Menstruációs zavarok télen és nyáron

Saját megfigyelésem szerint nagy hidegben és nagy nyári melegben megváltozik a női ciklus. Ilyenkor mindig több levelet kapok arról, hogy „nem jött meg időben”, „nem a megszokott módon jött meg”, „később jött meg pár nappal”. Utánanéztem, lehet-e ennek a hátterében valami.

Menstruációs zavarok télen és nyáronA menses késéséhez nem elég, hogy hidegebb vagy melegebb van a szokásosnál, azonban a szélsőséges időjárás kialakíthat olyan elváltozásokat, ami önmagában már elég ahhoz, hogy megváltozzanak a tünetek (erősebb vagy gyengébb vérzés) vagy pedig korábban vagy később jelentkezzen a vérzés.

Az első gyakori ok a felfázás, ami téli hidegben és nagy melegben is egyaránt jelentkezhet (többet járunk mezítláb, lábról felfázunk, nyáron estefelé hűvösebb van, de a nappali meleg miatt lengébben öltözünk, hideg italokat iszunk stb.)

A második lehetséges ok a lélekben keresendő. Mindenki számára ismert a „hosszú forró nyár” szindróma, a nagy meleg agressziót okozhat, növekszik a stressz, a nagy hidegben, a téli hónapok alatt pedig a szervezet lecsökkent szerotonin szintje miatt reagálunk rosszabbul a stresszes helyzetekre, depresszió alakulhat ki, ami szintén a menstruációs tünetek megváltozásához vezethet.

A harmadik ok lehet a vashiány, amire a téli, egyoldalú táplálkozás miatt szintén nagyobb esélyünk van.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

148 Comments

Comment navigation

  • Dorka

    2011. június 03. péntek

    Sziasztok.

    Nekem az lenne a kérdésem a a Dokornőtöl, hogy nekem néha a menszesz ideje alatt néha elégnagy vérdarabok vannak.., és nem tudom,hogy ez mennyire normális dog. 🙁
    Meg szeretnék fogamzásgátót szedni, de lélek, hogy sokat fogok hízni tőle, amit nagyon nem szeretnék.! 🙁 Mi a megoldás erre ? 🙂

    Köszönettel Dorka 🙂

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      A mai modern fogamzásgátlók mellett már nem nagy az elhízás esélye. Az alvadt vérdarabok távozása (főleg ébredés után) normális lehet. A fogamzásgátló miatt érdemes lenne nőgyógyásztól tanácsot kérni.

  • b. nora

    2011. május 04. szerda

    Szia Agi!

    Nem lattam az oldalon ehhez hasonlo kerdest, pedig szerintem a problemammal nem vagyok egyedul.
    Kislanyom szuletese utan a menstruacio-elotti tuneteim annyira felerosodtek, hogy neha szinte elviselhetetlen.
    A testi tunetekkel megcsak megbirkozom (mellfeszules, derekfajas, stb…), viszont ami a belso feszultseget illeti, kezd egyre roszabb lenni. Sokszor olyan ideges, ingerult vagyok, hogy en is csodalkozok magamon.Amugy is hirtelen termeszetu vagyok, de evek soran megtanultam 3-ig szamolni…Ebben a 3-4 napban nem tudok 1-ig sem elszamolni.Elmagyaraztam a csaladomnak, hogy mitol vagyok feszult, de ezen valtoztatni szeretnek.
    Mivel tudnek segiteni magamon? Van valami vitamin, vagy enyhe stresszoldo-nyugtato, amit szedhetek ebben a par napban?
    Nem vagyok a gyogyszerek hive, de tenyleg elviselhetetlen vagyok meg sajat magam szamara is, hajlando vagyok barmire, hogy enyhuljenek a tuneteim.
    Tovabbi szep napot

  • Andi

    2011. április 19. kedd

    Köszönöm a választ már csináltam 2tesztet is de mindegyik negativ volt… és sajnos még mindig nem jött meg…

  • Endji

    2011. április 15. péntek

    sziasztok!nekem a menstruációm már 8napja késik nekem 28naponként szokott mindig lenni menstruációm rendszeresen 11éves koromtól fél évvel ezelőtt voltam felfázva akkor antibiotikummal voltam kezelve és elmult,azóta megjött rendszeressen és 1hónappal ezelőtt szintén felfáztam,pedig nem járkállok lengén…és áprílisi menstruácoóm meg késik…:(nekem sose szokot késni max 2napot de már az is sok volt..és akk is csak azért mert gyogyszert szedtem:Sde viszont a melleim meg meg vannak feszülve már 8napja:sfájnak…jeleim meglennenek:Sde megsem..és párkapcsolatba vagyok,de ott nem történt semmi olyan dolog,h teherbe eshettem volna..nemtudom mihez kezdjek:Stürelmetlen kezdek lenni de tudom h enm szabad idegeskednem:Sjo lenne ha ehhez irnátok nekem köxönöm..a tovabbiakba elmegyek orvoshoz ha kesik többet…csak,h amiket olvastam neten terhessegtol?!mar elijedtem:Samugy 18leszek…dee nem szabadna h az legyek:Studom!..

    • Gabi

      2011. április 22. péntek

      Ha élsz nemi életet, még ha védekeztek is, 100%-osan nem lehet kizárni a terhességet. A vérzés nem csak terhesség miatt maradhat ki, hormonális problémák is okozhatják, és még több más is, de kár lenne találgatni. Ha azóta sem jött meg, mindenképp menj el orvoshoz, remélhetőleg megnyugtat a vizsgálat eredménye.

  • bety

    2011. április 13. szerda

    Kedves Doktorno!

    Egy szamomra mindig ertehetlen kerdessel fordulok Onhoz, a menstruacio utolso napjan tortent egy kozosuloes, vedekes nelkul. Lehet-e terhesseg belole?
    Koszonom a valaszat!

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Van rá némi esély, de a ciklus első néhány napján kisebb a teherbeesés esélye, mint a középső időszakban.

  • Zs

    2011. április 12. kedd

    Szia!
    Március elején voltunk együtt a barátommal. Kiszakadt a gumi, barátom azonnal észrevette. Utána 3-4 napra meg is jött a menstruációm. Azóta nem voltunk együtt. Viszont… ma van a 9. nap, hogy késik.
    Elég sokszor van, hogy késik 1 hetet, vagy egy kicsivel több napot. Elég sokat stresszeltem ebben a hónapban, jön az érettségi, és most meg ez a dolog is…
    Előre is köszönöm a választ!
    Igazából semmi jel nincs, csak a menzi kimaradás. Idegességemben alig eszek, de nem is tudok.

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      A stressz miatt előfordulhat valamennyi késés, főleg, ha egyébként se mindig pontosan jön meg. Viszont ha már többet késik, mint általában, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Remélhetőleg megnyugszol kicsit az eredménytől.

  • Andi

    2011. április 12. kedd

    Sziasztok!
    segitséget szeretnék kérni márciusban volt meg ebben a hónapban több mint egy hete kellet volna megjönni 3-án eltörtem a lábam a szúrnom kell a hasamba véralvadás gátlót 4-én kellet volna megjönni azóta semmi… létezik h emiatt késik?? csináltam tesztet de az negativ volt orvosnál ma voltam aki nem volt segitőkész és meg sem vizsgált hanem adott egy újabb idöpontot ultrahangra úgy h látta h el van törve a lábam… kérem vki segítsen h mi lehet a baj…

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Nem tudom, mennyire befolyásolhatja a lábtörés (a miatta átélt stresszes időszak) vagy esetleg a véralvadásgátló a ciklust, de ha azóta sem jött meg, a tesztet nem ártana megismételni.

      • Andi

        2011. április 19. kedd

        Köszönöm a választ már csináltam 2tesztet is de mindegyik negativ volt… és sajnos még mindig nem jött meg…

Comment navigation