Akár végzetes betegség, ami megelőzhető

A gennyes agyhártyagyulladás évente több áldozatot követel, sokszor egészen kicsi gyerekek halnak meg, holott kivédhetnénk ezeket a tragédiákat. Hogy miért engedünk teret egy olyan kórokozónak, amellyel szemben ma már védekezhetünk, ráadásul 100 %-ban támogatott? Nem tudunk róla, nem figyelünk rá, vagy csak a tévhitek akadályozzák, hogy tegyünk ellene?

Többnyire csak bulvárlapok híreiben olvashatunk egy-egy olyan tragédiáról, amelyet a gennyes agyhártyagyulladás okozott, holott évente ennél sokkal többen betegednek meg e kórokozótól sőt, egy részük nem is éli túl. A legfrissebb statisztikák szerint évente mintegy 50 regisztrált megbetegedésből 8 tragédiával végződött. Gennyes agyhártyagyulladás. A kialakulását egy meningococcus nevű baktérium okozza, amelynek típusait A, B, C, W, Y betűkkel jelölik. Hazánkban a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C típus okozzák. A kórokozó a garatváladékban, a torokban tünetmentesen hordozható, mely átlagosan minden ötödik fiatal felnőttre jellemző, így elmondható, hogy ez a korosztály felelős a betegség terjesztéséért. Erre pedig vannak, akik különösen fogékonyak. Magasabb kockázatnak vannak kitéve a 2 éves kor alatti csecsemők és kisgyermekek, majd a serdülők és a fiatal felnőttek.

A kicsiknél az immunrendszer éretlensége miatt nagy a kockázat, míg a serdülők és a fiatal felnőttek esetében a közösségi lét, a gyakori csókolózás, kollégiumi együttlakás, bulizások, fesztiválozások jelentenek rizikót a fertőzés szempontjából. A betegség kiszámíthatatlan, egészséges immunrendszerű, életerős csecsemőket és fiatalok életét változtatja meg, akár egy nap alatt. Előfordulása ugyan nem tömeges, viszont sohasem lehet tudni, ki lesz azon kevesek egyike, aki elkapja a fertőzést. Védőoltással lehetőségünk van tudatosan megelőzni a fertőzést. A következőkben néhány gondolat a meningococcus C megelőzéséről. A meningococcus C ellen hazánkban mintegy 10 éve lehet védőoltást kapni, ma már szinte ingyen 2 éves kor alatt. Igaz, nem kötelező, csupán ajánlott oltás. A szélesebb védettséget nyújtó, négy típust tartalmazó (A,C,W,Y) meningococcus elleni védőoltás is már 6 hetes kortól adható, erre nem vonatkozik a kiemelt támogatás, ahogy a B típus elleni oltásra sem A Nyugat-Európai és USA-beli relatíve magas előfordulás miatt angliai és amerikai nyári iskolákban, kollégiumokban, nyelvtanfolyamokon általában követelmény a meningococcus elleni védőoltás beadásának igazolása.

Hazánkban még messze nem tartunk itt. Sokszor éppen oda nem jutnak el az információk, ahol a leginkább indokolt lenne. Feltétlenül javasolt viszont a legveszélyeztetettebb korosztály, a csecsemők és kamaszok megfelelő védelme meningococcus C ellen. Ennek ajánlott, leghatékonyabb megoldása: három alapoltás a C típus elleni oltóanyagból 3-5-12 hónapos korban, majd egy emlékeztető oltás 5-6 éves korban, illetve a serdülőkori oltás 12-15 éves korban. Ez utóbbi kettő esetén javasolt a védettség kiszélesítése a 4 típust tartalmazó ACWY elleni vakcina alkalmazásával.

A betegségről és a megelőzésről további részleteket a www.meningo.hu oldalon találhattok.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.