Nem merem elmondani az orvosnak

Tapasztalataim szerint kétféle várandós anya létezik: az egyik minden apró-cseprő dologért megkérdezi az orvost, a másik nem szereti zaklatni a dokit, és elbagatellizálja a kellemetlenebb tüneteit is, nehogy hipochondernek gondolják. De hol a határmezsgye a nagy gond és a kis gond között?

Nem merem elmondani az orvosnakNincs olyan könyv vagy leírás, amiből pontosan megtudhatnád, hogy az általad érzett tünetek mennyire erősek vagy nem erősek. A koraterhességben például elég sok furcsa dolgot érezhet az ember lánya magán, amit egyesek annyira erőteljesnek érezhetnek, hogy végigaggódják azt a néhány hetet, miközben mások észre sem veszik magukon a várandósságot (ők meg azért aggódnak, miért nincsenek tüneteik :))

A lényeg, hogy ha gyanús, vagy éppen megmagyarázhatatlan tüneteket érzel magadon, hallgass a megérzéseidre! Érdemes utánaolvasni is persze, mi okozhatja a tüneteket, milyen megoldások vannak, de a legfontosabb önmagad ismerete: milyen a fájdalomküszöböd, volt-e már ilyen tüneted, milyen megérzéseid vannak a dologgal kapcsolatban.

Gyakran elhessegetjük magunktól a nem várt problémát, mert nem szeretnénk, hogy bekövetkezzen („ez csak ez kis barnás folyás, biztosan nem lehet belőle vetélés”), vagy pedig eltúlozzuk a kisebb tüneteket is, mert elvárunk valamilyen eredményt („Húzódik a derekam, ez már biztosan a szülés jele”). Amellett, hogy utánanézel, utánaolvasol ilyenkor a tüneteidnek, mindig nézz magadba is, mielőtt segítséget kérsz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

32 Comments

  • Vivi

    2011. április 02. szombat

    Kedves Agi,
    14 hetes terhes vagyok. A baba a jobb oldalon helyezkedik el amitt eddig ereztem is. Mostanaban kevesbe erzem hogy a jobn oldalt van, viszont a hasam alja pont az ellentetes oldalon enyhen faj, kohogesre, nyomasra, lepesre. Ez jelenthet valami bajt? Koszonom valaszod!

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      A baba ebben a terhességi korban még sokat tud mozogni, és hol a has egyik, hol a másik felén helyezkedik el, a testhelyzete is változó, általában farfekvésben, vagy harántfekvésben helyezkedik el, tehát emiatt nem kell aggódnod. Fájdalmat viszont a magzat testhelyzete nem okoz, inkább csak nyomó, esetleg feszítő érzést. Ha a fájdalom erősödik, fordulj orvoshoz.

  • veberna

    2011. március 31. csütörtök

    Szia.Tudom hogy sok levelet kapsz.Az én levelemre is tudnál válaszolni.Ne haragudj hogy sürgetlek de nagyon kíváncsi vagyok a válaszodra.Kattanás a hasamban.Előre is köszi.

  • veberna

    2011. március 23. szerda

    Szia.Olyan kérdésem lenne 34 hetes terhes vagyok.30 héttől halok néha egy kattanást a hasamnál amikor megmozdul hirtelen eddig azt hitem hogy képzelődök de amikor a férjem mellettem volt akkor ö is hallotta nem tudom miért van ez remélem nincs baj a babával?Ellőre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Szerintem teljesen ártalmatlan dologról van szó, de ha nagyon aggaszt, megkérdezheted az orvosodat róla.

  • Timi

    2010. november 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    30.hétben lévő kismama vagyok,és az a problémám,hogy 2-szer hirtelen rosszul lettem, konkrétabban erős szívdobogás, verejtékezés, gyengeség,jelentkezett, ami után nem kaptam levegőt, és olyan szédülés fogott el, hogy ha nem ülök le összeesem.
    A vérnyomásom általában jó,a leleteim is normális értékeket mutatnak.Szeretném kérni a segítségét, hogy mi lehet a baj?
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

    Válasz: Ezt okozhatja többek között az, hogy a hasad még fentvan, de a baba már elég nagy, ezért elnyomja a tüdődet, nehezebben kapsz levegőt, ez gyakran előfordul ebben a terhességi korban.

  • Katalin

    2010. október 16. szombat

    Kedves Agi!
    18 hetes vagyok, es a kezdetek ota furcsa fajdalmat erzek neha (hetente 2x-3x) a huvelyemben. Egeszen felul, es mindig ugyanazon a ponton, mintha lenne ott valami. Olyankor nem jo mozogni, se kohogni, nagyon erzekeny, es altalaban fel-egy ora mulva elmulik ez az erzes teljesen. Mitol lehet ez? Kulfoldon elek, es itt sajnos nem vizsgal meg nogyogyasz, ezert is aggodok miatta.
    Elore koszonom valaszat!

    Válasz: Ez attól van, hogy a terhesség első 2 harmadában nagyobb a hüvelyi vérbőség, ezért szúrós, furcsa fájdalom is előfordulhat, valamint lila színű lehet az a rész.

  • Dávid Zsuzsanna

    2010. október 13. szerda

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy idén szültem áprilisban. Most vagyok 40 éves. Szeretnénk még babát. A kislányom most töltötte a 6 hónapot. Amikor a nőgyógyászaton voltam, szeretem volna meg nézetni a császárom hegét, a méhemen hogy milyen állapotban van. De a doki azt mondta hogy azt nem lehet látni. Én a netten azt olvastam hogy igen is meg lehet Uh-n nézni, és látszik is. Azért érdekelne, mert én ennél a terhességnél cukros voltam, ami azóta elmúlt, de már próbálkozunk a másik kisbabával, és jó lett volna tudni,hogy rendben van-e. Azért is aggódom, mert nekem minden terhességemnél óriási volt a hasam, mindig azt hitték hogy ikrek.És félek hogy ez is befolyásolja majd a harmadik terhességemet. Egyébként egy normál és egy császáros szülésem volt.Ja és császár után nagyon lassan gyógyult a külső sebem, és a belsőt is nagyon fájlaltam, elég sokáig.Előre is köszönöm a válaszát.

    Válasz: Császármetszés után érdemes legalább 1 évet várni a következő terhességgel. A heget egyébként lehet UH-val látni, a terhesség alatt szokták is figyelni, ha előző császár volt, ezt a has mérete nem befolyásolja.

  • Edina

    2010. szeptember 20. hétfő

    Lehet hogy most hülyeséget fogok kérdezni ne haragudjatok. 5 hetes terhes vagyok és azon aggódok, hogy elég sok rajtam a felesleg és ha hason alszok nem nyomom e meg a kisbabámat.És mennyi ideig lehet hason aludni vagy egyáltalán lehet e.

    Egy kezdő kismama

    Válasz: Nyugodtan aludhatsz hason, ameddig jólesik, amikor már elkezd látványosan nőni a hasad, akkor már kényelmetlen lesz és érezni fogod, hogy nem jó, akkor már ne aludj majd hason.

  • Harmos Ilona

    2010. szeptember 15. szerda

    Kedves Ági!
    Nem olyan régen körtét szedtünk a telken,
    és sajnos egy körte leesett a fáról, mielőtt leszedhettem volna, és ráesett pont a hasamra.
    Veszélyes lehet egy ilyen ütés a babaára? Köszönettel: Ilona

    Válasz: Nyugalom, nem lesz gond! A babát védi az anyuka hasa és a magzatvíz is.

  • Barbara

    2010. július 27. kedd

    Kedves Doktornő!

    A holnapi napon leszek 5 hetes terhes, és az utóbbi napokban nagyon fáj a hasam. Már az elmaradt menstruációm előtti napon elkezdődött a visszatérő enyhe menstruációs görcs, de az utóbbi napokban egyre erősebben fáj a hasam. Tegnap este már alig bírtam elaludni a fájdalomtól. Szerencsére vérzés nem jelentkezik, és egyébként más tünetem nincs, talán a puffadás, ami szintén összefüggésbe hozható a terhességgel.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az erősebb fájdalmak veszélyt jelentenek-e a babámra? Illetve az interneten olvastam, hogy a méh tágulása fáj ilyenkor a kismamának, és a MagneB6-ot ajánlják a kezelésére. Ön egyetért ezzel?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: A fájdalom nem árt a babának. Magne B6-ot lehet szedni, izomlazító hatása van, ezért megelőzi a vetélést, koraszülést.

  • Gittha

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kedves Ági! Jelenleg 21 hetes terhes vagyok és 2100 értékem, egy újnyira nyitva vagyok. Az orvosom azt mondta nem kell megijedni és magnéziumot írt fel. Inkább elbagatelizálni szoktam a dologat,de most aggódom kicsit. Továbbá hetek óta fáj a hasam, van amikor még járás közben is. Sokszor kemény a hasam alja és olyan, mintha labda lenne benne. 13 hetesen véreztem. Köszönöm válaszod. Gittha

    Válasz: Aggódni nem kell, de odafigyelni igen. Pihenj sokat, lehetőleg vízszintes állapotban és ne erőltesd meg magad.

  • Z. Ági

    2010. április 23. péntek

    Kedves Ágnes!

    Második babánkat várom, a 8.hétben vagyok. Első terhességem problémamentes volt, csak a végén kezdett hamar puhulni, nyílni a méhszáj, de gond abból sem lett.
    Most viszont sokszor úgy érzem, mintha meg akarna jönni. Nem görcsölök, tompa fájdalom jelentkezik, de szinte folyamatos. Olyan, mintha el lenne fáradva a hasam, vagy mintha azt érezném, hogy nőne. A védőnő szerint ez normális még az első trimeszterben, de nekem azért fura, mert első alkalommal csak a terhességem végén éreztem ezt, amikor már tényleg nagy volt a hasam és nehéz volt cipelni.
    Az orvosi vizsgálaton minden rendben volt (3 napja), de ott ezt nem említettem a dokinak, mert akkor még nem volt ilyen intenzív.Ráfogtam, hogy koraterhességi tünet. De tényleg? Lehet az, hogy ennyit jelent, hogy egyszer már kinyúltak ott a szalagok és most máshogy reagálnak?

    Válaszát előre is köszönöm! Sokat segít!

    Válasz: Ez valóban koraterhességi tünet. Minden terhesség más, egészen más tünetek is jelentkezhetnek, amik az elsőnél nem voltak.

  • zsuzsi

    2010. február 17. szerda

    kedves Agi. milyen canesten cremet hasznaljak viszketes ellen,sok fajtaja van ugy hallottam,elore is koszonom valaszat.

    Válasz: Canesten kombi

  • zsuzsu

    2010. február 11. csütörtök

    31 hetes kismama vagyok, es sargas folyasom van kezdettol fogva….NEM viszketo!A vedono azt mondta nincs baj ha nem viszket,es neha kocsonyas jellegu feheres mar inkabb… de most 3 napja viszket is de nem a huvelyem, hanem a csiklomnal, ilyenkor mi a teendo,meg nem voltam orvosnal,koszonom a valaszt elore is.

    Válasz: A sima fehér nem viszkető folyás valóban nem gond, de ha viszket, akkor az gombára utal. A Canesten kenőcs használható rá, de érdemesebb az orvoshoz fordulni, mert a felszálló fertőzés koraszülést okozhat, ha nincs kikezelve.

  • zsuzsu

    2010. február 11. csütörtök

    sziasztok.szeretnek en is irni-kerdezni, hol lehet regisztralni…. 31 hetes kismama vagyok

    Válasz:Nem kell regisztrálni hozzászóláshoz, csak megadni a nevedet, e-mail címedet.

  • Boszika13

    2010. január 28. csütörtök

    Kedves Ági! 🙂
    Szeretnék segítséget kérni,mert nagyon meg vagyok rémülve.
    Az én próblémám eléggé összetett:
    32hetes vagyok,sokat keményedik a hasam,
    3-szor 2 Magne B6-ot szedek hónapok óta,ill.,4-szer fél Spiropentet.
    Szerencsére a Pocaklakó sokat mozog,ő jól van! 🙂
    Azon aggódom meddig húzhatjuk még bent az idejét,
    jelenleg is úgy lehetek még itthon,
    hogy fejjel lefelé kell feküdnöm napi 20-22 órát.
    ( Az előbb véletlenül elküldtem,bocsánat.)
    Hányingerem van,eléggé étvágytalan vagyok,
    sokat vérzik az orrom,tegnap óta sárgás folyás jelentkezett,
    a vérnyomásom néha felmegy,110-150 között van,
    eddig 10kg-ot híztam,az is inkább a pocakomon van.
    Az lenne a kérdésem,hogy ez mennyíre normális így?
    Az orvosomnak nem mertem szólni,mert nem akarom zavarni,
    és nem szeretném rosszkor hívni.
    De ha van egy kis időm,és nem keményedik a pocakom,akkor
    nagyon sokat segít,ahogy a segítő soraidat olvashatom.
    Amit ezúton is nagyon szépen köszönök! 🙂

    Szeretettel! 🙂

    Válasz: Szerintem a magas vérnyomás miatt szólj az orvosnak. Az orrvérzés normális lehet, de a magas vérnyomás nem az, terhességi toxémia jele lehet, ezért ki kell vizsgálni mihamarabb.

  • Alexa

    2010. január 19. kedd

    Szia Ági!

    Köszönöm az előbbi választ. A mostani kérdésem, ha gombás fertőzésem van késhet a menstruációm? Illetve a mellbimbóm már 2 napja kemény és fáj, ha hozzáérek és egy kicsit megnyomom. Mi az oka? Köszi a választ.

    Válasz: Igen, lehet, hogy a fertőzéstől késik.
    Hormonális oka lehet vagy peteérésed van.

  • Alexa

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági!
    Van egy problémám, november végén együtt voltam a barátommal, védekeztünk, december közepén megjött. Nem volt semmi különleges, amit észre vettem volna. Szilveszterkor gyenge alhasi bizsergő érzésem volt és viszket ott lent, néha hányingerszerű öklendezés jelentkezik, ami rövid ideig tart. Mi lehet a bajom? Most a héten csináltam terhességi tesztet korán reggel, aminek az eredménye negatív lett. Lehet terhesség, nemi betegség, vagy felfázás? Köszönöm a választ. Alexa

    Válasz: Mivel a menzeszed rendesen megjött, nagyobb esélye van annak, hogy felfáztál, vagy valami gombás fertőzést szedtél össze, mint a terhességnek. Az öklendezés pedig lehet gyomorrontás, vagy akár egy megfázás miatt is.

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 15. kedd

    Látom én hiába várom a választ.Na mindegy.

    Válasz: Több, mint 200 kérdést kapok egy héten, nem tudok azonnal válaszolni, de 1 héten belül mindenkinek megpróbálok.

  • Brigi

    2009. december 09. szerda

    Kedves Ági,

    én a 31. hetemben vagyok.A baba időnként elég nagyokat rúg a hasam oldalába,amit fájó szúró érzéshez tudnék hasonlítani(mint amikor beszorul a levegő).Van,hogy hosszabb ideig picit megmarad ez az érzés.
    Mi lehet ennek az oka?Érdemes felhívnom az orvost?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ez azért lehet, mert a rekeszizomban ilyenkor valóban bennszorulhat levegő, de emiatt nem kell felhívnod az orvosodat.

  • Szilvi

    2009. november 30. hétfő

    Kedves Ági,
    a terhesség előtt már másfél éve hólyaggyulladásos panaszaim voltak. Időnként kiújul, 1-2-3 havonta. Általában rengeteg folyadékkal, melegítéssel kezeltem, eleinte antibiotikumot is kaptam, de igazán nem segített. Most 17 hetes vagyok, már volt egy komoly gyulladás, majdnem 3 hétig tartott. Most 1 hónapja jól vagyok, de folyamatosan azt érzem, nem tökéletes, minden vizeletürítés után fáj egy kicsit kb negyed órát az alhasam. Okoz ez valami gondot a babánál? Tudom, most jobban nyomódik, egyszerűen ki kell bírnom? Van valami megoldás?
    Szilvi

    Válasz: A babánál ez nem okoz gondot. Sajnos normális esetben is a baba nyomja a hólyagot, ez nálad fokozottabban érződhet, de tenni nem tudsz ellene semmit.

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 25. szerda

    Kedves Ági!
    Én a 24.hétben vagyok.Égették a méhszalagokat 3 évvel ezelőtt.Sokszor érzem hogy fáj mikor megyek akkor is nem csak amikor éjjel hirtelen megfordulok.Lehet,hogy az égetéstől nemtud rendesen tágulni a szalag azért fáj????110cm a pocakméretem most és a java mégcsak most jön.
    Várom mielőbbi válaszát.
    Köszönettel:Soproniné

    Válasz: Igen, ez lehet.

  • Kata

    2009. november 06. péntek

    Kedves Ági!
    5 hetes terhes vagyok és kicsit aggódom, mert jobb oldalon folyamatosan fáj a derekam és a hasam alja is. Ez a menstruációm idején is jellemző volt( mármint a hátfájás), de most intenzívebb és már egy hete tart. Mi lehet ennek az oka? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ezt a megváltozott hormonok okozzák, nem kell miatta aggódni, a koraterhességben a 10-12. hétig gyakran előfordul.

  • Erzsi

    2009. november 06. péntek

    Szia Kedves Ági! Bocsánat ha butaságot kérdezek,de nagyon féltem a babámat.Szóval sokszor elég nyugtalanul alszom,legtöbbször az oldalamon.Egyik éjjel is arra ébredtem hogy mindkét lábamat egyszerre felrántottam oldaltfekvésben,igy magzatpózba kerültem,szinte a mellkasomig felhúztam a lábaim.A kérdésem az lenne ha álmomban ezt hirtelen és nagyobb erővel teszem, és esetleg többször is,meg tudom igy rúgni annyira a hasamat hogy a babának baja legyen?Most töltöttem a 15.hetet,és alul mitha picit már dudorodna a hasam,és érzékenyebb is.Tavaly elvesztettem egy 20hetes babát,és már túlságosan aggódós lettem.Válaszodat előre is nagyon köszönöm!Üdv:Erzsi

    Válasz: Ne aggódj, nem tudod annyira megrúgni a hasad. A babát vastag méhburok és sok magzatvíz veszi körül, észre sem veszi ezt.

  • Virág

    2009. november 04. szerda

    Kedves Ági!
    Annyival szeretném kiegészíteni a kérdésemet, hogy pl. az allergia miatt lehet-e oxigénhiányos állapot? Ez állandó orrfolyásban nyílvánul meg, de gyógyszert nem szedek.
    Válaszát előre is köszönöm.

  • Virág

    2009. október 31. szombat

    Kedves Ági!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy mitől alakulhat ki oxigénhiányos állapot?
    Kialakulhat magzati korban, ha az anya is kevesebb oxigénhez jut?
    Pl. párás levegő miatt, amikor nehezebb a levegővétel, vagy valamilyen betegség miatt.
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Nem, ettől nem alakulhat ki. Olyan esetekben alakulhat ki, amikor a lepény elégtelenül működik, pl. az anya alkoholista, dohányzik, drogozik, túlságosan stresszes egészségtelen életmódot folytat.

  • Kat

    2009. szeptember 06. vasárnap

    Kedves Ági!
    Normális az ha nagyon nagy erőlködéstől (nehezen tudok nagy wc-ni) rózsaszínű lesz a wc papír? A terhesség 9. hetében vagyok. Semmi vérzésem nem volt. Csak amikor nagy wc-zek, akkor kicsit mintha véreznék a hüvelyből. Ez jelenthet veszélyt a babára?

    Válasz: Ez nem hüvelyi vérzés, hanem aranyér. A terhesség velejárója. Ha fáj és vérzik, Hemorid kenőccsel tudod kezelni.

  • Lin

    2009. június 03. szerda

    Koszonom szepen, egybol jobb a kozerzetem:) Legyen szep napod!

  • Lin

    2009. június 02. kedd

    Kedves Agi,
    en Angliaban elek, es itt sokban mas az egeszsegugy, mint otthon, beleertve a nogyogyaszatot is. En most a 8. hetben vagyok es meg nem latott orvos, mert itt csak a 12. hettol foglalkoznak az allapotos nokkel. Normalis ez? Azt sem tudom, hogy van-e szivhangja a kicsinek, vagy jo helyen van-e! Sok minden miatt aggodom, pl. a folyas, es az alhasi gorcsok (amik nem olyan eroteljesek, mint a ciklusom idejen) miatt. Olvastam, hogy ez normalis, de megis aggodom, mert volt egy vetelesem februar elejen. Minden egyes nagydolog elott parazok a wc-n. Tapasztalok tegnap ota valami (enyhen sargas szagtalan) folyast, es pici nyomast az alhasi tajekon, de nem tul erosen. Alig tudtam miatta aludni, felek, hogy mi van, ha megint…. Hiaba megyek el orvoshoz nem foglalkoznak velem, vagy adnak idopontot juliusra. A multkor is csak akkor alltak velem szoba a surgossegi ugyeleten a korhazban, mikor mar vereztem, es mar megvolt a baj. Emiatt aggodom, mit tegyek? Kulonben minden ugy van ahogy meg van irva, a rosszulletek, es a melleim nagyobbsaga, stb. Ez kisse megnyugtat, mert a multkor semmi ilyesmit nem tapasztaltam, se szedules, se emelyges, semmi extra nem volt. Elore is koszonom a valaszt! Nem konnyu nyugodtan varni azt a juliusi idopontot a dokinal…

    Válasz: Először is nyugodj meg! Amiket leírtál, egyik sem jelent bajt! Magyarországon is max. egy ultrahangot végeznek 12. hét előtt, hogy megbizonyosodjanak a terhességről. Ha gond van, (erős fájdalom, vérzés,) akkor tudnak csak gyanakodni. De még vérzés esetén sincs minden veszve, sok esetben még ilyenkor is tudnak segíteni. Próbálj megnyugodni, sokat pihenni, szedj magzatvédő vitamint, egyél sok gyümölcsöt, egyelőre ez a legjobb, amit tehetsz.

  • Kata

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági!Van valami ami eléggé aggaszt,múlt héten voltam ultrahangon,akkor voltam 31 hetes és az orvos azt írta hogy hólyagtelődés nem látható.Ma voltam az én orvosomnál aki szintén azt mondta hogy ő sem lát hólyagtelődést,de a magzatvíz mennyisége jó.Eddig minden ultrahang rendben volt,már 3* voltam 4D-n,csak észrevették volna ha valami baj van a babával szerintem.De azt meg nehéz elhinnem hogy mindig pont akkor pisil mikor orvoshoz megyek.Azt szeretném kérdezni hogy ez szerinted mitől lehet?Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ez szerintem véletlen, nincs miért aggódnod.

  • Orsi

    2009. április 14. kedd

    Kedves Ági! 7 hetes terhes vagyok és kb a 4. hét óta folyamatosan „premenstruációs görcseim” vannak. Nem fájdalom, inkább csak erős teltségérzés az alhasban. Ezek a „görcsök” nem csak a menstruáció elmaradásának idején jellemzőek? Szedek elevitet és magne B6-ot, de egész nap érzem…. Normális ez? Köszi a választ!

    Válasz: Ez a teljes első harmadban normális.