Babakocsi? Hordozókendő? Kenguru?

Kelengyéről szóló sorozatunkban most a baba hordozási módozatairól írunk részletesen. Milyen babakocsit érdemes venni? Hordozókendőben vagy kenguruban vigyük inkább a babát?

Babakocsi, hordozó

Babakocsi? Hordozókendő? Kenguru?Hordozókendő Újszülött kortól fogva használható. Ha a Minimanóban veszed, elmehetsz ingyen egy tanfolyamra, ahol megtanítanak a használatára. Máshol is vannak ilyen tanfolyamok, a hordozokendo.lap.hu-n további infókat találhatsz ezekről.
A hordozókendő nagyon jól jön, ha napközben nyűgösebb a baba, szeret kézben lenni, vagy hasfájós, mert csak magadra kötöd és közben a házimunkával is tudsz haladni. Amikor már 3-4 hónaposak, akkor meg azért szeretik, mert jobban ki lehet látni belőle, mint a babakocsiból.

Hol vegyél hordozókendőt? A választék elég széles, akad 20 ezer Forintos kendő is, de a többség inkább az 5-7 ezer Forintos kategóriába tartozik. Nagyobb bababoltokban, babadiszkontokban most már kapható, az internetről pedig több helyütt megrendelhető, egyes helyeken akár 2-3000 Forintért is. Ha pedig nagyon ügyes vagy, akkor a Nandu.hu-n pedig le van az is írva, hogyan varrhatsz egyet sk 🙂

Kenguru Létezik újszülött kortól használható ún. babazsák, de én ezeket azért nem használnám teljesen újszülött kortól, mert függőlegesben van bennük a baba, de befelé fordított arccal 4 hetes kortól már ki lehet próbálni. A kenguruk többsége csak 2-3 hónapos kortól használható.

Ha BKV-zol, tömegközlekedsz Akkor bizony babakocsival nehezen fogsz boldogulni. Hiába vannak az alacsony padlós buszok: próbáltál már a Kálvin téren átjutni az út egyik oldaláról a másikra? Sok helyen az aluljárókból csak lépcsőn lehet feljutni, zebra meg nincs, így a felszíni közlekedés meglehetősen veszélyes 🙁 Nem is szólva a Volán buszokról, na azok egyáltalán nem az akadálymentesített kategória… marad tehát a kenguruzás, ami ugyan megterheli a hátadat és megnehezíti a cipekedést, de legalább a baba nem alulról szívja be a kipufogófüstöt.
Ha már jól ül a baba és nem zavarja, ha ülve alszik, akkor egy icipici sportkocsi is jó megoldás lehet.

Babakocsi Mielőtt döntenél, érdemes átgondolni, hol fogod használni. Ha a környéken a terepviszonyok nem jók, akkor kelleni fog a nagykerekű (a felfújhatós meg annál inkább), de ha a városban laksz, akkor egy kiskerekűvel is elboldogulhatsz. A hagyományos mélykocsik és a szélesebb kocsik (pl. Graco nagykerekű) nem nagyon férnek be a szűk helyekre (pl. a sarki kisboltbaJ). Praktikus megoldás a variálható babakocsi, amit kezdetben mózeskosárral használhatsz, később meg sportkocsiként, így nem kell 9-10 hónap múlva elmenni sportkocsit venni. Ha sokat autóztok, praktikusabb az esernyőre csukható (Hauckból, Pierre Cardinból van olyan, ami esernyőre csukható, közepes kerekű és 180 fokban dönthető a támlája).

Fontos a támla állíthatósága is: kezdetben teljesen vízszintesre állítod, amikor már picit tud megtámasztva ülni, akkor picit magasabbra, hogy jobban kilásson, végül teljesen ülőre (szóval legalább 3 fokozatban dönthető legyen).
Jó megoldás a travel system is, amihez adnak egy hordozót is és amíg pici, addig ebbe teszed a babát. Ha ilyet akarsz venni, akkor 4-5 hónapos koráig kell a hordozóba venni egy fenékemelő párnát, mert különben túl nagy a terhelés a pici hátának.

Általában használat közben szokott kiderülni, jó kocsit választottál-e, és az esetek többségében nem szokott beválni egyetlen kocsi 3 éves korig, mert használat közben általában kiderül, hogy túl kicsi, túl nagy, a baba hamar kinövi (komoly: a fiam 3 hónapos korában már nem fért el hosszában a ugyanabban a kocsiban, amiben az első gyerek még 1 évesen is vígan üldögélt!), tönkremegy, megváltoznak az igényeitek stb.

Hordozó, mózeskosár A hordozó praktikus dolog és autóba is köthető, kezdetben nem ajánlják, hogy sokat legyen benne a baba, mert nem jó a hátának. A mózeskosár egészségesebb neki, most már lehet olyat kapni, ami autóba is köthető, ha még a babakocsira is rá tudod tenni, akkor kész főnyeremény. De külön mózest szerintem nem éri meg venni, mert csak 1-2 hónapig használod úgyis.

Autósülés Lehet kapni olyat, ami újszülöttkortól 4 évesig használható, attól függően, hogy hogyan döntöd meg. Kezdetben nem igazán praktikus, mert mindig ki-be kell pakolászni belőle a gyereket, amíg igazán kicsi, jobb neki a hordozó.

a cikksorozat folytatódik. a következő részben a babaápolásról lesz szó

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Dóra

    2010. november 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Van egy 14 hónapos fiam, akit hason hordozókendőben, háton pedig meitaiban hordoztam eddig. Most viszont már úton van a kistesó, és nem szeretném, ha a hordozó a hasamat nyomná. Tudnál esetleg olyan hordozóeszközöket vagy hordozási módokat ajánlani, amik kímélik a kicsit?
    Köszönöm,
    Dóra

    Válasz: Javaslom, hogy kérdezd meg Mészáros Anikót, a hordoznijo.hu blogon, ő rengeteg megkötési módot ismer, szerintem tud majd neked tanácsot adni.

  • Csilla

    2009. január 20. kedd

    Szuper!

    (Nem minden blognál „required” 🙂 )

  • Csilla

    2009. január 19. hétfő

    Szia Ági!

    Nem tudom, hogy a többi olvasód hogy van vele, de engem nagyon zavar az állandóan felugró ablak a babatévével. Az egész blogot/honlapot, ami egyébként igényesnek tűnik, olyan agresszívvé teszi. Ezt építő kritikának szántam.

    Amit szerettem volna kérni, hogy ha van rá mód és másoktól is igény, akkor készíthetnétek egy videót arról, hogy hogyan kell használni a babahordozókendőt. (Lehet, hogy valamelyik gyártó még sponzorálni is hajlandó lenne.) Ha már van ilyen, akkor csak figyelmetlen voltam, vagy rossz a kereső 🙂 .
    (Miért kéritek a hozzászóláshoz is az emailcímem? Más blogoknál ez nem „required”….)

    Válasz: Minden blognál required az e-mail cím, csak nem jelenik meg (mint ahogy itt sem). A felugró ablak februárban megszűnik. Lesz hordozókendős videó, épp most indult ezzel kapcsolatban egy mozgalom, aminek én is tagja vagyok.

  • TÓTH CSENGE SZABINA

    2008. október 04. szombat

    nekem van egy lányom kinga ő olyan pici, hogy most 62cm és 6,5 hónapos
    van 3 babakocsink leírom a nevüket:graco,BEBEgo chicco ajánlom most kingával játszok
    aki akarja,hogy tanácsokat osztogassak akkor itt az ideje!
    1.3 óránként sétéltatás
    2.1 óránkénti játék
    3.kingának éneklés fontos
    4.3 óránkénti etetés hipp bébitáp és tej por
    5.alvás nekem+kingának
    ÉS ENNYI!:)
    JA ÉS AZ ETETÉS ÉN MIT ADOK KINGÁNAK:hipp táp aro tejpor nestlé riszpép víz csap
    semmi forralás!
    a pici kanga
    most olyan édes
    🙂
    a sétáltatás
    én király etrdőben lakok!
    és ott vannak állat utcák
    ott jó sétálni
    ÁZ ÉLETKOROM:25
    A FÉRJEM -É:51,5
    SZEGÉNY ÖREG MÁR
    de szereti a babakat
    na sziasztok!