A csecsemő súlygyarapodása

Kevés olyan téma van, ami annyi kérdést és ellentmondást indukál, mint a csecsemő etetése, hízása, esetleges fogyása és súlygyarapodása. Az egyik baba túl sokat eszik és hízik, a másik keveset eszik és nem hízik, vagy éppen normális mértékben eszik mégsem hízik. Az anyukák meg mindeközben kétségek között vergődnek, hogy vajon mi okozza a problémát.

 A csecsemő súlygyarapodásaAz első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy sohasem a heti hízási és fogyási értékeket kell nézni, hanem mindig a havit. Az átlagos súlyú babák az első félévben megkétszerezik, 1 éves korukra megháromszorozzák születési súlyukat. A 3,5 kilónál nagyobb súllyal született babák lassabban híznak, a 3 kilónál kisebbek gyorsabban, így 1 éves korukra nagyjából hasonló súlyúak lesznek.

Túletetem? Gyakori tévhit, hogy ha egy baba gyorsabban fejlődik, akkor az anyuka túleteti. Amennyiben a baba anyatejes, gyakori, hogy már 3 hónapos korra megduplázza születési súlyát, ezek a babák azonban a második félévben szinte semmit nem híznak. Alapszabláy, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Ha igény szerint szoptatunk, pontosan annyit fog enni, amennyire szüksége van.
A tápszeres vagy vegyesen táplált babáknál már más a helyzet, őket könnyebb túletetni, de nyilván náluk is fontos, hogy az igényeiket kielégítsük, ne tartsuk szigorúan az etetések közti időközöket ha hamarabb megéhezik a baba.

Miért nem hízik? A kismamákat előszeretettel riogatják azzal, hogy nem hízik eléggé a baba, biztos nincsen elég tej. Ebben az esetben fontos tudni, hogy az első fél évben átlagosan havi 400 gramm a minimális súlygyarapodás, de mindig egy hónap átlagát kell nézni. Gyakori, hogy 3-4 hónapos kor körül 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, különösen igaz ez a nyurgább, mozgékonyabb gyerekekre, de azután behozza az elmaradást.

Mértékek Az első 6 hónapban heti 100-600 gramm, a második félévben heti 50-150 gramm közötti értékeket nevezhetjük normálisnak, mindezt a havi átlagból visszaszámolva. Nagyon fontos, hogy a családi méretek sokat számítanak a baba hízásánál, sok esetben a kistermetű szülők gyermeke kevésbé hízékony, míg a termetesebb szülőké gyorsabban hízik. Az is elmondható, hogy miután a baba megduplázta a súlyát (nem ritkán már 3-4 hónapos korban), utána lassabban hízik vagy egy ideig stagnál.

Mikor kell aggódni? Ha a havi hízás az első félévben 300 gramm alatt van, ha egyáltalán nem hízik a baba 1 hónapig, ha kevésnek tűnik a tej, ha a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, aluszékony, sápadt, ha mindemellett ritka vagy nehézkes a székelése, nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa, ha fáj a hasa, ha a lassú hízás mellett rendszeresen sokat bukik, ha nagyon sírós és nem tudjuk miért.
Ha már megkezdődött a hozzátáplálás vagy tápszert kap a baba, a nem megfelelő hízás hátterében tejfehérje vagy gluténallergia is állhat, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni a probléma hátterének.

Mindenképpen fontos, hogy az anyai megérzéseidre hallgass, a legtöbb esetben ugyanis a jókedvű, kiegyensúlyozott babák szüleit riogatják túletetéssel vagy éppen lassú hízással, miközben semmilyen szervi oka nincs az orvos vagy a védőnő által nem megfelelőnek talált súlygyarapodásnak.
Éppen ezért érdemes gyanú esetén másik orvost vagy szoptatási tanácsadót is megkérdezni.

439 Comments

  • kisbocs

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni! Kislányunk 3 hetes (3380g volt születésekor) és egyfolytában csak enne. Súlya most 3720 gramm. Látom rajta, hogy szépen fejlődik, hízik. Kaki, pisi van rendesen. A baj az, hogy egyfolytában cicin lenne. Most már van, hogy óránként, félóránként enne. Változó mennyiséget eszik, 40-110 grammig. Éjjel is ugyanezt játsza.
    Nagyon nehezen alszik el, azt is a cicin szereti a legjobban. Szóval már ott tartunk, hogy egész nap ülök a fotelban és a babámat szoptatom.

    A másik problémám, hogy nagyon sokat csuklik. Már a terhesség utolsó hónapjaiban is naponta többször éreztem ezt. Most meg ha végre nagy nehezen elalszik a csuklás felébreszti és már sír is!
    Kérlek adj tanácsot!Előre is nagyon köszönöm!
    Évi

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Teljesen normális, ha 3 hetesen egész nap csak szopizni akar a baba, ebben a korban főként erre van szüksége. A sok szoptatás közben nehéz kiigazodni, ezért fontos, hogy megtanuld rendszerezni a kicsi napját, így tudni fogod mikor sír azért, mert éhes és mikor azért, mert álmos vagy unatkozik. Ezt úgy tudod megtenni, hogy mindig alvás-evés-játék-alvás a menetrend. Reggel ébredés után etesd meg, hagyd hosszan szopizni (minden etetésnél), akár 1 órát is, így biztosan jóllakik. Utána ha nem alszik el mélyen, úgy hogy le is tudod tenni az ágyába, akkor legyen fent, tedd le nézelődni (de ne a kiságyba, a kiságy csak alvásra legyen). Ha álmosodik (ebben a korban kb. 30-60 perc után), akkor dédelgesd meg, és tedd le a kiságyba aludni (az ilyen nagyon cicifüggő babáknál előfordulhat, hogy a nehéz elalvás problémáján a cumi segít, ha csak elalváshoz kapja, akkor nem fog semmi problémát okozni később)

      Lehetőleg soha ne aludjon el rögtön evés után, mert az evés után kb. 20-30 perccel indul be náluk az emésztés, ezért kezd el ilyenkor csuklani, és ezért riad fel. Ezért is fontos, hogy evés után lehetőleg ébren legyen (persze, ha néha nagyon mélyen elalszik, az nem gond, valamint éjjel sem gond ez, mert olyankor szinte félálomban eszik a baba és ezért nem nyel sok levegőt)

  • Kis Beata

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Agi!

    A kisfiam most 13 hetes, 4480grammal szuletett most 6950 gramm. Eddig csak szopizott, es nagyon jokedvu kislegenyke volt, bar ejszaka most is, mint eddig alszik, amiert tudom nagyon szerencses vagyok. Nappal viszont nyagtalan a keze mindig a szajaban. Ehes lehet, vagy esetleg az is elofordulhat, hogy a foga jon? Sajnos a nagylanyom is ilyesmi idos volt mikor elvekonyodott a tejcsi, es tapszer es gyumolcs lett a kovetkezo etrendje, de ez 11 eve volt. Koszonom segitseged! Bea

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ez azért lehet, mert ebben a korban van egy növekedési ugrás, amikor néhány napig több tejre van szüksége a babának: szoptasd gyakrabban, akár 1-2 óránként napközben, amennyit csak elfogadja, ettől megnő a tejmennyiség és pár nap múlva visszaáll a régi rend.

  • Liza

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy 5 hetes babám, sajnos koraszülött, 36.hétre született. Teljesen tanácstalan vagyok, mert össze-vissza eszik, egyszerűen nem tudom 3 órás etetésre átállítani. Sajnos már tápszert kap csak kb 1 hete mert elapadt a tejem. Előtte anyatej plusz tápszeres kiegészítés volt. Most 3660 gr. (2790 gr.-mal született) ritkán eszik 80 ml (jellemzően csak este) napközbe inkább óránként, másfél óránként akar 40 ml-ket enni!Ráadásul hasfájós is. Ha csak tápszert kap akkor is lehet igény szerint etetni?Vagy mit csináljak?Kérlek segíts, mert már a sírás környékez 🙁
    válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Igen, tápszerrel is lehet igény szerint etetni, sőt kell is, mivel koraszülött volt és még nagyon picike, ezért nála nagyon fontos, hogy ha kéri, akkor gyakrabban is ehessen.

  • kave

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!
    3 hetes babám a 2. hét végére visszanyerte születési súlyát, 3470 gr-ot, a 3. hét végére pedig úgy hízott, hogy most 3790 gr. A védőnőm aztm mondja, hogy ez majdnem határérték, hogy túl sokat eszik. Csak anyatejet kap, de való igaz, hogy napközben van, hogy 1,5-2 óránként is kér, de nem sokszor, csak 2-3x van ilyen. Éjszaka nagyon jól tartja a 3 órás időtartamokat. Tegnap óta sajnos a cumit is be kellett vetnem, azért adtam Neki, hogy ne akarjon enni délelőtt annyiszor. Ugyanis valahogy a délelőtt a sokszor evő periódusa.
    Ami a problémám: tényleg túl sok a súlygyarapodás? a cumival végülis megnyugtatja magát és el tud aludni délelőtt,amit azért nem nagyon szokott. Ringatni nem akarom másfél órát, úgy gondolom az rosszabb talán. Rá fog így szokni a cumira? Este, éjszaka egyáltalán nincs rá szüksége.
    Illetve a védőnő szerint most már éjszaka eggyel kevesebbszer is ehetne. Tényleg este 9 és hajnali 3 közöttne adjak neki, tehát hagyjuk ki az éjféli kajálást?
    köszönöm előre is,
    kave

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem kell foglalkozni vele, egyáltalán nem hízik túl sokat: anyatejes babát nem lehet elhízlalni, nyugodtan etesd igény szerint, amikor csak kéri, nem szabad helyette cumit adni, ezzel csak becsapod a babát, amikor éhes. Az más kérdés, hogy amikor már azt látod, hogy álmos, akkor az altatáshoz adhatsz neki cumit, ha egyébként szereti és könnyen elalszik így.
      Nyugodtan etesd éjjel is annyiszor, ahányszor csak kéri. Még csak 3 hetes, most az a legfontosabb, hogy annyit egyen és akkor, amennyit csak tud, ha most olyasmit erőltetsz rá, amire még nem érett, az rengeteg későbbi gond és rossz szokás forrása lehet.

  • Ágnes

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom február 27-én lesz négy hónapos. 3100 gr-al születt, császármetszéssel. A súlya az első napokban visszaesett 2900-ra, de aztán ügyesen behozta. Szépen fejlődött mindeddig. De egy hónapja nem akar sem anyatejet szopizni, sem pedig tejport enni. Maximum egyszerre 60 ml-t eszik meg, de legtöbbször kevesebbet és maximum ötször eszik csak egy nap. Éjszaka kétszer megébred és szopizik. Azt nem mértem le hogy mennyiket. Egy hónap alatt csak kb. 200 gr-ot gyarapodott. Ezen a héten semmit nem hízott, hanem még 20 gr-al kevesebb volt, hosszúságra nőtt (60 cm-ről 62 lett). Amúgy nagyon mozgékony, jó kedélyű, de nagyon keservesen is sír elég gyakran, látszik, hogy fáj a hasa nagyon, akkora szelek jönnek ki, hogy egy felnőttnek is számot tennének. Már minden cseppet, teát kipróbáltunk és semmit nem könnyített a helyzetén. Szeretném kikérni a véleményed ezzel kapcsolatban. Válaszod előre is nagyon köszönöm.
    Ágnes

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Semmiképpen nem jó, ha ennyire étvágytalan, mielőbb vigyétek el orvoshoz, lehet, hogy pl. vashiányos és emiatt eszik csak ilyen keveset.

      • Ágnes

        2011. március 03. csütörtök

        Kedves Ági!

        Köszönöm válaszod. Az orvos szerint nem látszik vashiányosnak. Valami cseppel próbáljuk meghozni az étvágyát s két hét múlva vissza kell vigyük az orvoshoz. Ha nem fog változni a helyzet analíziseket csinálnak. Remélem elkezd eszegetni addig és nem lesz gond.
        Mégegyszer köszönöm a választ.

  • Ildi

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 2900g született, jelenleg 11 hónapos és 7760 g. November óta nem eszik rendesen, addig szépen gyarapodott a súlya. Főzelékeket válogatva ette, de jelenleg ott tartunk hogy semmit sem hajlandó elfogadni. Január 22-én beteg volt egy hétig ment a hasa. A dr. nő javaslatára (diétáztatás)csak anyatejet kapott. Szopiziással nincs gond ma délig 5-ször szopott. A védőnő fogzásra tippel, (jelzem még nincs egy fogunk sem, szakemberek mindig azt mondják, nem gond.)Aggódom, nem vagyok biztos, hogy egy 11 hónapos gyereknek elég az anyatej. A dr.nő azt mondta, hogy előfordulhat vashiány a rossz étvágy miatt, de még várjunk egy hónapot a vérvétele.
    Tanácsodat kérem, hogy várjak nyugodtan még 4 hetet, vagy esetleg keresek fel másik orvost is.
    Köszönettel: Ildi

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ez azért elég hosszú idő étvágytalanul, hiszen azóta 3 hónap telt el. Az jó, ha szopizik, mert ez elég tápanyagot nyújthat a számára, de 11 hónaposan ennél már többet kéne ennie. Mindenképpen próbáld meg minden nap legalább egyszer megkínálni kevés gyümölccsel is, és lassan kis lépésenként (mintha most kezdenéd a hozzátáplálást) visszavezetni az étrendjébe az ételeket.

  • eva

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 és fél hosan 8740g.(ma mértem) hossza 78 cm.Nem sovány?Születési súly:3320 54 cm.13 hos koráig kapott anyatejet.11 hos korátol jár.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, 1 éves korra a kislányoknak a 8 kilót kell elérni, ezt ő már meghaladta, tehát nem kicsi a súlya.

  • Melinda

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a blogot,többször is átolvastam,nagyon sok fontos információt találtam benne.Olyan jó olvasni a megnyugtató válaszaidat. A kislányom most 4 hónapos és egy hetes,tápszeres baba. 4,0 kg – al született, jelenleg 6,60 kg. A múlt héten csak 80 g-ot hízott, naponta 4-5-ször eszik 650-750 ml között. 5-6 pisis pellusa van naponta, széklete pedig egyszer egy nap. Vidám, nagyon mozgékony baba. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő -e ez a súlygyarapodás? A sok méregetéssel már őrületbe kergetem a családot.
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdvözlettel
    Melinda

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Tényleg felesleges ennyit méregetni, ebben a korban már elég csak havonta mérni, a heti méréseknél nagy eltérések lehetnek, előfordulhat, hogy semmit vagy csak minimálisat hízik egy hétig. Ha a havi legalább 400 gramm hízás megvan, akkor nincs miért aggódni.

  • Joó Brigitta

    2011. február 09. szerda

    Szia Ági!

    Azért írok mert, kicsit aggódom mert a 8 hónapos kisfiam idáig szépen hízott és jó étvágya volt.3450g-mal és 50cm született.
    Legutóbbi mérésem szerint fogyott.:( 8250g volt 2 hete és ma már csak 8050g, én nem vettem észre, hogy étvágytalan lenne.
    Reggel 6óra körül Anyatejet eszik, 9 óra körül anyatej, meg egy kis baba joghurt,12 óra főzelék húsival, vagy nélküle. Fél4-4 órakor gyümölcspép,meg egy kis igazi gyümölcs. Fél 8-8 körül tejpép. 11kor anyatej Nem tudom, hogy ez elegendő-e neki vagy adjak neki még enni? Olyan 150-200ml körül evett idáig, többet nem is fogad el.
    Mitől fogyhat? Talán a fogzás is közre játszhat? Vagy forduljunk orvoshoz?Lehet glutén érzékeny?
    Előre is köszönöm válaszodat!
    Brigitta

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, 6 hónapos kor után a baba hízása már nagyon ingadozó, hetekre megállhat és akár még kicsit csökkenhet is a súlya, mert lemozogja, amit megeszik. A leírásod alapján eleget eszik, nincs ok az aggodalomra. Ha étvágytalanná válik, nyűgösebb lesz, tovább fogy, akkor fordulj orvoshoz.

  • Kovács Gréta

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom február 14-én lesz két hónapos, 3590 grammal született, tegnapi mérés során 4920 gramm volt. Naponta hatszor eszik, sajnos nem szopik eleget, így tápszert is kap. Az utóbbi időben hol 70-et, hol 100-at, ritkán 130-at eszik egy alkalommal. Nagyon nehezen fogadja el a tápszert, a cicin mindig elalszik, a szoptatás nagyon nehézkes így. Mennyi a minimális mennyiség, amit egy ilyen korú és súlyú babának naponta meg kell enni? Milyen időközönként kell az adagon változtatni? Eddig kaki, pisi rendesen volt. Attól tartok, hogy keveset eszik.
    (a héten már kérdeztem, csak sajnos egy-két dolgot elírtam)
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      5 kilogrammos súly alatt testsúlykilogrammonként 150 gramm/nap, 5 kg felett 120 gramm/nap, mivel ő már majdnem 5 kiló, ezért az utóbbi vonatkozik rá. Ne az adagokat próbáld mérni, hanem igény szerint etesd, ez a legjobb neki is, neked is.

  • Zsuzsi

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!
    Néhányszor már fordultam hozzád és mindig segítettek a válaszaid,most ismét elkeseredésemben írok Neked.Kisfiam 22 hónapos.Aranyos,izgő-mozgó,eleven,jó kedélyű gyerek.A gondom azzal van,hogy nem eszik.Pontosabban nagyon rossz étvágyú.Most éppen beteg-középfül gyull.-úgyhogy rendben ,nem eszik.De az utolsó 2 hétben nagyon kevés mennyiségeket fogyaszt.Sajnos az én főztöm ritkán kell neki,így bébiételekkel próbálkozom amiből 1 üveg fogy el 1 nap.2 részletben.Mellé néha egy kis joghurt,fél szem alma,2-3 mandarin.Reggel,este még szopizik.Lehet,hogy ez elég és csak én vagyok túl aggódó?A súlya most 9500gr.(86 cm -picinek született,most is elég pici)
    És normális az ,hogy most hogy beteg az anyatejen és a teán kívül semmi nem kell neki?Nagyon a lelkemre veszem a dolgot és nem szeretném megutáltatni vele az evést,de egyre kevesebb a türelmem és egyre nehezebb,hogy a mai nap is eltelt és nem evett a gyerek.A védőnéni is megjegyezte,hogy 4 hónap alatt csak 20 dkg-ot hízott a gyerek,bár nagyon jól néz ki,de ez egy kicsit kevés.Mit tegyek?Már a főzésbe is bevonom őt,nagyon szívesen segít,de ettől még nem kéri az elkészült ételt. 🙁
    El vagyok keseredve.szeretném már lassan a szoptatást is abbahagyni,de belekerültem az ördögi körbe,hogy legalább azt eszi…
    Válaszod köszönöm.
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Az normális, ha betegen nem kell neki más, mint anyatej és tea, de emellett én azt javaslom, hogy csak házikosztot kapjon és annyit, amennyit megeszik. A rossz étkezési szokások többsége ugyanis pont úgy alakul ki, hogy olyasmit erőltetsz, ami nem kell neki, nem való neki, ha többet akarod etetni, mint amennyit magától elfogad. Ha nem vagy feszült emiatt és azt látja tőled, hogy az evés jó dolog, akkor neki is nagyobb kedve lesz enni.

  • Dné Zsanett

    2011. február 08. kedd

    Szia Ági!
    1,5 hónapos kisfiam 5kg-mal született. 2hetes korára 5,5kg, 4hetes korára 6,5kg lett. Szerintem már 7kg is lehet. Összefüggésben van a pici nagy súllyal való születése az én sok csokievésemmel? És a súlygyarapodása? Kívánom az édességet, főleg a csokit. Én egyébként is mindig édesszájú vltam, de a terhességem utolsó trimeszterétől ezidáig sok édességet eszem. Lehet ettől cukros a fiam? Kihat ez a későbbi életére? Álljak le a csokival? Válaszodat előre is köszönöm. Egyébként én is 3,65kg-mal születtem. Most 178cm vagyok és 70 kg. A párom kis súllyal született Ő 190 cm és vékony.

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Ha nem voltál a terhesség alatt cukros, akkor nem lehet emiatt nagysúlyú a baba. Amiatt viszont lehet, hogy ti is az átlagnál magasabbak vagytok, ez gyakran jár együtt. A hízás üteme az első 2 élethónapban nagyobb, az első hónapban általában 800-1500 gramm, a másodikban 600-1000 gramm között van átlagosan. Általában az elején gyorsan hízó babák hízása a 3. hónaptól jelentősen lassul, a második félévben pedig szinte teljesen leáll, tehát nincs miért aggódnod.

  • Komplikált

    2011. február 05. szombat

    Szia Ági!

    Az én kisbabám 1 hónapos 5050 grammal és 63 centivel született. A kórházból 4800 grammal jöttünk haza. Azóta majd 1 kilót hízott most 5710 g.Eddig el is voltunk a szopcsizással de most gondunk akadt.A gyermekorvosunk javaslatára most szeretnénk bevezetni neki a 3 óránkénti szoptatást de nem megy. Olyan érdekes mert szopcsizik 40-50-60gramot aztán jól elvan de kb 1-1,5 óra múlva enni kér.Éjszaka nagyon jól viselkedik elalszik kb 10 óra körül és 1x ébred akkor van hogy 140 grammot is szopcsizik valamint reggel az első szopcsi is ilyen nagyobb mennyiség. Nagyon nem szeretnék tápszert adni neki de attól félek hogy a 3 óránkénti etetéshez nincs elég tejem de az óránkénti etetést sem szeretném mert így nem tudok semmit sem csinálni. A gyermekorvosunk azt javasolta hogy had sírjon 2 etetés közt és majd megtanulja hogy nem csak 60 grammot kell neki szívnia és pár nap alatt benevelődik.Ezt sem szeretném sőt nem is bírom elviselni a sírását. Hogy tudnám ezeket kikerülni? Köszönöm előre is a válaszod:)

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      1 hónaposan még teljesen normális, ha másfél-2 óránként szeretne enni a baba, nem szabad sírni hagyni, nem megszoptatni, „erőszakkal” áttérni a 3-4 óránkénti etetésre, mert erre még a kicsi emésztőrendszere nem érett meg, és a tejtermelésnek sem tesz jót. Egyelőre szoptasd igény szerint, később maga fog áttérni a hosszabb etetési ciklusokra.

      Mivel a nappali alvásáról nem írtál, ezért egy dolgot még szeretnék kiemelni: ebben a korban általában etetés után kb. 1 órát tud ébrenlenni a baba. Elképzelhető, hogy amikor már fárad, 1-1,5 óra után, akkor ő azért sír, mert álmos, szeretne elaludni, te pedig megeteted, mert azt hiszed éhes. Ezzel kialakul egy olyan kör, hogy a baba szopi közben mindig kipiheni magát, ezért nappal kevesebbet alszik, holott az alvási-ébrenléti ciklusa úgy néz ki, hogy alvás után eszik, majd játszik (ébren van) és amikor elfáradt (1-1,5 óra után), akkor alvás következik. Ezt egyébként onnan is lehet látni, hogy ezeknél a szopiknál bealszik, inkább cumizik, mint nagy mennyiségeket eszik.

  • Ana

    2011. február 05. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom 1 hónapos, kis súlyú koraszülött volt (2110g, 49cm). 2 hetet voltunk kórházban, ahol szigorú napirend szerint 3 óránként kellett etetni…(nem volt semmi rendellenes, csak nagyon nehezen evett és nem nőtt a súlya csak miután fehérjét is kapott.) Mikor hazajöttünk átálltunk a 4 óránkénti etetésre, mert magától sosem kelt fel, és elég nyűgös volt.
    Viszont nem ritka, hogy 5-6 órákat alszik (főleg éjjel, mert akkor nem keltem fel). Napközben 4 óránként ébresztem, de az esetek 60%-ban magától fennt van 4 óra után. most 2590g, és a súlya alapján megeszi az adagjait (átlag 75 g).
    A kérdésem az lenne hogy, mi az az alvásmennyiség egy ilyen korú csecsemőnél ami már „nem normális”..?
    Nem gond e hogy néha csak enni kel(keltem) fel és ahogy végeztünk már alszik is tovább?

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Teljesen normális, ha 4 hetesen még az egész napot átalussza, és éjjel is hosszan alszik (ez a jó egyébként, ha 5-6 órát átalszik éjszaka)

  • Kovács Gréta

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom dec. 14-én született 3510 grammal. Mára a súlya elérte a 4550 grammot. Sajnos tápszert is kap, mivel nincs elég tejem, meg lusta is és minden szopásnál elalszik, állandóan piszkálni kell. Második hete jelentkezett nála, hogy kevesebbet eszik, néha csak 80 – 90 grammot. A tápszert nagyon nehezen fogadja el, kb. 10 – 20 grammot hajlandó megenni. Kaki, pisi rendesen van, nem nyűgös, sokat mosolyog. Nem kevés a kaja? Másik kérdésem: kb. 3 napja hanyatt fekve oldalra feszíti a fejét, feje elpirosodik, és nagyon feszíti a fejét, mintha ki akarna tekeredni a nyaka. Ezt naponta többször is csinálja, közben nyögdécsel. Hasa nem fájhat, mivel nem sír, előtte semmi gond. Nagyon aggódom, hogy ezt miért csinálja.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      5 kiló alatt testsúlykilogrammonként 150 gramm a baba tápanyagigénye/nap, tehát neki kb. 682 grammot kéne ennie naponta, etetésenként ez 7 etetésre számítva kb. 97,5 gramm, de mivel ő már közelebb van az 5 kilós határhoz, ezért nála kicsit kisebb már a tápanyagigény, kb. 130 gramm körül, ennek tökéletesen megfelel az a mennyiség, amit eszik.
      Ez a feszítés az emésztéssel lehet összefüggésben, lehet, hogy kakilni próbál ilyenkor vagy a szelek távoznak, erre jellemző ez a testtartás. Segíthet, ha ilyenkor a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted.

  • Nadetty

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Az előbbi levelemben elírtam a súlyt: 3480 gramm jelenleg 🙂
    49 cm-rel született.
    Köszönöm a segítségedet!
    Nadetty

  • Nadetty

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most 6 hetes, 3190 grammal született.A kórházból 3160 grammal jöttünk ki.Jelenlegi súlya pedig 4480 gramm,hossza 52,5cm. Eddig kisebb ( hol 40, hol meg 120 gramm)hízások voltak tapasztalhatóak hétről hétre.Mindene jól fejlődik.Csak anyatejet eszik a baba.Nem kevés ez a súlygyarapodás?A védőnő azt mondta,hogy próbáljak meg egyes etetések után adni mellé a fagyasztóból a lefejt tejet vagy ha az elfogy akkor tápszert.Pisi-kaki van normálisan.Férjemmel mindketten normál testalkatúak vagyunk, nem hízékonyak.
    A baba elég gyakran igényli a szopizást, néha 1,5 óránként ill. elég lusta, ébresztgetni kell szopizás közben.Hogy tudnám a 3 óránkénti evésre rászoktatni?Vagy várjak amíg jobban gyarapszunk és utána próbálkozzam a rendszerezéssel addig meg etessem ahogy igényli?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel: Nadetty

  • Marian Rozalia

    2011. január 28. péntek

    unokam nak 5 szor is van szeklete egy nap nem sok? a test suja az 8,30 kg az vizelet vizsgalat az jo es a szeklet is volt neki vizelet fertozese kezeltuk antibiotikumal gyermekovosnal mar voltunk de nem jutotunk sajnos semire! kiez fordujunk? egy agodo nagy mama!!! koszonom a valaszt!!.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Önmagában a napi 5 széklet nem gond egy csecsemőnél, főként ha anyatejes. Ha ez az antibiotikum adása után jelentkezett, akkor Normaflore segíthet a bélflóra helyreállításában.

  • vikica

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!
    A babám 4400grammal születet,most 15 hetes és 7kg.a harmadi hónapban csak 500 grammot hizott,mert nagyon keveset eszik.2hónapig csak anyatejet evett és utána potoltam neki tápszerrel,mert nem volt elég neki,és lehet hogy az zavarta meg.valamirok csak a tápszert fogaja el,de néha az sem kell neki.amugy jó kedvű baba.naponta 350-400 ml eszik.köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Naponta testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie ebben a korban, azaz neki 7×120 grammot/nap. A hízása egyébként tökéletes, ugyanis a 3. hónaptól már csak havi minimum 400 grammot kell híznia a babának, ha ez megvan, akkor nincs gond. Az semmiképpen nem jó, ha összesen csak ennyit eszik anyatejből és tápszerből összesen – ez talán elírás lehet, vagy csak a tápszert írtad le, mert ilyen kis mennyiség mellett nem lenne jókedvű a baba.

  • Marcsi

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 és fél hónapos, október 15-én született 3300 grammal és 50 cm-rel. 3 hónapos korára sikerült megdupláznia a megduplázta születési súlyát, de kb. két és fél hónapos kora óta eléggé lelassult a súlygyarapodása. Jelenleg 6700 gramm és 61 cm. Naponta 5x eszünk 3,5-4 óránként anyatejet, egy-egy mellből. A heti 100 gramm súlynövekedés megvan, olykor 120 gramm is. Emellett nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós baba, mozgékony, érdeklődő, szépen fejlődik a mozgása is, oldalra tud fordulni és a kezeit is ügyesen használja. Az éjszakákat szépen átalussza, 22 órától 07 óráig. Én mégis aggódok a számok miatt, hogy a korábbi 300-350 gramm helyett nem kevés-e a mostani 100 gramm/hét? Arra is gondolok, hogy nem attól gyarapszik-e kevesebbet, hogy már csak 5x eszik a korábbi 6 alkalom helyett? Természetesen az is folyton az agyamban jár, hogy nem lett-e kevesebb a tej, de a kisbabámon nem látom, hogy türelmetlen lenne evés után, vagy gyakrabban kérne. Gondolkoztam a két mellből való etetésen, de nem tudom, hogy valójában szükség lenne-e rá. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      3 hónapos kor után a baba hízása lassul. Ha megvan a havi legalább 400 gramm hízás, akkor nincs miért aggódni.

  • Detty

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági,

    11 hónapos kisfiam fogyott majdnem 1kgot.
    A nprobléma hogy legtöbbször bébiételt kap ebédre de csak az 5-6hónapos kornak valót fogadja el. A 8hónaposakat azt nem. Próbálltam már tejesen lepűrésíteni de így sem. Félek hogy emiatt fogyott a kis csöpség bár az 5 hónaposból 2üveggel szokott enni. Mit tegyek, hogy azokat is elfogadja? Széklete van naponta 1-2 szer.
    Reggel este még cicizik +tejpépet kap lehet kevés neki? Tízórai gyümölcs, uzsi túró, puding vagy sajt. Kérlek segíts! Jól etetem?

    Tisztelettel,
    Detty

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az semmiképp sem normális, ha ebben a korban 1 kilót fogy a baba, azonnal menjetek el orvoshoz!

  • Sebestyén Andrea

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos és egy hetes.Tápszeres baba pár hete kezdtük a déli főzeléket. 3150g született most 6540g a súlya. 5-szőr eszik egy nap délben főzeléket. Eddig 180-at evett minden evésnél,most pár napja 150-et de van hogy csak 100-at eszik.Nem tudom mi van vele.4 hónapos koráig nagyon jó alvó volt éjjel.De most sokszor felébred pedig napközbe 2-3 órát alszik összesen. Éjjel a hasán alszik és mindig álmában átfordul a hátára és nem tud vissza fordulni felébred és nyöszörög ,vissza kell fordítanom és alszik tovább,kb fél óráig és ez így megy reggelig. Mi lehet az oka?
    Várom válaszod! Köszönettel!
    Üdv Andi

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Móni

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem egy 9 hetes kislányom van, aki 4150gr és 60 cm született. A kórházból 4010gr jöttünk haza.
    Most 9 hetesen azonban 5050gr. A kérdésem elég ez a súlygyarapodás csak szopizik.
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Igen, ez megfelelő súlygyarapodás.

  • Nagy Dominika

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!
    A testvérem 3 hetes 3300g.-mal született de mostanra már 4400g Ez normális?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Igen, az első hónapban 800-1500 gramm közötti hízás szokott lenni.

  • Csapóné

    2011. január 24. hétfő

    Az unokám 2008- 04- 18. született 4900g és 61cm . Most 33 hónapos és 28 kg . Sokat eszik , igaz próbálom fékezni . Sok főzeléket főzök de akkor is hízik . Sokat sétálunk ,szaladgálunk , táncol , ugrál, mégis rajta maradnak a kilók . Tízórai és uzsonna gyümölcs . Kérnék segítséget ! Mit csinálok rosszul ??

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Ha nem eszik sok édességet, kenyérfélét, nasit, nem iszik cukrozott teát és üdítőt, akkor ez szimplán alkati dolog lehet nála, a leírásod alapján úgy tűnik semmit nem csinálsz rosszul.

  • Ági

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam néhány napja töltötte be a 4 hónapot, 3610 grammal, 57 cm-rel született. Még a kórházban igen sokat veszített születési súlyából (kb 400 grammot), de a második hét végére sikerült visszahíznia.
    Az első hónap végén (az első havi oltással egyidejűleg) a gyerekorvos 4050 grammot mért, ami kb 850 gramm havi hízás, a második végén 5100 grammot, ami pedig 950 gramm hízást jelentett. Büszkék voltunk, hogy csak anyatejet kap és ilyen szépen fejlődik. Aztán a harmadik hónapban 2 hétig alig 80-80 grammot hízott, így érte el a harmadik hónap végére az 5790 grammot, ami csak 640 gramm..
    Azóta is kb 100 grammot hízik hetente. Hiába kínálgatom, már csak 5x kér enni (2x éjszaka, 3x nappal), nappal max 140 grammot, este 80-100 grammot eszik, és max 600 grammot összesen egy nap alatt. Mégsem tűnik éhesnek, mert hiába próbálom ‘megtömni’, csak mosolyog rajtam:-)
    Attól tartok, hogy mivel már elmúlt 4 hónapos és heti 100 grammot hízik, nem fogja megkétszerezni a súlyát 6 hós korára (ami 7200 gr lenne).
    Szerinted szükség lenne e tápszeres vagy egyéb kiegészítést adni neki, hogy egy kicsit ‘felturbózzam’, hogy beleférjen a statisztikai átlagba majd 6 hónaposan?:-)Én nem szívesen adnék, mert szeretném minél tovább csak szoptatni, csak szeretnék felkészülni a gyerekorvos reakciójára a 4 hós oltáskor:-)
    A másik kérdésem az éjszaka átalvásával kapcsolatos: sokan ajánlják, hogy adjunk a babáknak az esti szopihoz tápszert vagy tejpépet, mert igy később lesznek éjjel éhesek és nem kelnek fel olyan hamar. Neked erről mi a véleményed?

    Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Nincs okod aggodalomra, ez a normális hízási ütem, az első két hónapban 800-1500 gramm között kell hízni, a harmadikban 400-700 között, a harmadiktól kezdve a minimális 400 grammnak kell meglennie. Ha jókedvű, kiegyensúlyozott, naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, akkor nincs semmi baja, nem kell a pótlás.
      Nem szabad és teljesen felesleges azért tömni este a babát, ez csak túlterheli az emésztőrendszerét. Teljesen normális, ha a baba 6 hónapos korig 3-4 óránként eszik éjszaka, a maximum amit el lehet tőle várni, hogy az elején 5-6 órát aludjon egyhuzamban és utána keljen csak fel.

  • Ildi

    2011. január 21. péntek

    Kedves Agi,
    nekem van egy kerdesem. Az en kisbabam most szombaton lesz 7 hetes es azt szeretnem megkerdezni, hogy normalis-e az ahogyan mi etkezunk. Kb ket harom hete a kisbabam d.u. 4-5 ora utan egyfolytaban szopizni akar mindaddig amig el nem alszik az kb 10- 11 ora. Aztan kb 2 korul ebred ujra majd 4-6-9orakor de ilyenkor egy keveset eszik es alszik vissza. 12 korul kimegyunk minden nap es kint alszik megint. Aztan miutan behozom majdem mindig fel oras szunetekkel szopizni akar. Probaltam mar h cumit adok de nem keri. Normalis ez es ha nem mit tegyek?
    Koszonom elore is a valaszodat.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Az nem gond, ha estefelé gyakrabban kér enni, ez azt jelzi, hogy tudja, mikor van az esti lefekvés ideje és előtte „betankol” 🙂

      Nappal azonban ez semmiképpen nem normális, valószínűleg az az oka, hogy félreértitek egymást és nem éhes, hanem álmos. Ebben a korban 4x szoktak a babák aludni napközben és két alvás között 45-60 percet ébren vannak. evés után ne tedd le aludni már a 9-es ébredés után, hanem legyen ébren ameddig tud, utána tedd a kiságyba aludni (ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, de ne ringatva altasd el)

      Miután felébredt, megint egyen, majd legyen ébren és aludjon, és így tovább egész nap.

  • Móni

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 25 hetes.3,8kg és52cm volt a születési súly, szoptatni nagyon keveset tudtam /nem volt tejem abszolút/így tápszereztünk. Most 6,58kg és 68cm.Eszik rendesen a főzelékeket is nagyon szereti.
    Örökmozgó,pörög-forog,fel akar ülni. Én mégis aggódom,hogy elegendő ez a súlygyarapodás. Az orvosunk szerint minden rendben van,szépen fejlődik.
    Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Tényleg nincs ok az aggodalomra, egyszerűen csak arról van szó, hogy lemozogja, amit megeszik.

  • PIROSKA

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!!

    Én már írtam és nagyon jó tanácsokat kaptam.De most újra íráshoz folyamodok,mivel nem sikerül megnyugodnom.Az én fiam 5 hónapos és 1 hetes szül.súlya 3.300 50 cm és most 9.50 deka.Én tisztába vagyok hogy az első hónapokba vannak babák kik híznak nagyon,de még mindig havonta a másfél kilót hízik.Csak anyatejet kap semmi mást.éjszaka is eszik próbáltam nem etetni de ezt nem lehet.Ha eszik nyugodt és alszik tovább.Elkövetem azt a hibát hogy mikor sír mindig megetetem? és ez által hozzászokott a sok táplálékhoz?tény és való kövér baba.Nem fordul még a hátáról hasra,csak az oldalára,Figyel kezébe veszi a játékot amúgy értelmes korának megfelelően viselkedik.a mozgása nehézkes gondolom a súlya miatt.De már nem is az aggaszt hogy nehezebben mozog mint kellene,mert kövér és ez egyértelmű,hanem az hogy ebből betegség nem származhat?Ez a kövérség nem megy az egészségére?Nem lesz tőle szervi baja vagy egyéb cukorbeteg stb.és lassan 6 hónaposak vagyunk mikor áll meg ez a hízás?Próbáljam meg kevesebbet etetni legalább nappal?Sok folyóirat azt írja a csecsemőkori kövérség befolyásolja a későbbi elhízást,így van ez?Lesz belőle valamikor normális testalkatú?Az is bosszant ha bárki meglátja első szava úristen hú de kövér,nem mondta még a doktor hogy túl kövér?Azt mondja a doktor a védőnő szoptatni igény szerint.Én így csináltam de most már nagyon elszaladtunk kilóba.Mit tegyek?Ha majd jön a hozza táplálás megáll a súly?Túltápláló a tejem vagy miért hízik ennyire ?Én nagyon megköszönöm válaszát ,mert mindig nagyon jó tanácsokat adott sokat olvasom a blogját ,és nagyon hasznos.Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Aggodalomra semmi ok, vannak olyan babák, akik az első félévben ilyen intenzíven híznak, aztán a második félévben meg szinte semmit sem híznak. A nagyobbik fiam is ilyen típus volt, fél évesen 10 kiló volt, ezután viszont már szinte nem is hízott, 1 évesen 11 kiló volt, 2 évesen 11,7, most 5 éves és zörögnek a csontjai, kimondottan sovány. Ennek semmi köze a kövérséghez vagy az elhízáshoz, semmi baja nem lesz tőle. Anyatejtől nem lehet elhízni. Az, amit olvastál a csecsemőkori kövérségről azoknál a babáknál gond, akik tápszeresek vagy a hozzátáplálás során híznak el, anyatejes babánál ilyen veszély nem áll fenn.
      A mozgásfejlődése a korának megfelelő, tehát ezzel sincs gond.

  • Melinda

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom augusztusban született 3150g-al, most 5 hónaposak vagyunk és egyre kevesebbet eszik. Születési súlyát ugyan már megduplázta, most a legutolsó mérés szerint 6640g, viszont december közepe óta kb. 30%-al kevesebbet kér enni, mint korábban. A hozzátáplálást szintén dec.közepén kezdtük, ami először almaléből, majd almapüréből állt. Anyatejes baba, összesen 700-750g anyatejet evett meg naponta(3 óránként szopizott, napi 5 alkalommal), amiből kb 500g-ot ciciből evett a többit üvegből pótoltam neki. Most úgy néz ki egy napunk, hogy 4 óránként szopizik összesen napi 400g tejet, délelőtt eszik egy fél almát püré formájában (a korábbi egész alma helyett!) és uzsira 100g tejpépet egy kis anyatej(kb 30g) mellé. Nincs sok tejem, de mindig hagy a mellben kb 40-50g-ot, amit lefejek, a cumisüvegről viszont már hallani sem akar (próbálkoztunk szilikon és latex cuclival is). Próbáltam tápszert is adni a tej helyett, hátha azt elfogadja, de azt sem kérte még kiskanállal sem! Egyébként jókedvű, mozgékony baba, ugyan kicsit aluszékonyabb, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy kb. 1-1,5 órával többet alszik a megszokottnál. A két alsó fogacskája 2 hete törte át az ínyét, azóta nem is folyik annyira a nyála ami eltelítené a kis gyomrát.
    Mit gondol Ági, mi lehet a probléma, és probléma-e egyáltalán vagy csak én aggódom túl ezt az evés dolgot?
    Köszönettel:
    Melinda

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell aggódnod, egyrészt, a tejpép sokkal táplálóbb, mint az anyatej, ezért nem kell olyan sokat ennie belőle, mint korábban a tejből, ahhoz, hogy jóllakjon vele, ezért eszik eleve kevesebbet, másrészt a fogzás is okoz átmeneti étvágytalanságot.

      • Szabó Violetta

        2011. február 07. hétfő

        Szia Ági!
        Az én kisfiam február 26-án lesz 5 hónapos. 3770g-mal és 53cm-rel született. ” hónapos volt mikor már el kellett kezdenünk a tápszer evést, mert a tejecske elfogyott. Nagyon aggódok, mert már több hete nagyon szenvedünk az evéssel. Egyszerűen nem akar enni semmit. Nagyon korán elkezdődött nála a hasfájás ami egész napos volt. Sajnos novemberben hörghurutja volt, antibiotikum is kellett neki. Utána kezdődtek a bukások. (Most már 4 fajta tápszer is van itthon.) Mire megtaláltuk a megfelelőt amitől nem bukik, addigra meg elkezdett csökkenni a napi fogyasztása. Ott tartunk hogy örülök, ha eszik napi 420ml. Most 6420g és 65cm. Sajnos sír is minden evéskor bármennyi idő telik el az evések között. Semmivel nem hajlandó enni többet (csőrös pohár, kanál), és semmi sem tetszik neki a gyümölcs sem. Amúgy nem mondhatnám hogy rosszkedvű. Inkább csak nyűgösködik néha és többet alszik napközben. Tanácstalan vagyok…. Kérem segítsen!!!!

        Köszönettel:
        Viol

        • Vida Agi

          2011. február 13. vasárnap

          Ez a tápszermennyiség valóban nagyon kicsi, bár az eddigi hízása megfelelő, de szerintem mindenképpen keressetek fel orvost ezügyben, mert nem normális, ha csak ennyit eszik. Elképzelhető pl. hogy refluxos, és ezért volt hasfájós, illetve ezért sír etetéskor.

  • zsófi

    2011. január 08. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam holnap éjfélkor lesz kéthetes. Nem nagyon akar enni, fel sem ébred, simán eltelhet felőle 5 óra is két evés között. Ha ébresztem van, hogy akkor is csak sír egy órát és utána hajlnadó csak enni. Mióta a kórházból hazajöttünk nem hízott semmit, elég soványka szegény. 59 cm-vel és 3650g-mal született, 3450-nel hoztuk haza. Most is kb ennyi lehet, ha nem kevesebb. A szülés indított volt, hüvelyi úton jött világra, semmi komplikációval.
    Tejem volt, de mostanában nincs, ezért adok neki tápszert is. Kakis pelusa 3 napja nincs, csak pisis.
    Mióta kap tápszert cumisüvegből nem akar cicire menni. Tegnap 3 órát gyakorlatoztunk.. De valahogy így sem szívja ki rendesen, eszméletlenül fájnak a melleim, de olyan sok tej nincs bennük, hogy le merném fejni, hogy maradjon a köv. szopiig. Próbáltam a kanállal való etetést, ami akkor jön be, ha már kapott előtte enni cumisüvegből, mert annyira sír és hadonászik, hogy mellé megy az egész.
    Most azzal próbálkozom, hogy 3 óránként felébresztem, ha sikerül (van, hogy én is elalszom és eltelik 4,5 óra is :(() És megpróbálom mellre tenni. Szeretném szoptatni, de nagyon fáj már a mellbimbóm is, meg a mellem bőre is már :(( Kb. 2-3 napja kínlódunk így.
    Egyébként tápszerből sem eszik eleget, kb 50ml-ket eszik, aztán nem kell neki.
    Mérlegünk van, de össze-vissza mér, van hogy egyszer 3600-ot mutat, aztán meg 2900-et.. Meg szopi után ha megmérem többször, van hogy három különböző adatot mutat.. így nem tudom mennyit eszik, ha csak cicit kap. :((
    Nem értem, hogy miért nem ébred fel, hogy éhes.. rengeteg tudna aludni.. De persze van, hogy másfél-két órát is küzdünk az evéssel és aztán még ébren is van, így sokszor csak 30-40 perce van, hogy aludjunk a köv. háromórás etapig.
    Nem tudom, hogy van-e valami megoldás a számunkra…
    Ha nem túl összeszedett, elnézést, már napok óta sírok és ki vagyok borulva :((
    Zsófi

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Ha feszül a melled, akkor szoptasd a kicsit, mert van tejed. A gond az, hogy ha cumisüveget is kap, akkor megszokja és a cici már nem kell neki, mert abból nehezebben jön a tej. Hagyd el teljesen a cumisüveget és szoptasd a babát néhány napig 1-2 óránként napközben és éjjel, amikor csak felébred és kéri, ettől elég tejed lesz, és ő is eleget fog enni. Teljesen normális, ha 2 hetesen 1 órán át vagy még tovább is szopizik, hagyd neki. Nem kell ébresztgetni éjszaka, nappal is csak akkor, ha 3 óránál hosszabban alszik.
      Most még nem tudja teljesen kiszívni a melled, mert sokkal több a tejed, mint kéne, ezért ha szoptatás után még feszül a melled, akkor fejd le, ne aggódj, lesz a következő szoptatásra is elég tej, mert ha elég ingert kap a mell, akkor annyival több tejet termel. A mellbimbódat minden szoptatás után hagyd kicsit levegőn száradni, ha sebes, akkor Bepanthennel kenegetheted.
      Ne méricskéljétek a babát, bízzatok benne, az ösztönei jól működnek, pont annyit eszik, amennyire szüksége van.

  • Edina

    2011. január 07. péntek

    Szia Ági!
    7 hónapos múlt a kislányom és kezdetektől fogva nagyon keveseket eszik. 2950grammal született a 35 hétre, most 7500 gramm, de 3 hete nem változott a súlya. A súlygörbéje 50%-ról már lejjebb ment. Rövid ideig szopizik csak, kivéve éjjel.Sokáig mértem, átlag 60-100 grammot szopik alkalmanként. Pelusait mérve a napi átlag az 500ml. A hozzátáplálás sem annyira egyszerű. Max. 8 kiskanállal fogad el még mindig, azt is inkább beszürcsöli, nem tátja ki a száját. Különben arányos, guszta kisbaba, éppen ezért mindenki azt mondja, „Baba még nem halt éhen és ne aggódjak.” Próbáltam már kihúzni az étkezések közötti időt, de attól nem eszik többet vagy jobb kedvvel.Hasi UH anno rendben volt. Sokáig volt szájpenésze kis foltban, de már elmúlt. Popsija rendben volt mindig.Ugyanakkor nem tudom „megtömni”. A picit sűrűbb, dúsabb ételeket elutasítja. Kedvence a körte :-), de gondolom az nem annyira kalóriadús. Az etetőszékben a partedlit szopizza gyakran vagy a lábát, mintha unná az egészet.Tejem volna, tegnap este 120ml-t tudtam még lefejni. Szeretnék végre megnyugodni, mert az elmúlt 7 hónap sajnos a mérésekkel telt el, ugyanakkor a gyarapodása nem megfelelő, de fölösleges kivizsgálásokra nem szeretném vinni. Ha jókedvű, arányos okos baba, megnyugodhatok? A testvérei mindig ducik voltak az első hónapokban, és ők is előbb születtek.Mi lesz a vassal, stb? Nem tudok neki mennyiségben husit sem adni.
    Köszönöm, Edina

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      6 hónapos kor utána a baba hízása lelassul, gyakran akár hetekre vagy hónapokra is megáll, mert többet mozog, gyakorlatilag lemozogja, amit megeszik. A leírás alapján épp eleget eszik, elég pisis-kakis pelusa van (csak az tud kijönni, ami be is ment), tehát nincs miért aggódni.
      Ha kap napi 1-2 kiskanál almát, az kezdetben elég vaspótlásnak, és napi 1x egy kiskanál hús is elég most még neki.

  • Marika

    2010. december 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisbabám sajnos nem hízik olyan ütemben ahogy a nagykönyvben meg van írva. Eddig a minimum 400g/hó hízás megvolt, de a legutóbbi héten már a 100g hízást sem értük el..
    A doktornő tápszert javasol, de én nem szeretnék adni, hisz van tejem.
    Kicsit sokat bukott a kisfiúnk, a védőnő azt mondta, hogy ne 3 óránként etessük, hanem 2-2,5 óránként, talán így nem fog annyira mohón enni,ezáltal bukni.
    Sajnos egyelőre ez sem mutatott eredményt a mérlegen.
    Olvastam, hogy az anyatej eleje inkább csak „víz” jellegű és hasznos lehet előfejni,hogy a sűrűbb, tartalmasabb tejet kapja a baba.
    Mit javasol mit tegyünk? Régen azt mondták, hogy előfordulhat nem megfelelő az ember teje, nem elég tápláló. Manapság azt mondják,hogy ilyen nincs. Ön mit gondol?
    Ami még fontos lehet, hogy nyugodt, jó kedélyű a kisbabánk és nem sír az etetések után:)

    Várom a válaszát!

    Köszönettel,

    Marika

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Az anyatej eleje valóban hígabb, de köze sincs a vízhez, tele van tápanyagokkal, tehát nem szabad kifejni, ezt is egye meg a baba. 3 hónapos kor után a baba hízása lelassul, 1-2 hétre akár teljesen is leállhat, ezért felesleges hetente mérni, a lényeg, hogy a havi 400 gramm hízás meglegyen.
      A bukás hátterében általában az áll, hogy jóétkű a baba és sokat mozog, maga a bukás teljesen normális jelenség, mert neki még nem zár teljesen a gyomorszája, ezért a mocorgástól könnyebben visszajön egy kis tej.
      Nincs olyan, hogy a tej nem elég tápláló, ha 3 óránként eszik a baba, jókedvű, nem tűnik éhesnek és naponta legalább 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis pelusa (anyatejes babánál elsősorban a pisit kell nézni, mert kaki akár 7-10 napra is kimaradhat).
      A hízás mértéke alkati, öröklött dolog, általában, ha a szülők (nagyszülők) sem nagy darabok, akkor a baba is ezt örökli, és nyilván ő sem fog akkora ütemben hízni.

      • Marika

        2011. január 04. kedd

        Köszönöm szépen a válaszát!

  • Melinda

    2010. december 28. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam dec.11-én született 3330 gr-mal, hazahozatalkor 3140 gr volt, most 2 hetes és nem hogy hízott volna, de még veszített a súlyából a mai napon 3090 gr-t mértem, tápszeres baba anyatejet nem kap, a pocakja nem fáj, kakija minden nap van pisije is megfelelő, egy etetésre 60 ml-t tápszert (humana1) kap. Egy picit bukik, de nem veszélyesen. Mit tegyek, emeljem meg az adagját, vagy vigyem orvoshoz?

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Mivel nagyon pici babáról van szó, menjetek el orvoshoz mihamarabb.

  • Renáta

    2010. december 24. péntek

    Kedves Ági!

    Elnézést, előbb, ha jól emlékszem elírtam egy fontos adatot.
    Tehát 2470 grammal hoztuk haza a kisfiúnkat, viszont nem majdnem 6 hete, hanem 5 hete lesz vasárnap.
    Egyébként 2650 grammal született.

    Köszönettel:

    Renáta

  • Renáta

    2010. december 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisbabánkat majdnem hat hete hoztuk haza 2470 grammal. Mai napon (12.23.) 2850 gramm. Az orvos és a védőnő már rémeket láttat velem.
    Kisbabánk nyugodt, de nem aluszékony. Abszolút jól eszik, 50-120 grammot szopik a mérések alkalmával. Erős és jó kedélyű kisbaba. Tejem bőven van, még mindig egy mellből szoptatok.
    Kisfiúnk 16 nappal korábban született és a kórházban antibiotikumos kezelést kapott, az egyik orvos azt mondta, hogy ez is késleltetheti a hízást.
    Mit gondol, mi lehet a probléma?

    Köszönettel:

    Renáta

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Valószínűleg tényleg csak az antibiotikum okozza a lassabb hízást. Mivel eleget eszik, tehát nincs probléma a tej mennyiségével, ezért az lehet a gond, hogy az antibiotikum tönkretette a bélflórát, ezért indul be nehezebben a hízás. Ha a következő hónapban is csak ilyen keveset hízik, akkor érdemes kivizsgáltatni, de valószínűleg nem lesz semmi gond.

      • Renáta

        2011. január 04. kedd

        Köszönöm szépen a segítségét! A héten bejelentkezem kivizsgálásra, de remélem minden rendben lesz:)

  • Licó

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagyon örülök, hogy rábukkantam a honlapodra! Rögtön kérdeznék is, bár első körben már megnyugtattak a témában olvasottak. Kisfiam 3900grammal és 54 centivel született. A kórházban nem indult be a tejem, így 3 nap alatt majdnem 500gr-ot fogyott. Itthon a próbálkozás mellett (cumisüveg előtt szopi, fejés, Laktoherb…stb)rögtön tápot is kapott. A tejem persze nem indult be, most 3 hetes, jóformán csak tápos (a cicit elutasítja, így fejni próbálok, de nem sok sikerrel). 2 hetesen 4100gr volt, 7x (néha8x), 3-3,5 óránként evett ált. 90ml-t. Pisis pelus ált 6x-7x volt, kakilás meg 24 óránként nagy adag.
    A védőnő szerint túl gyorsan hízott, mondta, hogy próbáljuk elhúzni az etetések közti időt 4 órára, éjjel csak vizet adjak neki, meg vizezzünk 2 evés között.
    Hát megpróbáltuk…
    Az eredmény sírás, hasfájás, és jelentősen kevesebb, zöldebb kaki… (?)
    A kevesebb táptól is lehet szorulása?
    Vagy a szorulás ettől független lehet?
    A vizezéstől felborult az evési ritmus, és a látható éhség miatt nem volt türelme a cumisüvegre cuppanni, csak idegesen rángatta a fejecskéjét (nehezen tanulta meg, hogy működik a cumizás). Mire nagy nehezen beletuszkoltam a szájába, olyan mohón evett, hogy etetésenként legalább 2x félrenyelt, és irdatlan mennyiségű levegőt kapkodott be.
    A védőnő igazolva látja a véleményét: szerinte túletettem, azért lett a szorulás, és amikor nem harap a cumisüvegre nem éhes. Szerintem pedig inkább túl éhes…
    Most visszaálltunk a régi rendre, megetetem, ha éhes (még akkor is, ha néha 2,5 óránként kér). A cumisüveget már szép nyugodtan fogadja, „rendesen” eszik. Viszont a kakilás nem állt helyre… Nem akarom, hogy baja legyen…
    Mit tegyek? Tényleg sokat hízik, túletetem? Adjak mégis kevesebbet enni neki? Tényleg ez a gond? Vagy váltsunk „laktatóbb” tápra, hogy kevesebbet, hosszabb közökkel egyen?
    Ő a második gyermekem, a kislányommal is nagyjából ugyanezt a kört futottuk le, de ő „előírás szerint” gyarapodott, a mennyiségekkel nem volt gond.
    Köszönöm a segítséget előre is!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem kell aggódnod, vannak olyan babák, akik eleve gyorsabban híznak az első hónapokban, de ez így normális, az első hónapban akár 1-másfél kiló is normálisnak számít, az ő hízása ezt meg sem közelítette, kicsit túlzónak tartom a védőnő tanácsát, ráadásul a baba emésztőrendszere 3 hetesen még nem érett a 4 óránkénti etetésre. Etesd nyugodtan igény szerint, annyit és akkor, amennyit és amikor elfogad.

  • Maczákné Nikolett

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági!
    Augusztusban született a kisfiam.Születési súlya 3000 gramm és 51 cm. Most lesz 4 hónapos és 3 hét alatt csak 170 grammot hízott(5070 g) és 2,5 cm-t(63,5) nőtt. Azt mondja a védőnő, hogy keveset hízik. Lehet, hogy valami emésztési problémája van…Kaki csak 3-4 naponta van(családi örökség)
    Nagyon jó kedvű, mozgékony,mosolygós baba.Napközben 3-4-5 óránként eszik. Csak szopizik( sok tejem is van)Erős kis manó már, szeretne ülni.
    Befolyásolhatja-e a súlygyarapodását, hogy L-Thyroxint szedek.( az orvososk a kórházban azt mondták, hogy szedhetem)
    Már kétségbe vagyok esve!Azt hiszik nem etetem a gyereket rendesen!!

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódnod, mivel rendesen eszik, és jókedvű baba, ezért nem éhezik, hanem csak lassan hízó típus. Mivel eleve kisebb súllyal született, mint az átlag, valószínűleg örökletesen kisebb méretei lesznek, ezért is hízik lassabban. Nem kell foglalkozni vele különösebben.

  • Dóri

    2010. december 07. kedd

    Szia Ági,

    Hogyan lehet egy 4 hónapos kisbabát visszaszoktatni szopizásra?
    Sajnos kellett neki adnom tápszer, mert kicsit elapadt a tejem.
    Most pedig csak a cumisüveg kell neki, egyet szív a mellemen, nem jön és feladja és sír.
    Mit javasolsz?
    KÖSZÖNÖM!

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Próbáld meg, hogy pár napig csak szoptatod és a kiegészítést kiskanállal adod neki mellette, ez macerás, de megszűnik tőle a cumizavar és a kicsi visszaszokik az anyamellre.

  • Fadgas Angela

    2010. december 02. csütörtök

    szia, ket honapos a kislanyom, 250g-mal szuletett. most 370g es tejporal etetem de nagyon keveset eszik ,minden harom oraban hol 60 nat hol 90venet ejszaka akkor etetem amikor felkel.nappal sokat van ebren sokat sir ejszaka alszik mert nappal kifarad a sok sirastol.mar voltunk orvosnal es azt mondta hogy vanak ijen siros babak .nagyon varom a valaszat hogy őn mitmond. elore is koszonom

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Azért sír nappal, mert álmos és nem tud elaludni. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Betti

    2010. november 29. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 hónapos és 3 hetes. Azt szeretném megtudni, hogy hány kilósnak kell most lennie. A születési súlya 3400g. Előre is köszönöm a választ!

    • Betti

      2010. december 12. vasárnap

      Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre!

  • Böbe

    2010. november 28. vasárnap

    Szia! Mivel mindenki (védőnő,orvos)mást mond, teljesen összezavarnak, ezésrt a Te véleményedet szeretném kérni! Kislányom 7hetes(3700g születési, 4350g 6 hetes súlya).Mivel a cicit az első hét után elutasította, a tejcsit lefejve , cumisüvegből kapja. Napi 5x eszik(este 11-től reggel 6-ig alszik) .4 hetes korától megevett akár 180ml-t is, de a védőnő azt mondta, hogy ez egyszerre túl sok, adjak kevesebbet de többször. Mire kérdem én, hogy adjak többször, ha 3 -4 óránként eszik, ha keveset adok akkor sír, éhesen pedig nem hagyom. na jó, lecsökkentettük 100-120ml-re.Mivel hasfájós,próbáltunk infacolt, espumisan, pocak melegítés, torna… most kapja a Gripe water-t, minden étkezés alkalmával 5ml-t(mióta ezt használjuk nem sír, viszont nem evés közben vagy után, hanem alvás közben kakil be). Evés után alapos büfi, torna, peluscsere, +még 1-1.5óra nézelődés, eléggé álmosan lerakom, magától elalszik, majd 40-60perc múlva felsír, pedig álmos, nyöszörög, forgolódik, láthatóan kínlódik. felveszem, nem büfizik, torna, lerakom,elalszik, majd 15 perc múlva újra felriad. Kérdésem, hogy addig egyen e, amíg magától abbahagyja az evést? Ha nem, akkor hány ml-t? És mitől ébred fel? Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Nyugodtan etesd igény szerint a babát, egyen, amennyit elfogad és akkor, amikor éhes. Nem kell papírforma szerint etetni, ez butaság, hiszen minden baba más. Azért ébred fel, mert akkorra ér véget a mélyalvási ciklus és felriad, ez normális, hiszen addigra már éhes is, hiszen nem annyit eszik, amennyit szeretne, hanem kevesebbet adtok neki, ezért hamarabb éhezik meg.

  • PIROSKA

    2010. november 26. péntek

    Az én fiam 3300g.és 50 cm.született,augusztus 7-én.súlya mostanra7700g.24 óra alatt 8szor eszik,nagyon étkes és rengeteget bukik egész a következő etetésig.Csak anyatejet eszik és nagyon kövérnek látom.Szép kis hája van neki.A KÉRDÉSEM NEM MEGY AZ EGÉSZSÉGÉRE EZ A KÖVÉRSÉG?Amúgy korának megfelelően viselkedik.Voltunk gasztroenterologusnál még 4 hetesen aki azt mondta túltáplált,és 3-4 óránként kapjon csak enni és éjszaka ne egyen.Azóta lassan 4 hónapos mindig annyit eszik éjszaka minimum 2-szer.És egyszerűen nem tudom leszoktatni ki hagyni 1 etetést ,mert nagyon sír,üvölt ,ha eszik békés.A tanácsát kérem Ön mit tenne a helyembe?És mikor lesz vége ennek a sok bukásnak ,mert napi 2-3-szór át kell teljesen öltöztetni.KÖSZÖNÖM ELŐRE IS VÁLASZÁT

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ez nem kövérség, anyatejes babát nem lehet elhízlalni, vannak olyan babák, akik az első félévben gyorsabban gyarapodnak, aztán szinte teljesen megáll a hízásuk 6 hónapos kor után, ettől nem lesz kövér. A nagyobbik fiam fél évesen 10 kiló volt, 1 éves korában már csak 11, 2 évesen 11,7, tehát szó sincs arról, hogy az elején gyorsan hízó baba később elhízna. Etesd tovább. A bukás oka, hogy sokat mozog és ezért könnyen bukik, ki fogja nőni.

  • agodó

    2010. november 26. péntek

    Hat honapos a kislányom,3880g-mal születet,most 6460g,háromhonapos korában 5760g volt,ekkor kezdet nem enni,nem akart szopizni,pedig volt tejem,lefejtem és megitattam vele,kihányta sugárba,probáltam az orvos által felirt tápszert,azt is sugárba kihányta,nem akarta a vizet sem és a teát sem,kanalanként itattam,elkültek vérvételre 6x bökték mire nehezen letutták venni a vérét,azt monták hogy már a kiszáradás előtti álapotba került,karbamid 6.15,nátrium 135,hematokrit 32.8,MCHC 332,trombocita 272,a többi lelet mind a normális hátárok köszt volt.Elkültek hasi ultrahangra,a jobb vese 48x20mm,a bal 49x20mm,véleménybe azt irták „a vesék nagysága a 10 percentilt nem éri el.”Január 13.-án kaptunk idöpontot a gasztroenterologiára 14.-én a nefrológiára,a pici továbra sem eszik,naponta 150-500ml fogyaszt összesen fojadékkal együt,eszt a mennyiséget javarészt éjszaka issza meg alvás közben,mert nappal bárhogyan probálom nem hajlandó megini,ha etetem összeszoritja a száját nem hajlandó kinyitni,ha sikerül becsempésznem a kaját visszaköpi,nem nyeli le.Voltunk a neurologián,azt monták nem idegrendszeri probléma okozza.A kicsi nem sir semiért,jokedvü,mozgékony,nevetgél,ojan mintha sosem voléna éhes,képes 14 orán át nem enni és ezután sem sír hogy éhes,sőt ugy kell megtömnöm mert nem akarja elfogadni.Ez a második gyermekem,az elsövel nem volt gond a gyarapodásával,szépen evet,most teljesen tanácstalan vagyok,nem tudom mitévő legyek,mit kell másként csinálnom,mert már 3 honapjaprobálom megoldani sikertelenül.köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ez sajnos nem pszichikai, hanem orvosi probléma, esetleg vérszegénység vagy más szervi ok állhat a háttérben, ez majd a vizsgálatok során ki fog derülni.

  • febyke

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    Segítségedet szeretném kérni!
    Az én kislányom nov 3-án lesz 4hónapos és 4860g. A kórházból 2950g-mal jöttünk haza. Eddig szépen gyarapodott a súly, de most valahogy elbizonytalanított a hülye (új) védőnő, hogy ne annyit hízott a legutóbbi mérés óta amennyit kellett volna. A régi nagyon kedves védőnőnk elment sajnos Gyes-re, így Őt örököltük meg. Azon a mérésen 11.03-án 4715g volt. Nagyon jó evő baba, igaz van, hogy két cicit is kikövetel magának:) Persze utána bukik, szóval sokszor szerintem csak játszásból kéri a másikat, vagy a közelségem miatt. Igaz nagyon izgága baba. Folyamatosan pörög egész nap. Nincs megállás, folyamatosan emelgeti fel magát, olyan hasizma van:) sokan megirigyelnénk felnőttek is:) Az is hozzá tartozik, hogy jön a fogacskája valószínűleg, mert az első két foga hely fel van teljesen duzzadva, folyamatosan nyálzik. Olyan kis életvidám baba. Mindenkire folyamatosan mosolyog. Én is ilyen ember vagyok, és most annyira rám ijesztett ez a védőnő, hogy a tegnapi napom kész katasztrófa volt. Kérlek segíts nekem, hogy mit tegyek? hozzá kéne táplálnom vagy hagyjam a fenébe ezt a védőnőt? jahm el nem felejtem 3hónaposan elkezdte babauszásra járatni, de szerintem annak nem lehet köze ahhoz, hogy nem anniyt hízott ebbe a hónapban ugye?
    előre is köszönöm válaszodat:)

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod, 3 hónapos kor után lelassul a súlygyarapodás, ha havonta legalább 400 grammot hízik, naponta 5-6szor pisil vagy kakil, kiegyensúlyozott baba, akkor nem éhezik, simán csak alkati okok miatt nem hízik az elvárt tempóban. (de ha mindenki a védőnők által elvárt tempóban hízna, felnőtt korára mindenki 100 kilós lenne :))

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2010. november 23. kedd

    Szia Ágnes!

    18 hónapos a kisfiam és már másfél hónapja nappal nem, csak este és hajnalban szopcsizik. Ezért kérdezem a következőt. Olvastam, hogy a napi “tejszükséglete” egy ilyen korú gyermeknek 2×200 ml. Zsombor a Nestle 1-3 éves korig tejitalt issza, de abból is csak 90ml-t. Ezt reggel issza tejként néha kakaóként. Délután is próbáltam neki adni kisebb-nagyobb sikerrel. Ha elkészítem ezt az itat, magammal vihetem vagy az elkészítést követően meg kell inni egy? Nem romlik meg ha elvisszük magunkkal?
    Köszönöm a választ!
    Üdvözlettel Gabi

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod emiatt, nem csak a tej, a tejtermék is beleszámít, egyébként nem tejre, hanem kalciumra van szüksége a gyereknek, ami nem csak a tejben, de számos zöldségben is megtalálható, tehát ha nem iszik tejet, akkor is megkaphatja a szükséges mennyiséget zöldségekből, tejtermékekből.
      A tejital 24 órán át nem romlik meg, nyugodtan magaddal viheted.

  • Barbara

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    A segítségét szeretném kérni. A problémámmal már az egész családot az örületbe kergetem. A kislányom 14 hónapos 9,5 Kg (szül.súly 3150 g).Több mint 1,5 héte véleményem szerint minimálisat eszik, eddig a fogzásra fogtam, de most már sok idő telt el de nem javul a helyzet, újabb fog pedig nem bújt ki.
    Pl.A tegnapi étrendje:
    reggeli: 200 g tej
    tízórai: 1 alma 1 babapiskóta (2 hete csak almát eszik más gyümi nem kell)
    ebéd: leves(minden féle zöldséggel+daragombóc) főétel nem kellett
    uzsonna: 1/2 virsli
    vacsora: 0
    majd elalvás előtt 200 g tej. Inni sokat iszik.
    Nasival eddig sem tömtem csak azért, hogy egyen.
    Nem kevés ez egy 14 hónapos babának?
    Mit csinálok rosszul?
    El kellene vinnem orvoshoz?
    Különben jó kedvű, nyugodt, de örökmozgó baba.Kérem mielőbbi válaszát.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      de ez egy kicsit kevés. Okozhatja fogzás (ez akár 2-3 hét is lehet), vagy torokfájás, fülfájás, nátha, de akár vashiány is (ez utóbbi kevésbé valószínű, mert mellette sokat iszik, tehát valószínűbb, hogy a nyelés esik nehezére, mint hogy étvágytalan legyen)

  • N. Ildikó

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 2900g-mal született.Jelenleg 5 hónapos, 6400g, 62cm. (A múlt hónapban 5840g-ot mértek.) Amióta megszületett mindkét mellemből szoptatom. Kérdéseim: eleget hízik? Várhatok még a hozzátáplálással? Mostanában jön az alsó két foga, és gyakrabban etetem, cumit nem használunk.
    Válaszát nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Tökéletes a hízása, sőt, átlagon felüli! Várhatsz még a hozzátáplálással, hiszen gyönyörűen hízik és csak anyatejes, ezért 6 hónapos korig lehet várni.

  • Farkas Katalin

    2010. november 20. szombat

    Kedves Agi!

    A kislanyom 38 hetre szuletett 2850 gr. Most 9 honapos es 9 kilo felett van. Ez igaz-e megfelelo? Napi etrendunk:
    8h tejbegriz 275ml
    11h almapep
    15h-16h leves tele zoldseggel
    18.30h gyumolcs joghurt
    20h tejbegriz 275ml
    Ez megfelelo etrend egy ekkora babanak?

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Igen, tökéletes a súlya, a táplálásában annyit változtatnék, hogy még egy étkezésbe (vacsora) beiktatnék zöldségféléket, főzeléket vagy levest, párolt zöldséget. A tejbegríz alatt tejpépet értesz és nem tejjel készült grízt? Mert tejet 1 éves kor alatt nem szabad adni.

  • Moncsi

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    9 hónapos a kisfiam.37 hétre született 2900g súllyal, most 9300g körül van a súlya. Tudom, h szépen gyarapodik, de érdekelne, hogy mi a véleményed a táplálásáról. Napi 5x eszik az alábbi rendben:
    4-5h tápszer 180-200ml
    9h- könnyű főzelék 180-200ml (utána az én reggelimből kenyérfalatkák)
    12-13h főzelék hússal 180-200ml
    16-17h gyümölcs tejpéppel vagy rizzsel 150-180ml
    19-20h főzelék 180-200ml
    21h környékén, lefekvéskor még megkínálom tápival, de 50-70ml-nél többet nem iszik, utána még ugyanennyi vizet iszogat meg míg elalszik
    Kérdésem, hogy mi a véleményed az étkezések gyakoriságról, a mennyiségekről és hogy elegendőnek tartod-e a napi 2-300ml tápszert egy ilyen korú babának?
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Tökéletes az étrendje és a mennyiségek is megfelelőek.