Itt a jó idő: Mire figyeljünk, ha parkba megyünk a gyerekekkel?

Míg télen a legtöbben csak egy sétára vagy a közeli játszótérre jutnak el a babával, addig tavasztól őszig már nagyobb kirándulásokra is rászánja magát az ember a gyerekekkel. Mire ügyeljünk, ha parkba megyünk?

Olyan parkot érdemes választani, ahol babakocsival is könnyedén mozoghatunk (nincs túl sok lépcső, jó állapotúak a járdák vagy vannak megfelelően kialakított rámpák). Ha a kisgyerekünk kismotorral vagy futóbiciklivel jön, erre különösen érdemes odafigyelni, hiszen nem túl szívderítő 30 lépcsőfokon cipelni felfelé a kismotort vagy vigasztani a kátyús járdán felbukott gyermeket. Szerencsére országszerte egyre több parkot újítanak fel, így egyre nő azoknak a parkoknak a száma, ahol biztonságosan „száguldozhatnak” a gyerekek.

Ha már száguldás… Ha a gyermeked mostanában kezdett járni és még hadilábon áll a közlekedési szabályokkal vagy, ha kismotorral, kisbiciklivel közlekedik, de gondot okoz neki hol kell megállni, egy parkban kedvére szaladgálhat, ugyanakkor itt biztonságos körülmények között taníthatod meg neki, mikor kell megállni, hogyan álljon meg biztonságosan, mire figyeljen oda a közlekedés közben.

Például játszhattok olyat, hogy séta közben kijelöltök egy pontot az úton és amikor oda ért, meg kell állnia (vagy ha sokkal gyorsabb, visszafordulnia), vagy olyat, hogy körbe-körbe motorozik és amikor azt mondod „állj!”, jéggé kell változnia (oda is mehetsz hozzá és megfoghatod, eljátszva, milyen hideg :)) Ezekkel a kis játékokkal fejleszthetőek a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos készségek.

A városligeti KRESZ-pálya kimondottan jó lehetőség arra, hogy itt tanulják meg a kisebbek és nagyobbak a közlekedés alapszabályait. Játszhatjátok azt, hogy te vagy a rendőr és elmondod neki minden táblánál a szabályokat, utána pedig, ha már tudja, ő lehet a rendőr és figyelmeztethet téged, ha nem tartottad be a szabályokra. De játszhatjátok azt is, hogy te vagy a vonat és amikor a vasúti átjáró pirosat mutat, áthaladsz rajta.

Apropó, Városliget: láttátok már az új pavilonokat? Érdemes ellátogatni a régi bódék helyére, rá sem ismerni az új helyszínre. A Ligetben egyébként is sok gyerekbarát programlehetőség akad minden korosztály számára. Van kisebbeknek és nagyobbaknak való játszótér, a nagyobbak örülnek a focipályának, pingpong asztalnak is, de nagy sikert arathat a tó, ahol lehet kacsákat etetni, ebihalakat figyelni, vagy a szökőkút, ami mindig lenyűgözi a gyerekeket, de még a domb is, ahonnan le lehet gurulni… A megújuló Városligetben is sok érdekes tennivalót találtok, itt tudjátok megnézni, miket.

Jó, ha a játszótér zárható, nem tudnak kiszökni a gyerekek, és ha jól tagolt (hogy szemmel tarthassuk a kicsiket).

Sok játékot nem érdemes kivinni magunkkal, homokozószerszámok, labda, nagyobbaknak esetleg tollas vagy pingpong, a gyerekek rengeteg látnivalót és játékot találnak a természetben is 🙂

Alaposan pakoljunk be!

Akár csak 1-2 órára, akár 1 napra mozdulunk ki jó, ha felkészülünk a váratlan eseményekre. Pótpelenka, popsitörlő mindenképpen legyen nálunk és a váltóruha sem árt, hiszen a kicsik mindig megtalálják azt az egy pocsolyát, amibe bele lehet ugrani 🙂 Jó, ha van a parkban nyilvános pelenkázó (ilyet egyébként a Margitszigeten és a Városligetben is találhatunk), ennek hiányában vinnünk kell magunkkal összecsukható vastag pelenkázóalátétet is.

Ha a kicsi már szobatiszta, mindig gondot okoz a nyilvános vécék nem igazán higiénikus állapota (ha jól tudjuk, a városligeti a parkfelújítás során sikerül ezt is rendezni). Ennek hiányában vihetünk magunkkal ún. eldobható bilit (kartonból van, drogériákban kapható). Bár sok helyen van, gyakran a köztéri csapok sem működnek, ezért érdemes egy palack csapvizet is magunkkal vinni kézmosásra.

Egy ilyen kiránduláson sajnos előfordulnak sérülések is, ezért mindenképpen legyen nálatok sebtapasz és fertőtlenítő, valamint érdemes készülni rovarriasztó sprayvel is (létezik egészen kicsiknek is használható kullancs- és szúnyogriasztó spray is). Áprilistól-októberig pedig ne felejtsd el lekenni a kicsiket naptejjel, mert könnyen lepirulnak a napsütésben.

A babáknak pedig még kánikulában is szükséges a sapka, mert az ő hőháztartásuk még nem olyan, mint a miénk és mert könnyen napszúrást kaphatnak (lehet egészen vékony nyári kalapokat venni, nagyon praktikusak, ha a gyermeked előszeretettel szereli le őket, akkor ebből is érdemes váltót magaddal vinni).

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field