Terhes vagyok vagy nem?

Aki teherbe akar esni, annak azért, aki nem, annak pedig azért érdekes Pearl Index ismerete. Ez a mérőszám azt mutatja meg, melyik fogamzásgátlási módszernél mi a hibahatár, azaz 100 nőből 1 év alatt hányan estek teherbe az adott módszer használatával.

 Terhes vagyok vagy nem?A Pearl Indexről szólva meg kell említenünk a névadót, Raymond Pearl (1879-1940)-ig élt, ő találta ki ezt a mérési módszert (azóta persze már mások is folytattak ilyen vizsgálatokat, az ő módszerével dolgozva). A mérés úgy történik, hogy 100 rendszeresen szeretkező, és egy adott fogamzásgátló módszert használó párt vizsgálnak 12 hónapon át, majd felírják, hány nő esett teherbe, minél alacsonyabb az érték, annál biztonságosabb a módszer.

Lássuk az értékeket, azaz a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát!
Amennyiben nincs fogamzásgátlás egy éven belül a nők 85%-a, azaz 100-ból 85 nő teherbe esik. A megszakítással való védekezés esetén 8-38% az esélye annak, hogy teherbe essen a nő, és hasonlóan magas arányban esnek teherbe a naptár módszert alkalmazó hölgyek is (az egyik vizsgálatnál csak 14, a másiknál 40% lett terhes 1 éven belül).

A Billings féle ritmust használó párok esetén a 15,5, illetve 32 baba fogant meg, míg a spermicideket (spermaölő zseléket, habokat, hüvelykúpokat használó nőknél 5-20% közötti volt ez az arány.

Valamivel kisebb a teherbeesés esélye méhszájsapka használatakor, itt ugyanis mindössze 7-11 százalék volt a teherbeesések aránya. Ez követi a sorban az óvszer, amely mellett évente 3-4 magzat fogant. A női óvszer valamivel hatékonyabbnak bizonyult, itt 1, illetve 5% volt a fogantatások aránya.

A spermiciddel kezelt pesszáriumok 2-3, a hőmérőzés módszerének Pearl indexe 0,5-3%.
Ha 72 órás tablettát használsz, akkor 0,5-2,5 százalék az esélyed arra, hogy mégis teherbe essél.

A legbiztosabb módszernek az injekció (0,03-2%), a hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1-0,5%, a sterilizáció 0,1-0,3% , valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5% számít.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

466 Comments

  • Bea

    2010. július 07. szerda

    Kedves Doktornő!

    Május 22-én volt az utolsó mestruációm. Júlis 2-án csináltam tesztet ami nagyon halvány pozitívat mutatott. Július 5-én és 6-án megismételtem a tesztelést negatív lett mindkét tesztem. Még mindig nem jött meg a mestruációm. Mit gondol lehetek még terhes vagy valami bajom van? Már nagyon szeretnénk a párommal kisbabát! Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Azt mondják, a halvány csík is csík, a pozitív teszt 99%, hogy terhességet jelez, viszont a negatív eredmény lehet téves. Ha azóta nem jelentkezett sem vérzés, sem görcsölés, jó eséllyel terhességről van szó. De ha a teszt nem mutatja ki, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi a vérzés kimaradásának oka. Drukkolok!

  • Gabi

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!
    Arra lennék kíváncsi, hogy lehetek e terhes ha a párommal a mensesem után 6 nappal lefeküdtünk, védekeztünk,nem szakadt ki az óvszer, de néha rosszul érzem magam. Két hete feküdtünk le, de a multhéten is rosszul voltam néha. Lehetek terhes? Mennyi az esélye?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ha az óvszerrel minden rendben volt, időben felkerült, nem csúszott le, nem lyukadt ki, nem szakadt el, akkor max. 1% az esély, tehát minimális. Nagyobb az esély, hogy más okozza a rosszullétet.

  • erzsók

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!
    A problémám a következő:A menszeszem február 2án volt meg utoljára. Azóta nem volt meg. Terhes nem vagyok , nincs semmi bajom.Volta már egy csomó ultrahangon semmi elváltozás.27 éves vagyok. A doktor ur azt mondta fogyja le mert sajnos az elmul időben hiztam 2év alatt 13kilot, azt mondta ezért nem jön meg. A kérdésem ha a párommal együtt vagyunk és nem védekezünk akkor mennyi az esélye hogy teherbe essek????????? nagyon szeretnék már kisbabát, de a doktor ur azt mondta ez ugysem fog sikerülni. Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Lehetséges, hogy a hízásnak köze van a dologhoz, pl. emiatt kialakulhatott hormonzavar, vagy a hízás is lehet a hormonzavar miatt. Viszont egy orvos nem állhat így hozzá, hogy úgysem fog sikerülni. Ha egyáltalán nincs menzeszed, azt javasolnám, keress fel másik orvost, mivel ebben az esetben mindenképp szükség lenne orvosi segítségre.

  • Anett0708

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!

    Februárban abbahagytam a gyógyszert,akkor majdcsak egy egész hónapig megvolt a menzeszem,volt hogy szinte semmi nem volt,elég volt egy tisztasági betét, volt, hogy több volt,majd újra elkezdtem szedni, de júniusban újra abbahagytam 21.-én),mert babát szeretnénk a párommal,de most szinte semmit nem volt,1 nap volt gyenge vérzésem, másfél napig barnás folyásom.Csináltam egy tesztet,negatív lett.Az lenne a kérdésem,hogy lehetek-e terhes?Válaszát köszönöm.

    Válasz:
    A negatív teszt ellenére lehet terhes, de is lehetséges, hogy most is több időre lesz szükség, hogy a ciklus beálljon. Lehetséges, hogy a gyógyszerszedés miatt volt ez a nem megszokott vérzés.

  • anonim

    2010. július 02. péntek

    Szia. Az a problémám, hogy rendszeresen fáj a méhem körül, a nőgyógyász mondta, hogy hüvely heveny gyulladásom van, de nem adott rá semmit, voltam nyaralni és két napig véreztem(kicsit darabos volt) tesztet is csináltam de negativ lett.Most úgy néz ki megjött, de elég korai már megint, és fáj is a hasam, de ha el megyek wc-re akkor olyan mintha vért pisilnék…:S
    Utána néztem a neten és azt olvastam, hogy ez lehet a sok szextől is, felfázva nem hiszem, hogy vagyok mert akkor nekem mindig csíp meg fáj a pisilés, régen nagyon sokat volt felfázásom.
    Mi lehet a gond??
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Szerintem ha véres a vizeleted, akkor sürgősen menj el orvoshoz, ez a gyulladáson kívül veseproblémára, húgyhólyaggal kapcsolatos betegségre is okozhat.

  • Szilvi

    2010. június 26. szombat

    Kedves Doktornő!

    Én azt szeretném kérdezni, hogy terhes vagyok-e ha utoljára április végén voltam együtt férfival.Én szedek fogamzásgátló tablettát Lindynette 20-at.Májusban megjött rendesen, de most júniusban kicsit furcsa volt, mert a fogamzásgátlóból még volt 2 szem amikor egyik reggel úgy ébredtem, hogy véres kicsit a bugyim, de utána nem véreztem és pár nap múlva megjött, de nem volt valami erős, pedig nekem elég erős szokott lenni. 6 napig tartott.Ezen a héten hétfő óta meg van egy olyan tünetem, hogy állandóan éhes vagyok és a mellem is fáj egy picit.Előre is köszönöm válaszát.

    Válasz:Tabletta mellett, ha rendszeresen szedted, nem lehetsz terhes, de a tabletta okozhat köztes vérzést, ezt tapasztaltad.

  • Szidi

    2010. június 21. hétfő

    Szia!Lenne egy kerdesem ami nagyon fontos lenne….!A parommal a mensesem lejarta utan 1 nappal voltunk eggyutt es ketszer elment belem….ez majus 8-an tortent.a mensesem 30-an kellet volna megjojjon de mar junius 21-e van es meg nem jott meg.Lehetseges hogy terhes vagyok?….amit persze meg nem szeretnenk…:(…Semmijen tunetet nem erzek…hanyingeremsincs…pedig ha terhes lennek akkor mar 7 hetes lenne nem….?elore is koszonom.

    Válasz: 3 hét késés elég jelentős! Ha még nem csináltál tesztet, mindenképp vegyél egyet. Attól függetlenül lehetsz terhes, hogy nem érzel tüneteket, nem mindenkinél jelentkezik hányinger.

  • Ati0087

    2010. június 21. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    Az után szeretnék érdeklődni, hogy mekkora lehet az esélye, hogy teherbe essen a barátnőm akkor, ha a menstruációja utáni 4.-ik napon feküdtünk le, és kilukadt a gumi? Egyébként 2,5 hónapja hagyta abba a gyógyszer szedését (elötte majd 4 évig szedte). Mekkora lehet az esélye, hogy teherbe essen?
    Köszönöm válaszát!

    Válasz: A gyógyszer már nem befolyásol semmit, a teherbeesés esélye kb. 5-10 %.

  • Nanan

    2010. június 13. vasárnap

    Szia

    Tudom, hogy megint én írok de ez most fontos. Szeretném megkérdezni, hogy lehet úgy teherbe esni, hogy nem védekeztünk és ő idő előtt kivette, és nem bennem ment el? Előre is köszönöm a válaszát!

    Válasz: Igen, 5% a teherbeesés esélye, ha így védekeztek, tehát ez nem a leghatékonyabb mód.

  • Adél

    2010. június 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    25 éves vagyok. A párommal nagyon szeretnénk babát, de sajnos még nem jött össze. A nőgyógyászom szerint azért, mert nincs peteérésem és majd gyógyszeresen kezelni fogjuk. Ezzel csak az a gond, hogy elég felületesen vizsgált meg ( vagy csak én képzelem már be magamnak) és nem tudom, hogy mit higgyek. Az előző menstruációm 4 napot késett, ami nálam szokatlan, mivel mindig pontosan 28 napra meg szokott jönni. Nagyon furcsán éreztem magam, undorodni kezdtem egyes ételek illatától, megduzzadtak a melleim. Na a melleim azóta is duzzadtak, érzékenyek, a mellbimbóm körül közvetlenül elsötétedett a bőr, vékony kis csíkok jelentek meg. Csináltam egy tesztet, ami sajnos negatív lett. A következő vérzésem 3 nap múlva várható. A kérdésem az lenne, hogy a leírtak ellenére lehetek mégis terhes és hogy ha nem, mitől van ez a mellduzzadás?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Lehetsz terhes, ha nem jön meg, csinálj tesztet.

  • mona

    2010. június 09. szerda

    Szia, a mensi elotti es utani napokban tobbszor is voltunk egyutt parommal vedekezes nelkul, kovetkezo nap maj 27en megjott, szokasos 3-4napig tartott, de kb egy hete szedulok egy csomoszor napkozben, meg volt pici fejfajasom is mast nem igazan erzek. Lehetseges h teherbeestem csak az utolso pillanatban pl? mikortol jelentkezhet a szedules mint terhessegi tunet? koszonom valaszat

    Válasz: Terhességi tüneteket leghamarabb 10 nap elteltével lehet érezni, viszont a tünetek, amiket leírtál, akár a nagy melegtől is lehetnek. És bár a menzesz körüli időszakban kisebb az esély, de ilyenkor is teherbe lehet esni.

  • Anna

    2010. június 08. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Már 1,5 éve szedem a Yasminalle fogamzásgátlót, eddig nem volt semmi gond, de a múlthónapban még tartott a gyógyszerből (2szem) és megjött.Folytattam tovább a gyógyszert és megállt.Aztán megint megjött.
    Na most ebben agyógyszer szünetben én voltam eggyütt a párommal védekezés nélkül, tehát akkor amikor az elsőnek jött meg és utánna elállt. ebben az időszakban teherbe eshettem e?, mert olyan mintha 2 menstruáció között védekezés nélkül voltunk eggyütt nem? mostanában 1 hete nagyon érzékeny a mellem, és sokat eszem, csináltam tegnap tesztet de negatív volt.túl korán nézhettem meg?(és azóta is szedem a gyógyszert.)ha terhes vagyok, akkor árthat e a babának ha beszedem még az 1 hétre való tabit?

    Előre is köszönet!!

    Válasz: Valószínűleg úgynevezett közti vérzésed volt, de mivel szedted tovább a gyógyszert, ezért nincs gond. De ha gyanítod, hogy mégis terhes lehetsz, akkor menj el mihamarabb orvoshoz, valamint azért is, mert a közti vérzés nem túl jó, lehet másik tablettára van szükséged.

  • Nanan

    2010. június 05. szombat

    Szia!

    Lenne egy kérdésem. A párommal lefeküdtem és úgy, hogy védekeztünk de nem szakadt el és bennem elélvezett. Lehetek így terhes? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ha minden az óvszerben maradt, akkor nem.

  • csajos

    2010. június 05. szombat

    én lehetek terhes ha menstruáció alatt együt voltun? de megjött ugy hogy:több mint egyhéttel elötte és nincs meg anyira mint szokott sokkal kevesebb van. és hány % hogy terhes lehetek?

    Válasz: Menzesz alatt is teherbe lehet esni, bár kisebb az esélye, mint a ciklus középső időszakában. Ha terhességre gyanakszol, csinálj egy tesztet!

  • Barbus

    2010. május 27. csütörtök

    14 napja próbálkozunk,volt a ciklus.hu szerint peteérésem, júnis 2-re nem várom a mensit.. addig ne is csináljak tesztet,majd csak ha késik ugye? mennyi esélyem van a babára? nagyon szeretnénk!!

    Válasz: Még ne csinálj tesztet. Ha peteéréskor együtt voltatok, akkor 20% a baba esélye.

  • Móni

    2010. május 26. szerda

    Szia lenne egy kérdésem.Már van egy 13 éves lányom de szeretnénk még egy babát de sajnos nem esek teherbe.Az orvosom nem talált semmi bajt nálunk,milyen vitamint kellene szednünk a siker érdekében.

    Válasz: Vitamin ezügyben nem segít, ha rendben van a ciklusod és nálad minden rendben, akkor a párodat kellene kivizsgáltatni.

  • márciuska

    2010. május 24. hétfő

    Kedves doktornő.

    Május 10-én, a ciklusom 21. napján együtt voltam a párommal és a megszakitásos módszert alkalmaztuk. Május 17-18-án kellett volna megjönnie, tehát már majdnem 1 hete késik a menstruációm. Terhes lehetek? Mennyi az esély rá?

    Válasz: Ha pont peteéréskor vagytok együtt, akkor 20% a terhesség esélye. Ha nem jött meg, akkor csinálj tesztet.

  • Zseraldina

    2010. május 24. hétfő

    Most nyugodtabb vagyok valamivel. De mikor mensim volt és úgy voltunk együtt megszakítással??? természtesen akkor kivette. Ha holnap tesztezek az már elvileg mutatja igaz ? Remélem minden rendben lesz, többet nem játszok a tűzzel… Pénteken kell megjönnie. Jah és még mellviszketés az mitől lehetett ?

    Válasz: Pl. peteéréskor húzódhat a mell, vagy menses előtt.

  • Zseraldina

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Segítőm!

    Ápr 30-án voltam együtt a Párommal, megszakításos módszerrel, mielőtt elment kivette. Menstruációm is volt ekkor, 2.napban lehettem, vérzésem is erős volt. Azóta voltunk együtt, de védekeztünk rendesen és akkor el sem ment. Azóta május 18án barna vérzésem volt egy kicsi, de előtte vergődtünk, hülyéskedtünk ugrált a hasamon, nyomta is, ami kellemetlen volt. Esetleg attól is lehetett a vérzés??? Napokban kicsit viszkettek a melleim. De barátnőim szerint már csak bebeszélem, azóta semmiféle tünet nem jelentkezett. Holnap tesztezek. Nagyon félek. Mennyi az esélye ezek által, arra, hogy terhes vagyok ?!

    Válasz: Ha védekeztetek, akkor 1-2% az esély. Kevés vérzés sok mindentől lehet, felfázás, méhszájseb, peteérés miatt pl.

  • Barbyka

    2010. május 20. csütörtök

    Szia! Mi a párommal május 13-án voltunk együtt ez a menzeszem utolsó napja után volt 6 nappal. Nem védekeztünk semmilyen módszerrel sem,mert szeretnénk babát! szerinted várjam meg hogy meg-e jön a menzeszem vagy tesztelhetek már?? előre is köszi!

    Válasz: Nem érdemes egyetlen alkalomra alapozni, mert így csak kb. 20% a teherbeesés esélye. Tesztelni leghamarabb 25-e körül érdemes, de én megvárnám, amikor már késik a menzesz.

  • dori

    2010. május 10. hétfő

    HELLO gondolom hogy idegesitö már hogy folyamatosan irok de sajnos nem tudom senkivel meg beszélni ha nem vagyok terhes, lehet valamilyen komolyabb bajom is gondolok itt a rákra.Vagy ezek a jelek még egyszer le irom fáj a hasam általábam hasam alatt melleim de nem olyan nagyon a gyomromat sokszor a torkomban érzem émelyegni is szoktam napok ota hanyagolom a házi munkát tényleg csak azt cinálom meg amit muszáj gyenge vagyok rosszul vagyok de orvoshoz még nem akarok elmenni mert a havi bajomnak 19-én kell meg jönni.

    Válasz: Ha nem jön meg, menj el orvoshoz. És akkor is, ha rákosnak gondolod magad.

  • dori

    2010. május 07. péntek

    Köszönöm szépen majd jelzem mi történt.

  • dori

    2010. május 07. péntek

    Párommal 5 éve vagyunk együtt kettö gyors teherbe esés abortusz nem kellet volna utolag könnyü.Most három éve nem esek teherbe,nagyon szeretnénk rendszeresen szeretkezünk abban bízva most sikerül.Múlt hónap 19-én meg jött nem tudom meg mondani milyen volt csak utolag vissza gondolva kevesebb tampont használtam.Most egy hete kb rosszul érzem magam de igazából nem is tudom mi a baj.A melleimet van hogy érzem hogy fájnak 1 óra mulva nem igazán,hassam az fáj émelyegni szoktam de nem hányok sosem voltam egy hányos tipus.Naponta többször megyek pisilni pedig volt ugy hogy délután jutott eszem be ma még nem voltam vécén.Állandóan ennék,mindegy mikor,sokszor gondolok a savanyuságra olyankor össze fut a nyál a számban sokszor ennék valamit. párom többször meg kérdezte terhes vagy.kérdezném lehetek csak még nem tudok róla vagy nagyon szeretnék már babát és beszélem ezekek a jeleket. várom mielöbbi válaszát Dori

    Válasz: Ezek lehetnek terhességi tünetek, de más is okozhatja, tehát nem egyértelmű terhességi jelek. Ha nem jön meg, csinálj egy tesztet.

  • dori

    2010. május 07. péntek

    KÉRDEZNI SZERETNÉK NEKEM UGYGONDOLOM FONTOS.Párommal 5 éve vagyunk együtt elöszőr gyorsan kétszer teherbe estem megbeszéltük abortusz lett a vége nem kellet volna ,de igaz utolag könnyü.

  • Claudia

    2010. május 05. szerda

    Üdv! Az lenne a problémám hogy a barátommal kb. 2 hete voltunk együtt vagy másfél..megszakításos módszerrel „védekeztünk”..Nos a mensim megjött rendesen4 napig tartott olyan 5ig szokott kb…Az elmult 2 napban nem éreztem valami jól magam mintha hányingerem lenne bár ez most valahogy jó vagy jobb…Ha megjött az együttlét után úgy 4-5 nappal lehetek terhes attol még?Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ha a vérzés erőssége, állaga, színe megszokott volt, akkor nagyon minimális az esély, hogy mégis terhes légy. De ha bizonytalan vagy, csinálj egy tesztet! Remélhetőleg megnyugtató negatív eredményt mutat majd.

  • Anett

    2010. május 05. szerda

    Sziasztok! Tanácsot kérnék. Nekem 26.napra jön meg írom: 2010.01,09, 2010.02,03, 2010,03,01, 2010,03,27 az utolsó. Most Április 22-én kellet volna de semmi. Fájtak a melleim 2.hétig és folyásom is 2. szer volt, mint ha bepisiltem volna. Én azt hittem megjött. Csináltam tesztet 3-án du. de semmi. Görcsöltem hétfőn és kedden de semmi.Érzékeny a mellem továbbra is és olyan szédülősnek érzem magam.Ma olyan melegnek a mellem. Fáradt vagyok nehezen kelek fel reggel és hamar fáradok este. Pedig én éjjeli bagoly vagyok. Tehát nem jött meg és a teszt negatív. Mikor csináljak vagy menjek el dokihoz 18-án. Akkor kellene megjönnie leg közelebb. Van egy 10éves fiam, de vele nem éreztem semmit . 3 hónaposan vettem észre, hogy jön, nem hánytam meg semmi tünet. Csak a mellem nőt és a pocakom.Ja meg nem jött meg. Mit tegyek???? Szeretnén a babát már 8éve. Köszönöm.

    Válasz: Ha a teszt nem mutat semmit, akkor már most is érdemes lenne orvoshoz menni, hogy kiderüljön, mi a helyzet. Ha valóban babát vársz, már a 6. hétben lehetsz!

  • Egy Lány

    2010. május 05. szerda

    Szijasztok!
    Lenne egy nagy kérdésem!
    Április 10.-én lefeküdtem a pasimmal és kijukadt a gumi”állitolag nem belém ment a… de én félek h mivan ha igen mert kicsit részeg volt a fiu”. De viszont amikor lefeküdtünk rá 1 7-re megjött 🙂

    Lehetek terhes??:( kérlek segítsetek!!!!

    Válasz: Ha kilyukadt a gumi, és nem biztos, hogy jutott-e a hüvelyedbe spermium, akkor az kb. olyan, mintha csak megszakítással védekeztetek volna. Tehát kb. 5% a teherbeesés kockázata. De ha azóta megjött, és teljesen megszokott módon zajlott a menzeszed, akkor nem valószínű, hogy terhes vagy. Legközelebb valami másik fajta óvszert használnék, ha ez ilyen szakadós!

  • melani

    2010. április 25. vasárnap

    Szia.
    A statisztika szerint a megszakításos módszert alkalmazó 100 nőből 35 esik teherbe 1 év alatt. A naptármódszert alkalmazók közül nem tudom mennyi, de ott is kevesebb mint 50% talán. Tehát akkor akik ezt a két módszert együtt alkalmazzák azoknál valószínűleg 100 nőből kb. 20 lesz terhes 1 év alatt?
    És lenne még egy kérdésem. Ha megjött a menstruációm, mennyi az esélye, hogy terhes legyek? Mert hallottam már olyanról is, hogy van akinek még az első pár hónapban ugyanúgy megjön.

    Válasz:
    Az első kérdésedre: igen, ha mindkét módszer alkalmazzátok, akkor csökken az esély. Terhesség alatti menzesz viszont nem túl gyakori. Ha terhesség során vérzés jelentkezik, az általában más jellegű.

  • ESZ

    2010. április 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    utolsó menzeszem ápr 4-8 tartott. Együtt voltam a párommal 11-én, 16-án, 18-án..
    A ciklusom változó 25-27 napos szokott lenni. tehát kb nagyjából középidőben is együtt voltunk.
    ápr 30-máj1-re NEM várom a köv. vérzést..
    Szerinted már tesztelhetek?
    Olyan türelmetlen vagyok..pedig már csak pár nap lenne..de olyan jó lenne tudni!

    Lenne még egy kérdésem. 15-e körül és még pár napig nagyon rosszul voltam..
    szédültem, nagyon szúrt a hasam alatt, hányinger..37.1 volt a hőm. ..ez mi lehetett? peteérés? de eddig ilyet még sosem éreztem.

    A másik furcsaság, hogy nekem mindig rengeteg a fehérfolyásom, de kb egy hete alig van valami..ez mit jelenthet?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: A rosszulléted valószínűleg nem is nőgyógyászati eredetű volt, ha eddig ilyet nem éreztél középidőben. Tesztelni 12 nappal a feltételezett teherbeesés után érdemes először, de mikor már késik a menzesz, akkor a legvalószínűbb a jó eredmény.

  • Betty

    2010. április 21. szerda

    Szia.Nagyon ideges vagyok mert a páromal le feküdtem de gumit használtuk,csak ki szakadt.És most az a baj,hogy Április 6-án megjött és 10-én elmúlt de úgy,hogy gyógyszert is be vettem.A gyógyszer neve: Igesoft750mg
    Majd megint le feküdtünk és megint ki szakadt.Aktus utáni gyógyszer 11-12 1-1 db.
    Csak már vasárnap meg kellet volna jönnie a havimnak,de semmi még semmi elő jele sincs,fáj a derekam fáratt is vagyok meg rosszul is.
    Lécci segítsetek,Jó lenne tudni,hogy terhes vagyok-e vagy nem?!

    Válasz:
    Az első esemény utáni tabletta is már összezavarhatta a ciklusodat, hát még az utána jövők! Ettől függetlenül nem lehet 100%-osan kizárni a terhességet. Ha bizonytalan vagy, csinálj egy tesztet! És ezt a fajta óvszert ne használjátok többet!

  • Nikol

    2010. április 12. hétfő

    Lenne egy kérdésem!
    Mi már kb 2 éve szeretnénk babát a párommal és talán most sikerült!(de nem biztos)
    Nekem a menzeszem mindíg úgy jött meg, hogy elötte max.4-5 nappal fájt a mellem!
    Most semmi,nem fáj,nem is jött meg 11.-én!
    A kérdésem az lenne,hogy lehetek-e terhes és hogy mikor csináljak terhességi tesztet??
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Ha még azóta sem jött meg, és még nem teszteltél, akkor szerintem tesztelj! Ha már késik a menzesz, viszonylag pontos eredményt adnak a tesztek.

  • e...

    2010. április 12. hétfő

    Szia!

    Lenne pár kérdésem..
    Március 30-án szeretkeztünk a párommal, aki bennem élvezett el..izgatottan vártuk hogy mi lesz..de ápr.4-én megjöttés 7-éig el is tartott, bár nem volt olyan erős, mint szokott..

    Lehetek terhes attól még, hogy megjött?
    vagy erre elég kevés az esély?

    Tegnap újra együtt voltunk..lehet várnom kéne 10 napot és tesztet csinálni..
    Szerinted?

    Előre is köszi a választ!

    Válasz:
    Ha a vérzés sokkal kevesebb volt mint a megszokott, ha nem tartott tovább 3 napnál, és a színe sem volt szokványos, csak inkább barnás, akkor még van esély a terhességre. Ha nem így volt, akkor kicsi az esély. De egyetlen alkalom után, még ha pont a megfelelő időben volt is, és mindkét fél teljesen egészséges, akkor is 20% a teherbeesés esélye. Tehát kár aggódni, egyelőre csak minden tét nélkül próbálkozzatok, amikor csak jól esik, és ha késik a menzeszed, akkor elég tesztelni.

  • brigi

    2010. április 11. vasárnap

    sziasztok…barátommal már 5 hónapja együtt vagyunk és amikor lefekszünk egymással védekezünk…eddig mindig pontos volt a menzeszem és most lehetséges hogy terhes vagyok,mert késig…eddig mindig megduzzadtak a mellem menzesz előtt 1 hete,de még nem…jelentheti azt,hogy terhes vagyok vagy nem?a választ előre is köszönöm…

    Válasz: A menzesz előtti tünetek elmaradása még nem utal terhességre. Ha már késik a vérzés, az már igen. Ha késik, csinálj tesztet! Nem tudom, milyen védekezési módot alkalmaztok, de gyakorlatilag egyik módszer sem 100%-os.

  • Eszter

    2010. április 09. péntek

    Hoppa nem tudom mi tortent de az elobbi hozzaszolasaim eltuntek.

    Meg egyszer eirom megkerem ,hogy vallaszoljon.

    Kethonapja egyutt voltam a baratommal es megszakitasos modszerrel vedekeztunk. A biztonsag kedveert bevettem idoben a 72 oras tabletat. Utanna nem tortnet semmi es 5 napot csuszot a menzeszem, de megjott. Az eset utan egy honappal vettem egy tesztet es az negativ lett. Az lenne a kerdesem h vajon terhes lehetek-e? Koszonom vallaszat.

    Válasz: Nem, nem lehetsz terhes.

  • Eszter

    2010. április 09. péntek

    Kerem kedves vallaszado ,h vallaszoljon :-s .

    Válasz: Nem tudom, észrevetted-e, ki van írva, hogy 1 héten belül mindenkinek válaszolok, tehát türelem 🙂

  • Eszter

    2010. április 09. péntek

    elnezest kicsit helyesbitenek.

    Tehat ket honappal ezelott voltam egyutt a baratommal megszakitasos vedekezessel a biztonsag kedveert bevettem a 72 oras tabletat a menzesem 5 napot kesett de megjott es ra vagyis a dolog megtortente utan egy honappal vettem tesztett ami negativ lett. Az lenne a kerdesem , hogy terhes lehetek-e? Koszonom vallaszat.

    Válasz: Nem.

  • Eszter

    2010. április 08. csütörtök

    Hello.

    A baratommal 2 honappal ezelott egyutt voltam ovszer nelkul, megszakitasos modszerrel vedekeztunk. A biztonsag kedveert idoben bevettem a 72 oras tabit. Nem tortent semmi es idoben megjott a menzeszem ra 1 honapra vettem 1 tesztet es negativ let. Kell-e feljek h terhes lehetek?

    Válasz: Ha azóta nem volt ilyen bizonytalan együttlét, akkor nem kell félned.

  • E.

    2010. március 30. kedd

    Kedves válaszadó!Nagyon aggódom,ugyanis febr.20-án együtt voltam a barátommal és történt egy kis „baleset”.Bevettem a 72 órásat időben.Egy hétre rá volt egy közti vérzésem ami 4 napig tartott.Febr-ban 10-15-ig volt rendes menstruációm,tehát e hónap,azaz március 10-én kellett volna megjönnie.Csináltam tesztet,neg.lett.Viszont ami még aggaszt,hogy már egy hete haspuffadás van jelen,mégsem akar megjönni.Ami még fontos lehet,hogy szedek Sotret nevű gyógyszert és elég sztresszes vagyok.Kérem,adjon tanácsot!Köszönöm!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, a 72 órás gyakran megkavarja a ciklust, ezért késhet most.

  • Roland

    2010. március 20. szombat

    Sziasztok,
    Kicsit aggódom a barátnőm menzesze miatt ugyanis 16.-án kelett volna neki megjönni ma meg 20. -a van. 1 hete nem voltunk együtt de előtte is mindig óvszert használltunk. Az óvszert minden alkalommal 3 szor is megnéztük ,hogy nincs e semmi baja és nem volt. Mégis aggódom kicsit. Az előző hónapban előbb jött meg neki 3 nappal. Ebben a hónapban antibiotikumot is szedett illetve egyéb fájdalomcsillapítókat is és sajnos sokat is veszekedtünk. Egy kis megnyugtatást szeretnék kérni , szerintem így nagyon kicsi az esélye ,hogy terhes. Köszönöm a választ

    Válasz:
    Igen, ha az óvszerrel minden rendben volt, minimális a teherbeesés esélye.

  • szosziket

    2010. március 20. szombat

    Sziasztok!

    Ferjemmel a masodik babankat tervezzuk,februar 22 jott meg a menszeszem,marcius 8-an volt a peteeresem,ezen a heten beduzzatak a melleim sot (ha a mellbimbomat megszoritom egy-ket csep tej is kibuggyan(a lanyommal is mikor terhes voltam 2 honapos korban vettem ugyan ezt eszre)emelygesem,kisebb rosszulletek,fejfajas,derekfajas,szedules mar jelentkezett,menszesz elott melleim szoktak fajni(de most erzekenyebbek)es gorcseim mar 1 hettel elobb szoktak lenni ,de most nincsenek,a teszt negativat mutatott,de ezen nem csodalkozom a lanyomat 5 hetesen mutatta ki,ja es alhasi pici nyilalast-feszitest erzek.A kerdesem az ,hogy lehetek terhes,nagyon szeretnem a masodik babat ,igaz masodik honapja csak ,hogy probalkozunk,mindketten szeretnenk,de annyira ideges ,izgatott vagyok ,hogy a jovohetig amig esetleg a teszt is kimutatna megorulok,es a furcsa ,hogy nem jut az ezembe,hogy a lanyommal milyen is volt?!terhes lehetek vagy csak az izgatottsag a nagyobb?!!!!!!!

    Koszonom

    Válasz: Nem tudok mást mondani, mint hogy türelem! Drukkolok, hogy a jövő heti teszt pozitív legyen, de ha netán mégsem, ennyi idő után még nem szabad elkeseredni, inkább csak próbálkozni, amikor csak jól esik!

  • Biro Magdolna

    2010. március 19. péntek

    Hello!

    En kisse nyugtalan vagyok. A menstruaciom eleg rendtelenul jon, de azert szinte minden honapba megjon. Idonkent ki marad egy honapot, de nalam ez „rendszeres”. Januarba megjott 13-an. Februarba kb 15-16-an, nem tudom mar pontosan. Most marciusba, 11-12-en mar kezdte adni a jeleket, hogy jonne. A baratommal ki is hasznaltuk ennek jeleit, es vedekezes nelkul szeretkeztunk. Ez marcius 12-en tortent. Ma mar 19 es a jelek egyre intenzivebbek, – mellduzzadas, hasgorcsok, stb – de meg mindig nem jott meg. Aggodnom kene? Meg nem szeretnek babat. Tudom hogy par nappal a mens elott meg utan ugymond „biztonsagos” szeretkezni; meg tettuk ezt, es nem volt gond, de most…kisse aggodom.
    Elore koszonom a valaszt.
    Udv,
    Magdi

    Válasz: Ha egyébként sem pontos a menzeszed, csak nagyjából havonta jön meg, elég nehéz kiszámítani a „biztonságos” napokat. Egyébként teherbe lehet esni akár menzesz közben is, bár ilyenkor jelentősen kisebb az esélye, mint a ciklus középső szakaszában. Én csinálnék egy tesztet, mert elég bizonytalan a helyzet.

  • ildi

    2010. március 19. péntek

    sziasztok! én azt szeretném kérdezni hogy 3 hete lefeküdtem a barátommal és óvszert használtunk és nem szakadt ki. és óvszer nélkül sem volt soha semmi. akkor ugye semmi esélyem hogy terhes legyek?? csakmert a mesneszem azóta már megjött de csak 5 napig tartott és kevés is volt. meg rosszul is érzem magam de nemtudom eldönteni hogy betegségem miatt vagyok rosszul vagy pedig mert terhes vagyok…
    köszi a választ!!

    Válasz: A leírtak alapján biztosan nem vagy terhes.

  • szosziket

    2010. március 17. szerda

    Sziasztok!

    Ferjemmel a masodik babankat tervezzuk,februar 22 jott meg a menszeszem,marcius 8-an volt a peteeresem,ezen a heten beduzzatak a melleim sot (ha a mellbimbomat megszoritom egy-ket csep tej is kibuggyan(a lanyommal is mikor terhes voltam 2 honapos korban vettem ugyan ezt eszre)emelygesem,kisebb rosszulletek,fejfajas,derekfajas,szedules mar jelentkezett,menszesz elott melleim szoktak fajni(de most erzekenyebbek)es gorcseim mar 1 hettel elobb szoktak lenni ,de most nincsenek,a teszt negativat mutatott,de ezen nem csodalkozom a lanyomat 5 hetesen mutatta ki,ja es alhasi pici nyilalast-feszitest erzek.A kerdesem az ,hogy lehetek terhes,nagyon szeretnem a masodik babat ,igaz masodik honapja csak ,hogy probalkozunk,mindketten szeretnenk,de annyira ideges ,izgatott vagyok ,hogy a jovohetig amig esetleg a teszt is kimutatna megorulok,es a furcsa ,hogy nem jut az ezembe,hogy a lanyommal milyen is volt?!terhes lehetek vagy csak az izgatottsag a nagyobb?!!!!!!!

    Koszonom

    Válasz: Igen, lehetsz terhes, de az is előfordulhat, hogy a tüneteidet te magad generálod pszichésen. Ezt így nehéz megmondani. De drukkolok, hogy jövő héten már pozitív teszted legyen!

  • Szandra

    2010. március 16. kedd

    Sziasztok!
    Köszönöm szépen a segítséget,de a mai nap folyamán megtudtuk,hogy kismama vagyok!
    5 hetes 4 napos!Nagyon örültem mikor megláttam az ultrahangon!
    Szóval tényleg igaz ha halvány a t.teszt csíkja az is pozitívat jelent!
    Nagyon boldogok vagyunk!
    Sok szerencsét mindenkinek!
    Puszi

  • Szandra

    2010. március 14. vasárnap

    Megint én vagyok!
    Azóta tegnap csináltam egy terhességi tesztet és két csík jelent meg,de az egyik minimálisan halványabb mint a másik.Ez terhességet jelent?Leghamarabb majd csak kedden tudok egy másik tesztet venni,de akkor egy úttal elmegyek orvoshoz is!Ő vajon megtudja már mondani,hogy az vagyok-e vagy nem?Nagyon örülünk neki,de félek egy picit hogy mégsem vagyok az csak beleéljük magunkat!
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, ez is terhességet jelent.

  • Szandra

    2010. március 12. péntek

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem hogy szerintetek terhes lehetek?Mert az utolsó menstruációm első napja 2010 Február 5-én volt és kiszámoltam a hogy mikor lehet peteérésem és aznap együtt voltam a párommal,de már azóta meg kellett volna hogy jöjjön márc 5-én + – két nappal!de viszont a melleim beduzzadtak ( ált minden mensim elött beszokott duzzadni) és a hasi görcseim is szoktak lenni a mielőtt megjönne,de most az sem nagyon van csak néha néha egy picit!Szóval nem vészes a fájdalom!
    Az az igazság hogy már nagyon szeretnénk ha kisbaba lenne ,már kb fél éve próbálkozunk!Lehet hogy el kellene mennem orvoshoz?Vagy valami bajom lehet?Mit kellene éreznem ha terhes vagyok?
    Előre is köszönöm szépen a segítséget!

    Válasz: Ha terhes vagy, akkor kb. azt kéne érezned, mintha meg akarna jönni, semmi többet.

  • Ashita

    2010. március 11. csütörtök

    Sziasztok!

    Február 6-án még kevesebb, mint 48 órával az esemény után escapelle tablettát vettem be, rá egy hétre iszonyatos fájdalmaim voltak és élénk piros színű egy hétig tartó vérzésem volt. Viszont azóta nem jön meg, de egy pár napja megint vannak alhasi fájdalmaim! A múlt héten (azaz jóval a várt menses elmaradását követően) vettem tesztet, kettőt is, negatív lett mindkettő!
    Miért nem akar megjönni? Terhes vagyok?

    Válasz: Sokkal valószínűbb, hogy a tabletta okozza a zavart.

  • Jázmin

    2010. március 10. szerda

    Nagyon ideges vagyok, mert a menstruációmtól számított 14. napon együtt voltam a barátommal, és bár az óvszer nem szakadt ki, nem csúszott le, mégis aggódom. Tényleg nem szakadt ki az óvszer valamelyikünkből mégis rengeteg folyás jött. Elképzelhető, hogy nekem volt sok hüvelyi váladékom? Fele időszakban elképzelhető ez? Nem vettem be eseményutáni tablettát, jövő héten esedékes a menzeszem. 3 hónappal ezelőtt volt egy petefészekcisztám, akkor a 14 napomon mindig volt pecsételő vérzésem. Mára már szerencsére magától elmúlott, de most, hogy a 14. napon voltunk „együtt” aggódom, hogy ez a sok folyás nem jelent jó. Annyira aggódom! 🙁
    Jázmin

    Válasz: Ha az óvszerrel tényleg minden rendben volt, szerintem nincs miért aggódni. Lehetséges, hogy éppen a peteérés miatt volt ilyen bőséges hüvelyváladékod.

  • Anna

    2010. március 09. kedd

    Sziasztok!
    Február 28-án voltam együtt utoljára a barátommal, akkor megszakításos módszerrel védekeztünk. 3-a körül kellett volna megjönnie a menzeszemnek, de késik. Aggódom, hogy terhes vagyok-e. (Ritka az, ha nem védekezünk, és nem szeretném, ha becsúszna egy kisbaba, hiszen még csak 17 éves vagyok.)
    Nehezíti a helyzetem, hogy a menstruációm nagyon rendszertelen és premenstruációs szindrómám is van. 1 hónapja szedek rá gyógyszert. Ez a tabletta (Premens) befolyásolhatja a menstruációt? Lehet, hogy ezért nem jött meg időben? Ezen kívül a pms tünetei kb. megegyeznek a terhesség korai jeleivel, így még jobban össze vagyok zavarodva. Mikor csinálhatok tesztet legkorában? Mert alig tudok aludni, annyira aggódom.

    Válasz: Ha egyébként is rendszertelen a menzeszed, még valószínű, hogy megjön. És valamilyen szinten ez a gyógyszer is bezavarhat. Megszakításos módszernél ettől függetlenül kb. 5% a teherbeesés kockázata. Tesztet már a napokban csinálhatsz, kb. 12 nap elteltével már viszonylag megbízható eredményt ad.

  • melani

    2010. március 09. kedd

    Köszönöm a választ. Sosem csináltam még ilyet. El fogok menni tablettát íratni csak félek mert még sosem voltam nőgyógyásznál. Most meg még attól is félek hogy terhes vagyok.