Menstruáció szoptatás alatt

Menstruáció szoptatás alattSzámos tévhit terjed arról, hogy vajon mit okoz a menstruáció szoptatás alatt. Egyáltalán: mikor kell először megjönnie? Kevesebb lesz-e tőle a tej? Normális-e, ha akár 1 évre vagy még tovább is kimarad a szülés után? És vajon lehetséges-e teherbe esni a szoptatás alatt enélkül is?

Amikor az első babámat szoptattam és nagyjából 5 hónapos korában először megjött, a környezetemben szinte mindenki azt mondta, ennyi a szoptatásnak, most már nem lesz tejem, a menstruációtól vizes lesz a tejem, kevés lesz, és kezdjek el hozzátáplálni, mert különben éhenhal a fiam. Ennek ellenére a fiam még további 1 évig szopizott és fél éves korára már 10 kilós volt a szüntelen koplalás ellenére :o) Mindenesetre ez jó példa arra, hogy az emberek fejében számtalan tévhit él a szoptatás és a menstruáció viszonyáról, ezeket szeretném most eloszlatni.

Tudni kell, hogy bizonyos ciklikus változás a női szervezetben már a szoptatás első hónapjaiban is megfigyelhető akkor, amikor még egyáltalán nincsen menstruáció. Sőt: olykor még peteérés és tüszőrepedés is lehetséges, annak ellenére, hogy még nem jött meg a kismamának, erről tanúskodnak azok az anyukák, akiknek sikerült a szoptatás alatt menstruáció híján is teherbe esniük.

Ehhez fontos tudni, hogy a szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, de ennek feltételei vannak:

  • a baba még 3-4 órás időközönként szopizik, 6 óránál hosszabb idő nem marad ki
  • éjjel is szopik még
  • a kismamának még nem jött meg a menstruációja
  • a baba még nincs 6 hónapos
  • a baba csak szopik még, nem kap mást

A menstruáció tejtermelésre gyakorolt hatása tévhit, ami azon alapul, hogy a menses első napjaiban valóban lecsökkenhet kis mértékben a tej mennyisége, de ezt gyakrabbi mellretétellel pótolni lehet. Az is előfordulhat, hogy az első 1-2 napon a babának nem ízlik a tej íze és rövidebb ideig szopik emiatt, de ettől még nem lesz semmi baja, ha kitartunk a szoptatás mellett, a 3.-4. napon ismét szívesen szopizik majd. A gondot az szokta okozni, hogy amikor a kicsi elfordul az anyamelltől, 1-2 napig nem szívesen szopizik, az anyukák kétségbeesnek és elkezdik mással etetni a babát, nehogy éhenhaljon. Pedig a kicsik pontosan tudják, hogy mennyi az a kevés, amennyit meg kell enniük ahhoz, hogy ne legyenek éhesek. Gondoljunk bele, ha mi kerülnénk egy lakatlan szigetre és csak egyféle étel lenne, amit egyébként utálunk, azért valamennyit biztosan megennénk belőle. Nos, ezzel a baba is pont ugyanígy van.

Meddig maradhat el a menstruáció? Mikor kell először megjönnie? Gyakran a kismamának a szoptatás teljes időtartama alatt, akár 2-3 évig is, egyáltalán nem jön meg a mensese. Ez teljesen normális, sőt egyes távoli kultúrákban az éjszakai együttalvásnak és a 2-3 évig tartó folyamatos szoptatásnak köszönhetően megfigyelték, hogy a gyerekek is mindig 3-4 éves közökben születnek, tehát érvényesül a hosszantartó szoptatás fogamzásgátló hatása. Az sem gond, ha már a szülés utáni 6. héten megjön. Az első menses átlagosan a gyermek fél éves kora körül szokott jelentkezni, ha a baba még szopizik. Sok anyukánál, amikor abbahagyják a szoptatást szinte azonnal jelentkezik az első menstruáció, de az sem ritka, hogy akár még további pár hónapig nem történik meg. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a szoptatás befejezése után fél évvel még nem jelentkezett az első menses.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

128 Comments

Comment navigation

  • R

    2010. március 21. vasárnap

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam 3 hónapos volt, amikor először megjött és azóta rendszeresen(6 hónapon keresztül) és még pontosabban megjött mint terhesség előtt. Viszont most már 3. napja késik. Még jelenleg is szoptatok. Lehetséges e hogy még nem rendszeres a menstruációm, vagy lehetséges hogy terhes lettem? A párommal megszakítással védekezünk.
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Ha megszakítással védekeztek, a teherbeesés esélye kb. 5% és szoptatás alatt is teherbe lehet esni, tehát érdemes tesztelned egyet, hogy kiderüljön. De az is előfordulhat, hogy most nem pontos a ciklusod.

  • Kibou

    2010. március 12. péntek

    Sziasztok!
    Én pont az a kevés ember közé tartozom, akinek szülés után már a 6. héten megjött. Már 6 hónapos a kisfiam, és most kezdem hozzáetetni az anyatejhez. Az első három hónapban nem is volt gond a menzesszel, mert hogy egy hónapban egyszer volt max egy hétig. Azóta hetente megjön, és olyan, mintha el sem múlna, rózsaszínes marad. Egyszer voltam orvosnál, aki azt mondta, ez előfordulhat, de most megkérdezném itt is, ti elmennétek vele megint orvoshoz? A hatodik héttől egyébként azalia fogamzásgátlót szedek.

    Válasz: Igen, szerintem menj el orvoshoz, mert ezt egy ciszta vagy polip is okozhatja.

  • emi

    2010. március 05. péntek

    olyan problémám lene hogy 6 honaps volt a kislányom és meg jött és a következö honapban nem jött meg most már késik legaláb 2 hete de viszont szoptatok napal is meg este is és védekezünk ovszerel nem hiném hogy terhes vagyok elöfordulhat

    Válasz: Ha óvszerrel védekeztek, akkor elenyésző az esélye. Valószínű, hogy csak a szoptatás miatt nem rendszeres még a mensesed.

  • Somogyiné Nagy Judit

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági!
    A problémám a következő.2009 02.20-án szűltem.Szilveszter napján jött meg először.Akkor egy napig tartott,utánna egy hét múlva megint megjött,ami már egy hétig tartott.2 nap szünet és megint megjött ami ismét 1 hétig tartott.Aztán 2 hétig minden oké volt ezután megint megjött.Ezek mellett puffadás néha szédülés enyhe hányingerem van,egy ideje.A gyerek 6 hetes kora óta az Azalia nevű fogamzásgátlót szedem!Sajnos néha előfordúl hogy elfelejtem bevenni.Kb.egy hónapban 2 alkalommal.Én úgy gondolom hogy nem lehetek terhes,de azért kíváncsi lennék a véleményére!Előre is köszönöm.

    Válasz: Ez nem azért lehe, mert terhes vagy, inkább valami más okozhatja a rendszertelen mensest, pl. ciszta vagy polip, ha így folytatódik, érdemes lenne kivizsgáltatni magad.

  • szdorina

    2010. február 13. szombat

    15 hónapos kisfiam van. Október vége óta (a gyerek 1. szülinapja óta) havonta vérzés nélküli menstruációm van, jobban mondva menstruációs görcseim vannak minden hónap végén (most már átcsúsztam az elejére). Az orvosom szerint ez a hormonális visszarendeződés része. De tényleg normális ez? Január 1. óta nem szoptatok. Mikor fogok végre vérezni is?

    Válasz: Igen, lehetséges, hogy már készülődik valami, de még nincs vérzés. Általában a szoptatás befejezése után max. 6 hónappal megjön megint.

  • susa

    2010. január 29. péntek

    3 hós kisfiú anyukája vagyok. szülés után 8. héten voltam együtt a férjemmel 2x, amikor csak a megszakításos módszerrel védekeztünk. Akkor is szoptattam és most is napi 5x szoptatok. Mostanában szédülés, hasfájásom van. Terhes lehetek? A testhőm. 36,3 tehát nem magasabb.

    Válasz: Szerintem nem, de ha úgy érzed, szükséges, vegyél egy tesztet.

  • Timi

    2010. január 25. hétfő

    2 hónapos a kisfiam, naponta kb 7-szer szopizik. Nagyon aggódom, mert körülbelül két napja görcsöl a hasam és pecsételő vérzésem van. Lehetséges, hogy meg fog jönni a menstruációm, ha igen ez normális-e? Attól tartok, hogy majd nem fog szopizni, mert meg fog változni a tej íze.

    Válasz:Igen, lehet, hogy meg fog jönni és ez normális. Aggódni nem kell, szoptass tovább, mint előtte. Legfeljebb annyi szokott lenni, hogy az első nap kicsit nyűgösebb a baba, de utána minden helyreáll, ha nem kezdesz el pánikolni, hanem szoptatsz tovább.

  • Edó

    2010. január 21. csütörtök

    Sziasztok!
    Kérdésem a következő: szeretnénk 2.babát,de nem jön össze.(nem védekezünk) A kislányom 14hónapos,még szopizik, de csak hajnalban 1-2szer! A mensim minden hónapban +jön 2szer is, (5napos)erős, darabos, sötét színű! A nőgyógyászom azt mondta,hogy ez még belefér és hogy ne szoptassak már…. akkor sikerül majd teherbe esni!?

    Válasz: Tényleg van olyan, hogy valaki a szoptatás alatt egyáltalán nem tud teherbe esni, de ez nagyon ritka eset. Általában már csak 1-2 szopi van, akkor az már nem akadály. Ha kétszer van meg havonta, akkor azt nem a szoptatás okozza, viszont lehet pl. ciszta, szerintem nézesd meg magad az orvossal.

  • edina

    2010. január 14. csütörtök

    Sziasztok!

    A mai nap már erősödött a vérzés,a tejem kevesebb és kisfiamnak nem is igazán kell,40-50ml-t eszik,igaz kb. 2 óránként.Remélem,h nem tart sokáig ez az állapot,mert ő is és én is elég nyűgös vagyok.

  • edina

    2010. január 13. szerda

    Sziasztok!

    Nálam a köv. a helyzet: 7,5 hetes a kisfiam.Napi hétszer eszik,80-120ml-t alkalmanként.Múlt csüt-vasárnapig kevesebb volt a tejem,2mellből szopizott,mert egy mellemből max. 60-70ml-t tudott enni.Nem ért stressz,lelki probléma ilyesmi…viszont ma el kezdtem vérezni kicsit és görcsölni,gondolom,h meg akar jönni.Ez lehetett az oka a múlt heti tejcsökkenésnek?És most megint csökkenni fog?Hétfő óta újra egy mellből szopizik,és még van,hogy fejek is utána,lehet a more milk tejserkentő hatása…most így nem ismerem abbahagyni a szedését nehogy megint lecsökkenjen.

    köszi a választ!!!

    Válasz: Lehet, hogy meg fog jönni, ettől is lehet kicsi csökkenés, de 6 hetesen van egy növekedési ugrás és az pont akkor volt, amikor írtad. A mensesnél általában az első 2 nap kevesebb kicsit a tej, aztán visszaáll, emiatt nem érdemes aggódni, ugyanúgy kell szoptatni, mint máskor.

  • Rita

    2010. január 13. szerda

    Szia Ági!

    Olyan kérdésem lenne hozzád hogy 7 hónapja szültem a fiamat és a mensesem 2009.12.05.-én volt meg előszőr a szülés óta!Azóta még nem jött meg!Orvosnál voltam azt mondta nincs baba.Mennyire normális dolog ez!A szoptatás miatt kimaradhat?Esetleg megfázás befolyásolhatja?Válaszodat előre is köszönöm!Rita

    Válasz: A szoptatás alatt akár végig kimaradhat, de az is lehet, hogy rendszertelenül jön csak meg. Van, akinek a szoptatás végéig egyáltalán nem jön meg, akár 2-3 éves korig sem.

  • Kata

    2010. január 12. kedd

    kedves Ági!Kisfiam most 8 hónapos.5 hónapos volt mikor először megjött szülés után a mensim.Tehát októberben.Aztután novemberben is megjött 7-én meg decemberben is 7-én,most meg még semmi jele!Férjemmel védekeztünk/óvszerrel/végig,csak azon a bizonyos napon nem,amikor meg kellet volna jönnie!Kisfiam még szopizik,bár egyre kevesebbet.Kérdésem az lenne hogy lehetek-e terhes,vagy egyszerűen még nem állt vissza szervezetem a „normális” kerékvágásba?Válaszod köszönöm!

    Válasz: A szoptatás alatt végig rendszertelen lehet a menses, vagy meg sem jön, ez nem probléma.

  • missys

    2010. január 11. hétfő

    Sziasztok!!
    % hónapos a kicsi lányom októberben kétszer is megjött és novemberben két napra, de decemberben teljesen kimaradt és azóta sincs semmi. Szoptatni már sajnos nem nagyon tudok max.2 szer egész nap. A cerezette nevű gyógyszert szedem(ez szoptatás alatt is szedhető), de azért vannak kétségeim!!Az hogy kimarad az még normális???
    Előre is köszi a választ

    Válasz: A cerazette nevű fogamzásgátló szedésének ideje alatt gyakran teljesen megszűnik a vérzés, mivel ennél a tablettánál nincs 7 napos gyógyszerszünet sem.

  • Manó

    2010. január 06. szerda

    Az előzőekhez visszatérve,csináltam már két tesztet is,és mind a kettő negatív lett.De azért mégis bizonytalan vagyok egy kicsit.De itt olvasom a többieket és írják,hogy kimaradhat akár egy évig is,de azért lehet elmegyek és megnézetem magam az orvosommal az a biztos.Azért köszönöm,hogy válaszoltál.

  • Manó

    2010. január 05. kedd

    sziasztok!

    én 2009.10.03-án szültem a fiamat,szóval most 3 hónaposak vagyunk.(császárral szültem)Az lenne a gondom,hogy szülés után meg volt három hétig,utána novemberben is jelentkezett,de decemberben egyáltalán nem és azóta sem.Néha érzem,mintha fájna a hasam alja,de ennyi.Szopizik még nappal olyan 2-3-szor éjszaka meg 1-2-szer.Megszakítással védekeztünk,mert a párom nem szereti az óvszert4Lehetek terhes?

    Válasz:
    Elvileg lehetsz terhes, mivel a megszakításos módszer nem a legbiztosabb, de ennyi idő után még arra is nagy az esély, hogy még nem is állt be a ciklusod. Ha bizonytalan vagy, érdemes lenne tesztelni.

  • kati

    2010. január 03. vasárnap

    Szia!

    Az én kisfiam most 16 hónapos és még szopizik, de már csak 2x naponta!Kb. 5 hónapja jött meg a menstruációm, de össze-vissza, hol 27 napra hol 37-re. Ez normális? Szeretnénk második babát, de így képtelenség kiszámolni a peteérésemet? Mit javasolsz? Hogyan tudom kiszámolni hogy kb. mikor ovulálok?

    Válasz: Igen, ez normális. Próbálj meg ovulációs tesztet használni (drogériában kapható) a peteérésed megállapítására.

  • H.Eca

    2009. december 31. csütörtök

    Sziasztok!

    14 hónapos a leányzóm (2.baba) és még naponta sokszor szopizik. Értem ez alatt azt, hogy ugyan változatosan eszik is már mindent, így is gyakran igényli a szoptatást, sokszor evés után is ráadásnak, de vannak napok amikor nem is nagyon fogadja el a szilárd táplálékot. Ilyenkor szinte csak kizárólag szopik egész nap.
    Szülés óta nem is volt még egyáltalán menzeszem, kivéve hogy 2-3 hete egyszer jelentkezett 1 kis pecsételő vérzés. Akkor azt hittem megjött, aztán mégsem. Azóta volt viszont elhanyagolható mennyiségű sárgás folyásom. Néha émelygés rosszullét. Megfordult a fejemben, talán terhes lehetek? (szedem a Cerazettét, bár nemrég kihagytam 1 hónapot – ez idő alatt másképp védekeztünk – 2 hete kezdtem el újra szedni.)Nem gondoltam eddig hogy bajom lenne, bár aggasztott hogy néha voltak alhasi fájdalmaim, gondoltam: talán visszatér a ciklusom. Ma reggel csináltam 1 negatív terhességi tesztet. Fellélegeztem 🙂 Ma du. megint jelentkezett némi kevés vérzés. Azt hittem megjött. Több volt mint az első alommal, de most is csak kevéske és nem tartott tovább 1-2 óránál. Mostanra elmúlt. És megilyedtem. :-))
    Lehet valami bajom, vagy ez normális is lehet a szoptatás miatt?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: A vérzés kimaradása akár az egész szoptatás alatt – teljesen normális. A szaggatott vérzés azonban arra is utalhat, hogy esetleg cisztád van (a terhesség után visszamaradhat ilyesmi), ha megint előfordul, érdemes lenne elmenned vele nőgyógyászhoz.

  • Antal Orsolya

    2009. december 28. hétfő

    Szeretnék egy kis segítséget kérni 3 honapos a kislányom és szopizunk, kb 2 héttel ezelött egy teljes héten átaludta az éjszakát most meg ujra kétszer szopizunk éjjel?Lehetséges hogy a tejem higult (rengeteg tejem van szopi után fejnem is kell mert ha nem gyuladd be a mellem) Amikor szopizik(3-4 oránként) nagyon kapkodja a fejét köpi ki a cicit és nyügös.Mi lehet a gond?

    Elöre is köszönöm a választ!

    Válasz: Teljesen normális, ha 3 hónaposan kétszer eszik éjjel. Valószínűleg azért eszik gyakrabban, mert 3 hónaposan van egy növekedési ugrás, amikor egy ideig gyakrabban szopizik a baba, több tejet igényel, ezt kinövi majd.

  • Bara Eszter

    2009. december 15. kedd

    Kedves Agnes,

    A kisfiam 8 hetes. Nagyon jol fejlodott eddig (atlagban napi 40-50g). Szopizik 3-4 orankent es kb egy hete atalussza az ejszakat.
    7 napja nekifogtam szedni a Cerazette fogamzasgatlot( a nogyogyaszom ajanlotta). A tabletta szedesenek masodik napjan a kisfiam esti szopas kozbe eles sikitasokba kezdett. Eloszor hasfajast gyanitottam, de aztan a sikitasok ismetlodtek, csak eves kozbe fordultak elo es fokent az esti orakban. A hetvegi mereskor jottem ra , hogy a tejjel lehet gond mivel nem fejlodott semmit. Most mar suly visszaesesnel tartunk. Az este mar annyira lecsokkent a tej , hogy csak egy 20 ml korul volt kb. A gyerek szornyen orditott, ezert tejporral probalkoztam ,de azt sem fogadta el.
    Ma reggel 120 ml leszopott aztan kovetkezett a sikitas. Gondoltam nincs tobb tej, de meg sikerult 45 ml kifejni( mindket mellbol).Megvaltozott vajon az ize a tejnek.
    Ugyszinten ma reggel enyhen veres folyason volt, azota menszesz nem jelentkezett, sem tuneteim nincsenek, hogy meg jonne.
    A fogamzasgatlot mar az este megszakitottam ( 5 napig szedtem).
    A gyogyszer miatt lenne mindez? A gyogyszer elott soha nem sikitott eves kozbe, mindig csak egy mellbol szopott egy evesnel, es ha jol lakott elengedte a mellemet.
    Most ket mellbol sem lakik jol….
    Mi tortenhetett????

    Elore is koszonom szives valaszod!

    Válasz: Igen, lehet, hogy megváltozott a tej íze, ez sajnos előfordulhat. Védekezzetek inkább kúppal, szoptatás alatt lehet használni.

  • Anta

    2009. november 09. hétfő

    Sziasztok!

    Csak azt szeretném megosztani veletek, h én mindig extra kivétel vagyok : ). Szülés után 11,5 hétig volt gyermekágyi folyásom, az utolsó héten már menstruáció formájában. Most 4 hónapos a kislányom, és múlt héten megint megjött, szóval úgy tűnik, én azon „szerencsések” egyike vagyok, akiknek azonnal megjön a menzesze. Szoptatok, és csak szopizik a babám, nappal 3 óránként, hajnalban is még 1x, és mégis. De én nem bánom, így legalább tudom, h minden működik rendesen : ).
    Ja, és egyáltalán nem volt olyan, h menzesz alatt nem kérte volna a cicit a pici lány, de valszeg azért, mert ő borzasztóan haspók : ). Az igaz, h volt, h 2 óránként evett a kb. 3 órás evések helyett, de mindig az ő igényeihez alkalmazkodva könnyen túl leht jutni ezeken a napokon is.
    Kitartás mindenkinek!
    Üdv!

  • Mirrmurr

    2009. november 05. csütörtök

    9,5 hónapos a babám, 2 hete napi 1-re csökkentettem a szopit és 4 napja már nem szoptatom. 3 hónapja szeretnénk kistestvért, de az ébredési hőm szerint nincs peteérésem és még nem is menstruáltam a szülés óta. Mennyi idő alatt állhat helyre a ciklusom? A prolaktinnak ki kell ürülnie a szervezetből? Úgy tudom, a (szoptatás miatt normálisan) magas prolaktin szint gátolja az LH megfelelő termelődését és ezért nincs pé. Mit tehetnék, hogy mihamarabb újra termékeny legyek?

    Válasz: Egyelőre a várakozás a legjobb. Mivel már minimális a szoptatás, hamarosan helyre kellene állnia a ciklusnak. De ez egyénenként változó, van, aki kizárólag, és igény szerint szoptatott baba mellett is teherbe tud esni, majd folytatja várandósan is a szoptatást, mások viszont csak a szoptatás teljes abbahagyása után tudnak újra teherbe esni.

  • fbori

    2009. október 22. csütörtök

    Azt elfelejtettem megírni, hogy még szopizik a kisfiam, de 6 hónapos korától már nem nagyon akar. Inkább a szilárdabb ételeket szereti. Éjjel szopizik egyszer és naponta kb. 3x

  • fbori

    2009. október 22. csütörtök

    A kisfiam 7 hónapos. Először akkor jött meg a mensesem amikor 6 hónapos volt, pontosan szept. 16.-án. Azóta semmi. Kb. 1 hetes csináltam tesztet az negatív lett. Csak megszakítással védekeztünk, de nagyon vigyáztunk. Kérdésem, hogy lehetek e terhes? Mennyi az esélye.

    Válasz: Lehetsz terhes, mert már elmúlt 6 hónapos

  • Anna

    2009. szeptember 16. szerda

    4 hónapos a kisfiam,még szoptatok. szülés után 3 hónapig menstruáltam,de ebben a hónapban nem jött még meg,pedig a hónap elején kellett volna.
    csináltam terhességi tesztet,de negatív lett!
    aggódjak,hogy terhes vagyok v ez előfordulhat???????????

    Válasz: A szoptatás nem véd 100%-osan a teherbeeséstől, még akkor sem, ha a baba kizárólag és igény szerint szopizik. Így előfordulhat az is, hogy terhes vagy, de az is lehet, hogy még nem állt be rendesen a ciklusod a szülés óta. Előfordul, hogy akár fél, 1 évig is rendszertelen lesz a menzeszed a szoptatás időszakában.

  • Meli

    2009. augusztus 26. szerda

    Kedves Ágnes,

    PCOS-em van, lényegében össze-vissza termelődnek a hormonjaim és mivel nem szedhetek gyógyszert rá a szoptatás miatt, és a brutális diétámat sem csinálhatom pont a pici miatt, így a tüneteim újra előjöttek. a kisfiam 3 hete alig eszik, lehet, hogy ez miatt nem ízlik neki a tej? mert lefejem és úgy sem kell neki, tehát nem lusta szopni, viszont látom rajta, hogy éhes. a fagyasztott tejem meg szintén nem kell neki, amit nem is csodálok. :S
    14 hetes a fiam most. Már tényleg gondolkodom a tápszeren, nem 1-2 nap után adom fel, hanem 3 hete ez megy. Megpróbálnám hátha azt elfogadná.
    Szerinted? Tanácstalan vagyok. a védőnőm szerint rakjam 2 óránként mellre a gyereket. de akkor sem eszik többet.

    Előre is köszönöm válaszodat.

    Üdv, Melinda

    Válasz: Mit jelent az, hogy „látom rajta, hogy éhes”? Ha naponta legalább 6-7 pisis-kakis pelenka van, ha rendben van a súlygyarapodása (legalább 400 gramm havonta), akkor nem éhes.

  • leila

    2009. augusztus 13. csütörtök

    Tanácsot szeretnék kérni.

    10hónapos babámat szopiztatom. Szülést követő negyedik hónaptól menstruálok,de csak kéthavonta.Szeretném, ha jönne hozzánk harmadik babó…

    Miért nem lehet 28 napos ciklusom…mint általában egy nőnek?

    Soha nem volt rendszeres ciklusom. Mindig szélsőségeket produkáltam:56-65 nap, erős vérzés,szülések óta még intenzívebb.

    Mire gondoljak,hogy ezt ne szerencsétlenségként,hanem adományként fogjam fel.

    Köszönettel…

    Válasz: A szoptatás alatt előfordulhat, hogy rendszertelen a ciklus, de ettől még teherbe lehet esni. Több anyukát ismerek, akik úgy estek teherbe, hogy egyáltalán nem menstruáltak még a szülés óta, tehát ez nem lehet akadály. Ha a szoptatás befejezése után 1 évvel még mindig nem rendszeres a mensesed, akkor vizsgáltasd ki magad.

  • kata

    2009. július 26. vasárnap

    7hónaposak az ikerbabáim.Most hagytam abba a szoptatást.Az 5.hónapban megjött a mensesem és a 6.hónapban is rendesen a 28.napra megjött.Most viszont már 2napja késik.Gyógyszert nem szedek.Lehetek terhes?

    Válasz: Igen, lehetsz, mert már elmúltak fél évesek és nem is szoptatsz. De a szoptatás abbahagyása után még előfordul, hogy nem egyenletes a ciklus, ezért nme kell megijedned.

  • mira

    2009. július 17. péntek

    Aki tud segítsen! Pontosan 1 éve szültem (3. gyerkőc) S most jött meg a vérzésem, de már lassan 2 héte tart. Normális ez? Vannak néha alhasi fájdalmaim. (ja még szopizik a baba 3szor) Köszi a gyors választ

    Válasz: 2 hét folyamatos vérzés azért elég sok. Szerintem érdemes lenne rákérdezni az orvosnál, de legalább a védőnőtől.

  • Niki

    2009. július 13. hétfő

    Sziasztok!

    A kislányom most lesz 5 honapos és szopizik. Szülés után rögtön jelentkezet a mesim.
    Egészen eddig minde rendben volt; de most pár napja késik, parommal óvszerrel vagy megszakitással védikeztünk.
    Lehet hogy terhes vagyok?

    Válasz: Az esély nagyon kicsi, de nem lehet kizárni, mert sem a szoptatás, sem az óvszer, sem a megszakításos módszer nem nyújt 100 %-os védelmet.

  • Niki

    2009. július 02. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem lassan másfél éves a picim, de a szülés utáni 5 hetes „elázást” leszámítva , azóta nem jött meg a mensesem.
    Kislányom naponta igény szerint szopik – van, hogy 4-szer, van hogy 6-szor – plusz az éjszakai szopizások, ha fölébred.
    Gondolom, addig, míg ilyen sűrűn szopizik, ne is várjam. Jól gondolom?
    A mellem mennyire viseli meg az ilyen sűrű cicizés?

    Válasz: Valószínűleg a szoptatás miatt nem jön meg, előfordul, hogy a teljes szoptatás ideje alatt, akár 2-3 éves korig sem jelentkezik a menses (ez azonban nem azt jelenti, hogy ne eshetnél teherbe a szoptatás alatt!) A mellnek nem árt a hosszas szoptatás.

  • Betti

    2009. június 28. vasárnap

    Nem tudom, hogy normális-e, de nekem 6. hétre megjött a menstruációm, és azóta semmi sem. Már most július 16.-án lesz 3 hónapos a kisfiam. Lehet ilyen össze-visszaság a menstruációban szoptatás alatt?

    Válasz:
    Szülés után, főleg, amíg szoptatsz, idő kell, hogy beálljon a ciklus rendesen (akár 6 hónap is lehet). De nem azt jelenti, hogy ez idő alatt nem eshetsz teherbe.

  • Anita

    2009. június 18. csütörtök

    Elfelejtettem megkérdezni, hogy miért fájhat a szex mostanában??? Belül…
    Köze lehet a közelgő mensihez..?

    Válasz: Igen.

  • Anita

    2009. június 18. csütörtök

    Köszönöm a választ!!
    Csináltam 3 napja 2 tesztet, nagyon nagyon halványan, de 2 csikosak lettek!
    Másnap reggel mégeggyet és az NEGATIV LETT!!
    Ez hogy lehet, ilyenkor mi van??
    Köszönöm!!!! 🙂

    Válasz: Semmi. A pozitív tesztnek mindig igaza van, mert ő kimutatja a hormont, ha ottvan, a negatív teszt viszont tévedhet, mert a tesztek érzékenysége különböző, tehát lehet, hogy ottvan a hormon, de még nem mutatja ki. Pár nap múlva tesztelj megint, lehetőleg reggeli vizeletből és ugyanazzal a fajta teszttel, mint az első volt

  • Anita

    2009. június 06. szombat

    9 hónapos a lányom, még mindig nem jött meg. Viszont pár hete fáj a hasam, szúrkálódásokat érzek lefelé a lábaimba, szédelgek, néha hányinger, ingerlékenység van rajtam…stb…szerintetek lehetek terhes is, vagy ezek a tünetek a menses közelettét jelzik??? MIkor lehet tesztelni ha még nem menstuálok??
    Előre is közönöm a segitséget!
    Anita

    Válasz: Lehetsz terhes a szoptatás alatt akkor is, ha még nem menstruálsz. Mivel már pár hete érzel tüneteket, tesztelhetsz.

  • HK81

    2009. május 21. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem 15 hónapos a kislányom, pontosan 1 éves volt, mikor elkezdtem menstruálni, a mai napig szopik, napi négyszer, és éjjel egyszer. Szóval igazából nem zavarta meg a dolog, bár olyankor mindig többször kérte a cicit. (tehát nem szabad hinni a téveszméknek, hogy a mensi mellett nem lehet szoptatni – akarni kell és menni fog)
    Nagyobbik lányomat 17 hónapig szoptattam, és miután elválasztottam még egy hónap kellett mire elapadt a tejem és akkor jött meg a bajom. Így most ez egy kicsit furcsa volt, de már hozzászoktam 🙂
    Nekem inkább olyan gondom van, hogy először 15 napig tartott, el is mentem orvoshoz, semmit nem találtak, minden negatív, cytológia P1, azóta még kétszer jött meg, de 39 és 42 napra, bár gondolom ez a szoptatás miatt van- de ami igazából zavar az az, hogy a középidőben, tehát normálisan a 14-15 napon elkezdődik egy sűrű, nagy mennyiségű folyás, ami akár 7-8 napig is eltart. Nagyon kellemetlen, mert van úgy, hogy felállok és lotty…:S Mondjuk itthon mindegy, mert beszaladok a wc-be, de mondjuk, ha épp suliban vagyok, akkor elég kellemetlen tud lenni…
    Szerintetek ez normális? Köszönöm előre is a választ.

    Válasz: Az a nagy folyás a peteérés környékén normális, ameddig színtelen vagy fehér és nincs szaga.

  • ibolya

    2009. május 07. csütörtök

    2 es fel honapos fiam van, a menstruaciom mar 7 hetesen visszatert , 1 napot tarott, nyolc hetesen 5 napot tartott es most ujra megjott. Azt szeretnem kerdezni , hogy ez mennyire normalis dolog. A szoptatast annyiban befolyasolja , hogy kevesebbet eszik egyszerre viszont gyakrabban eszik. Inkabb az zavar nehogy nallam legyen valami gond.
    Elore is koszonok minden segitseget!
    Ibolya

    Válasz: Szoptatás alatt előfordulhat, hogy össze-vissza jön meg, mert a ciklus megváltozik a hormonok miatt, nem kell aggódni miatta.

  • Ivett

    2009. május 06. szerda

    Sajnos nálam nem ilyen rózsás a helyzet. A 6. héttől menstruálok, minden hónapban megjön. Ilyenkor kevesebb a tejem. Sokkal! Sajnos a gyakori (2-1,5, esetenként 1 óránkénti!) mellretétel sem segít. El vagyok keseredve, mert amíg kisebb volt a fiam addig így is elég volt neki, de most hogy négy hónapos ezeken a heteken 40-50 grammokat hízik csak! Az elmúlt hónapban ez 2 hétre is kihatott, mert amelyiken kezdődőtt és amelyiken befejeződött is csak 50 g-okat hízott. Aztán visszaállt a rend, nem adtam pótlást, de most ebben a hónapban is épp itt tartunk és most is épphogy csak meg lesz az 40-50g. Ráadásul nagyon nyűgös is a kisfiam miatta. Nagyon rossz látni és azt hiszem nem fogom kibírni, hogy ne adjak neki pótlást. Gyakorlatilag alig van kedve valamihez egész nap, csak nyűglődik.
    Van ilyen is sajnos. Pedig én mindent megtennék, iszom, eszem, homeos bogyót is próbáltam, teát is és mégsem javul a helyzet. Most már az ötödik napja így megy…
    Tud valaki erre mondani valamit? :((

    Válasz: Ha gyakrabban szoptatsz és tejserkentőket is használsz, mégsem segít és látszólag éhes, nyűgös ilyenkor a kisfiad, akkor szükséges a pótlás ezeken a heteken, ha viszont nem látszik éhesnek és jókedvű, akkor nem.

  • Menyhárt Judit Magdolna

    2009. április 27. hétfő

    Sziasztok!
    Tudna nekem segiteni valaki?A fiam 19-én töltötte be a 7.hónapot, és a mai napon 04.27.-én jelentkezett a menstruációm.Elége fáj a hasam,de gondolom ez azért van mert már rég volt,de a szülés után is volt.Pénteken olyan érzésem volt, mintha meg jött volna de nem.Szopizik még,de most észre vettem,hogy kevesebb a tejem,Normális ez?Most el fog apadni a tejem?
    Vagy az is lehet,hogy terhes voltam és elvetéltem,de a teszt nem mutatta ki,van ilyen? Spontán vetélés is van,ilyenkor erősebb a vérzés,stb.

    Előre is köszönök minden segítséget!

    Judit

    Válasz: Szoptatás alatt a menses első néhány napjában csökken a tejmennyiség, de aztán visszaáll a megszokott mennyiségre, ez teljesen normális. Időlegesen a tej íze is más szokott lenni, de ez is csak 1-2 napig tart.

  • Anikó

    2009. március 19. csütörtök

    Köszönöm a gyors választ !
    Annyi kérdésem lenne még hogy forduljak orvoshoz vagy ráérek még…utána olvastam a cisztáknak és azt irták jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség.Az én estetemben mit ajánl?

    Válasz: Ha a 6. hetet már betöltötted, fordulj orvoshoz. A cisztát neki kell látni, innen nem tudom megmondani.

  • Anikó

    2009. március 16. hétfő

    Sziasztok!
    szertnék tanácsot kérni…!
    A fiamat másfél évig szoptattam ,aztán meg is jött a mensesem …!
    A lányom most 6 hónapos szopizik „vadul” ,de elezö honapban meg jött 🙁
    azóta semmi igaz még csak 1 hetet késik ,de fájdigál a hasam …mennyi esélye lehet annak hogy ujra terhes vagyok ??(óvszerrel védekeztünk,vagy megszakitással (1 alaklommal),nagyon oda figyeltünk ,mostanában ugyanis nem szertnénk egy harmadik gyerköcöt….

    Válasz: Minimális az esélye, mert védekeztetek és mert még kicsi a manó és szopizik. Viszont szoptatás alatt előfordul, hogy néha kimarad vagy késik 1-1 alkalommal a menses. Az is előfordul, hogy a terhességből visszamarad 1-1 ciszta és ez okoz kimaradást, fájdalmat. Ha két ciklus között erős vérzés jelentkezik, vagy megjön rendesen, de a szokásosnál tovább tart, akkor lehet erre gyanakodni.

  • Csabányiné Kürtös Szilvia

    2009. január 25. vasárnap

    Az én kisfiam 3 hónapos.Nekem megjött a 6. héten a menstruációm,ill.a 8.héten is,azóta nem.Jelent ez valamit?Szerencsére nem észleltem,hogy kevesebbet evett volna,vagy ritkábban.Nagyon szépen gyarapodik,és ha megvan a menstruációm,ha nincs ugyan úgy habzsol.

    Válasz: Nem jelent semmit, a szoptatás alatt gyakori a rendszertelen menses.

  • Bea

    2009. január 12. hétfő

    A kisfiam 4hónapos és már rögtön az elején megjött a menstruációm.Ez nem is lenne baj,a probléma csak az hogy már 15napja tart.Sokára fog ez helyreállni?Segítsetek,mit tegyek?

    Válasz: Menj el orvoshoz. Sajnos a terhesség során sok nőnél kialakul ciszta, ami a szülés után nem múlik el, ez okozhat ilyen elhúzódó vérzéseket.

  • K:SZ:ILDI

    2009. január 08. csütörtök

    Most jött meg a menstruációm 4hónapos a babám szoptatom még!Azt kérdezném hogy normális e hogy nagyon erősen vérzek?

    Válasz: Igen, szülés után általában megváltozik a vérzés mennyisége és minősége.

  • Katalin

    2008. december 04. csütörtök

    6hónapos a kisfiam és van is elég tejem hálIstennek bár a menstruáciom alatt mindig kevesebb,vizesebb volt de ahogy elmult visszaállt.Olyan gondom van hogy 3honapos kora óta menstruáltam azért”tam”mert utoljára októberben jött meg.Csináltam terhességi tesztet,hogy esetleg…de nem!Ki kellene mutatnia október óta ha az vagyok!
    Nem igazán értem.Már arra is gondoltam hogy ujra jobban beindult a tejem és azért múlt volna el.Volt bárkinek hasonlo problémája.Elöre is köszönöm!

    Válasz: A szoptatás miatt előfordul, hogy rendszertelen a vérzés, emiatt ne aggódj.

  • Atina

    2008. november 05. szerda

    6 hónapos a gyermekem, s már szülés után 7 héttel megjött a menstruációm. Rendszeresen megjött eddig, s a szoptatást nem befolyásolta egyáltalán. A gyerkőc jól eszik, s tejem is van bőven.
    A gondom az, hogy jelenleg már 8. napja tart a menstruációm, mely normál vérzéssel kezdődött, s 7.,8. napon bő, friss piros vérzésem lett. Lehet ez a szoptatás miatt? Fájdalmam nincs, nem fáztam meg.

    Válasz:
    Nem a szoptatás miatt van, sokkal inkább lehet egy terhesség alatt kialakult ciszta miatt. Ez gyakran előfordul, vizsgáltasd ki magad.

  • Fantuza

    2008. október 06. hétfő

    Kisfiam 3 hónapos lesz a héten. 3 hetes kora óta csak szoptatom. A nőgyógyászommal való egyeztetés után, férjemmel úgy döntöttünk, hogy a lehetséges fogamzásgátlók közül a spirált válasszuk. Ennek felhelyezése múlt héten megtörtént. Azóta menstruációra emlékeztető enyhe, alhasi görcseim vannak, nem vérzek viszont időnként megszédülök és erős, nyálkás folyásom van. A tej mennyiségén nem vettem észre változást (egy étkezésnél csak egy mellből szoptatok és az bőven elég neki), viszont Ronikám sűrűbben éhezik meg (3 óránként). Lehet, hogy ez a menstruáció egyfajta megjelenése vagy csak a spirál felhelyezésével járó kellemetlen mellékhatás?

  • Edina

    2008. szeptember 09. kedd

    Sziasztok!
    Most három hónapos a kislányom és tegnap megjött. Igaz, csak pár csepp de a görcsökről egyértelmű a helyzet:-(ÍÉjszaka valóban nem szopizik, annyira alszik, hogy ha megrópálkozom félálomban megetetni, akkor sem eszik. A tejem mennyisége kevesebb, azért próbálkozom szorgalmasan az etetéssel, remélem az hat.

    Válasz: Kitartás 😉 Az első menstruációnál szoktak gondok lenni a szopival, de kitartónak kell lenni, mert később már nem lesz gond vele és a tej se megy el emiatt.

  • admin

    2008. február 14. csütörtök

    Bea, nem szabad tápszerhez nyúlni ebben az esetben! Próbálj meg gyakrabban szoptatni és egy szoptatásnál két mellből etetni. A legjobban az növeli a tejmennyiséget, ha egy szoptatáson belül mindkét mellre akár többször is rákerül a baba. Ettől néhány nap alatt nőnie kell a tejmennyiségnek.
    Ha úgy érzed, estére kevesebb a tej, szoptasd meg az este folyamán többször is, akár óránként.
    Egyébként az esti tejmennyiség mindenkinél kevesebb, de az esti tej zsírosabb, laktatóbb, mint reggel, amikor több tej van ugyan, de az hígabb.

    Megnyugtatásul: a nagyobbik fiam 60-70-eket evett csak este és fél évesen 10 kiló volt 🙂

    Üdv,
    Ági

  • Bea

    2008. február 14. csütörtök

    Segítséget szeretnék kérni! A kislányom most 3 és fél hónapos, megjött a menstruációm és úgy látom nem elég neki a tejem. Mit tudok tenni ebben az esetben. Estére már szinte csak 40-60-akat tud enni. Már minden tea félét kipróbáltam, hogy hátha jobb lesz… 🙁 A védőnőm tápszert javasolt…???

    Előre is köszönök minden segítséget!

    Bea

  • F. Ibolya

    2008. február 02. szombat

    4 hónapos volt a kislányom,mikor újra visszatért a menstruációm,most választotta le magát,2 és fél évesen.
    Remélem, úton lévő kistestvérét is sokáig tudom majd szopiztatni!Igény szerint szoptattam,a kereslet-kínálat elve
    kitűnően működött.

Comment navigation