Vizesedés

A zoknijaid hirtelen összementek a mosásban? És a gyűrűid is? :o) Akkor bizony téged is utolért a terhesség egyik kellemetlen tünete: az ödéma (vizesedés).

VizesedésA vizesedés tulajdonképpen ártalmatlan tünet, komoly problémát csak akkor okoz, ha hirtelen nagymértékben lép fel: ekkor a terhesség toxémia biztos jele lehet. Ha ilyet tapasztalunk magunkon (egyik napról a másikra jelentős mértékű vizesedés), akkor azonnal jelentkezzünk orvosunknál.

Minden egyéb esetben az első, amivel megpróbálkozhatunk a vizesedés enyhítésére, hogy kicsit lepihenünk, mert a sok mászkálás és a mindennapi stressz miatt a vesék teljesítőképessége csökken, ezáltal lassabb lesz a vizelet-kiválasztás és több víz gyülemlik fel a végtagokban.

A várandós teakeverék is jó szolgálatot tejet: csalán, palástfű, málnalevél, orbáncfű, méhfű, cickafark és zsurló 1:1 arányú keverékéből készítsünk teát és napi 3 csészével igyunk meg belőle.

Táplálkozással is elősegíthetjük a felesleges víz kiürülését a szervezetből: a héjában főtt burgonya, valamint a petrezselyem, a barnarizs, a metélőhagyma, a lestyán és az uborka egészséges vízhajtó hatással bírnak.

Régebben azt tanácsolták a kismamáknak, hogy ne igyanak sokat, ha vizesednek, erre a diétára semmi szükség, ugyanúgy lehet inni, mint korábban, viszont a sóbevitelre figyelni kell. Teljesen sómentesen sem szabad táplálkozni, mivel elegendő só- és fehérjebevitelre mindenképpen szükség van a kiválasztás egészséges működéséhez! Végső esetben -ha nagyon zavaró az ödéma- 1-2 napos gyógyteafogyasztással kombinált burgonyadiétával enyhíthetünk a tüneteken.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Ildi

  2011. május 31. kedd

  Kedves Ági!

  A cikkben szereplő várandós teakeverék több összetevőjéről (cickafark, zsurló, orbáncfű) olvastam, hogy nem ajánlják terhesség alatti fogyasztásukat. Mi a helyzet ezekkel a gyógynövényekkel?

  Köszönettel:
  Ildi

  • Vida Agi

   2011. június 08. szerda

   A cikkben írt adagolásban ezt a keveréket lehet használni.

 • kori

  2010. április 05. hétfő

  Kedves Ági!

  34.hetet betöltött kismama vagyok. Kb 2-3 hete rettenetesen dagadnak az ujjaim, olyannyira, hogy reggelente nem tudom ökölbe hajlítani a kezem.A bokám, lábfejem is kezd egyre jobban, de legalább az nem fáj. Tudom, hogy ez “normális”nak számít valamilyen szinten, de a kérdésem az az, hogy honnan tudom, hogy nagy a gond, és veszélyben a baba? A vérnyomásom egész terhességem alatt eddig 110/60, igaz, hogy csak a védőnőnél van lehetőségem a mérésre, az pedig nem naponta van. Illetve a csuklóizületeim is nagyon fájnak, mozgatni is alig bírom, de az már elég régóta. Összefügg a vizesedéssel?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz: Gond csak akkor van, ha hirtelen, egyik napról a másikra látványosan megdagad a kezed vagy a lábad. A vérnyomásod normális. Az izületi dolog nem tudom, miért lehet, a vizesedés miatt biztosan nem.

 • Baba

  2009. augusztus 01. szombat

  Sziasztok !

  Nekem is van egy nagyon kellemetlen és már bosszantó problémám!!!

  Minden hajnalban 02-03 között kelek mert annyira elzsibbad a bal karom,hogy az már

  kibír6atlan!Teljesen használ6atlaná válik legalább déli… :S Az orvosom azt mondja a

  kicsim nyom 1ideget! Nagyon nagyon rossz,pedig én aztán a türelem mintaképe vagyok 🙂

  de most… Esetleg valakinek valami jó tipp ez ellen??? Köszönöm szépen!Sok puszi!

  Válasz: Nekem is nagyon zsibbadt a karom az első terhességnél (és sajnos még utána is jó egy évig megmaradt, csak tűrhetőbb formában). Aquanatalon tanultunk erre egy jó gyakorlatot: két oldalra felemeled a karod és körözöl a kezeiddel, lassan felemeled közben a kezed a fejed fölé, ott is körözöl, majd szép lassan vissza oldaltartásba, miközben folyamatosan körözöl. Ezt a baba és a vizesedés együttesen okozzák.

 • Móni

  2008. november 05. szerda

  Köszönöm szépen a segítséget, úgy tűnik bevált. 🙂

 • Andika

  2008. november 02. vasárnap

  Szia Móni!

  Szerintem ha együtt van a Ca-Mg úgy nem jó szedni.
  A Mg nem hagyja felszívódni a Ca-t.
  Legalább 2 óra különbséggel szabad beszedni ezeket.
  Én is így szedem, és nekem bevált. 🙂

  Remélem tudtam segíteni.

 • Móni

  2008. október 27. hétfő

  Sziasztok!

  A segítségeteket szeretném kérni. Én most 21 hetes terhes vagyok és a vizesedés viszonylag már korán jelentkezett, úgy a 18.hét tájékán. A bokám feldagad, amit én is viszonylag jól tudtam orvosolni azzal, hogy felpolcoltam a lábaim, amint tehettem, de most egy olyan problémám jelenkezett 1 hete, hogy nagyon fáj a csuklóm. Egyelőre a jobb,de néha a bal csuklómon is érzem, hogy kezd fájni. A csuklófájásom elég elviselhetetlen és mára fel is dagadt. Mondtam az orvosomnak, amire ő azt válaszolta,hogy a gyermek csontjai most fejlődnek és vonja el a szervezetemből a calciumot. Szedek naponta 3 Ca-Mg-Zn tablettát,de nem érzem, hogy segítene, a fájdalom viszont egyre kellemetlenebb, írni is alig tudok. Nem tudom mitévő legyek!?
  Válaszotokat előre is köszönöm…

 • Fruzsina

  2008. augusztus 13. szerda

  Bevizesedtem én is a 28-29 hét környékétől, csak kiegészíteném a cikket annyival h diétára fogtak engem is és a sósat kerülni kell mert leköti a vizet és mégrosszabb lesz. Sok joghurt,gyümölcs- ásványvízet nekem nem engedik nem tudom mi miatt valószínű vmi olyan van benne ami nem jó na de inni sokat kell 🙂 vizesedésnél meg sok sok folyadék és lábakat felpolcolni:)