Baba receptek hete

Baba receptekMiután a Nagy Babaszakácskönyv akkora sikernek örvend és annyian érdeklődnek nálam különféle hozzátáplálási és receptekkel kapcsolatos kérdésekben, úgy döntöttem, hogy megrendezem a „Baba Receptek Hetét” itt az oldalon. Minden nap más témában fogok finom recepteket közölni, olyanokat, amiket az én két csemetém is szívesen eszik (evett). Téged milyen receptek érdekelnének leginkább?

Egy kis közvélemény kutatással kezdeném kapásból: téged milyen baba receptek érdekelnének leginkább, mi az, amivel a legnagyobb gondban vagy, amihez a legkevésbé találsz recepteket, ötleteket?

Várom kérdéseiteket a hozzátáplálás kezdetétől kezdve egészen a kisgyermekkori táplálásig!

A recept kéréseket megválaszolom és egy újabb babaszakácskönyv formájában össze foglalom és letölthető lesz innen az oldalról!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

177 Comments

Comment navigation

  • Linda

    2008. november 27. csütörtök

    A darabos-kaja dolog engem is nagyon érdekelne! Mikortól lehet, mit lehet stb. Kicsit parázok ettől, szerintem még 18 éves korában is pürésíteni fogok:-)))

  • Detti

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Remek ötlet – hasznosak lesznek a tuti babaétel tippek.

    Kisfiam 10 hónapos, rendben haladtunk a hozzátáplálással, de sajnos 8 hónapos korában egy vírusfertőzés folyományaként egyik napról a másikra nem volt hajlandó tovább szopizni. Ahogyan előttem már néhányaknak, nekem is a reggeli és a vacsora okozza a legnagyobb problémát, mert látom, hogy szeretne inni, de a vízen kívül nem tudok mást legurítani a torkán, így ezen két alkalommal tejpépet eszik (azt is enyhén ízesítve gyümölccsel, úgy tűnik nem bírja a tej ízét). A tápszereket visszaköpi, még az ízesítetteket is. Szóval szívesen itatnám valamivel, ami tápláló, de ízesíthetek például kakaóval babatejet ebben a korban? Fogacskái még nincsenek, a nem túl sűrű étkek nagy kedvelője.

    Kíváncsian várom a recepteket (illetve jótanácsokat a körte, szilva, a máj és a vörös hús bevezethetőségével kapcsolatosan – milyen korban és hogyan)

    Előre is köszönve a fáradozást,

    Üdvözöl,

    Detti

    Válasz: Kakaót ne adj neki 2 éves kor előtt (koffein van benne, aztán törheted a fejed, miért nem akar aludni a gyerek…)
    Körtét és szilvát 7 hónapos kortól adhatsz. Májat 8 hónapos kortól hetente maximum egyszer (az elején a legjobb főzelékbe aprítva). Vörös húsokat 8 hónapos kortól, de persze az elején csak parázs húst.

  • Linda

    2008. november 27. csütörtök

    Ági!
    Szuper vagy! Imádom a tanácsaidat! A Suttogó titkai után Te vagy a kedvencem!
    Lenne egy kérdésem… Kisfiam 8 hónapos. Mikortól kaphat gluténes kajákat? Sok véleményt hallottam pro-és kontra. Még szoptatok, de eszik mindenféle bébikaját.
    Köszönöm!

    Válasz: 8 hónapos kortól már adhatsz neki, ha nincs senki gluténallergiás a családban.

  • Jné Büki Krisztina

    2008. november 27. csütörtök

    Szia Ági!
    Én olyan recepteket szeretnék olvasni, amelyiket a baba és a család egyszerre eheti. Tehát, hogy ne kelljen kétfélét főzni.

  • Horváth Hajnalka

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kérdésem a tehéntej és a tojás fogyasztással kapcsolatos. Kisfiam 20 hónapos, és a védőnőnk javaslatára 2 éves korig nem adunk tehéntejet. (Komoly allergiák vannak a családban. Bőr panaszaim miatt tejet és tojást nem ehetek. ) A tojást is inkább feldolgozott formában, pl. piskóta , bundáskenyér stb, formában készítem el de nem tojáspüréként.
    Mi a javaslata a heti tojás fogyásztással kapcsolatban ebben a korban.
    Illetve 2 éves kortól milyen mennyiségben térjek át a tehéntejre. (napi/heti szinten)
    Válaszát előrre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Hajni

    Válasz: Erre nincs semmilyen szabály, hogy mennyi tojás és mennyi tej kéne 2 éves kor körül. Ha szereti a tojást, akár naponta adhatsz neki tojásos ételeket, ugyanez vonatkozik a tejre is, ha majd elkezditek. Allergia esetén szerintem csak nagyon kis mértékben vezesd be az elején, figyeld rajta az allergia tüneteit (kiütés, hasmenés stb.) és csak akkor adj neki többet, ha nincs semmi gond.

  • Gyöngyi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Jó ötletnek tartom,érdekelni fognak a receptek.Kisfiam 6 hónapos múlt,nagyon is aktuális.
    A hozzátáplálás nem is olyan egyszerű.Aprócskám a gyümölcsöt elfogadja,de a zöldségekkel hadi lábon áll.Talán később megoldódik ez a probléma.Ami a leginkább érdekelni,hogy mikortól mi adható.
    Jó munkát és várom a recepteket!
    Üdv.:Gyöngyi

  • Nagy Eszter

    2008. november 27. csütörtök

    Szia Ági! Természetesen nekem is lenne kérdésem. Kisfiam már 2 éves és ey hónapos és mindenevő. Persze úgy tűnik nálunk sem marad el a válogatás korszaka, de ettől függetlenül erre nem panaszkodom. Inkább az a baj, hogy szinte dugdosni kell előle a kaját, mert ha látja képes folyamatosan enni reggeltől estig. Meg is van az eredménye, sajnos sokszor lágy a széklete. Baja nincs, orvos látta, vizsgáltattuk már sokszor. Azt kérdezném, hogy mit adjak neki enni, hogy normális széklete legyen, mint minden más gyereknek, napi egyszer. Amíg így van, még a pelenkáról sem tudom leszoktatni, mert sosem lehet tudni, hogy mikor és hol jön rá. Pedig mostanában csak kekszet kér egész nap arról pedig nem lehet elmondani, hogy hashajtós kaja. Eszter

    Válasz: Ez egyéni adottság, ha egyébként nincs semmi baja, akkor nem kell aggódni miatta. Egyelőre még ráér leszoktatni a pelusról, 3 éves korában magától fog leszokni majd, erre a nyár jobb időszak.

  • marinko

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Ismét egy jó ötlet! Kisfiam 13 hónapos és amióta nem szopik mindent megevett, amit a kora megengedett. Kb. 10 hónapos korától szívesen vettem azokat a recepteket, amiket kis variációval (fűszer, egyebek) az egész család fogyaszthatott.
    Előre köszönjük a receptkönyvet: Mária

  • Ildikó

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági,
    Lenne kérdésem az etetéssel kapcsolatosan. Sajnos rossz tapasztalataink vannak, a 14 hónapos kislányomnak pár hete a megszokottól eltérő a széklete és azt javasolták, hogy vigyem el egy gasztroenterológushoz, mivelhogy sok tejterméket (vaj, sajt, joghurt ) evett és én is házi tejet ittam, ami elég zsíros és még szoptatok. Lehetséges hogy emiatt tejcukorérzékeny lett a kislányom?
    Várom válaszod.
    Köszönettel:
    Ildikó

    VÁlasz: AZ allergia veleszületett dolog és külső hatásokra jönnek elő a tünetek. Lehet, hogy nála is ez történt, ki kell vizsgáltatni.

  • Tamas Andrea

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Agi

    A Nagy Babaszakacskonyvet honnan tolthetem le? Egyszer leakartam tolteni, mikor meg nem volt aktualis nalunk a hozzataplalas, de nem sikerult, ugyhogy feladtam.Most megprobalkoznek ujra a letoltessel. orulnek, ha elkuldened a linket ahonnan letolthetem. A tobbi receptet is szivesen olvasom, es valoszinu le is mentem, mert szuksegem lesz rajuk.
    Koszonom szepen
    Andrea

  • Gabi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Szerintem jó ötlet minden recept érdekel.Legfőképpen az ebéddel kapcsolatos receptek!
    Üdv?Gabi

  • Edit

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Örülök a lehetőségnek. Az én babám hét hónapos lesz. Nekünk a tejpépes evéssel vannak problémáink. Nagyon sok félét kipróbáltunk már, (kekszes, gyümölcsös, vaníliás) de csak pár napig tart az örömöm és próbálhatunk egy újat, mert nem hajlandó megenni, összeszorítja a száját. Lehet ezt a tejpépes étkezést valamivel helyettesíteni? Próbáltam már gyümölccsel is keverni, de ez sem vált be. Sajnos még nem találtam ehhez hasonló problémát a kutakodásom során. Az üveges tejpépet nem próbáltam még, mivel mi még nem tartunk a vacsora kiváltásnál.(jó éjt papikra gondolok)

    jó munkát:

    üdv: Edit

  • Mariann

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon jó ötlet! Szívesen fogom olvasni. Minket minden érdekelne, hiszen a kisfiam 6 hónapos és még szopzik. Etetéssel próbálkoztam, de nem nagyon tettszik neki.
    Az első gyermekem, aki szintén fiú, most 4 és fél éves Ő mindent megevett. De most gondba vagyok egy kicsikét.
    Tehát nagyon várom a recepteket!
    Üdv: Mariann

  • Kirus

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes,

    Nagyon örülök az új „könyvnek”! Lenne egy kérdésem a spenóttal kapcsolatban. Igaz, hogy másnaposan valami mérgező, vagy legalábbis rossz anyag szabadul fel benne? Tehát csak frissen fogyasztható? Én mindig megettem másnaposan is, de egy barátnőm gyermekkorában ettől lett beteg. Tényleg lehetett ettől? Mikortól adható hozzátáplálásnál?
    Aztán még egy kérdés. 7hónapos kisfiamnak adtam már céklát kétszer, de kis mennyiségben is szorulása lett tőle. Próbálkozzam vele később újra? Vagy valószínű mindig ezt a reakciót fogja kiváltani?
    A brokkoliról pedig azt mondta a védőnőnk, hogy nem puffaszt. ???? Igaz ez? Adhatom már a kisfiamnak?

    Válasz: Spenótot tényleg csak frissen vagy mirelit formában szabad, mert nitrit szabadul fel benne. Igaz, hogy ez csak nagy mértékben káros (ha pl. folyamatosan minden nap spenótot eszik a kicsi), de azért nem árt az elővigyázatosság.
    Ha szorulása lett tőle, akkor várjatok és pár hét múlva megint próbálkozhattok vele.
    A brokkoli kicsit puffaszt, de 7 hós kortól már adható.

  • Csabányiné Kürtös Szilvia

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!Azt hiszem a többi kismama és újdonsült anyuka nevében írhatom,hogy köszönjük szépen,hogy létre hoztad a kismamablogot.Nagyon hasznosak a tanácsok és nagyon örülök ennek a szakácskönyvnek,mert idővel inkább olyannal szeretném etetni amit én főztem,mert abban legalább tudom mi van,és tuti nem kerül bele tartósító szer,és friss.Nekünk ez még egy kicsit odébb van,mert október 20-án született Dominik,és egyenlőre anyatejet habzsol.Mégegyszer köszönjük!Üdvözlettel Szilvi

  • Kriszti

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szerintem is nagyon jó ötlet. Engem is minden recept, 5let érdekel.
    Kislányom 9 hónapos. 10 óraival és az uzsonnával vagyok hatalmas gondban. A banánt, mandarint, almát nagyon szereti, de ez elég kevés egy étkezésre.
    Sajnos a pépek nem jönnek be neki, pedig már 3 félét is próbáltam :(.
    Várom a recepteket ! Köszi 🙂

    Üdv,
    Kriszti

  • Vadon Katalin

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Csatlakozom az előttem szólókhoz, jó dolog ha recept ötleteket adsz. Én is gondban voltam mit és hogyan kezdjek. Szerencsére kisfiam már sokszor azt eszi amit mi, és szerencsére jó evő. Elmúlt egy éves, sőt én a tehén tejet is bevezettem nála. Megpróbálok változatos ételeket készíteni sok a főzelék is.
    Jó lenne ha minél több ötletes receptem lenne zöldségekkel, amit magunknak is elkészíthetek.
    Üdv
    Kati

  • Fáczán Dóra

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Nagyon jó ötletnek tartom amit kitaláltál, minden érdekel ami a hozzátáplálással és receptekkel kapcsolatos. KIslányom 6.5 hónapos. Születése óta nagyon keveseket eszik. Szívesen főznék neki mert úgy vettem észre azok jobban izlenek neki mint a kész babaételek. Nagyon várom a recepteket! Köszönjük!

  • Jávor Zsófia

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes,
    Petivel, a kisfiammal, aki épp 6 hónapos, még csak most kezdtük a hozzátáplálást, így engem leginkább a kezdeti trükkök érdekelnek, amivel megszerethetem vele a ételeket.
    Köszönöm.
    Üdv
    Zsófi

  • Pintér Ildikó

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon örülök a táplálásos témának, mert nálunk éppen aktuális.
    Kislányom 4 hónapos és tápszeres. (sajnos)
    Kérdésem lenne, hogy mikor mit és mennyit adjak neki?
    Várom válaszod.
    Üdv: Ildikó

  • Piros

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    A receptek nagyon jók, ki is próbáltam, de az én lánykám is ugyan azt a könyvet olvashatta, mint Eszter kisfia, mert az én lányom 10 hónapos lesz nov. 28án és egyáltalán nem fogadja el a kanalas ételeket.(sem a házi készítésűt, sem a boltit) Jó az én lánykám nem tápszeres, hanem cicizik még, de 2 hét alatt nem hogy gyarapodott volna a súlya, de még 4 dekát fogyott is.
    Mit tegyek? Eröltetni nem szeretném, de ha így megy, baj lesz. Ha tudsz segíteni, megköszönném!

    Piros

  • Sukola Ági

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon sok jó ötlet volt az első Babaszakácskönyvben. Én sok mindent kipróbáltam, de a kislányom nem mindig értékelte.Ő most 17 hónapos és sajnos nagyon rossz étvágya van.
    Nagyon örülök a Baba receptek hetének és várom a recepteket, ötleteket.
    Sok sikert kívánok, üdvözlettel Ági

  • Béresné Bodó Noémi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 6 hónapos és sajnos tápszeres 2 hetes kora óta. Már 3 hónapos korától elkezdtük a hozzátáplálást és most már csak reggel és este eszik tápszert. Kérdésem mikor adhatok neki babapiskótát és hogy megpróbálhatom-e a kecsketejet?
    Köszönettel,
    Noémi

  • Ayshe

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 6 hónapos és anyatejet kap, meg mindenféle gyümölcsöt, amiket válogatás nélkül eszik. Ötlethiányban vagyok a zöldségekkel kapcsolatban. Zöldséget önmagában próbáltunk neki adni, de nem nagyon jött be, csak amikor gyümölcsöt is adtunk hozzá. Elsősorban a csak zöldség, és a gyümölcs-zöldség étel kombinációk érdekelnek, mennyiségekkel ellátva.

    Másik problémám, hogy a főzelékek, gyümölcsök adása felborította a kialakított szoptatási rendet. Napközben 4 óránként szokott enni, viszont amikor kap gyümölcsöt, akkor 4 óra elteltével szerintem nem éhes és nem szívja ki jól a mellemet. A barátnőim közül többnek csomósodott be ilyenkor a melle. Ezt szeretném megelőzni, valamint arra lennék kíváncsi, hogy a szoptatásra a gyakorlatban hogyan hat a hozzátáplálás megkezdése.

    Köszönöm
    Ayshe

    Válasz: A hozzátáplálás megkezdése az elválasztás kezdetét is jelenti egyben, tehát a kicsi egyre kevesebbet szopizik. Ha eddig igény szerint szoptattad, akkor ezután is szoptasd igény szerint, szopizzon amennyi jólesik neki és egyen amennyit szívesen eszik és akkor szépen fokozatosan lesz egyre kevesebb tejed, de mindig annyi, amennyire neki szüksége van.

  • Kovácsné Mándli Judit

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Nekünk alvásproblémáink vannak főleg, de ez a tápklálkozására is kihat. A gyónyórű jó húsban levő két éves kislányomról van szó. Ami fogára való, azt nem nehéz vele megetetni, de picinek nagyon szerette a gyümölcsöket, és egyik pillanatról a másikra elutasította őket. Ha tudsz segíteni, szívesen fogadnék olyan recepteket, amivel újra fel tudom kelteni az érdeklődését a gyümölcsök iránt, mert már annyi mindent próbáltunk, hogy kifogytam az ötletekből. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.: Judit

  • zsoka35

    2008. november 27. csütörtök

    szia:-)

    köszönöm az invitálást:) nekem pl gondom van a reggelivel, ebéddel, vacsorával:) a nagylányom is kínnal evő volt és ezt sajnos sára is örökölte, tehát minden ötletet, tanácsot szivesen veszek, és előre is köszönöm:-)

    zsóka

  • Pápa-Szabó Vanda

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon jónak tartom az ötletedet!
    Az én kisfiam 7 hónapos, a bébiételeket már nagyon jól eszi, csak az a baj, hogy ő reflux-os, így sok visszajön neki. Erre szeretnék valami tanácsot kapni, hátha létezik olyan recept,amit kifejezetten ilyen babáknak szánsz.
    Köszönöm és jó munkát!
    Üdv: Vanda

  • Ági

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Mivel nálunk a családban halmozottan fordul elő allergia, asztma, ekcéma, elég sarkalatos vagyok a hozzátáplálást illetően. Egyéves kor előtt ugye tojást, tejet általában nem adunk a babáknak, én a gluténtartalmú gabonákkal is megvárom az egy éves kort, továbbá szeretném a kukoricát is mellőzni addig, a nemzetközi ajánlás alapján. Kérdésem, hogy így (tehát pl rizsliszttel, krumplival) hogy tudom „pótolni” a kiflicsücsök-rágcsálást, kekszeket, ilyesmiket? Tudom, hogy az allergia kialakulásának összetett oka van, és sokan túlzásnak tartják az óvatoskodásomat, de én szeretném ezeket betartani. Köszönöm előre is, ha gondolsz a „problémásabb” kicsikre és szülőkre 🙂

    Válasz: A kekszet tudod pótolni pl. gluténmentes kekszel, illetve gluténmentes lisztből sütött sütivel. Rizslisztből is lehet rágcsálnivalókat sütni, de pl. a puffasztott rizspelyhes szeleteket (Hamlet) is tudja enni.

  • Szilvi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes,

    nagyon örülök a témának, ugyan is 5 hónapos kislányom úgy tűnik már lassan megérik a hozzátáplálásra. Eddig még nem próbálkoztunk semmivel, mert eddig csak szopizott, viszont egy pár napja nem elég neki az anyatej. A súlyát már megduplázta, nagyon szorgalmas étkű baba. Örülnék, ha írnál arról, hogy így tél tájékán mi az amivel esetleg el lehet kezdeni hozzátáplálni a kislányomat. Valamint érdekelne, hogy ajánlanál-e bébi ételeket, italokat, vagy inkább mi készítsük számukra a már a kezdetekben is? Köszönöm.
    További szép napot!
    Üdv.
    Szilvi

  • Radics Krisztina

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, már két foga kint van! Eddig mindig turmixokat készítettem! Váltogatom a gyümölcsös és a zöldséges-húsos ételeket! Az ötszöri étkezésből 2 gyümölcsös és 3 zöldséges-húsos! Érdekelne, hogy milyen arányban kell ezekből kapnia?! Azt sem tudom,hogy mekkora az a mennyiség, amit egy ekkora babának el kell fogyasztania! Eddig a 180 ml-es tejtároló mennyiségét ette meg minden étkezéskor! Ezek mindig teljesen pépesek voltak! Mikortól adhatok darabosat? Szeretném minél változatosabban táplálni a kisfiamat, ezért minden recept nagyon érdekel!
    Nagyon várom az újabb babaszakácskönyvet!!!

    Köszönettel: Kriszta

  • lalák marian

    2008. november 27. csütörtök

    SZIA:NEKEM MOST IS ÉS EDDIG IS CSAK TEJFEHÉRJE MENTES RECEPTEKET KELLETT KERESNEM SAJNOS IGY ALAKULT,NEM IGAZÁN NAGY A VÁLASZTÉK ÉS MIVEL MÁR ELÉG NAGYFIÚK VAGYUNK MINDENT ENNE VELÜNK ÉS IGY NEKÜNK IS MINDENT PROBÁLOK ÁT ALAKITANI,BÁR ELÉG NEHÉZ.SZIVESEN VENNÉM HA ILYENEKET IS T
    TALÁLNÉK NÁLAD.ÜDV.MARIAN.

  • Pavlik Anita

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Nagyon jó ötlet, engem is érdekel. Kisfiam 5 hónapos még anyatejes nem tudom mikor is kezdjem.
    Köszönettel: Anita

  • Zoltáni Brigitta

    2008. november 27. csütörtök

    SZIA ÁGNES
    Nekem az deli evéssel van egy kis problémán,mert nem tudom mit is adjak a 6 hónapos fiamnak,nagyon szeretnek ebédre valami egyebet mint tejport.Van mikor megeszi a turmixolt zöldséget és egyebeket amit készitek nem nem mindig fogadja el.Valami recepteket ha lehet szivesen elfogadok.
    Üdv,Brigitta

  • Zsuzsa

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Az én problémám az, hogy bármennyire is igyekszem, 8 hónapos kislányom nem eszi meg azt, amit én készítek neki, csak az üveges bébiételt hajlandó elfogadni. Mit próbáljak ki, hogy ne csak ezeket egye?
    A másik gondom: eddig nem ehetett olyat, amiben glutén volt, most már kaphat mindent? Mert van olyan bébiétel, amiben van vöröshagyma, tejszín, póréhagyma, spenót, petrezselyem, sőt még só is. Nem sok ez egyszerre?
    Köszi a segítséget, Zsuzsa

  • csapó andrea

    2008. november 27. csütörtök

    KEDVES ÁGI!
    NAGYON ÖRÜLÖK ENNEK A TÉMÁNAK,GYANIS AZ ÉN KISFIAM 11 HÓNAPOS LESZ NEMSOKÁRA,ÉS MIÓTA VALAKI A CSALÁDOMBÓL MEGKÍNÁLTA ÉDESSÉGGEL,AZÓTA NEM IGAZÁN ESZIK RENDES ÉTELT.NEM IS IGEN TUDOM MIVEL PRÓBÁLKOZZAK.NAGYON VÁLOGATÓS LETT.MIT TEHETEK?
    MIT ADHATIK NEKI EGYÁLTALÁN ENNI?

    Válasz: Kemény leszek: ilyen esetekben, nem szabad neki édességet adni. Add a többi ételt és ha megéhezik, akkor majd megeszi. Lehet, hogy így fél napig nem eszik majd, de az édesség teljesen tönkreteszi a vércukorszintet, és minden szempontból egészségtelen, ezért muszáj leszoktatni róla.

  • Izabella

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon tetszett a Babaszakácsköny, én is letöltöttem. Érdekelnének további receptek is, mert a 9 hónapos kislányom nagyon válogatós, nehéz a fogára való ételt készíteni. Születésétől problémák voltak az evésével. Kezdetben fözögettem neki (6 hónapos korában), de nem nagyon ízlett neki semmi. Most bébiételeket vásárolok, mert azt megeszi. Sajnos banánt, almát, sárgarépát, burgonyát nem adhatok neki,vagy csak kevest, mert székrekedéses pár hónapos korától. Szóval nem egyszerű!
    Mindenesetre várom a további recepteket!
    Üdv: Izabella

  • Hungler Adrienn

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon örülök a felvetésednek. 10 hónapos a fiam, akinek eleinte konzerv bébiételt adtam, mert tanácstalan voltam. A húsleves zöldségeit hiába turmixoltam le, nem ízlett neki, aztán csináltam gyümölcsös csirkét, az sem. Saját ételeinkből sem kellett neki. Most zöldségpürékhez teszek csirkét, vagy pulykát, így legalább a hús nem konzerv. Engem a változatos, ízletes főétkezések receptjei érdekelnek.
    Köszönöm, üdvözlettel: Hungler Adrienn

  • Tarné Szabó Magdolna

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon jó ötletnek tartom én is a témát. Bár nekem már 2 éves elmúlt a gyerkőcöm, elméletileg már ehetne mindent, tehát nem lenne már gondom. Csak az a baj, hogy tejre, tojásra és csokoládéra allergiás. Sajnos nem kiütése vagy hasmenése lesz, ha eszik ilyen dolgokat, hanem pár perc alatt gégeödéma alakul ki nála. Tehát nagyon meg kell néznünk, mit adunk neki. Tudom, nem én vagyok az egyedüli, akinek ilyen problémája van, sajnálattal tapasztaltam, hogy egyre több az ételallergiás gyerek és felnőtt egyaránt. De ezzel foglalkozó szakirodalom nagyon kevés van még. Már jónéhány tej-és tojásmentes receptet összevadásztam innen-onnan (mert természetesen erre specializálódott szakácskönyv nincs, legfeljebb majd én összeállítok egyet), de ha valaki tud segíteni, van ötlete ezek nélküli sütéshez-főzéshez, szívesen veszem a segítségét!
    Előre is köszönöm az ötleteket, további jó munkát kívánok:
    Magdi

  • Timi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Az én kisfiamnál 6 hónaposan (egy hasmenős betegség kapcsán) derült ki, hogy vérszegény. Addig egész jó étvággyal evett (190g 2-3 alkalommal + 2X 210 ml tápszer). Felírtak neki vasat és C-vitamint. Ettől megnövekedett az étvágya (220-250g 2X + 2X 250ml tápszer).3 hónapig kellett szednünk. Most hogy abbahagytuk az étvágya is jelentősen lecsökkent (190g főzelék, 100g joghurt, esetleg üveges gyümölcs, 2X 250ml tápszer). Az ételt úgy kell bele imátkozni, mert másfelé tekinget, becsukja a száját és mummog közben.Eddig olyan jó evő volt, most mitől romlott el az étvágya? Tudom, hogy a vas étvágyat csinál, de előtte sem volt ilyen rossz evő, mint most.Az uzsonnát ráadásul alig akarja megenni.
    Üdv: Timi

    Válasz: Ne erőltesd. A babáknál még jól működnek az ösztönök és pont annyit esznek, amennyire szükségük van. Ez a mennyiség, amennyit megeszik, egyébként még pont elég, szerintem ne erőltesd a dolgot.

  • Judit

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem a legnagyobb gondom, hogy minden nap kitaláljam, mit főzhetnék úgy a családnak, hogy azt az 1 éves fiam is megegye /megehesse/. Mik azok az ételek, amikkel fokozatosan át tudnánk állni a pürésített főzelékfélékről a közös étkezésre. Egyelőre mindenből csak néhány falatot kap /kér/, és utána várja a szokásos gyümölcsöt, tejpépet, püré állagú húsos főzeléket. /abból is leginkább az üveges bébiételeket eszi meg/
    Válaszodat köszönöm!
    Judit

    Válasz: 1 évesen már szinte mindent ehet a baba, amit a család is. Adjál neki mindent, amit ti esztek, csak emellett ügyelj arra, hogy tízóraira-uzsonnára mindig egyen gyümölcsöket is. Ha püréként már nem szereti, akkor apróra darabolva (banánkarika, almadarabka, mandarin, narancs, szőlő, szilva stb.)

  • bettibea

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Remek ötletnek tartom amit kitaláltál, s bár az én 8.5 hós fiam nagyszerűen eszik, sőt zabál mindent és mindig, ezért nekem nincs ilyen gondom, hogy mit adjak neki, meg hogyan. Ő mindent és mindig megeszik, aminek én rendkívül örülök, remélem ez így is marad, mert én nagyon rossz evő voltam annakidején.
    Sok sikert továbbra is!

  • Balogh Judit

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Lehet,hogy elcsépeltnek tűnik,de tényleg nagyon jó hogy van egy ember akihez bármi problémával szívesen fordulhatok.
    Az Én kisfiam még csak 3 hetes és hála a jó égnek rengeteg tejem van.
    Szeretném minél több ideig szoptatni,ameddig csak lehet,de nagyon érdekelne,hogy mennyi az az idő ameddig csak anyatej és mikortól kell más táplálékot is adni a kisfiamnak.
    Jó munkát kívánok neked!:-)
    Üdvözlettel:Judit

    Válasz: 6 hónapos kortól.

  • Nagy Ágnes

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Igazából nekem is leginkább a reggeli és a vacsora kérdéskörben jönne jól a segítség.
    Kisfiam most lesz 10 hónapos. Most vezetem be a reggelit, így pont időszerű lenne pár jó ötlet. 🙂
    Üdv: Ági

    Válasz: A vacsorákról és a reggelikről írtam a héten: itt és itt.

  • Kainné Zsuzsi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Johanna lányom 10 hónapos lesz és alul van 2 foga, de azért már néha elfogad darabosabb ételt is, főleg amit mi is eszünk. A kérdésem, hogy miket lehet így télen főzni neki, ha nem igazán szereti az ízesített(só, fűszer) ételeket.
    A burgonya, a borsó,paradicsom, sütőtök kilőve ezeket nagyon nem szereti.
    Válaszodat várva üdvözlettel: Zsuzsi

    Válasz: Karfiol, karalábé, brokkoli, kelbimbó, tökfélék (cukkini stb.) Ezeket rántva is adhatod neki vagy főzeléknek. A mirelit zöldségek közül is válogathatsz (spenót, sóska, brokkoli, kelbimbó stb.) akár krémlevesnek, akár rántva vagy főzeléknek. Kelkáposztát rakott kel, főzelék, frankfurti leves formájában kaphat, de csinálhatsz vadast is (nagy sikere szokott lenni). A gyümölcsök közül az alma, körte, banán, mandarin, narancs, szőlő és a szelidgesztenye az, amit télen adhatsz, de ha van házi meggybefőtt, azt is kaphat.

  • Elan

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági,

    5.5 hónapos kisfiam refluxos, szopik, és kiegészítésként tápszert is kap. A hozzátáplálást két hete keztük krumplival és sütőtökkel, majd almát és körtét is kapott a krumpli mellé. A hozzátáplálást szopás előtt végzem, de kicsit bizonytalan vagyok, jó-e ez így… egyelőre vidámat szopik utána, de mi lesz, ha túl sok főzeléket szeretne majd enni, és elhagyja a szopást? Mi az előnye annak, ha szopás előtt adom neki a főzeléket? (A doktornőnk és a védőnőnk is ezt tanácsolta).
    Még egy kérdés: a doktornőnk 6 hós kortól, a védőnőnk később, 8-9 hós kortól ajánlotta a banánt. Kicsit bizonytalan vagyok abban, kire is hallgassak…

    Válasz: A banánnal várjál kicsit, mert fogja a székletet és sajnos ezeket a banánokat vegyi úton érlelik, ezért érdemes kivárni a 8 hónapos kort vele.
    Ha szeretnél sokáig szoptatni, akkor inkább szopizás után kínáld az ételekkel vagy a tápszer helyett.

  • Rábenhoffer Éva

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 1 éves és mindent kézzel eszik ezért sajna a főzelékeket nem tudom adni neki, csak tészta krumpli vmilyen feltéttel, gombóc nudli, már ötletem sincs mit adjak neki. A kanalazást elutasítja nem hajlandó már elfogadni, ő próbálkozik kanalazni de még nem igen megyeget :-)))) Tejet nem kap, de tejtermékeket sajtot, jughurtot igen. Minden érdekelne minket ebédre vacsira. Nagyon várom az uj ötleteket

    Köszönettel Évi

    Válasz: Gratulálok! Ha kézzel eszik az nagyon jó, akkor jó úton van afelé, hogy hamarosan önállóan egyen kanállal, villával is! Addig pedig bele kell törődni a maszatba 🙂 A vacsorákról és a reggelikről is írtam a héten: itt és itt.

  • Eszter

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági! Hozzátáplálás témában lenne kérdésem. 6 és fél hónapos a kisfiam, mivel (sajnos) tápszeres baba, így 4 hónapos korától próbálom a hozzátáplálást, ahogy a Nagy Könyben meg van írva. A kisfiam viszont úgy tűnik nem olvassa ezt a bizonyos Nagy Könyvet, mert esze ágában sincs elfogadni az ételt. Mindig csak 1-1 kanalat sikerült „becsempészni” a szájába, utána szigorúan összeszorítja a száját. Védőnőm tanácsára tovább próbálkoztam, de zöldségfélékkel sem jutottam előre (bár egyszer a sütőtökpüréből már sikerült 3 kanállal ennie (persze itt is cselhez kellett folyamodnom), de másnapra visszaállt a régi rend). Bizonytalan vagyok, hogy mit tegyek, hogy kisfiam, mint más baba, tátogó pelikánként várja a következő falatot. Nem utolsósorban azért is jó lenne, hogy a tápszerről mihamarabb le tudjam szoktatni. Várjak, ne várjak, meddig várjak? Erőltessem, ne erőltessem? Ha van tanácsod, előre is köszönöm. Eszter

    Válasz: A gond az, hogy túl korán kezdtétek el a hozzátáplálást, egyszerűen még nem érett rá a baba 4 hónaposan, hogy mást is egyen. Nem szabad erőltetni. Legyél türelmes. Néha kínáld meg 1-1 kanál gyümölcslével, amennyit elfogad. Idővel megszokja a kanalat és íz új ízeket is.

  • Jónás jazmin

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 8 hónapos lesz.A receptek tényleg jók.De nem tudom, hogy a darabos ételek bevezetését hogyan és mikor kezdjem el és főleg, hogy mit adjak neki kezdetnek.
    Örülnék ha segítenél tudnál.
    Minden jót:

    Jázmin

    Válasz: A darabos ételekkel kapcsolatban itt írtam.

  • Sipos Zsuzsanna

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyszerű a lehetőség!!! Én leginkább a reggelivel és a vacsorával vagyok gondban, ráadásul kisfiam már 14 hónapos, még csak 1 foga van, így korlátozottabbak a lehetőségeim, hiszen még nem tud rágni.
    Várom a recepteket!
    Üdv: Zsuzsi

    Válasz:
    Mindkét témádról írtam a héten, itt és itt. A kevés fogas kérdésedre pedig itt adtam választ.

  • Baumgartner Melinda

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Nagyon jó ötlet, minden recept érdekel. Főleg a vacsival vagyok gondban, szeretném szép lassan lecserélni az esti tápszert normál kajára. A tehéntejet szeretném, ha csak kis mértékben kapná (táp, tejpép formájában, max) 2 éves koráig, így olyan nehéz kitalálni mit is főzzek neki. Érdekelnének még a jó kis tápláló turmixok, például reggeli mellé hiányolom, hogy nem adok semmi folyadékot vizen kívül, amikor mi is megiszunk egy kakaót vagy teát.
    Jó munkát és nagyon várom a recepteket!
    Üdv, Linda

    Válasz:
    Kedves Linda! Mindkét témádról írtam a héten, itt és itt.

    .

Comment navigation