Betegség után

Egy betegség hatása akár hetekig eltarthat még a babánál. Gyakori, hogy a korábbi jó szokások a betegség alatt megváltoznak, alvászavarok jelentkeznek, a baba étvágytalan lehet, és ez akár hetekig is eltarthat még.

Különösen nehéz a helyzet, ha a baba kórházba is került, ilyenkor nem csak a betegség, hanem az új környezet is felzaklathatja, hiszen a kórházban más a napirend, mint a megszokott, nem mozoghat olyan szabadon és sok új emberrel kerül kapcsolatba, akik néha nem kellemes beavatkozásokat végeznek rajta.

Betegség utánFél éves kor alatt általában csak a napirend megváltozása miatt okoz gondokat a kórház és a betegség, illetve átmenetileg félhet a baba olyan helyzetektől, amiktől korábban nem félt (pl. fürdés, vagy ha valaki föléhajol). Ezek a félelmek idővel eltűnnek. A korábbi szokásai megváltozhatnak, többször ébredhet éjszakánként, de néhány hét alatt ez is rendeződik.

Fél éves kor után a helyzetváltozásra is nagyon érzékeny a kicsi. Megviseli, ha új helyre kell mennie, így a kórház is ijesztően hathat számára, ami gyakran abban nyilvánul meg, hogy túlzottan ragaszkodik anyához, nem akar elmozdulni mellőle, valamint alvászavarokban.

8 hónapos kor után a kórházi élmények hatásaként jelentkezhet, hogy a kicsi fél az idegenektől. Ez már 6 hónapos kortól előfordulhat, de 8 hónapos és 2 éves kor között nagyon jellemző „mellékhatás”.

Jobb a helyzet valamivel, ha nem kell kórházba menni, hanem otthon vészelhetitek át a betegséget, azonban ne gondold azt, hogy a láz csillapodásával és a baba jobb kedélyállapotával azonnal visszaáll a megszokott napirend is. Ha a baba néhány napra a betegség miatt teljesen kizökken a menetrendből (mondjuk, mert lázasan egész nap csak alszik, vagy mert kiköltöztetted az ágyából és veled aludt), akkor kell néhány hét, mire visszaáll a megszokott kerékvágás. A legtöbb esetben ez magától megtörténik, ha azonban mégsem, akkor neked kell visszaszoktatni türelmesen a kicsit a megszokott napirendre.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Timi86

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Agi!
    Kisfiam 8 honapos! Segitsegedet szeretnem kerni mert eleg tanacstalan vagyok! Eddig 3 szor volt beteg! Eloszor csak egy jus megfazas, aztan 3 napos laz utan kiutes( allitolag ez minden babanal jelentkezik amikor eloszor lazas lesz), most meg nathas volt meg picit pirosabb volt a torka, ez eleg elhuzodo, talan mar kijovunk belole! Cedax baby-t irt fel a doki! Es 6 nap mulva visszamentunk, lemertuk es igazabol nem nagyon hizott egy honap alatt! Igy immunetosito, etvagyjavito homeopatias gyogyszert ajanlott( phonix gyerekfelepito program) meg nem adtam neki! Kivancsi lennek h te hallottal mar rola, mert a neten semmi nincs rola! ? Azt szeretnem meg h hogy nez ki egy 8 honapos baba etrendje? Es mennyit kellene ennie egy nap?tejtermekeket kaphat?mennyire legyen valtozatos az etrendje? Mar 5 honapoan kezdtuk a hozzataplalast! Most 7200g! Es 3550gmal szuletett! Segits kerlek!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      6 hónapos kor után lelassul a baba hízása, akár meg is állhat néhány hétre, mert lemozogja, amit megeszik, ráadásul ő beteg is volt, tehát csak emiatt nem kell étvágynövelőt adni, erre akkor van szükség, ha a következő 1 hónapban sem hízik egyáltalán.
      A táplálásával kapcsolatban mindent megtalálsz a Nagy Babaszakácskönyvben, töltsd le itt: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Biborka

    2010. szeptember 17. péntek

    Tisztelt Agnes,

    Vanegy 13honapos kisfiam es egy 7 eves kislanyom.A kisfiam 2 hettel korabban szuletett 2,800 kg-mal .A mostani súlya nem egeszn 10kg. Sajnos eleg sokszor hig a szeklete.Minden fogzasnal,barmilyen betegseg eseten.Kbaugusytus15korul a lanyom elkapott egyvirusos hasmenest,amelzet o konnyen atvészelt viszont a kisfiút megviselt.Alig kezelödött ki orvosi felügzelet alatt,3nap múlva mandulagyulladása lett,utána,amely allitólag csak egy virustól volt amelyet egz 3 napos apró kiütések követtek.Ez amúlthéten fejezödött be.Most egy meghüllést kapott el.Tanácstalan vagyok,mert úgy gondolom az immunrendszere a minimalisan müködik.Mit tegyek,hogy felerősitsem? milyen vitamintadhatnék??nem syeretném tovább gyógyszert adni. Azóta sajnos a tejporos(Nestle NANN) tejet sem akarja meginni.Iaurtot esyik,de tejet nem hajlanóinni.Mit tegzek??? 11 es fél hónapig szopizott.előre is köszönöm tanácsát .
    Biborka

    Válasz: A további vírusok elkerülésére kaphat hetente oscillococcinumot. Ha eszik tejtermékeket (sajt, joghurt stb.) naponta többször, akkor nem kell mindenáron tejet adni neki.

  • Szatimy

    2010. május 03. hétfő

    Szia Ági,
    Kislányom a héten lesz 7 hónapos. féléves múlt, mikor elkezdtem neki adni az almát (délelőtt, szopi előtt). Nagyon nehezen indultunk, a száját sem nyitotta ki de végül két hét alatt eljutottunk 120-140 grammnyi alma megevéséig, ami után még mindig szopott is, tehát gondolom még növelnem is kellett volna az adagot. Kislányomnak aztán kibújt az első foga, és még aznapn beteg is lett. Háromnapig lázas volt, majd jöttek rajta a pöttyök. Ezek még mindig nem múltak el, és még folyik az orra, és időnként rohamokban köhög is. A második foga talán ma/holnap kibújik, már látom a hegyét. Amíg lázas volt, nem is próbálkoztam az almával, majd elkezdtem egy-két kanállal, de egyáltalán nem fogadja el. Ismét az van, mint a legelső falatoknál, hogy ki sem nyitja a száját, most ráadásul még a fejét is elforgatja, és sír. Ez lehet a kellemetlen emlékek miatt? (Nurofent kapott szájon át, és normafloret is, mert kicsit hasmenése is lett)
    A kérdésem az lenne, hogy azért minden nap kísérletezzek-e vagy amíg nem gyógyul meg teljesen egyáltalán ne is próbálkozzak? És akkor most ismét kezdhetem előlről az adagok növelését?
    Úgy érzem, már mindenképp lenne szüksége valami kalóriadúsabbra, mert a legutóbbi hónapan nem igazán hízott (gondolom a betegség és a hasmenés is közrejátszik ebben) Szerencsére tejem az bőven van, tehát abból legalább annyit tud enni, mint eddig (még többet is)

    Válasz:Aggodalomra semmi ok, mivel most törik át a foga, az alma csípi az ínyét.Várd meg, amíg áttörik és utána kínáld meg megint. Legyél türelmes, nem kell erőltetni, az anyatej bőven elég, éhezni emiatt nem fog, ha erőlteted, csak rossz emlékek maradnak benne és később is étvágytalan lesz. Ha kivárod, amíg megérik rá, akkor szépen meg fogja szeretni és szokni és jó étvággyal eszik majd később is.

  • Gabi

    2010. március 07. vasárnap

    Ági! Azt elfelejtettem írni, hogy kisfiam jelenleg 8 hónapos.
    Köszi: Gabi

  • Gabi

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nem tudom jó helyre írok-e, valószínűleg nem. EGyzer már írtam neked, hogy kisfiam sokat náthás nem lehet-e refluxos, akkor kaptam választ, hogy az köhögéssel is járna. A vízes orrfolyás 2-3 naponkra megszűnt és kezdődött előlről, amint észleltük a fülfájást vittük orvoshoz, mindkét fülét fel kellett szúrni. néhány napra csúnya köhögése lett, gyerekorvosnál néhány nap múlva tüdőgyógyásznál jártunk. Néhány napja derült ki, hogy asztmatikus hörghurutja van, amit jó eséllyel még elnöhet. érdeklődnék, hogy ezzel kapcsolatba nincs valamilyen jó cikked, tanácsod, ami hasznos lehet? köszönöm válaszod. Gabi

    Válasz: Az ilyen típusú hörghurut egyik oka gyakran a környezet lehet. Pl. ha padlószőnyeg van a lakásban, akkor porosabb a környezet, ha száraz a levegő (pl. túlfűtött panellakásokban). Segíthet pl., ha párásítót tesztek a szobájába

  • zsuzsi

    2010. február 17. szerda

    kedves Agi, nem talaltam kerdesemnek megfelelo temat, ahova irhatnek…. angliaban elunk a kis lanyunk szeptembertol van kint velunk,azota jar iskolaba is, a 6 eves oltasarol erdeklodnek, mert itt azt mondtak mielott iskolaba ment volna akkor kellett volna beoltatni, senki nem ertesitett e felol, nem gondoltuk, hogy itt mas az oltasi idopont…. azota majdnem mindig beteg,nathas,fulfajos… es ugy tudom csak akkor kaphat oltast, ha nem beteg! mi a teendo ilyenkor? januarban volt 6 eves, juliusban megyunk haza m.orsz.ra otthon adassam be neki az oltast,vagy mi tevoek legyunk? sgitsegedet elore is koszonoom…. tisztelettel; zsuzsi

    Válasz: Valóban csak akkor kaphat oltást, ha nem beteg. Ha már meggyógyult, akkor kint megkaphatja az oltást.

  • monianyu

    2010. január 30. szombat

    Szia Ági!

    Köszönöm a jótanácsot ,próbálgatom neki úgy adni,hogy egyedül egyn de beletúr és ennyi meg sem kostólja….most vettem neki multivitamint hátha az meghozza az étvágyát…….de attól tartok rossz élmény volt neki a betegség alatti étkezés ugyanis egyszer kétszer próbáltam erőltetni neki lehetséges,hogy emiatt utasítja el a kanalas ételt?Már azt is próbáltam,hogy az ölembe ültetve néztük a tv-t hátha de amint közelítek a kanállal elfodítja a fejét….tanácstalan vagyok
    I

    Válasz: Igen, ez a rossz élmény miatt van. Néhány hét után abbahagyja majd, addig kínálgasd az ételekkel, hagyd, hogy egyedül is próbálkozzon vele, adj neki minél változatosabb ételeket, amiket könnyű lenyelni (banán, turmixok, joghurt, nem túl darabos főzelék stb.)

  • monianyu

    2010. január 28. csütörtök

    Szia Ági!

    Ez a téma sajnos pont telibe talált ugyanis 16 hónapos kisfiam elég beteg kb 1 hete láza van azt mondják tüszősmandulagyulladás de kb 2 hete alig eszik valamit…..az elmúlt egy hétben csak a tápszert és folyadékot fogadott el a kanalas ételeket falatkákat elutasítja ……attól félek nehogy étkezési zavarok alakuljanak ki később nála tudom nem szabad erőltetni de eléggé aggódok ,hogy alig eszik valamit…az etetőszékben nem is marad meg .Mit tanácsolsz hogyan szoktassam rá ismét a kanalas ételekre ,főzelékekre ….mostanában elég sok rágcsálnivalót édesteát kapott ugyanis örültem,hogy legalább azt elfogadja.
    Tanácsod előre is köszönöm.

    Válasz: Ne ültesd etetőszékbe, hanem kis székre, kis asztalhoz, ebben a korban már jobb szeretnek maguktól enni a gyerekek. Kínáld meg megint a megszokott ételekkel, hagyd, hogy maga próbálja kanalazni (és adj rá védőöltözetet, mert maszatos lesz nagyon :))