Szülés: a kitolási szak

A szülés legfontosabb és egyben legfárasztóbb része a kitolási szak. Az első tolófájások akkor jelentkeznek, amikor a méhszáj már teljesen kitágult, és a kismama ilyenkor azt hihetné, hogy most már perceken belül kintvan a baba, az igazság azonban az, hogy akár még 2 óra is eltelhet addig, mire a baba végre a világra jön.

Szülés: a kitolási szakA kitolási szak elején nagyon erős fájások jelentkeznek. A fájások 1-3 percenként jönnek egymás utána és 40-80 másodpercig tartanak. Különbséget kell tenni toló és kitolófájások között. A kitolófájások azok, amik végleg a világra segítik az újszülöttet. Az egyre sűrűsödő és erősödő tolófájások után egyszercsak rövid szünet jelentkezik és ezután jönnek a kitolófájások, amikből viszont néhány is elég és már kint is van a baba.

Ez a kis szünet elég ahhoz, hogy az anya összeszedje magát a végső küzdelemhez.

Sok kismama már a tolófájások kezdetén erős székelési ingert érez, ami érthető is, hiszen a baba a belekre is nyomást gyakorol. Az erőlködés nyomán gyakran valóban székel is az anyuka, ami teljesen természetes folyamat, nem kell szégyenkezni miatta, viszont fontos, hogy eltakarítsák, nehogy a baba valamilyen fertőzést kapjon tőle.

Miután a baba világra jött, további 2-3 fájás következik, amelynek során a méhlepény is távozik.

Ha a kitolási szak a maga természetes rendjében zajlik, akkor időközben a gát is felkészül a feladatra, megnyúlik.

A tolófájások célja, hogy a méhösszehúzódások, a hasizmokat és a rekeszizmot is „mozgósítsa” a feladat érdekében. Tévedés azt hinni, hogy a baba akaratlagos tolás nélkül is képes megérkezni. Mindenképpen szükség van arra, hogy az anyuka is toljon, azonban nem mindegy, hogy önszántából, ösztöneitől hajtva a megfelelő pillanatban vagy mintegy parancsszóra teszi ezt.
(hozzáteszem, van akinek kell a parancsszó és jó tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, van, akinek pedig a magába fordulásra, a külső tényezők kiiktatására van inkább szüksége, amikor szül)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • atkáriné

    2008. szeptember 16. kedd

    a lányomat 37 hetesenszültem .nemtágultam szülésalatt semmit ezért adtak méhtágito injekciot amitöl beindult a szülés 22-orakkor bentvoltam vele és a szurinak köszönhetöen 23,50-kor megis lett .mivel nem tudtam tágulni igy repedtem és szakadtam is .kérdésem a következö lenne-január végére vagyok kiirva szülésre a 3 gyermekkemmel ha nem tudok tágulni mert alkatilag és testileg ijen fajta vagyok ,kérhetek e valamilyen más fajta segitséget pl császármecést vagy valami mást .feleslegesnek tartom kiteni a babát és az anyát orákonát tarto vajudásnak fájdalomnak ha az anya nem tud tágulni és nemtudja normálisan világrahozni gyermekét elöre kis köszönöm atkáriné ceglédröl

    Válasz: Szerintem beszéld meg ezt az orvosoddal. Az ő felelőssége eldönteni, hogy indokoltnak tartja-e a császárt. Ha az ügyeletes orvosnál szülsz, akkor nincs lehetőséged előre megbeszélni, így ott már tényleg rajta múlik, mit dönt.
    Számos módszerrel segíthető a tágulás a 36. hét után, többféle homeopátiás szer létezik erre (ezekről itt egy cikk), és a málnalevél tea is jótékony hatású.