Hogyan tanul meg járni?

Ahhoz, hogy tudd, hol áll gyermeked a járástanulás folyamatában, és szükséges-e segítséget kérned, érdemes tudnod, milyen lépéseken megy keresztül a kicsi, mire megtanul járni.

Hogyan tanul meg járni?A járás tanulás folyamata kb. így néz ki:

    1. feláll (8-10 hónapos kor között)
    2. megtanul leülni is (kezdetben mindig borul, ha már nem tud állni, kb. 3-4 héttel azután, hogy felállt, 9-11 hónapos kor között)
    3. megtanul oldalazva járni a bútorok mentén kapaszkodva (kb. 6-8 héttel azután, hogy felállt, 10-12 hónapos kor között)
    4. megtanul úgy kapaszkodva járni, hogy előrefelé lép (11-13 hónapos kor között)
    5. megtanul úgy járni, hogy valamit tol maga előtt (12-14 hónapos kor között)
    6. közvetlenül a járás előtt 2-3 héttel megtanul magától segítség nélkül felállni, és egyhelyben állni elborulás nélkül (ez is kell a járáshoz, bármily meglepő 🙂 12-15 hónapos kor között)
    7. egyszercsak magától megteszi az első lépéseit, ami általában az egyik kapaszkodótól, a másikig tart és kb. 3-4 lépés. Utána hetekig ezt tökéletesíti, míg a végén összeköti az egyedül állást és az egyedül járást és kapaszkodó nélkül is tud már menni. (átlagosan 13-16 hónapos kor között)

Amíg nem következik be a következő lépcsőfok, addig nem fog magától járni, mert ehhez kell az előző tudás megszerzése is. Hiába tud már felállni kapaszkodva, az nem jelenti azt, hogy le is tud ülni. Hiába tud a bútorok mentén kapaszkodva járni, az nem azt jelenti, hogy már képes rá önállóan is. A sok gyakorlás, lépegetés, kapaszkodás teszi lehetővé, hogy kialakuljon az egyensúlyérzéke, hogy megszokja a különféle terepeket, padlókat, ehhez pedig – nincs mese – sok önálló gyakorlásra van szükség.

Tudni kell azt is, hogy neki még nem elég fejlettek a láb- és a combizmai, sőt a talpizmainak is most kell kialakulniuk, ezért is fontos, hogy a maga tempójában fejlődjék, mert így akkor lép át egy-egy új fázisba, amikor már valóban képes rá.

Ezen a videón jól látszanak a járástanulás fázisai:

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

38 Comments

  • Rea

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    kisfiam 10 hónapos lesz. Kb. 8 hónapos kora óta tud egyedül ülni. Soha nem erőltettem, magától ült fel… Viszont azóta csak ülni akar. mászni már nagyon tud. Fel is áll és kapaszkodva lépeget. Ha a kezét fogom sétál velem… A gondom az hogy nagyon görbe háttal ül. Nem mindig de sokszor. Miért lehet ez? Lehet hogy túl korán kezdte az ülést, állást, sétát? Lehet baja a gerincének vagy normális hogy a babák ülnek görbe háttal is??? Köszi!!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A babák általában azért ülnek görbe háttal, mert még nem elég erős a gerincük. Éppen ezért nem szabad ilyenkor ültetni. Ha azt látod, hogy már elfáradt és görbül a háta, akkor fektesd le.

  • Valaki Hajnalka

    2011. július 05. kedd

    Szia Ági.Olyan kérdéssel fordulok hozzád,hogy kislányom 19-én tölti a 15 hónapot.13hónapos kora óta jár.ami nagyon aggaszt hogy önállóan még nem tud felállni,ha leül játszani vagy esetleg elesik,akkor elmászik olyan helyre ahol kapaszkodni tud,vagy nyujtsa felém a kezét hogy segítsem fel..Kérlek segíts valami baj lehet?Mert már tényleg nagyon kezd aggasztani.Minden nap többször probálom neki mutatni,vagy vele együtt csinálni,de semmi.előre is köszönöm válaszod s tanácsod

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódnod, az önálló felállásra gyakran csak a járás után jönnek rá a babák, a járás közben fejlődik az egyensúlyérzékük és az izmaik, amik a helyből felálláshoz kellenek, idővel tehát magától rájön majd.

  • Scherk Judit

    2011. július 05. kedd

    Jónapot!
    Hát nem igazán tartozik ide az én kérdésem, de a járással kapcsolatban, csak ezt találtam. Nekem csak az a problémám, hogy az én lányom 17 hónapos és még mindig azt akarja hogy kézbe legyen, de 12 kiló az 12 kiló. Nem tudom, hogy mit tegyek, hogy a saját lábán mennyen. Tud már menni, de nem akar, még a lakásba is felkéretözik. Nem tudom hogy szoktassam le erről. Ha valaki tud, segítsen. judittt19@freemail.hu
    köszönöm előre is

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Legyél határozott és ha nem akarod, akkor ne vedd fel. Emiatt persze az elején lesz egy kis hiszti, de ha kitartó vagy, akkor majd elmúlik és néhány alkalom után megtanulja, hogy felesleges próbálkoznia, mert nem veszed fel.

  • Marietta

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági,
    egy picit más témában szeretném a segítséged kérni, kisfiam 13 hónapos és nem akar elindulni egyedül, fal mellett, szekrény mellett megy gyönyörűen, de egyedül nem, mászik mindig. Van úgy hogy három lépést tesz egyedül, de semmi több. Milyen szerepe van ebben annak hogy vezetik kézen fogva. Sajnos miióta nagyszülők nekiálltak vezetn, mi is.
    Mit tehetünk a helyes járás terén, és szabad e vezetni, nincs e még elkésve a járással

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem szabad vezetgetni, amíg nem jár teljesen magától, mert ezzel rossz egyensúlyi helyzetet szokik meg, valamint megszokja azt is, hogy biztonságban van, ha vezetgetitek, és ez bátortalanabbá teszi, amikor segítség nélkül kell mennie. Egyébként teljesen megfelelő a fejlődése, ez egy átmeneti időszak, már pár lépést megtesz, de közben még mászik is, ez normális, nem kell azonnal szaladnia, ahogy menni tud, egy ideig még kombinálni fogja a mászással is.

  • dono

    2011. június 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    14 hónapos a fiam,és még nem jár önállóan,és magától felállni,(kapaszkodás nélkül), nem tud!
    Bútorok mentén oldalazva, szépen lépeget.
    8 hónaposan kezdett mászni, 10 hónaposan állt fel először, és rá pár napra lépegetett.Akkor még csak lábujjhegyen!!Most már nem lábujjhegyezik annyit, de azért még előfordul minden nap, csak nem egyfolytában.
    Ez nem gond?Járással nincsen elmaradva?Mivel ösztönözhetném, hogy önmagától is megtanuljon járni?
    Üdv!

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Mivel későn kezdett el felállni, ezért járni is később fog majd, 18 hónapos korig nyugodtan lehet várni, nem kell és nem szabad erőltetni. Általában előbb állnak fel kapaszkodás nélkül és csak utána indulnak el, ha sokat gyakorolhat magától és nem vezetgetitek, akkor meg fog tanulni hamarosan járni.

  • VIVIEN

    2011. június 03. péntek

    Kedves Agi!

    Kislanyom 15 honapot toltott,de meg nem tud egyedul jarni.7_8 honapos koraban tanult meg atfordulni,9 honapos kora korul kezdett kuszni hatrafele,majd 11 honaposan tanult meg maszni.13 honaposan allt fel a kisagyban ,vagy kapaszkodva valami mellett,most kezdett el lepegetni ugymond egyedul,ha tolja a babakocsit maga elott.Ha fogom a ket kezet megy,de sem meg allni,sem egyedul jarni nem akar.Butorok mellett ugyesen megy.Nagyon aggodom,hogy nem jar,mivel a vele egyidosek mar mind jarnak.Kerdesem az lenne,hogy ezek alapjan megtanul hamarosan egyedul jarni,minden rendben van,vagy valami gond van es vigyem el valahova?
    Valaszat elore is koszonom.

    Válasz: Ha még csak 2 hónapja állt fel, akkor egyáltalán nem gond, hogy még nem tud járni, hiszen az egész mozgásfejlődése egy kicsit későbbre tolódott. Ha már tologat maga előtt kocsit, kapaszkodva jár, akkor pár hónapon belül fog járni. Ha másfél éves koráig mégsem járna, forduljatok orvoshoz.

  • Móni

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ágnes!
    Fiam 14 hónapos. Kb 8 hónapos korától forgott, kúszott, mászott, és 10 hónaposan felállt magától kapaszkodva. Ülni csak 11-12 hónaposan tudott.
    Dévény tornára és TSMT-re jártunk vele, hypotomia és az ülés kimaradás miatt.
    Fal mellett támaszkodva nagyon biztosan áll, megy, szinte fut. Széket tologatva megy előre is, de önállóan nem megy még. Tudom ezzel még ráér. Engem inkább az önálló, szabadon állás zavar, hogy még az sincs. Ezt mikor kell tudnia? Az önálló járást sokkal előzi meg a szabadon állás?
    Vagy türelmetlen vagyok?
    Köszönöm válaszod! Móni

    • Móni

      2011. június 19. vasárnap

      1 hónapja várom a választ, sajnos nem kaptam, de igazából már nem is érdekes, mert 1 hete elindult a fiam. Bár szabadon felállni még mindig nem tud (de állni és menni már igen). Remélem másnak sikerül hamarabb segíteni. Üdv: Móni

      • Vida Agi

        2011. június 30. csütörtök

        Ez azért történt, mert két helyen is feltetted a kérdést. Május 30.-án már kaptál választ erre a kérdésre ebben a bejegyzésben: http://www.kismamablog.hu/mozgasfejlodes/mozgasfejlodes-mindent-a-maga-idejeben

        • Móni

          2011. július 15. péntek

          Szia! Köszönöm, hogy mégsem felejtettél el 🙂 Igazából azért írtam ide (is), mert később olvastam, hogy már csak a főbb, megadott pontokhoz lehet feltenni kérdést.
          Amúgy minden oké a fiammal, 15,5 hónapos, jár, áll szabadon és 1 hete már szabadon fel is áll.
          Üdv: Móni

  • Mono

    2011. április 27. szerda

    Kedves Agi. 10 honapos kislanyom,10 kg,aranyos es mozgekony. 6 honaposan kezdett maszni,7 honaposan felallt es oldalazva lepegetett,ma mar egy kezemet fogva setal,egyedul megall. Nem korai azert meg ez? Fejlett? Probalna o menni,de ugy latom fel megtenni az elso onallo lepeseket,miben tudok neki segiteni?? Valaszod elore is koszonom. Mono

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha mindent magától csinált, akkor nem korai. Az önálló járásban ne akarj neki segíteni, erre magától kell rájönnie, ha segíteni akarsz, attól csak bátortalanabb lesz később.

  • Edit

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm az eddigi segítséged! Lenne még egy kérdésem! Milyen cipőt érdemes venni a még nem járó és a járni tanuló babának? Annyi reklám van, hogy az ember nem tudja eldönteni melyik a jó! A kisfiam 4 hónapos és az tetszik neki a legjobban, hogy én fogom ő meg tolja fel magát állásba! Meg tapicskol a lábaival ahogy én fogom! Nem tudom, hogy szabad-e ezt már neki? Köszönettel: Edit

  • NR Kriszta

    2010. december 18. szombat

    Kedves Ágnes!
    Lányom 10 hósan pont ugyanitt tart,mint a videón a kislány,de már egyszer egy játékkal a kezében önállóan felállt.Ez már tudatos lehet,vagy véletlen?
    Mit gondolsz,mikor indulhat meg kapaszkodó nélkül?

  • Renáta

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági,

    szorgalmasan elolvastam mindent (asszem), amit a járásról írtál. A fiam 11 hónapos, és 2 hete önállóan jár a lakásban, sőt, most már a parkban is (kapott ehhez való cipőt). Ugyanakkor sokkal többet alszik napközben. 2x legalább, de van, hogy még harmadszor is bealszik egy kicsit, pl. a kenguruban. Én arra gondolok, hogy a járás fárasztja ki ennyire. Mászni gyakorlatilag „elfelejtett”, egész nap gyakorol, jön-megy. A férjem azt mondja, hogy nem kellene ennyit hagyni aludni. Igaz, hogy este nagyon későn fekszik le, és emiatt délelőtt sokáig alszik (egyszer éjjel 4 órát fent volt, azóta borult meg a napirendje, de kezd visszaállni). Gondoltam, adok neki Cypripediumot. Szerinted?

    Köszi a meglátásaidat, szép napokat!
    Renáta

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell semmit adni, természetes, hogy a járás az elején lefárasztja, sokkal jobban, mint a mászás, ez idővel magától helyreáll.

  • nyaradie

    2010. október 28. csütörtök

    Szia Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni. A kislányom 14 hónapos lesz. 11 hónapos korában állt fel, ezután kezdett el szinte rögtön mászni, oldalazva lépegetni, és nagyon gyorsan megtanulta a leülést, feltérdelést, letérdelést is. A gyógytornászunk tanácsára sokáig nem is vezetgettük, hogy minél tovább másszon, hogy erősödjön a karja. A játszótéren is csak mászott, mivel jött a rossz idő, vizes volt a föld elkezdtük keveset vezetgetni, előbb két, majd egy kezénél fogva. Soha nem erőltettük, de nagyon élvezi, hogy mehet. Most már rohangál, a kezünk szinte csak a biztonságérzet miatt kell. Pár napja kaptunk 2 járássegítőt kölcsön, de az egyiktől fél, a másik meg szimplán nem érdekli. Amiért viszont odavan az a motor, amit a gangon, játszótéren előszeretettel tologat. Kapaszkodás nélkül egyedül még nem próbált állni, de ha elengedem és nem veszi észre simán megy neki.
    Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire próbáljam meg rávenni, hogy tologasson valamit, vagy rendben vannak így a dolgok?

    Válaszodat köszönöm: Eszter

    Válasz:Teljesen rendben vannak így a dolgok. Ha szeret néha tologatni az jó, de nem kell erőltetni, idővel tologatás nélkül is megtanul járni, ha megérett rá.

  • Zita

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Elolvastam, amiket írtál, de továbbra is bizonytalan vagyok. Kislányom 9 hónapos. A nagylányunkhoz képest elég sokára, 6 hónapos kora után fordult át először. Most már mászik, néha rendesen, néha csak az egyik lábával tolja magát a másikat pedig húzza. Az egész lakást végigmássza így, azzal nincs gond. Viszont a nővére már 8 hónaposan felállt egyedül a kiságyban a rácsokba kapaszkodva. De őt még ha a hóna alatt tartjuk is és a földre engedjük a lábikóit, meg sem tartja magát, összerogyasztja őket. Normális dolog ez 9 hónapos korban? Tudom, hogy sokan ellenzik, de az első lányunknál is használtuk néha a bébikompot és semmi baja nem lett tőle. Most is elővettük, ebben szépen lökdösi magát. Azt is olvastam, hogy ebben a korban többen már egyedül megülnek, sőt van, aki fel is ül. Nos, a kislányom még megülni sem ül meg egyedül. A mászáson kívül nem kéne már többet tudnia 9 hónaposan?
    Várom válaszodat.
    Köszönettel,
    Zita

    Válasz: 9 hónaposan még nem kell mászni sem tudni, csak 10 hónaposan. Ülni is 10 hónaposan kell tudni, állni 11 hónaposan, tehát a lányod teljesen időben van. Állnia még egyáltalán nem kell, majd ha már eleget mászott, megerősödnek annyira az izmai, hogy felálljon, ezt ki kell várni.

  • Revilo

    2010. március 13. szombat

    Nagyon jó hogy ezeket leírtad Ági.Kisfiam 13 hónapos,és teljesen igy csinált mindent.Most kezdte el pár napja egyedül tolni a járássegitőjét,és végre nem esik el vele.Akkor még 2 lépcső hátravan,már alig várom!!! 🙂

  • eryca

    2010. március 04. csütörtök

    Szia!Az lenne a kérdésem,hogy kisfiam 10 hónapos,és még nem áll egyedül.kapaszkodva feláll bárhol,jól mászik,csak ha tanulunk állni,mindig elvicceli.Vagy korai még?A vele egykorú babák már mind tud állni egyedül,és lépegetnek is.Előre is köszönöm válaszodat.

    Válasz: 10 hónaposan még nem kötelező állni, járni meg végképp nem. Ne akard gyakoroltatni vele, ha már fel tud állni és mászni, akkor pont azt tudja, amit ebben a korban kell, hagyd, hogy ő fedezze fel a saját testét, fejlessze az izmait, erőltetéssel semmit nem érsz el, illetve többet árt, mint használ.

  • Zsaki

    2010. március 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most szombaton lesz 9 hónapos. Kapaszkodva belénk jó egy hónapja sikerül neki felállni, de mára már ott tart, hogy a járókába kapaszkodik, feláll, oldalra is lépeget, körbejárja a járókát. Persze tud magától is leülni. Mindezt persze magától, mi nem segítettünk semmit, ha csak azt nem hogy 3 hónapos korától járunk vele babaúszásra. 🙂 Lehet, hogy ettől van így megtáltosodva? Pár hétig nem kapott D vitamint, elég nagy most a felújítás miatt a felfordulás és elfelejtettem adni. Ugye ebből nem lesz nagy baj?

    Köszönöm

    Válasz: Nem gond, ha elfelejtetted a D-vitamint. Nagyon ügyes a kisfiad, ha magától járkál, akkor hadd csinálja. Ez általában öröklött dolog. A babaúszás is befolyásolhatja, nálunk is mind a kettő viszonylag hamar kezdett el kapaszkodva járni, de kapaszkodás nélkül csak 13 hónaposan.

  • doxa

    2010. január 24. vasárnap

    Kedves Ági,
    Kislányom 11 és fél hónapos és már kb 3 hete lépeget önállóan. Kb 5-6 lépés a maximum, de úgy igazából még nem megy. A többi anyukától úgy hallottam, hogy nálunk sokkal gyorsabban elindult a gyerkőc vagyis minden nap többet és többet lépett önállóan. A lányom viszont úgy érzem, elég sokáig „stagnál” ezen a lépegetős ponton. Ez így rendben van?

    Válasz: Ez teljesen jól van így, nem kell erőltetni, most ennyit tud biztosan megtenni, ha már ebben biztos magában, akkor többet is fog.

  • picúr

    2009. augusztus 31. hétfő

    Szia Ircsó!

    Örülök hogy megnézted 🙂 és köszönöm a pozitív választ!
    Napról napra ügyesebb! Szoktam felrakni róla videót megírom a linket ha elkészül
    a következő ;D

    Áginak is köszönöm a választ!

  • szilvia

    2009. augusztus 31. hétfő

    Szia Ági!

    A kisfiam a 9.hónap végén jár és már menne,nem is az a gond,hanem a cipő…akkor tűri csk,ha járókában van vagy ha vezetjük,de ha ő egyedül kell,hogy elmászon egy bizonyos pontig,hogy fölemelkedjen akkor már zavarja.Olyasmit csinál,hogy leveszi a lábáról(tépőzáras),vagy ha nem sikerül akkor hisztizik,rágja a cipő talpát,vagy a tépőzárat.Tényleg ennyire fontos erőltetnem?És ezt most azért kérdezem,mert men szeretnék hülyeséget csinálni!
    Előre is köszi a válaszod!

    Válasz: 9 hónaposan egyáltalán nem kell még cipő. Csak akkor kell cipő, amikor már magától (segítség nélkül) jár a baba, amíg csak áll, kapaszkodva megy, nincs rá szükség, mert így nem tudnak kellőképpen kifejlődni a talpán az egyensúlyozáshoz szükséges izmok.

  • ircsó

    2009. augusztus 29. szombat

    Picúr!

    Alíz tényleg nagyon ügyes, nemsokára futni fog 🙂 ugye nem baj, hogy én is megnéztem a kis házi videót?. (Szívesen néznék még róla)

  • ircsó

    2009. augusztus 28. péntek

    Szia.

    Rendben Picúr, várom.

    Ági, meddig kell magas szárú cipőt viselni a kisgyereknek a boka védelem miatt? Kislányom szept.-ben lesz másfél éves, 13 hósan indult el és lassan őszi cipőt kell vennem. köszi

    üdv.ircsó

    Válasz: 2 éves koráig mindenképpen magas szárút hordjon, utána már néha hordhat alacsony szárút is.

  • Marti

    2009. augusztus 28. péntek

    Sziasztok!
    Nekem is Picúréhoz hasonló a tapasztalatom. Az én kislányom is igen mozgékony,szintén 6 hónapos múlt, mászik és oldalra támaszkodva próbál ülni. Szoktam vele tornázni (ebben a videóban is láttam hasonlót)
    http://www.babycenter.com/2_baby-on-the-move-sitting_1487307.bc
    Amikor fekszik és fogom a kis kezét, felhúzza magát ülésbe, de mára már nem áll meg itt, hanem tovább húzza magát állásba. Természetsen szándékosan semmit nem erőltetek, nem ültetem párnák között stb. A fürdőkádban már ő is kapaszkodik felhúzza magát térdre, onnan meg állásba! Nálam is felmerült a kérdés, hogy biztos, hogy jó ez? Mármint örülök, hogy ilyen jól fejlődik, csak ne legyen semmi problémája később. Sajnos még én is ilyenekben nagyon kezdő vagyok. Sokat olvasgatom ezt az oldalt, és elég sokmindenben segít. Máshonnan kevés segítség érkezik. A picim pedig nagyon szeretne már mindenfélét csinálni.
    Ági, mit tanácsolnál?

    Válasz: Ha ő maga húzza fel magát, akkor nyugodtan állhat, ez nem gond.

  • picúr

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia Ági!

    A mai kérdésemhez csatolok most egy videót a kislányom éppen a pihenőszékébe kapaszkodva próbál felállni! Ami nem igazán magas! Igy talán könnyebb lesz a válaszadás!
    http://www.youtube.com/watch?v=r3JsMi5lMJw

    Válasz: Nagyon ügyes a kislányod 🙂 Korához képest tényleg kissé korai, hogy így felkapaszkodik, de ha magától csinálja, akkor nem szabad megakadályozni benne.

  • picúr

    2009. augusztus 26. szerda

    Ircsó válaszoltam neked de még nem jelent meg majd egy kicsit később! 🙂
    Elküldték a moderációs sorba! De nem irtam semmi rosszat! 🙂

  • picúr

    2009. augusztus 26. szerda

    Még egy kis megjegyzés! Szívesen fogadom mások tapasztalatait,véleményét!
    Mindig tanulhat az ember! Nekem a kislányom az első babánk a környezetemben sincs igazán baba ezért sok mindenben ér (ért) meglepetés ebben a fél évben!
    De ez az oldal sok mindenben segített!
    Én is nagyon jó szakembernek gondolom Ágit!

  • picúr

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia Ircsó!

    Nincs semmi gond! Egyedül ül fel négykézlábra támaszkodik előre rakja az egyik lábát vagy ráül mindkettőre vagy leül a kettő közé. Soha nem ültettem. Elvan lent a játékaival de ha nem vagyok a közelbe akkor oda mászik a kis pihenőszékéhez belekapaszkodik és kinyomja magát. Persze nem teljesen egyenesen mert nem olyan magas a szék 🙂 ha ott vagyok akkor jön hozzám mert akkor nins mitöl félnie mert tudja hogy elkapom ha elesne 🙂 Szegényem ma is probálkozott a szekrénnyel de valahogy kicsuszott a lába és jól bevágta a fejét! Ha nálam áll fel akkor is egyedül nem szoktam felhúzni! De azért félek hogy görbe lesz a lába vagy a gerince!

  • ircsó

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia picúr!

    Bocsi, hogy belekotynyeleskedek, de kislányod magától ül fel vagy te ülteted fel, mert sok anyuka teszi ezt és ez szerintem nagy hiba?.

    Ági úgy is válaszol, ő fantasztikus jó szakember, érti amit csinál. 🙂

  • picúr

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia Ági!

    Újabb kérdéssel fordulok hozzád! Kislányom nemrég múlt 6 hónapos! Tud ülni mászni. Egy ideje mindig azt csinálja,hogy ha leülünk mellé vagy a székre odamászik és ránk kapaszkodva feláll!Egy kis ideig bár most már egyre tovább ugy is tud maradni de kapaszkodnia kell. A szekrénnyel is kezd barátkozni 2-szer probálkozott ott nem állt még fel de ami késik…:) A kérdésem,hogy nem túl pici még ehhez? Fogjam talán vissza mikor így probálkozik? Te mit tanácsolsz? Nem akarom,hogy késöbb valami probléma legyen a gerincével!
    Úgy tűnik mindent szeretne hamar gyorsan megtanulni 🙂 :D!
    Ismét köszönöm válaszod és tanácsodat!

    Válasz: Ha magától csinálja, akkor nem kicsi hozzá és a gerincének sem lesz semmi baja.