Mit tud az újszülött?

Az újszülött nagyon védtelen és kicsi ugyan mégis számos, a túléléshez szükséges képességgel rendelkezik. Tudja mindazt, ami az élethez szükséges, neked csak fel kell ismerned a képességeit és pontosan azt csinálnod, amit a természetesség diktál.

 Mit tud az újszülött?Az érett újszülöttek erőteljes szopóreflex-el jönnek a világra. Már a 18. terhességi héttől kezdve megfigyelhető ultrahangfelvételen, ahogy a baba szopja az ujját az anyaméhben. Ha megszületése után közvetlenül anyamellre kerül, akkor az előtejből olyan értékes immunanyagokhoz jut, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy szervezete fel tudja venni a harcot a baktériumokkal, betegségekkel. Ugyanez a reflex biztosítja számukra, hogy táplálékhoz jussanak.

Az újszülöttek látása is jó. Sokáig azt hitték 3-4 hetes korig semmit nem lát a baba, de mára felismerték, hogy ez nem igaz: a baba rövidlátó, azaz a 20-25 centiméterre levő személyeket, tárgyakat még élesen látja – ez pont az a távolság, amennyira az anya arca van tőle szoptatás közben. Vizsgálatok bebizonyították, hogy már néhány naposan is felismerik az édesanyjuk arcát a babák.
Emellett szeretik és szívesen nézegetik a kontrasztos képeket. A pasztellszínű játékok helyett szerencsésebb, ha fekete-fehér vagy más kontrasztos színű játékot, képet helyezünk a baba látótávolságába, mert ezekre erőteljesebben reagálnak, hosszabban nézegetik őket és fejlesztő hatással van az agyukra.

Az újszülöttnek a hallása is jó. Elsősorban a magasabb frekvenciájú hangokra reagál, a női hangokra kifejezetten fogékony, és már 2-3 napos korban felfigyel az édesanyja hangjára.

Az érintés is nagyon fontos az újszülött számára. Ennek kézenfekvő oka az, hogy a baba számára az jelenti a biztonságot, ha édesanyja a közelben van és meg tudja védeni (ez az ősi kultúrákban az életbenmaradást jelentette a számára). A tanulási folyamatot is az érintés indítja el: a bőr tele van idegvégződésekkel, az érintés, a simogatás stimulálja ezeket a területeket, ez pedig fejleszti a gondolkodást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments