Terhesség hétről hétre

Jó volna látni, hogyan fejlődik a baba a pocakban a fogantatástól kezdve egészen a születésig? Összegyűjtöttem minden hétről a legfontosabb információkat és azt is megnézheted, hogyan fejlődik odabent a pocakban a baba a terhesség során hétről hétre.

Terhesség hétről hétre6. hét

Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok.

7. hét

A baba ilyenkor a fejétől a faráig már 7-9 mm. Jelen vannak a nemi szervek kezdeményei, de ilyenkor még nem lehet tudni, fiú lesz-e vagy lány. Alakulnak az orrcimpák. Ebben az időben igen gyors fejlődésen mennek át a magzatok, a vesék kialakulásának három fázisából most tart a másodiknál.

8. hét

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is. Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

9. hét

Már könyökünk is van! A kisbaba most körülbelül 13-17 mm, a súlya egy gramm! Alakulnak a lábujjak, a gonádokból pedig már herék és petefészkek lettek. Ha a méhfalon keresztül megérintik, már elhúzódik, és spontán mozgásokra is képes. Folytatódik a csontosodás is.

10. hét

A baba most már belépett a magzati szakaszba. Átlagos mérete megközelítőleg 27-35 mm, súlya 4 gramm. Kialakultak az apró lábujjak, a szem jórészt nyitva van, de kezdenek összenőni a szemhéjak, és ez a 25-27. hétig így is marad. Differenciálódnak a külső nemi szervek. Teljesen kész a külső fül, valamint a felső ajak is. A hét legnagyobb eseménye, hogy eltűnt a farok! A tízhetes baba szíve körülbelül 160-at ver percenként.

11. hét

Ha láttál már ilyen korú magzatokról felvételeket, tudni fogod, hogy a fej a test méretének körülbelül a fele. Ez majd, ahogy a baba nő, változni fog. Ezek a héten alakul ki a szivárványhártya, és megjelennek a kézen a körmök. A baba súlya körülbelül 7 gramm.

12. hét

Bár a baba agyának mérete nem ugyanakkora, mint amekkora majd születéskor lesz, a szerkezete pontosan megegyezik. Ekkorra már megindult az epekiválasztás is. A baba súlya mintegy 14 gramm, teljes hossza 9 cm.
Kialakultak a kicsi reflexei és a bélmozgásai, készül a méhen kívüli életre.

13. hét

Ezen a héten rengeteg a tennivaló. Már kialakult mind a húsz fog, és csöndben várakozik. A baba körülbelül 28 gramm súlyú, és ugyanennyi most a méhlepény súlya is. A baba belei a köldökzsinórból levándorolnak a hasába. Alakulnak a bélbolyhok is, ezek segítik elő a perisztaltikus bélmozgásokat és az emésztést. A pici hasnyálmirigye már képes inzulint kiválasztani.

14. hét

A magzat már mintegy 12,5 cm. Már tud vizelni, és bele is pisil a magzatvízbe. Ebben gyakorolja tüdővel való légzést is.

15. hét

A baba súlya körülbelül 70 gramm. Alakul a koponyán a haj mintázata, a szív pedig naponta mintegy 28 liter vért pumpál, ez a terhesség végére megemelkedik.

Aggódsz a baba méretei miatt? Ultrahang kiszámolónk segítségével a leletek alapján pontosan megnézheted, mekkora a babád >>

16. hét

Szépen kifejlődtek már a baba körmei, van, akinek rögtön a szülés után le kell vágni a körmét. A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani.

17. hét

A baba bőre alatt ún. barna zsírréteg rakódik le, a terhesség végére ez teszi ki testsúlya 2-6 százalékát. Ez segít fenntartani a születéskor a testhőmérsékletüket. A kicsi súlya ilyenkor körülbelül 142 gramm, ami azt jelenti, hogy már nehezebb, mint a méhlepény. Ebben a szakaszban nem alakult ki semmi új a babán.

18. hét

A magzat igen gyorsan fejlődik az anyaméhben, már 205 cm és 198 gramm. A csontosodási folyamat folytatódik, kialakulnak az ujjbegyek és az ujjlenyomat is.

19. hét

Ezen a héten ugyancsak imponáló a baba fejlődése. Súlya már 227 gramm, ha kislányról van szó, a petefészkek már tartalmaznak már kezdetleges petéket is. A baba testén megjelenik a lanugo, a magzatpihe, ami egészen a szülésig megmarad, sőt, van, hogy az arcon vagy a füleken utána is látható.

20. hét

Lehet, hogy már észreveszed, mikor alszik a baba, és mikor van ébren. Súlya már a 282 grammot is elérheti, teljes hossza pedig 25 cm.

21. hét

A kicsi még mindig szabadon mozoghat a magzatvízben. Ennek a trimeszternek a végén megállapodik, befordul, általában fejjel lefelé. A kicsi súlya most körülbelül 369 gramm.

22. hét

A magzat egyre nagyobb lesz, és készül a méhen kívüli életre. Már kialakult a szemöldöke is! Súlya 425 gramm, hossza 27,5 cm.

23. hét

Már majdnem teljesen kialakultak a kézkörmök, és sötétebb árnyalatú a magzatpihe. A baba készülődik a nagy útra, és egyáltalán nem zavarják az összehúzódások. Alakul a magzatszurok, a baba első széklete. A kicsi súlya 510 gramm körüli.

24. hét

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

25. hét

Már 700 gramm a súlya, a csontjai egyre keményebbek lesznek.

26. hét

A baba bőrén keresztül látszanak az erek, bár a bőr az átlátszóból mostanára már áttetszővé vált. A kicsi hall Téged, és a körülötte levőket. Bár feltételezzük, hogy a méhben csönd és nyugalom van, a babát már régóta zajok veszik körül. Hallja a szívverésad, bélmozgásaid és más testfunkcióid zaját, csakúgy, mint a külvilág hangait. Súlya közel 800 gramm, hossza 32,5 cm.

27. hét

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.
Már 900 gramm a súlya.

28. hét

Kifejlődtek a kicsi szempillái, lerakódik a bőr alatti zsírréteg. Amennyiben kisfiúról van szó, a herék valószínűleg elkezdenek leszállni. A baba most körülbelül 35 cm hosszú a súlya pedig 1 kilogramm. Az ilyenkor született babáknak az orvosi technológia segítségével jó esélyük van a túlélésre.

29. hét

A kicsi már szorgosan készülődik a születése napjára. Már elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, és a csontvelő már tökéletesen termeli a vörös vérsejteket. Naponta fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A baba súlya körülbelül 1,16 kilogramm.

30. hét

A kicsi nagyon is tudatában van a környezetének. A méhre szokás úgy gondolni, mint valami sötét helyre, ám ott bent az anya környezetétől függően lehet sötét vagy világos. Megfigyelheti a baba alvási és ébrenléti periódusait is. A magzat mérete már kb. 1,36 kilogramm, hossza kb. 37,5 cm.

31. hét

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

32. hét

Ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik. A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és valószínűleg sok haja is van már. Az utóbbi időben hihetetlenül sokat gyarapodott a súlya, most már 1,7 kilogramm és 40 centi.

33. hét

A magzat súlya már 1,8 kilogramm körüli. A méhben körülbelül 1 liter magzatvíz van, elképzelhető, hogy nálad ennek a mennyiségét az orvos túl soknak, vagy túl kevésnek tartja, utóbbit gyakran a méhen belüli fejlődésben való elmaradottsággal hozzák kapcsolatba. Fontos tudni azonban, hogy minden nőnél más és más a magzatvíz mennyisége, és önmagában egyik sem jelent problémát.

34. hét

A kicsi egyre nagyobb lesz, már 2 kilogramm és 42,5 centi. A méhlepény hormonjai aktiválják a tejelválasztást, a baba pedig már akár naponta fél liter vizeletet is ürít odabent.

35. hét

A kicsi súlya most 2,15 kilogramm, bár a terhesség késői szakaszában nagyobbak lehetnek az eltérések ezen a téren, mint a terhesség elején. A baba hetente átlagosan 20 dekát hízik.

36. hét

A baba 2,3 kilogramm, és 45 centi, bár ilyenkor a vége felé itt is nagyobbak a különbségek. A legtöbb baba ekkora már a fejjel a szülőcsatorna irányába fekszik és gyakran már érezhetőek az első jóslófájások is.

37. hét

A kicsi úgy gyakorolja a légzést, hogy beszívja a magzatvizet. Néha még csuklik is. Figyeld az utolsó hetekben a kicsi rúgásait, akár hiszed, akár nem, hiányozni fognak.

38. hét

Ilyenkor már akár napi 30 grammot is hízhat a baba. A babák egy része ekkor már kevesebbet mozog, de ne ijedj meg akkor sem, ha a te babád még vígan rugdos, se akkor, ha gyakran érzed a csuklását – ez az utolsó hetek természetes velejárója.

39. hét

Tudtad, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

40. hét

A baba valószínűleg ahhoz a 96 százalékhoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe. A baba immunrendszere még mindig fejletlen, és a kicsi a méhlepényből kapja az antitesteket, szülés után pedig az anyatejből jut hozzá. A testéről már lehullt a pihe legnagyobb része, bár egyes rejtett helyeken, különösen a hajlatokban, a váll és a fülek környékén még találhat a babán kis pihéket.

Az átlagos baba a születéskor 3,4 kilogramm súlyú és 50 centi hosszú. A méhlepény súlya a baba súlyának körülbelül az 1/8-a, a köldökzsinór hossza megegyezik a babáéval. A kicsinek születéskor és 5 perccel később megmérik az Apgar-pontszámát.

Terhesség hétről-hétre hírlevél: Kíváncsi vagy rá, melyik héten mit tud pontosan a babád, mire figyelj oda, és magadon milyen tüneteket tapasztalhatsz majd? Klikk ide és minden héten elküldjük neked az aktuális tudnivalókat >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

198 Comments

  • HARGITA

    2010. július 21. szerda

    Eleg problemas fogsorral rendelkezem!jarok fogorvoshoz,a furasokat,tomeseket,huzasokat megcsinaljak,de van egy felso jobb 1es,ami el van szinezodve,es ez 1re csak roszabb lesz!mivel terhes vagyok,nem tudnak semmit kezdeni az elso fogammal…,gondoltam feheritesre,de terhesseg alatt nem ajaljak,penzunk sajnos most nincs h megcsinaltassam!mivel 1.5honap mulva lesz a lakodalmunk igen csak zavar az elso fogam!a fogkrem nem segit rajta,fehereb lesz tole de meg akkor is kitunik a tobbitol!segitsetek,hogy tudnam azt az egy fogamat kifeheriteni,ugy hogy a babanak se artsak vele!

    Válasz: Terhesség és szoptatás alatt a fogfehérítés nem ajánlott, tehát legfeljebb csak fehérítő fogkrémekkel kísérletezhetsz.

  • st

    2010. július 19. hétfő

    14+4 hetes kismama vagyok-azt szeretném kérdezni, normális az ha alhasi „nyilalást” érzek, hanyatt fekvéskor a lábam a hasamig felhuzva -mikor nyomódik- olyan nyilalást érzek mint mikor nagyon bevagyok puffadva,és ez teljesen a végbél nyilalásig érezhető? (azt hozzá kell tennem,hogy eddig szinte minden nap bevoltam puffadva).
    Ezt akkor is érzem néha mikor hirtelen leülök,és a fenekemig sugázik a nyilalás. (Ugy tudnám még jellemezni olyan mikor cystám volt -amit ki operáltak. Utána 5 honapra estem teherbe) Szinte mintha repednék szét-furcsa de csak kb így tudom körbe írni.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Előfordulhat ilyen, a méhtartó szalagok húzódnak. Ha erősödik, vagy vérzés jelentkezik mellette, akkor kell orvoshoz fordulni, egyébként teljesen normális jelenség.

  • HARGITA

    2010. július 17. szombat

    22hetes es 2 napos terhes vagyok!az evek alatt ahogy hiztam megrepedezett a borom,de a repedesek elhalvagyodtak par kilo leadasaval!most ah nol a hasam a picitol,megint kipirosodtak a regi repedesek es ujjak is elojottek,eleg pirossak,hosszuak es sok van beloluk foleg a hasamon!szules utan tudomasom szerint ezek elhalvanyodnak,de hogy tudom majd helyre hozni a borom h abszolut ne latszodjanak a repedesek?es a kinyult borrel sem tudom mit kezdhetnek majd!segitsetek,hogy a szules utan hogy hozhatnam magam ismet formaba es mi keppen hogy h a picire is jusson idom!elore is koszonom!!!

    Válasz: A terhességi csíkoktól 100%-ig nem lehet megszabadulni, de sokféle praktika van, ami csökkenti őket. Van csíkok elleni krém, amit a terhesség alatt és utána is lehet használni, valamint a szoptatás befejezése után az infraszauna is segíthet.

  • Évi

    2010. július 16. péntek

    Sziasztok,én most vagyok a 19.terhességi hetemben.Nekem az a problémám van,hogy pár napja nagyon érzékeny lettem a zajokra.Sokszor elég ha csak egy autó zaját meghallom az utcáról,és már egybol osszeugrik a gyomrom.Sajnos mindentol megijedek.Nem tudom ez mennyire normális,esetleg már másnál is elofordult,de sokszor már annyira kellemetlen,hogy vattát vagyok kénytelen a fulembe dugni.Na meg attól is tartok,hogy esetleg a babára szintén rossz hatással van,hogy ilyen sokszor megijedek.Mi lehet ilyenkor a teendo?

    Válasz: A babára ez nincs rossz hatással, nem kell aggódnod miatta. Pihenj sokat, kerüld a zajokat, tanulj meg meditálni vagy relaxálj, ez segít a hiperérzékenység leküzdésében.

  • Marika

    2010. július 10. szombat

    Sziasztok. Megütöttem a pocakom az asztal sarkába. Nagyon megijedtem, 22 hetes terhes vagyok. Egy picit piros lett a bőr a hasfalamon, most pedig érintésre érzékeny. Azóta egyébként nem fáj a hasam, és már mocorgásait is éreztem. Szerintetek a magzatvíz védi a babát annyira, hogy ne legyen semmilyen baja? Köszönöm a válaszokat.

    Válasz: Igen, ettől nem lesz semmi baja.

  • HARGITA

    2010. július 08. csütörtök

    EN 20 HETES TERHES VAGYOK,MAR ERZEK KISEBB MOCORGASOKAT,DE MIKOR KEZD MAJD RENDESSEN MOZGOLODNI H MAST IS EREZZE HA MEGERINTI A POCAKOM?

    Válasz: 1-2 hét és fog úgy is mozogni.

  • ivett

    2010. július 05. hétfő

    jóestét megint szeretnék felteni egy kérdést junius 1 jén volt vetélésem és egéségügyi kaparásom és voltunk együt megszakitásal mégnemvolt menszeszem és fájnak a meleim nagyonfontosvolna a válasza előre is kőszőnőm

    Válasz: Vetélés után előfordulhat még mellfájás, mert a hormonok még nem tűntek el a szervezetből, de ha éltél nemi életet azóta védekezés nélkül, akkor persze terhes is lehetsz.

  • ivett

    2010. július 05. hétfő

    szeretnék egy fontos választ abortusz után hamar teherbe lehet esni mert ugy védekezünk megszakitésal előre is kőszőnőm

    Válasz: Abortusz után, még mielőtt először jelentkezik menzesz, már van peteérés. Ilyenkor teherbe lehet esni. Akár 1 hónapon belül is. A megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha 1 éven túl is csak így védekeztek, ez a szám 35%-ra növekszik.

  • moncsi

    2010. július 05. hétfő

    ojan kérdésem volna hogy abortusz után hamar teherbe lehet esni

    Válasz: Abortusz után akár pár héten belül is újra teherbe lehet esni.

  • marta

    2010. június 30. szerda

    30 hetesen voltam orvoshoz, és azt mondta, hogy még farral van a babám, de még befordulhat. Mennyi az esélye, hogy megfordul? Ez lesz a harmadik szülésem. Nem szeretném császármetszéssel világra hozni a gyermekem. Lehetséges a normál szülés? Eddig minden rendben van.

    Válasz:Lehetséges farfekvéssel is természetes úton világra hozni, de még bőven van ideje megfordulni, általában a 36. hétig megfordulnak a farfekvéses babák is, és még ezután is meg lehet fordítani, ha az orvos vagy a szülésznő ért hozzá.

  • marta

    2010. június 22. kedd

    Én 30 hetes terhes vagyok, mostanig 7 kg-t híztam. 163cm vagyok, 58 kg-mal indultam. Vigyázok, hogy ne legyek falánk, sokat mozgok. Majdnem minden este vacsora után megeszem egy fél citromot, csak úgy magára, mert jól esik. nem tudom, hogy ezt jól teszem-e, mert már érzi a babám az ízeket, vagy különben is…

    Válasz: Ha jólesik, ehetsz citromot. A baba tényleg érzi az ízeket, de legalább szeretni fogja a savanyút is, ez nem gond.

  • moncsi

    2010. június 22. kedd

    irtam a multkor ésmég nemkaptam választ és szeretnék előre is kőszőnőm

  • Szilvia

    2010. június 18. péntek

    Sziasztok!
    Én nekem olyan kérdésem lenne,ha valaki tudna válaszolni megköszönném!
    Juni.16.-án voltam az orvosnál,aki megállapította 6mm-es intact petezsák,szikhólyag látható.És 5 hetes terhes vagyok,de néha picit fájdogál a hasam.
    szerintetek lehet valami baj a babával?
    Vagy csak én aggódom túl a dolgot?
    Ha valaki tud kérem írjon választ előre is köszönöm nektek a segítséget.:-)

    Válasz: Ha néha fáj a hasad, az természetes, ne aggódj! Ha nem érzel erős görcsöket, akkor nincs gond. De ha legközelebb mégy orvoshoz, védőnőhöz, kérdezz rá, remélem, ők is megnyugtatnak.

  • ST

    2010. június 10. csütörtök

    …,még az előzőre sem kaptam választ,és én már is halmozlak a következővel! Ma voltam dokinál-már a kezdetektöl van pici pcsételésem (bár a múlt hét csüt. óta csak ha dolgozom akk. pecsételek) Ma megállapitotta a Dr.,h „retrochoriálisan 10szer5mm-es hematoma” miatt van a pecsételés. Nem írt rá semmit csak,h pihenjek. Mondta „jó” ha pecsételek mert akkor ürül-de meddig?…,és csak ha dolgozom/ami álló munka/? Hmm ez érdekes.
    Szerinted keressek föl másik orvost aki komolyabban vesz? Tudom,h ez veszélyes dolog… Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: A hematóma nem olyan ritka dolog, általában magától felszívódik. Tényleg csak annyi a teendő, hogy pihenj sokat.

  • ST

    2010. június 09. szerda

    Szia! 9.hetem töltöm be holnap-holnap után,azt olvastam több helyen is,hogy a hormon megnövekedésével megnehezül a széklet ürítése a kismamáknak…,na én ilyet egyáltalán nem tapasztalok. Ugyan olyan jó az emésztésem mint előtte(étkezés után azonnal mennem kell…) Azt szeretném kérdezni ez baj lehet esetleg a hormon szintemmel van a probléma?
    Köszi!

    Válasz: Semmi gond, ez sok mindentől függ: hajlam, táplálkozás, folyadékfogyasztás, ha neked normális, örülj neki.

  • kicsi

    2010. június 08. kedd

    24 hetes kismama vagyok és nagyon dagad a lábam kb:kg-mot szedtem fel ha tudok megyek sétálni és hetente 1-szer 2szer kismama tornát csinálom. Mit tegyek, hogy ne dagadjon és vizesedjen a lábam?? Előre is köszönöm.

    Válasz: Valamennyire mindenképpen fog dagadni, ez a terhesség velejárója, nem kell és nem szabad tenni semmit ellene. Ne állj vagy ülj sokat egyhelyben, mozogj rendszeresen, igyál sokat és ne sózd annyira az ételeidet.

  • ST

    2010. május 22. szombat

    Szia! A 6 hetet töltöttem be,nagyon köhögök (torok fájás orr folyás..stb) ,kaptam gyógynövényes köhögés csillapítot. Azt szeretném megtudni az erős köhögés nem árthat e a babának?
    köszönöm

    Válasz: A köhögés nem árt a babának.

  • moncsi

    2010. május 22. szombat

    sziasztok énisvoltam dokinál csütőrtőkőn megvizsgált és asztmonta tójás nagyságu uhg is viszakel menem junius 2 dikán akor hány hetes lehetek választ szeretnék március 27dikén volt utoljára menszeszem

    Válasz: A menses alapján nagyjából 8 hetes vagy.

  • ST

    2010. május 16. vasárnap

    Sziasztok!
    Én azt szeretném megtudni-5.hetet töltöttem be,voltam ultrahangon a m.nyálkah.vastagság13mm stb-jó,DE MIÉRT MONDTA A DR.,h 2 HÉT MÚLVA MENJEK VISSZA ÉS AKKOR TUDJA 100% osan ki JELENTENI A TERHESSÉGET?? (néha van pici pecsételő vérzés ami az orvos szerint normális beágyazódáskor)Fodrász vagyok tele munkával/festeni már maszka szoktam/. Nem veszélyes álló munkát végezni az első 3 hónapban?Aggódom e miatt mert elég sokat vártam erre a BABÁRA.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Valószínűleg csak azért rendelt vissza az orvos, hogy biztosra menjen. 5. hétben még lehetséges, hogy csak a petezsákot látta, 2 hét múlva viszont már az embrió is látható lesz. Az álló munka, ha egyébként nem érzed megerőltetőnek, nem jelenthet veszélyt. De érdemes többet pihenned, mint eddig!

  • Heléna

    2010. május 12. szerda

    Sziasztok!

    Én tulajdonképpen minden ide író nőtársam segítségét,válaszát várom,elfogadom.
    Jelenleg 13 hetes kismama vagyok.Eddig nem volt semmi gondom,rendben lezajlott az elmúlt időszak.Ma viszont történt egy érdekes dolog.Nem véres váladék,de barna folyás jelentkezett.Fogalmam sincs,hogy mi történhetett.Ma lesz az orvosomnak is rendelése,őt akkor tudom megkérdezni.Lehet mikor itt választ kapok,ő már elmondja mi történhetett,de azért kérném,aki tud írjon nekem erről.

    Köszönöm!

    Válasz:Ez lehet pl. egy kisebb méhszájseb miatt, vagy aranyér is okozhatja.

  • Ilu

    2010. április 19. hétfő

    Érdeklődni szeretnék! Most 12 hetes terhes vagyok megcsinálták az ellenanyag vizsgálatot és pozitív lett, de nem értem hogy miért ugyanis utána olvastam és csak Rh- faktorú anyukáknál lehetséges ez.Azt szeretném megtudni ,hogy akkor ez most mi lehet! Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ezt így nem lehet megmondani, az orvossal konzultálj ezügyben.

  • anonim

    2010. április 18. vasárnap

    sziasztok! én 17 éves vagyok és még nem tervezek babát, de nem tudom hogy terhes vagyok-e.a barátommal rendszeresen szeretkezünk és nem használunk óvszert, se tablettát.csak a megszakításos módszert.ezért bizonytalan vagyok.sokféle dolgot hallottam ezzel kapcsolatban. van aki azt mondja hogy ha időben kiveszi akkor nem lehetek terhes, de van akitől azt hallottam hogy közben is jön valami és lehetek terhes.az a baj még hogy nekem nem rendszeresen szokott megjönni, mármint havonta de azon belül rendszertelenül.és már lehet hogy meg kellett volna jönnie.a mellem is fáj. a bimbóudvar kicsit megdagadt.és tudom ez akkor is normális amikor meg szokott jönni de én nem olyan fájdalmat érzek mint akkor.meg nemrég vérzett egyszer az orrom is. szóval nagyon félek. tesztet még nem vettünk. nőgyógyásznál sem voltam még.anyumék sem tudnak semmit az egészről.szóval kérlek valaki segítsen!:(:(:(

    Válasz: Mindenképp az az első, hogy tesztelj, mivel kb. 5% esélye van a terhességnek. Ha mégsem vagy terhes, akkor viszont mindenképp egyezzetek meg valamilyen hatékonyabb védekezési módszerben!

  • Niki

    2010. április 17. szombat

    A teszt ketszer kimutatta,h terhes vagyok.Ahogy kiszamoltam kb 5 hetes lehet,de ma hasfajassal egyben volt egy kis verzes nem rozsaszines hanem rendes.Ez mit jelent?

    Válasz: Terhesség során a vérzés sosem természetes. Remélem, azóta elmúlt. Ha vérzés jelentkezik, minden esetben a legjobb orvoshoz fordulni, mert vetélésre utalhat. Viszont ez bizonyos esetekben visszafordítható!

  • FJázmin

    2010. április 13. kedd

    Miért nem kapok választ?:-(

    Válasz:Mint azt feljebb is írtuk: 1 héten belül válaszolunk.

  • FJázmin

    2010. április 12. hétfő

    Szia!

    Múlt héten voltam orvosnál,6 hetes terhes vagyok!:-)
    17 mm-es petezsákot, és benne szikhólyagot állapított meg a doki!
    Az lenne a kérdésem, hogy ez a 6. hétnek megfelelő méret?
    Választ előre is köszönöm!:-)

    Válasz:Igen.

  • andrea

    2010. április 11. vasárnap

    hmmmmmm

  • andrea

    2010. április 11. vasárnap

    meddig lehet szerekezni hányodik hétig???

    Válasz: Mármint a terhesség hányadik hetéig? Ha az anyuka nem veszélyeztetett, teljesen rendben zajlik a terhesség, akkor akár a 40. hétig is.

  • Szilvi

    2010. április 01. csütörtök

    24 hetes leszek a hétvégén. 22.hét körül éreztem először a mozgását, az a kérdésem, hogy nem gond, hogy még most sem érzem olyan erősen?
    Pedig már több mint fél kiló.

    Válasz: Nem baj, ez a hasfal vastagságától és a baba helyzetétől is függ. Van, hogy napokig csak befelé rúgdos.

  • via0116

    2010. március 31. szerda

    Szia!
    Március 24-én már írtam a panaszaimról és válaszoltál is és köszönöm is. Jelenleg kétségbe vagyok esve mivel nem jött meg a menstruációm, de az orvos és a tesztek szerint nem vagyok terhes. Az orvos azt mondta,hogy fogyjak le/167cm és 78-80kg vagyok/ és hogy kicsi a méhem. Ez a hír kicsit megijesztet mivel szeretnénk babát,de nem tudom mivel jár ez hogy kicsi a méhem meg hogy miért nem jött meg a menszeszem. Nem élek stresszes életet szerintem nem is vagyok annyira kövér hogy elmaradjon a menszeszem. Az az igazság hogy még reménykedek hogy csak az orvos vizsgált meg rosszul/ csak kézzel/ bár ennek kicsi az esélye.A bimbóim fájnak, viszkednek és fehér valamik vannak a felszínén.Lehet ennyire beképzeltem volna hogy már ki ütött rajtam és az az előtej szerűség is azért jött. ?Meg azt sem értem hogy akkor miért görcsölt úgy a hasam a beágyazódás körül?Az nap amikor meg kellett volna jönnöm ugyan úgy görcsöltem 3napig de csak görcs volt. Kicsi a méhem? kevesebb az esélyem a teherbeeséshez?Remélem nem voltam nagyon érthetetlen de felkavartak az események és egyszerűen nehezen hiszem el hogy nincs baba. Segítségédet előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódnod. Sem az a néhány kiló túlsúly, sem a kis méh nem okoz problémát a teherbeesésnél. A komoly (40-50 kiló) túlsúly valóban jelenthet problémát, de ilyen kevés nem. mivel nem volt ultrahangos vizsgálat, elképzelhető, hogy túl korán mentél el orvoshoz és mégis terhes vagy, mert kézzel a korai terhességet nem lehet megállapítani. A kicsi méhet szerintem azért mondta, mert terhesség esetén nagyobbnak kéne lennie a méhnek, de a koraterhességben még ezt sem lehet kézzel egyértelműen megállapítani.

  • suki mária

    2010. március 31. szerda

    azt szeretném megkérdezni hogy most két napig volt menstruációm de meg szokot csapkodni ugyan ugy fáj a hasamde nem voltam még nögyogyásznález mit jelent kérlek válaszolj

    Válasz: Ha a megszokott időben jött, akkor nem vagy terhes. Ha nem a megszokott időben jött, akkor pl. ciszta is okozhatta a vérzést. Menj el orvoshoz, ha rendellenesnek érzed.

  • via0116

    2010. március 24. szerda

    Szia!
    A párommal babát szeretnénk és hát próbálkozunk is. Az utolsó menstruációm február 28-án volt meg általában 29-30 naposak a ciklusaim és egy kalkulátor segítségével kiszámoltam a peteérésemet amit március 16-ra esett. Ekkor és utánai is együtt voltam a párommal.Március 21-től 23-ig az alhasamban enyhe menstruációs görcsöket is éreztem ami hol gyengébb hol erősebb volt. A melleim nem fájnak viszont 22-én este valami vizes-fehér csep jött ki a bal mellemből, de nem hinném hogy előtej lenne, de más ötletem nincs. A hőmérsékletem 36.9 és 37.1 között van. Lehet ennek nincs jelentősége, de 21-én este azt álmodtam hogy van egy kisbabám. Úgy érzem hogy terhes vayok, de valószínűleg azért mert terhes akarok lenni. Vettem ma egy tesztet is de csak holnap reggel csinálom meg elvileg 10napos terhességet is kimutat de úgy olvastam hogy még most korai lenne,de viszont már tűkön ülök. A kérdésem az lenne hogy látsz e esélyt a terhességre illetve mi lehetett az ami a mellemből ki jött? A választ köszönöm

    Válasz: Van esély a terhességre és előtej bármikor lehet, gyakran már koraterhességben is van, de bármikor előfordulhat, hogy valamilyen hormonális hatás kiváltja a tejképződést a mellben (még szex is kiválthatja).

  • suki mária

    2010. március 24. szerda

    kérlek válaszolj

  • suki mária

    2010. március 24. szerda

    nekem is késik a menstruációm február24 én volt utoljára aterheségi jelek megvanak de a tesztek negativak nagyon fáj a hasam és a derekam még aludni sem tudok éjszaka nagyon félek ez baj ugye

    Válasz: Ha még nem voltál, mindenképp menj el nőgyógyászhoz, ez az erős fájdalom méhen kívüli terhességre utalhat.

  • Kriskó Gabriella

    2010. március 18. csütörtök

    Szia.Én igazából teljesen össze vagyok zavarodva.Légyszi segits ha tudsz!Nekem az a problémám,hogy nem tudom,hogy kinek higgyek a terhességi hetekkel és a szűléssel kapcsolatban. Ultrahangon egy hete voltam és ott a gép kimutatta,hogy 33 hetes és 2 napos voltam, a baba pedig 2118 g.volt akkor,és a gép szerint április 28.-án szülnék.Ma meg voltam nőgy.dokinál és szerinte 31 hetes vagyok még csak és május 16.-án fogok majd szűlni.Az ultrahangos doki is mondta,mikor nézte a babát,hogy több hetes vagyok mint amit a nőgyógyászok mondanak!Azt hozzáteszem,hogy már a hasam is nagyon nagy!Nem tudom,hogy kinek hihetek!Azt sem tudom,hogy akkor mikor fogok kb.pontosan szűlni,ha kérdezik akkor nem tudok rá pontos választ adni!Így nagyon rossz!Légyszi írj! Elöre is köszönöm! Sziszy.

    Válasz: Számold ki az utolsó mensesed első napja alapján itt: http://www.kismamablog.hu/szules-kalkulator

  • Gacsal Renáta

    2010. március 17. szerda

    Szia!!! Azt szeretném kérdezni, hogy 5 hetes terhességnél normális e az 5 mm-es petezsák????

    Válasz:Igen.

  • Julianna

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági.

    Én 8 hetes terhes vagyok,a méretünk 18mm.
    Remélem ez jó.
    18 éves korom óta dohányzom. (15-18szál/nap)
    Sajnos én nem vagyok olyan szerencsés aki nem kívánja a cigit ha terhes.
    Úgy tudom jobb fokozatosan letenni mint azonnal.
    Most 3-4 szálnál tartok naponta.Mikorra kell véglegesen letenni?
    Köszönöm válaszod.

    Válasz: Ez nem teljesen van így, a legjobb a babának, ha azonnal leteszed. Viszont a kutatások szerint a 4. hónapig kisebb a dohányzás által okozott magzati károsodás esélye, tehát ha nem megy azonnal, addig kell letenned teljesen.

  • anita

    2010. március 14. vasárnap

    nekem lenne egy kerdesem.kb 6 hetes terhes lehetek,de picit faj a hasam es a derekam.de verzes nincs.aggodom nagyon nehogy mehen kivuli terhes legyek.kerdesem ez normalis vagy nem?

    Válasz:
    Ha csak néha, és nem erős a fájdalom, akkor ne aggódj!

  • Marika

    2010. március 10. szerda

    Szia! Kb. 5 hetes terhes lehetek. Van egy kis folyásom, ami néha enyhén rózsaszínes. Rendben van ez így?

    Válasz: Érdemes lenne rákérdezni nőgyógyásznál, védőnőnél, mert ezt így elég nehéz eldönteni. Nem mindegy ugyanis, hogy honnan jön a vérzés, amitől rózsaszínes lesz a folyás.

  • gábor

    2010. február 28. vasárnap

    kedves Ági!én a 27mm es magzatot táblázatban lattam kilenc és fél hettel.az orvosi papiron is 9 hét volt csak azzt nem tudom ez azt jelenti h a magzat annyi vagy annyi idös terhes.nem értem a 14 hetet gondoltam megkérdezemmégegyszer hatha elnézte amit irtam.elnézést
    elöre is köszönöm a választ

    Válasz: Ennyi idős terhes.

  • Noémi

    2010. február 26. péntek

    Én 15 éves vagyok. Nem feküdtünk még le a barátommal csak pettingeltünk. Szerintem vigyáztunk, mégis úgy érzem h terhes vagyok. Megjött a menstruációm mindig rendesen de legutóbb csak 5 napig tartott és kevés is volt. (De előfordult már ilyen akkor is mikor még nem is volt barátom.) A mellbimbóim pirosak és a méhem is egy kicsit meg van dagadva, szokott fájni a fejem, néha van hányingerem. Szerinted terhes vagyok? A teszt negatív lett.

    Válasz: A pettingtől nem lehet teherbeesni. Ha konkrétan a behatolás nem történt meg, ha nem jutott be hüvelyen keresztül spermium, akkor nincs miért aggódnod.

  • anna

    2010. február 25. csütörtök

    szia
    en olaszba elek a baratommal 14 hetes terhes vagyok at szeretnem megtudni hogy kb ebben a szakaszban mekkora az atlagmeret a pocaknak hisz nem nagyon latszik meg .nalam gyakori a fejfajas ami kozbe kibirhatatlan mit tudok tenni ellene .
    koszike

    Válasz: A has mérete egyénenként változó. Az első gyerekek általában később látszódnak. A fejfájás viszont nagyon zavaró tud lenni, léteznek olyan fájdalomcsillapítók, amiket lehet szedni terhesen is, viszont erre mindenképp rá kell kérdezni, hogy biztos olyat adjanak, ami nem árt a babának.

  • Margit

    2010. február 25. csütörtök

    Érdeklődni szeretnék most vagyok 16 hetes terhes a baba BPD-je 35.2 CRL-je 9 mm .
    ezek jo eredmnyek?

    Válasz: Igen, teljesen normálisak a méretei.

  • gábor

    2010. február 22. hétfő

    kedves ÁGI!a 27 mm-es magzat 9 hetes magzatot jelent és ezáltal 11 hetes terhességet vagy 9 hetes terhességet.köszönöm

    Válasz: A 27mm-es magzat az a 14. terhességi hetet jelenti.

  • gábor

    2010. február 21. vasárnap

    kedves Ági!köszönöm a választ.azt szeretném még kérdezni hogy most mar 4 hete volt az abortusz. azota még öt kilot hizott a barátnöm,teherbeesés ota összesen 12.a terhesség tünetei még mindig jelen vannak.amire válaszoltál is h mégbelefér.de azt is érzi néha mintha mozogna?ez is rendben van?vagy beképzelheti?állterhesség esetleg?vagy valami nincs rendben.köszönöm

    Válasz: Ha ennyire úgy látja a barátnőd, hogy terhes, csináljon egy tesztet, ha pozitív, menjen el orvoshoz.

  • gábor

    2010. február 17. szerda

    abortusz után még meddig tarthatnak at erhesség tunetei.mert több mint három hete volt és a hasa nött,azota se lett kisebb és ugyanugy jön a tej.ez még normális vagy már nem?
    köszönöm!

    Válasz: Igen, ez még belefér.

  • Éva

    2010. február 14. vasárnap

    Szia
    Nekem a menzeszem megjött február 2 de nem a megszokott módon mert két napig megvolt aztán 1 napig semmi majd megint volt egy kevés vérzésem.Közben egy ideje próbálkozunk a babával!
    Ez okozhat-e gondot abban hogy teherbe eshessek vagy tán terhes lehetek-e már?

    Válasz: Ha 3 napnál nem volt hosszabb, sokkal kevesebb volt a mennyiség, mint a megszokott, és a színe se volt olyan piros, inkább barnás, akkor még nem lehet kizárni a terhességet. Ha viszont ez egy rendes menzesz volt, akkor lehet tovább próbálkozni, nem valószínű, hogy bezavar.

  • gábor

    2010. február 10. szerda

    Lenne egy másik kérdésem is.Barátnömmel ugy döntöttünk nem tartjuk meg.jan. 26.-án volt abortuszon.kb 10 napja.abortusz után visszahuzodtak a mellei de megint elkezdtek nöni a hasa is nagyobb és már tej is jön a melleiböl.lehetséges ez,normális ez?vagy mi okozhatja.nem sikerult az abortusz,maradt bent egy darbka amit a szervezete tovább táplál?mástrészt ha jol tudom a tejtermelödés 15-16 hetes terhességkor kezdödik.akkor mégsem 11-12 hetes.Volt orvosnál is azota ahol azt mondták h akkor lehet elszámoltak valamit.csináltak egy tesztet ami pozitiv lett de az ultrahangon nem láttak semmit.azt mondták lehet méhen kivüli.itt már senki nem tud semmit.20 vizygálat óta mindenki csak találgat.már nem értem teljes káosz.nem tudom már mit gondoljak és a kapcsolatunkra is rányomta a bélyegét,mivel kielégitö választ nem kaptam h lehetséges e h én vagyok az apa vagy teljességgel kizárható?

    Elöre is köszönöm szépen a segitséget.szia

  • gábor

    2010. február 07. vasárnap

    és ha netán ikrek?és takarták egymást?ezzelmagyarázhato lenne a kisebb méret is és az is hogy abortusz után is folytatodnak a teerhesség jelei.
    köszi

  • gábor

    2010. február 07. vasárnap

    Lenne egy másik kérdésem is.Barátnömmel ugy döntöttünk nem tartjuk meg.jan. 26.-án volt abortuszon.kb 10 napja.abortusz után visszahuzodtak a mellei de megint elkezdtek nöni a hasa is nagyobb és már tej is jön a melleiböl.lehetséges ez,normális ez?vagy mi okozhatja.nem sikerult az abortusz,maradt bent egy darbka amit a szervezete tovább táplál?mástrészt ha jol tudom a tejtermelödés 15-16 hetes terhességkor kezdödik.akkor mégsem 11-12 hetes.már nem értem teljes káosz.nem tudom már mit gondoljak és a kapcsolatunkra is rányomta a bélyegét,mivel kielégitö választ nem kaptam h lehetséges e h én vagyok az apa vagy teljességgel kizárható?

    Elöre is köszönöm szépen a segitséget.szia

    Válasz: Előtej már a terhesség elején is jöhet, és még az abortusz után is lehet rövid ideig, mert a hormonok még mindig nem álltak vissza az eredeti szintre. Teljesen kizárható, hogy október 17.-én esett teherbe.

  • gábor

    2010. február 07. vasárnap

    jaj még valami.közbe fel is volt fázva a barátnöm.ugy okt. utolsó hetében.ez befolyásolhatta a beágyazodást,vagy a terhességi idöt és akkorlehetséges ez a 3-4 hé eltérés?

    Válasz: Nem. Ennyire sok eltérést nem okozhat.