Ettől lesz egészséges a gyermeked mosolya: Óvakodj a cukortól!

Az egészséges mosolyról szóló sorozat első két részében elsősorban a fogak ápolásával, a megfelelő fogmosás és rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Ebben a részben azonban azzal foglalkozunk majd, hogyan hat ki a táplálkozás a fogak egészségére.

Azt sokan tudják, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogszuvasodás veszélyét. Ennek az az oka, hogy a szuvasodást okozó baktériumok cukorral táplálkoznak. Ha a gyermekünk cukros ételeket vagy italokat fogyaszt, a baktériumok lepedék formájában a foghoz ragadnak és savat kezdenek termelni, ami elgyengíti a fogzománcot.

Nem csak ez a baj azonban a cukorral, hanem az is, mert a cukor függőséget okoz és a gyermek viselkedésére is kihatással van. A túlzott cukorfogyasztás következtében a gyermek először felpörög, majd 1-2 óra múltán a vércukra hirtelen leesik, ekkor nyűgössé, hisztissé válhat, gyakran kezelhetetlen dühkitörések is jelentkezhetnek. Ilyenkor újabb édességfogyasztással a gyermek jókedve helyreállítható azonban ez csak időszakos.

A gyermekek ösztönösen kedvelik az édes ízt, hiszen az hasonlít az anyatejhez, azonban a táplálás során törekedjük arra, hogy lehetőség szerint soha ne kapjon cukrozott, édesített ételeket, ismerje meg az ételek valódi ízét. 1-2 éves kor között sok kisgyerek válik egyébként is akaratossá, ilyenkor nagy az esélye, hogy az egészséges ételek helyett inkább az édességeket, tésztákat, péksüteményeket választja a gyerek és hisztizik, ha nem kapja meg ezeket. Emiatt is jobb, ha legalább óvodáskorig egyáltalán nem találkozik bolti édességekkel, nyalókával, csokival, cukrozott üdítővel.

Szerencsére a csecsemők cukrozott teával való itatása már kezd kimenni a divatból, óvatosan kell azonban bánni a babáknak való instant teákkal, mert ezek között van, amiben van cukor. A legjobb innivaló az anyatej és/vagy a tápszer mellett a tiszta víz (fél éves kor alatt a forralt, lehűtött víz vagy babavíz). Nincs szüksége a babának édesített teára, sem gyümölcslére. A legjobb, ha a gyümölcsleveket később is mi magunk készítjük el otthon vagy nagyobb korban a 100%-os préselt, hozzáadott cukor nélküli gyümölcsleveket választjuk. Mindenképpen kerülendő, hogy a gyermek egész nap csak édes italokat fogyasszon és ezeket kapja megnyugtatáshoz is, különösen pedig az, hogy a cukros italt cumisüvegből igya. Míg pohárból ivásnál az italt hamar lenyeli a kicsi, addig a cumisüvegnél hosszasan áznak a fogai a cukros lében, ami megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Gyakori a kisgyerekek kakaóval való itatása is, sok kisgyerek elalvás előtt szívesen iszik egy kicsit. Míg az elalvás előtt fogyasztott anyatej nem rongálja a fogakat, addig a tápszer vagy a kakaó igen, ezért ezek fogyasztása után fogat kell mosni. Ne engedjük, hogy gyermekünk esténként ezen aludjon el, ha mindenképpen szükség van a szopómozgásra az elalváshoz, kapjon vizet, vagy használjunk inkább az altatáshoz cumit!

Ha már cumi: a kicsinek mindig tiszta cumit adjunk és ha leesett, nem célszerű lenyalni és úgy visszaadni, mert a szánkban levő baktériumok a kicsi szájában fogszuvasodást okozhatnak.

Édesség fogyasztása után nem muszáj azonnal fogat mosni, ezt elég reggel és este megtenni, azonban a nyál és a rendszeres, alapos rágás segít a nyáltermelés fokozásában és ezáltal a fogak tisztításában. A cukormentes rágógumik (mint például az Orbit) fogyasztása jó választás lehet, ezeket óvodáskortól már adhatjuk gyermekünknek, de emellett természetesen a kemény, ropogós nyers zöldségek és gyümölcsök rágása is jó hatással bír (alma, répa, zeller, karalábé stb.)

Minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson! Ha augusztus 23 és október 7. között vásárolsz Orbit termékeket, vásárlásod 1%-ával az Orbit az SOS Gyermekfalvaknak adományozza. Csaljunk mosolyt minél több gyermek arcára! Csatlakozz hozzánk és segíts te is! Részletek a gyermekmosoly.orbit.hu oldalon.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field