Mit tud az újszülött?

Az újszülött nagyon védtelen és kicsi ugyan mégis számos, a túléléshez szükséges képességgel rendelkezik. Tudja mindazt, ami az élethez szükséges, neked csak fel kell ismerned a képességeit és pontosan azt csinálnod, amit a természetesség diktál.

 Mit tud az újszülött?Az érett újszülöttek erőteljes szopóreflex-el jönnek a világra. Már a 18. terhességi héttől kezdve megfigyelhető ultrahangfelvételen, ahogy a baba szopja az ujját az anyaméhben. Ha megszületése után közvetlenül anyamellre kerül, akkor az előtejből olyan értékes immunanyagokhoz jut, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy szervezete fel tudja venni a harcot a baktériumokkal, betegségekkel. Ugyanez a reflex biztosítja számukra, hogy táplálékhoz jussanak.

Az újszülöttek látása is jó. Sokáig azt hitték 3-4 hetes korig semmit nem lát a baba, de mára felismerték, hogy ez nem igaz: a baba rövidlátó, azaz a 20-25 centiméterre levő személyeket, tárgyakat még élesen látja – ez pont az a távolság, amennyira az anya arca van tőle szoptatás közben. Vizsgálatok bebizonyították, hogy már néhány naposan is felismerik az édesanyjuk arcát a babák.
Emellett szeretik és szívesen nézegetik a kontrasztos képeket. A pasztellszínű játékok helyett szerencsésebb, ha fekete-fehér vagy más kontrasztos színű játékot, képet helyezünk a baba látótávolságába, mert ezekre erőteljesebben reagálnak, hosszabban nézegetik őket és fejlesztő hatással van az agyukra.

Az újszülöttnek a hallása is jó. Elsősorban a magasabb frekvenciájú hangokra reagál, a női hangokra kifejezetten fogékony, és már 2-3 napos korban felfigyel az édesanyja hangjára.

Az érintés is nagyon fontos az újszülött számára. Ennek kézenfekvő oka az, hogy a baba számára az jelenti a biztonságot, ha édesanyja a közelben van és meg tudja védeni (ez az ősi kultúrákban az életbenmaradást jelentette a számára). A tanulási folyamatot is az érintés indítja el: a bőr tele van idegvégződésekkel, az érintés, a simogatás stimulálja ezeket a területeket, ez pedig fejleszti a gondolkodást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments