Nem két perc a kitolási szak

Az ember azt hinné, hogy amikor már túlvan a jó 8-10 órás vajúdáson, akkor a kitolás maga már csak néhány perc, de fontos tudni, hogy ennél sokkal hosszabb időre kell felkészülni.

Nem két perc a kitolási szakMaga a vajúdás hossza is kérdéses lehet. Az anyukák többsége 24 órás vajúdásokról számol be (amitől a tapasztalatlan elsőgyermekes várandósok jól megijednek), azt azonban elfelejtik hozzátenni, hogy ebből jelentős idő rendszertelen 10-20 perces fájásokkal telt el. Tény, hogy az átlagos vajúdási idő (amit a tankönyvekben is olvashatunk) 8-10 óra, ez azonban csak a rendszeres 10 perces fájásoktól számít, míg első szülésnél gyakran már 1 nappal korábban jelentkeznek a rendszertelen 10-20 perces fájások.

Azt hihetnénk, hogy mindezek után a kitolási szak már gyorsan lezajlik, ezzel szemben, a méhszáj teljes eltűnésétől számítva akár 1 óra is eltelhet, különösen először szülő anyukák esetén.

Az sem ritkaság, hogy a tolófájások hamarabb jelentkeznek, mint ahogy a méhszáj eltűnne, tehát még nem tágult ki teljesen a méhszáj (van egy kis pereme). Ilyenkor tolni még nem szabad, mert a méhszáj berepedhet, és ez tovább növelheti a kitolási szak hosszát.

Hogy végülis mennyi ideig tart majd a szülésed az nagyban függ a genetikai tényezőktől (a hosszú és a gyors szülés egyaránt öröklődni szokott), de számos más dologgal is befolyásolható: az állóképességed, a lelki felkészültséged egyaránt meghatározó lehet.

3 Comments

  • Susy

    2009. december 02. szerda

    Sziasztok!! Én új vagyok itt.Én az első kislányommal este 20.30-kor mentem be a szülőotthonba,vártunk egy kicsit az orvosra,felvették az adatokat,és elláttak amivel kellett… és 23.25.kor 2-3 tolásra megszületett a gyönyörűségünk!! Szóval nagyon szerencsés voltam!:) Amúgy reggel kilökődött a nyákdugó,és délután 18 körül jöttek derék fájások.ezen kívül semmi fájdalmam nem volt!
    Most 13 hetes terhes vagyok remélem vele is ilyen könnyedén fog menni!!

  • KATA

    2009. november 22. vasárnap

    2 honap mulva szülök, tanácsokat várok tőletek. Elöre is köszi.

    Válasz: Mivel kapcsolatban?

  • Sty83

    2009. augusztus 31. hétfő

    Sziasztok!

    A Szülés DVD-én néztem egy szülést, ahol tényleg 2 óra volt a kitolási szakasz…Hihetetlennek tartottam, mert nálunk a családban 10 perces szakaszokról számoltak be a női tagok! És Hál’Istennek én sem ismertem meg a 2 órás kitolási szakasz fáradalmait. Szerintem nem is bírtam volna épp ésszel…:) A 4 kg-s kisfiamnál, bár vágni kellett 3 centit a gáton, de 5×3-at nyomtam és világra jött! 😀 Jó, ha volt 10 perc összesen…