Terhesség hétről hétre

Jó volna látni, hogyan fejlődik a baba a pocakban a fogantatástól kezdve egészen a születésig? Összegyűjtöttem minden hétről a legfontosabb információkat és azt is megnézheted, hogyan fejlődik odabent a pocakban a baba a terhesség során hétről hétre.

Terhesség hétről hétre6. hét

Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok.

7. hét

A baba ilyenkor a fejétől a faráig már 7-9 mm. Jelen vannak a nemi szervek kezdeményei, de ilyenkor még nem lehet tudni, fiú lesz-e vagy lány. Alakulnak az orrcimpák. Ebben az időben igen gyors fejlődésen mennek át a magzatok, a vesék kialakulásának három fázisából most tart a másodiknál.

8. hét

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is. Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

9. hét

Már könyökünk is van! A kisbaba most körülbelül 13-17 mm, a súlya egy gramm! Alakulnak a lábujjak, a gonádokból pedig már herék és petefészkek lettek. Ha a méhfalon keresztül megérintik, már elhúzódik, és spontán mozgásokra is képes. Folytatódik a csontosodás is.

10. hét

A baba most már belépett a magzati szakaszba. Átlagos mérete megközelítőleg 27-35 mm, súlya 4 gramm. Kialakultak az apró lábujjak, a szem jórészt nyitva van, de kezdenek összenőni a szemhéjak, és ez a 25-27. hétig így is marad. Differenciálódnak a külső nemi szervek. Teljesen kész a külső fül, valamint a felső ajak is. A hét legnagyobb eseménye, hogy eltűnt a farok! A tízhetes baba szíve körülbelül 160-at ver percenként.

11. hét

Ha láttál már ilyen korú magzatokról felvételeket, tudni fogod, hogy a fej a test méretének körülbelül a fele. Ez majd, ahogy a baba nő, változni fog. Ezek a héten alakul ki a szivárványhártya, és megjelennek a kézen a körmök. A baba súlya körülbelül 7 gramm.

12. hét

Bár a baba agyának mérete nem ugyanakkora, mint amekkora majd születéskor lesz, a szerkezete pontosan megegyezik. Ekkorra már megindult az epekiválasztás is. A baba súlya mintegy 14 gramm, teljes hossza 9 cm.
Kialakultak a kicsi reflexei és a bélmozgásai, készül a méhen kívüli életre.

13. hét

Ezen a héten rengeteg a tennivaló. Már kialakult mind a húsz fog, és csöndben várakozik. A baba körülbelül 28 gramm súlyú, és ugyanennyi most a méhlepény súlya is. A baba belei a köldökzsinórból levándorolnak a hasába. Alakulnak a bélbolyhok is, ezek segítik elő a perisztaltikus bélmozgásokat és az emésztést. A pici hasnyálmirigye már képes inzulint kiválasztani.

14. hét

A magzat már mintegy 12,5 cm. Már tud vizelni, és bele is pisil a magzatvízbe. Ebben gyakorolja tüdővel való légzést is.

15. hét

A baba súlya körülbelül 70 gramm. Alakul a koponyán a haj mintázata, a szív pedig naponta mintegy 28 liter vért pumpál, ez a terhesség végére megemelkedik.

Aggódsz a baba méretei miatt? Ultrahang kiszámolónk segítségével a leletek alapján pontosan megnézheted, mekkora a babád >>

16. hét

Szépen kifejlődtek már a baba körmei, van, akinek rögtön a szülés után le kell vágni a körmét. A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani.

17. hét

A baba bőre alatt ún. barna zsírréteg rakódik le, a terhesség végére ez teszi ki testsúlya 2-6 százalékát. Ez segít fenntartani a születéskor a testhőmérsékletüket. A kicsi súlya ilyenkor körülbelül 142 gramm, ami azt jelenti, hogy már nehezebb, mint a méhlepény. Ebben a szakaszban nem alakult ki semmi új a babán.

18. hét

A magzat igen gyorsan fejlődik az anyaméhben, már 205 cm és 198 gramm. A csontosodási folyamat folytatódik, kialakulnak az ujjbegyek és az ujjlenyomat is.

19. hét

Ezen a héten ugyancsak imponáló a baba fejlődése. Súlya már 227 gramm, ha kislányról van szó, a petefészkek már tartalmaznak már kezdetleges petéket is. A baba testén megjelenik a lanugo, a magzatpihe, ami egészen a szülésig megmarad, sőt, van, hogy az arcon vagy a füleken utána is látható.

20. hét

Lehet, hogy már észreveszed, mikor alszik a baba, és mikor van ébren. Súlya már a 282 grammot is elérheti, teljes hossza pedig 25 cm.

21. hét

A kicsi még mindig szabadon mozoghat a magzatvízben. Ennek a trimeszternek a végén megállapodik, befordul, általában fejjel lefelé. A kicsi súlya most körülbelül 369 gramm.

22. hét

A magzat egyre nagyobb lesz, és készül a méhen kívüli életre. Már kialakult a szemöldöke is! Súlya 425 gramm, hossza 27,5 cm.

23. hét

Már majdnem teljesen kialakultak a kézkörmök, és sötétebb árnyalatú a magzatpihe. A baba készülődik a nagy útra, és egyáltalán nem zavarják az összehúzódások. Alakul a magzatszurok, a baba első széklete. A kicsi súlya 510 gramm körüli.

24. hét

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

25. hét

Már 700 gramm a súlya, a csontjai egyre keményebbek lesznek.

26. hét

A baba bőrén keresztül látszanak az erek, bár a bőr az átlátszóból mostanára már áttetszővé vált. A kicsi hall Téged, és a körülötte levőket. Bár feltételezzük, hogy a méhben csönd és nyugalom van, a babát már régóta zajok veszik körül. Hallja a szívverésad, bélmozgásaid és más testfunkcióid zaját, csakúgy, mint a külvilág hangait. Súlya közel 800 gramm, hossza 32,5 cm.

27. hét

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.
Már 900 gramm a súlya.

28. hét

Kifejlődtek a kicsi szempillái, lerakódik a bőr alatti zsírréteg. Amennyiben kisfiúról van szó, a herék valószínűleg elkezdenek leszállni. A baba most körülbelül 35 cm hosszú a súlya pedig 1 kilogramm. Az ilyenkor született babáknak az orvosi technológia segítségével jó esélyük van a túlélésre.

29. hét

A kicsi már szorgosan készülődik a születése napjára. Már elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, és a csontvelő már tökéletesen termeli a vörös vérsejteket. Naponta fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A baba súlya körülbelül 1,16 kilogramm.

30. hét

A kicsi nagyon is tudatában van a környezetének. A méhre szokás úgy gondolni, mint valami sötét helyre, ám ott bent az anya környezetétől függően lehet sötét vagy világos. Megfigyelheti a baba alvási és ébrenléti periódusait is. A magzat mérete már kb. 1,36 kilogramm, hossza kb. 37,5 cm.

31. hét

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

32. hét

Ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik. A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és valószínűleg sok haja is van már. Az utóbbi időben hihetetlenül sokat gyarapodott a súlya, most már 1,7 kilogramm és 40 centi.

33. hét

A magzat súlya már 1,8 kilogramm körüli. A méhben körülbelül 1 liter magzatvíz van, elképzelhető, hogy nálad ennek a mennyiségét az orvos túl soknak, vagy túl kevésnek tartja, utóbbit gyakran a méhen belüli fejlődésben való elmaradottsággal hozzák kapcsolatba. Fontos tudni azonban, hogy minden nőnél más és más a magzatvíz mennyisége, és önmagában egyik sem jelent problémát.

34. hét

A kicsi egyre nagyobb lesz, már 2 kilogramm és 42,5 centi. A méhlepény hormonjai aktiválják a tejelválasztást, a baba pedig már akár naponta fél liter vizeletet is ürít odabent.

35. hét

A kicsi súlya most 2,15 kilogramm, bár a terhesség késői szakaszában nagyobbak lehetnek az eltérések ezen a téren, mint a terhesség elején. A baba hetente átlagosan 20 dekát hízik.

36. hét

A baba 2,3 kilogramm, és 45 centi, bár ilyenkor a vége felé itt is nagyobbak a különbségek. A legtöbb baba ekkora már a fejjel a szülőcsatorna irányába fekszik és gyakran már érezhetőek az első jóslófájások is.

37. hét

A kicsi úgy gyakorolja a légzést, hogy beszívja a magzatvizet. Néha még csuklik is. Figyeld az utolsó hetekben a kicsi rúgásait, akár hiszed, akár nem, hiányozni fognak.

38. hét

Ilyenkor már akár napi 30 grammot is hízhat a baba. A babák egy része ekkor már kevesebbet mozog, de ne ijedj meg akkor sem, ha a te babád még vígan rugdos, se akkor, ha gyakran érzed a csuklását – ez az utolsó hetek természetes velejárója.

39. hét

Tudtad, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

40. hét

A baba valószínűleg ahhoz a 96 százalékhoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe. A baba immunrendszere még mindig fejletlen, és a kicsi a méhlepényből kapja az antitesteket, szülés után pedig az anyatejből jut hozzá. A testéről már lehullt a pihe legnagyobb része, bár egyes rejtett helyeken, különösen a hajlatokban, a váll és a fülek környékén még találhat a babán kis pihéket.

Az átlagos baba a születéskor 3,4 kilogramm súlyú és 50 centi hosszú. A méhlepény súlya a baba súlyának körülbelül az 1/8-a, a köldökzsinór hossza megegyezik a babáéval. A kicsinek születéskor és 5 perccel később megmérik az Apgar-pontszámát.

Terhesség hétről-hétre hírlevél: Kíváncsi vagy rá, melyik héten mit tud pontosan a babád, mire figyelj oda, és magadon milyen tüneteket tapasztalhatsz majd? Klikk ide és minden héten elküldjük neked az aktuális tudnivalókat >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

198 Comments

  • gábor

    2010. február 06. szombat

    elnézést a „h” betükért.”hogy” akart lenni.utánna figyeltem fel rá hogy elkuldtem.remélem attól még kapok választ.nagyon megvisel ez a dolog!

  • gábor

    2010. február 06. szombat

    hello!
    A barátnöm január 19.-én volt nögyogyásznál 10 11 hetes terhesnek mondták.jan. 24.-én volt magán rendelésen ahol az ultrahanggal 26 mm-es magzatot(9 hetes) mértek.Ezt másnap a korház is alátámasztotta 26.5 mm-rel.Ami 11 hetes terhességet jelent ha nem tévedek!azt szeretném tudni h MIKORRA TEHETÖ A FOGANTATÁS.Mert én utoljára okt. 17.-én voltam vele egyutt a menstruációja utolso napján.ö megeskudött nem volt mással és nagyon rosszul esett neki h nem vállalom a gyereket.novemberben is megjött neki a menstruációja bár igen gyenge volt és egy napig tartott.azt szeretném tudni h lehetek e az apa vagy teljes mértékben kizárható e h én volnék az.vagy lehetséges h kistermetü sokat dolgozot emelt,nem ugy fejlödött a magzat.lehet e ekkora differencia?(3-4 héttel több kellene legyen ha okt 17.-ét nézzük) vagy a megtapadás miatt akár?

    Válasz: Hát ha január 19.-én volt 11 hetes még akkor sem eshetett teherbe október 17.-én. Az első 12 hétben szinte azonos mértékben fejlődik minden magzat. 1-2 hét eltérés lehet, de több nem.

    Lenne egy másik kérdésem is.Barátnömmel ugy döntöttünk nem tartjuk meg.jan. 26.-án volt abortuszon.kb 10 napja.abortusz után visszahuzodtak a mellei de megint elkezdtek nöni a hasa is nagyobb és már tej is jön a melleiböl.lehetséges ez,normális ez?vagy mi okozhatja.nem sikerult az abortusz,maradt bent egy darbka amit a szervezete tovább táplál?mástrészt ha jol tudom a tejtermelödés 15-16 hetes terhességkor kezdödik.akkor mégsem 11-12 hetes.már nem értem teljes káosz.nem tudom már mit gondoljak és a kapcsolatunkra is rányomta a bélyegét,mivel kielégitö választ nem kaptam h lehetséges e h én vagyok az apa vagy teljességgel kizárható?

    Elöre is köszönöm szépen a segitséget.szia

  • Gabi

    2010. február 06. szombat

    Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a legutóbbi menszeszem dec. 31-jan.5-ig tartott. Elvileg most vagyok 4-5 hetes terhes, de a tesztek negatívak, és terhességre utaló jelek sincsenek! Ez normális?

    Válasz: Terhességi tüneteket nem érez mindenki, ez egyáltalán nem zárja ki a terhességet. Ha késik a menzeszed, akkor a negatív tesztek ellenére is lehetsz terhes. Ha továbbra sem jön meg, pár naponként érdemes újra tesztelni, vagy akár elmehetsz nőgyógyászhoz is, ő egy ultrahang vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy mi is a helyzet.

  • gigi

    2010. február 01. hétfő

    Szia!
    Olyan gondom lenne,hogy a mensim megjött időben ugyan,de az elején olyan 4 napig pecsételő volt,utána 1nap kicsit darabos vérzés volt majd 1-2napig megint enyhe,utána elmúlt!Viszont a melleim feszülnek és érzékenyek!Vettem tesztet 29-én de negativ lett!Kérdésem:attól lehetek terhes vagy inkább ne éljem bele magam??(ja és nekem mindig olyan a vérzésem hogy szinte ömlik belőlem,most meg teljesen más volt,ezért gondoltam terhességre) Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: Gigi

    Válasz: Mivel eléggé elhúzódott a vérzés, sajnos nem valószínű.

  • Irda

    2010. január 30. szombat

    SZIA! NEKEM OLYAN KÉRDÉSEM LENNE,HOGY 5-6 HETES TERHES LEHETEK ELVILEG! VETTEM TESZTET DE NEGATIV LETT! ATTÓL LEHETSÉGES HOGY TERHES VAGYOK??? JA MÉG EGY APROPÓ A MENSIM MEGJÖTT DE TELJESEN MÁSMILYEN VOLT MINT EDDIG!!! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

    Válasz: A tesztek néha tévednek, így a negatív teszt ellenére még lehetsz terhes. Ha volt menzeszed is, akkor azért kisebb az esélye. Ha a vérzés sokkal enyhébb volt, mint a megszokott, nem tartott tovább 3 napnál, és a színe se a szokásos élénk piros, hanem inkább barnás, akkor szóba jöhet a terhesség. Ha bizonytalan vagy, esetleg néhány nap múlva ismételd meg a tesztet!

  • Dora

    2010. január 22. péntek

    Szia. Én most vagyok 5 hetes terhes. Eddig minden tünetem erősen meg volt, főképp a hányinger állandóan, illetve a mellfájdalom és nagyobbodás, kívánósság, szóval minden. Most viszont nem kívánok semmit sem, bármire gondolok nem kérem így nehézkes az evés is. A melleim még mindig kikészítenek és nőnek is. Azt szeretném kérdezni attól, hogy 1-2 tünetem eltünk vagy átváltozott, még lehet minden rendben ? 19-én voltam dokinál és 1-jén kell ultrahangra mennem. Köszi a választ előre is 🙂

    Válasz: Persze, a tünetek eltűnhetnek, megszűnhetnek, újak jöhetnek helyettük, ennek semmi jelentősége nincsen.

  • e

    2010. január 13. szerda

    úgy általában 3 nappal az menzes elmúlása után nagy esély van a terhességre?

    köszi a válazt!

    Válasz: A mensestől a peteérésig az ún. bizonytalan időszak van, ilyenkor van esély a teherbeesésre, de kisebb, mint peteéréskor.

  • Anita

    2010. január 13. szerda

    szia. én október 10én voltam együtt pár alkalommal a párommal védekezés nélkül. Novemberbe 6án volt egy kis enyhe vérzésem, ami 1 nap után átment barnás folyásba. Nekem általában 5-6 napig tart a rendes menstruációm, de most novemberbe csak 3 napig tartott ez a valami. Előfordul hogy ha terhes már valaki és ilyen barnás folyás még jelentkezik? Az eddigi orvosok szerint igen előfordul, de mivel volt egy kicsi ezért majdnem mindenki innentől számolja a szülés dátumát. Sajnos vannak olyan személyek a környezetembe akik kételkednek hogy a páromtól vagyok terhes és ez nagyon fáj nekem. December 8án a nőgyógyász saccra azt mondta hogy a 6-7 hetes terhes vagyok. Január 7én az ultrahang azt mutatta hogy a 10 hétbe léptem. Az igaz hogy a betöltött heteket számolják ilyenkor? Akkor most lehetek 11-12 hetes kb ? Kérlek írj, mert nagyon rossz hogy ennyire kételkednek bennem, pedig okuk nincs rá, csak a kételkedőket szeretném megnyugtatni. Köszönöm előre is. Tiszteletem !

    Válasz:
    Ha a 10. hétbe léptél január 7-én, az azt jelenti, hogy 9 hét + pár napos volt akkor a terhesség. Ez alapján inkább november elején, közepén fogant a baba. A decemberi vizsgálat alapján szintén ez jön ki. De lehet, hogy ezt az eredményt az orvos nem a mért adatok alapján, hanem csak a novemberi (utolsónak mondott) vérzés alapján számolta. Ha viszont azóta nem voltál együtt a pároddal (és mással sem), akkor ez nem lehet valós, 4 héttel idősebbnek kell lennie a terhességednek! Következő vizsgálatnál ezt említsd meg, és, mondd el azt is, hogy ez a novemberi nem volt rendes vérzés, hanem utoljára rendesen október elején (vagy szeptember végén?) volt meg.

  • e

    2010. január 11. hétfő

    Szia!

    Én csak érdeklődni szeretnék..
    dec.27-jan 01-ig tatrott az előző vérzésem.
    jan 3-án voltam együtt a párommal, nem védekeztünk.
    mennyi az esélye, hogy teherbe estem? örülnénk a babának.. jan. 8-án csináltam egy vizeletes tesztet, ami negatív lett. bár nem tudom, hogy ennyi idő alatt ( 5 nap ) kimutatható-e már?!
    mennyi időt várjak a következő teszttel?
    úgy általában az együttléttől számított hányadik napon érdemes megcsinálni, hogy az eredmény biztosnak mondható legyen?
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: 12 nap után már nagy eséllyel kimutatja a teszt a terhességet.

  • Kinga

    2010. január 07. csütörtök

    Szia!En 24 hetus terhes vagyok es eleg kicsi az en hasam mintha csak 8 hetus lennek baj lehet ez a babanak? Mar nagyon sokat rug,minden mozdulatat erzem csak felek hogy nem lesz baj ha ilyen kicsi a hasam?Valaszod elore is nagyon szepen koszonom!!!

    Válasz: A has mérete nem mindenkinél egyforma. Ha a vizsgálatok során a baba méretei megfelelnek a korának, akkor az a baba szempontjából mindegy, hogy az anyukán mi látszik ebből. Mostantól majd biztosan nagyobb lesz a változás, félidő után gyorsabban nő a hasunk is.

  • Adri 26

    2009. december 23. szerda

    Kedves Agi,

    nekem egy furcsa kerdesem lenne… en PCOS betegsegben szenvedek, es mar egy jo ideje orvosi segitseggel probalok teherbe esni. a mult honapban szedtem a clostilbegyt tablettat… elmentem az orvoshoz a 11 dik napon es azt mondta ez a oete nem erett meg eleg nagyra. szoval letettunk rola hogy sikerulhet ebben a honapban. de most egy hete korlubelul hihetetlen fajdalom van a hasam also reszeben. erzekeny mar csak erintesre is a hasam. elmentem orvoshoz, mire o lelkesen kozolte hogy 5 petet lat es most valahogy nyomjak egymast es telitodtek az erek verrel ezert faj/erzekeny a hasam. csinaltunk egy terhessegi vizeletes tesztet ami negativ volt, de az orvos szerint mivel a peteeres is kesobb kovetkezett be lehet hogy a terhesseg meg nem kimutathato. bajban vagyok mert mar nagyon szeretnenk babat, bar igaz most eselyesek vagyok akar tobbszoros ikrekre is (doki szerint) bar a mellemen semmi jele a terhessegnek, csak annyi hogy emelkedetta hom, es jobb az etvagyam. jovo heten hetfon meyunk verveteles tesztelesre. kerdesem, hogy ha csak a petek arra varnak hogy elinduljon a ciklusom, akkor lehetseges hogy faj ennyire a hasam? tegnap mar majdnem elajultam a fajdalomtol.es te hogy tudod mennyi az eselye a tobb ikers tehesegnek ennel a gyogyszernel, valamint az lehet hogy mivel a apeteeres is kesobb volt a terhesseg meg nem kimutathato?

    Koszonom elore is a valaszodat!!
    kellemes Unnepeket !

    Válasz: Igen, lehet, hogy kicsit korán teszteltél.

  • Máté

    2009. december 15. kedd

    Köszönöm a választ!
    Amúgy a dohányzás mennyiben károsítja a spermák egészségét?
    Kerestem de konkrét választ nem találtam csak,hogy károsít…

    Válasz: A dohányzó férfiaknak 15%-kal kevesebb ondósejtjük van.

  • Máté

    2009. december 14. hétfő

    Szerbusztok!
    Két kérdésem lenne!
    November 14-én voltam utoljára a párommal,elkövettük azt a hibát,hogy nem védekeztünk…(előtte is volt egy ilyen dolog,és kb 2-3 hetet késett neki)Azthittük akkor terhes lesz,de tünetei nem voltak,csak ideges volt!
    Most,hogy 14-én egybe bújtunk(azóta sajnos vége lett) elvileg nincs tünete,legalábbis nemtudok róla!Mennyi az esélye annak,hogy terhes?

    A másik kérdés,egyik barátosném „szeretkezett” egy sráccal gumi nélkül(a lány szűz volt)
    vett be 2és fél napra rá 72órás terhesség megszakító tablettát!(nemtudom így nevezik-e helyesen)most pár napja meg is jött neki,de szédül,fáj a feje nincs étvágya…
    Lehet ez beképzelt terhesség?Vagy pedig ez teljes mértékben terhesség?
    Sajnos doktorhoz nem akar elmenni mivel az édesanyja nemtudja(náluk családi hagyomány a 18életév betöltése)és fél attol,hogy kitagadná!Ebben az esetben mit lehet tenni?

    Előre is köszönöm!És bocsánat a regényért!
    Tisztelettel Máté!

    Válasz: Az első esetben kb. 20% esélye van a terhességnek. Az, hogy nincsenek tünetek, nem zárja ki a terhességet, van, aki egyáltalán semmit nem érez az elején. A második esetben, ha a tabletta után megjött, akkor kicsi az esély, hogy terhes maradt. A tüneteit inkább az idegesség okozza. De ha bizonytalan, hogy terhes lehet, egy tesztet csinálhatna! De ha tényleg terhes, muszáj lesz beszélni a szüleivel!

  • bogarka

    2009. november 17. kedd

    De fajnak a melleim, es oan erzekenyek, mint szoktak lenni egy hettel a verzesem elott. remelem megjon:(azert koszi szepen

  • bogarka

    2009. november 14. szombat

    hello! az utolso verzesem oktober 25.en volt es 29.en mult el.szamitasaim szerint november 24.en kell megjojjon, de kesni szokott 2-3 napot.ha jol szamolok es ha igaz az, h a peteeres a kovetkezo verzes elott 14 nappal van, akkor nekem 9 vagy 10.en volt peteeresem.a parommal ma reggel, voltunk egyutt es ki szerettuk volna probalni, h milyen gumi nelkul:(es epp csak annyi tortent, h 2szer betette es kihuzta, mert erezte, h orgazmusa lesz, aztan par masodperc mulva bekovetkezett, amit erzett.en meg csak 21eves leszek, o pedig 23, de meg nem szeretnen babat, mert egyetemezunk. ugye nem kerulhetett spermium belem az elonedvebol?, ami nem hinnem, h volt. es ugye nem eshettem teherbe? mert joval elotte kivette:(elore is koszi a valaszt

    Válasz: Azt nem lehet kijelenteni, hogy biztos nem jutott be spermium, de 1-2 behatolástól elég minimális esélye van, hogy teherbe ess.

  • Marti

    2009. október 25. vasárnap

    Koszi szepen Agi!!!

  • Marti

    2009. október 21. szerda

    Szia Agi!

    Ezen gondolkodtam itt a napokban es gondoltam megkerdezem toled neked mi a velemenyed errol….Mint ahogy irtam az elozo uzeneteimben 43-eves vagyok es 12 evig nem estem teherbe…ugy hallottam es nem tudom igaz-e foleg ramnezve mivel hosszu idobe tellett mire ujbol terhes lettem…,hogy miutan korhazi-beavatkozassal elvettek a babat konnyebb teherbe esni ez utan vagy meglehet, hogy ujbol nehezsegeim lesznek…es ha konnyebb akkor mennyi ideig ?Nem akarok kiesni abbol az idoszakbol amikor allitolagossan konnyebb! Elore is koszonom a valaszodat..udvozlettel Marti..

    Válasz: Igen, könnyebb, de nagyobb a vetélés esélye is.

  • Marti

    2009. október 17. szombat

    Kedves Agi!

    Nagyon szepen koszonom a valaszodat….megnyugtattal, koszi:-) Udvozlet Marti…

  • Marti

    2009. október 16. péntek

    Szia Agi!

    En egy 43-eves No vagyok es egy honapja veszitettem el a 9hetes kisbabamat….Ezt ultrahangos vizsgalaton tudtam meg….a baba meretei 9-hetnek feleltek meg, tehat az orvosom azt mondta a napokba veszithettem el…ez egy csutortoki napon volt…..ketto kerdesem lenne. Az azelotti valo hetvegen vasarnap tatart ettem a ferjem is ugyanezt ette. Nem is gondolva, hogy a nyers hus artalmat okozhat a babanak. Hetfore mar nem ereztuk jol magunkat , kedden se….majd szerdara jobb lett….csutortokon meg megtudtam, hogy elhalt a babam…utanna neztem dolgoknak itt a netten es olvastam, hogy ha megkapod a toxoplasmosist a babara veszelyes lehet ha ram nem is annyira. Engem nem teszteltek meg meg erre…az orvos semmilyen tesztet nem csinalt mivel 3-honapot meg nem toltottem-be, azt mondta utanna raerunk megcsinalni minden tesztet. Mikor kerdeztem ot errol azt mondta nem ez volt a gond…minden vizsgalat nelkul mondta ezt. A Korommal van a gond , tul idos vagyok mar…amit tudok en nagyon jol nem kell a szamba ragni…ez a terhesseg nagyon veletlenul jott…12evig probalkoztunk ,mire mar letettunk rola egyszer csak nagy meglepi…van egy 21 eves lanyom is…nem ez volt az elso terhessegem. visszaterve, szerinted okozhatta a nyers-hus a gondot a babanal? A masik kerdesem mivel az orvos elegge nyom, hogy probaljuk meg ujbol de azert mindig hangoztatja az eveimet ( aranyos nem? ) Szerinted ennyi idossen van ra eselyem, hogy egy egeszseges babat szuljek meg? Vagy folosleges probalkozni? A dokim azt mondta ket menszesz utan probaljuk meg ujbol….most jott meg ,epp ma. Epp a mutet utan 1- honapra….Elnezest ha tul hosszura nyult..! Elore is koszonom valaszod

    Válasz: Ha már szültél, akkor gond nélkül lehet másik babád is, ez nem gond. Annyival igényel a dolog több körültekintést, hogy a Down kór kialakulása ilyenkor nagyobb eséllyel történik meg, ezért genetikai szűrésre is kell menned és az amniocentézist is javasolni fogják. A nyers hús szerintem nem okozhatta az elhalást, ennek általában genetikai okai vannak.

  • Kata

    2009. október 11. vasárnap

    Szia!
    Lenne egy kérdésem már a 22. hétbe lépünk bele de az én drágám nem annyira mozog mint ahogy másoknak van olyan nap amikor sokat de van olyan hogy alig alig. Vagy csak én nem érzem annyira! Ez ebben a korban még normális vagy aggodnom kellene? A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban ez normális.

  • Katalin20

    2009. október 05. hétfő

    köszi szépen. Igen a baba méretei a korának megfelelőek, az orvos szerint. Akkor márciusi:)

  • Katalin20

    2009. október 04. vasárnap

    szia!
    32 hetes terhes vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ha a terhességi kalkulátor segítségével március 2-ára tehető a fogantatás időpontja, és ugye az utolsó mensi első napja febr.16. Foganhatott e mégis a pici febr.11-14 között? köszi

    Válasz: Ha az ultrahang vizsgálatok során a baba méretei megfeleltek a számított korának, akkor inkább valószínű a március. Ha viszont nagyobb volt a számított koránál, akkor lehet, hogy februárban fogant, csak volt még terhesség elején egy vérzésed.

  • Debora

    2009. október 03. szombat

    Hello!
    En 16 hetes vagyok.Elegge gyakran van hanyingerem ami meg normalis is lenne,de sokszor szur es nyilall a mehem.Nem tudom normalis e ez?Nekem nem tunik annak.Elore is koszonet.
    Udv .Debora

    Válasz:
    Ha ez a fájdalom erős, és visszatérő, akkor ez semmiképp nem normális. Mindenképp beszélj az orvosoddal, védőnőddel erről!

  • tunde

    2009. október 01. csütörtök

    sziaAGI TUNDE vagyok megcsinaltam a tesztett es megint negativ lett.DE a tegnap is szurkalt a hasam es faj a derekam a combomtove neha es a bimbok is erzekenyek lehett hogy kepzelt terhesegem van vagy klimaxos vagyok nemtudom. elore is kosszi.

  • tunde

    2009. szeptember 29. kedd

    bocsi megint en tunde nem aug hanem szeptember7 mar nagyon zavarba vagyok

  • tunde

    2009. szeptember 29. kedd

    sziasztok TUNDE vagyok es 38eves van ket nagy gyermekem.de most megsem tudom mi van ugyan is egykicsit bunoztunk es nemtudom hogy most azert kesik vagy masra kell gondolnomaug7en kellet volna megjonie de semmi es a teszt is negativ igaz delutan csinaltam ez szamit mar nemtudom koszi elore is a segitseget

    Válasz: Ez a késés már elég nagy, ennyi idő múlva már a tesztnek ki kellene mutatnia, de esetleg meg is ismételhetnéd, de most reggeli első vizeletből.

  • Kata

    2009. szeptember 27. vasárnap

    Egy kis segítséget szeretnék kérni 20 heti ultrahangon voltam és az orvos közölte velem hogy nem is vagyok 20 hetes csak 18. A kicsi lányunk méretei BPD:44 mm CD:18.8mmTHQ:43.6 mm FL:26.7mm Az utolsó menstruációm napja május 10 volt. És még az is van irva a leletemre hogy Lepény a melső falon melynek alsó csücske eléri a belső méhszájat ez probléma lehet? És tényleg 18 hetes terhes lennék?
    A választ előre is köszönöm

    Válasz: A BPD alapján 19 hetes és 12 napos vagy. Itt tudod egyébként kiszámolni: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html
    A lepény elhelyezkedése a szülésnél számít. Ha rálóg a méhszájra, akkor a hüvelyi szülés nem lehetséges. Azonban ahogy a méh nő a terhesség során, úgy a lepény egyre feljebb húzódik, ezért a 20. héten még ez semmit nem számít, mert a lepény fokozatosan ell fog vándorolni a méhszáj közeléből.

  • Beus

    2009. szeptember 20. vasárnap

    Hmm…olvastam az előttem szólót. Nekem a teszten alapból ha fény felé fordítottam ott volt a halvány két csík de az volt a használati útmutatóra írva hogy ha terhes vagyok akkor mind két csík erős vörös lesz és nekem csak a kontrollcsík látszódott a másik eltünt mellette! akkor az negativ ugye?

    Válasz: Igen, az negatív

  • Bea08

    2009. szeptember 19. szombat

    Szia utolsó menstruációm aug. 20án volt. Vettem tesztet kb 5 öt. Mindegyiken a control csík szép erős a második csík nagyon halványan de ott van. Reméljük terhes vagyok. 2 napja szúrkáló fájdalmakat érzek a hasimban. Remélem ez is normális!

    Válasz:
    Ha halványan is, de látszik a második csík, akkor ez bizony terhesség. A szurkáló fájdalom ha nem erős, nem zavaró, akkor nincs gond, de ha folyamatos, és kellemetlen, akkor érdemes orvoshoz fordulni vele.

  • Beus

    2009. szeptember 17. csütörtök

    Jónapot! Megvolt a dolog…(volt védekezés)! Rá 10 napra csináltam egy tesztet ami negativ lett!
    És pontosan akkor amikor szokott meg is jött rendesen úgy ahogy szokott.
    Érzékenyebb vagyok mert túl sok családi zűr volt de akkor nem lehetek terhes ugye?

    Válasz: Nem lehetsz terhes.

  • Szandra

    2009. szeptember 16. szerda

    Sziasztok!
    Az utolsó menstruációm aug. 10.én volt, és nekem általában 25 napra jön meg. Csináltam tesztet 4 nap után negatív lett. Aztán elmentem dokihoz megvizsgált, ultrahanggal is, és azt mondta lát egy 7 mm-es foltot de nem lehet tudni, hogy mi az, kezdődő menstruáció, vagy terhesség. A papírra ezt írta: grow suspect. Egy hét múlva kell visszamennem de addig megőrülök az idegességtől. Kérlek, ha tudtok segítsetek, hogy most akkor mi a helyzet velem?

    Válasz: Ha az orvos sem tudta pontosan megmondani, így még nehezebb. Ha a következő vizsgálatig sem jön meg, akkor már valószínű, hogy tényleg terhesség.

  • Edina

    2009. szeptember 13. vasárnap

    megjött 😀 köszi szépen mindent!

  • Andee

    2009. szeptember 11. péntek

    Sziasztok, csak gondoltam írok pár sort ide. Én 16 hetes terhes vagyok, volt már tavaly egy elhalt terhességem, és azóta izgulok kicsit minden uh előtt, hogy minden rendben legyen. Várok minden uh vizsgálatot, hogy vm újat mondjanak a Picurkánkról. Amikor 13. hetes voltam, akkor volt 6 cm, ez jó, ugye?

    Válasz: Ne aggódj, ez jó méret.

  • Edina

    2009. szeptember 09. szerda

    AZ ELKÉPZELHETŐ H AZÉRT NEM JÖN MEG MERT IDEGESKEDEK MIATTA?

    Válasz: Nem.

  • Edina

    2009. szeptember 09. szerda

    Felkerült rögtön időben kilyukadni nem lyukadt ki csúszkálni csúszkált de az csak kinyúlt mert mindig ott volt a guminak a vége ahova tette sose csúszott lejjebb! de fájdogál a hasam de nem jön még semmi vérzés…:'( de a teszt is negativ lett és lassan 1 hónapja volt és semmi jele a terhességnek! Kérlek írj!

  • Edina

    2009. szeptember 09. szerda

    Sziasztok! szeretkezés után 10 nappal csináltam egy tesztet és negatív lett azaz nincs baba eddig minden oké de kilencedikén kéne megjönnie és még semmi de ma reggel fájdogált a hasam…! terhességnek semmi tünete és védekeztünk és nem szakadt el! akkor nem kell aggódnom ugye? múlt hónap előtt 12.én jött meg mult hónapba meg 9.én akkor most kell aggódnom h van baba vagy sem? előre is köszi

    Válasz: Ha időben felkerült az óvszer, nem csúszott le, nem lyukadt ki, akkor egészen minimális az esélye, hogy teherbe ess.

  • Bea

    2009. szeptember 04. péntek

    Kedves Agi!
    Remelem,Te tudsz 1 kicsit segiteni:-(
    2 honapja ,minden ciklus kozepen verzek,tudom,hogy ovulaciom van,csak sehol nem talalom,ez a verzes normalis-e?
    a ciklusom 35 napos,homero+nyak ,minden stimmel es akkor eloszor csak barna,majd 1-2 napig eleg sok ver jon kb.17-18.napon.
    A normalis period nalam 5-6 nap ebbol 3 eros,ez kb a fele.
    Megfelel ez ovulacios vernek vagy elter attol szerinted?
    Koszonom a valszodat,elore is!
    Udvozlettel:Bea

    Válasz: Az ovulációs vérzés általában nem szokott ilyen elhúzódó és erős lenni. Érdemes lenne orvostól kérni információt, nem szeretnélek ijesztgetni.

  • Reni

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Sziaszttok! 37hete vagyok és a második babábat várom. az előzővel is császároztak, és azt írták rá most a papíromra hogy UH vékony hegvonal 1.8mm- ez most jót jelent vagy nem? tud valaki segíteni? köszi

    Válasz 1 mm felett még szokták engedni a természetes szülést.

  • Éva

    2009. augusztus 19. szerda

    Sziasztok!
    Tudna nekem valaki segíteni abban hogy a vércsoportom A RH pozitív és a vérem ellenanyagot termelt az első babával.Akkor a védőnő azt mondta hogy másnál is előfordult. Most a második babával vagyok terhes és egy másik védőnőhöz kerültem. Ő azt mondta hogy ő már 32 éve van a szakmában és még illyet nem halott. Tudna nekem valaki segíteni hogy ez mit jelent? Miért termel a szervezetem ellenanyagot?

    Válasz: Az első védőnőnek volt igaza, előfordul ilyesmi, de ezt nem a védőnővel kéne megbeszélni, hanem az orvossal, mert ő tudja, mit kell tenni.

  • Nika

    2009. augusztus 15. szombat

    Nagyon köszönöm a nyugtató szavakat. Tegnap sikerült a saját orvosommal találkoznom és Ő is azt mondta, hogy nem kell aggódni mert a haskörfogat és az SF szerint ill. vizsgálat alapján 35-36 hetesnek megfelelő a méret. Az UH-nak, Ő személy szerint csak 50%-ig hisz. Azt mondta, hogy az sem mindegy hogy a baba milyen pózban van abban a pillanatban amikor nézik a méreteit.
    Még egyszer köszönök mindent.

  • Nika

    2009. augusztus 14. péntek

    Köszönöm a választ, akkor szerinted nem kell aggódnom? Sajnos mézet nem ehetek mert terhességi cukrom van.

    Válasz: Ne aggódj, ezek már tényleg nem pontos adatok, csak becsült számítás.

  • Kriszta

    2009. augusztus 13. csütörtök

    Nika!
    Szerintem nemlényeg hány centi vagy a baba akkora lessz amekkora:-).én 147cm vagyok és 59kg val mentem szülni a fiamat aki 3960gr lett.De nekem mindegyik babám nagy lett pedig csak 19 éves voltam mikor a fiam született.Egyél mézet vagy szőlőcukrot attól hízik a baba:-))Sok boldogságot kívánok a babához.Én is éppen várandós vagyok de én a 8.-héten járok:-)))

  • Nika

    2009. augusztus 13. csütörtök

    Sziasztok!

    Én most vagyok a 36. héten. Az ultrahangon a következő méreteket adták meg
    BPD:82.5mm
    FOD:103mm
    HC:293.2mm
    AC:275.5mm
    FL:60.8mm
    Becsült magzati súly Hadlock szerint: 1844+/-296gr.
    A többi mind normális (magzatvíz menny. , agykamrák tágassága, szív mérete és működése, stb.)
    A baba a méretei szerint 32 hét 2 napos. Mennyire pontosak ezek a számítások? Aggódnom kellene valami miatt? Az orvost amikor kérdeztem, hogy baj van-e csak annyit mondott, hogy 5kg-os babát szeretnék szülni? (Én sem vagyok egy hatalmas termet 154cm) 🙂 A méret vagy a súly a lényeg?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: A 12. hét után mért UH méretek alapján becsült terhességi kor sosem pontos, mert csak a 12. hétig fejlődnek azonos ütemben a babák, onnantól kezdve egyéni a fejlődés üteme. Tehát megnyugodhatsz, mert ilyenkor a végefelé már hatalmas csúszások lehetnek (nálam is 2-3 hetes különbségek voltak folyton, állandóan 4 kiló fölöttinek becsülték a babákat, és mind a kettő 3500 gramm lett :))

  • mónika

    2009. augusztus 11. kedd

    Sziasztok!Érdeklődni szeretnék hogy tudna e nekem valaki segíteni??van egy másfél éves kislányom..őt szoptattam…terhes lettem, nem is volt vérzésem..amikor kiderült..akkor 15 hetes és 5 napos voltam a méretek szerint.azóta..onnan számitják..igy kiirtak..ugymond szept 10-re.(az utolsó menszeszt… dec 4re irták, és ugy vélik hogy a fogantatás dec 20-án történhetett)sajna nem tudom..(ugye később vettem észre a terhességet.33hetes koromban..82mm volt a BPD szeretném tudni..ez jó e? nem? stb? ki lehet e valahogy számolni vagy meg lehet mondani hogy mikor fogok szülni.Mert a kislányom elhelyezését valahogy meg kéne oldanom..de igy igencsak érdekes..ráadásul azt mondták hogy ha kileszek irva..ugye szept 10 re akkor befektetnek..de csak ha két hét mulva szülök, akkor mi van? elméletileg aszámolás szerint most 36.hétben vagyok.szóval fogalmam sincs.köszönöm a segítségeteket..elölre is, MÓnika

    Válasz: A 12. héten mért adat alapján érdemes számolni, addig fejlődnek egyformán a babák, a később mért adatok alapján számított terhességi kor kevésbé pontos. Mivel nálad nincs 12. heti adat, ezért a legközelebbit kell alapulvenni.

  • mónika

    2009. augusztus 11. kedd

    Sziasztok!

  • ági

    2009. augusztus 04. kedd

    Szia irtam neked hogy nem jött meg csináltam tesztet is de nagyon halvány lett.Elmentem hát ultrahangra ez volt rá irva R nagy uterus endometrium 12mm,benne3mm-es echofelritkulás. douglasban norm mennyiségü folyadék.Kismedencében kóros képlet nem ábrázolodik azt mondta az uh-os menyek vissza 1 hét mulva.Te szerinted most mi ez?Mert nem igazán értem?De az interneten sem találtam sok mindent erről.Most akkor ez már terhesség? vagy van valami belső bajom Kérlek mielőbb válaszolj mert nagyon izgulok.Elöre is KÖSZÖNÖM

    Válasz: Igen, ez terhesség, csak túl korán mentél el az orvoshoz, ezért még nem látta a szívhangot, ameddig pedig nincs szívhang, addig nem állapítják meg a terhességet.

  • kami

    2009. augusztus 01. szombat

    Sziasztok!A múlt héten írtam,hogy 6 hetes terhes vagyok és egy kicsit vérezgetek.Az orvosok nyugtattak,hogy nincs semmi baj a babával,tegnap meg kellett szakítani a terhességet,mert mégis baj volt és a pici mégsem fejlődött.Két gyermekem van velük semmi baj nem volt a terhesség alatt!!Kérdésem az lenne,hohy így ezek után lehet e még kisbabám?Ez miatt a műtét miatt ez már a 4-dik terhesség megszakításom volt.

    Válasz: Igen, lehet, de nagyobb a vetélés esélye.

  • kami

    2009. július 27. hétfő

    szia!Most 6 hetes terhes vagyok,van egy kicsi vérzésem.Az orvos azt mondta ne aggodjak,írt fel gyógyszert.szerinted,van esély arra hogy ez a baba megmaradjon?

    Válasz:
    Ha az orvos megnézett, és azt mondja, ne aggódj, akkor biztosan nagy esély van, hogy a baba maradjon. A kicsi vérzés nem feltétlen vetélést jelent. Pihenj sokat a következő vizsgálatig, és kövesd az orvos utasításait!

  • edy

    2009. július 15. szerda

    14 hetes terhes vagyok. Már a terhesség kezdetétől néha vizeletkor, de máskor is, csipős-égetős érzésem van aminek eléggé kellemetlen szaga is van. A vizeleti analizis két alkalommal is azt mutatta ki, hogy nincs vizeleti fertőzés. A doki szerint nincs semmi gond. Én azért szeretném kikérni az Önök véleményét is. A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Ezek a gombásodás tünetei, Canesten kenőccsel tudod kezelni.