A csecsemő súlygyarapodása

Kevés olyan téma van, ami annyi kérdést és ellentmondást indukál, mint a csecsemő etetése, hízása, esetleges fogyása és súlygyarapodása. Az egyik baba túl sokat eszik és hízik, a másik keveset eszik és nem hízik, vagy éppen normális mértékben eszik mégsem hízik. Az anyukák meg mindeközben kétségek között vergődnek, hogy vajon mi okozza a problémát.

 A csecsemő súlygyarapodásaAz első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy sohasem a heti hízási és fogyási értékeket kell nézni, hanem mindig a havit. Az átlagos súlyú babák az első félévben megkétszerezik, 1 éves korukra megháromszorozzák születési súlyukat. A 3,5 kilónál nagyobb súllyal született babák lassabban híznak, a 3 kilónál kisebbek gyorsabban, így 1 éves korukra nagyjából hasonló súlyúak lesznek.

Túletetem? Gyakori tévhit, hogy ha egy baba gyorsabban fejlődik, akkor az anyuka túleteti. Amennyiben a baba anyatejes, gyakori, hogy már 3 hónapos korra megduplázza születési súlyát, ezek a babák azonban a második félévben szinte semmit nem híznak. Alapszabláy, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Ha igény szerint szoptatunk, pontosan annyit fog enni, amennyire szüksége van.
A tápszeres vagy vegyesen táplált babáknál már más a helyzet, őket könnyebb túletetni, de nyilván náluk is fontos, hogy az igényeiket kielégítsük, ne tartsuk szigorúan az etetések közti időközöket ha hamarabb megéhezik a baba.

Miért nem hízik? A kismamákat előszeretettel riogatják azzal, hogy nem hízik eléggé a baba, biztos nincsen elég tej. Ebben az esetben fontos tudni, hogy az első fél évben átlagosan havi 400 gramm a minimális súlygyarapodás, de mindig egy hónap átlagát kell nézni. Gyakori, hogy 3-4 hónapos kor körül 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, különösen igaz ez a nyurgább, mozgékonyabb gyerekekre, de azután behozza az elmaradást.

Mértékek Az első 6 hónapban heti 100-600 gramm, a második félévben heti 50-150 gramm közötti értékeket nevezhetjük normálisnak, mindezt a havi átlagból visszaszámolva. Nagyon fontos, hogy a családi méretek sokat számítanak a baba hízásánál, sok esetben a kistermetű szülők gyermeke kevésbé hízékony, míg a termetesebb szülőké gyorsabban hízik. Az is elmondható, hogy miután a baba megduplázta a súlyát (nem ritkán már 3-4 hónapos korban), utána lassabban hízik vagy egy ideig stagnál.

Mikor kell aggódni? Ha a havi hízás az első félévben 300 gramm alatt van, ha egyáltalán nem hízik a baba 1 hónapig, ha kevésnek tűnik a tej, ha a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, aluszékony, sápadt, ha mindemellett ritka vagy nehézkes a székelése, nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa, ha fáj a hasa, ha a lassú hízás mellett rendszeresen sokat bukik, ha nagyon sírós és nem tudjuk miért.
Ha már megkezdődött a hozzátáplálás vagy tápszert kap a baba, a nem megfelelő hízás hátterében tejfehérje vagy gluténallergia is állhat, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni a probléma hátterének.

Mindenképpen fontos, hogy az anyai megérzéseidre hallgass, a legtöbb esetben ugyanis a jókedvű, kiegyensúlyozott babák szüleit riogatják túletetéssel vagy éppen lassú hízással, miközben semmilyen szervi oka nincs az orvos vagy a védőnő által nem megfelelőnek talált súlygyarapodásnak.
Éppen ezért érdemes gyanú esetén másik orvost vagy szoptatási tanácsadót is megkérdezni.

439 Comments

  • Melinda

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom most 5 hetes, 4,0 kg-al született, miután hazajöttünk a kórházból ügyesen evett, mivel kevés a tejem, pótoltam tápszerrel. Kb. 3 hetes kora óta görcsöl és ez nagyon megnehezíti az evést, lassan minden etetés egy küzdelmet jelent, mert akárhányszor nekifog szopizni, elkezd a hasikája görcsölni, kínlódik kakilni, visszautasítja a mellet is, de főleg a cumisüveget. Széklete is csak 2-2,5 naponta van és nagyon megszenved érte és nagyon nehezen büfizik. SegÍtséget és tanácsot szeretnék kérni tőled, mert nagyon elkeserít, hogy minden etetés egy küzdelem és nagyon félek,hogy a kislányom keveset eszik.Az első hónapos kontrollon 4,500 kg volt(3,800-al jöttünk ki a kórházból). Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A súlya teljesen rendeben van, emiatt nem kell aggódnod. A pocakfájás oka, hogy a kicsi babáknál az evés beindítja az emésztést is. Próbáld meg, hogy evés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert, ez segíthet neki, valamint amikor elkezd enni és nyomni próbál, fektesd hanyatt a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít majd a kakilásban, vagy a szelek távozásában.

  • mekkmekk

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!
    A tanácsodat kérném. A babánk három és fél hónapos 3310 grammal született, most 5600 gramm. Lassan két hónapja napi 650 és 700 között eszik csak ciciből, napi hat alkalom van, 90 és 140 között alkalmanként.Sajnos a cicikben nincs több, az utolsó két evésnél már mindkettőt megkapja.Az orvos szerint többet kellene egyen és kezdjük el adni a tápszert is a cicizés után. Ilyen korban elegendő ha ennyit eszik naponta? A súlygyarapodása hetente 100 és 200 között van, de most volt olyan hét, amikor öt nap alatt ugyanannyi volt a súlya.
    Válaszod köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nincs miért aggódnod, a megevett mennyiség és a gyarapodása is korának megfelelő, nincs szükség kiegészítésre. Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kell enni átlagosan, ezt ő pont megeszi naponta.

  • Kicsi Donát anyukája

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Tudom, parázós anyuka vagyok, de nagy szükségem lenne most egy nagy adag tanácsra. Donát a 3. gyermek a családunkban, a másik fiam 3 és fél éves, a lányom nemsokára tölti az 6. évét. a két nagyobbik gyerekem nagyon bukós volt, szinte 10 percre nem lehetett őket kivinni levegőztetni, úgyhogy ők tápszeresek lettek 2-3 hónapos korukra.Donát aug. 20-án született, őt viszont szoptatni szeretném, amíg csak lehet.4420 grammal és 53 cm-rel született, 4140-el jöttünk haza a kórházból. A szülés eléggé kifárasztotta, 23 óra kellett hozzá, de simán és bajmentesen sikerült. 1 hósan5100 gr és 59 cm volt, 2 hósan 6060 gr és 63 cm. Eddig minden rendben is lenne, otthon nem mérem, mennyit eszik, nagyon vidám, kicsit lusta a védőnő szerint. Oldalára fordul, onnan vissza, hangosan nevet sokat gügyüg fejét tartja, ám hason utál szinte lenni, fejét sem emeli, csak térdét húzza maga alá(pedig egészen ritkán de meg tudja emelni, ill.átfordítja, ha akarja).2 hós korát betöltvén azt vettem észre, mintha kevesebbet enne, és lemérettem, menyit hízik egy hét alatt:múlt hétfő 6360 gr, e hétfő 6490 gr, ami a védőnő szerint kicsit kevés neki. Jövő héten hétfőn megyünk a 3 hós tanácsadásra, és félek, hogy a tápszert akarják nekem megpendíteni, közben én sem tudom, eszik-e Donát eleget. Napi szopija: reggel 5kor, 7 körül(mert megyünk utána oviba), 9-10 körül, a délit kezdi kihagyni, helyette 13 óra után, délután 3körül, 5 körül, este 7kor és 8 kor utoljára(persze sokszor változik, mert igény szerint szopizik, cumi nem kell neki). Mindig annyit eszik, hogy ő engedi el és moslyogva hátradől, de nem mindig alszik el, van, hogy csak pihizik 10 percet, az éjszakát átalussza. 6-7 pisis pelusa mindig van, általában egyszer-kétszer kakil is ezen felül, de most már két napja semmi széklet. Nem hasfájós, nem sírós. Most nem tudom, tényleg kevesebbet eszik-e, vagy rendben van ez így? Estleg megkínáljam evés után a másik mellemmel, de akkor utána hagyja ki a köv. etetést (próbáltam, mert egyébként bármikor elfogadja, de akkor borul az egész nap)? Észrevételeid vagy ötleteid előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Tökéletesen eleget eszik és a hízása is rendben van. 3 hós kor után, ha havonta 400 grammot hízik (hetente 100-at, de nem muszáj heti szinten is hízni), akkor teljesen ideális a hízás, ráadásul ő nagy súllyal született, és a nagy súlyú babák lassabban gyarapodnak.

  • Adri

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!

    Angliában élő, babát tervező, illetve friss családos fiatalok vagyunk. Szeretnék Öntől tanácsot kérni, mert itt, a tapasztalat alapján csak zárt kapukat/ füleket találok szoptatás, gyarapodás ügyben.
    A barátnőmnek ez év szeptember 20-án született a kisfia 3130g-mal, 2800g-mal hozták őt haza a kórházból (egy nap után, mert itt így szokták). A baba első nap ügyesen szopizott előtejet, de aztán egy hétig nem kapott semmit. A kis szája tiszta cserepes volt, de a barátnőm csakis kizárólag anyatejet akart volna adni neki, ami (még) nem volt. A baba próbált szopizni, anyukája rendszeresen mellre is tette, de a teje csak egy hét után indult be valamelyest. 4 hetesen még nem érte el a születési súlyát. 5 heten 3380g, 7 hetesen 3660g-ot mutatott a mérleg. A barátnőm kicsit bizonytalankodott ez elején, hogy esetleg pótoljon e, mert a baba esténként szinte egyfolytában sírt, éhesnek tűnt, de aztán az itteni védőnők „megnyugtatására”, miszerint minden rendben van, maradt a kizárólagos szoptatásnál. A baba egyébként igény szerint szopizik, de minden alkalommal nagyon hamar elalszik a cicin és utána csak nehezen lehet rávenni az újabb evésre. És mivel sokszor eszik keveset, hasfájós is. Éjszakánként 3-4-5 óránként kér enni, a szünetekben szépen alszik. Én viszont úgy látom (és a nagymama is), hogy soványka a picúr, még a kis combja sem hurkásodik. Őszintén szólva, születése óta nem sokat változott.
    Múlt csütörtökön járt náluk a védőnő és ez alkalomból ő is „kicsinek” vélte a babát. Tegnap voltak 6 hetes kontrollon, ahol csak megmérték a kicsit (ebből állt az egész), de véleményt nem mondtak.
    Ön szerint ennyi gyarapodás elég egy ekkora babának? Kezdjen el pótolni vagy maradjanak továbbra is az anyatej mellett? Én nem adhatok tanácsot a barátnőmnek, mert nekem még nincs gyerekem, de azért látom, hogy valami nem kerek. Tudom, hogy minden baba más, más a fejlődési, gyarapodási ütemük, de nem szeretném, ha a barátnőm csakis az önös butasága miatt, mely szerint ő ‘csakis kizárólag szoptatni akar’, esetleg éhes maradjon a babája.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Aggodalomra nincs ok, mivel a 2800 grammos súlyhoz képest 7 hét alatt 800 grammot gyarapodott a baba, ami teljesen átlagos fejlődési ütem. Ilyenkor még egyáltalán nem kell hurkáknak lenniük, általában olyan igazán dundi babás a 3. hónapra lesz a baba, de ez is alkati kérdés, ha a szülők soványabbak, akkor a baba sem lesz soha igazán dundi.

  • Eni

    2010. október 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 2hónapos és 1hetes. A súlya 5700grm,és 55 cm. A kérdésem mennyit ehet egy nap? ugyanis a korházból jöttünk ki nemrég 3nap után,ahol a hasfájását kezelték,eddig még negativ minden a kakiját várjuk. Szóval általában 20percet szopizik,és 100,illetve 140eket. Ez mennyire jó? nem tudom mennyit ehet ő egy nap? próbáltam levenni a szopi időkből de csak rossz volt nézni,hogy éhes maradt. Ugyanis a korházban ezt a választ kaptuk,h túl van etetve és ettől nyálkás a széklete. alapjában véve mindig ilyen jó evő volt. Ami miatt bekerültünk az kiszáradás,és besüllyedt kutacsa volt,infulziót kapott,és moszt jobban van,de üvöltm inden székelésnél,teljesen másként sir mint eddig,és nem birom megvigasztalni semmivel. Ha kijött neki akkor is pár percre rá folytatja. most tej diétát tartok,de nem látunk változást. Normaflort és espumisant kap. A normaflórt napi 1amplullát mondtak,de hány felé osszam el? mellesleg nospa port is irtak fel,de még nem mertem neki adni,mi a véleményed? mi lehet a baja? vér vizelet,rendben.előre is köszönettel!

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha annyit eszik, amennyit akar és elfogad. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, naponta, tehát a mostani testsúlyával 684 grammot naponta, ha naponta 6*100-140-et eszik, az teljesen jó. A nyálkás széklet önmagában nem gond, emiatt nem szabad éheztetni a kicsit. A székelési problémákat valószínűleg az okozza, hogy a kiszáradás miatt székrekedése lett, ez ha folyamatosan szopik, akkor rendeződni fog. A gyógyszereket a csomagoláson feltüntetett adagolással kell adni.

  • Ágota

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 7hónapos, és nagyon étvágytalan. Korábban jó evő volt, kb. 3 hete alig akar enni, és nem is hízott szinte semmit. A háziorvos korábban Maltoferr cseppet és folsavat írt neki. Mikor láttam, hogy étvágytalanságot okoz, abbahagytam. Ez volt 1 hete. Kb. 4 hete jött ki 2 fogacskája. Az étvágytalanság azt jelenti, hogy a korábban nagyon szeretett főzelékeket alig akarja enni, és tápszerből is (ez hipoallergén) van hogy csak 70-100 ml-eszik egyszerre, és ezzel elvan akár 3-4 órát is. A közérzetén semmit nem lehet észrevenni, jókedélyű, mosolyog, sokat alszik. Előfordulhat, hogy a fogacskája miatt? Ha igen, akkor ez mennyi ideig tarthat?
    Másfél hete lázas volt (csak 1reggel), és ment a hasa 2napig (2-3szor nyálkás, mintha véres lett volna). Akkor antibiotikumot és Normafloret kapott.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A Maltofer nem okoz étvágytalanságot, épp ellenkezőleg: a vashiány okoz étvágytalanságot, és a Maltofer ezt csillapítja. De. Emellett nálatok a fogzás és a betegség, valamint az antibiotikum is okozhat további étvágytalanságot, tehát kéne egy kicsit türelmesen várni, mert egy betegség után hetek telnek el, mire a szervezet regenerálódik. Ebben a korban már nem kell folyamatosan hízni, mivel a baba ilyenkor már lemozogja, amit megeszik, ezért akár hetekre is megállhat a hízás.

  • B.Judit

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni.Kisfiam 10 hónapos múlt 14-én és 6850g,75 cm.50cm-rel és 3050g-mal született.Fél éves korára a súlyát megduplázta és 70 cm volt,9 hónaposan 6600g volt és 72 cm.
    Szerintem és a védőnő szerint is keveset eszik.reggel és este szopik még,de utána adok neki tápszert vagy tejpépet de csak 60-80g-ot eszik belőle.Tízóraira kevés gyümölcsöt eszik babapiskótával ebédre jó ha 130g főzeléket megeszik.Uzsira is főzeléket adok az is 110-140g között mozog.Este szopi,majd utána tejpép.
    Rengeteget mozog,szinte meg nem
    áll egész nap.Feláll,bútorok mellett sétálgat,sokat mászik.
    Adok neki cebion 2x multivitamint is.
    Mit tudnék még csinálni,hogy javuljon az étvágya?
    Köszönöm

    Válasz: Igazából nem az étvágyával van a gond, valószínűleg csak nincs türelme enni. Próbáld meg, hogy a kanalas étkezés után kap valami olyan ételt, amit maga csipegethet fel a tányérról, ez talán még lefoglalja néhány falat erejéig, így többet eszik majd.

  • Nikoletta

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 37.hétre 2350g. 48cm-el született meg,2280-al hoztuk haza most 2 hetes és nem hízott,csak anyatejet kap.Nappal 2-3 óránkét eszik éjjel 3-4 óránként.Mikortól indul el a hízás,kéne pótolni?
    Köszönöm válaszod.

    Válasz: Az első hónap folyamán be kell indulnia a hízásnak. Ha naponta 6-7 alkalommal igény szerint eszik, testsúlykilogrammonként 150 grammot és naponta legalább 6-7 alkalommal kakil vagy pisil, akkor eleget eszik. Viszont mivel ilyen kis súlyú babáról van szó, ha a gyakori táplálás mellett a jövő héten sem hízik, akkor orvoshoz kell fordulni – nem feltétlenül a tejjel van a baj, az is lehet, hogy a kicsi szopási technikája nem megfelelő, esetleg rövid a nyelvféke, vagy emésztési, esetleg neurológiai problémái lehetnek, ami miatt nem szopik kellő mennyiséget vagy nem hízik megfelelően.

  • Csömör Krisztina

    2010. október 19. kedd

    Az Én lányom : 3550 grammal és 52 centivel született. Most 8 hónapos 80 centi és 10 kg. Ez ugye nagy baba ?

    Válasz: Igen, szép nagy baba 🙂

  • Enikő

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét én vagyok, a sok irásban elfelejtettem megemliteni, hogy sem nekem sem apának nincs semmi komoly betegségünk(nekem asztmám van meg mindenféle allergiám, Seretide-t szedek,a terhesség alatt megszakitottam mert nyoma sem volt az asztmámnak,most visszajött de nem vészes), más semmi nincs. A cukrom rendben, rendben is volt a várandóságom alatt, a császár a trombozitált külső aranyereim(mellette a császár megváltás volt) miatt volt(most is megvannak, Detralexet szedek a 7. hónaptól még egy darabig).Tehát ennyi.Elnézést hogy minden nyavalyámról beszámolok, de nem akarok elsiklani semmi felett aminek esetleg köze lehet a dologhoz. Agyilag meg lelkileg, testileg lassan zokni leszek, nagyon aggódok. Kérlek segits hogy mi lehet a gond, esetleg valamit rosszul csinálok?

    Köszönettel, tisztelettel: K. Enikő

  • Enikő

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodra lenne szükségem, mert nagyon el vagyok keseredve. Kisfiam szeptember 10.-én született 3400 grammal és 51 centivel (programált császár volt 38 és fél hétre).3100 grammal hoztuk haza, most egy hónaposan 3470-et mutatott a mérleg, tehát első havi hizása 370 gramm volt, rá egy hétre(tegnap) 3570 gramm és 55 centi. Kizárólag anyatejet kap igény szerint, napi 6-7-szer, az éjszakát teljes mértékben átalussza(este 9-től reggel 6-7-ig, ritkán költ fel 5-kor). Október elsejétől mérem minden evésnél, legkevesebb napi(24 órára) 500-at evett, legtöbb 750-et, elég rendszertelenül felosztva, egy-egy szopinál 50 ml-től 180 ml-ig(mindkét mellből). Nagyon ritkán bukik, napi kb. 7-8 pisis pelus van(csurig,szintelen), 2-4 kakis(bizony közbe nagyon büdi, mustársárgástól zöldesig, barnásig, ezek keveredve minden szinű, nyálkás). Nagyon mozgékony kis krapek, csak pólyában tudom lefektetni(a kezét nem kötöm le), különben az ágy másik felében kapom takaró nélkül(már az is előfordult nemegyszer hogy a pólyából is kimászott) és félek hogy megfázik a csöppem. Hason fekve felkönyököl, a fejét megemeli úgy nézelődik és addig rugdalódzik mig hátra fordul(5 hetesen). Szemével hűségesen követ, vigyorog és ha beszélek hozzá fura hangokat ad ki mintha gügyögni szeretne. Az arcán 2 hete ekcéma van, fluocinolonnal kenegetem, kezd már helyrejönni. Nagyon el vagyok keseredve a kismértékű hizása miatt, a gyermekorvos szerint nincs tejem( Ő csak az esti 40 ml-ket figyelte a jegyzetemen, a napi bevitel nem érdekli) éheztetem és szerinte feltétlenül kezdjem minden evés után tápozni. Nagyon tanácstalan vagyok, hiszen nem tűnik betegnek, élénk, elven, sirós baba, a kutacsa sosincs beesve… tényleg előfordulhat hogy nem elég a tejem vagy ingadozik a mennyisége egyik napról a másikra, majd visszaáll? Evés közben nemritkán elalszik akárhogy is ébresztgetem, ahogy leteszem ordit hogy éhes(persze ilyenkor visszateszem ameddig csak kéri). Cumija nincs, mert nagyon ellene vagyok, inkább hagyom mellen cumizni vagy a kisújjam adom oda neki. Rendszerint délelőtt 3 óránként ébred meg, délután már 5 óra alvás után költöm, de ezután már estig nem alszik, nézelődik, ordit, szopizik-cumizik óránként és csak este 9 körül tudom letenni. Én se és a férjem sem vagyunk- voltunk vékony alkatúak, egyedül a családban apum ilyen, bármennyit eszik semmi sem látszik rajta.Mi lehet a baj hogy alig hizik, rendesen rettegek a következő havi mérésnél, a doktornő meg fog ennni hogy éheztetem a fiam, azt mondta hogy minimum egy kilót kellett volna hizzon a visszaeséstől, nemhogy 70 gr-ot a születési súlytól. Nagyon tanácstalan vagyok,félek nehogy elmenjen a tejem, igy egy éves korára sem fog duplázni. Elnézést kérek a hoszzú ‘’beszámolóért’’, próbáltam minden információt belesűriteni hátha segit a probléma gyökerének kideritésében.

    Előre is köszönöm válaszod,
    Köszönettel: Egy elkeseredett anyuka,
    K. Enikő

    Válasz: Ez nagyon elkeserítő helyzet, megértelek, de jó hír, hogy neked van igazad 🙂 Ugyanis az első hónap megterhelő a kicsi számára, ha naponta 6-7 alkalommal szopik, összesen 500-750 között (ennyi ingadozás simán lehet). akkor az a méretének megfelelő napi mennyiség. Ha naponta 6-7 pisis vagy kakis pelusa van, élénk, jókedvű, jó alvó (a leírásod alapján az), akkor nincs vele semmi gond. Ráadásul most egy hét alatt 200-at hízott, tehát tényleg nincs szüksége pótlásra. Szoptasd ugyanígy tovább, meglátod, szépen beindul most már a hízás.

  • KIRÁLY VIOLA

    2010. október 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon aggódom a kislányom miatt,aki nagyon keveset eszik.Augusztus 2~n született 3150-mal,3070-mal hoztuk haza a kórházból.Első hónapban minden nagyon jól ment,egy hónaposan 4000g,volt két hónaposan 4800g,volt de a második hónap nagyon keserves volt,nem akart szopizni,mert ő csak anyatejet kap.Próbáltuk a tápszert hátha a tejemmel nan valami,nem kellett neki,annyira nem evett,hogy korházba kerültünk,egy hétig infuzió,minden létező vizsgálatot elvégeztek,minden negatív,szondázták és kínozták,már nagyon elegem van,de még most is kínlódunk.Van még egy vizsgálat amire várni kell,az mr,mert a naplemente tünetet vették észre nálla.KÉT és fél hónaposan 24óra alatt csak 450-550gramokat eszik.Evés alatt sokszor kiköpi a mellem,amikor fojni kezd a tej a szájába szinte mindig kiköpi,néha egéssz ügyes.30-80g között eszik,ha eszik,de gyakran csak 10g és éjaka alszik,9órákat is,ha hagynám,de órát húzok és éjszaka álmában 70-80g eszik,ami nállunk jónak számit.Eddig hízott a kevéstől is,de a múlthéten csak 30g hízott,és a pelusok száma is aggaszt,mert csak háron,néha négy van 24óra alatt.Az orvosok a fejüket fogják nem tudnak segíteni,mindig a fejünk fölött lebeg a kórház,a kutacsa szinte mindig be van esve,hova vigyem mit csináljak?Mindent próbáltam már hogy kicsit több fojadék anyatej menjen bele,cumisüveg nem kell,kiskanálból pohárból fecskendőből,szinte semmi nem megy a szájába,kiköpi.Amúgy mosólygós,gőgicsél,fejét szépen tartja.Az egyes szánú gyerekklinikán voltun és oda járunk vissza,máshova vigyem?A mostani súlya 4830,múlt hétan mértem pontosabban.Létezik hogy neki elég ez a kevés?Mit mutathat ki ez az mr,nagy lehet a baj,mert az orvosok nem álnak ám szóba az emberrel,és semmit nem mondanak,sajnos nem tudok mindenkinek adni,ezt várják,és ez nagyon elkeserít,kérem segítsen!
    Előre is köszönöm:Viola.

    Válasz: Semmi gond nincs a kislányod gyarapodásával, hiszen már majdnem 2 kilót hízott születése óta! Szerintem érdemes lenne felkeresnetek egy szoptatási tanácsadót, lehet, hogy a szopási technikájával van a gond, vagy rövid a nyelvféke, az lll.hu oldalon a tanácsadók közül bármelyiket felhívhatod (ott fentvannak a telefonszámaik)

  • Melinda

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mi is megnyugtatásra vágynánk. Kisfiunk 8 hónapos, egészséges, jókedvű, örökmozgó, egész nap nevet. Azon aggódunk, hogy véleményünk szerint rengeteget eszik. Napi étrendje:

    7 óra: anyatej
    10 óra: gyümölcs kekszel és tejpép
    13 óra: átlagban 280g főzelék
    16 óra: gyümölcs kekszel és tejpép
    19 óra: banán vagy tejpép
    21 óra: anyatej
    éjjel esetleg anyatej ha felriad

    Nem az étkezések száma a meglepő, hanem a mennyiség, simán bever a pici 2 üveg főzeléket. Emelett nem hízik szinte semmit. Első négy hónapban megduplázta a súlyát, így a súlygyarapodás miatt annyira enm aggódunk.

    Kérdésünk, hogy nem sok-e ez így, illeve hogy tudnánk-e adni neki esetleg valami olyat, ami táplálóbb, jobban eltelíti. Furcsa nézni, hogy lassan annyit eszik, mint mi.

    Válaszát nagyon köszönjük!

    Válasz:Tökéletes a táplálkozása, örüljetek neki, hogy ilyen jó étvágyú, de amit kap az is teljesen jó ebben a korban és eléggé tápláló. Mivel most sokat mozog, ezért nem hízik emellett, de ez teljesen normális.

  • Tamy

    2010. október 13. szerda

    Kedves Ági!

    Lányom ma (13-án) 8 hónapos és 80 cm, illetve 10 kg (3960 grammal és ~61 cm-rel született).
    Fél éves koráig szopizott, de 3,5 hónapos korában már pótolni kellett.
    Reggel és este kap csak tápszert, napközben gyümölcsöt, zöldséget kap, illetve ebédre pedig húsos főzeléket.
    Anyagcseréje gyors, kúszik-mászik egész nap.
    A súlya miatt érdeklődnék, mert egyesek szerint túl sokat eszik és hogy kövér… (Miközben vannak kövérebb gyerekek, és a lányom nincs elfolyva, nem az a tipikus hájas és nagyfejű gyerek…)

    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódnod, vannak ilyen szépen hízó babák, ennek semmi köze nincsen a későbbi elhízáshoz. Nyugodtan egyen, amennyit kíván, nem szabad diétáztatni, kevesebbet adni neki enni, teljesen jó egyébként, amit eszik (a nagyobbik fiam is 10 kiló volt fél évesen, 1 évesen már csak 11,5 kiló volt, most 5 éves és kilógnak a bordái)

  • Kriszta

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ági!
    Kikerekedett szemmel figyelem, amikor anyukák mesélik, hogy az ő nyolc hónapos gyermekük miket eszik.Véleményed kérem, hogy jól táplálom-e a jelenleg nyolc hónapos 8300 grammos 72 cm-es kisfiamat:
    5-6 óra anyatej
    7-8 óra anyatej
    11-12 óra főzelék ( mostmár hússal )
    16 óra gyümölcs sinlac-kal
    20 óra anyatej
    és éjfélig még egy szopizás van.
    Hat hónapos korában kezdtem a kóstoltatást, tulajdonképpen hét hónapos korától fogadja el a főzeléket és gyümölcsöket.
    Mi a véleményed, tanácsaid?
    KZRöszönettel:Kriszta

    Válasz: Tökéletes a gyermeked étrendje, folytassátok ugyanígy a hozzátáplálást. jelentős különbségek lehetnek aközött, hogy egy 8 hónapos baba mit és mennyit eszik meg, ez attól is függ, mikor kezdődött a hozzátáplálás, mennyire fogadta el, szerette meg a baba az új ételeket, valamint, hogy miket adott neki az anya, milyen adagokban.

  • Éva

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 3700grammal és 58centiméterell született, a korházból 3480grammal jöttünk haza. Most 2 hónaposan (csak tápszert eszik) 4700gramm, az orvos szerint ez kevés. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit kellet volna híznia 2 hónap alatt?

    Válasz: A gyarapodása tökéletes, különösen, hogy tápszert kap. Az első hónapban 800 gramm, a másodikban 500 gramm szokott lenni az átlagos hízás, de ezt arról a súlyról számolják, amivel hazajöttetek a kórházból. Ha naponta legalább testsúlykilogrammonként 120 gramm tápszert megeszik (tehát 4,7*20 grammot) és naponta legalább 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis széklete, akkor eleget eszik.

  • katikaje

    2010. október 05. kedd

    Kislányom 3100 g-al és 51 cm-el született.
    1 hónaposan 3500 g és 54 cm volt.
    6 hetesen 3700 g .7 hetesen 3730 g.Tehát az elmúlt 7en semmit sem hízott szinte.:-(
    Tápszert cseréltem.Cumit az üvegen.Mindenféle pózban etetem.
    Sok levegőt nyel evés közben ezért sokat büfizünk is evés közben.Az első 10-20 ml után alíg bírom belejátszani az ételt.Ami maximum 60 ml.
    Használtunk Grip Watert.Nem igazán lett tőle jobb a helyzet.Most újra Infacol.
    Torna,magos párna.Simi meg minden amit csak lehet.
    Most Fantomalt írt a doktor néni plusszban ,nehogy megálljunk a fejlődésben.
    Szívbetegek vagyunk ezért gyógyszert is szedünk rá,meg vízhajtót meg káliumot.

    Mit tegyek hogy megegye az adagját???Hogy jobb étvágya legyen?Segítség!!!!

    Válasz: Önmagában nem gond, ha egy baba semmit sem hízik egy hét alatt, a baj az, hogy ő összességében nagyon kevesett hízott a születése óta. Ez feltehetőleg a betegségével van összefüggésben, az is lehet, hogy a gyógyszer okozza az étvágytalanságot. Próbáld meg evés közben alaposan büfiztetni, és újra meg újra megkínálni a cumisüveggel, vagy gyakrabban, 2 óránként etetni. Esetleg ha nem fogadja el cumisüvegből a tápszert, kiskanállal adni neki egy részét.

  • kovirag

    2010. október 02. szombat

    Kedves Ági! Köszönöm gyors és megnyugtató válaszod, és a sok hasznos dolgot, amit a blogodon olvasni lehet. Igazán nagy segítségemre vannak jó tanácsaid.
    Munkádhoz sok erőt, örömet kívánok!

  • kovirag

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hónapot töltötte szept.26-án, 3700 grammal, 55 cm-rel született. Az első hónapokban még megfelelően gyarapodott a súlya, féléves koráig csak anyatejet kapott. 6 hónapos korára éppen hogy megduplázta a súlyát (7390 g), de azóta nagyon keveset hízik (most 8750 g és 70 cm). Elég mozgékony, és nagyon nehezen indult be a hozzátáplálás is,csak 8 hónapos korában fogadta el először a zöldséget és a húst. Kb. 1,5 hónapja kezdett egyszerre megenni egy adag ételt (180-220 grammot), de azóta is nagyon keveset hízik. Erős volt az aggodalom bennem, így vért vetettünk. Kiderült, hogy vérszegény, 9 hónapos kora óta kap vascseppeket. Kérdésem az lenne, hogy normálisnak mondható-e ez a fejlődés, illetve okoz-e a későbbiekben valami egészségügyi problémát az, hogy csak 8 hónapos korában kezdett igazán enni. Javasolsz-e esetleg a vérvételen kívül más vizsgálatot, amit elvégeztethetnénk? Amúgy a kisfiam jókedvű, nagyon nyugodt baba, és mindenki azt mondja rá, milyen nagy… csak az orvos és a szakkönyvek nem. Ez még nem zavar, mert én sem vagyok az az óriás termetű, csak nyugtalanít, nehogy valami komoly ok miatt nem fejlődik a kisbabám.

    Válasz: Fél éves kor és a súly megduplázása után már csak nagyon lassan híznak a babák, akár hetekre le is állhat a hízás, mert lemozogják, amit megesznek. 1 évesen 9 kg körüli súly az átlagos, de 8-11 kg között már a normális értéknek számít, ő már most benne van a normális tartományban és majdnem eléri az átlagsúlyt, még hátravan 1 hónap addig, tehát nincs miért aggódni.

  • Vikkici

    2010. október 01. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 3450g-mal született június 3-án és 51cm volt.Visszaesett 3000g-ra.Csak anyatejet kap.A 3 hónapos vizsgálaton 61cm és 4830g volt.A doki szerint elég kevés.Most 5200g körül lehet,jövő héten kell mennünk a havi vizsgálatra és előre félek,h hozzátáplálást fog javasolni.Amúgy vidám, kiegyensúlyozott baba.Vannak hurkácskái,igaz nem nagy darab, mint a vele egykorú babák.Vajon hallgassak rá vagy szoptassam tovább? Szerintem elég neki a tejem, de már elbizonytalanodok.Segíts kérlek,mit tegyek?
    Előre is köszönöm!!!

    Válasz: Nem kell aggódnod. A havi minimum hízás 400 gramm, ha ennyit hízik, az pont elég. Vannak lassabban hízó babák, valószínűleg ő is ez a típus. Ha naponta legalább 5-6 pisis-kakis pelusa van és kiegyensúlyozott baba, akkor nincs gond a tej mennyiségével, szimplán csak ilyen típus a kisfiad. Ha valamelyikőtök az átlagnál kisebb méretű, vagy gyerekkorában lassan hízó, vékony kisgyerek volt, akkor jó eséllyel lesz ő is az.

  • Tünde

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm a korábbi válaszodat, megnyugtattál vele minket. Most ismét hozzád fordulok tanácsért:
    Kisfiam most 6 hónapos múlt, 6600 gramm és 62 cm. Elkezdtük a hozzátáplálást almával, barackkal és krumplival eddig. A gyümölcsöt délelőtt kapja, a főzeléket délután. Sajnos az esti utolsó szopi az utóbbi időben sírással telt, ezért estére megkapja mind a két cicit, és mellé még egy kis tápszert, amiből 50-60 ml-t szokott enni. Napközben nem adok neki tápszert, inkább gyümölccsel, zöldséggel szeretném etetni az anyatej mellett. Éjjel még szopizik 2-szer, olyan hévvel, mint aki napok óta nem evett.
    Máshol azt olvastam, hogy este kevesebbet esznek a babák. Jól csinálom-e így, hogy estére ilyen sokat eszik, vagy lehet, hogy napközben is kéne tápszert adnom cici után? Vagy estleg vacsorára eltolni a főzeléket? ( a főzelék most almás krumplit jelent, kb. 50 ml-t szokott enni belőle)
    A másik kérdésem az lenne, hogy a gyerekorvos szerint elég lenne 3-4 óránként etetni a babát, de nem bírja ki a 3 órát, már 2-2 és fél óra múlva nyűgösködni kezd. Lehet, hogy éhes marad a cici után és kéne még tápszert adnom neki? (A gyümölcsöt, főzeléket két szopizás között szoktam adni neki).Vagy kapjon többször egy nap főzeléket, gyümölcsöt, vagy valami mást?

    Előre is köszönöm a segítséget, várom a válaszodat!

    Tünde

    Válasz: Valószínűleg éhes marad szopi után, ezért vagy maradhat a mostani rendszer, vagy átteheted a kanalazást a szopi utánra.
    Mindig annyit adj neki enni, amennyit elfogad, amennyi jólesik, ha este sokat eszik, az nem gond, mert a kevés evés csak az anyatejre igaz, ami este zsírosabb, táplálóbb, viszont a kanalas ételekre ez már nem igaz.

  • Poncsák Zsuzsi

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági

    02.27 -én született kislányom a 37.hétre 47 cm és 1980 gr-mal( lepényi rendellenesség miatt)
    Most 65 cm és 5600 gr.Szopizni nem tudott.Most 2x eszik tápszert , a többi étkezés főzelék és gyümölcs.Étvágya változó.
    4 hónapig volt rajta Pavlik kengyel is,ezért csak most keztünk hasra és visszafordulni.
    Érdeklődnék ,hogy ez a fejlődés megfelelő-e az életkorának és születési feltételeinek.
    Köszönöm válaszát.

    Válasz: Igen, a fejlődése megfelelő.

  • CCaque

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági,

    Igazából megnyugtatásul fordulok Hozzád. Kislányom 5 hetes múlt, csak anyatejet eszik. 2920grammal (52cm-rel) született, de a kórházban 2650 grammra fogyott. A kórházból 5 nap után engedtek haza emiatt, de itthon már szépen evett és azóta átlag heti 150 grammot hízik. Naponta 1-2szer mérem, hogy mennyit eszik, ez most 60-90 gramm alkalmanként. A gyerekorvos szerint nem elég ez a növekedés és nem elég a napi anyatej mennyiség sem. Most 55 cm és szerinte ehhez minimum 3,5 kg kellene hogy legyen, de ő még csak 3,3. Én úgy érzem (bár első gyerek), hogy jól van, kiegyensúlyozott, jól fejlődik. Keveset sír, éjjel szépen alszik az evések után. Napközben van, hogy 2 óra után újra jelzi, hogy éhes, de inkább 3 óránként eszik, éjjel pedig mindig alszik egyszer 5-6 órát. Naponta nagyon változóan, de minimum 3-4szer kakil (hol sárgás, hol zöldes, szerintem egészséges állagú) és a többi esetben pedig pisis a pelusa. Az orvos azt szeretné, hogy adjunk neki tápszert. Ezt egyrészt nem szeretném, másrészt nem is tudnám, hiszen evés után szinte lehetetlen még pohárból is etetni őt, mert már inkább alszik (ezt lefejt anyatejjel próbáltuk az első hetekben). Nem tudom, hogy miért nem elég a heti 150-160 gr hízás és miért nem támogatja az orvos a csak anyatejes táplálást? Aggódjak amiatt, hogy 5 és fél hetesen csak 3,35 kg? Mikor mondható az, hogy tápszerrel kell pótolni az anyatejet? Figyeljem, hogy meglegyen a minimum heti 400gr növekedés és ne törődjek az orvos tanácsával? Elég nehéz elengedni az orvosi szavakat a fülem mellett, hiszen első gyerek…
    Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Elég a gyarapodása és a leírásod alapján a tejmennyiség is elég, amit a súlyához képest megeszik, nincs szükség pótlásra.

  • kovács judit

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!
    Tapasztalatomat szeretném megosztani olyan szülőkkel akiknek nem vagy csak nagyon keveset eszik a csecsemője.Mi már mindenen átestünk amit el tud képzelni ezzel kapcsolatban az ember, és remélem hogy soraim reményt és megnyugvást adnak a hasonló problémával küzdő szülőknek.
    Megjegyezném hogy szerintem ez a legfontosabb alapja annak hogy a gyerek el kezdjen enni.
    9 hónapos kislánynak vagyok az anyukája 3500g-al született és most 7200gramm. Alapvetően elmondhatom hogy a születése óta küzdünk az evéssel.
    Amíg szoptattam szinte csak aludni járt a cicire, mindig keltegetni kellett, aztán jött a tápszer, amit szerintem utált. Gyümölcs, főzelék hasonlóan. A hónapok teltek és az én kis csemetém még mindig maximum 400-600 ml-t evett naponta, ami nagyon kevés ahhoz képest amit az összes szakkönyv javasol.A legnagyobb problémáink akkor kezdődtek amikor már nem igényelte az éjszakai etetéseket és így a napi mennyiségünk 400ml-re csökkent ez nálunk a 3 hónapban bekövetkezett.Egy evésre maximum 120ml-t fogadott el de volt olyan többségében hogy 20-60ml-nél abbahagyta sz evést.Próbáltam más cumival adni, próbáltam sűrűbben megkínálni,aminek az lett az eredménye hogy meglátta az üveget és már sírt tiltakozott az etetés ellen(megfeszült nem ritkán az üveg látványától öklendezett). Próbáltam ritkábban adni neki, hátha akkor majd többet eszik. Nekünk ez sem vált be mert ugyanúgy 80-100ml-nél abbahagyta. Szinte remegő kézzel és liftező gyomorral vágtam neki az etetéseknek,hisz tudtam hogy ha nem sikerül normális mennyiséget enni akkor még rosszabb napi átlagunk lesz.Azt hittem hogy majd a gyümölcs főzelék meghozza a várt eredményt és szívesebben elfogadja, de tévedtem. 3 kanálnál többet egyikből sem volt hajlandó elfogadni és ráadásul ő úgy értékelte hogy evett és újabb 3 órán keresztül hagyjam békén.
    Közben megjegyzem hogy átestünk minden létező vizsgálaton és az orvosok csak értetlenül néztek mert minden eredményünk rendben volt(még akkor is amikor előtte való nap 380 ml-t evett 7 hónaposan). Orvosról orvosra jártunk de senki nem tudott sem tanácsot adni sem megnyugtató szavakat, sőt.
    Itt hangsúlyoznám hogy ez volt a legrosszabb mert nemhogy nyugodtabban, inkább még több kétséggel távoztunk a vizsgálatokról.Annak ellenére hogy kislányom gyönyörűen fejlődött mind mozgásfejlődésben mind szellemileg (ő egy nagyon aktív, vidám kiegyensúlyozott baba),mindenki csak a lassan növekvő súlyával volt elfoglalva ami szerintem természetesen rám is kihatott.
    Aztán jött a csoda.
    Találtam egy doktornőt aki a többi orvostól eltérően azt mondta hogy
    *egy gyerek, ahol van mit enni nem fog sem kiszáradni sem éhen halni
    *nyugodjak meg ezzel a gyerekkel minden rendben van
    *ne foglalkozzak azzal hogy mikor és mennyit eszik a lányom
    *ne kínálgassam
    *ne adjak neki egy étkezés alatt több különböző ételt még akkor sem ha tudom hogy a másikat szívesebben megenné vagy többet enne belőle
    *várjam ki amíg valóban éhes ha ez 6 órával ez előző etetés után akkor is(ez nálunk nem ritka)
    *ne idegeskedjek még akkor sem ha egy evésnél 30ml-nél abbahagyja az evést és ne étellel kínáljam ha 10 perc múlva újra sír
    *lesznek biztos nagyon rossz napok amikor nem fog enni, de ne essek kétségbe
    *azt mondta a doktornő hogy általánosságban elmondható hogy a nagyon aktív gyerekek többsége rossz evő és ez nem azt jelenti hogy beteg
    Amióta ezeket a tanácsokat kaptam lányom nem ritkán 150ml-t eszik egy evésre, a napi átlagunk 600ml körül amit szívesen elfogad,nem tukmálom kínálgatom. Én sem aggódom nem idegeskedek és bízok abban hogy a lányom ösztönei és a csecsemők élni akarása igenis nagyobb mint hogy éhen haljanak.
    Tudom,hogy nem a megszokott tanácsot kérek levéllel fordultam önhöz, de úgy érzem ha ön is annak érdemesnek találja sok szülőnek nyújthat megnyugtatást levelem.Hálásan köszönöm amennyiben leközlik levelem.
    Tisztelettel: Kovács Judit

    • Vass Barbara

      2010. november 13. szombat

      Kedves Judit!

      Soraidat olvasva mintha én írtam volna ezeket!Az én 6 hónapos gyerekem is ugyan ezeket produkálja 3 hónapos kora óta!Szívesen beszélgetnék veled ha van rá mód!

  • Stéger Dóra

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos, 3570grammal és 55 centivel született, jelenleg 7200gramm és 66cm.Este tápszert is kap, napközben csak anyatejet szopizik. Az elmúlt két hétben napközben ritkán akar szopizni, akkor is kis adagokat, hiába kínálom,elutasítja. Éjjel viszont megébred, pedig idáig végig aludta az éjszakát. Gondolom éhes marad, mert napközeben minden érdekli csak az evés nem….Egyébként vidám, mozgékony, hangját próbálgatja, de súlya megállt az elmúlt 1 hétben…egyáltalán nem hízik.Bár a születési súlyát megduplázta már most….
    Mit tegyek?
    Kezdjem gyümölccsel kínálni, vagy még korai….
    Várom válaszát, előre is köszönöm:
    Dóra

    Válasz: MIután a baba a súlyát megduplázta a hízása lelassul, akár meg is állhat néhány hétre. A lényeg, hogy a havi 400 gramm hízás meglegyen, ezért egyáltalán nincs miért aggódnod. Emiatt nem kell elkezdeni a hozzátáplálást, különben is korai lenne még, ráadásul közel sem olyan tápláló, mint az anyatej. Ha napközben nem eszik rendesen, próbáld meg félhomályos szobában fekve szoptatni, ott kevesebb néznivaló van, nem fog annyit nézelődni közben.

  • Katóci

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági!

    Most ismét hozzád fordulnék tanácsért, mert a múltkor is segítettél. A kisbabám 3 hónapos és nem nől a súlya. 3800 gr-al és 53 cm-el született.Egy hete szoptatás után 5450 gr volt a súlya, de most 5350 gr. Közben volt egy megfázásunk és nekem egy mellgyulladásom (meggyógyultam). Úgy érzem, hogy kevesebb a tejem és ezért már tegnap tápszerrel próbáltam pótolni, de csak 40 gr-ot volt a babám hajlandó elfogadni. Egyébként a baba a doktornéni szerint szépen fejlődik (most 62 cm) és jó kedélyű. Keveset bukik, de néha fáj a pocakja. Most próbálok több folyadékot inni, napi 2X5 golyó urtica-t szedni, többet pihenni és reggel és este szoptatás után 7-7 5-5 3-3 1-1 módszerrel fejni(ami lassan alakul pozitív irányba.) Mit tanácsolsz mit tegyek? Előre is nagyon szépen köszönöm a tanácsod! Katóci

    Válasz: Betegség alatt általában nem gyarapszik a baba, kis mértékben még fogyhat is. Nincs tehát okod aggodalomra, most már meggyógyult. Szoptasd gyakrabban, akár kétóránként néhány napig, ettől nőni fog a tejmennyiség. Ha éhes lenne és kevés lenne neki a tej, akkor több tápszert fogadott volna el, de láthatóan erről szó sincs.

  • Ági

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 3200 g-mal és 50 cm-rel született. 5 hetesen 56 cm és 4800 g.
    Éjjel 3, nappal 2-2,5 óránként eszik.
    Nyugodt, kiegyensúlyozott baba, nem hasfájós. Az orvos mégis megijesztett, hogy túl sokat hízott. Mit tegyek?

    Köszönöm előre is!

    Ági

    Válasz: Semmit. Örülj neki, hogy ilyen szépen hízik. Anyatejes babát nem lehet elhízlalni, a hízás mértéke teljesen egyedi, öröklött dolog. Az első időkben szépen hízó babák hízása a második félévben lelassul, 1 éves korukra általában már teljesen átlagos, koruknak megfelelő a súlyuk.

  • Dóri

    2010. szeptember 22. szerda

    Szia Ági,

    A kislányom súlygyarapodása miatt kérdeznék Tőled.
    3050 grammal született és 52 centivel (2950grammal hoztuk ki a kórházból).
    Most hét hetes és 4300-4400 gramm körül van. Naponta 6szor eszik eléggé változó mennyiséget-60 és 110 gramm között (eszik hajnali 4körül, 8kürül 80g-100got, 11körül-80g, 14-15 körül 60-70g-ot, 18-körül 70-80got, majd 20:30 körül 50-70 grammot).
    Amikor keveset eszik, bepánikolok hogy kevés a tejem. Próbálok ráfejni 10-15perig, de szinte semmi nem jön a mellemből.
    Ránézésre szépen nő és gyarapodik, nem is nagyon sírós baba…csak én aggódom, hogy normális e a súlya és a táplálkozása.
    Olvastam ezt a 150 grammos szorzót, mi szerint az én kislányomnak kb 650 grammot kéne ennie naponta. Ő csak 400-500 gramm közötti napi adagot eszik.
    Még mérem naponta, ha tudom étkezések után mindig. Csak a véleményedet szeretném, hogy nem kevés e amenyit a kislányom eszik. Köszönöm!

    Válasz: Teljesen természetes, hogy a baba 5-6 hetes korára beáll a kereslet-kínálat aránya, ezért pont annyi tejed van, amennyi kell a kicsinek, te pedig már nem tudsz fejni, emiatt nem kell aggódni. A megevett mennyiségek tökéletesek a baba méretéhez képest és a hízása is átlagon felüli, nincs miért aggódnod.

  • Farkas Zsu

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!

    Az én Marcikám most 15 hetes és 5800g. 2600g volt a születési súlya és sajnos csak 6 hetes koráig tudtam őt szoptatni. Valószínűsíthető, hogy tejérzékeny ezért pregomint kap, ami borzalmasan rossz és nem is nagyon eszik belőle 30-40ml-nél többet. Most azt mondta a gasztrós doktornő próbáljuk meg újra a pepti1-t. Ezt sem akarja megenni, csak nagy rimánkodások közepette, de a napi mennyiség 600ml-nél sosem több. Állandóan gyötrik a gázok még mindig hasfájós. Mi lehet az oka?
    Illetve még az lenne a kérdésem, hogy ennyi idősen nem nyomja ki magát hason fekve, csak a fejét emeli, de azt szépen. Van okom az aggodalomra? A védőnőnk mozgásfejlesztést javasolt. A választ előre is nagyon köszönöm.

    Válasz: A hasfájás oka az lehet, hogy nem jó a tápszer, amit kap. Válogatósabb babáknál általában be szokott válni a Humana 1 banános tápszere. Ebben a korban még nem kell kinyomni magát hason fekve, elég, ha a fejét emeli, két kézen támaszkodni 20 hetes kor körül kell tudnia, addigra meg fogja tanulni, ha sokat van hason.

  • Gabriella

    2010. szeptember 17. péntek

    Kedves Ági,

    Segítségét szeretném kérni.
    Kisfiam augusztus 10-én született, 3060grammal és 54 cm-rel.
    Mikor kijöttünk a kórházból 2.840g volt a súlya. Három nap múlva látta gyermekorvos és akkor 2.830g volt. Azt mondta, hogy nézzük meg, hogy mennyit eszik a pici és ha nem eleget, akkor azonnal rá kell pótolni tápszerrel, mert különben „baj” lesz.
    Kisfiam szopizás közben aluszékony, mindig ébresztgetni kell. Eleinte 10-20g-ot evett csak és nem is aludt rendesen. Bealudt szopizás közben, majd mikor letettük aludni, szinte rögtön felébredt és enni akart. A gyermekorvos és a védőnő azt mondta, hogy ez azért van, mert nagyon éhes. Így az első héten volt olyan, hogy 10-12x evett egy nap. Két nap múlva a gyermekorvos megnézte, hogy mennyit eszik és azt mondta, hogy nincs elég tejem és azonnal adjunk neki tápszert is, mégpedig annyit, amennyi csak belefér, hogy beinduljon a hízása. Eleinte csak akkor adtunk neki tápszert, amikor szinte semmit sem szopizott. Azt is csak kiskanállal, mert nem szeretném, ha egyáltalán nem akarna szopizni. Beindult a hízása, de 2. hétre „csak” 140g-ot hízott és azt mondta a védőnő, hogy ez még nagyon kevés és minden szopizás után adjunk neki tápszert, amennyit kér, ill. amennyi belefér. Ekkor már nem volt hajlandó kiskanállal enni a tápszert, mert olyan mohó volt, hogy állandóan félre nyelt, meg szanaszét pocsolta (eleinte szépen evett). Így a védőnő tanácsára adtuk neki minden evés után tápszert. Az evések száma lecsökkent 5-7 evésre. A 3. héten (4.hétre) már 330 g-ot hízott, a 4. héten (5.hétre) pedig 470g-ot. Most 3950g. Egy evésnél átlagban megeszik 90g anyatejet és legalább még 60ml tápszert, de előfordult már a 90ml is. Amióta „jóllakik” alszik több órát is, korábban pedig 10-20 percenként felébredt. Viszont amióta ilyen sokat eszik, azóta elég sokat bukik is, de ameddig nincs „tele” a gyomra, addig csak sír-sír, hogy ő éhes. Képes egy órán keresztül is ordítani. Néha azon aggódunk, hogy nehogy elfelejtsen levegőt venni közben. A héten újra látta a gyermekorvos, aki azt mondta, hogy nagyon sokat eszik és csökkenteni kell. Azt javasolta, hogy adjunk neki kb. 120g-ot, majd utána ha még éhes, akkor adjunk neki vizet, vagy teát. Azt értem, hogy nem fog annyit hízni, mert a víz szinte azonnal kiürül a szervezetéből, de úgy gondolom, hogy attól még a gyomra ugyanolyan „nagy” marad és szerintem az nem megoldás, ha eszik amennyit adunk neki, majd utána jól teletömjük vízzel. Így honnan fogjuk tudni, hogy mikor lesz nála az az ugrás, amikor már többet kellene ennie?
    Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet csökkenteni az adagot, ha már ennyire kitágult a gyomra? Gondolkoztunk már azon is, hogy mikor ennyire sír, adunk neki cumit, mert mindenki azt mondja a környezetünkben, de mi nem igazán szeretnénk rászoktatni. Mit tegyünk? Mit tudna nekünk javasolni?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel,

    Gabriella


    Válasz:
    Egyáltalán nem eszik sokat és nem kell csökkenteni. Ebben a korban az ösztönök vezérlik a kicsit, ha éhes, akkor valóban éhes és nem szabad cumival, vízzel becsapni, ettől csak nyugtalan lesz és éhes marad. Nyugodtan ehet továbbra is ilyen adagokat, ez egyébként pont a súlya alapján ideális mennyiség.

  • Viki

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom aug. 22-én született 2960g-mal és 53 cm-rel. 2810 g-mail hoztuk aza a kórházból. Két hétig alig hízott valamit, most az elmúlt napokban nő a súlya és szemmel láthatólag „megnyúlt”. Ma 3 hetes és a súlya 3010 g. Csak anyatejet kap, kb. 400-450 -eket eszik. Attól félek, hogy a védőnő/orvos kevesellni fogja a súlynövekedését, és tápszert javasol. megfelelő módon hízik vagy tényleg kicsi a gyarapodása?
    Válaszodat köszönöm.

    Válasz:Mivel a súlyához mérten megfelelő mennyiséget eszik és időközben beindult a hízás is, ezért nem kell aggódnod és tápszerre sincs szükség, hiszen van tejed és a baba eleget eszik.

  • Katalin

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm gyors válaszod!

    Ahogy írtad is, próbáltam a nyáron is következetes maradni és napközben 3-szori, éjjel 2-szeri szoptatást betartani. Tehát felére csökkenteni. Ezt 1 hétig bírtuk, aztán a sok sírástól teljesen kifáradtak a gyerekek is és nagyon ingerlékennyé váltam a kialvatlanságtól én is az egész családdal szemben.

    Kislányunk rendkívül kitartó, ma éjjel például 22 órakor felébredt és követelte a cicit. Mivel 2 órával előtte szoptattam, így nem akartam megismételni és megkínáltam vízzel helyette, de elutasította. Símogattam, csitítottam, de 1,5 órán keresztül (nem mondok nagyot) visított, rúgdalt, végül öklendezett, hányt és ütögetni kezdett.

    Éjjel csak kettesben voltunk, így nem zavart senkit a családból, viszont mivel panelban lakunk, a szomszédokat igen, mert átzörögtek. Rettentő kellemetlen ez is, hiszen nem akarom a nyugalmukat megzavarni. De akkor mit tehetnék, nem ragasztahatom be a száját!

    Iskolás kisfiamnak a legrosszabb, hisz kialvatlanul megy, ha nem hallgattatom el. Volt már rá példa, hogy sírt a napköziben a fáradtságtól, mert a húga felverte folyamatosan az éjjel.

    A nagyszülők nem vállalják el a kicsit. Síros baba volt a refluxa, hasfájása végett, nem cumizott így megnyugtatni se lehetett, csak cicivel.
    Most, hogy nagyobb, még mindig sírós, így nem vállalják el, mert nem bírnak vele mit kezdeni.
    Apával kezd megbarátkozni, csak sokat dolgozik, estére ér haza így nem ragaszkodik még eléggé hozzá, hiszen velem van egész álló nap.
    Ha kézbe veszi sír utánam, ha öltözteti, üvölt, ha kivinné nem akar vele menni. Ha én megyek el rövid időre, addig sír, amíg haza nem érek.

    Néha (és most csúnyán fogalmazok) nehéz apának a kislányát tiszta szívvel szeretni.

    Tudod, sosem gondoltam volna, hogy pont a 3. gyerekkel lesz a legeslegnehezebb! Hiszen a fiúkkal szinte semmi gond nem volt, főleg a középsővel, aki a mai napig jókat eszik, alszik, sokat nevet, barátkozó.
    Erre, a régóta vágyott kislány felforgatja az életünket, hisz semmi nem akar működni Vele. Olyan szép kislány, amikor jókedvű egy igazi hercegnő.

    Rémálom volt 1 évig az evési, alvási szokása, a rengeteg vizsgálat a kórházban, a szurik, a neurológus, a lelkiismeretfurdalás, hogy mit csinálok rosszul, hol rontottam el?

    Napközben se akart soha jól aludni se, a babakocsiban 1 évig nem tudtam kivinni a levegőtre, mert üvöltött ha beletettem. 1 évig cipeltem Őt és toltam a kocsit magam előtt.

    Más baba jókat alszik a levegőn, Ő sose aludt a szabadban, hányásig sírta magát.
    Persze tudom, hogy a reflux is közrejátszott. Kapott Losec-et, ( Fantomalt-ot pedig a súlya végett) de nem használt, így is 1 évig minden nap hányt.

    A mai napig rosszul alszik, napközben 20 perc a maximum és sose ébred mosolyogva, hanem megfeszül és üvöltve kel, mintha fájna valamije. Éjjel is sírva ébred minden alkalommal. Nem tudunk egy filmet kettesben megnézni apával, mert minden neszre felriad. Ha megmozdulunk az ágyban, már arra is… Tehát lassan 0-ra redukálódik a házaséletünk, ami megvisel mindkettőnket. Főleg apán látom, hogy elege van a sírós éjszakákból és a hisztiből.

    A kérdésem az lenne, hogy van-e valami homeopátiás szer, amitől nyugotabbá válna, nem lenne ilyen sírós?

    Létezik, hogy egy kisgyermek képtelen legyen mélyen aludni (családon belül volt alvászavar) és mindenre felriadjon?

    Bánthatja-e még mindig a sav, ha már kinőtte a hányást, keltheti-e megfeszülve ez éjjelente és napközben is?

    Vagy egyszerűen Ő egy ilyen sírós kos kislány és így kell elfogadni?

    (borostyán nyaklánc, Viburcol nem segített semmit)

    Próbálok kitartó, szeretetteljes maradni a legnehezebb időszakban is, hisz tudom, hogy hamar felnő ez a kicsi lány a két testvérével együtt. Csak jó lenne, ha élvezni tudnánk ezeket az éveket és nem a családunk egysége látná a kárát, hanem mindenki kiegyensúlyozottan élhetne.

    Válaszod, tanácsod előre is köszönöm!

    Szép hétvégét kívánok!

    Katalin

    Válasz: Érdemes lenne felkeresnetek egy homeopátiás gyermekorvost, aki tud ajánlani neki való szert, ami biztosan segíteni fog. Budapesten ezek közül az orvosok közül választhattok: http://www.homeopata.hu/ol-budapest.php Vidéken pedig ezek a lehetőségek vannak: http://www.homeopata.hu/ol-videk.php

  • Katalin

    2010. szeptember 11. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 1,5 éves és még mindig sokat szopik. Nem fogadott el soha cumit, cumisüveget.

    2790 g-mal és 47 cm-rel született 3 héttel előbb. Lassú súlygyarapodása miatt többször vizsgálták, negatív lett a vér, széklet, vizelet és EMA vizsgálat eredménye is.

    Refluxát 1 éves korára nőtte ki.

    Soha semmilyen tápszert nem fogadott el, sem pépet.
    A főorvosasszony szerette volna, ha engedem, hogy felvegyék az osztályra 1-2 hétre megfigyelésre és elválasztásra, ebbe viszont nem egyeztem bele, annyi vizsgálaton vagyunk már túl és csak esténként mehettem volna be Hozzá!

    Már 5 hónaposan kibújtak a fogai, fél évesen felállt, mászott, 10 hónaposan ment.

    Most 7,5 kg és 73 cm.

    Hiába próbálom lecsökkenteni a szopások számát, mindig van valami, amiért többet kíván. Fogzás, hasfájás…

    Van, hogy 8-10 alkalommal rákéredzkedik az estét is beleértve. Minket ez már nagyon fáraszt, mert van 2 nagyobb testvére és éjjel soha nem pihenjük ki magunkat. Próbáltam helyette símogatni, de addig üvölt, amíg felveri a családot és elhányja magát még ma is.

    Hogy lehetne mérsékelni a szopások számát? Enni most már szerencsére jól és sokat eszik.

    Kevés folyadékot iszik, egyszerűen kiver a kezemből mindent, amivel megitatnám.

    Hogy vehetném rá arra, hogy igyon?
    Már minden módszert kipróbáltunk…
    Volt, hogy hónapokig fecskendőből itattam.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Katalin

    Válasz: A két probléma összefügg, tehát valószínűleg azért iszik keveset, mert a szopi oltja a szomját. Tehát először a szopiról kéne leszoktatni, de ezt csak úgy tudod megtenni, ha elmondod neki a szabályokat és következetesen be is tartod őket, akármekkora is a hiszti, akármeddig is tart miatta. Amikor szopizni szeretne, adhatsz neki egy itatópohárban vizet. Először biztosan hiszti lesz miatta, de 1-2 nap és elfogadja majd.
    Ezt vagy fokozatosan, először csak a nappali, később pedig az esti szopikra vonatkoztatva lehet megtenni, vagy pedig radikálisan minden szopit beszüntetve. Az is segíthet egyébként, ha 1-2 napig pl. a nagymamánál „nyaral” a kicsi, vagy elmegy Apával kirándulni valahova, ahol nincs szopi, sok gyereket ismerek, aki csak így tudott leszokni.

  • Szűcs Csaba

    2010. szeptember 10. péntek

    Kedves Ági !

    Kisfiam 10 hetes, s idáig szépen szopizot s gyarapodot. A hét eleján/Hétfő/ elkezdett elég rosszul enni.
    3-4 perc szopizás, utánna cici kiköp, s bámúlja a plafont, szövegel a maga nyelvén.
    Ha próbálom visszatenni a mellemre ordítva utasítja el. Naponta 6 szor eszik, s 40-50 grammot etetésenként, az eddigi 160 helyet.
    Kedden megkapta a 2 hónapos védőoltásokat is.
    A heti súlygyarapodása ~10 gramm.
    Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mi lehet a kisfiammal.
    A pisi-kakás pelenkák megvannak, etetések közt jókedélyű, s tejem is van bőven.

    Mi lehet a gond?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:Semmi baja a kisfiadnak, csak jobban érdekli a nézelődés, mint az evés 🙂 Próbáld meg félhomályos szobában, nyugodt körülmények között etetni, hogy ne tudjon nézelődni evés helyett.

  • Pancsa

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Szép Napot!
    Kisfiam most 11 hetes (06.25.-én született 3550.gr. és 52 cm.el) Csak anyatejjel táplálom és rohamosan növekszik,nem kövér hanem erős baba jelenleg kb 7.5 kg. és 60 cm. Nem hiszem,hogy akkora baj lenne mivel mosolygós,jókedvű baba..máramikor’ nem éhes 🙂 kb.3 óránként eszik,este 9 körül elalszik és reggel 6-kor kel fel. Sokszor kapom a védőnőtől,h túletetem.Úgy hallottam,h anyatejjel nem lehet túletetni egy babát.Kérdésem az lenne,h probléma e az,h ennyire gyarapszik?? Hozzá tenném,h a családomban mindenki magas erős ember Én ennek tudom be,hogy erős kis fickó 🙂 Remélem erről van szó!?? Tenni ellene semmit nem tudok,a ciciből mindent kiszív,mérni így nem tudom de amit éjjel fejek ki a ciciből az (ma éjjel) 260 ml volt de gondolom éjjel több termelődik mint nappal?? Ha esetleg leveszem hamarabb ciciről akkor feszült,sír. (Ezt tanácsolták az okosok) De sajnálom illetve látom,h éhes az meg,h 1,5-2 óránkét ciciztessem azt nem akarom. a szopi időtartama 2× 10perc közte egy kis büfivel-pihivel. Tanácstalan vagyok de viszont ltom,h csoaszépen fejlődik és erős.. már a 3.havi státuszt is megcsinálta a védőnő.. Segítségét előre is köszönöm!!

    Válasz:Egyáltalán nincs okod aggodalomra, örülj neki, hogy ilyen szépen hízik, ez egyáltalán nem probléma. Az a legideálisabb, ha 3 hónapos korra már megduplázza egy baba a súlyát. Az anyatejtől nem lehet elhízni. Az ő ösztönei még tökéletesen működnek: ha éhes, eszik, és pont annyit, amennyire szüksége van, nem szabad elvenni tőle, ritkábban adni, elterelni a figyelmét stb. Az első félévben ilyen szépen fejlődő babák, általában a második félévben már csak minimálisat híznak, így 1 éves korra pont akkorák, mint a többiek (a nagyobbik fiam volt ilyen: 3 hónaposan 7 kiló volt, fél évesen 10 kiló, 1 évesen pedig 11 kiló)

  • Tünde

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági!

    Sürgős segítséget szeretnék kérni, mert a gyerekorvos nagyon megijesztett: a babám most 5és fél hónapos, 2740 grammal született, 49 centivel. Mostani súlya 6100 gramm, és 60 centi. Az utóbbi 2 hónapban nem gyarapodott a súlya, és az orvos tápszert írt fel (mildibé 800g), mert szerinte gyarapodnia kéne, nem elég neki már az anyatej. A baba kb. 2-2 és fél óránként cicizik, éjjel is 2-szer szopizik.
    Kérdéseim:
    Jól döntök-e, ha nem szeretnék tápszert adni neki, inkább szoptatnám továbbra is (bár fájnak a melleim, mert sokáig van cicin, és sokszor rángatózva szopik), és elkezdenénk a hozzátáplálást?
    Már egy hete nincs széklete, csak pisi, Laevolac szirupot kap 3 napja, de semmi. Mit tegyek? A hasa nem kemény. Lehet, hogy azért nem kakil, mert nem szopik elget (kb. 90-100 g-ot eszik)és összeszűkült a gyomra?

    Köszönöm előre is a segítségét!Mivel első baba, nagyon aggódunk, és tanácstalanok vagyunk!

    Válasz: Teljesen jól döntesz, ugyanis a súlyát már megduplázta, ezért nem hízik olyan tempóban, mint korábban. Anyatejes babák azért nem kakilnak sokszor akár 7-10 napig is, mert az anyatejet már szinte teljesen meg tudják emészteni. A súlyához mérten eleget szopizik, tehát nem eszik keveset, valószínűleg csak lassabban gyarapodó típus, ha valamelyik szülő kisebb termetű az átlagnál, akkor ez teljesen normális.

  • nagy éva

    2010. szeptember 04. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom elmúlt 8 hónapos.7 hónapos korában felült önállóan, rá két hétre elkezdett négykézláb mászni,azóta jönmegy:)

    Azonban előtte igazándiból nem túl sokat kúszott.Olvastam itt egyik hozzászólónál hogy a körbe körbe kúszás is kúszás.Mert azt csinálta az én babám is.De előre nem kúszott szinte semmit,mert négykézláb hintázott mindig,végül pedig elindult.
    A kérdésem az hogy ez lehet gond későbbiekben?Hogy kimaradt egy fokozat, ami a kúszás?Bár mégegyszer írom körbe körbe kúszott, csak előre nem.

    ksözönöm:éva

    Válasz: Egyáltalán nem maradt ki, mert kúszott, csak keveset, de átment a folyamaton és ez a lényeg, ettől fejlődnek a megfelelő idegpályák, hogy gyakorolta egy ideig az adott mozgásformát, aztán magától továbblépett a következőre.

  • Márti

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 3180 g-al született, születésétől fogva tápszert kap.
    Ma nyolc hetes és mindössze 3720g a súlya. Jelenleg a harmadik tápszert próbáljuk ki (Pepti 1), úgy tűnik, ettől nem fáj a hasa, és nem nehézkes a székelése. Napi 3-4 szer van széklete, és pisis pelenka is. Korábban napi 1-2 szer zöld széklete volt, az utóbbi héten (az új tápszerrel) már egyszer sem. Jelenleg napi 630-660ml tápszert eszik, hat adagban, mindig annyit amennyit elfogad. Két hetesen csupán 3080g volt a súlya, azóta heti kb. 100g-ot hízott, bár legutóbb csak 70g-ot.
    A nyolc hét alatti mindössze 540g-os gyarapodását nagyon kevésnek találom, de sem a gyermekorvos sem a védőnő szerint nincs okom az aggodalomra.
    Tény, hogy ezen kívül semmi rendelleneset nem tapasztaltam: jókedvű,kommunikatív, nem aluszékony kórosan, nem sírós, széklete normális.
    Lehetséges, hogy felszívódási pobléma áll a kevés hízás hátterében? Érdemes lenne gasztroenterológushoz fordulnunk?

    Segítségét előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Márti

    Válasz: Tényleg nincs okod aggodalomra. A lassú hízás alkati dolog, ahol eleve kisebb testalkatú, alacsony és/vagy sovány az egyik szülő vagy nagyszülő, ott egyértelmű, miért ilyen lassan hízó a baba. Mivel tápszeres és a súlyának megfelelő mennyiséget eszik, ezért nincs ok az aggodalomra.

  • Laci

    2010. augusztus 27. péntek

    Tisztelt Védőnő!

    Kicsit tanástalanul írunk önnek… Megszületett első kisfiunk, most 1 hetes. 37hét 1 napra született meg. 3080g-al hoztuk haza. Sajnos tej jelenleg nem igazán termelődik, napi 80ml-t lehet lefejni, mivel a kicsi eleinte amilyen ügyesen csinálta a szopizást, most a hozzá táplálással elkényelmesedett (nem tudott csak 20-30ml-t szopizni etetésenként, így pótolni kellett tápszerrel). Naponta kb 8x eszik, de nem keveset, szinte mindig kéri a 100ml ételt, ami vagy tiszta tápszer, vagy kicsi tej és tápszer. Ha nem kapja meg ezt a mennyiséget, vagyis nem ő hagyja abba az evést, akkor sírás és vad kajakeresésbe kezd, nem lehet lenyugtatni (esetenkéént sikerül cumival). Volt már többször is példa rá, hogy egyszerre 130ml-t evett meg.Elég nagy pocakot rak. Ilyenkor elpilled, és kidől, alszik. Ha nem jut el erre az állapotra, akkor sírás van. A pelus mindig pisis, sőt evés közben elég gyakran tele is pakolja a pelust, tehát ürül is az amit bevitt. Próbálkozunk sima vizet is itani vele (forralt majd lehűtött), próbálunk valami teát találni amit elfogad, de eddig sikertelenül. A kérdésem az lenne, hogy kezdjünk e el aggódni, hogy egyhetes korban ennyit eszik? Esetleg hogyan lehetne az adagot lecsökkenteni? Kit keressünk aki segíthet minket tanácsokkal? ( jelenlegi védőnőnk csak a tejről hajlandó beszélni, a többi kérdésünket figyelembe sem veszi). Mielőbbi válaszát várom, köszönettel.

    Válasz: Az nem gond, hogy ennyit eszik, ha utána alszik és nyugodt. De az a helyzet, hogy egy 1 hetes baba még csak 20-50grammokat szokott enni, tehát az volt a jó, hogy annyit evett, mert a pocakja még nem képes egyszerre nagy adagokat befogadni, inkább többször (2-3 óránként) kevesebbet.
    A cumisüveggel ezt a természetes folyamatot teljesen összezavartátok, mert abból könnyebben jön a tej, nem kell érte annyira megdolgozni, ezért ritkábban, de többet eszik egyszerre.
    Azt semmiképpen nem szabad, hogy nem ő hagyja abba az evést, nem szabad elvenni tőle, egyen annyit, amennyi jólesik neki, nem szabad teával, cumival becsapni, mert így éhes marad.
    A legjobb megoldás az lenne, ha nem kapna tápszert, viszont óránként, kétóránként mellre tennétek néhány napig, így beindulna a tejtermelés és jóllakna a baba. A tej az ingertől termelődik, ha cumisüveget is kap a baba, akkor egyre rosszabb technikával szopik, egyre rövidebb ideig, ezért elapad a tej.

  • csinike

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Szia!
    Az én babám 4 és fél hónapos. 7, 5 kg, 65 centi. Rengeteget eszik. Engem is mindig zaklat a védőnő, hogy ezzel a súllyal nem lesz képes ülni, mászni..stb. Tápszeres baba, de 3 hónapos korától zöldséget, gyümölcsöt kap minden nap. Ebédre pici csirkehúst is adok neki.
    2-3 napja a fogzás tüneteit észleltem..azóta nem fogad el semmi mást, csak a tápszert! Ez a fogai miatt van, vagy más lehet az oka?
    Nincs valahol egy olyan oldal, ahol nyomon követhetném a „normális” méreteket?! (valami grafikon, ami megmutatja mennyire térünk el tőle)
    Köszönöm a válaszokat!!

    Válasz: 4,5 hónaposan a 7,5 kiló nem sok, egyáltalán nem kell vele foglalkozni. Minden baba másként hízik, van amelyik az első félévben nagyon sokat hízik, aztán kevesebbet, van aki pedig egyenletesebben. A nagyobbik fiam fél évesen 10 kiló volt, 8 hónaposan mégis mászott és felállt, tehát nem a súlyon múlik. Nincs egyébként ilyen grafikon, csak azt lehet tudni, hogy egy kisfiúnak 1 éves korra kb. 8-11 kiló közötti az ideális testsúlya.
    A fogzás okozhat átmeneti étvágytalanságot, mert a szilárdabb ételekre érzékenyebb az íny, ez el fog múlni.

  • csilla

    2010. augusztus 16. hétfő

    kedves Ági!
    szeretném kikérni a véleményét.
    az én kisfiam, 26.- tölti a 11. hónapját.2,90 született, 2,75, és 51centivel hoztuk haza. most 7,60kg és 70cm. az orvosunk nem nagyon mondott a súlyára semmit, de a védőnönk azt mondja kevés a súlya. rajta nem látni hogy vékony lenne.mindenki azt mondja, mijen kis duci arca van. rengeteget mozog, egész nap meg sem áll. nappal keveset alszik.szüntelenül csak mozog. le sem lehet fogni. egy percet nem ül egy helyben. mit tegyek? valóban kevés a súlya? havonta mérik. két hónapja,10g-hízott, múlt hónapban 10g. van okom aggodni?

    Válasz: A születési súlyához képest nem kevés a súlya. Ha jó étvággyal eszik, akkor nincs miért aggódnod.

  • Szokolikné Kalmár Judit

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!

    Alvás és evés ügyben fordulnék hozzátok!11 hetes a babám, 3550 g-al született, 54 cm-el, 3350 g-osan hagytuk el a kórházat. Csak anyatejjel történik a táplálás,minden hónapban kb. 1 kg-ot hízott, jelenleg 5480 g.Háromóránként történik az etetése, de előfordult korábban is, hogy ha aludt, akkor elhúzódott a következő etetés akár 3,5-4 órára.Az evési mennyiségek elég szélsőségesek, 60 és 150 ml között minden előfordul. Vannak olyan napok mostanában, amikor 100 fölé nem is megy egyetlen szopi alkalmával sem.(az éjszakait nem tudom, mert azt nem mérem) Mivel éjszaka egyszer vagy kétszer is szopik, így körülbelül 500-600 ml között a napi mennyisége egy-egy ilyen „rosszabb” napon. Korábban volt már olyan két hetünk,amikor átaludta az éjszakát, mert akkor nagyobb mennyiségeket vett magához napközben, és nem igényelte az éjszakai evést.A kérdésem az, hogy normális-e az, hogy szinte úgy látszik, mintha egyre kisebb mennyiségeket szopizna? Egyébként tejprobléma nincs, mert mikor abbahagyja az egyik cicin, felkínálom neki a másikat, és be sem kapja, elfordítja a fejét, ezzel tudatva, hogy nem kér már.A másik, ami felmerült bennem, hogy esetleg már lehet, hogy nem 3 óránként kellene etetnem, hanem 4, hogy éhes legyen, és nagyobb mennyiséget egyen? Viszont egy-egy etetés során max. 1-1,5 órát tud fenn lenni(evés, büfi, átpelenkázás, játék, alvás,stb), és utána nagyon álmos, de a 45. perc környékén, amikor az éber alvásba ér, akkor a hasa felkelti.(nem használt semmilyen szer, a Gripe Watertől híg volt a széklete, pedig attól jobb volt a pocija)Ilyenkor megfordítom a hátára, megmasszírozom, és kinyomja a pukikat, és nagy nehezen visszaaltatom. A gondom az, hogy alvását nem tudjuk kitolni a 4 óránkénti etetésig, így ha felkel, és húzom az időt, akkor kb. úgy jönne ki az idő, hogy evés után kellene leraknom, mert addigra annyira álmos lenne, hogy ha akkor nem rakjuk le, akkor utána már túl fáradt lenne, és akkor még nehezebb elaltatni.Egyébként mostanában 5-ször, 6-szor, vagy 7-szer eszik egy nap, attól függ, hogy jön ki a lépés.Egyébként ha rendben van az alvása, egy jó kedélyű, mosolygós, „beszédes” kisbaba.Arra is gondoltam, hogy esetleg a „kialvatlansága” okozza a csökkent étvágyat?(a gyerekorvos múlt héten az oltások beadásakor mondta, h elindult a foggyökér, persze nyáladzik, eszi az öklét, szívja a vállam, karom, stb)És persze a félelmem arra is vonatkozik, hogy ha ilyen kisebb mennyiségeket eszik, akkor a tejtermelésem is beáll erre, vagyis lecsökken.

    Elnézést a hosszú és esetleges zavaros levélért, de az anyai ösztönöm rosszat súg.

    Várom visszajelzésedet,

    köszönettel,

    Judit

    Válasz: A babának testsúlykilogrammonként 120 grammot kell kb ennie (ezt nem kell számolgatni, csak viszonyításként jó ha tudod), tehát kb. 5,480*120 grammot, azaz kb. 660 grammot naponta, ha most 6*80-100 grammot eszik, az bőven elég, különösen, hogy a gyarapodása tökéletes. Egyáltalán nem szabad ebbe önkényesen beleavatkozni, ez logikátlan lépés lenne, hiszen, ha ritkábban eszik, attól kevesebb tejed lesz, csökken a tejtermelés, mert ritkábban eteted, és ő is kevesebbet eszik, hiszen napi szinten 1 etetés kimaradna, ez nem éri meg azt a 20 grammot, amivel ettől a módszerrel többet enne (ami egyáltalán nem biztos, hogy így lenne). A 4 óránkénti etetéshez 11 hetesen még túlságosan kicsi is, hagyd, hogy majd magától áttérjen erre 4-5 hónaposan. A másik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kevesebbet eszik, attól, hogy nem olyan telt a melled, még nem biztos, hogy kevesebb a tejed, kb. 5-6 hónapos korra a mell állaga tapintásra már szinte az eredeti szokott lenni, mégis simán eszik belőle a baba 180-at is, tehát a kettő között nincs összefüggés. A szopik mértéke nem minden evésnél ugyanannyi. A reggeli szopi általában a legnagyobb mennyiség, ilyenkor 150-200 is elfogy, napközben már csak kevesebb, este pedig csak 40-70 gramm, ez is normális, hiszen ez már zsírosabb, sűrűbb tej.

  • Lidus

    2010. augusztus 09. hétfő

    Az én kisfiam 5 hónapos, még mindig 2 óránként cicizik. Most, hogy jön a foga 1-1,5 órát is alig bír ki. Elkezdtem egy hete a főziket adni, lehet nem elég tartalmas a tejcim, vagy a fogzás lehet az oka?

    Válasz: Olyan nincs, hogy nem tartalmas a tejed, ha 2 óránként szopik a baba, akkor nem az a gondja, hogy éhes, hanem azért nyűgös, mert jön a foga.

  • Kovács Zoltánné

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!

    Én az unokám miatt szeretnék tanácsot kérni. Sajnos a lányomnak nem elég a teje és egyik etetésnél anyatejet, de már a következő etetésnél tápszert eszik az unokánk. Nem szopott eleget mellből és fogyott, ezért írtak neki tápszert. Ezért vissza is kerültek a kórházba, hogy felerősítsék. Kapott infúziót is. Most már jól van, de nekem az nem tetszik, hogy most meg az a probléma, hogy kiszámolják, a lányomék mert a gyerekorvos és a védőnő is azt mondta nekik, hogy 1 kg-ként 150ml. kell szopnia egy nap alatt, vagyis ő még 9-szer eszik, és csak 75ml-t kap 3 óránként. Vigyáztam már rá és én adtam neki 95ml. is és megette, és elaludt nem volt vele semmi probléma. De amióta 75ml-t kap csak, mert nem mer a lányom többet adni neki hiába mondom, hogy nem lehet ennyire kiszámítani szerintem, azóta mindig sír és a cumit nagyon szívja még etetés után is. Ugyan is azt mondta neki a gyermekorvos, hogy most meg túl van etetve mert 95-100ml. sok egy ennyi idős babának. 2010. július, 19-én született, 3930gr. és 54cm-el.Nincs még 1 hónapos sem, mi a véleménye 75ml. elég egy 4 hetes babának? Még annyit, hogy azért eszik 9-szer mert este is fel kell kelteni 3 óránként, hogy gyarapodjon. De most a mai napon augusztus, 06. 4110gr. szerintem ez kevés, igaz visszaesett, de akkor is, nem? Az sem mellékes, hogy sokat sír, fáj a hasa, és keveset alszik, pedig neki még sokat kellene aludnia, a cumit meg ha kiköpi már fel is kel, mindig kell a cumi a szájába. Persze cumisüvegből eszik, nem ciciből, feji a lányom neki a tejet, mert lusta szopni. Kérem válaszoljon levelemre, és elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült.
    Köszönettel Kovács Zoltánné

    Válasz: 3 hetesen már nyugodtan ehet többet is és éjjel nem kell felkelteni. A napi mennyiség valóban testsúlykilogrammonként 150 gramm 6 hetes korig, de ez a napi mennyiség, ami kb. 6-7 etetésre oszlik el, amiből a reggeli adag több (ilyenkor éhesebb a baba), az esti kevesebb. Tehát teljesen normális, ha néha 100-at eszik vagy többet, igény szerint kell tápszerrel is etetni, tehát annyit egyen, amennyi jólesik neki és akkor amikor kéri, tehát nem kell és nem szabad 3 óránként keltegetni.

  • Kavics

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Védőnő!

    A havi átlag minimum 400 gramm hízás azt jelenti, hogy pl. 4 hós koráig összesen 1600 gramm hízás megfelelő, még akkor is, ha ebből az első hónapban volt 700 g hízás, majd 2.,3., és 4. hónapokban 400g, 300g és 200g? Vagy mindig az utolsó havi adatot kell nézni, hogy az legyen minimum 400g.

    És mit jelent a nedves pelus? Amiben már van valamennyi pisi, az is annak számít, vagy csak ami totál tele van?

    Mi a javaslata, ha ezeket sem éri el a csecsemő? Nekünk 900, 500 és 400 grammos havi hízások után felírtak Fantomalt gyógytápszer kiegészítést. Egyebekben a baba egészséges, vidám, nem sírós, stb., de ilyen lassan gyarapodó némileg lusti típusnak tűnik.

    Köszönöm, Enikő

    Válasz:Nem. Az első hónapban általában 800 gramm körüli hízás van, a másodikban 500 körül és utána van a 400 grammos minimum a 6. hónapig, utána már ennél kevesebb is normálisnak számít. Egyébként mindig az utolsó havi adatot kell nézni, hogy akkor megvolt-e a minimum. Ha van benne pisi, az már nedves pelus.

  • Viki23

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam ma 5 hetes és szerintem (meg néhány orvos és védőnő szerint) túl sokat eszik. (Mások szerint hagyjam annyit enni amennyit szeretne.) Tápszeres baba és átlag 3 óránként eszik. Egy etetésre 140ml eszik, gyakran sír etetés és büfi után. Néha sikerül megnyugtatnom egy kis teával és cumival. Most 4kg és 53cm.(szül.súly: 3kg, 48cm) A kérdésem az lenne hogy mennyit kell/szabad ennie egy nap? Aggódnom kell hogy ennyit eszik/hízik? Normális hogy van amikor nem alszik két etetés között és van amikor végig nyűgös? Válaszodat nagyon várom és előre is köszönöm.

    Válasz:Testsúlykilogrammonként 150 grammot kell ennie, az evése és a hízása is tökéletes, nem szabad beleavatkozni. Az evés utána hasfájás azért van, mert ekkor indul be az emésztése, kakilni próbál, szelek távoznak stb. Evés előtt adj Gripe Watert neki, ez segíthet rajta. Az is normális, ha néha már nem alussza végig két etetés között. Evés után tedd le nézelődni, ebben a korban már 1-1,5 órát elnézelődnek, játszanak, csak ezután tedd le aludni, amikor nagyon álmos.

  • éva

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Én is hozzád fordulnék tanácséert. kisbabám 7 hónapos, és nem eszi szinte sem a gyümölcsöt sem a főzeléket.Öt hónaposan kezdtem el neki adni a gyümölcsöt, egy hónapig imádta ,szépen ette,majd egyszer csak nem ette….
    A főzelék uyganígy. 6 hósan kezdtem enni adni neki krumpli répa, majd krumpli sütőtök,cukkini,cékla…Szépen ette, majd egyszercsak azt sem.Amikor eteni akarom összeszorítja akis száját és nem.Ha valahogy mégis sikerül bevarázsolnom a kis szájába,azt szépen megeszi,nem fintorog, nem köpi ki.

    Emeleltt ő még anyatejes, ötször szopizik. A súlya 8kg.

    Kell aggódni emiatt?

    köszönöm:
    éva

    Válasz:Nem kell aggódni. Kínáld meg, egyen, amennyi jólesik, de nem kell semmit siettetni. Lehet, hogy jön a foga, ezért nem eszik szívesen, mert az étel csípi az ínyét.

  • nmlss

    2010. július 28. szerda

    Kedves Ági,

    Mit javasol, mit tegyek, ha hat hónapos kislányom kb.2-3perces szopi után elkezd nézelődni, nem figyel az evésre, minden más jobban érdekli? Már bevonultam vele a legnyugisabb szobánkba, de még így is gyakran elkalandozik..Persze némi nézelődés után újra enni kezd, és ez a kettő váltakozik legalább egy órán át, vagy még tovább. Lehetséges, hogy a 3 óránkénti etetés túl sűrű neki? Csak nappal eszik, este 9-től reggelig alszik. Súlyát közel megkétszerezte már.

    Köszönöm a választ!

    Válasz: Ebben a korban ez gyakori, mert minden leköti a baba figyelmét. A 3 óránkénti etetés is sűrű már neki, hiszen 6 hónapos, most már 4 óránként kéne ennie. Próbáld meg nyugodt helyen fekve szoptatni, kicsit sötétíts is be, így semmi nem vonhatja el a figyelmét.

  • Tündi

    2010. július 28. szerda

    Szia Ági!
    Előző levelemben elfelejtettem megkérdezni:
    A gyerekorvos mondta, hogy most már ne szoptassam éjszaka. Miután eljöttünk akkor fogalmazódott meg bennem a kérdés: Miért ne? Ha gond van a súlyával,akkor az éjjeli szopi miért kell, hogy kimaradjon? 6 hónaposan már nem jár cici éjszaka? 🙂 Lehet, hogy nem téged kellene ezzel fárasztanom,hanem az orvost megkérdezni,csak bízom abban, hogy tudsz valami magyarázatot adni.

    Köszönöm válaszod!

    Tündi

    Válasz: Az orvosnak nincs igaza: ha éhes, akkor egyen nyugodtan éjszaka fél évesen is. Ráadásul ilyenkor van egy növekedési ugrás is, ami miatt többet ehet a baba éjszaka.

  • Tündi

    2010. július 28. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 6 hónapos és 16 napos,6230g a súlya és 67cm. Ma voltunk gyerekorvosnál, aki azt mondta, hogy nagyon keveset gyarapodott az utolsó mérés óta, ami négy hónapos korában volt: 5900g és 61cm.
    2850g volt a születési súlya és 49cm. A kórházból 2720 grammal hoztuk haza. Eddig semmi gond nem volt a hízással, most viszont kivizsgálásra kell vinnünk, ha nem fog egy hónapon belül heti 150-200g-ot gyarapodni
    Nagyon jó étvágya van, eszik zöldséget, gyümölcsöt, de nem adtam neki napi rendszerességgel, mert leginkább anyatejet kapott és úgy láttam , hogy jól lakott vele, bár sűrűn,néha 2 óránként evett.Szilárd ételt volt, hogy csak 2-3 naponta kapott. Nagyon mozgékonynak tartom: 5 hónapos kora óta mászik rendesen, azóta meg sem lehet állítani. Állva, igaz lassan, járkál a kiságyban.
    Nappal kétszer egy órát alszik. Éjszaka felébred (kb. egy hónapja 2x, van hogy 3x). Jókedélyű babának tartom, nem látom rajta azt, hogy keveset enne és bármi problémája volna, ami indolja a kivizsgálást.

    A kérdésem az lenne, hogy mi történik egy ilyen kivizsgáláson, és hogy tényleg aggasztóan keveset gyarapodott-e?

    Köszönöm válaszod!
    Tündi

    Válasz: Tényleg kicsit kevesebbet hízott, de ennek az az oka, hogy már megduplázta a súlyát és mászik – ezt az orvosnak is figyelembe kellett volna vennie, mert a már mászó babák lassabban gyarapszanak, gyakorlatilag lemozogják, amit megesznek. Mivel az étvágya is jó és minden más rendben van vele, ezért egyszerűen csak arról van szó, hogy ő kicsit korábban érő típus (most azt tudja, amit más babák 10 hónaposan)