Járni tanulunk

Napi szinten kérnek tőlem segítséget olyan anyukák, akik megpróbálják feltartott kézzel vagy a baba egyik kezét fogva járni tanítani a kicsit, aztán a baba teljesen rászokott erre és már csakis erre hajlandó, amikor ébren van. Mit tegyünk?

Járni tanulunk Hibás feltételezés az, hogy neked kellene megtanítanod járni a babát. Valójában ő maga „edzi” magát hozzá a különféle új mozgásformákhoz:

  • amikor hasra fordítod, fejlődnek a nyak- és hátizmai. Kezdetben talán csak 1-1 percet tud ebben a testhelyzetben eltölteni, de ez nem gond, mert ahogy erősödik a nyakizom, egyre tovább fogja bírni, és egyszercsak azt veszed észre, hogy már élvezi is,
  • amikor kinyomja magát a kezével hasonfekvésben, edzi a kar- és hátizmait,
  • amikor kúszni kezd, fejlődik a mozgáskoordinációja és tovább növekszik az izomtömege,
  • a mászással már a lábizmai is fejlődnek és a kéz-láb koordináció, az összehangolt mozgás képessége sokat javul ezáltal,
  • amikor feláll, magától tanulja meg az egyensúlyozás képességét,
  • miközben kapaszkodva lépeget vagy egész nap csak ácsorog, fejlődnek a lábizmai és az egyensúlyérzéke, míg nem egyszer csak magától útnak indul.

Az azonban, hogy már felállt, nem jelenti azt, hogy képes járni is. Nagy élmény számára az állás, akár egész nap csak állna, hiszen most ez az új, és ilyenkor, ha holdkompot kap, vagy elkezdik vezetgetni, akkor lelkesen vág bele az újba, mert mindenre fogékony, azonban ezzel csak hátráltatod a fejlődését.

Két okból is:

1. Ilyenkor még nem elég fejlettek az izmai a járáshoz, ezek a sok saját próbálkozás révén a maguk tempójában fejlődnek ki, de ezt a tempót nem szabad sietettni.

2. Még nincs meg a megfelelő egyensúlyérzéke. Azzal, hogy gyakoroltatod vele a járást, nem szerzi meg a szükséges egyensúlyérzéket, sőt: rossz egyensúlyérzéket szerez meg! Akik járni tanítják a babát, azok abban a tévhitben vannak, hogy a járás egyenlő a lábak egymás után rakosgatásával. Azonban itt jóval többről van szó. Képesnek kell lennie a talpával is egyensúlyban tartani magát, ezt pedig neki kell hosszas saját gyakorlással kifejlesztenie. Megfigyelhető, hogy sok baba Chaplin-szerűen kifelé tartva a lábát indul el, mert így tudja tartani az egyensúlyt, ez azonban a sok járás során szépen rendeződni szokott: ő maga jön rá, hogyan tud enélkül is egyensúlyozni.

Amikor járni tanul az olyan, mintha görkorcsolyázni tanítanád: hiába fogod a kezét, magától kell felismernie, hogyan tudja tartani az egyensúlyt. Ha feltartott kezekkel vezetgeted, akkor a súlya hátraesik, tehát gyakorlatilag súly nélkül emelgeti a lábait. Ha a jobb vagy bal kezét fogod, akkor mindig azon az oldalon támaszkodik, ahol vezeted, tehát az egyensúlya nem előre esik, mint ahogyan azt a rendes járásnál kéne.
Ha holdkompba teszed, akkor pedig járás helyett azt tanulja meg, hogyan lökdösse előre magát a lábával – ennek megint csak semmi köze a „rendes” járáshoz.

Ha már rászokott a vezetgetésre, akkor próbálj meg járássegítőt adni neki. Nem kell méregdrága szerkezeteket venni, ezek ugyanis általában inkább azoknak a babáknak jók, akik már a falba vagy bútorokba kapaszkodva határozottan jól járnak, és támaszték nélkül meg is tudnak állni, a többi babánál egész egyszerűen kigurul a keze alól a szerkezet. A kevésbé stabil babáknál egy műanyag szék segíthet, amibe bele tud kapaszkodni és tologathatja. Itt ugyanis a testsúly előre esik, mint a „rendes” járásnál, viszont nem tud kigurulni a keze alól. Zajos mulatság, de hasznos 🙂

Vajon rendben van a mozgásfejlődése? Hogyan segíthetek neki? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

  • kinga

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Agi,

    Koszonom szepen valaszod, de nem ertem ha azt mondod, hogy nem ajanlod a jarokat, akkor hogy tanul meg jarni???tegyem hamba es ugy jartassam??? Ha fogom es ugy tartom nem jar csak all, meg nem is teszi a labait. A jarokaba delelott es delutan teszem kb 10 -20 percre, ez sok?Mit tegyek, hogy tanuljon meg jarni, de a mozgasfejlodeset ne hatraltassam?
    Elore is koszonom valaszod :)( Tudod nagyon orulok, hogy „letezel” es segitesz nekunk a valszaiddal, hisz te vagy egyetlen aki tenyleg valaszol.)Megegyszer koszonom!
    Udv,Kinga

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Nem kell járni tanítani a gyereket: teljesen magától meg fogja tanulni, ha megérett rá. Hagyni kell minél többet szabadon mozogni, kúszni-mászni, felállni és magától elkezd majd járni, amikor elég fejlett hozzá az izomzata. Amíg magától nem érett meg rá, minden fajta járástanítás (kézen fogva sétálgatás) teljesen felesleges és káros, mert mászás helyett ezeket csinálja a baba, holott a mászás során fejlődik a karizma, hátizma, nyakizma és számtalan idegpálya, amire később szüksége lesz a mozgáskoordinációhoz.
      Ha délelőtt és délután 10-20 percet a járókában van az nem gond, az nem hátráltatja semmiben.

  • Kinga

    2011. március 11. péntek

    Kedves Agi,

    Kerlek adj tanacsot,mert kicsit elbizonytalanodtam 🙁 Kislanyom 8 es fel honapos, nem mondhatom hogy kover, bar korat meghaladja inakbb egy 1 eves gyereknek felene meg(10kg es 76cm ).1 hete tettem jarokaba, eddig nem is probaltam mivel a sulya miatt javasoltak hogy varjak a jarokaval. Azt szeretnem kerdezni, hogy a jarokaba mikor beteszem adjak a labara kiscipot vagy sem?! Probaltam igy is ugy is.Mezitlab nagyon szepen lepked es teszi a labat, meg kiscipovel van amikor huzza a labat, igaz hogy egy kicsit nagy a cipo.A cipo merete lehet az ok???Hogy lenne jobb szamara cipovel vagy mezitlab ha jarna??Hisz nem akarnam hogy ludtalpas legyen vagy hogy barmilyen mas problemank legyen kesobb.
    Egyszer mar segitettel, amikor alvas problemank volt, remelem most is fog.
    Elore is koszonom tanacsodat!
    Udvozlettel, Kinga es a kis Giulia

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A lakásban nem kell kiscipő, legyen mezítláb, így fejlődnek jobban a talpizmai. A „járókát” nem igazán javaslom, legfeljebb napi 30 percet használjátok, mert lassítja a mozgásfejlődést.

  • Balogh Ágnes

    2011. március 06. vasárnap

    Sziasztok!
    Irigykedve olvasom, hogy mílyen gyorsan megtanult a picitek járni. Én sajnos nem mondhatom ezt el, ugyanis már 2 éves(kislány) de még mindig csak a felállásnál tartunk. Semmi szervi baj nincs. hogyan tanítsam meg járni.
    Légy szives segítsetek.
    Köszönettel:
    Ági

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Mivel már 2 éves, ezért érdemes lenne fejlesztőpedagógust keresni, aki tud segíteni pl. a Gekko Játszóházak valamelyikében tudnak nektek segíteni.

  • Szloboda Szabina

    2010. december 11. szombat

    Szia Ági!Szeretném megkérdezni,hogy 15 hós a kislányom,és kb.1hónapja elkezdett menni egyedül pár lépést,de elesett és azóta nem hajlandó menni.Csak úgy ha vezetjük.De azt olvastam,hogy ezzel csak ártunk neki.Nem kell neki semmi játék amit húzhatna vagy tolhatna.Azt hiszem az apukája túlságosan is félti,de azt mondja majd megy ha akar.Az baj ha én kitalálok neki pár dolgot(vagyis erőltetem)?Légy szíves segíts ebben.Köszönettel Szabina.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem szabad erőltetni, most megijedt, és mivel tudja, hogy kézenfogva biztonságosabb, csak így akar menni. Hagyd, hogy maga próbálkozzon, és csak annyit menjetek kézenfogva, amennyit muszáj.

  • Drazsé

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Szia Ági,

    nekem a problémám a következő lenne: fiam most 11 hónapos. 7 hónapos korában húzta fel magát a kiságyban, rá 1 hónapra elkezdett kapaszkodva lépegetni először a kiságyban, majd a bútorok mentén. Most jelenleg ott tartunk, hogy felállni csak segítséggel tud, onnantól mint a balerinák közlekedik a kiságyban, két-három önálló lépéssel. Ezt bemutatja két szülő között is. A baj ott kezdődik, hogy eddig nagyon szépen elmaradt a babakocsiban, most viszont bármilyen bevetett trükk ellenére 10 perc, amit sírás nélkül eltölt benne. Ha kiveszem, és tolhatja a babakocsit, megszűnnek a problémák, de ezt nem tartom a legideálisabb problémamegoldásnak. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnám áthidalni problémamentesen ezt az időszakot úgy, hogy közben még friss levegőn is tudjunk tartózkodni?
    Mert azért hintázni 1 órán keresztül nem szeretnénk a játszótéren 🙂 köszönöm válaszod

    ui.: bébikompot nagyon nem szeretnék használni…

    Válasz: Teljesen érthető a kisfiad reakciója: most a járás a legérdekesebb a számára, nem szeretne ücsörögni. 1-2 hét és hosszabb távokat is segítség nélkül tud majd megtenni. Addig sétáljatok sokat úgy, hogy tolhatja a kocsit, vagy vegyetek ilyen kis műanyag bevásárlókocsit neki, amit tolhat, ez elég stabil, tud bele kapaszkodni és szabadon mozoghat vele akár a játszótéren is (most pont alkalmas az idő arra, hogy gesztenyét és egyéb kincseket gyűjtsön bele :))

  • Brigitta

    2010. augusztus 14. szombat

    Szia Agi ! Ugy latom nem vagyok egyedul a problemaval…. A hatam mar nem birja az egesz napos setaltatast !!!! Ahogy a kozelebe erek mar keresi is a kezem… Kepes odamaszni hozzam csak hogy a kezem megfogja. 11 honapos mar maszik is es az ulogarnitura mellett ha ha akar eleg szepen araszolgat . Egyedul nekem sem jatszik el sokaig csak kiabal(nyoszog) vagy sir… Segits legyszives mit rontottam el. Egyszeruen mar kesz vagyok . Fozni nincs idom ! Takaritani azt szerencsere tudok, mert imadja nezni a porszivot. Akkor van egy kis idom, ha meset rakok be neki (20-25 perc)

    Válasz: Az a baj, hogy rájött, hogy ha neked nyöszörög, akkor biztosan fel fogod venni. Próbáld meg, hogy amikor dolgod van, akkor elmondod neki, hogy most dolgod van, be kell fejezned. Esetleg be is vonhatod, pl. a főzésnél a kezébe adhatsz edényeket, fakanalat, lábast. Az sem gond, ha hisztizik emiatt. Megszokta, hogy veled lehet járni, ezért téged használ járókának, ezen csak úgy lehet változtatni, ha nem hagyod magad, és nem járatod. Néhány nap alatt megszokja, hogy most már nem lehet veled járkálni és megtanulja mással elfoglalni magát.

  • niki

    2010. június 23. szerda

    szia
    A fiam most 9 hónapos ,7 hónaposan már felállt a kiságyban és állandóan mászik nagyon szépen ahol csak tud feláll még a sima fal mellet is képes felállni nagyon élvezi az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben lehet neki járássegítőt venni? mert állandóan menne néha egy kicsit van kompban de onnan kiakar jönni és a komp mellet áll fel és tolni akarja és menne vele. válaszodat köszönöm

    Válasz: Még korai a járássegítő, de ha szereti a kompot tologatni, akkor hadd tologassa azt. A járássegítőkkel az a gond, hogy elgurulnak, ezért nem tud rájuk támaszkodni igazán a baba, de ha úgy gondolod, hogy örülne neki, akkor meg lehet próbálni, legfeljebb nem tudja azonnal használni.

  • Timi

    2010. február 20. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 9 hónapos és élvezettel gyakorolja a lépegetést.
    Elolvastam, hogy mi a járás folyamata, de ez nálunk eléggé zavaros…
    Az 1., a 3. és az 5. ponton már túlvagyunk.
    A kérdésem az lenne, hogy mi lesz így a 2. és 4. pontban leírtakkal???
    Végül is, ha széket tologatva előre felé lép, akkor már majdnem igaz rá a 4. pont is. Nem?
    A 2. pont szerint pedig meg kellett volna tanulnia ülni, viszont nem ül le, hanem térdre ereszkedik. Bár az ülést még csak nemrégiben kezdte el gyakorolni (kúszott-mászott-állt és csak jóval utána tanult meg ülni -ugyanis én nem siettettem…).
    Lehet, hogy majd akkor tanul meg leülni, amikor már sikerül neki önállóan felállni (mert akkor előbb-utóbb kénytelen lesz lecsüccsenni, mert úgyis borulással kezdődik a dolog…)???
    Egyébként néha mi is beleestünk a vezetgetés csapdájába. Kölcsönadtuk mamáéknak a gyerkőcöt és úgy kaptuk vissza, hogy mindig menni akart. Ha nem sétált vele senki, akkor bizony jött a feneket földhözveregetés. :-S
    Szerencsére nem egy nehéz eset ilyen szempontból, mert ha egy jó ideig nem megy vele senki, akkor egy kicsit elfelejti, hogy olyasmit is lehet csinálni, viszont elég jól feltalálta magát: tolta a széket.
    Vettünk kompot is, bár nem voltam nagyon oda meg vissza az ötlettől. Nem sok időt tölt benne a fiam, de néha -más eszköz hiányában- bele kell tennem (pl így járunk együtt wc-re, meg ilyesmi). Akkor aztán élvezettel szalad! Hagyjam inkább, hogy „kívülről” örüljön a kompnak és azt úgy tologatni is tudja?

    Válasz: Ha le tud térdelni, akkor a 2. pont is megvan, de általában az ülésre hamarabb jönnek rá, mint a térdelésre, de így is jó, teljesen rendben van. A komp nem gond, ha 1-1 alkalommal bennevan, csak ne legyen órákig benne, ez a lényeg.

  • Reka

    2010. február 15. hétfő

    Szia!
    Keresztfiam 8 es fel honapos, edesanyja aggodik , hogy fia nagyon elmaradt a mozgasban, ugyanis a lanyomhoz hasonlitja fiat, aki ebben a korban mar kuszott, maszott , felallott…stb…a kisfiu azonban nem hajlando hason semmifele mozgast vegezni.Ritkan atfordult mar hasrol hatra viszont hatarol csak segitseggel.Ullni nagyon szeret. Probalgattam nyugtatni, hogy egy gyerk se egyforma, viszont nekem az tunik furcsanak, hogy egyaltalan nem tartjak meg a labai(nem rugozik….)…lusta lenne vagy tenyleg kellene aggodni????

    Válasz: 8 hónaposan még nem kell mászni, csak átfordulni, esetleg kúszni, de ha ő szeret ülni, akkor ez lehet az oka annak, hogy nem akar még kúszni, a sokat ülő babák ugyanis csak később kezdenek kúszni és mászni, mert az ülés elég passzív. Üljön kevesebbet és fektessék többet hasra, és akkor megtanul kúszni is.

  • Bea

    2009. augusztus 03. hétfő

    Szia Ági!Kislányom 13 hónapos és még nem megy egyedül.2 hónapja megy már vezetgetve,azt már elértem hogy csak az egyik kezét fogom,de amikor elengedem akkor megijjed és leül,párszor elesett a fűbe,de nem ütötte meg magát,csak lehet hogy emiatt fél.Nem kapaszkodik erősen a kezemben,éppen hogy csak fogja,tehát az egyensúlya jó már,hogy tudnám rávenni hogy egyedül is sétáljon?Lehet ez örökletetes,mert én is későn indultam el,18 hónaposan?Köszi a segítséget!

    Válasz: Igen, ez lehet örökletes is, több ilyen esetet hallottam már. Nem kell megtanítanod járni (erről szól a cikk is), mert ő magától meg fogja tanulni. A járástanulás folyamata kb. így néz ki:
    1. feláll
    2. megtanul leülni is (kezdetben mindig borul, ha már nem tud állni)
    3. megtanul oldalazva járni a bútorok mentén kapaszkodva
    4. megtanul úgy kapaszkodva járni, hogy előrefelé lép
    5. megtanul úgy járni, hogy valamit tol maga előtt
    6. közvetlenül a járás előtt 2-3 héttel megtanul magától segítség nélkül felállni, és egyhelyben állni elborulás nélkül (ez is kell a járáshoz, bármily meglepő)
    7. egyszercsak magától megteszi az első lépéseit, ami általában az egyik kapaszkodótól, a másikig tart és kb. 3-4 lépés. Utána hetekig ezt tökéletesíti, míg a végén összeköti az egyedül állást és az egyedül járást és kapaszkodó nélkül is tud már menni.

    Amíg nem következik be a következő lépcsőfok, addig nem fog magától járni, mert ehhez kell az előző tudás megszerzése is, így fejlődik ki az egyensúlyérzéke stb.

  • Lycoris

    2009. július 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy kisfiam most múlt 6 hónapos, és imádja felnyomni magát álló helyzetbe. Ha bárki ölbe veszi, ülés helyett inkább ácsorogna, tapicskolna. Azt hallottam, nem jó erőltetni ezt, akárcsak a járást, ülést sem, de sokszor igen nehéz ülő helyzetben megtartani, mert egyszerűen kinyomja magát, és persze rettentően élvezi. Fogni szoktuk a hóna alatt. Az egy más dolog, hogy tele vagyok kis kék foltokkal, olyan erősen tapicskol néha behajlított lábujjakkal…
    Szabad-e hagyni, hogy ezt csinálja, vagy inkább fektessem le, ültessem laz ölembe az ácsorgás helyett?
    Előre is köszönöm a választ.
    L.

    Válasz: Ha ő nyomja ki magát, az nem gond, néha csinálhatjátok, ezt minden kisbaba élvezi.

  • Lucababa

    2009. július 24. péntek

    Én soha semmit nem sietettem, mégis így tipegünk mi is. Hét hónaposan felhúzta magát a kiságyban és onnantól nincs megállás. Elkezdett lépegetni és minket hív ehhez segítségül. A mászással is próbálkozik, de egy-két méter után tótágast áll és láthatóan talpra akar állni, ez nem igazán megy neki – érthető okokból. Egyébként most kilenc hónapos a kislányom. Miközben mindenki csodálkozik, hogy milyen hamar megy már neki a lépkedés, én egyáltalán nem örvendezek. Szóval szó sincs itt semmiféle „lóversenyről”, hiszen konkrétan ez azt jelenti, hogy reggeltől-estig meghajlott háttal kísérgetem. Egy cseppet sem kellemes. Én is annak örülnék, ha inkább négykézláb teperne utánam. Ez egy látszólag visszafordíthatatlan folyamat. Ez van, előbb – utóbb megtanul ő is egyedül közlekedni, ha még nem is a nagykönyv szerint alakul minden.

  • Lakótárs

    2009. július 23. csütörtök

    Mélyen egyetértek. Csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon nehéz azt a hamis szülői büszkeséget (én inkább önteltségnek nevezném) legyőzni, hogy „az én gyerekem már jár”. A járás, járni tanulás tipikusan az a dolog, amit nevezhetünk akár „ösztönösnek” is, azaz egészséges gyerek mindenfajta segítség nélkül elsajátítja a technikáját. Ki előbb, ki utóbb, de ezen nincs mit siettetni. Számomra a legnagyobb öröm éppen az volt, ahogy heteken, hónapokon keresztül figyelhettem, ahogy a gyermekem mozgása összeáll, ahogy a mozdulatok egymásra épülnek a forgolódástól a mászáson át a lábra állásig és elindulásig. Fantasztikus élmény volt, miközben folyvást azon gondolkodtam, hogy honnan ez a céltudatos elkötelezettég a „járni tanulásra”.

  • Imrich Tímea

    2009. július 22. szerda

    Sziasztok!Bizony én is úgy érzem mintha most nekünk íródott volna ez a cikk!Nekem most 10 hónapos a kisfiam és kb 8hósan indult el segítséggel.Én is büszke voltam hogy már megy!(nem én erőltettem ő igényelte mert mióta felállt már menni is akart)De azt végképp nem gondoltam hogy ezzel rosszat teszek!Már szekrény mellet és az ágy mellett ő is ellépeget.Most egy pár napja van hogy felveteti magát állandóan.Ha teszünk egy pár lépést megfordul és nyújtja a kezét.Ha pedig nem veszem fel elkezd sírni.Egész nap nem lehet ölben,nem tudom mit tegyek sírni sem hagyhatom mindig.Ő is az a típusú baba aki nem tud egyedül eljátszani csak 5-10percig,akkor is ott kell lenni vele v.jön utánam.Amivel még nem is lenne baj csak ne akarna mindenáron rajtam csüngeni(mert lássuk be úgy elég nehéz főzni).Tegnap találtam rá erre az oldalra nagy örömömre mert nagyon sok érdekes téma és cikk van.Jó olvasni hogy más anyukáknak is hasonló problémájuk van.Köszönöm előre is az esetleges tanácsot!!üdv:Timi

    Válasz: Ebben a korban szinte minden baba csak 5-10 percig tud eljátszani 🙂 Próbáld megtalálni, mi az, ami még leköti, illetve a járáshoz adhatsz neki a kezeden kívül más segédletet is, a kisebbik fiam pl. egy műanyag székkel járt-kelt a lakásban, azt tologatta maga előtt, de ez lehet egy textillel teli zsák is, amibe tud kapaszkodni vagy ha már jobban egyensúlyoz, akkor egy gyerekeknek való bevásárlókocsi vagy pedig baba járássegítő.

  • Korosi Timea

    2009. július 22. szerda

    Szia Kedves Agi!

    Hat nem gondoltam, hogy maradi lennek, de most sajat magam is megleptem. En ugyanis nem is gondoltam arra, hogy a vezetgetos jaras nem jo.
    Olyan buszke vagyok ra, hogy az en kicsi lanyom, aki 2 het mulva lesz 1 eves mar honapok ota igy jarkal…mindenki meg volt lepodve, milyen hamar lepegetni kezdett, persze segitsegemmel.
    Maszni nem maszott es mostanaban mar probalgattam az agy szelenel ravezetni, hogy kapaszkodva probaljon meg lepegetni, de eredmeny meg nincs. Gondol egyet, elengedi az agyat es ha nem vagyok persze ugrasra kesz akkor mar hanyatt is vagodik.
    1 honapja van nalunl ez a szektologatos idoszak, ezt szereti es tetszik is neki. Hagytam is neki, hagy csinalja, de persze kozben fogtam mindig a derekat. Akkor most mit is csinaltam en rosszul??? Vagy mostantol mit tanacsolsz…mit kellene tennem, mert sajnos a hatam az mar kesz van, hisz honapok ota gornyedve folotte kell setalni vele:) Es azert jott most nagyon jol ez a cikk, mert az volt valahogy az erzesem, hogy O igy nagyon jol erzi magat, barhova eljut, hisz anya fogja a kezet.
    Ezert is nem tudok csinalni tole semmit, csak este, hisz 5-10 perc ulve jatszas mar nagyon sok ido es uncsi:) De ez normalis es megertem, csak attol felek, hogy meg 2 evesen is anya kezebe csipaszkodva fog utra kelni:)

    Nagyon koszonom a valaszodat!!!

  • Vica

    2009. július 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét egy remek cikk, megint úgy érzem, mintha csak nekem írták volna. Sajnos minden jó szándékom ellenére belőlem is vezetgetős anyuka lett, ez ügyben szeretnék most Tőled tanácsot kérni, hogy van-e még ilyenkor „visszaút”. Kislányunk kilenc hónaposan kezdett el kapaszkodva lépegetni, akkor készítettünk is neki egy dobozt, amit kedvére tologatott, és volt erre kijelölt kisszék is. Azt szokta meg, hogy mindig egy légtérben vagyunk (konyha, mosókonyha stb.), de ott szabadon garázdálkodhat amíg én is teszem a dolgom. Több dologba sikeresen be is vontam (mosás, teregetés, főzés, söprés stb.). 10 hónapos kora körül azonban valami „elromlott”. Nagyon sokat vagyunk kint, és nem akadt mindig tologatni való, ő pedig a kezét nyújtogatta, hogy vezessem.
    Erre aztán annyira rászokott, hogy most már nem is hajlandó semmit tologatni, ha eléteszem a dobozát, leül a földre és nyújtja a kezét. Ha nem vezetem akkor a lábamba csimpaszkodik és úgy lóg rajtam. A játékok is csak 3-5 percre kötik le, aztán már ott is van a lábamnál és jelzi, hogy sétáljunk. A legérdekesebb, hogy ezt csakis velem csinálja, senki mással nem hajlandó, ha pl. apu megfogja a kezét, abban a pillanatban megveti a lábait és leül. Viszont, ha apu vagy nagymama vigyáz rá, akkor gyönyörűen eljátszogat magában vagy velük, akár egy órát is, egész addig míg engem meg nem lát, mert akkor otthagy mindent és már ott is van a lábamnál.
    Nem tudom hogy lehetne visszavezetni a tologatáshoz, vagy hogy hajlandó legyen mellettem is játszani egy kicsit, és ne csak egy négyzetmétert tudjak egyszerre felporszívózni 🙂 Jól jönne egy szakértő tanács.

    Válasz: Az a gond, hogy rászoktattad erre, megtanítottad neki, hogy ezt lehet, és ezért most már nem fogja egyik pillanatról a másikra elhagyni, csak ha megtanítod neki lépésről lépésre, hogy ne ezt csinálja. Egész egyszerűen napokon át kerülni kell azokat a helyzeteket, amikben vezetgetni kell. Vezetgetés helyett mindig fel kell kínálni a tologatást, következetesen, tehát egyszer se csábulj el 🙂

  • ircsó

    2009. július 19. vasárnap

    Köszi szépen a gyors válszt.

    Üdv.

  • ircsó

    2009. július 19. vasárnap

    Szia Ági!

    16 hós (épp ma)kislányom 3 hónapja megy, nagyon szépen és stabilan, de még mindig chaplinosan, kifelé tartja a lábát szinte telpeszben. Azt hittem ennyi idő elteltével már „rendesen” tud menni, pedig nagyon ügyes, segítség nélkül felmászik a csúszdára, lecsúszik, be-kimászik a babakocsiba stb. Van aggódnom emiatt ?

    köszi

    ui. én nem vezetgettem, magától indult el.

    Válasz: Nem kell aggódnod, nekem mind a kettő chaplinesen járt, 20 hónapos korukra múlt el teljesen.