Miért nem hízik?

A gyermek testsúlya nem elsősorban attól függ, hogy mennyit eszik, hanem nagyban befolyásolják a gének is. A csecsemő fejlődése nem feltétlenül követi a Nagykönyvben megírtakat, bár a születés utáni első hat hónapban fontos, hogy folyamatosan hízzon a baba, de sokszor a jóllakott, elégedett csecsemők sem híznak úgy, ahogyan várnánk. Hogy mikor kell szakemberhez fordulni és mi az elégséges súlygyarapodás, az cikkünkből kiderül.

Miért nem hízik?Általános igazság, hogy a nagy súllyal (4 kiló felett) született babák általában kevésbé nagy tempóban gyarapodnak, míg a 3 kiló alatti csecsemők heti rekordokat döntögethetnek. Az átlagos 3-4 kiló közötti babáknál mindkét eset előfordulhat. Az első 3-4 hónapban jó, ha a hízás minimuma heti 100gramm körül alakul, de felesleges folyton méricskélnünk, az is lehet, hogy az egyik héten csak 50 grammot hízik a kicsi, aztán a következőn meg bepótolja az elmaradást. A hízás mértékének megállapítása jobb, ha havonta történik.

Amíg a pici nem duplázza meg a születési súlyát (általában 4-6 hónapos kora körül), a minimális heti súlygyarapodás 100 gramm, ezt követően a heti 50 gramm is bőven elég, amikor pedig már kúszik-mászik, az sem gond, ha egy-egy héten nincs súlygyarapodás, persze havi szinten ilyenkor is kell valamennyit híznia (az ideális a 200-500 gramm körüli hízás havonta 1 éves korig). A kezdetben nagyon gyorsan hízó babáknál az is előfordulhat, hogy a második félévben csupán 1 kilót híznak összesen.

Ha sokat aggódunk gyermekünk hízása miatt, jó tudni, hogy az átlagos 1 éves baba súlya 9-10 kilogramm között van, két évesen pedig a gyerekek többsége 11-12 kilogrammos (a fiúk általában nehezebbek) függetlenül attól, hogy az elején jól hízó baba volt, vagy éppen lassan gyarapodott.

Mikor kérjünk segítséget?
Ha a baba fél éves kor alatt, amikor még csak szopik (vagy tápszert kap) nem produkál naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelust. Anyatejes babánál nem baj, ha nincs mindennap széklete és a heti egy, is teljesen normális, ha nem okoz fájdalmat a székelés és a bélgázok mindennap távozni tudnak. Tápszeres babánál szükséges a rendszeres széklet!
Ha a baba nem hízik, túlságosan aluszékony, sápadt, akkor is feltétlenül menjünk el orvoshoz.

A gyermek testsúlya
2 évesen az átlagos testsúly 12, 3 évesen 13-14 kiló. Nagyjából 5 éves korig hasonlóan alakul a gyermekek súlyának alakulása, ezt követően már komoly eltérések lehetnek a fiúk és a lányok, valamint az egyes nemeken belül is. Problémára akkor kell gondolnunk, ha a megadott átlagos értékektől is jelentősen eltér a gyermek testsúlya.

fiúk
életkor
lányok
súly
hossz
súly
hossz
kg
cm
kg
cm
3,4
50
születéskor
3,2
49
3,6
53
1 hó

3,4
52
4,4
57
2 hó
4,2
56
5,1
60
3 hó
4,8
59
6
63
4 hó
5,6
62
6,7
66
5 hó
6,3
65
7,3
68
6 hó
6,8
67
7,8
70
7 hó
7,2
69
8,2
71
8 hó
7,6
70
8,6
72
9 hó
8
71
9
73
10 hó
8,4
72
9,4
74
11 hó
8,8
73
9,8
75
12 hó
9,2
74
12
85
2 év
11,5
84
14,1
93
3 év
13,6
92
16,5
101
4 év
15,8
100
18,4
107
5 év
17,6
106
18,5-20,5
111,5-113,5
6 év
18,0-21,0
111,0-114,0

Forrás: MEK

Hasznos hozzátáplálási tanácsok a Nagy Babaszakácskönyvben

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

160 Comments

Comment navigation

  • brigitta

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Agi, Kisfiam 9 es fel honapos, 3640 grammal es 56 cm szuletett. Meg mindig szopik, a szilard etelt nem nagyon akarja elfogadni. 4-5 honaposan kezduk a hozzaaplalast, az orvos tanacsara, mert nem nagyon akart szopni, csak felalomban, meg szerinem keves volt mar neki az anyatej. Mikor jottek az elso fogai 6 es fel honaposan az evagya romlott.Aztan kibujtak es valamennyire helyreall. Igazbol sosem evett annyira jol, de eleinte szerette a kanalat, meg az eteleket is csak a szajat sosem nyitja ki rendesen. Volt ido, hogy 3x igenyelte a szilard etelt, mostmar 1x max 2 amibol 1x joghurt, az egyetlen amit szivesen megeszik, 1x amit ekfogad, volt ido hogy a tejpepet, de mar az sem kell neki, gyumolcs sem, zoldseg sem, hus meg egyaltlan. Mostanaban sikerul valami zoldseget osszekeverjek gyumolcsel abbol kb. max 100 grammot ha megeszik.Igy eszik egy nap: ejjel 1x szopik, meg 6-7 fele, aztan 9 kor is mikor felkel, majd 12 kor alszik, kozotte adnek neki gyumolcsot, de nem akarja, max teat iszik, miutan felkel, alszik 1 es fel orat, iszik teat es majd 3-4- fele egy kis zoldseges gyumolcs, majd 5 fele szopik es alszik kb 1 es fel orat.Felkel es 7-8 fele eszi a joghurtot, neha de nagyon ritkan egy kis gyumolcsot is.Ete 9.30-10 szopik es neha egy kis tejport is iszik. Probaaltm mar hogy 9 kor mikor felkel nem adok neki cicit, es ,11fele kinalom gymolccsel, de ha nagyon ehes eszik nehezen vagy 4 kanallal es iszik ra teat majd var delig mig kapja a cicit, ezert inkabb nem eheztetem es megetetem mikor felebred is.Szedunk vasat is. Volt 2 olyan het hogy a joghurton kivul egyaltlan semmit nem fogdott el. Azt hiszem nem szeret kanallal enni. Probaltam mar adni kezebe de nem akar enni vele, csak ugy siman ragcsalja a kanalat.a banant szepen harapja, a fozelekeket csak villaval torom mar, a kenyerhejat szopogatja,sot nagyokat harap belole. Meg nem fogyott de hizni sem sokat hizott, szinte semmit. Attol tartok hogy nem szeret enni , vagy valogatos, nem tudom, de sokszor meg sem kostolja mi van akanalban, nem kell neki.atm mar neki a kezebe is ennivlot, de nem akarja a szajaba tenni, csak szetmajszolja a kezvel. Attol tartok megutaltattam vele az evest, mert neha kicsit sokat unszolgattam mig csak megette az adagjat. Szerintem nem eleg mar neki az anyatej, de hogy vegyem ra az evesre? Maszik negykezlab, tele van energiaval egesz nap, dumal, kiabal, maszkal, nagyon eneegikus gyerek. Ejjel felkel, legalabb 2x, es kell neki cici, de a mult hetekben 3-4-5x is felkelt.Csak vagy ket honapig aludta at az jszakat 2-3- honapos koraban.
    Azt mondta az orvos, ha nem fogad el semmi szilard ennivalot, csinalunk vizsgalatokat. Mit kene tegyek? Kerem segitsen. Elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Valószínűleg a fogzás miatt étvágytalanabb, de nincs semmi baj vele, ennyi idősen még nem kell ennél többet ennie. Hidd el, ha kevés lenne az anyatej és éhes lenne, akkor enne rendesen. A fogzásra utal az is, hogy éjjel is felkel. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Andrea

    2011. július 31. vasárnap

    Kedves Ági!Már hetekkel ez elött tanácsot kértem,és még mindig nem kaptam választ!
    Nem tudom,mi lehet a probléma!???

  • Kitty

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Agi,

    kisfiam 3 evet toltott juliusban, egeszseges gyerek, bolcsibe jart a tavaly november ota, de igazabol csak harom-negy nagyobb hulesunk volt, sokat szalad, nagyon aktiv, ertelmileg fejlett, jol beszel.
    Ami zavaro, hogy 93 cm es 11,5 kilo. Nem nagy evo, nagyjabol 3szor eszik naponta, a mennyiseget ugy saccolnam be, hogy egy-egy marek leves es masodik fogy el.
    Szeretnem kerdezni,hogy mivel lehetne hizlalni „egeszsegesen„? Nem vagyok hive a nagy lisztes-martasos eteleknek, inkabb zoldseget eszunk hussal, muzliket, koztuk zabot is, estere jo minosegu husbol keszult sonkat, sajtot, rantott zoldsegeket. Szeretnem ha kicsit hizna, igaz rengeteget mozog, es habar ha tavasszal adok neki vitamint kicsit tobbet eszik es hizik, de nem adhatok neki egesz evben vitamint csak azert hogy hizzon.
    Milyen egeszsegesebb hizokurat tudnal ajanlani? 🙂

    Koszonettel,
    KItty

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem lehet akaratlagosan „hízlalni” a gyereket, ha ő nem akar többet enni. Arra odafigyelhetsz, hogy több táplálóbb ételt kapjon, pl. rizst, burgonyát, teljes kiőrlésű kenyeret. Illetve ha azt tapasztaljátok, hogy a vitaminoktól jobb az étvágya, akkor előfordulhat, hogy vashiány okozza az étvágytalanságát és ezért vasat kellene kapnia, de ezt az orvossal beszéld meg.

  • Vivien

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom idő előtt két héttel született 3200gr-al és 52 cm-el.Elég duci baba volt,de csak 6 hónapos koráig.Most 15 hónapos 80 cm és 8.5kg.Már szalad,beszél és mindent megért.Az étvágya viszont elég rossz.Az orvos szerint nincs baj az egészségével egyszerűen csak ilyen alkat.Kezdjek aggódni a súlya miatt vagy nincs okom rá.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Nem kell aggódnod, egész egyszerűen csak arról van szó, hogy sokat mozog, lemozogja, amit megeszik, és nincs türelme enni, ez idővel változni fog majd.

  • Cinti

    2011. július 20. szerda

    Kedves Ági,
    kisfiam május 12-én született 54 centivel és 3370g súllyal, a kórházból 3180g-mal jöttünk haza. Anyatejes baba, kezdettől szépen szopizik, mérleget nem béreltem, de rendszeresen járunk a védőnői szolgálathoz. A születési súlyt csak a harmadik hét végére sikerült elérni, azóta hetente/kéthetente járunk súlyt mérni, és a gyarapodás sajnos elég rapszodikus. Volt olyan két hét, hogy közel 400g hízást sikerült elérni, de volt olyan is, hogy két hét alatt alig 100g-ot. Így most hetente mérünk. A kicsi súlya három hete 4070g volt, a múlt heti mérésnél 4240g, a mai mérésen 4260g, a jelenlegi hossza pedig 58cm. Holnap lesz 10 hetes. Látszólag semmi gond: 3-4 óránként szépen eszik, jól alszik, nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám baba, sok teli pelussal. A mostani mindössze 20g heti hízásra tekintettel holnap kapok egy mérleget, és mérnem kell minden evésnél, eleget szopik-e. Egy hét „haladékot” kapunk még, utána elképzelhető, hogy a doktornő tápszert fog javasolni.
    Mit gondolsz, tényleg annyira kevés ez a súlygyarapodás? Persze látom, hogy körülöttünk sok a kerekebb baba, és itt a hozzászólások között is zömében nálunk nagyobb hízásokról olvasok… de az általad megadott átlagos számadatok alapján talán még határon belül vagyunk.
    Fontos lehet, hogy az elmúlt hetekben volt egy 1-1,5 hétig tartó hasmenéses időszak, ráadásul többször előfordult, hogy icipici piros vér is volt a székletben (ennek a kivizsgálása még folyamatban van, az első minta negatív lett, a másodikat tegnap küldtük be vizsgálatra. Tejterméket azóta nem fogyasztok. Általában véve is többnyire kicsit hígabb és zöldes a kicsi széklete, de ez már egy másik poszt témája lenne.)
    Várom a válaszodat, előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Mivel nyugodt, kiegyensúlyozott, eleget, eszik ezért nincs miért aggódnod, ha megvan a havi minimum 400 gramm hízás, akkor nincs semmi baja, csak a hasmenéses dolog okozhatott most az elmúlt pár hétben kis fennakadást. Továbbra is szoptasd igény szerint és nem lesz semmi gond vele.

  • Kissné Nikolett

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági,

    Én is kezdek mostmár aggódni kislányomért. Másodikán volt 14 hónapos. 1 éves kora alatt nagyon szépen gyarapodott, aztán elég hamar, 10 hónapos kora körül már megyegetett, és most ott tartunk, hogy még mindig nem éri el a 10 kg-s súlyt. Kb. 2 hetente, havonta szoktam őt mérni, és már múlt hónapban is annyi volt mint most 9500 – 9600 között. Sokáig bébi hamit evett inkább, ritkábban főztem, azonban az elmúlt 2 hétben csak is azt eszi amit főzök. Reggel és este eszik tápszert 250-260 ml-t, reggel reggeli, utána kétszer amit főztem!! És nem gyarapszik!! Várom válaszát és előre is köszönöm!!!!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ebben a korban már nem folyamatos a hízás, hanem nagyobb szakaszok vannak, amikor nem hízik a baba (akár 1-2 hónap is lehet), aztán hirtelen nő egy nagyot. Ez az egész gyermekkor során így van, nem kell aggódni miatta, a korának tökéletesen megfelelő a súlya.

  • Kolozsvári Éva

    2011. július 16. szombat

    Kedves Ági,

    Nekem a kislányom súlygyarapodásával kapcsolatban lenne kérdésem, ugyanis nagyon lassan hízik. Most lesz pár nap múlva 9 hónapos, és még mindig csak 6 kiló. (3 hete mérték) A védőnők csak néznek rám, bár legutoljára mutattam nekik az orvosi kiskönyvemet, hogy én is „csak” 8 kiló voltam 1 évesen. Nem tudom ez számít e? Amúgy jókedvű, eleven kiscsöppség, eszik rendesen, napközben még kap tápszert kb. 150ml iszik alkalmanként, de már normális kajákat is eszik. Ez változó, hogy mennyit, valamikor 150 grammnyit, valamikor kevesebbet. Szóval szerintem az étvágyával nem lenne gond, de az istennek sem akar hízni. Szerinted mit kellene tenni? Adjunk neki valami vitamint, hátha attól nekilódul a hízása? A másik kérdésem, hogy még mindig nem akar kúszni, egyszerűen utál hason lenni, (ülni nagyon szeret) ha hasra rakom, és próbálom minél többször, akkor csak forog körbe körbe, de se előre, se hátra nem indul meg. Nem kellene már kúsznia?
    A kiságyban, ha alszik akkor már arra megyek be többször, hogy magától felült. Szerinted mit kellene még tenni a súlygyarapodással kapcsolatban, illetve mit csináljak, hogy ne utáljon úgy hason lenni.
    Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ha te sem vagy nagy darab, akkor ő sem lesz nagyobb. Nézd meg őt: ha eleget eszik (testsúlykilogrammonként kb. 120 grammot naponta), jókedélyű, kiegyensúlyozott, akkor egész egyszerűen csak ilyen alkat. Ha körbe-körbe már forog, akkor hamarosan kúszni is fog, tedd minél többet hasra, tegyél köré játékokat, amik inspirálják, hogy el akarja érni őket, hagyd, hogy próbálkozzon és idővel egyre ügyesebb lesz majd.

  • Andrea

    2011. július 16. szombat

    Kedves Ági!
    Ujra Önhöz fordulok,szeretném véleményét kikérni!
    Kislányom 4.én töltötte a 9honapot!
    2980gr.mal,és 54cm.el született!
    A 6honapos ellenörzésen 6170gr.volt a sulya,és 66cm!A 9 honapos ellenörzésen 7520gr.és 71cm!
    Ön szerint rendben van a gyarapodása?
    Az egyik orvos azt mondja,hogy minden rendben,nem muszály,hogy nagyon kövér legyen,a másik azt mondja,hogy picit soványabb mint az átlag!Már mi sem tudjuk mit is gondoljunk!??
    Egyébként okos baba,felül,feláll,még nem tökéletesen,de mászik,eleven baba,egy percre sem pihen meg!
    Szépen eszik,kivéve,ha fogzik,most bujik a 4.ik foga,éjjel alszik!!!
    Ön szerint van okunk idegeskedésre????
    Válaszát elöre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Zsuzsi

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági

    Azt szeretném kérdezni, hogy kisfiam 1950 grammal született most 4 éves 14 kg és 102 cm hosszú aggodalomra van e okom sokszor válogat de ami neki ízlik abból többet eszik és nagyon sokat mozog.Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Tökéletes a magassága és a súlya is. A válogatás normális, az ízlés javarészt 7 éves korig fejlődik, és még később is sokat változhat.

  • Molnár László

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági.

    A kisfiam 3 év 5 hónapos, 14,8kg.
    Anyatejes volt 13 hónapos koráig, 4-5 hónapos korától próbáltuk etetni több a korának megfelelő élelmiszerrel. A bébiételeket nem fogadta el, egyet sem evett meg! A feleségem készített többféle turmixot de azt sem kérte.
    Szalonnát kapart le késsel és rákente kenyér falatkákra, és ezt egy pár hétig ette is majd nem kérte. Ahogyan nőtt úgy próbáltunk változatosabban etetni, de ő semmit nem kért csak a kakaót, az anyatej elmaradása után.
    Pár hónapig napi szinten megevett 1 krém túrót de mos már azt is csak kb. heti 1x fogadja el. 2 évesen a gyerekorvos elküldte vérvételre, akkor mindent rendben találtak az értékekkel kapcsolatban.
    Minden fajta etetési ötletet kitaláltunk már de a kisfiam nagyon minimális szilárd ételt fogyaszt. A következőket egyáltalán nem eszi:
    gyümölcsök, húsok, főzelékek, levesek, édeségeg, tészták. De egyszerűbb leírni azt, hogy mit is eszik egyáltalán 1 nap: 1.2liter kakaó,(az éjszaka alatt is kér kb. 2dl-t), kb. 8db. győri édes keksz. Pár napja a vajas kenyérről lenyalja a sót és a vajat. Tudom, hogy nem egészséges a só de úgy gondolom annyira szegényesen táplálkozik, hogy a szervezete kívánja a sót.
    Egyébként összesen kb. 5-6 nyalásról van szó!
    A következőket szokta még enni de ezeket már nem ugyanazon a napon: kifli kb hetente 1 alkalommal, körberágja csak a héját. Hetente 2 alkalommal 1 kinder pingu. 2-3 naponta 3-4 darab sós száraz kicsi sütemény, vagy háztartási keksz. Nagyon ritkán dióbél vagy napraforgó mag. Azt hiszem, hogy mást egyáltalán nem eszik. Ha sikerül is hosszas rábeszélés után valamit a szájába tenni azt fanyar arcal kiköpi. Két éves korától adjuk neki a Béres cseppet + c vitamint.
    Két és fél éves korától adjuk neki az Eskimo kids halolajat. Körülbelül 18napja adok neki gyerek multivitamint is. Tudom, hogy nem táplálékkiegészítővel kell etetni de úgy gondoltam, hogy valamivel pótolni kellene az esetleges vitamin vagy ásványi anyag hiányt. A kisfiamon nem lehet észrevenni azt, hogy fáradt álmos lenne. Sokat szaladgál, futó biciglizik, játszik, hangoskodik.
    Mit csináljunk hogy egyen rendesen.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Az a gond, hogy ez nála egy rossz szokás. Nem volt jó evő, ezért azt kapta, amit elfogadott, így alakult ki nála, hogy szinte csak szénhidrátot és édességet, plusz kakaót eszik. Ez nem étvágytalanság, hanem válogatósság. Egyik napról a másik napra ezen nem lehet segíteni, sokkal inkább fokozatosan: egyetek vele együtt, és kapja azt, amit ti is, ha egy-egy alkalommal nem eszik vagy keveset eszik emiatt, az sem baj, semmi baja nem lesz tőle, viszont idővel rájön, hogy mást is meg kell enni, és mivel együtt esztek, ez jó példa lesz a számára is.

      Gyakran az ilyen esetekben csak az óvodában oldódnak meg a gondok, ahol nincs válogatás, azt kell enni, ami van és ott nem lehet ellentmondani, míg otthon a kicsi pontosan tudja, hogy idővel megsajnáljátok és azt kapja, amit megszokott.

  • kira

    2011. július 14. csütörtök

    Jónapot mindenkinek segitséget kérnék első sorban gyerek vagyok 12 éves.-és abban a dologban szeretnék segítséget kérni hogy =normálisan étkezek és most megyek hatodikba és mindenki legalább negyven kiló én meg csak 34 egész valahány és nem fejlödik semmim a többiek normálisan néznek ki én meg egy 3.ik osnak nézek ki 🙁 nem itt szeretném a próblémámat itt megbeszélni hanem aki udna segíteni az kérem vegyen fel FACEBOOK-ra és ott beszéljük meg a nevem : Taskó Kíra aki segit nekem az jelöljön be a profil képemen egy lilás kékes póló és rövid barna haj és egy lila szemüveg az leszek én elöre is köszönöm : Taskó Kíra

  • Gabriella

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Az előző kérdező lennék.Azt még elfelejtettem mondani, hogy a védőnő azt mondta , hogy már ne szoptasam minden evés után csak hajnalba délbe és este.Ön szerint is?
    Mertegy napunk úgy néz ki hogy reggel 5 szopi,alvás, 8 szopi séta és amire viszaérünk megint aludni akkar ugyhogy csak szopit tudok adni neki ez van 11 kor,14 kor kel akor főzelék szopival játék, 17 kor gyümi szopival játék,19:30 fürdés szopi alvás reggelig.Probáltunk már bébi pudingot jokurtot turot csak nyamog 1-2 kanállal.Úgy van minden pépesnél hogy amikor látja hogy keverem nyalja a száját csorog a nyála és nyamogtat és amikor az első kanálal megeszi utána öszezárja a száját és a fejét is elfordidtja felhuza a száját az orrához és úgy fújtat és fintorog ,de ez lehet bármi.
    Előre is Köszönöm még egyszer a válaszát !

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ameddig nem eszik meg a kanalas ételekből legalább egy teljes adagot (200 gramm), addig kell utána szoptatni még, különben éhes marad.

  • Gabriella

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni egy problémában.
    Egy kislányom van aki most 8 hónapos és 13 napos. 3100g és 49 cm születet.Most 7330g és 68 cm .Nincs még egy fogunk sem .Már ülünk mászunk és állunk már,nagyon mozgékonyak vagyunk.Az a problémánk hogy nem igazán akkar enni.Cicizni még cicizik sosem kapot tápszert (felírtak de nem hajlando megenni a tejpépet sem).Moistanában a főzeléket és a gyünit sem akkarja főleg kanálból nem ha itatópohárba rakom akkor egy olyan 50g hajlando megenni és semmi töbet, de utánna kap még cicit.Most két honap alatt hizot 7190g ról 7330 g ra. Nagyon aggodom mert az orvos el akkar küldeni minket vérvételre, de nem nagyon szeretném ha megszurkálnák.Kezdetől fogva nem volt egy jól hízó gyerek és ciciből is csak anyit eszik amenyit ő akkar,mert utánna nem hajlandó a szájába venni.De a súja sose csökkent és mindig hizott valamenyit .Aludni is jól alszik kicsi kora óta.Őn szerint mit tehetnék , hogy jobban gyarapodjon és az étvágya jobb legyen? Őn szerint tényleg kevés a súlya a korához képest?
    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.Kellemes napot önek.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Semmi baja nincs a kislányodnak. Az anyatejes babák általában lassabban kezdenek csak el nagyobb adagokat enni, ez teljesen normális, a súlyával sincs semmi gond, nyugodtan szoptasd tovább és mellett kóstolgassa az új ízeket, idővel egyre többet elfogad majd belőlük.

      • Gabriella

        2011. július 16. szombat

        Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
        Nagyon megnyugtatott benünket!
        További jó munkát és kellemes napot.
        Üdv.:Gabi

  • F. Edit

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Agi!
    Marcius 18an szuletett a kislanyom 3200gr-mal es 53 cm. CSak anyatejet kap meg egyelore. Azert irom, hogy egyelore, mert a vedono szerint nem elegendo a sulygyarapodasa es szerinte tapot kene adni neki.En megis probaltam viszont egyszeruen nem hajlando befalni a cumis uveget(szerencsere), amugy nemis cumizik. A jelenlegi sulya 3 es fel honaposan 4950gr. Amit nem ertek, hogyha a gyerek nyugodt, szopik(2-3-4 orankent, ez valtozo), jokedvu, nem siros, akkor miert eroltetik a tapot mindenkeppen? Valoban ennyire keves ez a suly egy 3es fel honapos kislanynak? Este eszik 8,30korul es alszik ejszaka 4ig, teljesen nyugodtan. En mind egy szofogadatlan edesanya nem vagyok hajlando tapot adni tovabbra sem neki.
    Onnek mi a velemenye ezzel kapcsolatban?
    Valoban kellene potolnom, csak azert, hogy a sulya gyarapodjon?
    Elore is koszonom a valaszat. F.Edit….Szekelyudvarhely

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Nem kell aggódnod, ha jókedvű, naponta 5-6x szopizik és naponta 5-6x van pisis vagy kakis pelenkája, akkor nem kell tápszert adni neki, mert elég a tej. A súlygyarapodása is megfelelő volt eddig.

  • Deákné Tóth-Institórisz Adrienn

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon aggódom a kislányom miatt. 3200grammal születtett, 1. hó végére 4330, volt, 2. hó végére 5300, de aztán lelassult. 3 hónaposan 5730gr volt. A baj az, hogy úgy látom, érzem, hogy nem eszik annyit. Reggel 130-140 gr-ot, és még lefejek 50-60 gr-ot. Írtak fel neki vasat és ésn is megyek vérvételre. Doktornőnk javaslatára lemértem egy 24 órás evését. 710 gr volt és 170 grammot lefejtem, amiből 20 grammot tudtam belediktátlni nagy nehezen. Persze a cumisüveg nem kell neki. Ezért nem is hiszem, hogy a tápszert elfogadná… Amúgy jó a kedélyállapota, nyugodt, mosolygós baba. Átalussza az éjszakákat és napközben is szépen alszik, én mégis aggódom.
    Ön szerint kellene egy kiviszgálás? Ő a második kislűnyom, mégsem érzem magam rutinosnak. Ő is vékonyka és nem hízott 2 hónapos kora után látványosan, de vele tejadó anyuka voltam. Tehát ott nem volt baj a tej mennyisége. Nem tudom, most mi a baj?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Deákné Tóth-Institórisz Adrienn

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell aggódnod. Ehhez a súlyhoz testsúlykilogrammonként naponta 120 grammot kell ennie, azaz neki 5.730*120 grammot, azaz 687 grammot naponta, tehát eleget eszik. És amint írod, nyugodt, mosolygós, a gyarapodása is megfelelő, hiszen az első 2 hónapban még 1-1 kilós gyarapodások szoktak lenni, de a 3. hónapban már elég, ha havi 400 grammot legalább gyarapszik a kicsi.

      • Deákné Tóth-Institórisz Adrienn

        2011. július 06. szerda

        Köszönöm szépen a válaszát! Szép napot Önnek is!

  • Livi

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági! A következő problémával fordulok Hozzád, válaszodat nagyon köszönöm előre is.

    Kislányom 7,5 hónapos. 3200 grammal született császárral. Jelenleg 7090 gramm, valamivel a korának megfelelő súly alatt van. A problémám is innen fakad, ugyanis soha nem volt egy jólevő gyerek, szoptatni sajnos nem tudtam. Most lassan másfél hónap alatt alig hízott 350 grammot, de inkább a fogyás jellemző rá. Már eszik főzeléket is napi egyszer ebédre, de ebből is alig egy fél üveggel. Sokszor 5 óra hossza is eltelik, és nem éhes, holott pl előtte is csak 110 ml tápszert evett meg nagy nehezen. Olyan, mintha nagyon lassú lenne az emésztése, mert van, hogy az ebédet követő délutáni tápszer után még visszabukja a főzeléket is. A gondom az is, hogy szinte havonta beteg is, 39.4-gyes lázzal legtöbbször, emiatt kórházban is voltunk már 3X, antibiotikumot kapott legutóbb a magas fehérvérsejt és CRP értékek miatt. Az antibiotikum mellé kapott protexint, utána két hétig megint volt étvágya, most utóbbi két hétben megint nem, és fogyott is.. Emellett egy jó kedélyű, mozgékony (bár még csak tengelye körül forog), „beszédes” kisbaba, sokszor nem is értjük, honnan a sok energiája, amikor tényleg a neki és súlyának szükséges táplálék felét, ha megeszi. (kb 400 ml tápszer és kb 100 gr főzelék egy nap) Attól tartok, ha ez így folytatódik, megint beteg lesz.. Foga még nincsen.
    Közösségbe emiatt szintén nem járunk, járhatunk, mert félő, hogy összeszed valamit – az orvos tanácsára. Tisztában vagyok vele, hogy a 6. hónap után kissé stagnál/lelassul a babák súlya, de ezt inkább a mozgékonysággal, mintsem a nem evéssel magyarázzák. Mit tehetnék, hogy kissé többet egyen, és hízzon is valamennyit? Mitől lehet, hogy nincs étvágya? Javasolnád esetleg egy gasztroenterológus felkeresését? Vagy kihez tudnék fordulni? Vagy egyszerűen fogadjam el, hogy ő egy „nem szeretek enni” gyerek? (ami oké, ha mellette legalább kissé hízogatna, és nem fogyna..)

    Nagyon köszönöm a válaszodat!

    Livi

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Fél éves kor után a kicsi hízása jelentősen lelassul, vagy akár hetekre meg is áll, miv el a kicsi már lemozogja, amit megeszik. A súlya egyébként megfelel a korának, a születési súlyát már megduplázta, a picivel kisebb súly a betegségekből is adódhat, hiszen ilyenkor mindig fogy a baba egy keveset.
      Mivel azonban a súlyához képest tényleg keveset eszik, ezért érdemes lenne egy alaposabb kivizsgálás, mert lehet, hogy vashiány vagy más okozza az étvágytalanságát.

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Fél éves kor után a kicsi hízása jelentősen lelassul, vagy akár hetekre meg is áll, mivel a kicsi már lemozogja, amit megeszik. A súlya egyébként megfelel a korának, a születési súlyát már megduplázta, a picivel kisebb súly a betegségekből is adódhat, hiszen ilyenkor mindig fogy a baba egy keveset.
      Mivel azonban a súlyához képest tényleg keveset eszik, ezért érdemes lenne egy alaposabb kivizsgálás, mert lehet, hogy vashiány vagy más okozza az étvágytalanságát.

  • reka

    2011. június 11. szombat

    kedves agi
    kislanyom most het honapos es csak 6.5kg(meg mindig szopizik). 3900 g szuletett. mar negy honaposan elkezdtem a hozzataplalast mivel meg csak 6.1kg volt. sem a tejet sem a tejport nem issza , a tejes dolgokat nem eszi eggyaltalan. a repa burgonya csirkemell pepet szereti es a burgonya almaval-fozeleket, de mast nem hajlando megenni.naponta 4-5 szor szopizik(sajnos nem tudom mennyiket),100-150ml repa, burg,husi pepet,es 100-150 ml burg alma fozeleket eszik meg.meg iszik melle 50ml almalevet vagy narancsot, es persze amikor szomjas kapja a teat. mi lehet az oka hogy nem hizik?hogyan tudnam vele megszerettetni a tejport vagy a tejet.?vagy a tobbi etelt(mar nagyon sok felet kiprobaltam, de csak ezeket hajlando megenni).megcsinaltuk a vervizsgalatokat minden rendben. milyen vizsgalatokat csinalhatnank meg.?
    elore is koszonom valaszat.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Semmi gond nincs a táplálásával, hiszen szépen eszik főzeléket is és mellette szopizik, nincs szükség tejporra és tejre, az az egészséges, ha szopizik (1 éves kor előtt egyébként sem szabad adni tejet, anyatejes babának pedig nincs szüksége tápszerre, ettől egyébként sem fog hízni) Valószínűleg azért nem hízik, mert fél éves kor után lelassul a hízás, mivel a baba már sokat mozog és lemozogja, amit megeszik, emellett alkati dolog is lehet a lassabb hízás hátterében, nyilván, ha ti is átlagos vagy annál kisebb méretűek vagytok, a gyereketek sem lesz nagyobb 🙂 Nyugodtan etesd tovább azokkal, amiket szeret és kóstolgassátok az új ízeket, plusz szopizzon kedvére, idővel megjön a többi ételhez a kedve és nőni fog a súlya is.

  • Gábor

    2011. június 10. péntek

    Kedves Ági,
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam a weboldalát, érdekes dolgokat olvasgatok itt.
    Nekem egy összetett kérdésem lenne, megkérem válaszoljon mielőbb , ha teheti.
    Kislányunk 3 éves 2 hónapos, első gyerek. Nagyon szerettünk volna egy babát, és hamar meg is érkezett hozzánk. Kislány.
    Megadtunk mindent születésétől kezdve, próbáltuk kényeztetni is, tényleg odafigyeltünk maximálisan.
    Mostanában egy vírus miatt kórházba kerültünk, aztán 2 hét kórházi kezelés után hazaengedtek minket. Most már felépült, jól van a kicsi. Már azelőtt is akaratos és néha hisztis volt, mielőtt befeküdtünk a kórházba, de amióta újból itthon vagyunk, hát azóta mintha kicserélték volna, és én mint apa , teljesen meg vagyok botránkozva. Nem tudok neki magyarázni, meg se akarja hallani, ha oktatom mert rosszat csinált…Felveszi az anyja magas sarkú cipőit és azzal csattog a lakásban, amitől mindketten kikészülünk. Ha leveszem a cipőt a lábáról és elrakom, akkor megüt, hozzám vág valamit és torka szakadtából üvölt, tehát kikel magából.
    Aztán én erre, mivel nem tudok mit kezdeni, általában beviszem a hálóba, és lerakom az ágyba, majd azt mondom, hogy gondolkodjon el, hogy milyen butaságot csinált. Persze sír mert nem tetszik neki a bünti, majd 10 perc után könyörög, hogy jó lesz és kiengedem.
    Majd újabb pár perc elteltével kezdődik minden elölről. És ez így megy már egy ideje, amitől a feleségemmel együtt teljesen készen vagyunk idegileg. Még mi is összekapunk, ha nem értünk egyet a nevelési szokásokban. Persze a gyerek az anyjával is ugyanazt műveli, mint velem, tehát vele is megy a hiszti meg a rakoncátlankodás-ütés-verés.
    Próbáltuk szép szóval, de nem megy. Ha kint vagyunk a szabadban, akkor persze lenyugszik , de amint a lakásban vagyunk, a helyzet változatlan.
    Tudom nem célravezető és nem szép dolog, de előfordult már, hogy kapott a kezére, meg a popsiára, mert nem fogadott szót, és azért is csinálta amit megtiltottunk neki. Már azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy az váltotta ki ezt a viselkedést, ezt az erőszakos megnyílvánulást. Nem tudom,
    Máskor meg kedves, bújik hozzám, puszilgatom, édesgetem, szeretgetem (apás nagyon)
    Nem tudjuk eldönteni, hogy milyen módszerrel tudjuk jól nevelni, és mivel tudjuk ezeket a kirohanásait kezelni, kérem segítsen ebben tanácsaival.
    Néhanapján a kezét a szájába veszi és harapja idegből, amikor megszídjuk, vagy fegyelmezzük. Persze nem látványos a sérülés, gondolom inkább figyelemfelkeltés.
    Kérem írja meg meddig tart még ez a kor ? mert kétségbe vagyunk esve , hogy valamit talán mi nem csinálunk jól.
    A bölcsiből most kiestünk a betegség miatt, hamarosan újra visszamegyünk majd.Amúgy a közösségben jól viselkedik, kedves meg aranyos, persze ott is tanulgatja társaitól a jó meg rossz dolgokat.
    Segítségünk nincs, mert a nagyszülők vidéken laknak, messze, évente 2x találkozik velük.
    Az elmúlt 3 év alatt egy napot sem töltöttünk a gyerek nélkül, nem pihentünk egyszer sem igazán a feleségemmel, lehet, hogy fel kellene töltődnünk nekünk is…….
    Belvárosban lakunk, mellékesen.
    Üdvözlettel: SZ.Gábor

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezek a dackorszak tipikus jelei, amik most a kórház és a bölcsi elhagyása miatt lettek erősebbek, mint eddig. A gyereknek is kell néhány hét, mire feldolgozza a történteket, és sokat fog segíteni az is, ha visszakerül a közösségbe. Ha hisztizik, arra jó megoldás, ha leülteted valahova, hogy lehiggadjon, ha mindig ugyanezt teszed következetesen, akkor az idővel segíteni fog. A kézrecsapás azért nem jó, mert így azt mutatod neki, hogy az ilyen helyzeteket agresszióval kell megoldani és így ő is ezt a megoldás fogja választani, ő is ingerültebb lesz majd.

  • CsPDO

    2011. június 07. kedd

    Kedves Ági,
    Kérdésem a következő lenne. Kisfiam 11 hónapos, 8.4 kg. két hónapja nem hízik, sőt , inkább fogyott, 10 dekát. (náthás volt egy hétig, ezt annak tudom be.) Tény hogy rengeteget mozog, vezetve jár, rendesen van étvágya, jó kedélyű, nem fáradékony. Ha a genetikát nézzük, mi a szülei is magas-vékony típusok vagyunk.. Normális dolog, hogy nincs hízás? kicsit aggaszt a dolog. reggel-este szopizik, reggelire kenyeret kap lekvárral, tízórai gyümi, aztán főzelék, uzsi gyümölcs-gabona, vacsora főzelék, alvásnál tej.
    A másik kérdésem, hogy fél éves kora óta szinte percre pontosan hajnali háromkor felkel, régebben szoptattam ilyenkor, most iszik pár korty teát és kis simogatás után visszaalszik (tehát nincs oka a felsírásra). Hogyan tudnám erről leszoktatni?

    Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Teljesen normális, ha nem hízik most, ebben a korban sok baba gyakorlatilag lemozogja azt, amit megeszik, mivel ő jókedélyű, eleget eszik, ezért nem kell aggódni.
      Az ébredés azért is lehet, mert most meleg van és tényleg szomjas, ezért alszik el ivás után, de egyébként átlagosan másfél éves korig 1 ébredés meg szokott maradni, ez teljesen normális.

  • xyzsuzsa

    2011. június 01. szerda

    Nagyon sok hasznos dolgot olvastam már a blogon, amit köszönünk.

    Sajnos eléggé súlyos a helyzetünk a táblázat szerint: A kislányom 2510 grammal született, időben. Jelenleg 9 hónapos a súlya jelenleg 6300 gramm. Az elmúlt 3 hónapban alig hízott. Voltunk kórházban kivizsgáláson, semmit nem találtak, írtak fel neki speciális tápszert, de nem eszi.(A 2 heti benntartózkodás alatt fogyott is)
    Nagyon jó a kedve, kúszik.
    Hozzátáplálással kapcsolatban: szint már mindennel próbálkozunk, csak a szilárd ételeket fogadja el, abból is amit megfoghat, minimális mennyiségeket eszik, szinte mérhetetlen:(
    Van már 7 foga, a súlymegállás a fogzással egyszerre kezdődött.
    Nagyon kell aggódnom a súlya miatt, már a béres cseppet is kapja, még sincs jobb étvágya. Még szopizik, de azt is kevés mennyiségeket: 50ml-t átlagban, 2 óránként.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      6 hónapos korban a hízás üteme lelalssul, akár hetekre le is állhat, mert a baba lemozogja, amit megeszik. Mivel 2 óránként szopizik és önállóan szilárd ételeket eszik, nem kell aggódni miatta, hidd el, ha szüksége lesz többre, akkor többet fog enni. A mennyiségek becsapósak lehetnek, hiszen a szilárd ételek sokkal táplálóbbak lehetnek, ezért kevesebb is elég belőlük (pl. negyed szelet kenyér is elég lehet a babának, hogy jóllakjon)

      • xyzsuzsa

        2011. június 10. péntek

        A súlyával van a problémánk, a táblázat alapján nagyon kevés a súlya.

        • Vida Agi

          2011. június 11. szombat

          Igen, de ő jóval kisebb súllyal született, mint ami a táblázatban van, ezt általában másfél-2 éves korra szokták behozni a kisebb súllyal született babák. Mivel a kivizsgáláson semmi problémát nem találtak nála, ezért tényleg arról van csak szó, hogy ő kisebb súllyal született, mint az átlag és ezt a lemaradást még nem hozta be, ami érthető, hiszen most annyit mozog, később, amikor túllesz az intenzív mozgásfejlődés időszakán, jobban megindul majd a hízása is.

          • xyzsuzsa

            2011. június 14. kedd

            Nagyon szépen köszönjük válaszát. Jó munkát kívánunk.

  • Viki

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági! Azt halottam hogy az anyatejes babáknak sokkal hamarabb lehet adni epret meg banánt,meg apró magvas gyümölcsöket, azzal takarózva hogy neki lehet mert anyatejes és át megy rajta hamar a gyümölcs.Ez igaz? Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ez nem igaz. Az aprómagvas gyümölcsöknél a magok okoznak problémát és ugyanúgy allergizálják az anyatejes babákat, mint a tápszereseket. Ráadásul, mire ezeket adod neki már nem csak anyatejes a baba, hanem mást is kap, és onnantól kezdve, hogy nem csak anyatejet eszik, az emésztése pont ugyanolyan, mint egy felnőtté vagy egy tápszeres babáé.

  • Szilvi

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam április 22-én volt 1 éves. Születési adatok: 3030 gr és 48 cm. Az 1 éves státuszon 8030 gr és 69,5 cm. Rá 5 hétre a súlya csökkent 7990 gr és 72 cm. 1 éves koráig szopizott. 2 hónapja tápi is kap. Nagyon vidám, mosolygós baba. Szépen eszik igaz még csak 2 foga van. Már csak egyszer alszik, délután. És 1 hónapja teljesen önállóan jár. Kell aggódnom a súlya és a magassága miatt? Mert mindenkinek az az első mondata amikor találkozunk, hogy jaj, milyen picike! Én is látom, de mit tudok tenni, hogy hízzon? Vagy lehet, hogy beteg? Laborban még nem volt születése óta.

    Várom válaszod!

    Tisztelettel: Szilvi

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Nem kell aggódnod miatta, 1 éves korra a 8 kilós súlyhatárt kell elérni, a súlya most a járástanlás miatt is csökkenhetett egy kicsit, de ez nagyon minimális. Ha egyébként jó étvágyú, változatosan eszik és kiegyensúlyozott, akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy lemozogja, amit megeszik (ami normális ebben a korban)

  • Viki

    2011. május 18. szerda

    Üdv!
    10 és fél hónapos kislányom 69,9 cm magas és 7280 gramm.Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehet az hogy csak 20grammot hízik egy hónap alatt,és hogy csak fél centit nőtt?Én itthon 8 kilót mértem és 73 cm-t.Én sem vagyok alacsony és az apukája sem.Én 170cm vagyok az apukája 183cm.Hogy lehet ez hogy a védőnő mást mért mint én?

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ebben a korban már nehéz mérni, mert sokat mocorog a baba, ezért még a digitális mérleggel sem lehet annyira pontosan mérni, nem is kell ezen aggódni. Ha eleget eszik, jókedélyű, jó étvágyú, egészséges, akkor nincs okod az aggodalomra. Ebben a korban egyébként is sokkal lassabb a hízás, akár hetekre meg is állhat, aztán újraindul.

  • M. Zsuzsanna

    2011. május 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom időre 2300g-mal, 45cm-rel született. Most 21 hónaposan 7570g a súlya és 74,5cm. Nagyon sok kivizsgáláson túl vagyunk, eddig minden lelet negatív. Gyermekem nagyon rossz étvágyú, alig eszik valamit. Rengeteg étvágyjavítóval próbálkoztunk, de egyik sem hozott eredményt. A gyermekorvos türelemre int, szerinte még nincs szükség növekedési hormon vizsgálatra. Én viszont aggódom. Gasztroenterológián is voltunk, de ott sem javasoltak ilyen irányú vizsgálatot. Kihez fordulhatnék? Válaszodat előre is köszönöm. Zsuzsanna

  • inda

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági,
    kislányom koraszülöttként 1 hónappal korábban jött a világra. Már a várandósságom alatt is riogattak az orvosok itt Németországban, hogy a babám kórosan pici. Mikor megszületett 10/10-es Apgarral, 2150gr volt és 45,5 cm.
    Nem nagyevő baba, mindig is jóval kevesebbet evett, mint a javasolt mennyiség. De jó kedélyű, mozgékony, okos és igen határozott. Képtelenség több ételt belediktálni, mint amennyit ő meghatároz.
    9 hónaposan 7300gr volt a súlya és 65cm a hossza. A német gyermekorvos és a genetikus növekedési hormomvizsgálatot javasol, amely 4 napos kórházi benntartózkodást igényelne, rengeteg vizsgálattal. A magyar gyermekorvos és a védőnő, akikhez szintén rendszeresen viszem a kislányomat, nyugalomra int, és a gyermekem növekedését, fejlődését teljesen normálisnak ítéli meg.
    Megköszönném, ha megírná Ön a véleményét.
    Válaszát és az egész munkásságát nagyon köszönöm.
    Kiss Andrea

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Szerintem is normális a súlya, a gyarapodása a születési súlyához képest pedig nagyon jó, hiszen már megháromszorozta a súlyát.

      • inda

        2011. május 22. vasárnap

        Kedves Ági,
        lehet, hogy nem voltam világos.
        Nem is a súllyal, hanem a hosszal van az orvosok problémája.
        Üdvözlettel
        K.A.

        • Vida Agi

          2011. június 04. szombat

          Ha megnézed a fenti táblázatot, akkor látod, hogy egy átlagos 50 centivel született baba 9 hónapos korára 22 centivel lesz hosszabb, tehát nálatok a 20 centi az átlagosnak mondható növekedés hosszra a korához képest.

  • Kati

    2011. május 07. szombat

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni,hogy az 5 éves kisfiam 16 kg és 100 cm feletti olvastam már az előző írásokban,hogy nem kell aggódni hogyha nem akkora a súly mint a megadott táblázatban.
    Ezt elfogadom és nem is aggódom azon hogy említetted az emésztést.Sajnos nem tudom hogyha nem nagy wc-zik mindennap csak 2 naponta akkor az baj -e?
    Sajnos azt sem tudom hogy hogy eszik oviban,azt viszont tudom hogy nagyon válogatós és minden egyes falatnál szólni kell neki hogy egyen.
    Vérképen voltunk egy éves akkor minden rendben volt.
    Tudnál tanácsot adni hogy mikor kell aggódni?Milyen tünetekre kellene odafigyelnem?
    Válaszod nagyon várom!
    Köszönöm Kati

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem gond, ha csak 2 naponta van széklete. Ha a vérképe rendben volt, jókedvű, kiegyensúlyozott gyerek, akkor nem kell aggódni amiatt, ha kicsit soványabb az átlagnál. Gond az lehet, ha alacsonyabb is, illetve nem nő a korának megfelelő mértékben egyik méréstől a másikig (tehát mind a súly, mind a magassága megáll a növekedésben)

  • Bihari Beatrix

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Kislányom 10 hónapos és 7200gramm amihez a hossza 69cm. A védőnő és a gyerekorvos összefogtak ellenem és mindenáron be akarják küldeni kivizsgálásra, mert szerintük túlságosan le van maradva. A kisfiam is le volt szerintük, mert 6 hónapos korától vagy nem hízott vagy fogyott, vagy stagnált a súlya. Ő most 2,5 éves és 12,3kg. Mind a két gyerekemnél 6 hónap körül egyre kevesebb volt a tejem és a hozzátáplálásnál kezdődtek a problémák. A kisfiammal ellentétben a kislányom soha nem fogyott csak hízott vagy stagnált. A legszebb a történetben, hogy annak idején a kisfiamat is elküldték kivizsgálásra, de a gasztroenterológus nő olyan rosszul vett vért, hogy nem sikerült értékelhető vért levennie mi pedig nem vittük vissza, így nem volt véreredmény. Most, hogy a kislányt is be szeretné küldeni úgy gondolta a kisfiút is vigyük el egy kivizsgálásra. Egyébként mind a kettő mozgékony, okos és egészségesnek tűnő gyerek.

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Ha ti is az átlagnál kisebb méretűek vagytok, akkor a gyerekek is ezért lehetnek lassabb növésűek. Ha jó étvággyal, változatosan eszik, kiegyensúlyozott, akkor nincs ok aggodalomra, valószínűleg csak lemozogja, amit megeszik, de ha étvágytalan is emellett, nem eszik rendesen, akkor ki kell vizsgáltatni, mert ebben a korban gyakori a vashiány.

  • Ficsor Zsuzsanna

    2011. április 27. szerda

    Kedves ÁGi!

    A kisfiam 2010. december 19-én született 3250 grammal. Most négy és fél hónapos és a súlya még nincs 5 kiló(4,85). az éjszakát végigalussza, napi 4-szer eszik tápszert, meg tejcsit, de az csak reggelre elég. Két hete eszik főzeléket is reggel.Másfél hónapos korától így van,hogy 12 órát alszik este, de nagyon vidám, mozgékony, figyelmes. Nem kevés ez a súly neki?
    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      De, egy kicsit lassú volt eddig a súlygyarapodása, de mivel kiegyensúlyozott, eleget eszik jól alszik, ezért ez a lassabb gyarapodás lehet alkati kérdés is.

  • Geriné Bodor Andrea

    2011. április 25. hétfő

    Kedves Ági Köszönöm eddigi válaszaidat.Most arról kérdeznék,mért nem hízik megfelelően a kislányom.Vivien 1 éves .Csak szopizni akar más kaját nem szívesen fogadd el vagy ha igen 1 2 3 kanál.
    Súlya még nem teljes 8 kiló magassága 70 cm.A dokinő nincs megelégedve.Kérdésem elég e neki az anyatej?Hogy szoktassam rá a rendes kajára.Előre is köszönöm válaszod.
    ui.Használ az étvágygerjesztő?

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      1 évesen a minimum súly, amit egy egészséges súllyal született babának el kell érni, a 8 kiló, ezért tényleg egy kicsit karcsúbb az átlagnál a kislányod. Szerintem nem az étvágyával van gond, egyszerűen csak szeret szopizni, de mivel ettől nem gyarapodik megfelelően, fokozatosan rá kell szoktatni a többi ételre is. Minden szoptatás előtt adj neki szilárd ételt is, olyanokat, amiket ti is esztek, és kapjon naponta többször önállóan ehető ételeket is, amiket kézzel fel tud csipegetni vagy el tud rágcsálni (pl. kifli, kölesgolyó, sajtkocka stb.) Amikor ti esztek mindig ültesd oda magatokhoz, kapjon a ti ételeitekből is, és hadd egyen önállóan bármiből, amit csak akar, ez meghozza a kedvét a rendes ételekhez. Persze emellett még szopizhat, amennyit csak akar, de egyre többet kapjon a szilárd ételekből is.

      Ennek ellenére, ha étvágytalanságra gyanakszol (bár akkor az anyatejet sem igazán fogadná el), akkor meg kéne nézetni, nem vashiányos-e.

  • Daniella

    2011. április 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    A táblázatot nézegetve nem nagyon kellene aggódnom, nem is elsősorban a fiam súlya miatt aggódom. Bulcsú fiam 4200 g-mal, 58 cm-rel született, nagy fiú volt. Gyönyörűen gyarapodott, teljesen egészséges volt sokáig. Aztán úgy egy éve kezdődött a probléma a kakálással. Egyik hétről a másikra megszűnt a napi kaki, és odáig jutottunk, hogy csak hetente egyszer volt! Kérdeztük doki nénit, ajánlott glicerin-kúpot, ám a hónapok során ezzel is csak addig jutottunk, hogy öt naponta egy kúppal ki lehet könyörögni. Nem „bogyózik”, de néha azért megküzd vele (nem mindig fáj). Próbáltuk a Laevolac-szirupot is éhgyomorra, semmi. Ez tart lassan egy éve, és több mint egy éve nem mozdul a súlya sehová 13 kg-ról. Ami, látom, önmagában nem gond. De általában szépen eszik, és én (laikusan) összefüggést gondolok a két dologban. Válaszodat előre is köszönöm szépen! Daniella

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Érdemes lenne ezzel a problémával felkeresnetek egy gasztroenterológust.

  • Andrea

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!elfelejtettem leirni,hogy az 5honapos ellenörzésen kislányom sulya 6170gramm volt!Nagyon keveset gyarapodott!!!
    Andrea

  • Andrea

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!
    Véleményét szeretném kikérni,kislányommal kapcsolatban!
    Maja nemrég mult 6 honapos,2980 grammal,54centivel született!
    A 6honapos ellenörzésnél 6360gramm volt a sulya,és 66cm!
    Dr.nö szerint 10%ékkal kisebb,mint kellene!
    Igaz,nem eszik annyit,amennyit kellene,azért mert fogzik!
    Ön szerint is kisebb a sulya az átlagnál???
    Teljes a pánik itthon,hiába probálom etetni,ha nem fogadja el!
    19.én vissza kell mennünk ellenörzésre,hogy gyarapodott e,remélem minden rendben lesz vele!
    Fogzás után elfog mullni az étvágytalansága???
    Válaszát elöre is köszönöm!
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A súlyával nincs semmi gond, hiszen kisebb súllyal született, mint az átlag, és már megduplázta a születési súlyát, ezért nincs ok aggodalomra. Etesd igény szerint, nem szabad erőltetni az evést, ha már nem fogadja el.

  • Joó Brigitta

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!

    Most megint hozzád fordulok segítségért, a kisfiam 3450g-mal született és most 9 és fél hónaposan 8200-8300g között ingadozik már több mint egy hónapja. Szépen eszik, fejlődik most próbálkozik a felhúzással és álldogálással,sokat mászik is. Egy nap 2x kap főzeléket, uzsira gyümölcsöt és nagyon imádja a kenyeret amit minden napszakban követeli.Valamikor étvágytalan persze a fogzás miatt de az talán 1 hónapban 1x.Igy nem nagyon értem, hogy miért fogy vagy miért nem hízik.? Talán nem elég táplálóan etettem? Vagy ez normális, hogy abba marad a hízás?
    Nagyon várom válaszodat,és előre is köszönöm!!!
    Brigitta

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      6 hónapos kor után a hízás mértéke jelenősen lassul, akár hetekre le is állhat, emiatt nem kell aggódni. Ha megnézed a táblázatot, 1 éves korára 9 kiló körül kell lennie (egyébként a minimum a 8 kiló, ezt kell mindenképpen elérni), neki még addig 3 hónapja van, addig még biztosan eléri a 9 kilót, tehát nincs miért aggódni. Az étvágytalanságot a fogzás okozhatja. A lassabb hízást pedig az, hogy lemozogja, amit megeszik.

  • Marica

    2011. március 09. szerda

    Az én kislányom 04.28-án lesz 3 éves.Már 1 éve 12kg egyszerüen nem akar enni! Mindenki azt mondja hogy eszik annyit ami neki elég,de hát azért csak kellene híznia! Teljesen tanácstalan vagyok, már csináltattam vérképet is az normális! Hetente 1-2 alkalommal egész éjszaka sír hogy fáj a lába!Ezzel is orvoshoz fordultunk,s annyi volt a válasz hogy nő!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ha orvosilag nincs semmi baja, akkor egész egyszerűen arról lehet szó, hogy ő ilyen alkat. Ebben a korban egyébként sem folyamatos a hízás, akár fél-1 évig is lehet, hogy szinte állandó a súlya, aztán hirtelen hízik egy nagyot. A lábfájás miatt érdemes lenne kivizsgáltatnod.

    • Zsuzsa

      2011. május 09. hétfő

      Elnézést hogy belekotyokog, de én ezt a lábfájás dolgot nem hagynám annyiban. Azért az nem normális ha egész éjjel sír. Melyik lábát fájlalja? Esetleg mindkettőt? Nappal is fáj, vagy csak éjszaka? Én ezzel még futnék néhány kört, főleg hogy a gyarapodásával is gond van.

  • Pálma

    2011. március 02. szerda

    Bocsánat, az kimaradt, hogy napi 5-6x eszik (8-10 percnél nem szopik tovább) és már 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát.
    Este 10től reggel 7-8ig.
    Vidám, kiegyensúlyozott, fejlett baba, azóta néha nyűgös mióta nyáladzik és mindent rág, de nem vészes.

  • Pálma

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ági!

    Először is: imádom az irományait, mindig találok választ a bennem felmerülő kérdésekre.
    Most eljutottam odáig, hogy én is szeretnék kérdezni Öntől.
    Kislányom ma 4 hónapos, 5950 gramm és 64 cm.
    3300 grammal és 52 cm-rel született.
    Eleinte nagyon gyorsan hízott(heti 300-350), csak úgy „dőlt” belőlem az anyatej.
    Azonban 3 hónapos kora óta kezd visszaesni a gyarapodás.
    A 3 hónapos státuszvizsgálaton csak 410 grammot hízott 4 hét alatt és ezt a védőnő kevesellte.
    Itt azt olvasom, hogy pont a minimumot értéket hízta.
    Azt mondta a védőnő, hogy adjak tápszeres kiegészítést.
    Van itthon lefagyasztott anyatejem, megpróbáltam odaadni neki, de nem kérte.
    Gondolom nem volt éhes.

    Most két hét alatt csak 50 grammot hízott és erre azt mondta, hogy nem baj, biztos sokat mozog.
    Ami igaz is, de már 3 hónaposan is oldalra fordult, hátról átfordult hasra és rengeteget izeg-mozog.
    Én terhességem előtt sehogy sem bírtam magamra szedni egy pár kilót, akármennyit ettem.
    Lehet hogy ezt örökölte vagy lehet, hogy a tejem kevés?
    A bal mellem úgy látom, hogy kevesebbet termel, de a terhességem előtt is „visszamaradottabb” volt.
    Még a kórházban kisebesedett, és itthon bele estem abba a hibába, hogy 2 napig nem szoptattam belőle, kaptam is egy 2 napig tartó tejlázat, 39 fokos lázzal.
    Azóta mindkét mellből rendesen szoptatok, persze felváltva,de vaan, amikor el sem fogadja a pici a bal mellem, csak a jobbat.
    Ha este a bal mellemből eszik, akkor sokkal korábban felébred, mintha a másikból enne.
    Gondolom azért, mert nem lakott jól.
    Napi 3x kakil és meglátásom szerint van elég pisi pelus is,de valóban nem egy pocakos baba, néha vékonynak is látom.
    Kicsit aggódom, nem szeretném, ha éhes maradna vagy nem gyarapodna megfelelően.

    Egy pár hete észrevettem a babán, hogy folyik a nyála és folyamatosan eszi a kezét, meg mindent ami a keze ügyébe kerül megnyal, megrág.
    Vajon elkezdődött a fogzás?
    Nem tudom eldönteni, így azt sem, hogy vegyek-e már most neki Dentinox fogzássegítőt?
    Ha meg nem a fogzás miatt van és adom neki, akkor feleslegesen „tömöm” gyógyszerrel.
    Vajon ez lehet a probléma?

    Elnézést, ha hosszúra sikeredtem, de nagyon aggódom.
    Köszönöm előre is a válaszát!
    Üdvözlettel:
    S. Pálma

    • Vida Agi

      2011. március 07. hétfő

      3 hónapos kor után a hízás lelassul, akár néhány hétre teljesen le is állhat, ezért nem érdemes hetente mérni, elég havonta, mert a heti mérés csak aggodalmat okozhat. Ha naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, látszólag nem tűnik éhesnek, kiegyensúlyozott és minden hónapban megvan a minimum 400 gramm hízás, akkor nincs miért aggódni.
      Próbáld meg, hogy estefelé gyakrabban szoptatsz, így jobban jóllakik éjszakára.
      Vannak lassabban és gyorsabban hízó babák, ez alkati kérdés elsősorban, általában a lassabban hízó babáknál folyamatos a gyarapodás, a gyorsabban hízóknál pedig az első félév után teljesen leáll, így 1 éves korra nagyjából hasonló átlagértékek között mozog a súlyuk 🙂

      Igen, ebben a korban már elkezdődhet a fogzás. Ezzel csak akkor kell foglalkozni, ha alvászavart okoz vagy nagyon nyűgös miatta napközben a baba, esetleg nem eszik, egyébként nem kell különösebben foglalkozni vele.

      • Pálma

        2011. március 07. hétfő

        Nagyon köszönöm a válaszodat!
        Akkor abbahagyom az aggódást 🙂
        Igen, teljesen kiegyensúlyozott, beállt a napi rendje is egy ideje.
        Csak azért aggódok, mert nem egy túl pocakos baba, sőt néha soványnak is látom és ugye a méréseknél is az jön le, hogy mostanában nem hízik túl sokat.
        Bár az is igaz, hogy nem kell hizlalókúrát tartani, de azért ilyenkor még jó, ha az embernek van egy kis tartaléka, nem?
        Amúgy tegnapelőtt hasra is fordult úgyhogy nagyon egy mozgékony baba!
        Remélem nem lesz semmi baj!
        Még egyszer köszönöm!
        Üdv

        • Vida Agi

          2011. március 18. péntek

          Minden baba más ebből a szempontból, vannak ducibb babák, akik az elején sokat híznak, aztán meg szinte semmit és olyanok is, akik fokozatosan nőnek és híznak, mind a kettő normálisnak számít.

  • nagyné betti

    2011. február 23. szerda

    kedves ági! az én második babám egy kisfiú 2010 .03 30-n született és 4150g 58 cm-el . anyatejes még mindig de más ételeket is eszik a pempőket szereti de az én főztömet is eszi.ha beteg akkor nem igazán van étvágya,akkor inkább csak szopik.nos sajnos a kislányom idén lett ovis és minden betegséget haza hoz az óvodából és én is a férjem is és a kisfiam is elkapja mindig ezeket.a súlya jelenleg 8200g volt egy hete de most megint van étvágya azóta és a hossza meg76 cm .a védőnő szerint a súlya nem felel meg a hosszal de engem már teljesen kiakaszt ezzel.mert egy életvidám jól evő gyerek nyugodt,és egész éjjel alszik meg nap közben is 2 3 alkalommal.és a doktornőnket megkérdeztem de azt mondta jó az. ha nem lesz meg egy hónap múlva kilenc kiló attól félek pedig eszik .érdeklődve várom válaszát.és még ide írnám hogy császármetszéssel szültem mind a két babát és egy mellemből szoptatok mert a másik mellből nem tudok ,nem jo a vérellátása.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Nem kell aggódnod, 1 éves korban 8 kiló az átlagos minimum súly, amit el kell érni, neki ez már megvan, és mivel a leírásod alapján jó étvágyú, kiegyensúlyozott baba, ezért nincs semmi gond vele, egyszerűen csak lassabban hízik, ami a sok betegségnek is tulajdonítható, de alkati dolog is lehet a lassabb hízás, vagy az is lehet, hogy egész egyszerűen lemozogja, amit megeszik.

  • Zoltáni Brigitta

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági.Van egy fiam 5 éves lesz március 19-én,elege vékony alkat,3400g született és 53 cm hosszú.Mostani súlya 16 kg.Rendesen eszik persze vannak napok amikor kell kérlelni,hogy egyen de amúgy nem panaszkodok,gyümölcsöt is fogyaszt és folyadékot is.Kérdésem van-e okom aggodalomra hogy nincs meg az a 18kg súlya ami a táblázatban szerepel.Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      Ha a szülők inkább átlagos alkatúak vagy átlagnál alacsonyabbak, akkor a gyerek is lassabban hízhat, de ebben a korban egyébként is nagy eltérések lehetnek már, hiszen a hízás ilyenkor nem folyamatos, hanem sokszor akár 1 évig is azonos súlyú a gyerek, aztán hirtelen hízik pár hét alatt egy nagyobbat.
      Ha egyébként jól eszik, nincs gond a magasságával, és nem tapasztalsz nála emésztési problémákat, akkor nincs okod aggódni, de esetleg az 5 éves kötelező vizsgálaton megkérdezheted a gyermekorvost erről.

  • Ramóna

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom február 10-én volt 7 hónapos, 70 centi körül van, 74-80-as ruhákat hord, viszont a súlya 6,75 kiló.3300 grammal született a 37. hétre, és 3120-al hoztuk haza a kórházból,fél éves korára elérte a 6300 grammot. Voltunk vérvételen, ahol minden eredménye jó lett, mégis kivizsgálással „fenyegetnek” minket.Én kis termetű vagyok, 158 centi, babának rosszabb voltam mint a lányom,nem voltam hajlandó enni, csak ha cukrozták az ételt, most is csak 50 kiló vagyok, és most sem eszem rendesen, pedig 25 éves vagyok.Apukám 3 évesen 7 kiló volt. Lányom nem egy evőbajnok, a tápszert kifejezetten utálja, próbáltuk „átverni” úgy , hogy gyümölcspéppel kevertük, pár hétig sikerült is, de nemrég kihányta, azóta nem hajlandó úgy sem megenni a tápszert, csak ha főzelékbe teszem. A gyümölcspépet szereti, az is tej alapú, és a tejpépeket is eszi. Nem egy evőbajnok, napi 800 grammot eszik átlagosan,van hogy kicsit kevesebbet, van hogy kicsit többet-ez teljesen változó nála, és ezen felül legalább 300 gramm teát iszik.Rettenetesen aktív, 7 hónapos, de rendesen mászik már négykézláb, fel akar állni, de még önállóan nem megy neki,-én már 8 hónaposan önállóan mentem-( tudom nincs semmivel sem elkésve, én csodagyereknek számítottam akkoriban) pörög-forog, csúszik-kúszik, nem áll meg egy percre sem amikor ébren van, nappal kétszer alszik,egyszer délelőtt, egyszer délután, éjszaka egyszer ébred fel, de olyankor is csak pár korty teát iszik,utána visszaalszik, jól alszik, nagyon vidám természetű, mindig mosolyog, hangosan kacag, tényleg csak akkor sír, ha valami baj van, éhes, vagy fáj a pocija. Nagyon aggódom, nem hiszem, hogy baja lenne, akkor szerintem nem lenne ilyen vidám, mégis félek, hogy kivizsgálásra kerül a sor, főként attól, hogy feleslegesen „piszkálják”. Szerinted van okom komolyan az aggódásra? Még a főzeléket is megeszi, a húsos kajákat imádja. De a védőnő szerint napi 600 ml tápszert innia kéne, nem hogy 600-at, de sokszor még 300-at sem iszik tápszerből. Főleg így, hogy csak főzelékbe teszem mostanában.Van valami ötleted, mivel tudnám rávenni, hogy egyen több tápszert?Már ha tényleg szükséges, és nem jó úgy ahogy van…Más babákat is kivizsgálnak ilyen súly miatt?Mondj nekem kérlek valami bíztatót!
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Szerintem semmi baja a kislányodnak, ráadásul nem is kisebb a súlya a koránál. Esetleg megpróbálhatod az ízesített (2-es) tápszereket, van epres, banános, vaníliás, lehet, hogy azt jobban elfogadná, de ha a tápszer mellett tejpépet is kap és még eszik is sokfélét, akkor nem kell mindenáron a tápszert erőltetni.

  • nagyné betti

    2011. február 17. csütörtök

    kedves ági !
    az én második babám kisfiú 4150gmal és 58centivel született,a kislányom óvodás és sok betegséget elkapott már tőle sajnos,és a sok idegeskedésem oka a következő ,most 11 hónapos a marci és 80 cm és csupán 8200g nyom de jó étvágyú ha nem beteg ,szopik ivásra használja de ha beteg akkor mást nagyon nem eszik,egyszóval nem nő a súlya . a doktornő szerint jó a súlya de el kéne érnie a 9- 10 kilót egy évesen.én nem hiszem hogy 9 is akár meg lesz.ön szerint mi a baj ?vagy ez baj egyáltalán?mert amúgy kiegyensúlyozott éjjel alszik napközbe is 2-3szor és nyugodt is.áll már mászik mutogat nagyon ügyes .várom válaszát .köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      1 évesen minimum 8 kilósnak kell lenni, ezt már elérte, tehát emiatt nem kell aggódni.

  • julia

    2011. február 15. kedd

    kisfiam 4360gr szuletett 7 honaposan csak 7400gr .mindig lassan hizot de amugy jol evo baba mostanra mar nagyon aggodom hogy ilyen lassan hizik.tejet ketszer naponta iszik es haromszor meg etelt eszik.mi lehet a baj

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nincs miért aggódnod, a 4000 gramm feletti babák lassabban híznak. 6 hónapos kor felett egyébként is jelentősen lassul a hízás üteme. Mivel 1 évesen minimum 8 kilósnak kell lennie, ezért semmivel nincsen még lemaradva.

  • Éva

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves 74 cm, de csak 7000 g.
    Még szopizik, naponta kétszer alszik, délelőtt és délután, fél-háromnegyed órákat(előtte szopi).Éjjel is felébred kétszer-háromszor szopizni. Enni szeret, egyedül is ügyesen majszol. Ennek ellenére alig hízik.Hasa nem fáj, hasmenése nincs, illetve néha ,de naponta csak egyszer, közérzete jó.Ja és még csak két fogacskája van.
    Van okom aggódni?

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A leírásod alapján aggodalomra semmi ok, valószínűleg öröklött alkati sajátosságról van szó, ha a családban is vannak az átlagnál alacsonyabb, vékonyabb rokonok (ti vagy a nagyszülők között), akkor ez lehet az oka.

      • Éva

        2011. február 20. vasárnap

        Kedves Ági!

        Nagyon köszönöm megnyugtató válaszodat és a munkádat, mellyel nagyon sokat segítesz nekünk!

        A többi kismama nevében is, egy három gyerekes aggodalmaskodó anyuka:
        Éva

  • Betty

    2011. február 03. csütörtök

    Szia Ági! Az én lányom most 5 hónapos.Kereken 4 kg val született,58cm-rel.A kórházból 3820g-osan hoztuk haza.Szoptattam igény szerint (kb 3 óránként evett).Most is átalussza töbnyire az éjszakát,és néha már kap gyümölcspépet,de folyadékot csak ciciből kap.Az lenne a kérdésem ,hogy a legutóbbi méreckedésen csak 5940g-volt 69cm ,ez normális,hogy ennyire keveset hízik?Amúgy már hasra és vissza fordul,szóval ebben nincs lemaradva.Ő a második gyermekem,de aggódom!Köszönöm a választ :Betty

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ha megvan a havi minimum 400 gramm hízás, és egyébként kiegyensúlyozott a baba, eleget pisil-kakil (napi 5-6 pisis vagy kakis pelus), akkor semmi gond nincs.

  • katalin

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági! Kislányom 18 hetes. 6,38kg es 63cm, szuletesi sulya 4,2kg es 49cm volt. A gondom az, hogy az utolso honapban nagyon keveset eszik (tapszeres baba) es nem is hizott, csak 260g-ot. Hihetetlen amit minden etetes alkalmaval csinal. Megiszik kb. 50ml-t es mar nem kell neki, tolja ki a szajabol, kopi a tejet, feszit, csavarja ki magat a karombol, sir. Probaltam ot 3 orankent etetni, es probaltam kivarni azt is, mig maga jelentkezik (4-5 ora!), de az eredmeny mindket esetben ugyanaz volt. Probaltam mindenfele pozban etetni, tobbfele cumit (klasszikust, anatomiait, kulnfele gyartoktol, latex es szilikon), tobbfele tejecsket, tejet hidegen-melegen, de sajnos sikertelenul. A babam mindig mosolygos volt, de az utolso ket hetben mar kezd nagyon is siros lenni es mar az ejszakat se alussza at (eddig aludt 8-9 orat). Felebred egy ora korul, sir, de nem ehes (kiprobaltam). adok neki cumit, vizet, kicsit visszaalszik, de nem sokaig. kel minden fel oraban. KB. 4 oraig birom, akkor megetetem, de csak keveset hajlando enni. A doktorno szerint egeszseges, foga nem nol, szajaban nincs fertozes, hasfajos soha nem volt, szeklete ok. Kezdek lassan ketsegbe esni, egy negy honapos babanak a napi 400-500ml tejecske nagyon keves. Szerintem. Tudna tanacsot adni? Koszonom

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      A leírásod alapján az étvágytalanságot a fogzás okozhatja. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kormos Klaudia

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Agi,

    Kisfiam 18 napos es 3550g szuletett idore.Napkozben 3orankent eszik ejszaka pedig 4orankent.Szeklet es vizelet is van redszeresen,de sokat veszitett a szuletesi sullyabol es eddig nem lattunk valtozast.Jelenleg 3050g.A vedono szerint varjunk meg egy hetet es ha nem valtozik akkor kezdjuk el a tapszeres hozzataplalast.A gyermek orvos szerint viszont az ekkora sulyveszteseg nem normalis es azonnal kezdjuk meg a tapszeres hozzataplalast.Attol tartok hogy a tapszerrel meginkabb azt idezem elo hogy kevesebb tejet termeljen a mellem.Mit tanacsol?Valoban szukseges a tapszer adasa???
    Elore is Koszonom

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Aggodalomra semmi ok, mivel szépen szopizik, ezért lehet, hogy nála lassabban indul be a hízás. Megpróbálhatod néhány napig gyakrabban szoptatni, hiszen ha van elég anyatej, akkor felesleges tápszert adni.

  • Andy

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányunk 1 hónapos, és borzasztó lassan gyarapszik a súlya.
    4100 g-al született, 4010-el jöttünk haza, de akkor már megindult a gyarapodás, még a kórházban.
    Rengeteg tejem volt az elején, és még most is van bőven.Egy evés egy ciciből történik. Ebből iszonyú hasfájásunk is lett, amire a végén görcsoldót kaptunk, amitől a leányzó bealudt. Mindössze 5-ször evett egy nap, volt, hogy csak négyszer.
    Így mértünk a múlt héten 4200 grammot.
    A görcsoldót azóta elhagytuk, mérem a szopikat, naponta a tiszta súlyt.
    100 alatt nem eszik, volt, hogy 150-et is szopizott!!! (Már a kórházban 90-nél jártunk hazajövetelkor.)
    A görcsoldó adását is abbahagytam 5 napja, és egyből hatra nőtt a cicizések száma.
    Szóval hatszor eszik 100-as adagokat, és ma még a tiszta súlya is kevesebb volt, mint tegnap. Ráadásul a védőnőnél is 20 g-al kevesebbet mutatott a mérleg, mint 5 napja. Igaz múlt héten evés után voltunk, ma meg evés előtt, és egy hatalmas kaki után. (Ez számít??)
    Egyébként a baba figyelmes. Fejét forgatja, emeli. Közeli tárgyakat figyel (pl.: fej fölötti pörgős játék zsiráfjait ma már szemmel követte forgás közben). Hangokat ad. Eszik, alszik (többnyire az éjszakákat is végigalussza, de van, hogy csak szép cendben elnézelődik az ágyikójában).
    Mindezek mellett vajon miért nem hízik rendesen??
    Már valamilyen felszívódási zavarra gondoltam… vagy akkor azért éhes lenne?
    Nagyon szeretnék valamilyen tanácsot kapni!
    Előre is szívből köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Ha ilyen sokat eszik, akkor idővel a hízás is beindul majd, a 2. hónapban mindenképpen. Testsúlykilogrammoként 150 grammot kell megennie ebben a korban naponta, tehát neki 600 grammot/nap, ezt a leírásod alapján meg is eszi. Elég hetente mérni, a napi mérés csak fölösleges aggódáshoz vezet.

  • ildikó

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom egy éves, koraszülött baba, 2100 grammal született 35 hétre. Jelenleg 7600 gramm, ami a védőnő szerint túl kevés. Tápszeres baba, reggel és este még mindig ezt kapja. Jó evő, mindent megeszik, reggel 200 ml tápszert, tízóraira 1-2 szelet szalámit kevés zsemlével, ebédre 200 gramm főzeléket, uzsira 190 gramm túrót gyümölccsel, vagy tejpép, este 6 körül egy bébijoghurtot, vagy gyümölcsöt, vacsira pedig 240 ml tápszert. Ezenkívül kukacot szokott nassolni, és teázik. Valamit rosszul csinálok? Próbáltam neki napi kétszer főzeléket adni, de nem igényli, és akkor a következő étkezéskor szinte semmit nem eszik. Mindig nehezen hízott, voltunk már pár vérvételen, születése után vérszegény is lett, szedett rá vascseppeket, és rendbejött. Most nem sápadt, nem aluszékony, viszont nagyon mozgékony. Mozgásfejlődése korának megfelelő, mászik, lépeget már kapaszkodás nélkül is, mond már pár szót, és jó kedélyű. Én igazából sosem aggódom, csak mindig megijesztenek ezek a védőnői látogatások… Mit próbáljak másként? (Kapott infatrini tápszert is, amitől elvileg jobban kellett volna híznia, de attól sem hízott)

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem kell aggódnod, mivel kis súllyal született és megháromszorozta a súlyát, valamint nagyon szépen és ügyesen eszik, ezért nincs semmi gond vele. Nem lehet elvárni, hogy ilyen gyorsan teljesen behozza a több, mint 1 hónapos elmaradását a többi babához képest hízásban, teljesen kb. 2 éves korára hozza be a korosztályát testsúlyban.

Comment navigation