Ultrahang hétről-hétre: 16. hét

Ultrahang hétről-hétre: 16. hétA baba igen mozgékony ésa most már kellőképpen termetes ahhoz, hogy érezd a mozgását.

A magzat 16 cm és 135 g, bőrén selymes pihe kezd nőni. Tapasztalt kismamák most már biztosan érezhetik mozgását, de aki először terhes, az is megérezheti az apró rúgásokat. melyek olyanok, mintha belülről csiklandoznák a hasat.

A növekvő pocak súlyát most már kezdi érezni a hátad is, kerüld a hajolgatást, és ügyelj a helyes testtartásra!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

80 Comments

 • Lilla

  Reply Reply 2017. március 02. csütörtök

  Szisztok!

  16. hetes kimama vagyok, eddig néha mintha tényleg éreztem volna apróbb izom rángásokat, illetve kis mozgásokat talán. Viszont tegnap valahogy megéreztem a rossz időt talán vagy nem tudom miért, de eléggé rosszul voltam. Szédültem, ájulhatnékom volt amitől kicsit megijedtem és félek, hogy a nagy ijedtségtől talán valami baja lett a babának, mivel tegnap este óta mintha nem érezném a mozgását. Vagy ettől nem lehet baja? Orvosomhoz is megyek holnap terhesgondozásra, csak szerettem volna ha megnyugtatnak azért hozzáértők. Előre is köszönöm a választ!

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 06. hétfő

   Az anyuka rosszulléteit, ijedségét jó eséllyel érzi a magzat, de ennyitől nem lehet baja. Remélem, azóta az orvos is jó hírekkel szolgált.

  • Ani

   Reply Reply 2020. november 03. kedd

   Kedves Ági!
   16hetes terhes vagyok. Sokat olvastam a terhesség közben előforduló intim fertőzésekről, folyásról és annak veszélyéről.
   Két kérdésem van:
   Egyrészt miről tudható hogy az abnormális folyásról van szó?
   Másrészt, ha viszketéssel éppen nem, de irritáló (mintha kicsipte volna a bőröm vmi) érzéssel jár, az problémás?
   Én igyekszem szárazon tartani magam, napi több tisztasági betéttel, de még így is kellemetlen.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. november 14. szombat

    Ezt egyszerű megmondani: a normál folyás átlátszó vagy fehér és szagtalan, az abnormális valamilyen más színű és fura szaga van. Ha irritációt érzel az is lehet pl. valamilyen fertőzés jele, mutasd meg orvosnak.

 • Krisztina

  Reply Reply 2017. február 03. péntek

  Sziasztok!
  9hetes kismama vagyok ma furcsa idoszakosan nagyon rovid ideig nyillalast èreztem alhasi rèszen.Volt már másnak is ilyen? Ha igen ez mitől lehet?
  Válaszokat előre is köszönöm! 🙂

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 06. hétfő

   Igen, normális lehet. Növekszik a méh, nyúlnak a méhet tartó szalagok, minden változik odabent, ez okozhat ilyen tüneteket. Viszont ha gyakran, erősen fáj, ha nem múlik el pihenés hatására, akkor gondot is jelenthet. Érdemes erről is beszélni a nőgyógyásszal, védőnővel.

 • Bea

  Reply Reply 2015. november 18. szerda

  Szia
  16 hetes terhes vagyok és eddig feszült a hasam.De ma reggelre könnyűnek érzem,mitől lehet ez?elmúlt esetleg a puffadásom?a baba szépen fejlődik azt mondta az orvos,kicsit félek mert volt már 2 vetélésem.
  Válaszodat előre is köszi.

  • Gabi

   Reply Reply 2015. november 18. szerda

   Gyakran előfordul, hogy az első 12 hét letelte után a kezdeti terhességi tünetek elmúlnak. Általában ez nem utal problémára. Érthető, ha az előzmények miatt mégis aggaszt a dolog. Ha nem jelentkezett vérzés, hasi görcsök, akkor kicsi a vetélés esélye. Ha nagyon aggódsz, érdemes beszélni az orvosoddal. Könnyebb lesz, mikor már érzed a magzatmozgásokat, azok mindig megnyugtatnak majd, hogy minden oké!

 • Erzsèbet

  Reply Reply 2015. október 15. csütörtök

  sziasztok. lenne pár kèrdèsem. harmadik terhessègem az elsö egèszsègesen született most 19 honapos kisfiu. masodik rerhessègem elhalt hèt hetes voltam julius vègèn. most megint terhes vagyok de nemlehetek több kèt honaposnál, azaz 8-9 hetesnèl, de viszont ugy èrzem mintha mozogna a magzat. bizonytalan vagyok hogy biztos e hogy azt èrzem? 🙁

  • Gabi

   Reply Reply 2015. október 20. kedd

   Ennyire korán szinte biztos, hogy nem magzatmozgásokat érzel. Én pl. néha a legenyhébb bélmozgást vagy akár egy ér lüktetését is képes voltam magzatmozgásnak betudni.

 • szasz erika

  Reply Reply 2014. december 08. hétfő

  szia,3ik terhesegebe mikor mozdul meg a kisbaba??koszonom

  • Gabi

   Reply Reply 2014. december 11. csütörtök

   Van, aki a többedik terhesség során hamarabb érzi a magzatmozgásokat, de ez nem mindenkire igaz. 16. és 20. hét között teljesen normális.

 • andusz

  Reply Reply 2014. november 05. szerda

  Udvozlom. Jelenleg 13 hetes kismama vagyok es neha egy par pillanatra erzek egyfaja kis izomrangast a pocakomban Ez lehet esetleg a baba vagy meg korai lenne? Koszonom valaszat.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. november 08. szombat

   Van, aki hamarabb megérzi a babát, tehát akár őt is érezheted.

 • fehér nikoletta

  Reply Reply 2014. augusztus 14. csütörtök

  én már érzem a mozgást nagyon jó érzés

 • Marika

  Reply Reply 2014. április 22. kedd

  Sziasztok! Nekem ez a harmadik terhességem ,sajnos a második terhességnél a 34héten elveszítettem a babát Most 18hetes vagyok egy hete éreztem csiklandozást a hasamban de mozgást nem Ez azt jelenti megmozdult a baba? Köszönöm a választ

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. április 25. péntek

   Igen, a csiklandozás az a baba mozgása.

 • leti

  Reply Reply 2013. december 22. vasárnap

  14 hetes vagyok negyedik gyermekem és közben szedem az ulragesztánt mivel azé szedem mert kettö elhalt terhesëgem volt és már félek ne hogy megint az legyen szerintek má mozognia kéne elõre is kösz választ

  • Gabi

   Reply Reply 2013. december 30. hétfő

   14. héten még ritkán érezhető a magzatmozgás. 18-20. hétig még nem késő megérezni az első mozgásokat.

 • Tamara

  Reply Reply 2013. december 12. csütörtök

  Kedves Ägnes!
  35 eves -15-16hetes kismama vagyok(2013.aug.25-en volt az utolso mensim kezdö napja )-ez a harmadik terhessegem,mär van ket gyönyöru fiam(12 es 5evesek). Svedorszägban elek es itt meg csak egy UH-ot keszitettek 12 hetesen ahol azt kalkulältäk a mert adatokbol,hogy 14het+1nap.Ezen kivul nem vizsgält meg nögyogyäsz,hanem ugynevezett szulesznöhöz kell järnom,es az Uh-eredmenyet nem adtäk a kezembe csak egy kepet a piciröl.Mivel 35 eves vagyok kerdeztek,hogy szeretnem -e a magzatvizvizsgälatot.Mondtuk,hogy ha javasoljäk-termeszetesen-bär sok remisztö dolgot olvastam mar rola..hogyan vegzik,milyen negativumai lehetnek…stb.Itt minden elöjegyzesröl elöre kuldenek levelet,mAJD emjekeztetö sms-t,de erröl visszajelzest nem kaptunk-pedig a 12.heti Uh-elött kuldte el a szulesznö az idöpont-keresi igenyunk.Bär fura volkt szämomra,hogy UH vegzese utän felällt a hölgy,es gratulält,hogy tökeletes az eredmeny-a tarkoredöt ertettem ami 1,7mm volt es az Ac:68.5mm.Ezutän sajnos sikerult felfäznom,ami fäjdalmas vizelessel järt nehäny napig-erre csak kamillateät mertem inni(sokat).Ezt követöen mondtam a szulesznömnek mi törtent-erre ö vizeletmintät vett es huvelyväladekot vetettett velem egy steril eszközzel (egy hosszu pipettaszeru amit a tärolojäba vissza kellett helyezni)-ennek eredmenyeröl azt mondta ,ha 3 napon belul nem telefonäl-akkor minden rendben.Azota kb.2 het telt el-de häla-nem telefonält.Tervezruk ezt a babät,mert elvältam a 2 fiam edesapjätol közel 4 eve-es a pårom(33)eves de meg nem volt gyermeke-mär nagyon vägy(ott)ik rä egy közös babära.A teherbeeses elött mär megkezdtem a sved Gravid-nevezetu terhesvitamint szedni,de a verveteli eredmeny szerint meg januärtol szednem kell melle vasat.Lehetseges lenne-e hogy a vitamin es a terhesseg befolyäsolja a citromsärga szinu-szagtalan väladekot melynek a mennyisege olykor több-pedig a terhesseg elött meg tisztasägi betetet sem kellett hordanom.?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. január 11. szombat

   A vitamintól nem lesz folyásod. A terhesség során azonban megnő a váladék mennyisége, ha nincs viszketés, nincs szaga, akkor nem kell foglalkozni vele.

 • Bori

  Reply Reply 2012. szeptember 20. csütörtök

  Sziasztok!
  16 hetes terhes vagyok első baba és kicsit molett vagyok..
  Se pocim se magzat mozgásom sincs, kérdésem a következő, : hol a pocim mert még egy pici pocim sincs,, ??? Simán alszok hason nem zavar …
  A mozgás miatt nem igazán aggódok mert látni látom az hogy, nem érzem még nem a világ vége .Majd ha szűk lesz a hely ugy is fogom érezni …
  A válaszodat előre is köszönöm…..

 • Krisztina

  Reply Reply 2012. augusztus 17. péntek

  A 26-hétben vagyok és már elég nagy a pocakom, de mikor kezd el igazán nőni?? Nagyon várom már…:)

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. augusztus 24. péntek

   A harmadik harmadban nő a legnagyobbat, de ez alkat kérdése is, van, akinek inkább oldalra nő (a dereka vastagszik meg), mint előre.

 • evi

  Reply Reply 2012. augusztus 09. csütörtök

  Sziasztok,nekem ez a màsodik terhesègem.most 16+4 ikrekel ès alig èrzem a magzatok mozgàsàt,viszont az elsö babàval mikor màr16 hetes vòltam töbször èresztem a magzat mozgàs.Szeretnèm tudni hogy most az ikrekel mèrt nem èrzem nagyon szèpen megköszönèm a vàlaszokat.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. augusztus 12. vasárnap

   A magzatmozgás észlelése nagyon relatív dolog, függ a hasfal vastagságától, a babák elhelyezkedésétől is, nem kell aggódnod, ha még nem érzed őket a 16. héten, még nagyon kicsik, ezért sem érezheted olyan erőteljesen a mozgásukat.

 • Kuci

  Reply Reply 2012. július 31. kedd

  Sziasztok!

  9 hetes kismama vagyok, elso terhesseg, es az lenne a kerdesem, hogy lehetseges, hogy mar mozog a kicsi es ezt erzem is? Mar 2x is ereztem, nagyon rovid ideig (es most ne nevessetek) kis halacskat a hasamba, vagy buborek szerut. Mas forumokon azt olvastam, hogy csak a 15-16. hettol erzik az anyukak.
  Elore is koszonom a valaszt!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. augusztus 05. vasárnap

   A baba első mozgásai valóban buborékszerűek, bár nagyon ritka, hogy a 9. héten érezzed ezt, de ha érzékenyebb vagy, akkor nincs kizárva.

 • Maya

  Reply Reply 2012. június 28. csütörtök

  Kedves Ági! 16 hetes kismama vagyok. Jelzem nem vagyok valami vékony. Az elmúlt 2 hétben rengeteget nőtt a pocim. Amikor lefekszem enyhe néha pedig erősebb lüktetést érzek a pocimban. Első babánk lesz,és azt szeretném kérdezni,h ez a lüktetés lehet a picikém? Előre is köszönöm válaszod.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. július 02. hétfő

   Akár a baba is lehet a lüktetés, bár a szívverését pocakon át nem érezheted, azonban a mozgása ilyenkor még lehet lüktetés-szerű.

 • Medina

  Reply Reply 2012. május 29. kedd

  Sziasztok!
  Első terhes vagyok, de pár napja én is úgy érzem, hogy mozog a pici a hasamban. Elég vékony vagyok, gondolom emiatt érezhetem ilyen korán.

  Vékony vagyok.. voltam.. Már sikerült felszednem 4 kilót. Terhességem előtt 56 kg voltam, a 9. hetes terhes gondozáson 58 kg került a kiskönyvembe. Hétfő reggel már 61 kg-t mutatott a mérleg. Aznap elég erős vérvétel-undoritiszem volt, így egész nap rosszul voltam. Ma (a vérvétel reggelén) 59 kg vagyok.
  A terhességem előtt is könnyedén mozgott a súlyom 1-2 nap alatt 2-3 kg-t. (Mindig reggel mérem felkelés és pisilés után, reggeli előtt).

  Nem árt ez a babának?
  A súlyingadozás miatt is aggódom.. Folyamatosan éhes vagyok, de ha mindig ennék, akkor már most meglenne a 10 kg hízás és még csak most kezd el nőni a pici.

  Üdv, Edina

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. június 02. szombat

   A terhesség alatt nem csak hízol, hanem sok vizet is felhalmoz a szervezet, ezért lehet ekkora ingadozás, nem kell emiatt aggódnod, ez normális.

 • ibi

  Reply Reply 2012. május 17. csütörtök

  Istenem én is most 16.hetes terhes lennek ha a szívemre hallgassak hogy lehet feldolgozni egy abortuszt amit én egyáltalán nem akartam.25 éves vagyok.gratulálók mindenkinek akinek kisbabája lesz.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. június 02. szombat

   A nem kívánt abortusz után olyan érzéseket élhetsz át, mintha gyászolnál, és tényleg: gyászolsz is, hiszen érzelmileg már kötődtél a magzathoz. Sokat segít, ha találsz valakit, akinek őszintén beszélhetsz az érzéseidről, és pszichológushoz is fordulhatsz a problémáddal, ő is tud segíteni.

 • Mary

  Reply Reply 2012. április 11. szerda

  Kedves Ági!

  16. hetes kismama vagyok,minden rendben a babával, és velem is..
  Most,hogy itt a jó idő,azt szeretném megkérdezni, hogy biciklizhetem-e, és ha igen meddig…
  Egyébként naponta összesen 20 percet kerékpároznék, csak a munkahelyemre,meg haza…
  Van aki ellenzi, és van aki nem, de ha jól vagyok,akkor miért ne lehetne?
  Előre is köszönöm!Mindenkinek jó egészséget!

  Mary

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. április 15. vasárnap

   Ha jól esik és eddig is kerékpároztál, akkor nyugodtan lehet, az egyetlen ellenjavallat, hogy balesetveszélyes, különösen, ha már nagy a pocakod és emiatt instabilabb vagy a biciklin.

   • Wanessza

    Reply Reply 2015. május 31. vasárnap

    Szia!!! 16 hetes kismama vagyok. ez az elsö terheségem. néha érzek pici szurásokat a hasamba most már elég sürüben lehet ez a baba..??? és ha még nem mozdult meg nem baj:::???

    Elöre is köszönöm

    • Gabi

     Reply Reply 2015. június 01. hétfő

     Első terhességnél gyakran csak a 20. héten érzik az első magzatmozgásokat, szóval egyáltalán nem vagy még elkésve. A pici szurkáló érzést okozhatják enyhe méhösszehúzódások. Ha nem erős és nem állandó, akkor ez teljesen normális.

 • Babett

  Reply Reply 2011. december 09. péntek

  Sziasztok!

  Én most vagyok 16+3 hetes terhes és nekem is volt a 15. héten barnás váladékom.. Én Wc-s közben vettem észre. Bementünk a kórházba ahol megvizsgáltak és azt mondták minden rendben van, terhesgondozóba kontrollt javasoltak. Eggy hét otthon lét után mentem el az orvosomhoz(mert csak ekkor rendel). vett hüvely kenetet és kiderült van egy kis bacim, most kúpot kell használnom 1 hétig. Egyébként én nagyon megijedtem és nem a barnázás miatt hanem mert néha olyanokat tudnak írni az internetezők, hogy az nagyon durva.Szerintem érdemes megnézetni egyből de nem kell mindjárt a legrosszabra gondolni.

 • Katalin

  Reply Reply 2011. október 21. péntek

  Sziasztok.
  En egy 16-hetes anyuka vagyok aki, kint el Angliaban,minnden eredmenyem eddig normalis.Egy hete erzem,hogy igen is megmozzdult azota is mnnden nap eleg sokat mozog latszani meg nem latszik nagyon semi a hasamon de a lenyeg,hogy eddig el minnden rendben.Ugyan ugy dolgozom mind eddig es telek mondhatni,jo terhesnek lenni!Minndenkinek egy nagyon konyu terheseget kivanok es azt kivanom,hogy minndenki elveze ki minnden pillanatat a terhesegnek!!!

 • monika

  Reply Reply 2011. október 20. csütörtök

  sziasztok¨en 10 hetes kismama vagyok.svajcban elek.sok remisztö dolgot olvastam az elöbbiektöl hogy manapsag 100-ezrekert akarnak szülest levezetni.hala az egnek ez itt nem igy van.azt szeretnem kerdezni,mikor mozdul meg a baba,elsö terhessegem.köszönöm elöre is a valaszokat.

  • netti

   Reply Reply 2011. október 20. csütörtök

   Szia én a harmadik babámat várom,itt Mo-n..Van rá példa az én ismerőseim között is volt olyan,akinek szülés előtt tb melett kikötötték ,szülés levezetés díja 50 ezer…ez van-:-(Mi most a picivel a 18 hét 5 napnál tartunk,nekem mult hét vasárnap mozdult meg először érezhetően…:-)Jó egészséget kívánok!!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

   A 20. hét környékén lehet elsőként érezni, de van, aki már korábban is érzi.

 • timcsi

  Reply Reply 2011. szeptember 20. kedd

  SZIASZTOK!AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY16+3NAPOSSAN MEGMOZDULT A BABA ÉS MOST A 18DIK HÉTBEN VAGYOK ÉS NEM ÉRZEM A BABA MOZGÁSÁT .EZ MIÉRT VAN VALAMI BAJ VAN?LÉTSZI HA TUDTOK IRJATOK.ELÖRE IS KÖSZÖNÖM

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

   Ilyenkor még olyan kicsi a magzat, hogy nem érezheted folyamatosan a mozgását csak alkalmilag, nem kell aggódnod emiatt.

 • Adrienn

  Reply Reply 2011. augusztus 09. kedd

  Ja, 160 cm vagyok és 54kg. Eddig gyakorlatilag nem híztam. Nem is hánytam egyszer sem. 🙂

 • Adrienn

  Reply Reply 2011. augusztus 09. kedd

  Sziasztok!

  Én most vagyok 16. hetes. Kicsit aggódom a baba miatt. A múlt héten annyira gömbölyű volt a hasam, le se tagadhattam volna, hogy babát várok. Most meg szinte semmi, úgy nézek ki, mint aki jól lakott. A múlt héten teljesen kemény volt a hasam, azt hittem, szétreped a bőröm, most meg semmi.
  Mitől lehet ez? Lehet, hogy csak fel voltam puffadva?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

   Valószínűleg puffadás okozhatta, de frontok idején is lehet kemény a has.

 • Mariann

  Reply Reply 2011. július 11. hétfő

  Sziasztok!
  Nekem is volt két este,csak este mikor picit véreztem 14.hetesen,most a 18-ban vagyok,barnás pici váladék ritkán, de van.Nekem azt mondták az ügyeleten,hogy emlékeztető menzeszem van,ne aggódjak,ha nem fáj a poci,nincs baj.

 • Zsani

  Reply Reply 2011. június 23. csütörtök

  Sziasztok!

  Ma járok először ezen az oldalon és jó látni hogy a kismamák egymás segítségére vannak!
  Én most 10 hetes terhes vagyok! A védőnő azt mondta kicsit fel vagyok fújódva bár vékony testalkaton van a hasam megnőtt!Olvastam hogy közületek van akinek már 10 hetesen látszik, és ettől a héttől kezdve érzi is a mozgást! Milyen érzés vagy mire érdemes oda figyelni? Úgy szeretném Én is érezni :))))

 • zsanett

  Reply Reply 2011. május 10. kedd

  sziasztok ,
  én most vagyok a 16 dik hétben
  1 ső terheségem
  és már 10 hetes kora ota érzem a pici mozgásait
  de már 2 napja nem érzem h mozognak és nagyon aggodóm érte:S:( légyszi irjatok h ez normális e kőszőnőm előre is!!!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 18. szerda

   A 16. héten még nagyon bizonytalan a kicsi mozgása, ezért nem kell aggódnod, ha néha nem érzed egy darabig.

 • B.Ági

  Reply Reply 2011. január 03. hétfő

  Kedves Ági!

  16 hetes terhes vagyok a második babánkat várjuk. Az orvos szerint a méh fundusa k/2.ez normális érték? Mert ahogy olvasgattam a neten ennél kisebb szokott lenni k/1 vagy.
  Köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. január 23. vasárnap

   Ha az orvos külön nem emelte ki, akkor ez nem probléma.

 • Timic

  Reply Reply 2010. október 08. péntek

  Sziasztok!

  a 16.hétben járok, ez a 4.terhességem(3.babám lesz,tavaly a 13.héten elvesztettünk egy babyt:(), így a pocakom már a 2.hónaptól látszott rendesen, azóta már elég méretes.
  Én a 10.héttől a 13.hétig folyamatosan éreztem a baba mozgását, akkor viszont nőtt a pocakom és azóta szinte alig érzem őt, pedig most már kellene, a többiekkel éreztem. Viszont alváskor, ha egyik oldalról a másikra fordulok akkor egy dudor van a pocak közepén, ami biztos, hogy a baba, de mozgást nem érzek…jövő héten doki és uh, majd rákérdezek, de addig is valakinek hasonló tapasztalat? köszönöm, Timi

  Válasz: Nem kell aggódni, ebben a terhességi korban még annyira pici a baba és akkora nagy a helye odabent, hogy nem mindig érezhető egyértelműen a mozgása, mert „befelé” mozog.

 • Enikő

  Reply Reply 2010. október 06. szerda

  Sziasztok!!

  Én a 16. hétben vagyok és az első terhességem:)
  Olyan kismamákhoz fordulnék segítségért akik egy kicsit tapasztaltabbak vagy legalábbis már megtalálták az ideális orvost.Én vidékről költöztem fek Budapestre és salna ezért fogalmam sincs hogy melyik a jó orvos tudni kell hogy a 12.kerületben lakom és jelenleg 3 orvos között meditálok csak még mindig gondd az hogy egyik sem jóóóó!!!!Az egyik a Klinikákon van…ajánlották….viszont mellette magánrendelője is van-vele az a problémám hogy nincs közel:(és ha eljön az idő akkor pedig ez számít hogy az orvosom közel legyen…a másik kettő -János kórház 12.kerület-velük az a gondd hogy már az elején kijelentette az egyik hogy mivel ő főorvos ezért 100.000ft-ért vállalja a szülést és plusz 5000ft a vizsgálatok minden alkalommal!!!!Kérdem én szerintetek normális??És hozzám vágja hogy ha nem őt választjuk akkor nézhet nekünk egy fiatalt!!/aki béna/ vagy pedig akárhányhoz vizsgálatra megyek mindig majd az aktuális orvos fog vizsgálgatni aztán majd megszülök valakinél…ez nagyon különös számomra…de mindegy…a harmadik dettóó csak ő 60.000ft-ért!!!
  Én viszont úgy vagyok ezzel hogy fizetve van a tb-ém de hajlandó vagyok kifizetni akár nekik egy kicsi pénzt vizsgálatoként de azért 100.000-et nem fogok adni…inkább költöm a kicsire jobb helye is van annak a pénznek főleg amilyen világot élünk..hadd ne mondjam tovább biztos vagyok benne hogy nem csak én vagyok ezzel így és segítséget kérnék hogy tényleg így van ez törődjek bele és egy kórházi orvosnak fizessek ki ennyi pénz vagy tudnátok nekem ajánlani egy orvost lehetőleg közel:) aki valamennyire kicsit megértőbb odaadóbb és normális, természetesen fizetnék én neki de nem 100.000-et!!!El vannak ezek maguktól szállva!!!
  Válaszotokat előre is köszönöm….:)

  • Kata

   Reply Reply 2011. január 25. kedd

   Szia

   Én is most léptem bele a 16. hétbe, a védőnő már nyúzott, hogy kerítenem kéne egy dokit, aki belekerül a kis könyvbe. Fel is kértem az orvosomat, aki még régebben műtött, így eddig teljesen megbíztam benne, mert már ha műtétre lehet ilyet mondani, nagyon szép munkát végzett. Erre velem is közölve lett válaszul, hogy tanácsadás 5000Ft, szülőszobára való bejövetele 70000Ft.
   Én sem tudom, hogy most mi tévő legyek, mert nekem is sok ez a pénz és egyetértek a te álláspontoddal, viszont mi az, hogy szülőszobára bejönni és csak a szülésnél ott lenni, nem pedig a szülés levezetése. A másik megkérdőjelezhető dolog pedig, hogy mi van, ha kifizetem és pont akkor megy szabadságra? Akkor kidobtam 70000-et?
   Emiatt is kérdezlek téged, hogy azóta sikerült már valamit megoldanod? Vagy még mindig te is tanakodsz?
   Előre is köszi és további szép napot.

   • Vida Agi

    Reply Reply 2011. január 29. szombat

    A szülést utólag szokták kifizetni nem előre, tehát fizetned csak akkor kell neki a szülésért, ha le is vezette és megvan a baba.
    Ha nem akarsz fizetni a terhesgondozásért, akkor járj nyugodtan sz SZTK-s gondozásra, és elég az utolsó hetekben felfogadni egy orvost a szülésre, így megspórolhatod legalább a terhesgondozás árát.

   • Viki

    Reply Reply 2012. március 14. szerda

    sziasztok,

    én is Pesti vagyok és a fiamnál sikerült találnom egy nagyon jó orvost (Dr. Zsirai László) ő nem kért pénzt, de elfogadta amit adtunk (persze miért ne? :D) és szabija alatt jött be a szülésre. (A szülés előtti utolsó 2 vizsgálaton adtam 2x 10-et és a szülés után mikor bejött ellenőrizni akkor 50-et) még mielőtt a szülést kifizettük volna felajánlotta az sztk-s rendelését, ha szeretnék hozzá járni és azóta is ő az orvosom ( most már lassan 3 éve).
    Most a 2. babát várom és ma töltöttem a 16. hetet és még nem adtunk neki pénzt, mégis nagyon lelkiismeretes orvos (ritka az ilyen) én is találkoztam előtte olyannal aki azért kért 10et hogy elmondta milyen a szülészet a kórházba…

    egyébként most a 2. babával nagyon parás vagyok, pedig nincs rá okom, de annyira más mint az első.

    • Szilvi

     Reply Reply 2013. augusztus 01. csütörtök

     Sziasztok!

     Nem teljesen értem, mi a jelentősége az orvos választásnak? Elvileg szülnöm mindenképp nekem kell, a doki nem fog helyettem. 🙂
     Szerintetek miért fontos a saját orvos?
     Nekem az SZTK-s aki a várandós gondozást végzi, nagyon jó doki, de ő állítólag nem vállal már szülést. Ha kell, vajon elég, ha az utolsó hetekben keresek csak a szüléslevezetésre másik dokit?

     • Vida Agi

      Reply Reply 2013. augusztus 08. csütörtök

      Ez egy szokás, ami nálunk így alakult ki. Valószínűleg azért, mert nem merik az anyukák egy ismeretlen orvosra bízni a saját és a gyermekük életét, meg azért is, mert a szülés olyan intim dolog.
      Az utolsó hetekben is kereshetsz orvost, aki levezeti a szülést.

  • Petra

   Reply Reply 2011. március 09. szerda

   Szia Enikő!

   Én is a 16. hétben járok és a terhességem elején dobtam a régi orvosomat. Viszont megtaláltam a lehető legjobbat dr. Faludi Pál, a XI. kerületben rendel és praktizál, ami neked nincs is messze. Nagyon kedves, az árai átlagosak, és messze ajánlom őt mindenkinek. A kórház ,ahol praktizál a Tétényi úti Szt. Imre, aminek a szülészete magasan kvalifikált, úgyhogy azt hiszem, ez az ideális doki.
   Sok sikert!

 • Katacska

  Reply Reply 2010. augusztus 09. hétfő

  Hello! 🙂 A 15. het vegen megcsinaltam az AFP tesztet. Az eredmeny 32.8 ng/ml. A normalis eredmeny intervalluma a 15. hetben 19-64 ng/ml(az eredmeny lapjan irja). A laboratoriumban az mondtak, h az eredmeny egy kicsit magas 🙁 A nogyogyaszhoz csak jovo heten kell menjek. Kicsit aggodom, mert azt olvastam a neten, hogy a magas eredmeny nyitott hatgerincre vagy koponyara utalhat. Csak azt nem ertem, hogy ha az intervallumba a kapott eredmeny beleinkadralodik, akkor mert „magasoztak” le?! 🙁 Vagy lehet, hogy tenyleg magas?

  Válasz: Ha nem a betöltött 16. héten csinálták a tesztet, akkor az értéke emiatt eltérhet. Ha az intervallumba esik, akkor nem kell foglalkozni vele. Az AFP nem diagnózist ad, csak egy lelet, ami utalhat valamilyen eltérésre, de mivel nem pontos és nálad nem is pontosan vették le, ezért nincs okod az aggodalomra.

 • Katacska

  Reply Reply 2010. augusztus 05. csütörtök

  Sziasztok! A 15. hetben vagyok (elso terhesseg) es mar vagy 2 hete reggelente, mikor felkelek, olyan erzesem van, mintha belulrol hasadna kette a hasam. Ez az erzes a reggeli elso fel ora utan el is mulik. Annyit meg megjegyzek, hogy – bar normalis a testalkatom – mar a 10-12 hettol jol lathato a pocakom 🙂 Vajon a baba novekedesetol erzem, hogy pukkadok ki? Erzi meg ezt mas is?

  Válasz: Igen, ez attól van, hogy nő a baba és a méh mérete, ez odébbnyomja a szerveket és a hasizmokat is.

 • Krisztina

  Reply Reply 2010. július 13. kedd

  Sziasztok!
  16. hetet töltöttem tegnap és a 4.terhességem.Tudom,hogy minden terhesség más de ezzel a babuval tényleg más.(eddig lányaim vannak)

  12/13 hetesen kiderült-fehérje a vizeletbe,magasodó vérnyomás-,hogy toxémiás vagyok.Az ezt követő héten hirtelen híztam 2 kg-ot(addig nem híztam semmit).Sószegény étkezést,pihenést javasoltak->következő hétre lement 1 kg!!-persze tökre örültem.

  Múlt héten elkaptam egy gyomorvírust és hasmenésem volt 4 napig amit gyomorgörcs kísért.Persze voltam ügyeleten és diétát javasolt.->mondhatom,hogy helyre jöttem de nagyon aggódtam a baba miatt mert azalatt a pár nap alatt nem nagyon éreztem mozogni.

  Egyébként én is hamar éreztem a babát:halovány érintések voltak már a betöltött 10. hét előtt pár nappal.
  Nem mindig de éreztem mikor kel föl.
  Viszont az-az érdekes ,hogy ez így is maradt és ez kicsit aggaszt.
  Nem kellene már jobban éreznem a babát??

  Válasz: A 16. héten még legfeljebb csak csikizést érzel belülről, még többedik terhességnél is csak a 18-20. héten lehet jobban érezni vagy látni a baba mozgását.

 • liza

  Reply Reply 2010. június 09. szerda

  sziasztok 16 hetes terhes vagyok. 2 terhesseg. vekony test alkatu vagyok de az elso babaval enyi idosen mar volt hasam de most meg nem latszik aggodom egy kicsit koszonom elore is a valaszokat 🙂

  Válasz: Aggodalomra semmi ok, a vékony testalkatúaknál sokkal később kezd el nőni a pocak.

 • krisztina

  Reply Reply 2010. május 10. hétfő

  Maqda!

  Nem a hasizom, amit érzel. A méhszalagok tágulnak…

 • Balog Katalin

  Reply Reply 2010. március 26. péntek

  Sziasztok!
  14 hetes terhes vagyok.Szeretném megkérdezni hogy
  mitől lehetett az hogy a 9 . héten véreztem közepes
  erősséggel aztán két nap múlva elmúlt.Azóta csak akkor fordult
  elő minimális vérzés mikor vidékre utaztam vonattal
  és a vonat nagyon rázkódott.Az orvos nem tudja mitől lehetett.
  Szedem az utrogestan-t napi 3.-szor eddig most már csak napi 2.-szer.
  Kérem ha tudnak válaszoljanak mert aggódom
  és az orvosom sajna nem nagy segítség.
  Köszönöm.

  Válasz: Ennek hormonális oka lehetett, de ha már elmúlt, akkor nincs okod az aggodalomra.

  • Potyi

   Reply Reply 2010. november 18. csütörtök

   Szia Katalin,
   ne izgulj, szerintem, ha a mehszaj zarva van, akkor nem kene, hogy gond legyen. Lehet, hogy csak egy kapillaris szorakoztat. En is ettol verzem minden vizsgalat utan 1-2 napig.
   Az viszont meglep, hogy Utrogesztant iszol – es nem megijeszteni szeretnelek, lehet, hogy ez orszagonkent mas-mas eloiras (es amennyiben ez azonos a nalunk, Vajdasagban kaphato Utrogesztannal, amely progeszteront tartalmaz), mert az csak a 3-ik honapig szoktak kiirni – azokutan mas gyogyszert adnak, nalunk pl. Ginipralt. Szerintem ezt jo lenne megbeszelni a kezeloorvossal?

 • Lívia

  Reply Reply 2010. január 03. vasárnap

  Sziasztok!
  Harmadik kisbabámat várom,10 hetes vagyok és már kezd kicsi pocakom lenni.Nem híztam 1 kg-ot sem,mégis a pocakom gömbölyödik.Az első 2 terhességemnél kb a 4-hónapban kezdett nőni a hasam.Létezik az,hogy már most látszik a terhességem?Szerintetek?

  Válasz:Igen, lehetséges, többedik babánál hamarabb látszhat a terhesség.

 • SUSY

  Reply Reply 2009. december 17. csütörtök

  Sziasztok!
  Én 16 hetes terhes vagyok!! 2.terhességem! Én csiklandozó érzést érzek a hasamban! lehet,h a babát érzem??
  Válaszoljon nekem valaki!!
  Köszönöm!! Mert már nagyon szeretném ha a babát érezném!!

  Válasz: Igen, a csiklandozás belülről az már a baba 🙂

 • Szami

  Reply Reply 2009. november 02. hétfő

  Szia Anita. Én is véreztem a 11. héten nekem a méhlepényem van nagyon lent és mivel megerőltettem magam ez miatt véreztem. Én inyekciót és gyogyszert szedtem egy hétig. Ma már minden rendben van. A helyedben nem hagynám annyiban, járj utána! (16 hetes terhes kismama)

 • magda

  Reply Reply 2009. október 31. szombat

  sziasztok,en 16hetes vagyok es neha nyialasokat erzek a hasamba az mi miatt van?azt olvastam ,hogy mivel elso terhesegem a hasizmok miatt van ez?igaz?

  Válasz: Igen, ilyenkor nyúlik a hasizom.

 • Andrea

  Reply Reply 2009. október 28. szerda

  Anita, nincs magas vérnyomásod? Mert egy ismerősömnél emlékszem, aggódott a család mindig, mikor hányt, hogy az erőlködéstől megpattan valahol egy ér, akár az agyában, és agyvérzést kap. (Egyébként most makkegészségesek mindketten.) Lehetséges, hogy megerőltetted magad valahol, és azért pattant el egy hajszálér. Szerintem próbálj meg még jobban vigyázni emelgetés, torna, mozgás közben.
  Remélem, minden jól megy majd ezután.

 • Anita

  Reply Reply 2009. október 22. csütörtök

  Sziasztok!

  14 hetesen kisebb vérzésem volt, azonnal kórházba mentünk, de azt mondták a babának semmi baja, bennem pattant el valamelyik ér és az vérzett. Most 16 hetes vagyok és megint előfordult. Most már nagyon aggódom. Mással is történt már ilyen?

 • Angi

  Reply Reply 2009. május 21. csütörtök

  Sziasztok. A 16. hetemben jarok en is es bizony megfaztam. Hala istennek csak az orrom van bedugulva. Angliaban vagyok terhes es itt a dokik ilyen fajta betegseggel kezelni sem akarnak. Egybol a gyogyszertarba kell menni es ott segitenek. De mivel,hogy en elosszor vagyok beteg igy nem tudom hogy mukodnek a dolgok. El is latogattam a dikhoz aki paracetamolon akivul semmi mast nem ajanlott. Orcsopoket egyatalan. En viszont a bedugult orrom miatt estenkent nem alszom es nem kivanom ugy az etelt sem.
  Az volna a kerdesem, hogy a terhes kismamak ilyen esetben mit szedhetnek, es az eros gyakori orrfujas arthat-e a babanak?
  Koszonom. Angi

  Válasz: Nem, nem árt.

 • Szilvia

  Reply Reply 2009. február 06. péntek

  Sziasztok!Barnás vagy rózsaszines váladékot méhszáj polyp is okozhat ,nekem a terhesség ezt váltotta ki.Sok pihenés segít.(16 hetes terhes kismama)

 • Inci

  Reply Reply 2008. december 14. vasárnap

  Sziasztok!
  Nekem is van(volt)barnás váladékom,szóltam az orvosomnak,megvizsgált és azt mondta hogy ez nem kóros ne aggódjak,de a megnyugtatásomra írt fel kúpot.

 • Vida Agi

  Reply Reply 2008. augusztus 14. csütörtök

  Gabi, a barnás váladék sosem normális dolog. Fertőzés jele lehet pl. Érdemes lenne szólnod róla az orvosnak is.

 • Gabi

  Reply Reply 2008. augusztus 13. szerda

  Sziasztok!
  Kérdezném , hogy van apró barnás váladékom vizelet után. Baj lehet?

Leave A Response

* Denotes Required Field