melyik ágát válasszuk a küzdősportoknak?

P.Cs.: Nem törvényszerű, de megfigyelhető az a jelenség, hogy a visszahúzódó, bátortalanabb csemeték szüleiben merül fel, hogy küzdősportra írassák gyereküket. A küzdősportok segítségével a gyerekek megtanulják tisztelni önmagukat és egymást, nagyobb önfegyelemre tesznek szert, nagyobb kitartás, akaraterő és koncentráció mellett. Fejlődik az erőnlétük, hajlékonyságuk, reflexeik, koordinációs képességük.

A küzdősportot az esetek többségében négy éves kortól már el lehet kezdeni, ekkora tudnak a gyerekek hosszabb ideig figyelni és a mozgásukat, mozdulataikat biztosabban irányítani. A küzdősport fiúk és lányok számára egyaránt megfelelő választás lehet. A RolliPolliban judo és karate órák közül is lehet választani, mindkét óra tökéletes arra, hogy fejlessze a kicsiket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.