Lepkehimlő

Új járvány ütötte fel a fejét, egyre több anyukától hallom, hogy a kicsi elkapta a lepkehimlőt (más néven: pillangó vírus), ezért úgy gondoltam, összeszedem az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A lepkehimlőt (más néven “ötödik betegséget”) a papovírus B19 nevű vírus okozza (amit pillangóvírusnak is neveznek), a bárányhimlőhöz hasonlóan vírusos fertőző betegség, ami főként a 4-12 éves gyerekek körében terjed, de kis mértékben a felnőttek is fogékonyak lehetnek rá.

lepkehimlős kiütés

Így néz ki a jellegzetes lepkehimlős kiütés

A betegség ismertetőjele, hogy lázzal vagy anélkül, nátha-szerű tünetekkel indul, ezért megfázásnak vagy influenzának tűnhet, különösen, mivel a lepkére emlékeztető kiütések csak a 14.-17. napon jelennek meg. Először az arcon, majd a törzsön és a végtagokon is megjelennek a nagyméretű, viszkető foltok.

A lepkehimlő kiütései néha pirosak, néha csak durva a felületük, ezért össze lehet téveszteni az ekcémával. A foltok kezelése a bárányhimlős kiütésekhez hasonló: elsősorban arra kell törekedni, hogy a kicsi ne vakarja el őket.

Hasonlóan a bárányhimlőhöz, a lepkehimlő esetében is igaz, hogy felnőttkorban szövődményeket okozhat, főként izületi fájdalmakat, valamint a terhesség első harmadában vetélést.

A lepkehimlő első jellegzetes tünete: a kiütés

A lepkehimlő első tünetei inkább náthához hasonlítanak, csak napokkal később jelentkeznek az első kiütések.

A betegség lappangási ideje 10-14 nap, ezalatt fertőz (cseppfertőzéssel terjed), viszont a kiütések csak ezután jelentkeznek. Ha a kicsi tünetmentes (nem lázas), akkor nyugodtan mehet közösségbe. A kezelés a tünetek csillapításából áll (lázcsillapítás stb.)

Amennyiben várandós vagy az első harmadban és a gyermeked környezetében felütötte a fejét a járvány, célszerű a lappangási időre kihagyni a közösséget vagy a cseppfertőzés ellen maszkkal védekezni.

Várandós vagy? Vajon mit történik most a pocakodban? Mekkorának kéne lennie a babának és mit tud?
Itt megtudhatod >>

Már anyuka vagy? Jól fejlődik a gyermeked? Megfelelően fejlődik a mozgása? És a beszéde? És a viselkedése?
Innen megtudhatod >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Andi

  2011. augusztus 24. szerda

  Kedves Ági!

  21 hetes kismama vagyok. Van egy 1,5 éves kislányom. 1 hónappal ezelőtt rokon kislánynál jártunk, aki akkor makk egészséges volt, másnap kijöttek rajta a pillangóvírus tünetei pont aznap mikor külföldre utaztak. 1 hét elteltével csináltattak vérvételt neki, mikor hazatértek a nyaralásról, ekkor már tünetmentes volt. Vérvétel eredményét úgy értékelte az orvos, hogy nem pillangó vírussal fertőződött. De az anyuka elvitte egy másik orvoshoz a leletet és ő azt mondta ez bizony pillangó vírus volt.
  Abban az időben amikor mi találkoztunk vele, ő már fertőzhetett. Rá 2 hétre a 1,5 éves kislányom lebetegedett (persze ekkor még nem tudtuk, hogy ez a rokon kislány a pillangó vírussal fertőződött) kapott a lányom augmentint, mert csúnya volt a torka és be is lázasodott 2 napra, de a gyerekorvosunk meg sem említette, hogy esetleg a lányom ezt kaphatta el.
  Most kicsit félek, mert pár nappal később nekem is fájt a torkom, ennek kb 1 hete. Azóta semmi. De félek mi van akkor ha mindketten a lányommal beleestünk ebbe a vírusba. Hiszen olvastam, hogy kismamákra illetve a magzatra nagyon veszélyes.
  Ez a pillangó vírus minden esetben olyan tünetekkel jár, amikor az arcon kiütéses folt jelenik meg? MErt nekünk ilyenünk nem volt.
  Ha vérvételt csináltatok az ki tudja mutatni, hogy átestem-e ezen a víruson most vagy akár korábban?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Andrea

  • Vida Agi

   2011. augusztus 26. péntek

   Igen, a kiütések kis idővel a náthás tünetek után mindig jelentkeznek.

 • Kornélia

  2011. július 13. szerda

  Szia Ági!
  Bevallom és már tul vagyok atz 5X-en , demég életemben nem hallottam erről a lepke himlőről!!! A kis unokaöcsém kapta meg igy most ismerekedem vele, de nem nagyon szeretném közelről megismerni, mivel 3 unokám van 3 és fél hónapos, 9 éves és 12 éves!
  De milyen betegség ez és mennyire fertőző? Az tudom, hogy ven lappangási ideje, de meddig fertőz? Abárányhimlőt tudjuk, a rózsát is , de ezt nem. Kérnálek arra, hogy még egy kicsit részletesebb leirást adnál a fentieken
  kivól! Nagyon köszönöm és várom a választ! Üdvözlettel:Kornélia

  • Vida Agi

   2011. július 30. szombat

   A fenti cikkben minden információt megtalálsz, amit kérdeztél: 10-14 nap a lappangási idő, ezalatt fertőz, vírusos betegség, főként 4-12 éves kor közöttiek kaphatják meg, ritkán felnőttek is.

 • Anna

  2011. május 25. szerda

  Én kb. 26 hetes terhes vagyok, és sajnos ma derült ki, hogy a két nagyobb ovijában lepkehimlő van. Együtt játszottak kis lepkehimlős barátnőjükkel.
  Ha kiüt rajtuk, mit tegyek? Okozhat ez magzati károsodást? Ha igen, csak akkor, ha nálam is jelentkeznek a tünetek? Ebben az esetben hogyan kerülhetném el? Inkább ne nagyon érintkezzek a gyerekeimmel legalább két hétig? (Ezt el sem tudom képzelni… 🙁 )

  • Vida Agi

   2011. június 03. péntek

   A lepkehimlő vérszegénységet okozhat a magzatnál, ha te is megfertőződsz. A lappangási idő alatt te nem fertőződhetsz meg a gyerekektől, de ha elkapták, akkor igen, ezért ebben az esetben érdemes maszkot hordanod, amíg nem múlik el a betegség. Ha elkapod tőlük, akkor vérátömlesztésre lehet szükség a magzat megmentése érdekében.

 • ircsi

  2011. május 18. szerda

  Szia Ági!

  Épp terhes voltam, mikor 3 éves kicsi lányom is talán ezt a vírust kapta el. 12 hét előtt lehettem és nagyon megijedtem, de nekem a nőgyógyászom, védőnőm illetve a gyerekorvosunk azt mondták, hogy ez nem veszélyes rám.Jelenleg 16 hetes vagyok és minden ok. Csak vetélést okozhat vagy betegséget is a magzatra?

  köszönöm:Ircsi

  • Vida Agi

   2011. május 30. hétfő

   A pillangóvírus vérszegénységet okozhat a magzatnál, ezesetben a kismamának vérátömlesztésre van szüksége, így meg lehet menteni a magzatot.