Szülés: a kitolási szak

A szülés legfontosabb és egyben legfárasztóbb része a kitolási szak. Az első tolófájások akkor jelentkeznek, amikor a méhszáj már teljesen kitágult, és a kismama ilyenkor azt hihetné, hogy most már perceken belül kintvan a baba, az igazság azonban az, hogy akár még 2 óra is eltelhet addig, mire a baba végre a világra jön.

Szülés: a kitolási szakA kitolási szak elején nagyon erős fájások jelentkeznek. A fájások 1-3 percenként jönnek egymás utána és 40-80 másodpercig tartanak. Különbséget kell tenni toló és kitolófájások között. A kitolófájások azok, amik végleg a világra segítik az újszülöttet. Az egyre sűrűsödő és erősödő tolófájások után egyszercsak rövid szünet jelentkezik és ezután jönnek a kitolófájások, amikből viszont néhány is elég és már kint is van a baba.

Ez a kis szünet elég ahhoz, hogy az anya összeszedje magát a végső küzdelemhez.

Sok kismama már a tolófájások kezdetén erős székelési ingert érez, ami érthető is, hiszen a baba a belekre is nyomást gyakorol. Az erőlködés nyomán gyakran valóban székel is az anyuka, ami teljesen természetes folyamat, nem kell szégyenkezni miatta, viszont fontos, hogy eltakarítsák, nehogy a baba valamilyen fertőzést kapjon tőle.

Miután a baba világra jött, további 2-3 fájás következik, amelynek során a méhlepény is távozik.

Ha a kitolási szak a maga természetes rendjében zajlik, akkor időközben a gát is felkészül a feladatra, megnyúlik.

A tolófájások célja, hogy a méhösszehúzódások, a hasizmokat és a rekeszizmot is “mozgósítsa” a feladat érdekében. Tévedés azt hinni, hogy a baba akaratlagos tolás nélkül is képes megérkezni. Mindenképpen szükség van arra, hogy az anyuka is toljon, azonban nem mindegy, hogy önszántából, ösztöneitől hajtva a megfelelő pillanatban vagy mintegy parancsszóra teszi ezt.
(hozzáteszem, van akinek kell a parancsszó és jó tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, van, akinek pedig a magába fordulásra, a külső tényezők kiiktatására van inkább szüksége, amikor szül)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • atkáriné

    2008. szeptember 16. kedd

    a lányomat 37 hetesenszültem .nemtágultam szülésalatt semmit ezért adtak méhtágito injekciot amitöl beindult a szülés 22-orakkor bentvoltam vele és a szurinak köszönhetöen 23,50-kor megis lett .mivel nem tudtam tágulni igy repedtem és szakadtam is .kérdésem a következö lenne-január végére vagyok kiirva szülésre a 3 gyermekkemmel ha nem tudok tágulni mert alkatilag és testileg ijen fajta vagyok ,kérhetek e valamilyen más fajta segitséget pl császármecést vagy valami mást .feleslegesnek tartom kiteni a babát és az anyát orákonát tarto vajudásnak fájdalomnak ha az anya nem tud tágulni és nemtudja normálisan világrahozni gyermekét elöre kis köszönöm atkáriné ceglédröl

    Válasz: Szerintem beszéld meg ezt az orvosoddal. Az ő felelőssége eldönteni, hogy indokoltnak tartja-e a császárt. Ha az ügyeletes orvosnál szülsz, akkor nincs lehetőséged előre megbeszélni, így ott már tényleg rajta múlik, mit dönt.
    Számos módszerrel segíthető a tágulás a 36. hét után, többféle homeopátiás szer létezik erre (ezekről itt egy cikk), és a málnalevél tea is jótékony hatású.