Egészséges fogápolás gyermekkorban: erre figyelj oda!

Az egészséges mosolyról szóló sorozat első részében azzal foglalkoztunk, mire kell odafigyelni a babák és kisgyermekek fogápolásával kapcsolatban, most a folytatásban azzal foglalkozunk, hogyan őrizzük meg a csillogó, egészséges fogakat óvodáskorban is.

A tejfogakat a maradandó fogakhoz hasonlóan naponta kétszer (reggel és este) kell megmosni. Már másfél éves korban elkezdhetünk kifejezetten kicsiknek való fluoridmentes fogkrémet használni. Sok kisgyerek az első időszakban inkább csak lenyalogatja ezt a fogkeféről, de nem kell aggódnunk, nem probléma, ha lenyeli. A fogkrém gyakran még vonzóbbá teszi a kicsik számára a fogmosást, ezért érdemes többfélét is kipróbálni. 3 éves kor után már fluoridos fogkrémet is használhatunk, azonban ügyeljünk rá, hogy egyszerre csak kicsit tegyünk a fogkefére, mert a kisgyerekek még nem tudják a habot hatékonyan kiköpni és sokat lenyelnek belőle.

A köpést is meg kell tanulnia a gyermekünknek. Ebben segíthet, ha játékosan tanítgatjuk őt ennek a technikájára. Pl. fürdéskor vagy medencézéskor megtaníthatjuk őt a vízbe levegőt fújni és bugyborékolni, de utánozhatjuk közösen a Tévé Macit is fogmosás közben, nagyokat kortyolva a vízből, a mosdóba köpve a vizet. Lehet olyat is játszani, hogy a mosdóba belerajzolunk zsírkrétával vagy kifejezetten csempére való krétával kis köröket és azokat kell eltalálni fogmosáskor.

Gyakran előfordul még a mai napig is az a tévhit, hogy a tejfogak nem számítanak, hiszen úgyis leváltják őket a maradandó fogak, ez azonban nem igaz. A lyukak és a fájdalom nem csak rossz kedvet okoz, hanem egyéb betegségek és gyulladások gócpontja is lehet, valamint a maradandó fogak egészségére is kihatással van.

Fontos tudni, hogy a szuvasodás fertőző és a nyállal terjed, egy elhanyagolt fog hozza magával a másikat és a baktériumok akár a mi szánkból is átterjedhetnek a gyermekre, tehát érdemes a saját fogaink egészségét is óvni, valamint ügyeljünk rá, hogy ne együnk egy evőeszközzel, ne igyunk ugyanabból a pohárból, amiből a kisgyerek.

Bár az óvodáskorú gyerekek már önállóan is egyre ügyesebben mosnak fogat, a hátsó részeket segíthetünk nekik mi tisztítani, valamint 4-5 éves kortól már érdemes megmutatni nekik a fogselyem használatát is. Léteznek speciális, színes, figurás fogköztisztítók kifejezetten gyerekek számára, ezekkel könnyebben tudják tisztítani a fogközöket. Ügyesebben és szívesebben végzik ezt a tevékenységet a gyerekek, ha közben a tükörben nézhetik magukat, ezért legyen olyan fellépő a fürdőben, ahonnan a kicsi láthatja magát fogmosás közben.

A szájhigiénia fontos része a rendszeres rágás (a kicsi kaphatja a korának megfelelő ropogós, nyers zöldségeket és gyümölcsöket) és segíthet a cukormentes rágógumi használata is, ami segít eltávolítani a fogakba ragadt ételmaradékokat és a nyáltermelés fokozása révén segíti a normál pH helyreállítását a szájban, megelőzve ezzel a fogszuvasodás kialakulását.

Ha a gyermekünk nem szívesen mos fogat vagy nincs türelme hozzá, segíthet az időmérős módszer vagy a fogmosós versike elmondása (erről az előző részben már szó volt), de bekapcsolhatunk egy kedvenc dalt is, amit közben meghallgathat. A plakkfestő tabletták is segíthetnek a helyes technika elsajátításában. Ezeket a gyermek elrágja, majd öblítés után a fogon megszínezi a lepedékes részeket, ezeket ezután könnyebb eltávolítani.

Minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson! Ha augusztus 23 és október 7. között vásárolsz Orbit termékeket, vásárlásod 1%-ával az Orbit az SOS Gyermekfalvaknak adományozza. Csaljunk mosolyt minél több gyermek arcára! Csatlakozz hozzánk és segíts te is! Részletek a gyermekmosoly.orbit.hu oldalon.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • Zsuzsi

  Reply Reply 2018. november 19. hétfő

  Szia Ági!
  16 hós a lányom. Nem boldogulok vele a fogmosás terén.. próbáltam sokféle képpen rávenni (játékosan, énekelve, fürdéskor, tükörben, együtt, külön) és jó példa is van előtte.., de egyszerűen szájzárral reagál. Viszont szívesen rágcsálja a fogkeféjét.
  Lenne valami jó ötleted?
  Köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 23. péntek

   Add neki oda a fogkeféjét napi 3x minden főétkezés után, te is moss fogat és ő is hadd rágcsálja “mossa” a maga módján! Ennyi elég. Nem kell erőltetni, nem kell mosni, ha nem hagyja, a rágás is tisztítja a fogakat és ha együtt csináljátok, egyre ügyesebben fogja tudni magának is mosni maj.

 • Évi

  Reply Reply 2018. november 07. szerda

  Szia Ági 🙂 Egy kérdésem lenne,5 honapos múlt a babám,néha nagyon lágynak érzem a homlokát máskor meg feszesnek…ez normális?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 10. szombat

   Igen, ez normális, nem kell aggódnod miatta.

Leave A Response

* Denotes Required Field