Lehet – nem lehet? A szoptatás alatt…

Szabad-e káposztát enni, bort inni vagy hajat festeni a szoptatás alatt? Számtalan tévhit él azzal kapcsolatban, mit lehet és mit nem a szoptatás alatt, ezért most összeszedtem a leggyakrabban előfordulókat.

Lehet – nem lehet? A szoptatás alatt…Szabad-e?

Szoláriumba menni – NEM ajánlott, bár még senki nem tudta kimutatni, hogy káros lenne, de csak 1 éves kor után ajánlják.

Hajat festetni – IGEN minden további nélkül festetheted a hajad

Tetováltatni – NEM ajánlott, de nem kifejezetten a tetoválás miatt, hanem mert a frissen tetovált bőrfelület begyulladhat és ez viszont már rosszat tesz a tejtermelésnek.

Alkoholt fogyasztani – Ritkán, kis mennyiségben IGEN (tehát 1-1 pohárka pezsgő vagy bor, likőr még belefér, napi 1 deci vörösbor kifejezetten ajánlott (a szoptatás alatt fellépő vashiány miatt)

Tüdőszűrésre menni – NEM ajánlott sem a tüdőszűrés, sem a mellkasröntgen, viszont a fogászati röntgentől illetve a végtagok röntgenjétől nem lesz semmi bajod.

Gyógyszert szedni – Amennyiben lázcsillapítóról van szó, vannak kifejezetten szoptatás idejére ajánlott gyógyszerek (Rapid Max láz- és fájdalomcsillapító). Megfázásra, influenzára inkább homeopátiás szereket alkalmazzunk. Minden más esetben kérjük ki az orvos véleményét.

Fogamzásgátlót szedni – Szoptatás alatt a Cerazette nevű tablettát lehet szedni, mást nem. Ha nem szeretnél tablettát szedni, védekezésre a szoptatás ideje alatt a legjobb megoldás a Pharmatex hüvelykúp.

K-betűseket enni – IGEN. Az első hetekben kerüld el, de a 6. hét betöltése, illetve a hasfájós korszak elmúlta (legkésőbb a 12. hét) után nyugodtan kipróbálhatod, általában ilyenkor már nem szoktak gondot okozni sem a K-betűs zöldségek, sem más puffasztó ételek.

Masszázsra menni – IGEN. A közönséges hát- és testmasszázs nem okoz gondot a szoptatás alatt. Ami problémás lehet, az a nyirokmasszázsok, mert ezek méregtelenítenek, és a méreganyagok átjuthatnak a tejbe. A különféle fogyasztómasszázsokkal ugyanez a helyzet, ezért ezeket csak 1 éves kor után javasolt kipróbálni (amikor a kicsi már csak keveset szopik)

Dohányozni – NEM ajánlott. A baba egész egyszerűen nikotinfüggő lesz tőle.

Vegetáriánus életmódot folytatni – IGEN.

Tejet inni – IGEN. Az első hetekben, ha felmerül a gyanúja, hogy esetleg emiatt lenne hasfájós a kicsi, akkor el lehet hagyni, de aztán fokozatosan újra vissza lehet rá térni 3 hónapos kor után.

Kávét inni – IGEN: Maximum napi 3 csészével.

Gyógyteákat inni – IGEN, de nem mindegy milyeneket. A vízhajtó teák (csalán, citromfű stb.) fogyasztása nem javasolt, és a többi teának is egyenként utána kell nézni, hogy lehet-e inni.

Strandra menni – IGEN. Nyugodtan mehetsz strandra, a természetes vizek ajánlottabbak, mint a közstrandok, mert a tavakban, tengerben szinte nem lehet semmilyen fertőzést összeszedni, míg a strandok többségén igen.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

Comment navigation

  • Erika

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági!
    Kérdésemhez nem találtam hozzáillő témacímet, így ide írok.
    10 hónapos fiamat még szoptatom nappal 4-szer, éjjel 1-2 alkalommal. Emellett sok mindent megeszik már, nem a tejtől lakik jól. Nemsokára folytatjuk a babaprojektet, de tudjuk, hogy a szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, persze pár feltételnek ehhez teljesülnie kell. Egyenlőre még védekezünk természetes úton (nem tabletta).
    A menstruációm nagyjából beállt (36-41 napra), hossza is rendben. Szoptatás alatt miből tudhatnám meg, hogy van-e és hogy mikor van peteérésem? Terhesség előtt a hüvelyváladékot figyeltem, de most szoptatás alatt bizonytalan vagyok e téren is.
    Másik kérdésem, hogy elvileg azt is tehetném, feltéve, ha kiderülne, hogy van peteérésem, hogy a fiamat nem választom el, hanem folytatom a szoptatását egészen a 2. baba születéséig. Ilyenkor tényleg úgy van, hogy az elsőszülött magától szokik le a szopiról nem sokkal a teherbeesés után, mert megváltozik a tej íze? És ha igen, akkor mikor változik meg?

    Egyáltalán nem tudom, hogy ahhoz, hogy újra várandós legyek, abbahagyjam-e a fiam szoptatását (fokozatosan) a tervezett teherbesés előtt, vagy folytassam. Vajon az újabb terhesség alatti szoptatás mennyiben viseli meg a női szervezetet? Remélem nagyjából érthető volt. Üdv, Erika

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Peteérés-jelző teszttel megtudhatod, mikor van peteérésed, a nagyobb drogériákban kapható.

      Nagyon változó, mikor választja el magát az első gyerek a terhesség alatt. A tej íze a 3.-4. terhességi hónapban kezd el megváltozni, de sok babát ez sem zavar, az én fiam pl. végig szopizott, mintha mi sem történt volna, egyáltalán nem viselte meg a szervezetemet, és megvolt az az előnye, hogy a szülés után rögtön volt elég tej a másik babának. Itt írtam erről bővebben: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/szoptatas-terhesseg-alatt

  • Brigitta

    2011. július 19. kedd

    Szia Ági.
    Tudom hogy nem ide tartozik a kérdésem,de nem találtam ilyen témát.
    A lefagyasztott anyatejnek felengedés után megváltozik az illata illetve az íze. Mondhatni büdös és keserü lesz. Ez normális? Elöször azt hittem megromlott,de már több üveget is felengedtem és mindegyik ilyen. Nem mertem oda adni a picinek.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Igen, ez normális.

  • Katus888

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ágnes!

    Szeretnék egy béltisztítást végezni grapefruit mag kivonattal. Ez volt a leg szimpatikusabb a sok sok termék közül.
    A kérdésem az lenne, hogy bár még 2-3 alkalommal szopizik a kislányom de ez már inkább csak a kötődés miatt és nagyon kevés ideig is teszi. Ön mit javasol, csinálhatom vagy inkább még várjak vele?!

    Köszönöm válaszát!
    Katus

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Az a gond, hogy ilyenkor méregtelenít a szervezeted és a méreganyagok az anyatejbe is bekerülnek, onnan pedig a babába, ezért szerintem várj ezzel a szoptatás végéig.

Comment navigation