Akár végzetes betegség, ami megelőzhető

A gennyes agyhártyagyulladás évente több áldozatot követel, sokszor egészen kicsi gyerekek halnak meg, holott kivédhetnénk ezeket a tragédiákat. Hogy miért engedünk teret egy olyan kórokozónak, amellyel szemben ma már védekezhetünk, ráadásul 100 %-ban támogatott? Nem tudunk róla, nem figyelünk rá, vagy csak a tévhitek akadályozzák, hogy tegyünk ellene?

Többnyire csak bulvárlapok híreiben olvashatunk egy-egy olyan tragédiáról, amelyet a gennyes agyhártyagyulladás okozott, holott évente ennél sokkal többen betegednek meg e kórokozótól sőt, egy részük nem is éli túl. A legfrissebb statisztikák szerint évente mintegy 50 regisztrált megbetegedésből 8 tragédiával végződött. Gennyes agyhártyagyulladás. A kialakulását egy meningococcus nevű baktérium okozza, amelynek típusait A, B, C, W, Y betűkkel jelölik. Hazánkban a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C típus okozzák. A kórokozó a garatváladékban, a torokban tünetmentesen hordozható, mely átlagosan minden ötödik fiatal felnőttre jellemző, így elmondható, hogy ez a korosztály felelős a betegség terjesztéséért. Erre pedig vannak, akik különösen fogékonyak. Magasabb kockázatnak vannak kitéve a 2 éves kor alatti csecsemők és kisgyermekek, majd a serdülők és a fiatal felnőttek.

A kicsiknél az immunrendszer éretlensége miatt nagy a kockázat, míg a serdülők és a fiatal felnőttek esetében a közösségi lét, a gyakori csókolózás, kollégiumi együttlakás, bulizások, fesztiválozások jelentenek rizikót a fertőzés szempontjából. A betegség kiszámíthatatlan, egészséges immunrendszerű, életerős csecsemőket és fiatalok életét változtatja meg, akár egy nap alatt. Előfordulása ugyan nem tömeges, viszont sohasem lehet tudni, ki lesz azon kevesek egyike, aki elkapja a fertőzést. Védőoltással lehetőségünk van tudatosan megelőzni a fertőzést. A következőkben néhány gondolat a meningococcus C megelőzéséről. A meningococcus C ellen hazánkban mintegy 10 éve lehet védőoltást kapni, ma már szinte ingyen 2 éves kor alatt. Igaz, nem kötelező, csupán ajánlott oltás. A szélesebb védettséget nyújtó, négy típust tartalmazó (A,C,W,Y) meningococcus elleni védőoltás is már 6 hetes kortól adható, erre nem vonatkozik a kiemelt támogatás, ahogy a B típus elleni oltásra sem A Nyugat-Európai és USA-beli relatíve magas előfordulás miatt angliai és amerikai nyári iskolákban, kollégiumokban, nyelvtanfolyamokon általában követelmény a meningococcus elleni védőoltás beadásának igazolása.

Hazánkban még messze nem tartunk itt. Sokszor éppen oda nem jutnak el az információk, ahol a leginkább indokolt lenne. Feltétlenül javasolt viszont a legveszélyeztetettebb korosztály, a csecsemők és kamaszok megfelelő védelme meningococcus C ellen. Ennek ajánlott, leghatékonyabb megoldása: három alapoltás a C típus elleni oltóanyagból 3-5-12 hónapos korban, majd egy emlékeztető oltás 5-6 éves korban, illetve a serdülőkori oltás 12-15 éves korban. Ez utóbbi kettő esetén javasolt a védettség kiszélesítése a 4 típust tartalmazó ACWY elleni vakcina alkalmazásával.

A betegségről és a megelőzésről további részleteket a www.meningo.hu oldalon találhattok.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.