Nyári finomságok a babának is

Ilyenkor nyáron sokkal egyszerűbben megy a hozzátáplálás, hiszen hatalmas zöldség és gyümölcsválasztékból kóstolgathatnak a kicsik és az ételválasztékos is változatossabban tudjuk variálni, mint télen. Ilyenkor nem gond a saját ételünkből adni a babának is, lássuk melyik nyári ételből mit és mikortól kaphat a baba!

Nyári finomságok a babának isA lecsót általában nem szeretik a kicsik, mégpedig a paprika miatt. A paradicsomot azonban szívesen eszik belőle. Ha a lecsóba cukkinit is teszünk, akkor paprika nélkül is jót lakmározhat belőle a baba (7-8 hónapos kortól). A tojásos lecsóval viszont vigyázzunk, ezt csak 9 hónapos kortól adhatjuk, de csak akkor ha nincs tojásallergia a családban.

A lecsót kenyér helyett pirított grízzel is adhatjuk. Ezt úgy kell csinálni, hogy a búzadarát kevés oldajon megpirítjuk, aztán vízzel felöntjük. Ehhez hozzákeverve a lecsó levét, a paradicsomot, paprikát, cukkinit (amit megeszik a baba) máris laktató ebédet kapott a kicsi (a grízt 7. hónapos kortól lehet adni).

A töltött karalábé
a nyár slágere, aminek minden részét adhatjuk a kicsinek 8. hónapos kortól alaposan összenyomkodva. Ha lisztérzékeny, akkor a rántást kerüljük.

A különféle rántott zöldségek, tök, cukkini, patisszon, padlizsán is adhatóak a babának életkorának megfelelően. A tökfélék a legártalmatlanabbak, ezeket már 7 hónapos kortól adhatjuk. A padlizsánnal apró magjai miatt ajánlatosabb megvárni a 8. hónapos kort. Rántott gombát 1 éves kor alatt viszont ne adjunk, mert a gomba méreganyagait nehéz feldolgozni a kicsi szervezetének.

A főtt kukoricát nagyon kedvelik a kicsik, már néhány foggal is szívesen elrágcsálják a csöves kukoricát. 8-9 hónaposan már szívesen felcsipegetik a leszemezett főtt kukoricát, 10-11 hónaposan pedig csövestől nyugodtan a kezükbe adható (de érdemes komolyabb takarításra felkészülni utána)

A nyár remek lehetőség arra, hogy a kicsi kedvére kóstolgasson. Sokféle friss gyümölcs áll ehhez a rendelkezésére. Ha valami elsőre nem ízlik neki, érdemes 1-2 hét múlva újra megkínálni, mert addigra lehet, hogy már megeszi.
Plusz gyümölcsöket csempészhetünk a válogatós kicsik étrendjébe, ha gyümölcsturmixot készítünk neki idénygyümölcsökből. 1 év alattiaknál anyatej vagy tápszer, esetleg joghurt, 1 év felett tej lehet a turmix alapja. A kisebbeknek őszibarackból, sárgabarackból, banánból és meggyből, az 1 év felettieknek pedig aprómagvasokból (eper, málna, ribizli) készülhet a finomság.

Ha grillezésre készültök, abból is kár lenne kihagyni a babát. A grillezett zöldségeket, fóliában sült krumplit és a korának megfelelő, nem túl fűszeres húsokat is megkóstolhatja

További hozzátáplálási tanácsok és receptek a Nagy Babaszakácskönyvben!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.