Az elveszett tejszín nyomában

Lakótárs nevű hozzászólónk hívta fel a figyelmemet arra, hogy vajon milyen kortól lehet adni a babának tejszínt. Én a spenótos cikkemben azt írtam, hogy a tejszínes változatot csak 1 éves kortól adjuk spenótfőzelékből és a Kismama hozzátáplálási táblázata is 1 éves kortól javasolja, tejtermékeket azonban már 8-9 hónapos kor között adhatunk a kicsinek, akkor tejszínt miért nem (vagy miért igen)?

Az elveszett tejszín nyomábanVégignéztem a könyveimet (Amit a baba szívesen eszik…, Baba receptek könyve, M. Stoppard féle Csecsemőgondozás) és nem sikerült igazából konszenzust találnom tejszín-ügyben. Van, amelyik szerint 9 hónapos kortól adható, van amelyik szerint ételbe keverve, megsütve-főzve nem gond, a védőnők jelenlegi állásfoglalása szerint azonban 1 éves kor alatt ne adjuk, mert ugyanolyan allergiás reakciót válthat ki, mint a tej, kvázi olyan, mintha tejet adnánk a babának.

Meggyőző volt számomra, hogy a Babanet orvos tanácsadója szerint se kezdjünk el 1 éves kor alatt tejszínt adni a babának.

Ami meglepő volt, hogy több helyen a tejfölt is együtt emlegetik a tejszínnel, őszintén szólva én adtam 9 hónapos kortól tejfeles ételeket a gyerekeknek, pl. tökfőzelékben, zöldbabfőzelékben volt, de persze ha valaki nagyon óvatos, ezt kiválthatja joghurttal, amíg a baba el nem éri az 1 éves kort.

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Gabi

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!
    Nem tudom, hogy tudsz e nekem segíteni, remélem. A védőnőnkben nem bízom meg, mert ő azt mondta, hogy minek szoptatok még (8 hónapos a kisfiam) – persze ez mellékes… szóval véletlenül vettem olyan bébidesszertet, amiben úgy néz ki, hogy van tejszín (6 és 7 hónapos kortól elvileg). Nem tudom, hogy oda merjem e adni a kisfiamnak…
    Köszönöm előre is: Gabi

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Van, aki azt mondja, tilos a tejszín 1 éves korig, de mivel 8 hónapos kortól adhatóak tejtermékek, ezért ha nem allergiás a gyerek vagy a közvetlen családtagok, akkor lehet adni olyan bébiételt, amiben van, 8 hónapos kortól.

  • Syl

    2009. szeptember 02. szerda

    Ismerek két fajta bébi ételt, amiben van tejszín és az van ráírva, hogy 7 hónapos kortól. Egyik a Hamé-nak erdei gyümölcsös desszertje. Én adtam tejfölt kóstolóba, de laktózmenteset (Naszálytej), de nagyobb volt, mint 9 hónapos (kb. 10).