Jó móka a nyári szünetre: állatnyomozás

A gyerekek szeretik az állatokat, de nem csak az állatkertben vagy az erdőben ismerkedhetünk velük, a hétköznapokban a sétákat, parklátogatásokat is különlegesebbé tehetjük azzal, ha nem csak játszóterezni vagy szaladgálni megyünk le a parkba, hanem a közelben élő állatokat is megkeressük.

Sokan nem tudják, milyen gazdag a hazai parkok állatvilága. Elsősorban madarakkal rovarokkal és kisebb emlősökkel találkozhatunk a parkban járva, de a tavak élővilága is lenyűgözheti a kicsiket. A hazai parkok egy része természetes ligeterdők maradványa, más parkok telepítés eredményei, például a Városligetet a XVIII. században kezdték el telepíteni, illetve karbantartani, ennek megfelelően számtalan állatfaj költözött be a területére.

Magyarországon 400 madárfaj él, ebből 123 fajt találhattok meg a Liget közel 100 hektáros területén. Itt fészkel a zöld küllő, a barátposzáta, a szajkó, a seregély, a házi rozsdafarkú, a nagy fakopáncs, legnagyobb eséllyel pedig fekete rigókkal és széncinegékkel találkozhattok. Jó móka a mókusok, sünik és cickányok nyomainak keresgélése is, alkonyatkor pedig denevérekkel is találkozhattok.

Hol találhatjátok meg őket? A Ligetben a Madárbarát Városliget program keretében – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve – ötven odú került kihelyezésre a Liget különböző pontjain, ezek közelében nagyobb eséllyel találkozhattok a madarakkal, ha pedig biztosra szeretnétek menni, keressétek meg a a Madárbarátok tanösvényét és a Madárbarát mintakertet a városligeti Királydomb szomszédságában, ami a játszóteret és a kis botanikus kertet összekötő sétány mentén került kialakításra. A mintakertben különböző típusú odúkat, itatókat, békamenedéket és „süngarázst” is kihelyeztek, ez ötletet adhat otthoni madárbarát kerek kialakításához is.

Indulhat az állatnyomozó-játék!

Izgalmas program lehet óvodás-kisiskolás korban az állatnyomozó játék.
A játék lényege egyszerű: egy A4-es lapra gyűjtsd ki a parkban fellelhető állatok listáját képpel együtt! (erről nagyobb parkok esetén a park honlapjáról tájékozódhattok, parkerdőknél gyakran a park bejáratánál megtalálható táblán tájékozódhattok róla, kisebb parkoknál magad is összegyűjtheted a leggyakrabban előforduló állatokat.

Minden állatnál legyen ott a képe és a neve, valamint egy kis ábra, amit megtaláláskor a gyerekek kiszínezhetnek.

A sikeres megtalálókat apróbb jutalmakkal is jutalmazhatod, pl. ha sikerült a gyerekeknek legalább 5 állatot megtalálni a listáról, kaphatnak egy matricát, 10 állatnál pedig meghívhatod őket egy fagyira. Jó játékot 🙂

Ezt letölthető-kinyomtatható listát a Városligeti állatnyomozós játékhoz használhatjátok.

Töltsd le az állatnyomozós játékot ide kattintva!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.