Napozás terhesség alatt

Ebben a nagy kánikulában és a nyaralási idény kellős közepén sokunkban felmerülhet a kérdés, vajon szabad-e napozni a terhesség alatt?

Napozás terhesség alattA napozás komoly gondot nem okozhat a babánál, ő kellőképpen klimatizált helyen van odabent.

Valójában gondot nem a nap, hanem a nagy meleg okozhat és az sem a babánál, hanem a mamánál. A nagy melegben legalább 2, de inkább 3 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek naponta, de ha pl. 1 órát napon tartózkodunk az további egy literrel növelheti a folyadékszükségletet. A folyadékfogyasztás azért fontos, mert ezzel biztosítjuk a vesék megfelelő működését és a szervezet ásványianyag-igényének kielégítését is.

Tűző napra nem tanácsos menni a napszúrás miatt, napozni inkább szűrt fényben, félárnyékban érdemes és a hasat lehetőleg ne érje közvetlen napsugárzás.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • Juccus

  2010. június 02. szerda

  sziasztok!nekem lenne egy pár kérdésem.
  én 22 éves vagyok és 12 hetes terhes. itt ahol mi lakunk nekem folyamatosan azt mondják a dokik(pedig 4 hetes terhes se voltam mikor először elmentem orvoshoz), hogy ezt a gyereket békén kellene hagyni, más gyerek is született már krumpliföldön. nem vizsgálnak meg és uh-t se csinálnak, pedig már lehetne.erre felénk a környék összes dokija ezt mondta. sajnos messzebbre nem tudunk járni. mit tehetnék ez ügyben?
  van olyan h az anya megérzi ha ikreket vagy hármasikreket vár? csak azért mert nekem van egy érzésem h hárman is vannak odabenn.
  előre is köszönöm

  Válasz: Sok országban valóban nem vizsgálgatják folyton a kismamákat, itthon azonban a kötelező vizsgálatokat azonban el kell végezniük (a terhesség elején, a 12. héten genetikai UH, a 18. héten AFP, 24. héten terheléses cukor, a 36. héten UH)
  Lehetséges, hogy megérzed, de ezt csak ultrahanggal lehet megállapítani biztosan.

 • Aranka

  2010. március 15. hétfő

  SZIASZTOK! UGY NEZ KI HOGY 2-3 HETES TERHES VAGYOK, VISZONT EDDIG ERROL NEM TUDTAM ES FOLYAMATOSSAN JARTAM SZOLARIUMBA. TEHEAT AZ LENNE A KERDESEM HOGY EZ ARTHAT E A BABANAK, MIVEL ERROL NEM TUDOK. JARHATOK E TOVABBRA IS VAGY INKABB MELLOZZEM MERT ART A BABANAK? ELORE IS KOSZONOM.

  Válasz:
  Inkább csak fokozottan ügyelj a higiéniára, nehogy pont a szoliban szedj össze valamit. Nem tudok róla, hogy ártana a szolárium.

 • Évi

  2009. november 06. péntek

  sziasztok!én fodrász vagyok és 6 hetes voltam mikor kontyot csináltam ami hajlakkal jár!nagyon aggodom,hogy baja lett a babámnak akit már tudom ,hogy kislány már 2-szer voltam 4d ultrahangon mindent rendben találtak most 28-dik hétben vagyok,de nem tudok megnyugodni!11 hetes voltam mikor abbahagytam a fodrászatot.nekem ö mindennél többet ér!

  Válasz: Nyugalom, a hajlakktól semmi baja nem lesz a babának.

 • Kriszta

  2009. július 22. szerda

  Szia Ägi!elöször is szeretnem megköszönni hogy az eddigi kerdeseimre välaszoltäl,sokat segitett!lenne meg egy kerdesem hozzäd,ugy döntöttem ide irom mert nem talältam ezzel kapcsolatban temät.szoval a kerdesem az lenne hogy lehet e a terhesseg alatt hajat festetni,es ha igen,milyen gyakran???amugy en is voltam 10 hetesen szoliba,2-szer 3-szor,de azota se.remelem ennek nem lesz semmilyen következmenye…!enis egy aggodo kismama vagyok,akiben mindig felmerülnek a kerdesek hogy “vajon ezt lehet vagy nem?”de häl’istennek töled kerdezhetek bärmit,välszolsz rä es megnyugtatsz 🙂 !köszi szepen megegyszer!

  Válasz: Nyugodtan festethetsz akár havonta is. 1-2 alkalom szolitól nem lesz baja a babának.

 • Vida Agi

  2009. január 09. péntek

  Elvileg nem, gyakorlatilag nincsenek erre vonatkozó konkrét adatok, hogy milyen hatása van. elvileg a 6. hétig se gyógyszer, se szoli, se alkohol nem okoz kárt.

 • Szilvy

  2009. január 09. péntek

  Mi tortenik akkor, ha a terhesseg elso heteiben, -amikor meg igazabol nem tudom, hogy terhes vagyok-, elmegyek szolizni egy parszor? befolyasolja a baba fejlodeset?