Fogamzásgátlás szoptatás mellett

A szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, ez azonban nem örökérvényű, ezért szoptatás mellett is oda kell figyelni a megfelelő fogamzásgátló módszerek alkalmazására. Hogyan oldhatjuk ezt meg?

Fogamzásgátlás szoptatás mellett6 hónapos korig a szoptatás valóban fogamzásgátlóként működik, de csak akkor, ha az alábbi feltételek érvényesülnek:

  • A baba naponta legalább 6 alkalommal szopik
  • Két szoptatás között sosem telik el 6 óránál hosszabb idő
  • A baba még nincsen fél éves
  • A baba csak anyatejet kap

Ha ezen feltételek nem teljesülnek, akkor fogamzásgátlásra van szükség. Ez lehet a szoptatás mellett is szedhető Cerazette tabletta, amit a nőgyógyászoddal írathatsz fel.

Ha viszont nem akarsz tablettát szedni, akkor érdemes fogamzásgátló kúpot használni, ilyen pl. a Pharmatex hüvelykúp, ami szoptatás mellett is alkalmazható.

A méhen belüli eszközök is alkalmazhatóak szoptatás mellett, ilyen esetben azt kell mérlegelni, hogy mikor szeretnétek testvért, hiszen az újabb gyermekvállalás előtt a spirált ki kell venni (illetve ezeknek az ára is magas, ezért érdemes felmérni, megéri-e néhány hónapra feltetetni a spirált, vagy pedig hosszabb távra szeretnéd alkalmazni).

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

  • Timpó

    2011. március 19. szombat

    Nekem azt mondta az orvosom, hogy nem ajánlja a fogamzásgátló tablettát, mert a szoptatás alatt nem nyújt 100%-os védelmet és teherbe eshetek és még a menzeszem is megjöhet közben, úgy hogy észre sem veszem a terhességet.
    6 hetes a kisfiam szoptatom és tápszerrel táplálunk mellé néha, mert össze-vissza van-nincs tejem.
    Az orvosom a spirált ajánlja, de én azt nem akarom.
    Szóval most egy kicsit meg vagyunk lőve, hogy mi legyen.
    Tényleg lehetséges ilyen módon teherbe esni?

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Igen, ha már nem csak kizárólagosan szoptatsz, akkor teherbeeshetsz szoptatás mellett. Ha nem akarsz tablettát szedni, akkor gumival, spirállal, Pharmatex hüvelykúppal lehet védekezni.

  • Noémi

    2011. március 07. hétfő

    Szép napot!

    A doki a cerazette-t írta fel szoptatás alatt de egyszerűen állandóan vérzek tőle s rossz a közérzetem, olvastam h lehet alkalmazni a pharmatex kúpot??? 18hónapos a fiam de még sokat szopik…köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 07. hétfő

      Igen, a Pharmatex hüvelykúpot nyugodtan használhatod szoptatás alatt is, jó alternatívája a tablettáknak.

      • Noémi

        2011. március 07. hétfő

        Köszönöm szépen a választ!!

  • Csilla

    2010. november 12. péntek

    Az lenne a kérdésem, 11hónapos a fiam szoptatok 6hetes kontroltól a Cerezettet szedem,de gyógyszer szedése közben is megjön.Egy teljes hétig tart,mikor pihenek a bogyóval akkor is.Azaz egy hónapban 2-szer van meg.Mi lehet a gond?

    Válasz: A gyógyszer is okozhatja, valamint terhességből visszamaradt ciszta is állhat a háttérben, konzultálj orvossal.

  • csucsu

    2010. május 15. szombat

    Kedves Ági!

    Elkezdtem szedni a Cerazette nevű fogamzásgátlót. Még sosem szedtem bogyót, mindig megszakítással védekeztünk, már van 3 gyermekem – bár Ők úgy jöttek, ahogy mi szerettük volna – de már nem akarunk többet, ezért írattam fel a gyógyszert. A legkisebbet még szoptatom.
    Tudom, hogy nincs 100 %-os megoldás a védekezésre (csak ha egyáltalán nincs aktus 🙂 ), de valami megoldás felé el kellett indulni. Egyik oldalon azt hallottam kicsi a hibaszázalék, ha rendes időben beveszem mindig, de ott van a másik oldal – és ebben benne van a TE véleményed is – hogy már sok baba megfogant emellett a gyógyszer mellett. Most akkor mi az igazság? És mi van akkor, ha tényleg terhes leszek a gyógyszer mellett? Mindenképpen el kell venni? Én abszolut abortusz-ellenes vagyok, nem tudnám megtenni, de mi van, ha a hormonok miatt esetleg baja lesz? Tudom, kissé előreszaladtam az időben, de ott lebeg a fejem felett, hogy mi van, ha mégis? Viszont szeretnénk már végre kicsit kötetlenebbül egymásba feledkezni…
    Válaszodat előre is köszönöm!

  • Budiszelics Enikő

    2010. május 04. kedd

    Kedves Doktornő!

    Április 25én kivetettem a spirált(Öt év után, Goldlilly). 2án kellett volna megjönnie a mensinek, de még mindig semmi-
    vegyek tesztet, vagy várjak még? (többször is együtt voltunk párommal 25től 2áig!)

    Válaszát köszönöm!
    B. Enikő

    Válasz: Lehet, hogy most csak a spirál levétel miatt késik, de ettől függetlenül nem lehet kizárni a terhességet sem. Érdemes még várni néhány napot, mert a tesztek többsége csak kb. 12 nap elteltével ad viszonylag megbízható eredményt.

  • Dóra

    2010. február 02. kedd

    Szia Ágnes!!

    Szülés után az orvosom a Cerazette gyógyszert írta fel amit szedtem is 3 hónapig(semmi vérzésem nem volt ) . A harmadik hónap végére elapadt teljesen a tejem. Visszamentem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy szedjem amíg nem mestruálok, majd mikor már fogok felírt egy másik fogamzásgátlót.
    Azt szeretném Tőled kérdezni, hogy a gyógszer mellett valóban fogok újra menstruálni???? A tej elapadása után mennyi idővel jön meg a menses??

    Köszönöm előre is válaszod!!

    Válasz: Igen, a tabletta mellett beáll a menses. Általában ha már nem szoptatsz 1-2 hónapon belül meg szokott jönni megint.

  • Kitti

    2009. december 07. hétfő

    Szia Ági! A pharmatex hüvelytabletta tájékoztatójában az van írva, hogy csak a körülmények alapos stb…. mérlegelésével szabad használni szoptatás alatt. Tehát tulajdonképpen nem ajánlják. Akkor szerinted szabad használni vagy nem? Köszi a válaszodat!

    Válasz: Szabad használni, nekem az orvosom javasolta tabletta helyett.

  • Mariann

    2009. szeptember 30. szerda

    Én azt szeretném megtudni, hogy ha a baba naponta teát is iszik (kb. 1 dl), akkor kell e bármilyen fogamzásgátlót alkalmazni mivel a tea kivételével minden feltétel adott ?

    Válasz: Ha már mást is kap, mint anyatej, akkor védekezni kell. Ha nem akarsz tablettát szedni, próbáld ki a Pharmatex hüvelykúpot.

  • mcleod3

    2009. május 13. szerda

    Kedves Ági!Köszönöm a válaszodat előző kérdésemre már csak kettő maradt…nem tudom szoptatás mellett alkalmazható-e a kúp és ha igen akkor is hogy kell alkalmazni mi elég sűrűn együtt vagyunk a férjemmel,nem tudom nem lenne e nagyon költséges így a fogamzásgátlás?Az orvosom a Cerazette nevű tablettát javasolta meg azt mondta nézzek utánna a neten de csak rosszat olvastam róla azt hiszem ezt elriasztásnak szánta…teljesen tanácstalan vagyok már!Előrre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Igen, szopi mellett a kúp a legjobb megoldás, Cerazette mellett én már sok babát láttam megfoganni.

  • crowa

    2009. április 03. péntek

    A Cerazette-tel kapcsolatban szeretném megkérdezni azt,hogy mikor kezdjem el szedni,mivel tegnap voltam a dokinál a szülés utáni 6 hetes vizsgálaton és felírta ezt a bogyót.Viszont a tájékoztatóban az van,hogy amikor először megjön a menstruációm,akkor kell elkezdeni szedni.Most honnan tudjam,hogy meg fog-e jönni? Vagy ne szedjem és próbáljak bízni a szoptatás fogamzásgátlásában? Vagy biztos ami biztos alapon kezdjem szedni ha megjön,ha nem?

    Válasz: El lehet kezdeni akkor is szedni, ha nincs mensesed, mert a szoptatás azért nem véd 100%-osan.

  • Vida Agi

    2008. november 03. hétfő

    Éva, a kúp önmagában elég.

  • Vida Agi

    2008. november 03. hétfő

    mcleod, őszintén szólva én ilyen esetekre a kúpot ajánlom. macerásabb, de jó a hatékonysága, nincsenek vele olyan gondok, mint a tablettával vagy a spirállal.

  • mcleod3

    2008. november 02. vasárnap

    Éva:nekem feltette a dokim az első gyerek után sőt nekem előtte is volt, igaz az terápiás célzattal méhsövény műtétet követően.Mondjuk akkor csak 3 hónapig de semmi gondom nem volt vele.
    Az a baj,hogy nekem két spirálom csúszott már le megjegyzem a doki tuti jól tette fel.
    Na most a tabletta kikészítette a szervezetemet évekig próbálkoztunk a gyerekkel és végül 3-4 év múlva lett meg a kisfiam akkor is nagy dózisú progeszteront kaptam.
    Na most ezek után milyen fogamzásgátlót lehet alkalmazni?Nem szeretnék több gyermeket de nem kötnek el 2 gyerek után.Akkor most mi legyen megint fogamzásgátló?Elvileg kárt már nem tehet bennem…Ja és még PCO szindrómám is van ráadásként.Vida Ági ha tudsz kérlek segíts.Köszönöm a válaszodat.

  • Éva

    2008. október 27. hétfő

    Fogamzásgátlót nem szívesen szednék, mert eddig csak híztam és szőrösödtem mindegyiktől. Jómagam a spirál mellett döntöttem volna, de a doki azt mondta, 1 baba után még nem teszi fel, nagy a kockázata egy gyulladásnak és akkor nem lehet másik. Furcsa, korábban arról beszéltek, hogy az első baba után már feltehető. A kúp jó megoldásnak tűnik, de kell mellé még valami kiegészítő módszer is, vagy elég önmagában is?