Folyás terhesség alatt

A terhesség alatt ijesztő lehet, ha bármilyen folyása van az embernek, de a legtöbb esetben ártalmatlan jelenségről van szó.

 Folyás terhesség alattHa a folyás színtelen, nagy mennyiségű és szagtalan, akkor nem kell aggódni, ez teljesen normális jelenség, a második harmadtól folyamatosan előfordulhat ilyen.

Ha a folyás fehér, és nagy mennyiségben egyik percről a másikra jelentkezik, nem akar múlni, akkor hüvelygyulladásról lehet szó, amit orvossal kell kezeltetni.

A különféle gombás fertőzések, és a felfázás is okozhat folyást, ilyen esetben színtelen vagy fehér, esetleg sárgás színezetű, és kellemetlen szagú a váladék. Ezt is minél hamarabb mutasd meg orvosnak, mert a terhesség alatt is gyorsan és hatékonyan kezelhető jelenségről van szó.

A barnás folyás terhesség alatt általában nem jelent jót. Az első harmadban hormonprobléma okozhatja, ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz, ha a saját orvosod nem elérhető, akár az ügyeletre is, itt fel tudják írni azt a tablettát, ami megmentheti a babát.

A szülés előtti utolsó 1-2 hétben a barnás-véres folyás a nyákdugó távozását jelezheti, ami a szülés beindulásának első jele.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

568 Comments

Comment navigation

 • Ann

  Reply Reply 2023. szeptember 19. kedd

  Kedves Ágnes!

  Barnás folyásom van az utolsó UH és méhszáj-vizsgálat óta (4 napja). Ez normális? 16-ik hétben vagyok..
  Nincs viszketés, tegnapi UH alapjàn a baba is jól van.
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. szeptember 23. szombat

   Lehet, hogy ártatlan dolog, de a színes folyásnak általában ok van, akár gombásodás is lehet, érdemes beszélni az orvossal.

 • Franciska

  Reply Reply 2023. április 25. kedd

  Kedves Ágnes!

  5 napja késik a menstruációm, 2 napja van egy kis vérzés (amit csak a wc papíron látok) és nagyon halvány rózsaszín. Babát tervezünk, az ovulációmkor voltunk együtt. 2 tesztet is végeztem midnkettő negatív. Eddig mindig napra pontosan jött meg erős görcsöléssel. Most görcsölget a hasam, de nem túl erősen, és pár perc múlva el is múlik.
  Lehetek terhes?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 01. hétfő

   A vérzés nem zárja ki a terhességet, később érdemes végezni további terhességi teszteket lehetőség szerint reggeli vizeletből.

 • Dzseni

  Reply Reply 2022. november 25. péntek

  Szia. 37+6 napos kismama vagyok. Jelenleg folyásom van, aki fehéres is és sárgás is. Van, amikor viszketés is előfordulása, de nem állandó. Ujjnyira nyitott a méhszáj és 50%-ban kitapintható a baba feje. Nem tudom, hogy okozhat e bajt ez a dolog és hogy menjek el az orvoshoz? Köszönöm a segítséget.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. november 27. vasárnap

   A szülés előtti hetekben gyakori a sűrű folyás, ez normális.

 • Adri

  Reply Reply 2020. január 04. szombat

  Kedves Ágnes!
  Mai napon 18 hetes terhesen nagyon minimális barnás folyást tapasztaltam. Panaszom nincs, vitamint szedek, 2 hete érzem a baba mozgásait. Párommal előző nap este volt egy elég intenzív együttlétünk. Van okom félni?
  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. január 05. vasárnap

   Félni nem kell. Egy erősebb együttlét okozhat kisebb barnázást, de ha nem erősödik, nem folytatódik, nincs fájdalom vagy vérzés, akkor ártalmatlan dolog.

 • Mártonyik Szilvia Anett

  Reply Reply 2019. december 28. szombat

  Kedves Ági!
  Jelenleg 34 hetes terhes vagyok, terhesség alatt ugye bővebb a hüvelyi folyás,amit tapasztaltam is,de kb egy hete elég halványan barnásas /bordos ez a vízszerű folyás.A nyákdugó az nem lehet,mert az nem ilyen és az állaga sem olyan.Nem görcsölök,és nem fáj csak a színe változott a folyásnak.Mi állhat a háttérben?Esetleg valami fertőzés?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. január 05. vasárnap

   Lehet fertőzés is, mindenképpen kérdezd meg az orvosodat.

 • Viktória

  Reply Reply 2019. szeptember 26. csütörtök

  Kedves Ágnes! Jelenleg 9 hetes terhes vagyok. A hatodik és a nyolcadik héten volt enyhe rózsaszínes ,barnás folyásom.kaptam rá gyógyszert (duphaston) es vérzés csillapítót. Szerencsere elmúlt és eddig minden rendben. De ma megint színesedik a folyásom. Ez miért van? Esetleg nem elég a gyógyszer adag? Növelni kéne? Most 3×1-et szedek belőle.köszönöm előre is a válaszát!
  U.i. Volt már egy vetélésem tavaly 8 hetesen.

  • Gabi

   Reply Reply 2019. október 07. hétfő

   A gyógyszer adagolásán semmiképp nem célszerű változtatni, viszont az előzmények ismeretében mindeképp érdemes felkeresni az orvost.

   • Judit

    Reply Reply 2023. december 11. hétfő

    Kerdesem lenne
    34 hetes terhes leszek pisilés után minimálisan kicsit van neha hüvely folyas normális 5 dík babam

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2023. december 15. péntek

     Ha fehér vagy átlátszó színű, akkor normális a folyás, a 30. hét után egyre több folyás szokott lenni mindenkinél, ez normális.

 • Sorima

  Reply Reply 2019. augusztus 21. szerda

  Kedves Ági!

  Körülbelül a terhességem 4. hetének a végén járhatok. Tetherbeesésem előtt candida kezelésem volt, bórsavas kúppal. 5 nap, majd 2 hét múlva újra 5 nap.
  A második 5 napi adag első kúpjának felhelyezese után, erős görcsölést éreztem, ezért gyorsan kiöblítettem amennyire tudtam, és el is végeztem egy terhességi tesztet, ami pozitív lett. Viszont most nagyon aggódom, hogy esetleg az az 1 db kúp vetélést okozhatott, mert úgy olvastam nem szabad hüvelykúpokat használni az első trimeszterben és elég erős fájdalmat éreztem hirtelen és kitartott egész nap. Sajnos még várnom kell amíg eljutok az orvoshoz, ezért kérnék tanácsot, mert nagyon aggódom.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. augusztus 27. kedd

   Nem kell aggódnod, ennyire korai terhességi szakaszban ez még nem okozhatott problémát.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field