Mikor kezdjünk mozogni?

Manapság számtalan mozgásfejlesztő foglalkozás közül választhatnak az anyukák, ahova akár már néhány hónapos kortól is eljárhatnak a babával együtt. Babaúszás, torna, tánc, fejlesztő mozgások, 3-4 éves kortól pedig többféle sportág közül válogathatunk. De vajon mit érdemes választani? Mit fejlesztenek ezek a foglalkozások? Milyen mozgásfejlesztő foglalkozások valóak az egészen kicsiknek, és mikortól kezdhetnek el szervezett keretek között sportolni?

Erről kérdeztem Pap Csabát, a RolliPolli mozgáscentrum képviselőjét:

gyermek sport, baba sport, rollipolli, baba mozgásfejlesztés, baba torna, gyermek torna, ovis torna, ovis karate, ovis judoV.Á.: Hogyan mozogjunk az egészen kicsikkel? Mikor és hogyan kezdjük el? Szükséges-e a torna, az irányított mozgás ilyen kicsi korban?

P.Cs.: A RolliPolliban 6 hónapos kortól fogadjuk a gyerekeket. Természetesen nem marad le semmiről az, aki később kezdi el a gyerekét foglalkozásra járatni, mi abban tudunk segíteni, hogy iránymutatást adunk a mozgásra vonatkozóan, azoknak a szülőknek, akik szeretnék játékos gyakorlatokkal fejleszteni a gyermekük mozgását és jól érezni magukat együtt, valamint olyan gyakorlatokat megtanulni, amiket később otthon is végezhetnek. Megmutatjuk, hogy milyen gyakorlatok érdekesek és hasznosak a kicsik számára, milyen ingerekkel tudjuk őt megmozgatni. Ezeket a gyakorlatokat utána otthon is lehet végezni. A foglalkozások lehetőséget adnak a szülőknek arra is, hogy kimozduljanak otthonról, szép, szerető, gyerekbarát környezetbe mehessenek, és más szülőkkel találkozhassanak. Ez különösen a komor őszi-téli hónapokban számít igazán, amikor a négy fal között könnyen elszigeteltté válik a szülő.

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre inkább lehet érdekes számukra, hogy strukturált foglalkozáson vegyenek részt. A kisebbek, aktív szülői részvétel mellett mozoghatnak (3 éves korig), később 4 éves kortól a gyerekek az oktató segítségével tanulják a mozgásokat. Az évek múlásával a gyerkőcök egyre többet bírnak, „feladattűrő képességük” fejlődik, lassan tolódik el a hangsúly a játéktól a strukturált foglalkozás irányába. A játékosság ettől függetlenül természetesen mindvégig nagyon fontos része marad az óráknak, hiszen így a gyerekek szinte észrevétlenül tanulják meg a mozgás fontosságát, vagy, hogy milyen a helyes testtartás, amikből a későbbiekben is csak profitálhatnak.

Kevés olyan foglalkozás van, ami az 1-4 éves korosztály számára kifejezetten ajánlott. Az RolliPolliban kínált játékos szertorna ilyen, gondoskodunk róla, hogy csak az adott kornak megfelelő mozgásokat mutassunk be a gyerekeknek. Olyan természetes mozdulatokat, amik egyenletesen terhelik a kicsik testét, így nem deformálják alkatukat. Foglalkozásaink különleges alkalmat teremtenek a szülő és a gyermek számára, hogy a különböző mozgásformákat (egyensúly, testséma, koordináció, kúszás, mászás, bújás, ugrás, stb.) az oktató szakértő irányítása mellett, mégis meghitt együttlétben gyakorolják.

V.Á.: Gyakran halljuk manapság, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, kis korban még szívesen és sokat mozognak, aztán iskoláskorban felhagynak ezzel. Miben segíthetünk mi szülők, hogy a mozgás iránti ösztönös vágy megmaradjon nagyobb korra is?

P.Cs.: Az egyszerű válasz az, hogy példamutatással segíthetünk: olyan családban, ahol a szülők egészségesen élnek, szeretik és művelik a sportot, ott a gyerekek számára is természetessé válik a mozgás. Ha gondoskodunk róla, hogy a gyerek életének egészen kicsi kortól folyamatosan része legyen a sport, szinte el se tudja képzelni, hogy ne űzzön valamiféle sporttevékenységet. Nagyobb gyerekeknél, ha alábbhagy a kedv, segíthet, ha bevonjuk őket a döntéshozatalba: választaniuk kell valamilyen sportot, ami mellett legalább fél évre el kell köteleződniük, de, hogy melyik sportág legyen az, azt a gyerek válassza ki. Itt érdemes elmondani, hogy lehetőség szerint, jó, ha legalább fél évig kitartanak a választott sportág mellett, hiszen csak ettől várható fejlődés és így lesz sikerélményük. A RolliPolliban szeptembertől be is vezetjük a féléves tanfolyamok rendszerét, mert gyakorlatban is képviselni szeretnénk ezt az elvet.

V.Á.: Mikor érdemes elkezdeni a sportot, a mozgást a gyerekeknek? Sokan azon a véleményen vannak, egészen kis korban jobb, ha szabadon mozoghatnak, mi a véleménye erről?

P.Cs.: A gyerekek csecsemőkoruktól kezdve ösztönösen törekszenek a mozgásra. A szülők feladata, hogy ezt a folyamatot felismerjék és támogassák, gondoskodjanak arról, hogy ez a természetes igény illetve vágy ne felejtődjön el. Mind a szabadon végzett, mind a strukturált mozgás fontos, ezek egymást kiegészítő formák; mindkettőnek megvan a maga feladata. A szabad mozgás kreativitásra ösztönöz, a strukturált pedig segít a különböző sportágak mozgáskultúrájának elsajátításában. Más-más korban más jelentéssel bír a strukturált mozgás: az egész kicsi babáknak azzal segítünk, ha hasra fektetve arra buzdítjuk őket, hogy a fejüket emelgessék, a kicsit nagyobbakat, ha már felálltak, hogy terpeszben zárják össze a lábukat, és lépjenek, aztán próbálják elkapni a labdát, bukfencezzenek, merjenek bemenni az alagútba, vállaljanak kockázatot a mozgásukban. A még nagyobbak esetében arra érdemes törekedni, hogy minél több sportággal ismerkedhessenek meg.

Kevés gyerekből lesz élsportoló, a cél nem is ez. Mi szeretnénk, ha a hozzánk látogatók elsősorban jól éreznék magukat és közben ízelítőt kapnának minél több típusú sportból. Hiszen tudjuk, hogy amit itt tapasztalnak, az beépül a mozgásukba, és később maguk választják meg, hogy melyik sportágat űzik.

V.Á.: Milyen sportot válasszunk a gyermeknek? Nagy a kínálat, mi alapján érdemes dönteni?

P.Cs.: A választást a szakmai szempontokon túl, sok személyes es praktikus szempont is meghatározza:
– milyen sportot űzött apa és anya, amikor ők voltak gyerekek,
– milyen élményük fűződik az adott sporthoz,
– mi van a közelben, mit csinálnak a szülőtársak, óvodás és iskolás társak,

és csak ezután következik, hogy mi érdekli a gyereket.

Az ideális az, ha a gyermek többféle sportágban kipróbálhatja magát, megismeri a képességeit, élményeket szerez, ezt a szemléletet támogatjuk mi is azzal, hogy többféle sportágat teszünk elérhetővé, kipróbálhatóvá a RolliPolliban.

V.Á.: A kisfiúknál gyakran elsőként merülnek fel a küzdősportok. Mi ezeknek az előnye? Mikor lehet elkezdeni őket és a sok közül melyik ágát válasszuk a küzdősportoknak?

P.Cs.: Nem törvényszerű, de megfigyelhető az a jelenség, hogy a visszahúzódó, bátortalanabb csemeték szüleiben merül fel, hogy küzdősportra írassák gyereküket. A küzdősportok segítségével a gyerekek megtanulják tisztelni önmagukat és egymást, nagyobb önfegyelemre tesznek szert, nagyobb kitartás, akaraterő és koncentráció mellett. Fejlődik az erőnlétük, hajlékonyságuk, reflexeik, koordinációs képességük.

A küzdősportot az esetek többségében négy éves kortól már el lehet kezdeni, ekkora tudnak a gyerekek hosszabb ideig figyelni és a mozgásukat, mozdulataikat biztosabban irányítani. A küzdősport fiúk és lányok számára egyaránt megfelelő választás lehet. A RolliPolliban judo és karate órák közül is lehet választani, mindkét óra tökéletes arra, hogy fejlessze a kicsiket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.