Ultrahang hétről hétre: 20. hét

 Ultrahang hétről hétre: 20. hét A félidőhöz érkezve már valóban ügyes kis baba  lakik a pocakunkban: ásít, integet, szopizza az  ujját. Kicsit még soványka, de mostantól kezdve  folyamatosan hízni kezd. Lássuk, hát mit művel  odabent!

A baba a 20. héten 25 cm és 340 g. Bőrén fehér magzatmáz jelenik meg, ami óvja és ápolja a baba bőrét.

A mama Mostantól a méh gyorsan nő, később kifelé fordíthatja a köldöködet. Ha erősebben rugdos, már a papa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét a mama hasára.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

63 Comments

 • Varadi andrea

  Reply Reply 2019. február 18. hétfő

  Aszt szeretnem kerdezni a placenta teljesen lent van aszt mondta az orvosom canadaban elek hogy ha nem mozdul el lehet csaszar lesz a vege ez azonban mit is jelent hogy a placenta teljesen lent van es nem mozdul el onnan

  • Gabi

   Reply Reply 2019. március 03. vasárnap

   Ez azt jelenti, hogy lent, vagyis a méhszájnál helyezkedik el a placenta. Ez a terhesség előrehaladtával, a méh és a magzat növekedésével el is húzódhat onnan. Ha viszont marad, akkor gyakorlatilag elzárja a természetes kijáratot, ami nagyon veszélyes lehet. Ezért indokolt ilyen esetben a császármetszés.

 • Kitti

  Reply Reply 2015. október 15. csütörtök

  Kedves Ági! Kérdésem a következő 20 hetes terhes vagyok járok rendszeresen ultrahangra vizsgálatokra! Általános nőgyógyászatra el kellene e mennen bár idén voltam rákszűrésen! Mit javasol? Köszönöm

  • Gabi

   Reply Reply 2015. október 20. kedd

   Terhesgondozás során a Magyarországon élő kismamák legalább havonta találkoznak nőgyógyásszal, eleve ő (esetleg a védőnő) ad beutalót az ultrahang vizsgálatokra is. Nem teljesen világos a kérdés. Esetleg a védőnőtől kellene információt kérni.

 • Glonczi Krisztina

  Reply Reply 2015. augusztus 14. péntek

  Hello Kedves Ági
  19 hét végén járok és még mindég hányingerem van és hányok is amit meg eszek az ki is jön belölem baj ez ?
  A héten voltam a védönönél és fogytam 3 kg ez baj lehet ? csak enyit akartam kérdezni kösy .

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 16. vasárnap

   A 19. héten ez már elég ritka, szerintem mindenképpen beszélj az orvosoddal, lehet, hogy a terhességen kívül más oka is van.

 • Krisztina

  Reply Reply 2015. augusztus 14. péntek

  Szia Ági .!
  Csak azt szeretném kérdezni hogy 19hetben vagyok és 3kg ott fogytam .
  Csak regel tudok enni délután amit meg eszek azt ki is hányom egyszeruen nincs étvágyam az elevitet szedem és a magne b6 ot lehet ez lehet ez a gyogyszerektöl is ?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 16. vasárnap

   Ebben a terhességi korban már nem szokott hányás lenni, mindenképpen fordulj vele orvoshoz!

 • Zsuzsa

  Reply Reply 2015. április 24. péntek

  Kedves Àgi,
  olyan aggodalmammal fordulok Önhöz, hogy 19 hetesen mèg csak (???) 1,2kg-t híztam, 53,5-röl indulva…a baba mozgàsàt pedig mèg szintèn nem èrzem. Nègy hete voltam ultrahangon, ahol az orvos mindent rendben talàlt, èn mègis izgulok, hogy nincs e valami gond. Sajnos a munkahelyemen az elmult honapban sok a munka, hosszù órákat dolgozom. Pròbàlok figyelni a helyes ètkezèsre – gyümölcs, zöldsèg stb…, de azt nem mondhatom, h.mindig sikerül rendszeresen (ugyanannyit ugyanolyan idöben) ennem. Lehet emiatt ès a fent leírt dolgok miatt baja a picimnek? vàlaszàt köszönöm elöre is

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. május 02. szombat

   Ez egyáltalán nem gond, a hízás mértéke alkati kérdés is. Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol, nem lesz semmi baja a babának.

 • Sil

  Reply Reply 2013. október 10. csütörtök

  Szia Ági, a 20. hétnél vagyok és néha vérzik a fogam, mit javasolsz? Elég ha fogkefét váltok? Plusz a jobb combon előjöttek a visszerek, néha fáj is és néha kidudorodik. Mit javasolsz?

  köszönöm,
  Sil

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. december 31. kedd

   A fogínyvérzést a várandósság alatt hormonok okozzák. Érdemes fogorvoshoz fordulni, aki eltávolítja a fogkövet, mert emiatt is vérzékenyebb lehet az íny.

   • Eszter

    Reply Reply 2022. október 01. szombat

    Kedves Ági! A 20.hét végén vagyok. Bármikor lefekszem, folyton becsípődik mindenem, alig tudok felkelni. A védőnő szerint ez egyáltalán nem szokványos. Van esetleg valami tanácsa?
    Köszönöm szépen! Eszter

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

     Esetleg valamilyen tápanyaghiány lehet háttérben, érdemes lenne reumatológushoz fordulnod ezzel.

 • Éva

  Reply Reply 2012. augusztus 30. csütörtök

  Szia!
  Azt szeretném meg érdeklödni hogy a leletemen az van hogy lepény a melsö falon a belsö mészájet megközeleliti. /TVS a belsőmészájtól 4,5 cm-re/
  ezt szeretném meg kérdezni hogy ez mit is jelent valojában
  köszönöm segitségét!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. szeptember 16. vasárnap

   Ez azt jelenti, hogy a lepény közel van a méhszájhoz. Ahogy nő a méh, a lepény is feljebb húzódik majd. Ha mégsem, akkor előfordulhat, hogy a természetes szülés nem lesz lehetséges, de erre nagyon ritkán van csak példa.

   • Ágnes

    Reply Reply 2014. április 17. csütörtök

    szya ági azt szeretném kérdezni 20 hetes vagyok és nem nagyon mozog a kicsi két napja ég a gyomrom és a torkom lehet baj van vele néha fáj a hasam is és még hányni is szoktam

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2014. április 18. péntek

     Önmagában az nem gond, hogy nem mozog a kicsi, de ha fáj a hasad és hánysz, fordulj orvoshoz.

    • Csonka Ilona

     Reply Reply 2022. január 16. vasárnap

     Aszt szeretném kérdezni hogy 14 hetes elmúltak és még mindig nem mozog miért van ez nagyon agodom

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. január 16. vasárnap

      14 hetesen még nem mindig lehet érezni a baba mozgását, a legtöbb esetben csak a 20. hét után, úgyhogy addig nincs miért aggódnod.

 • Brier

  Reply Reply 2012. március 09. péntek

  Kedves Ági!

  most leszünk a 21. hétben, és nem nagyon mondták el hogy mi mit jelent, ugyan utána néztem de nem értek hozzá hogy jók e a méretek.
  BPD 48 mm
  AC 157 mm
  FL 30 mm
  BS 345 g (ezt nem találtam sehol de valószínűleg a súlya, nem?)
  és a terminus időpontja mindig változni fog?
  köszönöm a válaszokat
  grav: 20+2
  Brigi

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. március 11. vasárnap

   A terminus időpontja mindig más a leleten, mert azt a gép a baba méreteiből számolja ki. Azt, hogy jók-e a méretek, itt nézheted meg: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo

   • Brier

    Reply Reply 2012. március 12. hétfő

    Köszönöm a linket, meg is néztem
    mind szerint a 20 hét után voltam ahogy irta is az uh lelet, de az FL szerint csak 19 hetes kb, ez jelent valamit? kicsi a combcsontja?

    • Vida Agi

     Reply Reply 2012. március 19. hétfő

     1-2 hét eltérés lehet a kalkulált kor és a valós kor között a 2. harmadban, ezzel nem kell foglalkozni (mint ahogyan a felnőttek sem egyforma méretűek, a babák sem azok)

     • Brier

      Reply Reply 2012. március 20. kedd

      köszönöm a megnyugtatást 🙂

 • Hajnalka

  Reply Reply 2012. január 20. péntek

  Ági !Pár naoja voltam ultrahangon most járok a 20. hétben.Azt irták a papíromra hogy a lepény a hátsó falon tapad és eléri a méhszájat! Ez mit jelent és kelle miatta aggódnom.Köszönöm válaszod.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. január 22. vasárnap

   Ez azt jelenti, hogy a lepény széle rálóg a méhszájra, de mivel még csak a 20. héten vagy, később feljebb húzódik majd, ahogy nő a méh.

 • Livia

  Reply Reply 2011. szeptember 16. péntek

  Kedves Agi!
  A 20. hetben jarok,mar kb 2 hete erzem,hogy rugdos a baba. Eleg eleven,naponta tobbszor erzem,foleg estenkent. Most viszont 2 napja nagyon visszafogta magat. Jo,ha egyszer megerzem,de van ugy,hogy egyaltalan nem. Ez mitol lehet? Aggodom kicsit,nem tudom,mit csinaljak..
  Udv: Livia

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

   Nem kell aggódnod, ebben a terhességi korban még olyan kicsi a baba, hogy csak ritkábban érezni a mozgását, nem kell aggódnod miatta.

 • Niki

  Reply Reply 2011. február 22. kedd

  Kedves Ági!

  20 hetes terhes vagyok.Az UH papírra mindig azt írják,a lepény a hátsó falon.Ez mennyire probléma?A másik gondom pedig,hogy azt mondta az orvos,”borzasztó”nagy a méhem.Lehet a későbbiekben ebből bármi gond?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. március 03. csütörtök

   Ez egyik sem jelent problémát. A lepény lehet az első falon és a hátsó falon is, probléma csak akkor van, ha a méhszájon van, vagy eléri a méhszájat. A nagy méh sem jelent gondot.

 • Andrea

  Reply Reply 2011. február 17. csütörtök

  Azt szeretném kérdezni.hogy ha valami baj van a babával,azt én megérzem?Nagyon aggódom amiatt hogy baja esik, és én nem érzem meg.20 hetes kismami.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. február 25. péntek

   Ezt nagyon nehéz megmondani: általában igen, meg lehet érezni, de sajnos tudok én is olyan esetekről, amikor nem érezte meg az anya, ezért ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Mindenkinek másként működnek a belső „radarjai”

 • izabella

  Reply Reply 2011. február 16. szerda

  Egypeteju ikreket varok, 20 hetesek 1 naposak vagyunk. Az egyik baba 354 g, a masik csak 230g. Mindketto ugyesen mozgott az ultrahangon, a picivel is minden rendben volt, viszont az orvos nem tartotta pozitiv dolognak, hogy a kicsit meg nem erzem mozogni. Ilyen esetben mik a lehetosegek, amikre szamitani lehet?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. február 25. péntek

   Nem kell aggódni, a 20. héten még nem kell érezned a babák mozgását, legfeljebb nagyon gyengén csak, ez a babák elhelyezkedésétől és a hasfal vastagságától is függ.

 • Szidi

  Reply Reply 2011. január 17. hétfő

  en most vagyok 20 hetes azt mondta az orvosom hogy megvagyok nyilva es le van ereszkedve a baba ugy tudom hogy ha mar megvagyok nyilva az nem fog osszehuzodni de azt szeretnem kerdezni hogy foge fennebb menni a baba

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. január 26. szerda

   A babát a gravitáció húzza lefelé, tehát nem fog már visszamenni. Ilyen esetben folyamatos fekvés javasolt a koraszülés elkerülése érdekében.

 • Szandica

  Reply Reply 2011. január 07. péntek

  Én 21 hetes vagyok.első terhességem.Érzem hogy mozog a baba.Hanyadik héten fogom azt észre venni hogy kidudorodik a hasam annyira mozog?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. január 23. vasárnap

   Ez egyéni sajátosság, a hasfal vastagságától függ. Általában a 25. hét után már nagyon erősen lehet érezni.

 • Nagy Renáta

  Reply Reply 2010. december 14. kedd

  Kedves Ági
  Most léptem a 20.hetembe.Pont ma voltam a védőnőmnél és azt mondta hogy nem jó a toxoplazma eredményem és meg kell ismételni.Ez mit jelent???

  • Vida Agi

   Reply Reply 2010. december 18. szombat

   Ez azt jelenti, hogy az első eredményed alapján aktív fertőzésed lehet, és ilyenkor meg szokták nézni egy következő vérvétellel, hogy nő vagy csökken az ellenanyagszint és ebből meg lehet mondani, hogy valóban aktív a fertőzés vagy pedig csak egy korábbi fertőzés miatt van ellenanyag a véredben.

 • Ági

  Reply Reply 2010. december 03. péntek

  Ági most járok a 20.hétben a pocaklakommal és mikor voltam orvosnál azt irta az orvos a papiromra hogy mellsőflepény!Ha tudnál nekem segiteni akkor megmondanád hogy mit jelent ez a mellsőflepény?Az jó vagy rossz?BPD.52mm CD:20,7 THO: 50 mm FL:33.6 mm mi az?? Elöre köszönöm

 • zsuzsi

  Reply Reply 2010. november 17. szerda

  20 dik terhesegi heten vagyok az ikreimel
  fiucskak ,doki azt mondta az egyiknek nyilt koponyaja van de az meg benohet. vanokom agodlomra? pontosaban mit is jelent?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2010. november 20. szombat

   Ha látható a nyílt koponya, akkor valóban van még mód a csontosodásra.

 • Dia

  Reply Reply 2010. szeptember 12. vasárnap

  Kedves Agi!
  Most voltam a 20 hetes uh-n, minden rendben volt. Amit megjegyeztek, hogy elol fekszik a lepeny a hasfalamon. Ez baj, vagy jelenthet gondot? Van valami, amire fokozottabban kell vigyaznom? Kerteszkent dolgozom, ezert erdekel, hogy mire vigyazzak! Koszonom a valaszt!

  Válasz:Ez nem gond, nem kell aggódnod miatta.

 • Varga Nikoletta

  Reply Reply 2010. augusztus 12. csütörtök

  Sziasztok!
  Igaz még fiatal vagyok a gyerekvállaláshoz de én is ma vagyok husz hetes de már 3 héttel ezelőtt éreztem hogy mozog a baba. nagyon örülök neki alig várom a következő UH vizsgálatot.

 • Sári Kitti

  Reply Reply 2010. augusztus 03. kedd

  sziasztok! 20. hétbe léptünk.a multheti uh-on azt írták a pici bal kamrájában echogen fokusz látható változatlanul. ez baj? Mit jelent? Ja,megtudtuk h kisfiu!

  Válasz: Előfordulnak ilyen foltok, idővel fel szoktak szívódni.

 • netti29

  Reply Reply 2010. július 22. csütörtök

  Kedves Ági!

  Ma vagyok 20 hetes, ami ultrahang eredményeim egy kivételével jók.
  De egy valami aggaszt, a ultrahangos hölgy szerint nem komoly.
  Ez peddig: mk. vese pyelonja min. tágulatot mutat.
  Mit kell ez alatt érteni kell ezzel foglalkozni most?

  Válasz:Ilyen előfordulhat, általában magától megszűnik, a következő ultrahangon nem látható már, nem kell aggódni miatta.

 • Mónika

  Reply Reply 2010. május 19. szerda

  Üdvözlet:)!!! Volna egy kérdésem…lehet bután fog hangzani….de megkérdezem!!:) Ha a hasimat fogom itt alul akkor érzek szivdobogást….lehet hogy az a baba szivecskéje???…vagy az én szivemet érzem ott??? 20 hétben vagyok??:):)köszönettel Mónika:):)

  Válasz: A saját pulzusodat érzed. A baba kb. 5-8 centire van, őt nem érezheted.

 • LittleKate

  Reply Reply 2010. március 18. csütörtök

  Kedves Ági!
  Én is szeretnék egyet kérdezni. 20. hétben vagyok, és az orvos azt írta a papírra, hogy a magzat ferde fekvésben van. De nem fűzött semmit hozzá.
  Ez mit jelent? fekvési rendellenesség? Baj vagy nem?
  Köszönöm. Kata

  Válasz: Semmi baj. az, hogy haránt fekszik, csak annyit jelent, hogy akkor éppen, amikor nézte, keresztbe feküdt a pocakodban. De most még olyan kicsi, hogy bármerre tud fordulni, néha fejjel lefelé, néha felfelé van, nincs okod az aggodalomra.

 • nicole

  Reply Reply 2010. február 15. hétfő

  Kedves Ági!
  20 hetes vagyok én is, és eddig sok „pluszvizsgálatra” küldtek már el egy gyermekkori szívbetegség miatt, azért írom h „plusz” mert másoknak nem kötelező, nem is ajánlott. Voltam pl. echokardiográfiai Uh-n, elötte két másikon, és kicsit aggaszt, hogy a manóm mindig hevesen tiltakozik ilyenkor az Uh ellen, iszonyatosan gyorsan mozgolódik, és sokszor a kezével/lábával mitha odaütne, ahol épp az Uh-fejet tartja az orvos a hasamon. Zavarja őt ez, érez ebből valamit, vagy esetleg káros lehet -e rá, (sokan mondták hogy nem, mivel nem sugár, hanem hanghullám, de minden válasznak örülök), mivel volt olyan hét, hogy háromszor is voltunk és ezek ilyen 10-15 percig tartó vizsgálatok. Láthatóan zavarta és „tiltakozott”! Válaszod előre is köszönöm! Nikolett

  Válasz: Semmi baja nem lesz tőle, nem kell aggódnod.

 • Csalók Katalin

  Reply Reply 2010. február 04. csütörtök

  Kedves Ági!!
  Napra pontosan ma vagyok 20. hetes , amit persze el sem hiszek 🙂 Ez előtt 4 nappal éreztem valami furcsát, mintha megmozdult volna a kis manóm, de azóta sehol semmi. Beszélek hozzá, „kérem”, hogy jelezzen, de nem akar. Azért gondolom, hogy megmozdult, mert még sose éreztem ilyent, mintha a kis lábával, vagy kezével megbökött volna vagy 3-4-szer és az este még egyszer egy kicsit később ugyanazt éreztem. Mikor fogom megint érezni?? Jól éreztem egyáltalán??
  Köszönöm

  Válasz: Jól érezted. Aggodalomra semmi ok, ilyenkor még nagyon hullámzó, mikor érzed, mert még nagyon pici a baba és hol elől mocorog (ezt érzed), hol hátul (ezt kevésbé érzed)

 • Judit

  Reply Reply 2009. november 18. szerda

  Én már csak irigykedve néztem ezt az uh videót. Nekem most halt meg a babám a 20. héten. Nem volt szívhangja.
  Remélem lesz még lehetőségem, hogy babázzak. Drukkoljatok nekem légyszi!!!

  • Anna

   Reply Reply 2011. február 12. szombat

   Sajnálom, és drukkolok neked.
   Én is most töltöttem a 20-dik hetet.

  • claubaba20

   Reply Reply 2011. április 20. szerda

   Sajnálom nagyon,a kisbabádat:(Én is most vagyok a 20.héten!!de mi volt az oka hogy nem volt szívhangja??ill.hogy meghalt szegényke?Sok sikert mégegyszer a következő kisbabádhoz!csak pozítivan!!

  • csera

   Reply Reply 2011. november 15. kedd

   Kitartás!
   Mi is ilyen nagy korában veszítettük el a babánkat. Most 20 hetes vagyok a kisfiunkkal, remélem többé nem történik ez, és ez a babánk már rendben lesz!!!

   • Jutka

    Reply Reply 2011. november 19. szombat

    Judit vagyok.
    2 éve írtam, hogy én már csak szomorúan nézem a videót, mert elment a 20 hetes pici fiunk.
    Sosem tudtam meg, hogy mi volt az oka.
    Viszont azóta már a karomban tartom a 6 hónapos csodálatos 4. babánkat, aki kisfiú és egy tündér. Elmondhatatlan gyönyörű várandóság 41. hetében született apukája jelenlétében. Harmonikus és emlékezetes szülés volt.
    Köszönöm a jó Istennek!
    Kitartást kívánok mindenkinek és bízzatok magatokban és a babában!!!

 • szaszi

  Reply Reply 2009. október 19. hétfő

  Ági most járok a 20.hétben a pocaklakommal és mikor voltam orvosnál azt irta az orvos a papiromra hogy mellsőflepény!Ha tudnál nekem segiteni akkor megmondanád hogy mit jelent ez a mellsőflepény?Az jó vagy rossz?Előre is köszönöm!

  Válasz: Az jó. Azt jelenti, hogy a lepény a mellső falon van, pont ott ahol lennie kell.

 • Kelemenne Fulop Kata

  Reply Reply 2009. március 11. szerda

  Nagyon jo,remek!!!Koszonjuk Vida Aginak

 • horváth kornélia

  Reply Reply 2008. november 16. vasárnap

  ez tényleg felejthetetlen élmény a várandós anyukáknak.nekem ikreim lesznek de bár mikor megyek ultrahangra mindig csodálkozva nézem hogy mit csinálnak a lánykáim.igazi akrobaták odabennt.izegnek-mozognak nézegetik a kezüket és még csuklanak is néha.ilyenkor nagyon viccesek.csak kívánni tudom minden nőnek hogy élje át azt amit mi átélünk ilyenkor mert ez egy felejthetetlen élmény.

 • kincses istvánné

  Reply Reply 2008. október 29. szerda

  ez egy csoda

 • kincses istvánné

  Reply Reply 2008. október 29. szerda

  csodálatos dolog, hogy az ember nem csak érezheti, hanemláthatja is mi folyikodabent.

Leave A Response

* Denotes Required Field