Baba receptek hete

Baba receptekMiután a Nagy Babaszakácskönyv akkora sikernek örvend és annyian érdeklődnek nálam különféle hozzátáplálási és receptekkel kapcsolatos kérdésekben, úgy döntöttem, hogy megrendezem a „Baba Receptek Hetét” itt az oldalon. Minden nap más témában fogok finom recepteket közölni, olyanokat, amiket az én két csemetém is szívesen eszik (evett). Téged milyen receptek érdekelnének leginkább?

Egy kis közvélemény kutatással kezdeném kapásból: téged milyen baba receptek érdekelnének leginkább, mi az, amivel a legnagyobb gondban vagy, amihez a legkevésbé találsz recepteket, ötleteket?

Várom kérdéseiteket a hozzátáplálás kezdetétől kezdve egészen a kisgyermekkori táplálásig!

A recept kéréseket megválaszolom és egy újabb babaszakácskönyv formájában össze foglalom és letölthető lesz innen az oldalról!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

177 Comments

  • Andrea

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!
    Először is köszönöm az eddigi cikkeket. Kisfiam decemberben lesz egy éves,szülinapi torta receptekre lenne szükségem.Ezen kivül érdekelne még laktató vacsora ételek, ugyanis Ő még mindig felkell éjjel szopizni. Mi a véleményed a tehéntej bevezetéséről? Köszönjük a válaszokat Sok sikert a munkádhoz.

  • Nati

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 9 hónapos.Én 6 hónapos kora után kezdtem a hozzátáplálást, az éjszakai szopi megmaradt.Sokszor gondot okoz,hogy reggelire és vacsorára mit készítsek neki?!Általában gyümölcsöt kap(alma+banán+babakeksz),de ez már nagyon egyoldalúnak tűnik!Tudnál nekem néhány receptet küldeni vagy ajánlani?
    Köszönöm előre is!:)
    Üdv Nati

  • Gabrio_bi

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági

    Kezdek bepánikolni, ugyanis a hathonapos kislányom ezidáig anyatejet kapott. Kb egy hónapja kezdtem adni neki almalevet, kortet, almapepet. Egy hete adtam egy keves zöldseglevest összeturmixolva, pityokapirét anyatejjel, na de most semmit sem akar elfogadni. Most ha a kanalat lat még a szájacskáját sem tátja, épp ellenkezőleg. Összeszoritja és nem kell semmi, nyűgöl, sir. Nem tudom mit csináljak? Azt mondjak , hogy hamarabb kellett volna megkezdjem a hozzátáplálást és akkor nem lenne ilyen probléma. Segits kérlek, mit csináljak, hogy fogadja el az ételt. Hallom más anyukáktól, hogy a picijük úgy szereti ezt vagy azt, úgy tátja a száját. Az enyém meg nem.
    Előre is köszönöm válaszod.

  • Bajusz Bea

    2008. november 28. péntek

    Kedves Agi!
    Epp most kezdjuk a hozzataplalast, 4honapos mult a pici lanyom, de mivel koraszulott volt kicsit felve adtam neki az elso alma es repa levet. Erdekelne mivel folytathatnam. Milyen eteleket, es hanyszor adhatok neki? Elore is koszonom!
    Udvozletttel: Bea es a kis Eszter!

  • Magdi

    2008. november 28. péntek

    Szia kedves Ági!
    Hát,mivel kislányom már 4 hónapos-de még szopizáson kivül nem kap mást-ezért minden egyes receptnek örülni fogok,hisz óriási segítség lessz a továbiakban!Mostanábban sokat foglalkoztam az etetésen belül,hogy majd hogyan tovább!És ime jobbkor nem is jöhetett volna kedves segítő ötleted!Ezért hálás köszönet!Tudd,fontos vagy nekünk!
    Sok sikert és minden jót!
    Magdi

  • Romsics Anikó

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Azt hiszem ezzel az ötlettel nagyon sok anyukának (és nagymamának) segítesz.
    Én ugyan egy nagymami vagyok két négy hónapos iker unokával de be kell vallanom szinte teljesen elfelejtettem annak idején mit főztem a fiamnak.
    Minden érdekel minket ami a babáknak adható,főzhető.
    Nagyon sok sikert kívánok és köszönöm
    Romsics Anikó

  • Hajni

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Én külföldön élek és ugyan nagyon „fejlett” országban, de sehol nem találok bio boltot. Otthon olyan jó bio sütiket lehet találni. Engem ez érdekelne első sorban egy ujjabb szakácskönyvben. Glutén mentes sütik 1évnél fiatalabb babáknak ha van ilyen. A forgalomban lévő babakekszek tele vannak mindenféle adalékanyaggal ezért azokat nem akarom adni a babámnak. Ha van máris valami recept kéznél nagyon örülnék neki. Édes és nem édes egyaránt érdekelne.
    Köszönöm szépen

  • Romsics Anikó

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Én is nagyon jó ötletnek tartom ha egy ilyen oldal indul.Nagymama vagyok két négy hónapos iker unokával.Sajnos az anyukájuknak kevés volt a teje,tápszeresek lettek, de most már esznek almát,bébidesszertet.

  • Betti

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon örülök ennek az oldalnak és alig várjuk már a babámmal az új szakácskönyvet, hogy további finomságokat készíthessek neki.
    Nekem a céklával kapcsolatos ételekkel van kérdésem. Mikortól adhatom neki, illetve milyen gyakorisággal, mert olvastam valahol, hogy a cékla nagyon egészséges, de nem szabad túl sűrűn adni neki. Illetve, adhatom-e a nyers cékla levét, centrifugán kinyerve? Szívesen vennék néhány receptet melyet céklából készítettél.
    További minden jót és jó egészséget Nektek!

    Üdv.: Betti

    Válasz: Lehet céklát adni már 6 hónapos kortól akár lé formában, akár párolva. A túl sűrű csak arra vonatkozik, hogy nem szabad naponta adni, de ez a sárgarépára és a sütőtökre is vonatkozik.

  • Anikó

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 16 hónapos és már mindent eszik. Én nagyon várnék reggeli és vacsora recepteket. Nem sokat találtam erre a két étkezésre.

    Köszönettel
    Anikó

  • Nóri

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!

    Nagyon jó, hogy ilyen lelkes vagy, szerintem rengeteg anyukának nyújtasz segítséget a hozzátáplálásban!
    Az én kisfiam 8 hónapos, és elég sokat főztem már neki a Nagy Babaszakácskönyvből. Szerencsére jó evő, eddig majdnem minden ízlett neki!
    Ami engem még érdekelne a témában, hogy uzsonnára milyen finomságokat lehet adni a gyümölcsön kívül? Nekem ugyanis azt mondta a védőnőm, hogy egy nap elég egyszer (tízóraira) gyümölcsöt adni, délután inkább tejpépeket készítsek. Ez rendben is van, de azért érdekelne, hogy a mesterséges étkeken kívül még milyen finomságokat adhatok a gyerkőcömnek.

    Előre is köszönöm!

  • Skripeczky Bea

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ágnes!

    Az én kislányom másfél éves,nem éppen jó evő.Egy éves koráig nagyon szerette a főzelékeket,hússal is és hús nélkül is,de mostanában egyáltalán nem hajlandó zöldséget enni.A husit enné magában,de nem szeretném,ha nagy húsevő lenne.A gyümölcsöt szereti,azt eszegeti.A másik,hogy nem hajlandó az etetőszékében enni,csak ha kiveszem és rohangálni kell utána.Nem tudom,hogyan szoktassam vissza a normális kerékvágásra!Válaszodat előre is köszönöm.Bea

    Válasz: Az én fiam is másfél éves és ő sem akar az etetőszékben enni már 10 hónapos kora óta. Helyette kisasztalnál eszik kisszékkel, és az úgy tetszik neki. Ebben a korban persze még nem várható el, hogy nyugodtan üljön és az utolsó cseppig megegye a főzeléket, de ameddig éhes, addig eszik. A zöldséget adhatod cselesen is: főzelék helyett pl. rántott zöldségek formájában, tésztára téve vagy rizs közé keverve (bosró, kukorica, brokkoli, répa stb.), krémleves formájában, rakott zöldségként apróra vágva, vagy felfújtként, így jobban meg fogja enni.

  • Juditt

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kislányom 1 éves, éppen ezért legjobban ennek a korosztálynak az étkezése érdekelne. Esetleg egy heti/havi étrendjavaslat jól jönne, amiben minden szükséges benne van (gyakorisági számokkal), amire szüksége lehet a csöpségnek. Érdekelne még a tehéntej bevezetésére tett javaslatod. Már nálunk nem probléma, de 10-11 hónaposan volt, hogy pépes már nem kellett, darabos még nem, ez is érdekes téma lehetne.
    Várom az új könyvet, sok sikert a munkádhoz!
    Judit

  • Gálné Tóth Tímea

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Mi már 15 hónaposak vagyunk és megmondom őszintén, hogy még mindig a Bio bébiételeket adom a kicsinek. Nagyon rohanós az életem, nincs időm a konyhában állni és olyan bizonytalan, hogy amiket megveszek (zöldség, hús), az valóban minőségi áru-e. Ráadásul mi még napi 5x szopcsizunk, s talán ezért is küzdünk a darabos étellel. Nagyon elrontom? A „villámgyors és kezdők is el tudják készíteni” receptekre vevő vagyok!!! Üdvözlettel: Gálné

  • Ági

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!
    Nagyon érdekelnének olyan ételek receptjei, amiket egyrészt a baba és a papa-mama is ehet, másrészt, ami kézzel ehető. 14 hónapos isfiam most kanálsztrájkon van ugyanis…
    Köszönettel,
    Ági

  • Zsuzsa

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági! Először is köszönöm az eddigi cikkeket, már nagyon sok hasznos dolgot találtam bennük. Ha már az evés kapcsán kérdeztél, engem is főleg a kézbe adható rágcsálnivalók érdekelnének, leginkább mivel kisfiam már 10 hónapos és nem nagyon akar darabosat enni…. Fogacska még nincs, de már alakulóban egyszerre 2 vagy 3…. és az is érdekelne, hogy milyen finom főzelékekkel lehet egy babát szépen lassan, türelmesen rávezetni a darabos evésre. Nem vagyok egy türelmetlen anyuka, de úgy látom, hogy túlságosan ragaszkodik a nagyon pépes ételekhez, hátna neked lenne egy-két jó ötleted!
    Ha már étel akkor ital is. Szóval az is érdekelne, hogy milyen típusú teákat lehet pl. a babáknak főzni (filteresre gondolok), gyógynövény teákat lehet-e és milyen mennyiségben? Mivel egy betegség kapcsán sokat kell itatnom a kisfiamat nagy segítség lenne ez is, és biztosan vagyunk még így!
    Köszönöm az eddigieket is! Jó egészséget a Családodnak!!!

  • Nóri

    2008. november 28. péntek

    szia Agi,
    Nalunk eleg sok gond van az evessel, ezert jol jonnenek az otletek.
    Kisfiam 13 honapos mult, tej es tojasfeherje allergias, de gyanakszunk a szojara is.
    A masik dolog, hogy meg anyatejes es szinte semmit nem fogad el a szoptatason kivul. Feltetelezem, hogy mivel gond van az emesztorendszerevel, osztonosen a konnyebben emesztheto anyatejhez ragaszkodik.
    Szoval nekem olyan receptekre lenne egeto szuksegem, amelyekben sem tej, sem tojas nincs es konnyen emesztheto eteleket tartalmaznak.
    Elore is koszi!

  • Éva

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!

    Nekem is a vacsora okoz gondot. Mit adjak, amivel tényleg jóllakik, és tej- és tojásmentes. (Sajna ekcémás a lánykám, aki 11 hónapos). Szülinapi torta és más ünnepi édességek receptje is érdekelne (szintén tej és tojás nélkül).

    köszi és üdv.
    Éva

  • Encsi

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 17 hónapos, elég jó evő hál istennek, de azért ő is válogat. Például mostanában nem nagyon akarja megenni a husit, csak ha összepépesítem a főzelékkel. Lehet, hogy túl száraz neki?
    Én még olyan receptekre lennék kíváncsi, amik gyorsan, a nagyok ételéből elkészíthető kis változtatással, vagy valami turmixolásos módszerrel, mert elég nehéz úgy főznöm, hogy apa is válogat, és még a babának is mást csinálok esetleg, mindezt úgy, hogy közben ott ugrál körülöttem a kis lurkó és ezerrel segít! 🙂
    Köszönöm előre is!

  • Tóthné Nagy Zsuzsi

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági! Én szeretnék egy táblázatot amiben a magyar zöldségek- gyümölcsök táblázatosan össze vannak foglalva termési idő szerint, hogy lássam mikor melyik az idény/ szezonális…elsősorban reform receptek érdekelnek, sok zöldséges étel, fehércukor mentes, teljesörlésű gabonás receptek stb.

    Köszi: Zsuzsi

  • Csilike

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Négy gyerekem van, – 6, 4, 1.5 évesek és 2 hónapos.A két kicsi etetésével (még) nincs gond, de a két nagyobbnak (lány és fiú) teljesen eltér az ízlésük, szinte a csokin kívül nincs nagyon olyan amit mind a kettő szeretne. Így elég nehéz főznöm,eléggé leszűkülnek a lehetőségek a főzés terén. Sokféle cselt kipróbáltam már, hogy ne tűnjön fel az a borsó, vagy dió, stb., de szinte mindet észrevesznek. Pl. turmixoltam a burgonyapüréhez borsót; a zellert,brokkolit, kelbimbót krémlevesnek készítem kenyérkockával hogy megegyék és még sorolhatnám, de nagyon kínkeservesen mennek ezek a zöldségek. Tudom nem szabad erőltetni, de mindig azzal fogynak ezek az ételek, hogy ettől majd gyorsan tudsz szaladni, meg szép lesz a hajad…
    Tudnál valami tanácsot adni, hogyan tudnám megszerettetni velük,vagy hogyan készítsem az ételeket, hogy hozzájussanak a gyerekeim ezekhez a fontos tápanyagokhoz?Sajnnos a fiam az almán és a nyers répán kívül semmi mást nem szeret, pedig 3 éves koráig mindent megevett.

  • papp zoltánné krisztina

    2008. november 28. péntek

    SZIA kedves Ágnes.nagyon örülök enek a lapnak.Mi még csak 7hetesek vagyunk de majd érdekelne egy két fini recept.Mi most tápszeresek vagyunk de már alig várom hogy ehesen tejpépet is.Szerinted mikortol lehet adni neki?várom válaszod üdv kriszti

    Válasz: 4 hónapos kor előtt semmiképpen ne adjál neki tejpépet a tápszer mellett sem.

  • Éva

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági,
    Hanna tíz hónapos, most jöttek ki az első fogacskái, és állandóan rágcsálna. Almát, banánt és perecet kap egészben, néha főtt répát, de jól jönne néhány változatosabb rágcsálnivaló. Ó, és ha van tipped arra, hogy az eddig hihetetlenül jól evő gyerkőc miért nem hajlandó néha megkóstolni sem dolgokat, szívesen hallgatom 🙂 (Ha megkóstolja, rájön, hogy ez régi nagy kedvenc, és akár dupla adagot is megeszik belőle…)
    Köszi,

    Válasz: Azért nem fogadja el, mert ez a dackorszak kezdete, ezért néha ellent kell mondani anyának csakazértis 🙂 Kínálgasd szorgalmasan.

  • Anna

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 7,5 hónapos, már 5 hónapos kora óta eszegetünk. Olyan recepteket szeretnék, amelyek székrekedős babának valók, mert nem nagyon tudom mit adjak a kicsinek, szinte mindentől fájdalmasan kakil. Igyekszem úgy párosítani az ételét, hogy tízóraira alma, akkor ebédre paradicsomos krumpli, vagy sütőtökös, de nem nagyon jön be (mellette még napi 4x szopizik). Sajnos nem is tudom, hogy melyek azok az ételek, amelyeket ebben a korban eheti már és lazítanak. Köszönöm a tanácsát!

  • Kriszti

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Olvasva az egyik anyuka (Eszter)hozzászólását, mintha az én fiamról írt volna. Kisfiam 3 hetes kora óta tápszeres, 5 hónaposan kezdtem el a próbálkozást gyümölcsökkel ill. főzelékekkel. Most 6,5 hónapos, de még csak ott tartunk, hogy uzsonnára megeszik kb. 70-80 g főzeléket. Ha jó napja van, akkor 100-at is :o) Az lenne a kérdésem, hogy ennek ellenére most már ebédre is szilárd ételt adjak neki? A tápszert minden további nélkül elfogyasztja, de hát ugye egész életében nem ehet tápszert :o)
    Még azt is szeretném kérdezni, hogy az előző könyvben azt írtad, 1 éves koráig napi 500 ml tápszer azért legyen meg. Ez hogyan legyen egy nap elosztva? Egyébként minden recept érdekelne, főleg a kalóriadúsak, amiből esetleg kevesebb evéssel is azért jól lehet lakni.

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Üdvözlettel: Kriszti

    Válasz
    : Az, hogy mikor kapjon tápszert tulajdonképpen csak attól függ, hogy melyik étkezést váltottátok ki szilárd étellel. A legtöbb babánál a reggeli és esti tápszer szokott megmaradni 1 éves korig.

    Ha egy étkezést már teljesen kiváltottatok (tehát nem kér már utána tápot), akkor mennyiségtől függetlenül egy másik étkezést is elkezdhettek kiváltani.

  • Marti

    2008. november 28. péntek

    Szia Agens!

    En arra lennek kivancsi hogy mit lehet adni egy 8 honaposnak csak ugy ragcsalni? Illetve mikor eheti a baba azt amit mi eszunk? Legtobbszor krumpli, repa es csirke kombinaciot eszik a kisfiam. Igazabol olyan receptek erdekelnenek amit gyorsan el lehet kesziteni es jol fagyaszthato.

  • Tóthné Szávuly Enikő

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ágnes!
    Az én kisfiam egy éves de még nem bujtak ki a fogai. Legfőbb problémánk, hogy már enne őnállóan de a fő ételeket mint levesek, hus ételek… pürésitenem kell. A kiflit és a babapiskotát el majszolja. Engem olyan ételek érdekelnének ami tartalmazza a neki szükséges tápanyagokat, kézbe lehet venni és el tudja majszolni fogak nélkül is. Segitségedet előre is köszönöm:Eni

  • Kovacsics Tünde

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 2 éves. Ő a gyümölcsöket nem hajlandó megenni, sőt megkóstolni sem. Néha egy kis banánt eszik, ennyibe ki is merült a gyümölcsevés.
    Remélem tudsz egy két tanácsot adni, miként tudnám rávenni a gyümölcsökre.
    Előre is köszönöm és nagyon várom a recepteket, ötleteket.

    Üdvözlettel: Tündi

  • Szilvi

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    mivel nem szeretem sem a spenótot sem a sóskát, és a saláta főzelékért sem rajongok, de kislányomtól nem szeretném megvonni ezeket, ezért szeretném tudni, hogy hogyan érdemes elkészíteni, hogy minél több vitamin maradjon meg benne. Kislányom édesszájú, ami „sós” azt nem igazán kedveli, a húsokat is csak gyümölcsbe keverve eszi meg!

    Segítséged, recepted előre is nagy hálával köszönöm,

    Szilvia

  • Gyorgy KLara

    2008. november 28. péntek

    Szia Ágnes!

    Van egy 8 és fél hónapos kislányom, Ágnesnek hívják :-),már egy ideje elkezdtem a hozzátáplálást, most azzal küszködöm, hogy minden napra valami újat találjak ki, mert Ágnes lányom gyorsan megunja ha ugyanazokat az alapanyagokat használom.
    Letöltöttem a könyvet, szerintem már az is sokat segít.
    Eddig szopott a kis csaj, most már nem nagyon van türelem hozzá. Szívesebben eszik tápszert üvegből? Szerinted a tápszer helyett már adhatnék neki tehéntejet?

    És meg egy kérdés: mennyit kell egyen egy 8-9 hónapos baba, esetenként. Hányszor egy nap és mennyit, hány grammot?

    Válaszaidat előre is köszönöm. Jó munkát Neked és sok erőt, kitartást!

    Üdv,
    Klárika

    Válasz: Tehéntejet 1 éves korig egyáltalán ne adjál, addig maradjon a tápszer.
    Ebben a korban naponta 5ször eszik a baba változó mennyiséget. Ami biztos, hogy legalább 500 ml tápszert egyen meg 1 éves korig, emellett a többi ételből, amennyit elfogad, meg tud enni. Ő jól tudja szabályozni a mennyiségeket, mindenből annyit eszik, amennyi jólesik neki.

  • Tóth Annamária

    2008. november 28. péntek

    Kedves Vida Ágnes.

    Gyermekem 4 hónapos mit főzhetek vagy mit adhatok neki hisz nem kap anyatejet. Az orvos azt mondta csak tápszert adhatok neki. Erről, a véleményét kérem.

    Köszönöm.

    Válasz:
    Ez tényleg így van. 4 hónaposan a kicsi emésztőrendszere még nem képes feldolgozni az anyatejen (tápszeren) kívül más ételt. Ezek csak túlterhelik az emésztőrendszer, kellemetlen panaszokat okozhatnak és a kicsi gyarapodása is leáll tőle.

  • Tóth Mária

    2008. november 28. péntek

    Nagyon tetszik az ötlet. Nekem olyan kérdésem lene, milyen zöldségböl készült ételeket tud ajálani vérszegténységre? ja másfél évesnek.

  • Zsuzsi

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Mi még a hozzátáplálás előtt vagyunk, ezért minden új receptre vevő vagyok:) A „régi” babaszakácskönyv meg szuper, mert nagyon sok bennem is megfogalmazódott kérdésre választ ad a bevezető részekben:)

    Szép napot:)
    Zsuzsi

  • Erika

    2008. november 28. péntek

    Szia Agi!
    Nekem a fiam a leveseket nem nagyon szereti. De a leves fontos ,meg eszik mindent ami a levesben van barmilyen zoldseget meg a fott hagymat is csak a levet nem akarja meg enni azt ki kopi.Milyen levest tudnek adni neki vagy eggyaltalan mit tegyek ezesetben mert ra eroltetni nem szeretek semmit amit nem akar.Vagy varjak meg nolyon egy kicsit es majd ra jon magatol is ,hogy finom a leve is a levesnek?Meg 14 honaposan nem igazan akarja megerteni.De orulok a recepteknek mert nalunk igen nagy fozocskezesek szoktak lenni miota a lanyom is besegit es mivel mindenki mast szeret, de barmilyen sutit is szeretnek sutni ami nem tul edes.Elore is koszi a valaszt.

    Válasz: Nem kell erőltetni a levet. Ebben a korban a szilárd étel érdekesebb a kicsinek és az, amit magától meg tud enni. Másfél-2 éves kor között már ügyesen kanalazza majd a levest is, akkor meg az lesz a gond, hogy állandóan egyedül akarja enni és összekeni magát vele :))

  • Vikka

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!

    Mi most leszünk 5 hónaposak. Még csak almával próbálkoztam, de az is hol kell neki, hol meg kitolja a nyelvével és nem hajlandó enni… Minden érdekelne amit a tápszer után kaphat.
    Köszi

    Vikka

  • Szabó Károlyné

    2008. november 28. péntek

    Szia Ági!

    Én egy „örökké aggódó” eü. végzettségű, kétszeres nagyi vagyok, de szerencsére az aggódásra semmi okom nincs. Unokáim, Benedek és Orsolya nagyon szépen gyarapszik, apukájuk szakács, anyukájuk nővér. Ettől függetlenül azért nagyon érdekel engem is MINDEN téma a babákkal kapcsolatban. Várom az új könyvet, sok sikert hozzá!
    és jó egészséget kívánok!

    Éva nagyi

  • Monesz

    2008. november 28. péntek

    Szia kedves Agnes
    Nagyon orvendek az otletnek, mi igaz meg csak 6 hetesek vagyunk de minden receptet szivesen fogadunk. Minket inkabb a zoldseges, gyumolcsos recepteptek erdekelnenek de a tobbi receptet is nagy szeretettel fogadjuk. Puszilunk es orvendunk hogy vagy nekunk.
    Udv. Monesz es a pici Zoltan :0)

  • Bori

    2008. november 28. péntek

    Kedves Agi!
    Nagyon jo otlet egy ujabb adag recept, egy ido utan kifogy az ember az otletekbol. Nalunk a rendes kajaval nincs gond, de a tapszer… na az egy kin… Mintha mereg volna benne… Viszont az ebed johet barmikor, ha van benne hagyma, fokhagyma 🙂 A lanyom 9 honapos es reggelire, vacsorara tapszerrel kinozom, ebedre kis adag levest es masodikat, utana pedig valami finomat (reszeltalma, Nino-Danonino stb.), uzsonnara pedig gyumolcsot, tehenturoskutyuket, vajaskenyeret s ilyeneket eszik. A tizorait altalaban kihagyjuk miota rajottem, hogy vagy az vagy az ebed.
    Szoval nalunk a valtozatossaggal nincs gond, inkabb az a szukseges tapszermennyiseg problemas.
    Szep napot mindenkinek es joetvagyu aprosagokat:)

  • Linda

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 4 hónapos múlt, tápszeres, nagy baba. Most kezdtem el gyümölcsleveket és gyümölcspüréket kóstoltatni vele. Én arra lennék kiváncsi, milyen ételek adhatóak a hozzátáplálás kezdetétől.
    Köszönöm szépen.
    Linda

  • Krisztina

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ágnes!
    Engem főleg a tésztával, rizzsel készült ételek érdekelnének, ill. hogy hány hónapos kortól kaphatnak ilyen jellegű ételeket a babák. A kisfiam 10 hónapos és szinte mindent megeszik amit főzök neki. A Babaszakácskönyv nagy kedvencem, szinte a hozzátáplálás kezdete óta forgatom. Nagyon várjuk a folytatás.
    Köszönöm szépen.
    Krisztina

  • Székely Adrienn

    2008. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Az olyan ételek érdekelnek főként aminek nagy a kalóriatartalma. Az én babám szívbeteg és mindíg küzdünk a hízással. Kevés mennyiséget eszik, elfárad. Hogyan lehet dúsítani, hogy egészséges, de hízlaló ételeket kapjon. 6 hónapos, amit szabad neki azt már megkóstolta+ anyatej.

  • Dalma

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági,
    Engem az érdekelne, hogy a hozzátáplálás kezdetekor fellépő székrekedés megszüntetésére, enyhítésére milyen recepted lenne. Az alma megfogja a hasát. Jelenleg 7 hónapos múlt a babám. Köles pelyhet (Holle) keverek a megfőzött almába és aszalt szilvát áztatok be éjszakára, annak a levét hozzáadom és a szilvát is beleturmixolom az egészbe. Ez kezd hatni. Már nem olyan kemény a széklete, de nem minden nap van így sem kaki.
    Köszönöm,
    Dalma

  • Hajas Eleonora

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Agi!
    Nagyon orulok,hogy megtalaltam ezt az oldalt nagyon sok mindent megtanultam belole!
    Az en kisfiam 8,5 honapos,de sokmindent eszik!Nagyon jo a Nagy baba szakacskonyv es szeretettel varom a kovetkezo konyvet!Engem minden erdekel! Elore is koszonom!
    Tisztelettel:Nora Vajdasagbol

  • Julcsi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Engem minden érdekel, ami 1 éves kor után adhat.
    Sokszor bajban vagyok azzal, hogy elég változatosan etetem-e a 15 hónapos kislányomat.
    Nagyon érdekelne egy komplett napi menü.
    Üdv.

  • málnabokor26

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Már gondolkodom egy ideje, hogy tanácsot kérek a hozzátáplálás ügyében. A kisfiam 8.5 hónapos és csakis a szopi megy. Szinte semmit nem hajlandó elfogadni, a legtöbb dologtól öklendezik, pedig már sokszor sokfélét főztem neki és próbálkozom, de nem kell neki semmi. Már nagyon tanácstalan vagyok és nem igazán tudom mi nem tetszik neki. Igaz, hogy kenyérhéjat és egész almát szívesen rágcsál és a főtt krumplikockákat is, de le csak ritkán nyeli és inkább kiköpdösi. Ami pépes az nem kell neki egyáltalán, attól rosszul van. A súlyával nincs gond, nagyon jó húsban van. 🙂 Tehetek valamit az ügy érdekében?:)

    málnabokor

    Válasz: Anyatejes babáknál gyakori, hogy idegenkednek a többi ételtől, de ez nem gond. Néhány dolgot már elfogad, a többit pedig fokozatosan megszereti majd, légy türelemmel és kínálgasd meg néha újabb dolgokkal is, legyen veletek, amikor esztek, lássa, hogy ez egy érdekes társasági esemény.

  • Kata

    2008. november 27. csütörtök

    Eszter!
    Ha itt lehet tippet megosztani: én először a kanálra szoktattam a lányomat, a reggeli és esti tápszer kivételével minden evésnél először kanállal kapta a tápszert (10-15 kanál volt már a végén). Tettem mindezt azért, mert kíváncsi voltam, hogy a kanáltól vagy az almától fintorog az elején. És a kanál sem tetszett neki, aztán amikor megszokta azt, akkor jött az alma kanálon, stb….
    Amikor valami nem ízlett neki, akkor pedig nem adtam neki, hanem kihagytam minimum egy hetet és utána újrapróbálkoztam.
    Kitartás Anyukák, ez is türelemjáték 🙂

  • Kata

    2008. november 27. csütörtök

    Szia Ági!
    Lányom már 7 hónapos és azokat a gyümölcsöket, zöldségeket kapja, amiket Te is javasolsz.:) Változó, hogy éppen melyiket eszi (egyik nap megeszi az almát, másik nap nem), de megkóstol mindent. Azt a módszert alkalmazom, hogy két tápszer között kap szilárd ételt (tízórai után ebédet és fürdés előtt vacsit szilárdnak). Összesen 4* tápszer és 2* szilárd.
    Arra várnék tippet, hogy ha pl új zöldséget vezetek be, akkor abból az első ebédnél nem adok sokat neki, csak 1-2 kanálnyit. Pedig korábban ennél az étkezésnél már megevett 150gr főzeléket. Akkor adjak neki még valamit (mondjuk az előző- már megszokott- főzelékét)? Mert így sokkal korábban lesz éhes:-)
    Remélem érthető 🙂

    Kata

    Válasz: Ha újat adsz neki, akkor abból megkóstol 1-2 kanállal, utána pedig arra az étkezésre adhatod a megszokott már bevált főzeléket.

  • Emoke Boca

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Agnes

    Nagyon jo otletnek tartom. Mi ep a tegnap lettunk 6 honaposak. Engem nagyon erdekelne minden recept amit 6 honaptol adhatok s az etrend is mit adjak reggelire, ebedre, uzsonara es vacsorara. mi idaig csak burgonya puret, sargarepat es turot ettunk, de minden izlik a pici fiamnak, aminek nagyon orulok. A mi haziorvosunk nincs megelegedve a sulyaval s emiatt adta ezt az etrendet. 6940 g 6 honaposan. S o azt mondja, hogy kaloriaban gazdak ennivalokat adjak csak a babanak, mert be kell hoznia a lemaradast. Gyumolcsot meg nem ajanlja. On mit szol ehez?
    Elore is koszonom velemenyet.
    Udv Emoke

    Válasz: A jelenlegi hozzátáplálási ajánlás szerint túrót csak 8 hónapos kortól lehet adni, mert tejallergiát válthat ki. az első ételeknek a gyümölcsöknek (elsősorban alma) kell lenniük, mert ezek a legkönnyebben emészthetőek, emellett valóban adható a burgonya és a répa.

  • Molnárné Eszter

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom még „aktívan” szopizik, de kap mellé szilárd ételt is. Bio zöldségeket és gyümölcsöket kap. Mivel nem nagy a választék ezekből, elég sokat kell agyalnom, variálnom.
    Engem a különféle technikák (grillezés, stb.) és a párosítások (mit-mivel) érdekelnek elsősorban. De nem kap gluténtartalmú és tejtermékeket, így ez is egyelőre szűkíti a listát.

    Érdekelnének a fűszernövények, mit és milyen ételéhez adhatok már?

    Elmúlt 1 éves, de eddig csak 2 foga van, ez egy másik nem elvetendő szempont.

    Sok sikert!!!!!

    Üdv, E.

  • Mné Ildikó

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon jó, hogy vagy nekünk:) Mindig bajban vagyok, hogy a 11 hónapos kicsilányomnak mit adjak. Reggeli állandó fejtörés, mivel még nem kapott tejet, tisztán. A vacsi meg azért gond, hogy nehogy olyat adjak neki, ami terheli a pici pociját. Szóval dilemma hegyek.
    De jó hogy te vagy nekünk, segítségeddel talán át tudom hidalni ezen „problémánkat”
    Várom nagyon a recepteket!
    Köszönettel és Tisztelettel: Ildikó