Ultrahang hétről-hétre: 22. hét

Ultrahang hétről-hétre: 22. hétA baba a 22. héten már 420 grammot nyom. Ettől a héttől kezdve már a hangokra is reagál, sőt az érintésedet is érzi.

A kicsinek hétről hétre fejlettebb az idegrendszere és az érzékszervei, ezért most már a külvilág hangjait is hallja (persze szűrten, hiszen a hasfal és a magzatvíz erősen szűri a hangokat), de észrevehető, hogy az erősebb hangokra (pl. kalapálás) reagál. A terhesség alatt hallott hangok nagyon fontosak, ezekre nagyjából 1 éves koráig emlékszik majd. Ezért most el lehet kezdeni hallgatni egyfajta zenét, és ha majd ugyanezt a zenét megszületése után is lejátszod neki, hallatára megnyugszik majd.

A simogatást, tapintást is érzi már, ha a hasadra teszed a kezed, szinte érzed, ahogy belesimul a baba.

Erre a hétre már tökéletesen kialakulnak a nemiszervek, valamint a szemhéj és a szemöldök.

Így néz ki a baba a 22. héten:

3 Comments

  • ren

    2009. szeptember 26. szombat

    Szia Kedves Tanácsadó!
    Már májusban a segítségemre voltál és köszönöm, mert akkor megnyugtattál és igazad lett. Rendben volt minden a barnás foltok ellenére és ahogy jött, el is múlt. 22 hetes a pici Pocaklakó, aki valószínűleg kislány, csak még nem érzem, hogy mozogna.A legutóbi (19 hetes) ultrahangvizsgálat szerint is nagyon aktív, láttam, ahogy mozog. Általában félidőre szokták mondani, hogy érzi az anya, hogy megmozdul. Nem is vagyok türelmetlen, csak az a sok kérdés, amit feltesznek az ismerősök, – mozog már, és nem érzed?! – azok után picit már én is izgulok. A kérdésem tehát, hogy elképzelhető, hogy még 22-23 hetesen sem érezni a mozgásokat?
    Válaszodat előre is köszönöm:
    Ren

    Válasz: Igen, elképzelhető, van, akinek alkatilag vastagabb a hasfala, ezért nem érzi

  • Erika

    2008. július 11. péntek

    Junius 14.-én volt az utolsó menstruációm.Július 9-én lett egy pozitív terhességi tesztem.másnap nőhyógyászhoz fordultam,aki annyit látott,hogy 13mm-es megvastagodott méhnyálkahártyám van és 4mm-es petezsákom.Duphastont írt fel 3×1-et elevitet és magne b6-ot.ma barnás vérzésem,vagy inkább pacázásom volt.megijedtem vettem egy tesztet,ami negatív lett.segítséget kérnék sűrgősen..
    köszönettel Erika

    Válasz: A negatív teszt miatt ne aggódj, előfordul, hogy van baba és mellette negatív a teszt. Ha elvetéltél volna, akkor erős vérzésed lett volna. Pihenj sokat, mert a Duphastont hormonpótlásként kaptad, a Magne B6 meg izomlazító, a vetélést előzi meg.

  • Viki

    2008. június 17. kedd

    Kedves Tanácsadó!
    Sajnos nem értem, mi történik a szervezetemmel, de remélem itt választ kapok.
    Múlt héten szerdán és csütörtökön két különböző terhességi teszt pozitívat mutatott. A menstruációm teljesen normális, mindig 28 nap. Most viszont késett egy hetet, ezért csináltam tesztet. Tegnap enyhe barnás vérzés jelentkezett. Nem volt rendelés a nőgyógyászaton, így az onkológiára küldtek. Csináltak ultrahangot, ott azt mondták nem vagyok terhes. Viszont azt is mondták, hogy az ultrahang csak az 5. héttől mutat megbízható eredményt.
    Hazamentem, majd egy harmadik féle teszt is pozitívat mutatott 1 perc alatt. A barnás vérzés erősödött.
    Most akkor mi történik bennem? Épp elvetélek? Vagy 3 különböző teszt is téves eredményt mutat? És ez a barnás vérzés menstruáció valójában?
    Ma újra megyek orvoshoz, de megköszönném, ha itt kaphatnék információt előre.
    Köszönettel:

    Válasz: A 4.-5., héten még ultrahanggal se nagyon lehet semmit látni csak a megvastagodott méhnyálkahártyát, illetve a petezsákot, de a magzat szívhangja csak a 6. héten látszik legkorábban. Téves pozitív eredmény nincs, ha a teszt pozitív, akkor terhes vagyí (kivéve egyes ritka betegségek esetén). Azt javaslom, keress fel egy nőgyógyászt.