Terhesség hétről hétre

Jó volna látni, hogyan fejlődik a baba a pocakban a fogantatástól kezdve egészen a születésig? Összegyűjtöttem minden hétről a legfontosabb információkat és azt is megnézheted, hogyan fejlődik odabent a pocakban a baba a terhesség során hétről hétre.

Terhesség hétről hétre6. hét

Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok.

7. hét

A baba ilyenkor a fejétől a faráig már 7-9 mm. Jelen vannak a nemi szervek kezdeményei, de ilyenkor még nem lehet tudni, fiú lesz-e vagy lány. Alakulnak az orrcimpák. Ebben az időben igen gyors fejlődésen mennek át a magzatok, a vesék kialakulásának három fázisából most tart a másodiknál.

8. hét

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is. Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

9. hét

Már könyökünk is van! A kisbaba most körülbelül 13-17 mm, a súlya egy gramm! Alakulnak a lábujjak, a gonádokból pedig már herék és petefészkek lettek. Ha a méhfalon keresztül megérintik, már elhúzódik, és spontán mozgásokra is képes. Folytatódik a csontosodás is.

10. hét

A baba most már belépett a magzati szakaszba. Átlagos mérete megközelítőleg 27-35 mm, súlya 4 gramm. Kialakultak az apró lábujjak, a szem jórészt nyitva van, de kezdenek összenőni a szemhéjak, és ez a 25-27. hétig így is marad. Differenciálódnak a külső nemi szervek. Teljesen kész a külső fül, valamint a felső ajak is. A hét legnagyobb eseménye, hogy eltűnt a farok! A tízhetes baba szíve körülbelül 160-at ver percenként.

11. hét

Ha láttál már ilyen korú magzatokról felvételeket, tudni fogod, hogy a fej a test méretének körülbelül a fele. Ez majd, ahogy a baba nő, változni fog. Ezek a héten alakul ki a szivárványhártya, és megjelennek a kézen a körmök. A baba súlya körülbelül 7 gramm.

12. hét

Bár a baba agyának mérete nem ugyanakkora, mint amekkora majd születéskor lesz, a szerkezete pontosan megegyezik. Ekkorra már megindult az epekiválasztás is. A baba súlya mintegy 14 gramm, teljes hossza 9 cm.
Kialakultak a kicsi reflexei és a bélmozgásai, készül a méhen kívüli életre.

13. hét

Ezen a héten rengeteg a tennivaló. Már kialakult mind a húsz fog, és csöndben várakozik. A baba körülbelül 28 gramm súlyú, és ugyanennyi most a méhlepény súlya is. A baba belei a köldökzsinórból levándorolnak a hasába. Alakulnak a bélbolyhok is, ezek segítik elő a perisztaltikus bélmozgásokat és az emésztést. A pici hasnyálmirigye már képes inzulint kiválasztani.

14. hét

A magzat már mintegy 12,5 cm. Már tud vizelni, és bele is pisil a magzatvízbe. Ebben gyakorolja tüdővel való légzést is.

15. hét

A baba súlya körülbelül 70 gramm. Alakul a koponyán a haj mintázata, a szív pedig naponta mintegy 28 liter vért pumpál, ez a terhesség végére megemelkedik.

Aggódsz a baba méretei miatt? Ultrahang kiszámolónk segítségével a leletek alapján pontosan megnézheted, mekkora a babád >>

16. hét

Szépen kifejlődtek már a baba körmei, van, akinek rögtön a szülés után le kell vágni a körmét. A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani.

17. hét

A baba bőre alatt ún. barna zsírréteg rakódik le, a terhesség végére ez teszi ki testsúlya 2-6 százalékát. Ez segít fenntartani a születéskor a testhőmérsékletüket. A kicsi súlya ilyenkor körülbelül 142 gramm, ami azt jelenti, hogy már nehezebb, mint a méhlepény. Ebben a szakaszban nem alakult ki semmi új a babán.

18. hét

A magzat igen gyorsan fejlődik az anyaméhben, már 205 cm és 198 gramm. A csontosodási folyamat folytatódik, kialakulnak az ujjbegyek és az ujjlenyomat is.

19. hét

Ezen a héten ugyancsak imponáló a baba fejlődése. Súlya már 227 gramm, ha kislányról van szó, a petefészkek már tartalmaznak már kezdetleges petéket is. A baba testén megjelenik a lanugo, a magzatpihe, ami egészen a szülésig megmarad, sőt, van, hogy az arcon vagy a füleken utána is látható.

20. hét

Lehet, hogy már észreveszed, mikor alszik a baba, és mikor van ébren. Súlya már a 282 grammot is elérheti, teljes hossza pedig 25 cm.

21. hét

A kicsi még mindig szabadon mozoghat a magzatvízben. Ennek a trimeszternek a végén megállapodik, befordul, általában fejjel lefelé. A kicsi súlya most körülbelül 369 gramm.

22. hét

A magzat egyre nagyobb lesz, és készül a méhen kívüli életre. Már kialakult a szemöldöke is! Súlya 425 gramm, hossza 27,5 cm.

23. hét

Már majdnem teljesen kialakultak a kézkörmök, és sötétebb árnyalatú a magzatpihe. A baba készülődik a nagy útra, és egyáltalán nem zavarják az összehúzódások. Alakul a magzatszurok, a baba első széklete. A kicsi súlya 510 gramm körüli.

24. hét

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

25. hét

Már 700 gramm a súlya, a csontjai egyre keményebbek lesznek.

26. hét

A baba bőrén keresztül látszanak az erek, bár a bőr az átlátszóból mostanára már áttetszővé vált. A kicsi hall Téged, és a körülötte levőket. Bár feltételezzük, hogy a méhben csönd és nyugalom van, a babát már régóta zajok veszik körül. Hallja a szívverésad, bélmozgásaid és más testfunkcióid zaját, csakúgy, mint a külvilág hangait. Súlya közel 800 gramm, hossza 32,5 cm.

27. hét

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.
Már 900 gramm a súlya.

28. hét

Kifejlődtek a kicsi szempillái, lerakódik a bőr alatti zsírréteg. Amennyiben kisfiúról van szó, a herék valószínűleg elkezdenek leszállni. A baba most körülbelül 35 cm hosszú a súlya pedig 1 kilogramm. Az ilyenkor született babáknak az orvosi technológia segítségével jó esélyük van a túlélésre.

29. hét

A kicsi már szorgosan készülődik a születése napjára. Már elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, és a csontvelő már tökéletesen termeli a vörös vérsejteket. Naponta fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A baba súlya körülbelül 1,16 kilogramm.

30. hét

A kicsi nagyon is tudatában van a környezetének. A méhre szokás úgy gondolni, mint valami sötét helyre, ám ott bent az anya környezetétől függően lehet sötét vagy világos. Megfigyelheti a baba alvási és ébrenléti periódusait is. A magzat mérete már kb. 1,36 kilogramm, hossza kb. 37,5 cm.

31. hét

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

32. hét

Ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik. A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és valószínűleg sok haja is van már. Az utóbbi időben hihetetlenül sokat gyarapodott a súlya, most már 1,7 kilogramm és 40 centi.

33. hét

A magzat súlya már 1,8 kilogramm körüli. A méhben körülbelül 1 liter magzatvíz van, elképzelhető, hogy nálad ennek a mennyiségét az orvos túl soknak, vagy túl kevésnek tartja, utóbbit gyakran a méhen belüli fejlődésben való elmaradottsággal hozzák kapcsolatba. Fontos tudni azonban, hogy minden nőnél más és más a magzatvíz mennyisége, és önmagában egyik sem jelent problémát.

34. hét

A kicsi egyre nagyobb lesz, már 2 kilogramm és 42,5 centi. A méhlepény hormonjai aktiválják a tejelválasztást, a baba pedig már akár naponta fél liter vizeletet is ürít odabent.

35. hét

A kicsi súlya most 2,15 kilogramm, bár a terhesség késői szakaszában nagyobbak lehetnek az eltérések ezen a téren, mint a terhesség elején. A baba hetente átlagosan 20 dekát hízik.

36. hét

A baba 2,3 kilogramm, és 45 centi, bár ilyenkor a vége felé itt is nagyobbak a különbségek. A legtöbb baba ekkora már a fejjel a szülőcsatorna irányába fekszik és gyakran már érezhetőek az első jóslófájások is.

37. hét

A kicsi úgy gyakorolja a légzést, hogy beszívja a magzatvizet. Néha még csuklik is. Figyeld az utolsó hetekben a kicsi rúgásait, akár hiszed, akár nem, hiányozni fognak.

38. hét

Ilyenkor már akár napi 30 grammot is hízhat a baba. A babák egy része ekkor már kevesebbet mozog, de ne ijedj meg akkor sem, ha a te babád még vígan rugdos, se akkor, ha gyakran érzed a csuklását – ez az utolsó hetek természetes velejárója.

39. hét

Tudtad, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

40. hét

A baba valószínűleg ahhoz a 96 százalékhoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe. A baba immunrendszere még mindig fejletlen, és a kicsi a méhlepényből kapja az antitesteket, szülés után pedig az anyatejből jut hozzá. A testéről már lehullt a pihe legnagyobb része, bár egyes rejtett helyeken, különösen a hajlatokban, a váll és a fülek környékén még találhat a babán kis pihéket.

Az átlagos baba a születéskor 3,4 kilogramm súlyú és 50 centi hosszú. A méhlepény súlya a baba súlyának körülbelül az 1/8-a, a köldökzsinór hossza megegyezik a babáéval. A kicsinek születéskor és 5 perccel később megmérik az Apgar-pontszámát.

Terhesség hétről-hétre hírlevél: Kíváncsi vagy rá, melyik héten mit tud pontosan a babád, mire figyelj oda, és magadon milyen tüneteket tapasztalhatsz majd? Klikk ide és minden héten elküldjük neked az aktuális tudnivalókat >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

198 Comments

Comment navigation

  • mimi

    2009. július 13. hétfő

    sziasztok,nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy vajon lehet egyértelmű hogy kié a baba ha kis idő elteltével két férfivel is van valaki védekezés nélkül?? Ráadásul menstruáció után következő 10 -dik napon az eggyikkel a másikkal pedig a 13-15-dik napon. Melyik időponton esélyesebb a teherbeesés veszélye ?

    Válasz: Ilyen kis eltérésnél (3-5 nap), nem igazán lehet egyik sokkal esélyesebb mint a másik.

  • Viki

    2009. július 11. szombat

    Szia Ági! Megint én. Az utolsó menstruációm ápr. 18-án volt, tehát így olyan, mintha 2 héttel előrébb lennék. A jan. 23-i szülés időpontját jan. 10-re módosították. A baba ülőmérete az UH vizsgálaton 6,62 mm volt. Akkor most hol is tartok? (És ugye az afp…) Köszönöm, Viki

    Válasz: Ha két héttel módosították, akkor most 14 hetes vagy. A méretek alapján ez tényleg lehetséges, de én a magam részéről nem hiszek az UH alapján módosított időpontokban, mert az első fiamnál teljesen elmérték az UH miatt az időpontokat és persze a végén a mensi alapján kiírt időpontra született meg. De ha a ciklusod nem szabályos volt, akkor lehet, hogy van igazság a módosított időpontban.

  • Viki

    2009. július 11. szombat

    Szia Ági! Kérlek, segíts. Júl. 7-én voltam UH-on, és az alapján 13 hetes és 2 napos voltam aznap. A „menetrend” szerint a 16. hétben kell menni az AFP-re, de az nekem akkor mikor lesz? Ha betöltöttem a 16. hetet, vagy ha még benne vagyok (15 hét és x nap)? Ne haragudj, biztos egyértelmű, én mégis megakadtam. Köszönöm!

    Válasz: 16. hétben, akkor 15. hét + x nap.

  • Gina

    2009. július 06. hétfő

    Sziasztok!

    Május 31-én volt az utolsó menstruációm, a ciklusom pedig 36 napos lett. 1 hete szédültem,és mivel szeretnénk babát, vettem egy tesztet, ami halványan, de pozitív lett. Ezt párszor megismételtem, különböző tesztekkel, és ma ott tartok, hogy egyértelműen vastagon pozitív, a mensim is késik.
    Ma elmentem kiváncsiságból egy ultrahang vizsgálatra, persze a doki semmit nem látott, csak, hogy az endometrium igen vastag.
    Mit gondol, mikor érdemes ultrahangra menjek legközelebb, ahol már látni is lehet valamit, ill. kb hány hetes lehet a baba?

    Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: A terhesség idejét az utolsó menstruáció első napjától fogják számítani, tehát hivatalosan most 5 hét +2 napos terhes. De a ciklus hosszúsága miatt könnyen lehet, hogy egy héttel kevesebb. A baba valódi kora ettől 2 héttel is kevesebb, mivel eleve 2-3 hete foganhatott. 6 hetesen szépen látható a petezsák, 2 héttel később pedig már a benne lakó magzat is kivehető. Így az elején még nagyon látványos a változás hétről hétre, tehát akár már jövő héten látnia kellene az orvosnak. 12. héten pedig már van hivatalos UH vizsgálat is, ahol a tarkóredőt mérik.

  • Móni

    2009. június 30. kedd

    Sziasztok!
    16 hetes terhes vagyok most kaptam meg a rákszűrés eredményemet, 6 hónap múlva meg kell ismételni,hámosodást találtak. A papira csak azt írták hogy P2 paraler. Ez mit jelent? Móni

    Válasz:
    Ez azt jelenti, hogy negatív a leleted.

  • Éva

    2009. június 28. vasárnap

    Szia!
    Május 16-án volt az utolsó menstruációm, június 21-én csináltam egy tesztet ami kb.20 perc után nagyon halványan pozitívat mutatott. Két napra rá barna folyásom lett, 24-én pedig negatív lett a teszt. 27-én és ma is rendes vérzésem van. A kérdésem az lenne,hogy ez lehetett-e vetélés? Ha igen,akkor kellene-e műtéti beavatkozás? Vagy egyszerűen csak kimaradt a menstruáció? Ez a hónap volt az első próbálkozásunk,lehetséges,hogy csak a stressz váltotta ezt ki? Mielőtt barna folyásom lett volna,nagyon enyhe hasfájásom volt néhány naig.Kérlek segíts! Külföldön élek,és itt nagyon körülményes lenne ezzel a problémával orvoshoz menni.Előre is köszönöm.

    Válasz: A vetélés nem csak enyhe barnás folyással, hanem erős (akár lökés szerű) élénk piros vérzéssel jár. Viszont ha a mostani vérzés nem tér el a megszokott menstruációtól, akkor lehet, hogy csak késett. De ha a vérzés nem enyhül, vagy erős fájdalom kíséri, akkor menj orvoshoz, még akkor is, ha macerás, nehogy baj legyen.

  • Marcsy

    2009. június 25. csütörtök

    Szia!

    8 hónapja méhenkívülim volt valószínüleg előző császármetszés miatt. Hasi műtéttel vették ki a bal petevez. 2 hónapja próbálkozunk ismét a babával, és mindkét hónapban először a jobb oldalt majd a bal oldalt 3-3 hétig görcsölt a hasam,(Éjjel-nappal egy percre se szünt ki) tulajdonképpen csak 2 hétig nem fájt. Most megint a bal oldalt fáj ahol nincs p.vezető. Teherbe eshetek e a bal oldalról is ha a pete vándorol és görcsölhetek e terhességnél esetleg ilyen sokáig. a jobb oldal ultrahangos átjárhatósággal átjárható volt, de gyakrabban a bal oldalt van a peteérés. Szeretném ha tájékoztatnál ebben a dologban mert a neten alig találok valamit.

    Válasz:
    Ha kivették a petevezetéket, akkor arról az oldalról nem tud elvándorolni a pete a méhbe, tehát így nem lehetsz terhes.

  • erika

    2009. június 23. kedd

    én már 34 hetes terhes vagyok de nekem is voltak olyan gondjaim hogy 12 hetesen látták a petezsákot de nem láttak benne sem szikholyagot sem emriot azt mondta a szakorvos menjek visza 4 nap mlva és ha akkor sem lesz megszakitják a terhességet nem mentem vissza mert a házi orvosom azt ajánlotta várjak vártam és igaza volt mivel nem mindenkinek egyforma a szervezete és a belső felépitése az ilyenektől nem kell medijedni csak halgasson a szivére az ember.

  • Orsi20

    2009. június 02. kedd

    Sziasztok!
    Elméletileg öthetes terhes vagyok!
    Az lenne a kérdésem,hogy az normális,hogy a folyásom erősebb,a vizeletem sötétebb és az alhasam kicsit görcsöl?

    Válasz: Nem feltétlen normális. Terhesség alatt hajlamosabbak vagyunk felfázni, esetleg kialakulhat gyulladás is, ettől is lehetnek a tünetek.

  • nóra

    2009. május 25. hétfő

    Szia én segítséget szeretnék kérni, szeretném megtudni az ultrahang méretek alapján hogy hány hetes terhes vagyok valójában, mert szerintem el vagyok számolva.
    Leírom a méreteket: 5 hét 6 nap: petezsák 10 mm
    6 hét hat nap: CRL: 5mm, szívpulzáció
    12 hét 6 nap: BPD: 19 mm, AC:66 mm, FL:9 mm

    A választ előre is köszönöm.

    Válasz: A 12 hetes UH alapján 11,9 hetes terhes voltál az UH időpontjában (11 hetes +6 napos) ez nagyjából stimmel is, mert 5 hetesen és 6 naposan még nem volt szívhang, tehát egy héttel később történhetett a fogantatás.

  • ági

    2009. május 20. szerda

    Szia Nekem az lenne a kérdésem az ultrahang szerint 7 hetes terhes vagyok. voltam dokinál azt mondta szabályos petezsák 18mm szikholyag látszik embrió még nem kezdjek el izgulni hogy baj van!Azt mondta mennyek vissza 5 nap múlva ha akkor se lát semmit akkor nincs remény szerinted is így van !!!Kérlek mielőbb válaszolj mert nagyon izgulok köszönöm

    Válasz: Igen, ez tényleg így van, gyakran előfordul. Függ a gép érzékenységétől is, illetve lehet, hogy nem pont félidőben volt a fogantatás, emiatt is lehet.

  • stefanani

    2009. május 14. csütörtök

    Sziasztok!Szerdán múltam 18 hetes Babszemmel,a Védőnő 17 hetesen már megtudta hallgatni a szívhangot ami 150/perc.Nagyon örültem neki!Kérdésem az lenne Hozzátok mivel Ő nem tudott válaszolni,hogy végig kísérheti-e a terhességet kisebb-nagyobb kihagyásokkal az alhasi görcs!Igaz én azt figyeltem meg,hogy az időjárásra reagál így a pocakom ami ugye köztudott,hogy elég szélsőséges!Lehetséges ez!És végig kísérheti a terhességet?Válaszotokat előre is Köszönöm!
    Stefanani!

    Válasz: Igen, enyhe görcs előfordulhat.

  • ági

    2009. május 14. csütörtök

    meg még annyit akartam irni hogy nem kicsi ez a 11 mm a 6 héthez képest

    Válasz: Nem.

  • ági

    2009. május 14. csütörtök

    Szia! Az utolsó menszeszem március 18 -án volt.április-16 -án kelett volna megjönnie mert hogy a ciklusom 30 napos álltalában.következő nap vettem egy tesztet ami negativ volt aztán két nap mulva megint teszteltem de már akkor pozitiv let a teszt.Április 27-én mentem előszőr dokihoz a papiron az volt irva a vérzéskimaradás ideje 5-hét 5-nap.az uterusban egy szabályos petezsák látható. Átlagós átmérője 3mm. terheség/grav/4(+/- 1 hét.Adoki azt mondta menjek vissza 2-hét mulva mert még nagyon fiatal a terhességés akkor már lesz szívhang. Én vissza mentem május 12 -én már 11 -mm volt a petezsák már látszott a szikholyag is monda szépen nőt.De szívhangot nem látottegy kicsit huzta a száját hogy már lennie kénecsinált hüvely ultrahangot is és úgysem volt.azt mondta menjek vissza egy hét mulva aztán meglátjuk.Nem kicsi ez a 11 mmhogy elvileg 6 hetes vagyok?meg félek hogy nincs szívhang hogy baj van.meg most már nem tudom hány hetes is vagyok valojában.Kérlek mielőbb válaszolj mert nagyon izgulok köszönöm!!!

    Válasz: Valószínűleg túl korán mentél orvoshoz és a teherbeesés nem pont középidőben történt, aggodalomra semmi ok, ez nagyon gyakori eset.

  • Fanni

    2009. május 05. kedd

    Szia!

    Annyi mindent olvastam már, hogy összezavart, ezért kérdezlek. Teherbe lehet-e esni az előző menstruáció első napjától számított 21. napon, egy szabályos 28 napos ciklusnál? Mert ha jól tudom, az ovuláció a középidőnél történik, és ugy ez már azután van 1héttel. Persze hamarosan úgyis kiderül, csak türelmetlen vagyok.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, mert létezik olyan, hogy spontán peteérés, amit az orgazmus válthat ki.

  • ildiko

    2009. április 30. csütörtök

    Szia
    17 hetes terhes vagyok elsö kisbabámat várom.Nem éreztem még hogy megmozdult volna. Hányadik hétbe lehet érezni a mozgást?

    Válasz: Első terhességnél lehet, hogy csak 20. héten fogod érezni.

  • Tünde

    2009. április 25. szombat

    Sziasztok!
    14 hetes kismama vagyok és azt mondták az orvosok hogy minden rendben van egészséges vagyok ennek örülök,de olvasgattam hogy a baba 11 hetesen 6 cm hosszú és nekem nem érte el a nagyságát 11 hetesen.Ez mitöl lehet ?Az lehet hogy 2 vannak?A családban sok az ikerpár.De az uh az mutatta hogy egyedül van.
    Elöre is köszönöm a választ.

    Válasz: Ha ketten lennének, az a 12. héten kiderült volna. A méretek pl. azért különbözhetnek, mert elszámolták a terhességi kort vagy mert elmérték a méreteket (mivel kézzel huzigálják be a méretjelző vonalakat, ezért könnyen el lehet mérni a méreteket)

  • andi840930

    2009. április 24. péntek

    Köszönöm a gyors választ. Lenne még egy kérdésem. Ha az UH-os orvos azt mondta hogy fiú-gyanús az a 20-ik hétben már biztos? Mert kisfiút szeretnék,de akkor ez még nem biztos? Változhat?

    Válasz: A fiút elég nehéz eltéveszteni, tehát 90%-ban biztos lehetsz benne.

  • andi840930

    2009. április 24. péntek

    Ma vagyok 20 hetes és 3 napos terhes.A kisfiam a hasamban elég élénk de nappal ritkábban rugdosott eddig mint most.Mindig este éledt fel. Az egyre több mozgás azt jelenti,hogy jól érzi magát odabent vagy hogy valami nem jó neki? Ha néha van alhasi görcsöm az baj? Menjek vele orvoshoz?

    Válasz: A sok mozgás az jó, azt jelenti, hogy jól érzi magát. Ha enyhe az alhasi görcs és nem folyamatosan van, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Szofi

    2009. április 24. péntek

    Szia!Első lombik babámat várom.Most vagyok az 5.héten,már látszódik a petezsák és a szikhólyag.Eddig nem volt semmi bajom de már két napja hol bordó hol barna szinű folyásom van.Néha több néha kevesebb.A petenyeréskor egy kicsit túlstimulálódott a petefészkem mert 15 petesejtet vettek ki,ja és nincsen petevezetékem.Mitől lehet ez a váladék?

    Válasz: Hormonális okokból szokott lenni általában, konzultálj orvossal, mert lombik után ilyenkor szoktak adni tablettát a korai terhességben a hormongondok ellen.

  • stefanani

    2009. április 15. szerda

    Sziasztok!Kérlek segítsetek!!!Tegnap töltöttem a 14.hetet babszemmel,sajnos eléggé meg vagyok ijedve,mert még mindig vannak enyhe alhasi görcseim ez már a várandósságom első napjától kínoz!Barátnőm és az orvos is azt mondta ne aggódjak ez természetes mivel a méhem tágul,szalagok nyúlnak és ez okoz ilyen tüneteket!A nőgyógyászom 3×2 nos-pát írt fel azt mondta ezt szedjem,ha fáj.Eddig nem mertem bevenni egy szemet sem mivel azt hallottam,hogy kinyílhat a méh szájam!Barnás folyásom,vérzésem nincs nem is volt ami persze megnyugtat!Válaszotokat előre is köszönöm!Stefanani.

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra, a nospát rendszeresen ajánlják terheseknek, még szülés alatt is szokták fájdalomcsillapításra alkalmazni. Ha szükségesnek látod, nyugodtan beveheted.

  • Kazó Imréné

    2009. április 11. szombat

    szia kérlek segíts!lehetséges e hogy el számolják a terhességet és hogyha van egy petezsák benne egy szikhólyag at kb hány hetest jelent?köszi előre is!

    Válasz: A petezsák az előző mensestől számított 32. a szikhólyag a 36. napon jelenik meg, tehát ez kb. az 5. terhességi hét. Szívhang a betöltött 6. héttől van.

  • panni

    2009. április 08. szerda

    Sziasztok!
    Ha a gyorstesztem pozitív lett, akkor kihez kell előbb forduljak a nőgyógyászhoz vagy a háziorvoshoz?Segítségeteket előre is köszönöm

    Válasz: Nőgyógyász.

  • Ildi

    2009. március 31. kedd

    VAn egy problémamám, es nem tudom , hogy mit csinaljak, mar tobb mint 4 honapja probalkozunk a parommal, de nem sikerul. Mar 2honapja nincs rendes tisztuladom, csak masfel napig tart. A noi nem tudja, hogy mitol lehet, nem latott semmit sem, csak annyit állapított meg, hogy nem tisztult le. Mit tegyek?

    Válasz: Menj el egy másik orvoshoz, de segíthet a cickafark tea is.

  • Bögehold Ildikó

    2009. március 31. kedd

    Ildikó
    sziasztok én most vagyok 23 hetes második baba lesz.aggódom mostanában mert szerintem nagyon keveset mozog a baba van,hogy egész nap nem érzem este viszont a legaktivabb.Mi lehet az oka?

    Válasz: Semmi, a legtöbb baba este aktívabb, de ez az anyuka életmódjától is függ. Pl. ha napközben elfoglaltabb vagy, kevésbé érzed, este meg már jobban oda tudsz figyelni rá, mozog-e vagy sem.

  • Melinda

    2009. március 25. szerda

    Szia!!

    En pont ma vagyok 20 hetes terhes,elso terhessem:)Megvolt a masodik ultrahangom is..hal` istennek minden rendben:)a pici nemet nem kerdeztuk,meglepetes lesz…egyszeruen imadom ezt az oldalt ,mindig sirva fakadok ,ha nezegetem a kis videokat…olyan kis edesek…
    Minden jot….Melinda

  • sznora

    2009. március 15. vasárnap

    nagyon köszönöm a gyors választ. aggódtam mert több napja tartott a láz, de szerencsére mára jobban is érzem magam!:) remélemj övőhétre már kutyabajunk sem lesz!
    további kellemes hétvégét!

  • sznora

    2009. március 14. szombat

    sziasztok!
    én 32 hetes kismama vagyok és a segítségeteket szeretném kérni. már 4.-ik napja 38és39 fok között ingadozik a lázam. az orosok szerint infulenza.amint érzem,hogy kezdek lázasodni azonnal csillapítom algopirinnel,de elég lassú a hatása.rengeteget iszom, szedek vitamint, sok gyümölcsöt eszem, már az étvágyam is jó. a dokim azt mondja ne aggódjak nem árt a babának a láz, viszont más fórumokon, olvastam, h. nagyon is veszélyes.meddig várjak még a javulással? vagy kezdjek jobban utána járni esetleg más orvosoknál?
    kösznöm előre is!
    szép napot mindenkinek!

    Válasz: Nincs semmi különösebb teendőd, pihenj sokat és a csillapítsd a magas lázat.

  • szabcsi17

    2009. március 11. szerda

    nekem lenne egy problémám. örülnék, ha valaki tudna nekem ehhez valamit mondani. január 22-én kezdődött az utolsó menstruációm. március 2-án csináltam tesztet, ami pozitív lett. március 4-én elmentem orvoshoz, mert 1,5-2 hete alhasi görcseim voltam, és volt egy kis barnás vérzésem is. az orvos azt mondta, hogy rendben van minden. 6mm-es petezsák, echoszegény környezet. március 11-én mentem vissza UH-ra, és egy másik orvos azt mondta, hogy az embriónak semmi nyoma, csak a petezsák van meg. ma mihelyst haza értem, újból csináltam egy tesztet, ami ismét pozitív lett. mitől lehet ez? most akkor elvetéltem vagy nem? nem értem ezt az egészet!

    Válasz: Túl korán mentél el orvoshoz. Legkorábban a 6. héten tudják az orvosok kimutatni a terhességet.

  • horváthlány

    2009. március 03. kedd

    Sziasztok. 6 éve szedek folyamatosan fogamzásgátló tablettát, és mivel a párommal szétmentünk 5 év után, idejének láttam, hogy szüneteltessem a szedést. Viszont úgy alakult a helyzet, hogy együttmaradtunk, de a gyógyszert csak a következő hónapban kezdtem volna szedni, azaz kb. most. Egyszer voltunk együtt védekezés nélkül, nagyjából a ciklusom közepén, de nem ejakulált belém. Tudom, hogy az előváladékból is lehet „baj”, de a nőgyógyászom azt mondta, hogy a fogamzásgátlónak még mindig kéne hatnia, mert még nem ürült ki. Ettől függetlenül 4 napja túlzott vizelési ingereim vannak (először felfázásra gyanakodtam, mert sajnos nálam az havi problémát jelent), de 2 napja szédülök és hányok. Legrosszabb esetben is max 4 hetes lehetnék, érdemes már vennem gyorstesztet?
    Tisztában vagyok vele, hogy ez egy áldott állapot, de anyagi helyzetünk most nem engedné meg, hogy megszüljem ezt a gyereket(már ha áldott állapotban vagyok), ugyanis nem szeretném, ha megalapozatlan körülmények közé születne, és rossz körülmények között nőne fel. 24 éves vagyok, most diplomáztam, első munkahelyemen 4 hónapja dolgozok. Remélem megértitek.

    Szóval fel tudna vki az abortusszal kapcsolatban is világosítani? Hogy megy az, kihez kell a nőgyógyászon kívül fordulnom. Jaj de nehéz ez:S

    Válasz: Nőgyógyászhoz kell fordulnod, ő tudni fogja mi a teendő. A 12. hét előtt különösebb indoklás nélkül elvégzik a beavatkozást.

  • Klara

    2009. február 28. szombat

    Segítséget szerenék kérni. Most hagytam abba a fogamzásgátló szedését és e miatt nem tudom hogy milyen hosszú a ciklusom. Febr. 7én volt az utolsó vérzésem első napja és a párommal pedig 16-án vagy 17-én voltunk együtt. 26-án egy apró foltot találtam. Lehetséges, hogy terhes vagyok?

    Válasz: Lehetséges, de egy folt még nem terhességi tünet. Várjál néhány napot, hogy megjön-e, ha nem, akkor csinálhatsz egy tesztet.

  • Orsi

    2009. február 05. csütörtök

    Szia! Az lenne a kérdésem, hogy tegnap voltam orvosnál az UH szerint 4hetes 5napos vagyok ez az első terhességem, az orvos visszahívott jövőhét péntekre UH akkor leszek 6hetes, lehetséges hogy már lesz szívhang?
    Köszi a választ!
    Üdv.
    Orsi

    Válasz: Igen, szívhang csak a 6. héttől van.

  • Barbara

    2009. január 23. péntek

    Szeretnem megkerdezni, hogy a filmen lathato hetek szama az a valos hetek szamat mutatja, vagyis a fogantatas pillanatatol szamitva, vagy, mint ahogy az orvosok szamitjak, az utolso menzesztol? En most 4 ill. 6 hetes vagyok ettol fuggoen es szeretnem tudni, hogy is allunk odabenn. Egyebkent eredekesek a videok! Koszonjuk!

    Válasz: Az utolsó mensestől számított heteket mutatja. A fogantatást nem lehet pontosan megmondani (hacsak nem művi úton vagy ellenőrzötten fogant a baba), ezért számolnak az utolsó mensesztől.

  • Andi

    2009. január 13. kedd

    Szia!

    Az orvos szerint 9 hetes terhes vagyok, szerintem csak 7. Egy olyan kérdésem lenne, hogy barnás pötty volt a bugyimon, sem görcsöm se fájdalmam nincs és ez egyszeri eset(legalábbis remélem). Normális vagy kezdjek aggódni? Ő a harmadik babám, de a másik kettővel nem emlékszem, hogy lett volna ilyen jellegű problémám. Ha van ötleted kérlek segíts! Előre is köszönöm.
    Andi

    Válasz: Ne aggódj, ez lehet véletlen is.

  • R

    2009. január 09. péntek

    Köszönöm szépen a gyors választ 🙂 Így már megnyugodtam.

  • R

    2009. január 07. szerda

    Szia!
    Jelenleg 17 hetes 3 napos terhes vagyok. Az lenne a kérdésem hogy az rosszat jelent, ha teljesen megszünt a mellfeszülés és fájdalom. Nekem az elejétől kezdve, szinte csak ez a tünetem volt, meg a fejfájás kétnaponta, de az is elmúlt. Rettentően ideges vagyok hogy van valami baj 🙁 Még a mozgását sem érzem, tudom hogy azt még ilyenkor nem mindenki érzi, de semmi jelét nem érzem a terhességnek. Igaz a hasam már sokat nőtt, de étvágyam sincs, egynap max 2 szer 3 szor eszek, de nagyon keveset.

    Válasz: Semmi rosszat nem jelent, a 2. harmadban mindenkinél elmúlnak ezek a tünetek.

  • Babar

    2008. december 06. szombat

    Szia!

    Körülbelül 5 hetes vagyok, de a hüvelyi ultrahangon az orvos csak egy 7×7 mm petezsákot látott. Ez normális ilyen idősen, nem kellene már ott lennie legalább a szikhólyagnak?

    Babar

    Válasz:
    Ez normális.

  • Pleo

    2008. december 04. csütörtök

    Szia!

    Ma (csüt) vagyok 7+0. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a terhességi rosszullét csak igen rövid ideig tart?
    Nekem múlt pénteken kezdődött, vas. tetőzött keddtől enyhült, ma meg szinte semmi, teljesen jól vagyok, modjuk egyszer sem hánytam ezalatt, csak végig émelyegtem. Kedden volt az 1. UH-m és ott minden rendben volt.
    Lehet, hogy nem is a terhesség miatt voltam rosszul, csak vmi vírus volt, mert a hasam is ment hétfőn és kedd reggel. Vagy attól is elmúlhatott, hogy azóta csak könnyebben emészhető ételeket eszem?
    Az nem rémísztene meg, hogy ha egyáltalán nem lennék rosszul, csak az, hogy így fokozatosan elmúlt. Lehet, hogy ilyen könnyen hozzászokott a szervezetem? Egyébként is jól tűröm az ilyen jellegű fizikai változásokat.

    Üdv:
    Pleo

    Válasz: Szerintem ne aggódj emiatt. A terhességi émelygés huncut dolog, néha erősebb, aztán kicsit javul, aztán megint visszatér.

  • gizella82

    2008. november 24. hétfő

    szia .nekem az lenne a kérdésem hogy 32 hetes kismama vagyok eddig aránylag alacsony 95/70 volt a vérnyomásom,viszont egy hete elég rosszul érzem magam fáradékony vagyok és szédülök,családtagnál megmértem a vérnyomásom 135/85 volt a pulzus pedig 123 ,2-szer is visszaellenöriztük de ugyanazt mutatta.ezzel el kell menni orvoshoz vagy még normálisnak tekinthető?

    Válasz: Szerintem menj el orvoshoz, mert terhességi magas vérnyomás állhat a háttérben, az pedig komoly dolog. Lehet, hogy csak egyszeri dologról volt szó, de mivel más tünetek is vannak, jobb, ha orvos lát.

  • R

    2008. november 22. szombat

    Szia

    Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 11. hetes terhes vagyok és ahhoz képest igen nagy a hasam. Eddig sem voltam az a vékony, de feltünően sokat nőtt. Az lehetséges, hogy már 11 hetesen látható legyen a hasam? Idáig kb 1-2 kilót híztam, de attól szerintem nem kellene ekkora hasamnak lennie.

    Válasz: Igen, lehetséges, ez alkati dolog, nem kell aggódni miatta.

  • Ginna71

    2008. november 10. hétfő

    Az lenne a kérdésem, hogy most 4. hónapos kismama vagyok, és elég magas a pulzusom( 100 körül), a vérnyomásom ingadozik.Szedhetek e alkalmanként Nervenpflége tablettát, vagy Betaloc10 tablettát????Köszönöm a választ.

    Válasz: Nem. Ezeket tilos szedni terhesség alatt! És vizsgáltasd ki magad a magas pulzus miatt!

  • MARCSI

    2008. november 05. szerda

    SZIA GABI MI VOLT A VERVETELEN?

  • Vida Ági

    2008. november 05. szerda

    Marcsi, egyáltalán nem baj.

  • MARCSI

    2008. november 04. kedd

    egy olyan kerdesem lenne hogy a lanyom elmult ket eves es nem nagyon akar beszelni.papa mama hamin kivul nem beszel.ugye nem baj kerlek nyugtass meg.

  • Vida Agi

    2008. november 04. kedd

    Évi, márciusban kell próbálkozni, ahhoz, hogy decemberben szülessen

  • EVI

    2008. november 03. hétfő

    SZERETNEK TAGYNACSOT KERNI.EBBEN A HONAPBAN LESZ KET EVE HOGY FOGAM.TABLETTAT SZEDEK. VAN EGY KISFIAM ES NAGYON SZERETNENK EGY KISLANYT AZ IDEI KARACSONY MAROVO BISZTOS KIESIK DE JOVO KARACSONYRA HOZHATNA A JEZUSKA.A MENZESEM MINDEN HONAPBAN MEGVAN DE KULOMBOZO CIKLUSOKKAL.MIKOR LENNE JO EGYUTT LENNUNK HOGY EGY KISCSAJT OSSZEHOZZUNK JOVO KARACSONYRA?KOSZI.EVI

  • marcsi

    2008. október 30. csütörtök

    marcsi vagyok,koszonom a valaszt,pontosabban nem tudna megmondani a napot?mennyivel elobb fejezzem be a tabletta szedeset?

    Válasz: 3 hónappal korábban, mert ennyi idő kell a hormonoknak, hogy kiürüljenek a szervezetből, tehát most kell abbahagyni a tablettát ahhoz, hogy februárban már baba foganhasson.

  • marcsi

    2008. október 28. kedd

    mikor erdemes egyutlennunk ugy a ferjemmel hogy kislanzunk szulessen jovo karacsonyra

    Válasz: Február-márciusban.

  • Hajni

    2008. október 06. hétfő

    Szia.

    Nagyon érdekesnek, hasznosnak találtam, csupán annyi a baj, hogy nem magyarul van. Én egy kicsit tudok angolul, így nehezen értettem meg, időnként csak következtetni tudtam . Én most vagyok 5 hetes, igy találtam benne sok érdekeset.

  • Magyar Orsi

    2008. augusztus 08. péntek

    Gratulálok a honlaphoz! Nagyon szépen összeszedett, sok hasznos információval, érthető, és átlátható módon. Én ugyan már a harmadik babámat várom, mégis tudok találni új információt. :))
    Ezek a videók különösen tetszenek…
    Orsi

Comment navigation