A csecsemő súlygyarapodása

Kevés olyan téma van, ami annyi kérdést és ellentmondást indukál, mint a csecsemő etetése, hízása, esetleges fogyása és súlygyarapodása. Az egyik baba túl sokat eszik és hízik, a másik keveset eszik és nem hízik, vagy éppen normális mértékben eszik mégsem hízik. Az anyukák meg mindeközben kétségek között vergődnek, hogy vajon mi okozza a problémát.

 A csecsemő súlygyarapodásaAz első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy sohasem a heti hízási és fogyási értékeket kell nézni, hanem mindig a havit. Az átlagos súlyú babák az első félévben megkétszerezik, 1 éves korukra megháromszorozzák születési súlyukat. A 3,5 kilónál nagyobb súllyal született babák lassabban híznak, a 3 kilónál kisebbek gyorsabban, így 1 éves korukra nagyjából hasonló súlyúak lesznek.

Túletetem? Gyakori tévhit, hogy ha egy baba gyorsabban fejlődik, akkor az anyuka túleteti. Amennyiben a baba anyatejes, gyakori, hogy már 3 hónapos korra megduplázza születési súlyát, ezek a babák azonban a második félévben szinte semmit nem híznak. Alapszabláy, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Ha igény szerint szoptatunk, pontosan annyit fog enni, amennyire szüksége van.
A tápszeres vagy vegyesen táplált babáknál már más a helyzet, őket könnyebb túletetni, de nyilván náluk is fontos, hogy az igényeiket kielégítsük, ne tartsuk szigorúan az etetések közti időközöket ha hamarabb megéhezik a baba.

Miért nem hízik? A kismamákat előszeretettel riogatják azzal, hogy nem hízik eléggé a baba, biztos nincsen elég tej. Ebben az esetben fontos tudni, hogy az első fél évben átlagosan havi 400 gramm a minimális súlygyarapodás, de mindig egy hónap átlagát kell nézni. Gyakori, hogy 3-4 hónapos kor körül 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, különösen igaz ez a nyurgább, mozgékonyabb gyerekekre, de azután behozza az elmaradást.

Mértékek Az első 6 hónapban heti 100-600 gramm, a második félévben heti 50-150 gramm közötti értékeket nevezhetjük normálisnak, mindezt a havi átlagból visszaszámolva. Nagyon fontos, hogy a családi méretek sokat számítanak a baba hízásánál, sok esetben a kistermetű szülők gyermeke kevésbé hízékony, míg a termetesebb szülőké gyorsabban hízik. Az is elmondható, hogy miután a baba megduplázta a súlyát (nem ritkán már 3-4 hónapos korban), utána lassabban hízik vagy egy ideig stagnál.

Mikor kell aggódni? Ha a havi hízás az első félévben 300 gramm alatt van, ha egyáltalán nem hízik a baba 1 hónapig, ha kevésnek tűnik a tej, ha a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, aluszékony, sápadt, ha mindemellett ritka vagy nehézkes a székelése, nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa, ha fáj a hasa, ha a lassú hízás mellett rendszeresen sokat bukik, ha nagyon sírós és nem tudjuk miért.
Ha már megkezdődött a hozzátáplálás vagy tápszert kap a baba, a nem megfelelő hízás hátterében tejfehérje vagy gluténallergia is állhat, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni a probléma hátterének.

Mindenképpen fontos, hogy az anyai megérzéseidre hallgass, a legtöbb esetben ugyanis a jókedvű, kiegyensúlyozott babák szüleit riogatják túletetéssel vagy éppen lassú hízással, miközben semmilyen szervi oka nincs az orvos vagy a védőnő által nem megfelelőnek talált súlygyarapodásnak.
Éppen ezért érdemes gyanú esetén másik orvost vagy szoptatási tanácsadót is megkérdezni.

439 Comments

Comment navigation

  • Móni

    2011. augusztus 01. hétfő

    szia.kisfiam anyatejes és 6 honapos,tanácsot kérek hozzátáplálással kapcsolatban!

  • Kovács Mária

    2011. július 30. szombat

    Kedves Ági!!

    A kisfiam 10 hónapos múlt 3420g 51cmel született,jelenleg 7300g.A doktornőnk szerint ez nem elegendő de biztos lemozogja.
    Nagyon sokat mászik,feláll kapaszkodva totyog.
    Rendesen eszik mindent,jó kedve van.
    Eddig 2 fogacskája van de már pár hónapja készülőben vannak a felső fogacskái.
    Aggódnom kéne??Vagy mit tehetnék hogy jobban hízzon??

    Előre is nagyon köszönöm a választ
    Üdv:Marcsi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell erőltetni a hízást, ha az orvos szerint egyébként egészséges és rendesen eszik, akkor alkati dologról lehet szó, nem kell foglalkozni vele.

  • Andrea

    2011. július 30. szombat

    Kedves Ági!
    Ujra Önhöz fordulok,szeretném véleményét kikérni!
    Kislányom 4.én töltötte a 9honapot!
    2980gr.mal,és 54cm.el született!
    A 6honapos ellenörzésen 6170gr.volt a sulya,és 66cm!A 9 honapos ellenörzésen 7520gr.és 71cm!
    Ön szerint rendben van a gyarapodása?
    Az egyik orvos azt mondja,hogy minden rendben,nem muszály,hogy nagyon kövér legyen,a másik azt mondja,hogy picit soványabb mint az átlag!Már mi sem tudjuk mit is gondoljunk!??
    Egyébként okos baba,felül,feláll,még nem tökéletesen,de mászik,eleven baba,egy percre sem pihen meg!
    Szépen eszik,kivéve,ha fogzik,most bujik a 4.ik foga,éjjel alszik!!!
    Ön szerint van okunk idegeskedésre????
    Válaszát elöre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A születési súlyához képest megfelelő a gyarapodása, ha egyébként egészséges és jól eszik, akkor nincs ok az aggodalomra.

  • Farkas Melinda

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!A tanácsodat szeretném kérni!kisfiam 380grammal és 23cmrel született,24.héten.most 10hónapos múlt és 4kg.megkezdtük a hozzátáplálást,de nem akar szilárd ételt elfogadni,sőt tápszerből is csak a minimumot eszi már 2hónapja.Infatrinit kap 370gramm átlagban egy nap.régebben megette az 500grammot is,de mostanában csak keveset.voltunk ez miatt kórházban is,kivizsgálták,de szervi baj nincs.nem tudjuk,mi lehet az oka,hogy kevesebbet eszik.sem gyümölcsöt,sem pépetnem fogad el.zöldség félét sem.mit tudnál tanácsolni mit próbáljunk?köszi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Valószínűleg hamarosan jönnek majd a fogai, azért étvágytalanabb. Kínálgassátok neki naponta a kanalas ételeket, kapjon, amennyit elfogad, illetve meg lehet próbálni a tejpépeket is, mert azt az íze miatt könnyebben elfogadja a baba, és legalább hozzászoktatja a kanálhoz, ráadásul ez laktatóbb.

  • tamasanna

    2011. július 19. kedd

    segicsen mar valaki egy eves es negy honapos handikapat kis fiam nem akar nyelni csak szopni segicsen valaki hogy tudjam meg tanitani legalabb pepeket enni, mert azszt hiszik nem akarom kanallal etetni Kosz kerlek segicsetek .

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Szerintem, ha ebben a korban még egyáltalán nem akar enni, akkor vidd el orvoshoz, lehet, hogy fizikai akadálya van nála az evésnek.

  • katumi

    2011. július 18. hétfő

    Köszönöm, megnyugtattál!!!

  • Zsófi

    2011. július 11. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Kislányom éppen ma 7 hetes, 3220 grammal született. Nemrég kórházban voltunk 3napot, volt egy kisebb fertőzés, de szerencsére az étvágyát nem befolyásolta. Gyakabban tettem cicire mert nagyon nyűgös volt, magas volt a láza is, de hát egy felnőttet is leverne a lábáról amin Ő keresztülment.
    Este megmértem, 5800 grammos.
    Kizárólag anyatejet kap, sejtettem és olvastam, hogy túletetni anyatejjel nem lehet. De mégis, nem sok egy kicsit a hízása?

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Egyáltalán nem. Az első hónapban 800-1500 gramm, a másodikban 600-1200 gramm hízás is lehet. Megnyugtatásul: a nagyobbik fiam 3500 grammal született, 1 hónaposan 4800 gramm volt, 2 hónaposan 6 kiló, 3 hónaposan 7 kiló, fél évesen 10 kiló, 1 évesen 11 kiló (tehát a második félévben már alig hízott, most 6 éves és 21 kiló, teljesen átlagos a súlya)

  • katumi

    2011. július 09. szombat

    Kedves Ági!
    Véleményedet, tanácsodat szeretném kérni!
    A dr nénink szerint nagyon kicsi a lányom.(7 hónapos múlt)
    2890g és 49cm-el született.
    3 hónapos státusznál 4300g és 58cm,
    6 hónapos státusznál 5710g és 61,5cm,
    7 hónaposan 5890g és 64cm volt.
    3 hónaposan felírta neki a „Fantomalt”-ot, két hét alatt 420g-ot gyarapodott. Fél évesen nem volt baj a súlyával(percentilis: 25-50). Most egy hónap elteltével megint kevesli. 4 hét haladékot kaptunk, ha nem lesz megfelelő a súlya, megint kapunk „Fantomalt”-ot.
    3 hónapos koráig csak szopizott, azóta kap esténként egy kis tápszert is. 5 és fél hónaposan keztük a hozzátáplálást. Délelőtt kap zöldséget husival, délután gyümölcsöt babakekszel vagy tejpéppel. Éjszaka 1* szopizik, nappal 5-6*. Egész nap mozgásban van: forgolódik, gurul, szekrényajtót és fiókot nyit, még nem ül, de minden érdekli. Én úgy látom, hogy nincs vele semmi gond. Magasságra átlagos vagyok, apukája alacsony. Nekem pajzsmirigy alulműködésem van, Euthirox 100-at szedek rá évek óta, azt mondta a kezelőorvosom, hogy ezt a kicsi nem örökölte.
    Szerinted valóban gond van, vigyem gasztroenterológushoz esetleg vérvételre, vagy nyugodjunk bele, hogy Ő áll majd a tornasor végén 🙂
    Válaszodat előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Fél éves kor után lelassul a baba hízása, mert lemozogja, amit megeszik. A súlya tényleg kicsit alacsony a születési súlyához és a korához, de ez a ti méreteitekből is adódhat, ezért én nem gondolnám, hogy gond lenne vele, hiszen látszólag eleget eszik.

  • Ipacs Ágnes

    2011. július 08. péntek

    Kedves Ági!

    A kislánmyom a 41. hétre 3560 grammal született! Sajnos az elejétől kezdve tápszertlásra volt szükség, és 3 hetes kora óta egyáltalán nem kap anyatejet! Étvágya jó, eddig szépen gyarapodott is! Most 12 hetes lesz, 5560 gramm! Hetente kb. 120 grammot hízik! A problémám az hogy minden etetés után vagy közbe van egy kaki! Van hogy két etetés közben is! Sokszor ilyen nyálkás állagú de mégis darabos, színe sárga!Kérdésem az lenne hogy mi okozhatja ezt a sok kakit, és nem gond ez egy ekkora babánál? Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: ÁGI

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódnod, ez normális. Ő még nagyon gyorsan emészt és az evés azonnal kiváltja belőle az ingert is a kakilásra, ezért kakil ilyenkor is, ez később elmúlik majd.

Comment navigation