Kezdjük fogat mosni! De hogyan?

Mikor kezdjük el mosni a baba fogát? Hogyan tanítsuk meg önállóan fogat mosni? Mikortól használjunk fogkrémet? Mit tegyünk, hogy megkedvelje a fogmosást?

Onnantól kezdve, hogy a babának kijött az első foga, elkezdhetjük tisztogatni a fogacskákat. Persze először még nem kell hosszasan sikálni őket, elég egy ujjadra húzott tetrapelussal vagy ujjra húzható babafogkefével áttörölgetni. A legkönnyebben ez úgy szokott sikerülni, ha a babát az öledbe ülteted. Jó szolgálatot tehetnek a kézbevehető, rágcsálható babáknak való fogtisztító eszközök is, amik formájukban fogkefére emlékeztetnek, de a fejük gumiból van. Ezeket nyugodtan odaadhatjuk a babának rágcsálni (a fogzáskor húzódó íny fájdalmának enyhítésére is jó lehet), ha pedig már megkedvelte, bevezethetjük, hogy minden étkezés után közösen fogat mosunk: te a saját fogkeféddel, ő pedig a „babafogkefével”.

Sokan nem tudják, hogy az anyatejes táplálás után nem kell fogat mosni, valamint a fogakat sem rongálja az anyatej, szoptatáskor ugyanis az anyamell a baba szájpadlásán vákuumot képez, így a tej csak rövid ideig van a szájban és alig találkozik a fogakkal.

Nem kell amiatt aggódni, hogy a fogmosással próbálkozó baba még nem tudja elég ügyesen tisztítani a saját fogát, hiszen a rágcsálás is tisztítja a fogakat, most elsősorban az a fontos, hogy a szokást elsajátítsa és rendszeresen fogat mosson.

1 éves kor körül már vehetünk kifejezetten kicsiknek való fogkefét is (léteznek kifejezetten 1-2 éveseknek szánt fogkefék, amik puhábbak, így a kicsi nem tudja felsérteni velük az ínyét. Ezekre másfél éves kortól már fogkrémet is tehetünk, azonban mindenképpen a gyermek korának megfelelő fogkrémet használjuk! Ekkor még csak egészen kicsi fogkrémet tegyünk a fogkefére, 2 éves kor után már borsónyi adagot használhatunk.

Ebben a korban is alapvetően az a fontos, hogy a kicsi megkedvelje a fogmosást. Ne aggódj, ha még nem pontosak a mozdulatai vagy, ha hamar megunja a sikálást, ha minden főétkezés után (naponta 2-3 alkalommal) fogat mostok, az elegendő. Hogy biztosan elég hosszan mossa a fogát, kitalálhattok egy kis fogmosó mondókát, amit ilyenkor mindig elmondasz neki (pl. Most felül mossuk, sikasikasikasika, most alul mossuk sikasikasikasika…)

Ahogyan a fogmosást, úgy az öblítést is meg kell tanítani a kicsiknek, de nem kell megijedni, ha az elején a kicsi még nem tudja kiköpni vagy lenyeli a vizet.
A dackorszakban előfordulhat, hogy a kicsinek nincs kedve a fogmosáshoz, nem akarja, ilyenkor el lehet neki mesélni a fognyűvő manó meséjét és fogmosáskor a fogkefével „kizavarni” a manót, nehogy éjszaka megegye a fogacskákat 🙂

A fogakat a mosáson kívül a rágás is tisztítja, érdemes tehát minden nap ropogós zöldségeket, gyümölcsöket adni a kicsinek (pl. almát, répát, karalábét).
A fogak egészségének megóvása érdekében lehetőség szerint ne adjunk a kicsinek szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket, cukros édességeket (vagy, ha igen, akkor csak különleges alkalmakkor, ne legyenek ezek az ételek a mindennapok részei!) Ha ilyesmit kap a gyerek, akkor ne tartsa sokáig a szájában, gyorsan nyelje le és utána mosson fogat! Sokan nem tudják, de savas ételek fogyasztása után nem szabad rögtön fogat mosni (pl. narancs, limonádé), ilyenkor legalább fél órát várjunk és csak puha sörtéjű fogkefét használjunk a fogmosáshoz!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

 • Orsi

  2017. május 31. szerda

  Kedves Ági!Nagyon örülök ennek a cikknek.Az én kislányom juliusban lesz 2 éves.Imád fogat mosni de csak egyedül.Nem nagyon engedi hogy én is megmossam neki.Ö még nem tudja rendesen mosni,inkább csak rágcsálja a fogkefét,bár néha már probálja sikálni.Már mindent kiprobáltam hogy nekem is engedje.Kitaláltam minden féle történetet,együtt is mossuk.Ö nekem,a játékoknak.Mindig ha valami uj dolgot találok ki akkor pár napig engedi mosni aztán megint nem.Már nemtudok mit kitalálni.Ha nem engedi és én probálom akkor meg ugy sir hogy már ellilul.Azt meg nem akarom hogy teljesen megutálja.Ha megengedi akkor az also fogsorral nincs gond,viszont felül már nem nagyon engedi és sir.Mindegy milyen sorrendben kezdem,fent mindig gond van.
  Mit tudok tenni?Félek hogy romlani fog a foga.
  Még annyit hogy mindent maga akar csinálni,öltözni,enni,mosakodni.
  Köszönöm!Orsi

  • Vida Ágnes

   2017. június 06. kedd

   Ez a dolog nem a fogmosásról szól, hanem arról, hogy ő akarja csinálni. NIncs ezzel semmi baj egyébként és nem kell tőle megijedni, hogy esetleg nem mossa rendesen. Ha napi 3x minden főétkezés után megmossa, az megfelelő még akkor is, ha nem mossa még meg olyan tökéletesen, mintha te csinálnád. A fogakat a rágás is tisztítja, ha aggódsz a mosás minősége miatt, segíthet, ha tízóraira, uzsonnára kap almát, répát, karalábét, amit rágcsálhat.