Megfogni a megfoghatatlant

Aki gyönyörködött már Anne Geddes babafotóiban biztosan eljátszott már a gondolattal milyen jó lenne, ha az ő babájáról is készülnének ilyen különleges fényképek. Az újszülött és várandós fotózás különlegességeiről és gyakorlati oldaláról beszélgettem Tungler Andreával, az Elkapottpillanatok.hu fotósával.

V.Á.: A pocakfotózás, az újszülött fotózás – egyszeri és megismételhetetlen pillanatok megörökítéséről szól. Hogyan lehet ezeket a jó pillanatokat igazán jól elkapni?

T.A.: A gyermekvárás időszaka, az újszülött megérkezése minden családtagból új érzéseket vált ki. Ezekben a családi pillanatokban a fotósnak egyszerre kell tapintatosnak és visszahúzódónak, szemfülesnek és bátornak is lennie. Olyan képeket kell készítenie, hogy sok-sok év múlva, ha a szülő végignézi a képeket, akkor egy kicsit újra átélhesse ezeket az érzelmeket.

V.Á.:A terhesség melyik szakaszában érdemes időzíteni a pocakfotózást?

T.A.: A 7-8. hónapot javaslom –első babánál inkább a nyolcadikat, másodiknál lehet előbb. Ekkor már szépen gömbölyödik a pocak, de még nem vizesedik a kismama, nem nyűg minden mozdulat.

V.Á.: Hogyan készüljünk fel a pocakfotózásra? Mit vigyünk magunkkal, hogyan sminkeljünk a fotózáshoz, mit vegyünk fel?

T.A.: Ugyanúgy kell felkészülni, mint bármely más fotózásra: legyenek ápoltak a kéz- és lábkörmök, szép a haj. Ha igény van rá, profi sminkest biztosítok. Hozzon magával a kismama többféle ruhát, szexi fehérneműt – de mindig öltözködjön saját stílusa szerint, és lehetőleg kényelmesen. A ruhák hangsúlyozzák ki (vagy tartsák szabadon) a pocakot! A személyes baba-kellékekkel (kiscipő, baba, 4D UH kép, centi, masni, virág stb.) még egyedibbé tehetjük a pocakképeket.

[slideshow id=1 w=500 h=500]

V.Á.: Hogyan időzítsük a babafotózást? Mennyi idős kortól lehet már fotózni?

T.A.: Különböztessük meg a baba- és az az újszülött fotózást. Az utóbbit a pici 6-21 napos kora közé célszerű időzíteni: ilyenkor már leesett a köldökcsonk, de még olyan mélyen alszik az újszülött, hogy álmában, békésen lehet őket pakolgatni és fényképezni. Egy nagyobb babát akkor érdemes fotózni, amikor már hason kitartja a fejét, vagy amikor már egyedül tud ülni (kb. 7-8 hónaposan). Ebben az időszakban, igazi kedves, kacagós-nevetős fotók készíthetők.

V.Á.: Hol zajlik a fotózás? Mit érdemes magunkkal vinni az újszülött- és babafotózásra?

T.A.: Az újszülött fotózás történhet egy profi és kényelmes stúdióban, ahol még a szoptatás is megoldható, de a legkisebbeket általában otthonukban, természetes fénynél szoktam fényképezni. A stúdió profibb, az otthoni fotózás kényelmesebb – kinek mire van igénye. Az újszülöttről rendszerint meztelen, vagy „dekorpelenkás” képek készülnek, a szükséges kellékeket én biztosítom: számtalan kötött és horgolt takaróm, kissapkám és kisnadrágom van. Nagyobb babák esetén már több saját ruhát, kedvenc játékokat is érdemes elhozni – ilyenkor a fotózás gyakrabban zajlik a stúdióban.

V.Á.: Mennyi ideig tart egy fotózás és hogyan viselik a babák?

T.A.: Minden korosztályra más jellemző. Az újszülötteket alvás közben fényképezem: szoptatás után megnyugtatja, elaltatja őket édesanya. A fotózás általában 2-3 órát vesz igénybe, függően a szülők türelmétől, a baba alvásidejétől és az esetleges “balesetektől” (tisztába tevés, takarítás…). Nagyobb babák maximum 1-2 órát “bírnak”, őket buborékfújással, csörgőkkel, ujj-bábokkal, xilofonnal lehet szórakoztatni. Kisgyerekekkel már teljesen aktívra kell szervezni a fényképezést: lehet velük mondókázni, zenélni, énekelni, táncolni, állathangot utánozni, próbálgathat jelmezeket, toljon babakocsit, autózzon – bármi, ami felkelti az érdeklődését. Az ő türelmük maximum másfél óráig tart, és ez idő alatt is többször (kb. 10 percenként) tartok rövid szünetet.

V.Á.: Mi történik például, ha sír a baba vagy elunja a dolgot?

T.A.: Nem kell erőltetni a dolgot – a gyerek is egyéniség. Ha duzzog, sztrájkol, sír – azt is le lehet fényképezni. Nem kell mindenáron ragaszkodni a mosolygós képekhez!

V.Á.:Műteremben vagy inkább szabadban készüljenek a fotók? Mire érdemes odafigyelni?

T.A.: Műteremben sok időt nyerünk: itt adottak a fényviszonyok, nem kell a napállásra, szélfújásra és felhőkre figyelni. Nincs kéretlen közönség: különösen a pocakfotózásra érkezőket zavarja, ha idegenek bámulják őket. Stúdióban a sokat rohangáló 2-3 éveseket egyszerűbb lekötni, a ruhákat az időjárástól függetlenül lehet kiválasztani. A szabadban készült képek sokkal több munkát igényelnek fotóstól, szülőtől, gyermektől – igaz, ha minden összejön, akkor mozgalmasabb, izgalmasabb képek készülhetnek.

Még több képet láthatsz és még több információt tudhatsz meg a várandós és babafotózás részleteiről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment